📍 甜姨姨 🎗️📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 耀華街11號地舖 (also in tin hau & diamond hill)〔 Follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-《甜姨姨》不知不覺已經有三間分店了💛鑽石山荷里活廣場分店靜悄悄開業了,你又知道嗎?😳-這間主打刨冰的分店位於銅鑼灣耀華街,是他們第二間店平日晚上都排滿長龍,好受歡迎~幸好食客都吃得好快,不會久坐,翻桌率好高可能也因為座位不算舒適,有點擠哈哈-黑極 ($128)這款刨冰聯乘台灣蛋卷品牌「海邊走走」在刨冰面頭放上一小條黑芝麻蛋卷整體來說是中式糖水芝麻糊的變奏版🍧芝麻香自然十分香濃🖤不夠的話,還可以額外再倒入黑芝麻醬 !裡面有花生粉、黑芝麻粉、黑芝麻雪糕;底部更有豆腐花,層次好豐富🖤
📍 甜姨姨 🎗️
甜姨姨》不知不覺已經有三間分店了💛
鑽石山荷里活廣場分店靜悄悄開業了,你又知道嗎?😳
這間主打刨冰的分店位於銅鑼灣耀華街,是他們第二間店
平日晚上都排滿長龍,好受歡迎~
幸好食客都吃得好快,不會久坐,翻桌率好高
可能也因為座位不算舒適,有點擠哈哈
黑極 ($128)
這款刨冰聯乘台灣蛋卷品牌「海邊走走」
在刨冰面頭放上一小條黑芝麻蛋卷
整體來說是中式糖水芝麻糊的變奏版🍧
芝麻香自然十分香濃🖤
不夠的話,還可以額外再倒入黑芝麻醬 !
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
黑極
每次到銅鑼灣食完飯,都愛去{甜姨姨}食糖水~除了是香港人愛去的地方,開關後更成為遊客的Check point幸好星期五晚8點多等了十分鐘左右!建議早點去會少人點一目了然的店面不算大不過放著密密麻麻的桌,坐久不太舒服但快食一頓甜品來說是可以接受~ 𓌉◯𓇋喜歡的話請𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙚 ₍ *´ސު`*₎ ♡𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |❶ 黃到金 $108 #推薦楊枝甘露的雪花刨冰,濃濃的芒果味 不假甜可以自己淋上芒果醬,還配了2塊黃豆蕨餅最頂層是豆腐Cream 中間是甜甜酸酸的芒果冰,滲著一堆芒果乳酸脆粒底層則是芒果布甸和楊枝甘露~口感超豐富~愈吃愈驚喜另外海邊走走的口味也好推薦~𓂃美味指數:★★★★☆/5.❷ 自家仙草手工芋圓 椰汁底 $58 #推薦仙草芋圓是人氣No.1️⃣大大粒Q彈的芋圓地瓜圓 煙煙韌韌仙草帶淡淡的清香,口感滑溜溜~還有其他配料也好足料 大滿足!𓂃美味指數:★★★★☆/5𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 甜姨姨 @auntiesweethk銅鑼灣耀華街11號地舖 ( 銅鑼灣站 A 出口 )人均消費:HK$60 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5 環

每次到銅鑼灣食完飯,都愛去{甜姨姨}食糖水
幸好星期五晚8點多等了十分鐘左右!建議早點去會少人點

一目了然的店面不算大
不過放著密密麻麻的桌,坐久不太舒服
但快食一頓甜品來說是可以接受~

𓄵𓄵𓄵

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |

❶ 黃到金 $108 #推薦
楊枝甘露的雪花刨冰,濃濃的芒果味 不假甜
可以自己淋上芒果醬,還配了2塊黃豆蕨餅

最頂層是豆腐Cream
中間是甜甜酸酸的芒果冰,滲著一堆芒果乳酸脆粒
底層則是芒果布甸和楊枝甘露~
口感超豐富~愈吃愈驚喜

另外海邊走走的口味也好推薦~
𓂃美味指數:★★★★☆/5

❷ 自家仙草手工芋圓 椰汁底 $58 #推薦
仙草芋圓是人氣No.1️⃣
大大粒Q彈的芋圓地瓜圓 煙煙韌韌
仙草帶淡淡的清香,口感滑溜溜~
還有其他配料也好足料 大滿足!
𓂃美味指數:★★★★☆/5

