2022-11-04 941 views
😫間餐廳真係開得好偏僻丫 係新城市行左一個圈都揾唔到 結果要打去餐廳問 個reception 就教我去原來係角落位🥹比間日本野遮住左Reception 見到我就話 恭喜曬 終於都揾到仲話一次生兩次熟 下次就會識黎🤣🤣幸運地我地兩個人都有卡位坐叫左個二人餐夫妻肺片⭐️⭐️⭐️可能因為我唔太食得辣🫣酸菜魚⭐️⭐️⭐️⭐️好味 夠熱 酸酸地都好開胃 辣得黎又唔會無魚味小波菜⭐️⭐️⭐️普通。無咩特別😂😂蝦膠藕片 ⭐️⭐️⭐️個連藕好厚😂😂高力豆沙⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄 夠多豆沙整體個二人餐都好夠食 個夠錢都好合理是特別一點係餐廳既侍應都好有禮貌 一入門口 門口個女仔已經有種親切感 搞笑😂 佢係我地走個時仲比左卡片我地 (YoYo.Chow)叫我地下次可以揾佢book枱落單個時個姐姐 聽到我地唔想食南瓜餅 所以轉左高力豆沙比我地❤️ P.S聽到同事叫落單姐姐做Mandy 不過最難得既係一個男同事一路都好細心 又會比紙巾又會問我地要唔要爉燭爐幫條魚保温 同埋食物味道係點 有冇意見 最後又會提供牙籤 比我地 (眼鏡男)👦🏻其實餐廳食物真係其次 最緊要真係員工既態度 所以我會再幫襯的 因為我想試下佢地新岀既羊腩煲 今次太飽食唔落🫠🫠🫠
😫間餐廳真係開得好偏僻丫 係新城市行左一個圈都揾唔到

餐廳既侍應都好有禮貌
P.S聽到同事叫落單姐姐做Mandy
不過最難得既係一個男同事
2022-11-04 623 views
今日同兩個朋友仔去依道食飯餐廳裝修好似森林 好多緣色既植物包圍住我地三個人 有個姐姐叫我地叫二人餐再散叫一啲野食抵食啲👏午市二人餐都係4百幾 涼菜,點心,菜,主菜同甜品 都包曬 我地另外加左隻乳鴿食乳鴿真係好好食 平時岀面食個啲好乾身 但依道就相對有肉汁整體食物都唔錯 會再黎幫襯🎉🎉午市唔會好嘈 又坐得舒服 加上值得一讚係 服務態度好好入座reception 個女仔會幫你拉櫈會有店員幫你添茶 落單肥姐姐又唔會好強硬叫你食二人餐 又比好多建議☺️食到中段又會有個男經理問我地食物如何 🤔🤔
今日同兩個朋友仔去依道食飯

加上值得一讚係 服務態度好好
入座reception 個女仔會幫你拉櫈
  • 乳鴿
2022-11-04 526 views
黎到呢度一定要試下招牌菜酸菜魚,酸酸辣辣好開胃,辣度可以自己揀,仲可以加薯粉同油條,小籠包都有驚喜,皮薄多汁又夠熱,宜家天寒地凍食翻餐暖笠笠。食物整體唔錯,特別係個新菜乳鴿,夠juicyReception嘅yoyo態度好,唔似其他餐廳會有hea你趕你嘅感覺,係門口等嘅時候都會同我地傾下計,客人多都唔會手忙腳亂咁亂分檯侍應態度都唔錯,茶水涼咗及時幫我地換。瘦瘦地帶眼鏡嘅經理服務態度都好認真,會特登黎問我地食物品質同味道,整體落黎今次用餐經驗好愉快🤤🤤之後會繼續幫襯
黎到呢度一定要試下招牌菜酸菜魚,酸酸辣辣好開胃

小籠包
稻成王鴿
小籠包
稻成王鴿
  • 酸菜魚
2022-11-04 405 views
今天同朋友去沙田新城市廣場,見到好多食肆,行到最入面見到間裝修如樹林般嘅稻成。朋友話想試下酸菜魚,我們就入去叫左酸菜魚,小籠包,口水雞。酸菜魚上枱時還有個蠟燭架保溫,十分貼心,味道非常好食,辣度適中,魚肉非常滑。另外值得一讚係小籠包,皮薄汁多。還有,稻成嘅服務十分好,見我們差不多無茶就已經替我們更換,經理還問我們覺得D食物怎樣。
朋友話想試下酸菜魚,我們就入去叫左酸菜魚,小籠包,口水雞。
2022-11-01 405 views
Reception 係門面,但係黑口黑面雖然講用餐時間九十分鐘,但係一個鐘到就畀張單你埋⋯⋯張檯又細,一個酸菜魚已經用左成張枱,叫多啲野食都無位擺個侍應嬸嬸啲態度仲惡過我阿媽,漏單仲理真氣壯話返你:「你話唔要阿嘛」(?⋯⋯無言)有啲侍應嘅服務十分好,好細心嘅,搞到成間鋪侍應嘅態度好參差,有對比野食味道ok,但價錢唔親民耐唔耐食一次,唔會經常去
Reception 係門面,但係黑口黑面

