2021-12-12 227 views
從來未試過鼎泰豐小籠包,皆因已經有另一間選擇😅 反而喺台灣有試過😂尖沙咀店都好大,所以星期六中午都唔使等位😆 食飯方面,專業做小籠包即係專業,好好食😋不過個人覺得小籠包明顯細粒過其他餐廳😅我哋都試吓佢其他食物,都係覺得最好食都係小籠包😅小籠包$66/6個,可以講真係皮薄餡靚👍🏻👍🏻👍🏻台式紅燒牛肉湯麵🍜$92,麵係幾好食,牛腩牛筋都多,不過湯底就真係麻麻哋😔糯米燒賣$56/6個,呢個好煙韌都係好食😋荔芋小籠包$52/6個,連我唔太鍾意食荔芋嘅人都覺得佢好好味😋👍🏻

尖沙咀店都好大,所以星期六中午都唔使等位😆

食飯方面,專業做小籠包即係專業,好好食😋
不過個人覺得小籠包明顯細粒過其他餐廳😅
我哋都試吓佢其他食物,都係覺得最好食都係小籠包😅

小籠包$66/6個,可以講真係皮薄餡靚👍🏻👍🏻👍🏻

糯米燒賣$56/6個,呢個好煙韌都係好食😋

2021-11-27
$160 (Lunch)
久唔久掛住台灣/上海菜 就會諗起鼎泰豐今次好似已經係第四次食🤣小籠包 ($66)皮薄多汁 每次都會叫一籠黎過下口癮 雖然未至於驚豔但幾好食😋排骨蛋炒飯 ($92)豬扒香口入味 入口鬆軟得黎有質感 蛋炒飯不會太油膩和過鹹 飯粒分明 兩者配合恰到好處👍🏼炸醬拌面 ($58)炸醬肉粒拌面 簡單可口 鹹淡適中 店員今次很細心有問洗唔洗剪麵 夾起上黎方便好多😆兩個人食所以都只係叫幾樣黎食下整體而言 鼎泰豐的菜式簡單但唔單調 而且不像其他上海菜餐館般味道較濃味和偏油膩 比較符合我個人口味😋人數:2

久唔久掛住台灣/上海菜 就會諗起鼎泰豐
今次好似已經係第四次食🤣

小籠包

小籠包 ($66)

排骨蛋炒飯 ($92)
豬扒香口入味 入口鬆軟得黎有質感
蛋炒飯不會太油膩和過鹹 飯粒分明
兩者配合恰到好處👍🏼

炸醬拌面 ($58)
炸醬肉粒拌面 簡單可口 鹹淡適中

2021-11-19
  • 炸醬拌麵
  • 排骨蛋炒飯
2021-11-07 455 views
今日同爸爸2人去左尖沙咀這間鼎泰豐食lunch,實在太掛住台灣了,入到去見到裝修同台灣差不多,餐牌當然都差不多啦,我地兩人都叫咗好多嘢食小籠包-皮薄餡多,一咬落去d汁爆出嚟,好味蝦仁燒賣-完全唔同港式燒賣,咬落去好多汁台式酸辣湯-喺台灣經常每一次都會叫,但沒有台灣那麼好味荔芋小籠包-這個是很好味的甜品,同台灣食一模一樣台式紅燒牛肉麵-牛肉好淋,味道ok蝦肉煎餃-這個值得推介,真係超好味這一餐太滿足了,有去左台灣的感覺

小籠包-皮薄餡多,一咬落去d汁爆出嚟,好味

蝦仁燒賣-完全唔同港式燒賣,咬落去好多汁

台式酸辣湯-喺台灣經常每一次都會叫,但沒有台灣那麼好味

荔芋小籠包-這個是很好味的甜品,同台灣食一模一樣

台式紅燒牛肉麵-牛肉好淋,味道ok

蝦肉煎餃-這個值得推介,真係超好味

這一餐太滿足了,有去左台灣的感覺
2021-10-19 449 views
好耐無食小籠包,仲keep到水準,個皮厚薄適中,夾落去唔穿,食落唔覺厚。黎親都會叫一客,真係想食多客,不過食多客就食唔到其他野。其他的出品就大路,唔會差又唔會最突出。
其他的出品就大路,唔會差又唔會最突出。
2021-10-03 550 views
疫情不經不覺已經兩年,無得離開香港😅,好多地方都好掛住,台灣係其中之一😶,台灣美食好多都好鍾意😜,尤其是台灣小籠包,其實鼎泰豐我以前只會喺台灣先食,反而未喺香港食過😂😂。今日真係好想食小籠包,第一時間諗起呢度,即刻order 返個小籠包 $66,一解相思之苦😊。真係無得輸,皮薄多汁,一定要用匙羹兜住啲汁😋😋😋,真係滋味無窮,不過D豬肉有D嚡。蒜泥白肉 $60,又係另一至愛😍😍。 蒜蓉同辣醬味,啱曬我呢D鍾意重口味嘅人😆,不過食完就真係唔可以同人傾計😂😂😂。香港分店味道都唔差,但都係鍾意台灣多D,唔知幾時可以再去台灣本店😅?