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 甜姨姨 @auntiesweethk
銅鑼灣耀華街11號地舖 ( 銅鑼灣站 A 出口 )

人均消費:HK$60 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑/5
2023-08-26 35 views
夏天福音:食冰🍧甜姨姨嘅冰真係好正好正!揀咗醬爆脆多(花生醬煉奶) 其實都幾難想像同牛奶冰溝埋一齊嘅味道 但食落又幾夾!口感唔錯 食落唔會好甜好膩 超級大碗兩個人一齊食都得!仲有兩粒脆多😂呢個口味絕對必食😍
夏天福音:食冰🍧
2023-08-25 997 views
晚餐食完邪惡嘅韓國嘢,再拉隊去食甜品。甜姨姨搬咗入聰嫂鋪位,一直都冇食過,今日就去試吓❣️去到嘅時候大約9點左右,已經大排長龍,等咗大約半個鐘就可以入座。平時要等位都習慣,不過今日突然落大雨,有少少狼狽,但都冇阻我哋去食甜品😌雪白手工芋圓 ($58)Snow White Taro Ball芋圓口感煙韌,唔太軟唔太硬,剛剛好。味道正常,同其他甜品店差唔多。除咗芋圓,仲有紅豆、珍珠、西米,係一個好安全嘅甜品選擇。蛋白杏仁茶 ($45)Almond Egg White Soup成枱得兩個人食杏仁茶 🤣我自己都唔食,不過朋友們話唔錯。感覺個杏仁茶做得偏淡,由上菜到我朋友食完,其實都唔係好聞到有杏仁茶味。芒果涼粉 ($55)Mango with Grass Jelly賣相普通,味道正常。都係安全嘅甜品之一。豆漿迷你芝麻湯圓 ($40)Rice Dumpling with Soy Milk微暖嘅豆漿,配細細粒嘅芝麻湯圓。唔想食凍嘢,又唔想食傳統中式糖水,可以叫哩個。味道又唔會太甜,剛剛好。即撞木桶豆腐花 ($45)Tofu Pudding好耐之前已經喺天后分店食過,今次再食,同以前有啲唔一樣。以前係
晚餐食完邪惡嘅韓國嘢,再拉隊去食甜品
甜姨姨搬咗入聰嫂鋪位,一直都冇食過,今日就去試吓❣️

雪白手工芋圓 ($58)
Snow White Taro Ball
芋圓口感煙韌,唔太軟唔太硬,剛剛好。
味道正常,同其他甜品店差唔多。
除咗芋圓,仲有紅豆、珍珠、西米,係一個好安全嘅甜品選擇。

蛋白杏仁茶 ($45)
Almond Egg White Soup
成枱得兩個人食杏仁茶 🤣
我自己都唔食,不過朋友們話唔錯。

芒果涼粉 ($55)
Mango with Grass Jelly
賣相普通,味道正常。
都係安全嘅甜品之一。

豆漿迷你芝麻湯圓 ($40)
Rice Dumpling with Soy Milk
微暖嘅豆漿,配細細粒嘅芝麻湯圓。
唔想食凍嘢,又唔想食傳統中式糖水,可以叫哩個。
味道又唔會太甜,剛剛好。

即撞木桶豆腐花 ($45)
Tofu Pudding
好耐之前已經喺天后分店食過,今次再食,同以前有啲唔一樣。
以前係每人派一個計時器,等到夠鐘就開蓋做匙羹測試,匙羹無沉入豆腐花就代表食得,如果匙羹沉入豆腐花就要再焗多陣。
宜家係一拎到嚟,就可以直接食,唔會再聽好其他食客計時器聲 🫢
不過口感好漿,睇落去豆腐花已經成形,都有做匙羹測試,但係口感冇以前咁好食了。

黑糖珍珠蕨餅 ($48)
Warabi Mochi With Brown Sugar Pearls
我一向好少特登食蕨餅,因為試過好多地方嘅蕨餅都麻麻哋。
但係哩個蕨餅絕對可以回頭‼️
口感軟硬適中,只係有啲難好貪心咁夾好多珍珠同蕨餅一齊食 🤣
如果你都係蕨餅愛好者,一定要試吓哩個甜品 😋