雖然講用餐時間九十分鐘,但係一個鐘到就畀張單你埋⋯⋯

張檯又細,一個酸菜魚已經用左成張枱,叫多啲野食都無位擺

(?⋯⋯無言)

野食味道ok,但價錢唔親民
耐唔耐食一次,唔會經常去

已經唔係第一次來啦~~~講環境先啦~竹同綠葉為主打~清新感覺啲位置又夠大~坐得舒舒服服酸菜魚🐟對於唔食辣嘅人來講啱啱好,但係對於我食開辣來講中辣都唔夠辣啦~~不過都好味嘅~~我幾鍾意佢哋嘅口水雞,因為佢個辣醬入邊有加咗芝麻醬😋好好味小籠包都好食,入面嘅湯汁好濃郁😋😋其他嘢都不過不失啦~~性價比高所以值得一去再去👍👍👍
已經唔係第一次來啦~~~

講環境先啦~
竹同綠葉為主打~清新感覺
啲位置又夠大~坐得舒舒服服
酸菜魚🐟對於唔食辣嘅人來講啱啱好,
但係對於我食開辣來講中辣都唔夠辣啦~~
不過都好味嘅~~
我幾鍾意佢哋嘅口水雞,因為佢個辣醬入邊有加咗芝麻醬😋好好味
小籠包都好食,入面嘅湯汁好濃郁😋😋
其他嘢都不過不失啦~~
性價比高所以值得一去再去👍👍👍
2022-10-23 456 views
水煮和牛唔錯,配菜有蓮藕、紫薯粉、花生芽菜和雲耳。牛肉份量都唔少,比水煮魚抵食。值得一提的是紫薯粉,比普通紅薯粉更滑,正👍🏻乳鴿特價58蚊一隻,唔係幾大,肉亦唔多,唔推薦。四個人俾两對一次性手套⋯⋯咩一次性手套好貴咩🤔雞絲粉皮量少,雞絲有三條,酱可能有10ml,仲要62蚊,比上海姥姥48蚊的差太遠。鮮蝦春卷冇影到,因為實在搵唔到蝦。黃金蝦仁配咗南瓜同露笋,因為少咗蝦。變相加咗價。小籠包唔够熱,四隻有两隻一夾起就穿底,唔合格。全程趕客⋯⋯90分鐘用餐時間,食咗一個鐘未夠,個部長就撇埋張單上枱,提我哋仲30分鐘就够鐘👎🏻👎🏻👎🏻真係祝你哋生意興隆!

小籠包唔够熱,四隻有两隻一夾起就穿底,唔合格。

真係祝你哋生意興隆!
2022-10-23
$260 (Lunch)
2022-10-14 554 views
呢間位於新城市廣場地下最入面嘅一間餐廳,好容易被人忽略。咁啱見到個廣告「好食不止酸菜魚」就想去試下,因為同行嘅友人都非常鐘意酸菜魚。因為第一次食,所以冇升級到龍𧄌,只揀咗鱸魚,唔算好入味,但勝在大大塊,又冇骨。湯就好濃味,好味到湯都想飲埋。配菜嘅酸菜同薯粉就好正好送飯。稻成酸菜鱸魚($258)賽螃蟹好味,有一絲絲瑤柱同蟹籽口感有層次。瑤柱芺蓉賽螃蟹($158)小籠包都好滿意,皮薄肉汁多,又不會漏湯。稻成小籠包($48/4隻)叫左3樣嘢就差不多5百,但味道好,服務好,所以都好推薦嘅!

稻成酸菜鱸魚($258)

賽螃蟹好味,有一絲絲瑤柱同蟹籽口感有層次。

瑤柱芺蓉賽螃蟹($158)

小籠包都好滿意,皮薄肉汁多,又不會漏湯。

稻成小籠包($48/4隻)