2021-09-05 621 views
既然嚟都鼎泰豐就梗係要食下招牌小籠包啦🥂識食小籠包嘅朋友都會知道一定要ready匙羹去先飲入面嘅湯 當然我都唔例外而且鼎泰豐嘅小籠包一定唔會令大家失望 皮夠薄 肉好食 湯好飲 劇好睇😎蒜泥白肉片考刀工有涼浸浸 係呀大開眼界又大開胃口🍺酸辣湯嘅嘢 同功夫一樣 都係兩個字 一酸一辣!夠酸又夠辣 飲食上的官能刺激 😜👍🏻我喜歡食麵 更喜歡食乾麵 尤其是夏天 你懂的疫症期間去唔到台灣 幫襯下鼎泰豐 冇心情都可以變得有心情啦😜
既然嚟都鼎泰豐就梗係要食下招牌小籠包啦🥂

而且鼎泰豐嘅小籠包一定唔會令大家失望
皮夠薄 肉好食 湯好飲 劇好睇😎

蒜泥白肉片考刀工有涼浸浸 係呀大開眼界又大開胃口🍺

酸辣湯嘅嘢 同功夫一樣 都係兩個字 一酸一辣!
夠酸又夠辣 飲食上的官能刺激 😜👍🏻

我喜歡食麵 更喜歡食乾麵 尤其是夏天 你懂的

2021-08-29 459 views
雖然鼎泰豐很有名氣,但還是第一次吃😂 食物味道中規中矩。❇️必食之小籠包🌀皮薄餡靚,一咬開就爆汁,如果可以再多少少汁就更好啦!❇️蝦肉蒸餃🥟🌀一咬開就爆汁了,非常有驚喜,感覺也像在吃小籠包,蝦肉爽口彈牙,讚👍❇️紹興酒醉雞🌀酒味不算太濃郁,沒有苦澀味,肉質不老不嫩,勝在脂肪少,不過不失。❇️高湯蒜蓉炒菠菜🌀味道普通,不太特別。
雖然鼎泰豐很有名氣,但還是第一次吃😂 食物味道中規中矩。

❇️必食之小籠包
🌀皮薄餡靚,一咬開就爆汁,如果可以再多少少汁就更好啦!

❇️蝦肉蒸餃🥟

❇️紹興酒醉雞

❇️高湯蒜蓉炒菠菜
🌀味道普通,不太特別。
2021-08-22 378 views
好耐無食小籠包啦條癮起一定要去食下呢個大品牌咁出名不過好多年無食啦今日再食覺得猶勝從前添第一次食係十幾年前喺台灣果陣小籠包都有啲啲破皮漏汁嘅情況今次食就完全無發生啦粒粒一夾就夾得起完全唔痴底粒粒嘅湯汁好足夠稍嫌個豬肉un左啲除咗小籠包其他嘢食都非常值得一試今晚2個人叫多碟菜同炒飯就剛剛夠飽先講講個滑蛋蝦仁飯粒粒米都好有蛋香雖然要90幾蚊而份量唔多不過都覺得抵啲蝦仁size適中真係幾爽脆架而個菜更加係平凡中顯不平凡條條芥蘭都好粗好綠少少腍嘅情況都無加埋唔會過咸嘅上湯汁更加彰顯出芥蘭嘅鮮甜都係果句70幾蚊碟菜但我都覺得抵食
好耐無食小籠包啦

更加彰顯出芥蘭嘅鮮甜
都係果句
70幾蚊碟菜
但我都覺得抵食
呢排海港城成日搞埋啲優惠券計劃,搞到人山人海,想搵啲嘢食都冇。但其實一橋之隔,新港中心有好多好嘢食,就好似呢間鼎泰豐咁。嗰日我哋喺海港城搵唔到嘢食就去咗呢一度。蒜蓉炒菜心苗好香蒜蓉味。啲菜好嫩。擔擔撈麵好香花生味,唔係好辣,好好食。去鼎泰豐唔少得小籠包,皮薄多汁,嚟親一定要叫。不過鼎泰豐啲嘢每一份比較細,雖然唔貴。我哋都唔夠飽,決定加多碗麵,所以就叫咗呢一份紅燒牛肉麵。牛肉麵湯濃淡適中,牛肉非常嘅腍,我哋都覺得好好食。最後我哋都再加多份菜肉包先夠飽。但總結成餐都好平,亦都識到好多唔同嘅嘢,覺得下次唔需要同海港城裏面啲人爭嘢食。