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
長期大排長龍嘅甜品店一直人氣爆燈🌟最近仲同甄沾記一齊推出刨冰 一定要去試下🍧-🍴甄沾記焦糖椰子冰 HKD148大大個刨冰起面前非常打卡able😛椰子冰再淋上焦糖椰子漿 味道相當濃厚 椰子香味四溢🥥清新嘅椰子冰入口綿滑 中間仲有椰子脆片同椰子雪糕增加食感😚食到中途味道唔夠嘅話 仲有椰汁淋上去食 (🧜🏻‍♀️覺得成個冰唔洗淋都好夠椰🤣) 另外仲配上綠茶蕨餅 成個甜品食完超滿足 😋🍴芒果大合奏 HKD58相信呢個都係人氣之選 🧜🏻‍♀️見每枱都會出現🙌🏻配料方面有芒果 芒果布丁 芒果雪糕 芒果乾 真係好芒🥭芒果布丁質感彈牙 最欣賞係加上左芒果乾令到口感豐富左之飲芒果香都更濃郁🤩而且整體上唔會覺得好甜 男女老少都好岩食🥰

🍴甄沾記焦糖椰子冰 HKD148

🍴芒果大合奏 HKD58
2023-08-09 82 views
甜姨姨私房甜品是近期大熱刨冰店,人龍長長的要吃冰就要有耐性。這家刨冰口味眾多,而且以港式口味為主,常有期間限定的冰品,如與台灣海邊走走聯乘的期間限定,認真特別!最受歡迎的是奶醬多口味,但期間限定的海邊走走聯乘口味—芝麻味刨冰似乎更加吸引!黑芝麻豆腐($98)就是港式芝麻糊的刨冰版本,面層的忌廉超幼滑香濃,濃濃的芝麻香不會太甜,加入芝麻蛋捲、芝麻味雪糕、豆腐,配料跟刨冰味道很夾,刨冰打得堅挺又細滑,而且份量是眾店之最,而價錢尚算合理,比起鄰店的泰國過江龍算是佛心。除了刨冰外,甜姨姨還有多款甜品,照顧那些純粹陪吃,但不愛吃刨冰的客人。即撞木桶豆腐花 (熱)($45),即做的關係熱烘滑溜,以木桶盛上,儀式感十足。
黑芝麻豆腐
即撞木桶豆腐花 (熱)
2023-04-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
黑芝麻豆腐
即撞木桶豆腐花 (熱)
📢📢薄荷控注意❗天氣熱辣辣,喺銅鑼灣行多步都原地溶化解體🥴,呢個時候有杯凍入心嘅解暑刨冰,將會係你嘅夏日福音 :’) 1️⃣ 朱古力森林 (薄荷特濃朱古力)($128)一上枱就為你帶嚟震撼視覺!刨冰夠巨型,賣相又吸引,大家不免手機食先!但記住唔好影太耐,因為天時暑熱,再凍嘅刨冰都會有溶嘅一日😆 刨冰入口即化,有濃濃薄荷味,好抵讚!頂部有曲奇餅碎同奶蓋,中間嘅刨冰都仲有唔少餅碎同朱古力脆波,口感好豐富,配合得好好👍 唔會啖啖一樣味食到厭,唔覺唔覺好快KO咗!🤪隨刨冰附上嘅特濃朱古力醬,建議可以分三次倒入刨冰,等你食到尾都有朱古力味🤭2️⃣ 黑極 (黑芝麻豆腐) ($128) 刨冰頂部鋪上豆腐奶蓋➕一粒芝麻蛋卷(海邊走走),裡面有黑芝麻粉同花生碎,中間藏住黑芝麻雪糕,食到最底仲有豆腐花,層次感十足。黑芝麻味超濃郁,初入口嗰幾啖確係好驚艷,但坦白講,除非係黑芝麻控,否則啖啖芝麻味就會有啲悶同overwhelmed,覺得可以用豆腐/果味雪糕取代黑芝麻雪糕,或加入如焦糖脆脆嘅配搭,提升味覺刺激。📍刨冰即叫即整,製作需時,同埋今次送錯單等耐咗 🙈 但係值得的!📍呢個份量,一個冰兩人分會比較理想。📍星期六日
📢📢薄荷控注意❗

1️⃣ 朱古力森林 (薄荷特濃朱古力)($128)
朱古力森林 (薄荷特濃朱古力)

2️⃣ 黑極 (黑芝麻豆腐) ($128)
黑極 (黑芝麻豆腐)