叫左3樣嘢就差不多5百,但味道好,服務好,所以都好推薦嘅!
2022-10-04 771 views
曾經去過稻成京川滬食飯覺得幾好食,所以今次就去左沙田稻成試下。一入到去,坐位寛敞,唔會感到擠迫同嘈吵。小食有炸豌豆及花生,炸豌豆脆,食唔停口。稻成酸菜鱸魚-魚唔夠入味同唔夠酸辣,味道一般般。至於酸菜好味,整條酸菜魚份量適中。花鵰醉雞-雞肉好嫩滑,酒味濃郁鳳梨咕嚕肉-咕嚕肉炸得脆,酸酸地好醒胃澳洲和牛炒飯-炒得有鑊氣,和牛質感冧身,同炒飯好夾,好味😋麻婆豆腐比較辣,比較適合配白飯食。豆苗一般般整體都好食,但略嫌價錢偏貴。
小食有炸豌豆及花生,炸豌豆脆,食唔停口。
花鵰醉雞-雞肉好嫩滑,酒味濃郁
鳳梨咕嚕肉-咕嚕肉炸得脆,酸酸地好醒胃
澳洲和牛炒飯-炒得有鑊氣,和牛質感冧身,同炒飯好夾,好味😋
麻婆豆腐比較辣,比較適合配白飯食。
豆苗一般般
整體都好食,但略嫌價錢偏貴。
$200 (Lunch)
2022-09-17 925 views
中秋佳節和親朋好友相聚一堂,找一間中菜菜館吃飯,這間上海菜館裝修好傳統,小橋流水般很優雅,而燈飾又帶一點型格路線,中西合璧很時尚。店員首先送上前菜小吃,卜卜脆花生一邊看餐牌一邊吃幾正。稻成小籠包 $58吃小籠包就可以看得到師傅的功架,因為要做到皮薄多汁又不會漏湯是不容易的。四川擔擔麵 $108香噴噴熱辣辣四川擔擔麵都幾大碗,湯底濃郁配肉碎好惹味。川揚鮮肉煎鍋貼 $58鍋貼也是熱選之一,皮脆肉亂多汁很鮮味。酒糟醉雞 $108酒味不太濃不會嗆喉,雞肉非常之嫩滑味鮮。高力豆沙 $68甜品時間,高力豆沙這款甜品是我至愛之一,脹卜卜炸得鬆脆內裡豆沙餡很綿滑。
店員首先送上前菜小吃,卜卜脆花生一邊看餐牌一邊吃幾正。
稻成小籠包 $58
四川擔擔麵 $108
香噴噴熱辣辣四川擔擔麵都幾大碗,湯底濃郁配肉碎好惹味。
川揚鮮肉煎鍋貼 $58
鍋貼也是熱選之一,皮脆肉亂多汁很鮮味。
酒糟醉雞 $108
酒味不太濃不會嗆喉,雞肉非常之嫩滑味鮮。
高力豆沙 $68

Type of Meal
Lunch
  • 前菜
  • 稻成小籠包
  • 酒糟醉雞
  • 四川擔擔麵
2022-09-08 885 views
今晚一家人去沙田稻成食晚餐,原先都是懷著試菜心態入去攞飛排左半個鍾就入坐。入到去坐低見個場非常旺一定好好吃先咁旺😋我哋一家睇左餐牌都覺得幾吸引,就揮手落單但每位伙記都好忙冇見到,但有一位靚女姐姐行過黎問係唔係落單?我一直見佢都係忙著出餐所以不敢打擾,但對方送完餐就走過黎問係唔係落單?我原先散點左幾款餐,但對方好有用心講解叫我哋食四人套餐會低食好多因為我哋點包嘅餐套餐入面都有份量一樣最後點左四人餐。到左上菜咁Q又係佢先見到佢名牌原來叫Mandy,因為上沙鍋雲吞鷄佢問我哋需唔需要幫手分湯又再次留意真係好窩心服務態度好好。我哋坐嘅係8號枱非常近出餐位見到佢好忙但都咁照顧好客人真係好難得。而且推價食物又好味☺下次一定會光顧😊
2022-09-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 酸菜魚
  • 小籠包
  • 夫妻肺片
  • 豆沙鍋餅
  • 金華火腿絲奶油津白
已經同男朋友第五次幫襯,今次不得不打食評!今日星期日睇完草蜢🦗🦗勁歌熱舞,諗住睇埋戲就過嚟食早段,因為之前是個好難攞位😵‍💫,一到六七點打曬蛇餅🐍🐍🐍所以今次諗住提早佢攞位,食早段就一定冇死😎😎點知去到當時五點38分,望到場內已經坐無虛席,心諗唔係掛,我早到5點幾黎食都爆哂場😭😭😭😭但我今日帶住爹哋媽咪嚟食飯,諗住提早過中秋節,點知好似中秋節正日咁😅😅😅我攞住飛,第一張到我,但全場坐滿,應該最少都要半個鐘九個字,唉!😣😣當我諗住走去其他餐廳睇下有冇位,reception兩位姐姐,一個忙緊同其他客人對答,另一個新型細小啲同我哋講唔好行開,可以盡快幫你安排,有客人時間差唔多,因為見到我daddy媽咪上咗年紀,仲攞埋凳出嚟畀佢哋坐,嘩👍👍👍👍呢個動作好窩心,令我願意等一個鐘至兩個鐘!問咗其他員工,原來佢叫做yoyo,nice👆😮‍💨👍👍👍最後等咗20分鐘就可以入座👍👍🥰🥰終於入到去,入到去個姐姐介紹食套餐非常落力,唔知以為佢係老闆,不過佢講到非常吸引而且望到啲餸菜配搭真係抵食,所以揀咗個四人餐$1488!涼拌海蜇頭酸酸甜甜,食落爽口幾開胃😋新嘢上海分比目魚比目魚炸到香脆,連骨都可以食埋一流😋
最後等咗20分鐘就可以入座👍👍🥰🥰
涼拌海蜇頭