📍呢個份量,一個冰兩人分會比較理想。
📍星期六日晚繁忙時段較多人,要排隊,但都算郁得快,唔駛等到天昏地老。

✍️評分
味道:8.5/10
環境:8/10
服務:8/10
打卡值:9/10
抵食:8.5/10
2023-07-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$65 (Last Night Supper)
朱古力森林 (薄荷特濃朱古力)
黑極 (黑芝麻豆腐)
  • 朱古力森林
天氣咁熱緊係要食冰啦🙏🏻🥹小編見自己推介咁少甜品舖好似唔係幾好咁👉🏻👈🏻 今次就講下銅鑼灣嘅甜姨姨啦!🍧黃到金 (楊枝甘露味) $108酸酸甜甜嘅芒果味,連埋啲冰一齊食好開胃!尤其是食完正餐之後明明好飽,但都影響唔到小編食冰嘅速度🫶🏻 面頭嗰浸豆腐cream 味道平平,食到中間有啲布丁食都幾開心。(但小編見其他foodie啲黃到金刨冰係多啲芒果同埋好大塊金箔🥹 哭咗)🍧醬爆 $98花生練奶味淡淡地,刨冰頂係花生味嘅海邊走走(1/3條)🥸,聲稱人氣No.1 但係小編覺得啲花生同練奶味完全唔夠...... (以前小編食呢款刨冰仲有迷你多士食添)賣相:⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐CP值:⭐⭐⭐總而言之佢呢間野地段係好嘅,幾近地鐵站,但係入面好迫🥹,客人走動嘅空間好窄,夏天咁熱俾其他出哂汗嘅客人撞到真係不敢想像🤕,同埋佢價錢同Shxri Shxri一樣高,但刨冰質素同店舖嘅舒適度差好遠🥹🥹🥹🥹🥹🥹🥹所以大家睇路🙏🏻#Foodporn #Foodie #平民 #小資 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #刨冰

🍧黃到金 (楊枝甘露味) $108

🍧醬爆 $98

賣相:⭐⭐⭐⭐
味道:⭐⭐⭐
CP值:⭐⭐⭐

每次經過都見到呢間糖水舖,特別多人排隊, 難得唔趕時間就排隊試試佢😆甄沾記焦糖椰子冰🍧超級大碗,建議三個人一齊Share!椰子冰配上香濃焦糖椰子糖漿,刨冰柔細,初時淨係色面頭嗰浸覺得冇咩特別啫!原來內有乾坤✨食到中間會有椰子脆片🥥,椰子脆片非常之香脆,令口感有層次,整個配搭好有驚喜,好推薦👍🏻芒果大集合🥭🥭全部都係🥭~有芒果肉、芒果布甸、配上芒果乾加芒果雪糕,口感豐富,芒果迷必食🤤紅豆抹茶蕨餅🫘抹茶蕨餅大大粒,煙煙韌韌,紅豆唔會太甜,冇咁邪惡嘅甜品之選😋❇️會再去指數:5/5
甄沾記焦糖椰子冰

甄沾記焦糖椰子冰🍧
超級大碗,建議三個人一齊Share!
芒果大合奏,紅豆抹茶蕨餅

芒果大合奏,紅豆抹茶蕨餅
  • 芒果大合奏
  • 紅豆抹茶蕨餅
2023-08-02 39 views
為左食冰第一次去到甜姨姨 每款嘅冰望落都好吸引 揀左好耐最後選擇左榴連冰 食落都幾棉 唔會食到粒粒碎冰 榴連份量都幾多 可惜榴連唔算好香甜 應該係未夠熟 上高嘅榴連比較熟同淋 但係有少部分嘅榴連係較硬 所以比較可惜 但都會想試下其他味嘅
2023-07-28 29 views
星期二的晚上,雖然已過22:00,又熱又無風的一個晚上,但無阻這店的人龍!初時以為只是賣相精美的刨冰甜品,想不到屬於有姿勢有實際,又靚又好味!名叫「初心」的是士多啤梨乳酪味刨冰,酸酸甜甜的士多啤梨味刨冰,一改我對刨冰的感覺,內裏有士多啤梨脆脆粒和椰果。枱面上有說明,食到一半味道轉淡時可加入糖漿,超好味,感覺清新!「醬爆海邊走走」則是花生醬味刨冰。香濃的花生味,裏面有花生粉、花生碎等,令有一番風味。而蕨餅和湯圓則是另外加點的,想不到原來只是放在刨冰外面。要注意的是,有每人$40最低消費的要求,要計一計數。

要注意的是,有每人$40最低消費的要求,要計一計數。
2023-07-26
Type of Meal
Last Night Supper
2023-07-23 25 views
就嚟打風嘅天氣特別熱☀️,喺條街嗰度行一陣已經出晒汗🥵🥵呢啲天氣最啱食刨冰去降溫。呢間餐廳刨冰口味差唔多有10款,最後我揀咗楊枝甘露🥭首先,呢個綿綿冰底層係一層軟滑滑嘅芒果布甸,唔會太甜,仲有淡淡嘅芒果香氣。最上面就係一層忌廉,好滑嫩,仲有啲鮮奶味。😙不過最好味嘅就係中間嘅刨冰啦!佢好軟綿綿,令人感到好舒服,快速降溫。加上芒果汁同芒果肉,好新鮮好甜,令味蕾都感到好滿足。😍😍雖然佢個價錢偏貴$108💸💸,但係份量好大,兩個人share啱啱好總括而言,呢個楊枝甘露綿綿冰真係好好食,啱哂夏天食!如果你鍾意甜品同埋芒果味,一定要試試呢個啦😋
就嚟打風嘅天氣特別熱☀️,喺條街嗰度行一陣已經出晒汗🥵🥵

2023-07-22 43 views
📍甜姨姨🇭🇰 銅鑼灣耀華街11號地舖銅鑼灣除咗sharishari之外呢一間都係一間食冰食甜品嘅好選擇平時都係大排長龍㗎啦不過個日八點去到好好彩唔洗排!😋 醬爆 $128係想食好耐嘅花生醬刨冰!!!!果然好重花生醬味!!仲要重奶香~好食🥹🥹🥹同埋佢係配咗台灣海邊走走嘅花生醬蛋捲超愛🥰🥰🥰🥰花生醬愛好者一定要試不過食到中間開始係有少少淡冰嚟講係唔夠sharishari咁濃味但都值得一試!

📍甜姨姨
🇭🇰 銅鑼灣耀華街11號地舖

銅鑼灣除咗sharishari之外
呢一間都係一間食冰食甜品嘅好選擇
平時都係大排長龍㗎啦
不過個日八點去到好好彩唔洗排!

😋 醬爆 $128
係想食好耐嘅花生醬刨冰!!!!
果然好重花生醬味!!
仲要重奶香~
冰嚟講係唔夠sharishari咁濃味
但都值得一試!
2023-07-18
2023-07-22 72 views
叫左個火龍果冰,呢世人未試過咁伏既冰,真係好難事1.果醬完全冇火龍果味,好黏稠,有陣勁奇怪既味好似中藥味道,認真擺糖漿都冇咁難食,入邊d餡料冇咩特別,主要係個漿難食,同埋又好淡,連甜都甜2.呢個既size好似比其他冰細d😅3.成份嘢得椰果食得落4.我地想要碗仔啦,一個碗都話冇,叫佢俾個膠碗都好,話要加錢,真係好離譜真係好伏!!!!!!!!128食d咁既嘢😅 真心又唔係平,伏到咁,唔知老細自己有冇試過😁
叫左個火龍果冰,呢世人未試過咁伏既冰,真係好難事
2.呢個既size好似比其他冰細d😅
3.成份嘢得椰果食得落
真係好伏!!!!!!!!
火龍果冰
今次又一個人走食冰,有時其實都幾尷尬嫁,一個冰一個人食曬又好似太多但係兩個人Share一個又好似會唔夠食咁,重點係呢間甜品店成日都要排隊特別係Dinner Time 後呢,所以有時收左工我都會偷偷地自己一個去食不過一個人食曬全個係好難的呢今次我就揀左店鋪人氣既<醬爆>$98, 入面仲包埋一份蕨餅同埋海邊走走既蛋卷醬爆主要係花生口味既刨冰,食到咁上下可以按自己口味再落練奶調味,內內外外都有大量既花生粉同花生醬食到最尾個味道都唔會淡左,喜歡口感的話仲可以放埋蕨餅入去一齊食食半個都已經好飽肚,同埋十分解暑,近排天氣咁熱,真係十分適合不過呢
不過一個人食曬全個係好難的呢
2023-07-13