酸酸甜甜,食落爽口幾開胃😋
新嘢上海分比目魚
比目魚炸到香脆,連骨都可以食埋一流😋
之後到酸菜魚
聽過姨姨推介,升級左龍躉,肉質好滑,好爽,加咗紫薯粉!仲要追埋啲湯飲落去👍👍正,招牌菜
黑毛豬紅燒肉
佢味道都好正,個人覺得太大件,都放唔曬落口,細啖少少一啖過會更好😂😂
花膠雲吞雞
上菜侍應見到我哋張枱冇乜位,跟住詢問我哋需唔需要幫我哋分做位上,服務一流👍👍
之後上個菜,炒飯同個甜品就正正常常冇乜特別啦☺️☺️

用餐過程,員工都會主動幫我哋換碗碟,換熱茶,
餐廳經理詢問我哋對嘢食意見,仲派卡片訂位可以搵佢,周不時聽到佢叫員工,睇實啲客人,有冇呢樣有冇嗰樣,好緊張我哋每一個客人☺️☺️☺️睇佢個樣完全感覺得到🤣🤣🤣🤣
最後因為我爹哋媽咪食飯食得慢,夠鐘都未可以及時還枱,仲諗住快啲打包唔好咗佢哋,佢哋話唔緊要我盡量幫你同出面講聲盡量幫你哋延長時間,最重要我爹哋媽咪都讚佢哋,就證明佢地真係值得讚!正在籌備下一次幾時再嚟食飯☺️☺️☺️
加油,不枉我幫襯第五次,未來在會繼續幫襯第七第八第九👆👆👆👆👆👆

2022-08-28
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
  • 金華火腿絲奶油津白
2022-09-03 315 views
早幾日去沙田稻成食晚餐,但遇到好不愉快招待我一心帶行動不方便嫲嫲過去食飯衹係想叫佢喜歡食物,但有肥姐姐走過黎同我哋講要四人餐好低食.我話要單叫佢就立即黑面態度又差.寫完單後仲講左好多難聽說話.我一直都好支持呢間餐廳每個月都會同朋友去四.五次,但决定以後唔會再去.
早幾日去沙田稻成食晚餐,但遇到好不愉快招待
2022-08-30 723 views
標題:一般質素沙田行街,順便約埋幾個朋友聚餐,求其入咗稻成,叫咗個套餐。招牌酸菜魚味道可以,不過食物大多偏鹹,飯後好口渴,炒飯夠乾身都ok,其他真係好普通!以呢個價錢真係唔太抵食!而且食得好趕,待應給予好大壓力,好難會再嚟。平均消費:$450
標題:一般質素

平均消費:$450
2022-08-30
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2022-08-30 445 views
我係喺沙田好運中心返工,做sale的,平時聽到身邊同事朋友都話呢間餐廳野食好味兼有水准準,一早就想去食,前幾日同友朋一齊出黎食飯,4⃣️個人齊齊去食🤫🤫🤫一入餐馆,裝修好特別,同埋夜晚黎食,燈光少少昏暗.環境乾淨雅致,營造左一個浪漫嘅氣氛,都嘅情侶黎食👍🏻👍🏻👍🏻不過我地都比較細食,所以淨係叫左少少小菜食第一樣就係涼菜口水雞,食落去雞好嫩滑唔會因為係涼菜變到好(鞋),佢嘅辣汁唔會話太過辣(對我黎講),反而會令到想去追食。跟住落黎就係黑毛豬叉燒,叉燒肥瘦均勻加上佢有密汁,甜而不膩,亦都唔會燒得太燶。最後有叫左個招牌楊州炒飯,呢個飯唔好過太鹹同太油,食落去都感覺都好乾身,配料都好足料。除左野食好食佢地嘅服務都好好,我覺得當日嘅reception阿茵態度好好,我地當時去好嘅時間係晚餐時間,所以無論堂食同埋外賣都好多,好多人追問幾時有枱或者車手問外賣攞得未,但係佢都不厭其煩好逐個逐個答佢地。大家如果有時間經過可以去試下,總括都唔錯😋😋😋
不過我地都比較細食,所以淨係叫左少少小菜食

大家如果有時間經過可以去試下,總括都唔錯😋😋😋