去鼎泰豐唔少得小籠包,皮薄多汁,嚟親一定要叫。

最後我哋都再加多份菜肉包先夠飽。

來自台灣嘅鼎泰豐可以話係本人數一數二鍾意嘅上海菜館😽😍小籠包必點之選,尖沙咀呢間分店一直都保持到皮薄餡靚,冇爆湯汁但勝在夠味,合格高兩分嘅小籠包絲瓜蝦仁小籠包微綠色皮 彈牙嘅蝦仁 湯汁充滿青瓜香 好清新紹興酒醉雞即使冇轉雞髀 依然都係啖啖肉。雞件好大件亦浸得好入味,充滿酒香。雞皮滑嫩,味道同份量都有9分🥰台式紅燒牛肉湯其實即係佢哋嘅牛肉麵走麵,所以佢嘅份量係超大碗。牛肉用上牛𦟌同牛根,大半個拳頭咁大件🤤🤤仲配上幾條白菜仔。湯底唔會死咸過辣,好香牛味,係正宗嘅台式紅燒味🥺😍大推香干馬蘭頭一道好考功夫嘅菜式,菜同豆干要切得夠碎又搾得夠乾水先至叫做合格嘅馬蘭頭,鼎泰豐係做到呢個水準。少少麻油已經足夠調味,味道滿意蔥油拌麵 聞落就好香但識落就唔算冇乜炸蒜味 偏油都冇乜醬油味 但麵份量算多絲瓜汁無厘頭嗌左杯青瓜汁😂一飲,好青🤢🤢100%全天然無添加 🥴當通便整體水準合格 上菜速度快 試咗好多新菜式 有驚又有喜 繼續係我嘅飯堂之選☺️🤤
來自台灣嘅鼎泰豐可以話係本人數一數二鍾意嘅上海菜館😽😍

2021-08-10
Type of Meal
Lunch
2021-06-14 1195 views
今日食評有✍🏻 鼎泰豐@新港中心試食指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐⭐侍應態度⭐️⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) · 鼎泰豐出品冇得輸晚市時段1️⃣酸辣湯⭐️⭐️⭐️⭐⭐/5我認為係最好味的酸辣湯配料幼細酸辣度大眾化仲最要唔「杰」2️⃣燉牛𦟌湯麵⭐️⭐️⭐️⭐⭐/5每次必食的湯麵燉牛𦟌材料簡單但夠真材實料一條葱一塊嫩薑已經好好味3️⃣菜肉雲吞湯麵⭐️⭐️⭐️⭐⭐/5菜肉雲吞好味湯底好麵底好4️⃣小籠包⭐️⭐️⭐️⭐/5皮薄涵靚唯獨湯汁較少5️⃣素菜餃⭐️⭐️⭐️/5偏乾不過味道係好嘅·2人盛惠490貴但值👍🏻·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
鼎泰豐@新港中心
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
鼎泰豐出品冇得輸
我哋都會盡試盡講
2021-06-14
  • 酸辣湯
2021-06-02 788 views
Come here almost once a week. Won’t be disappointed with their consistency at different branches. The xiaolongbao is the best. The hot and spicy soup can be spicier for my liking but overall you can’t complain.
2021-04-27 997 views
* Drunken chicken in Shaoxing rice wine (HKD80)* String bean with minced port and mini dried shrimps (HKD58)* Steamed pork dumplings (XLB) (HKD66/ 6pc)* Noodle with spicy sesame and peanut sauce in ‘Taiwan’style (Dan Dan Mian) (HKD56)* Steamed eight-flavour glutinous rice dessert (HKD60) 👩🏻👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5尖沙咀新港中心鼎泰豐係今年米芝蓮推介之一😄 就決定黎一試! 冷盤食咗醉雞🍗同乾扁四季豆 醉雞肥美啖啖肉☺️ 小籠包爆汁熱辣辣 必食👏🏻 仲有擔擔麵 麵質滑溜 花生麻醬香氣撲鼻🌬甜品八寶飯 依家唔係好多地方有得食lu 香甜軟糯飽肚又滿足👍🏻 整體性價比不錯

👩‍👧喜愛程度: 💛💛💛💛/5
2021-04-26 1085 views
終於去試咗名氣好大嘅鼎泰豐 就連海外都出咗好多分店💁🏻‍♀️我哋四個人星期六夜晚walk-in都等咗一陣 不過店面位置好多所以好快都有位可能期望過高 食物質素都真係幾失望🥲.🎈小籠包 ($66)小籠包可以話係呢度嘅招牌菜 性價比唔算特別高雖然一咬落去就有湯汁 但係就略嫌唔夠香🥲評分: 6/10.🎈蝦肉煎餃 ($88/6)呢一個價錢略貴 但同樣地質素都只係一般值得一讚嘅係脆皮確實剪得好脆 而且餃子入面都有湯汁雖然好多標準都達到 但我覺得總係覺得有種公式化嘅味道🤣評分: 6.5/10.🎈雞絲蝦仁春卷 ($54/4)呢一個可以話係所有菜式裏面比較好 雖然雞絲冇雞味 但係蝦仁真係有原粒蝦仁蝦肉結實👍唔會話霉霉爛爛春卷炸得都夠脆評分: 7/10.🎈炸醬拌麵 ($58)我自己就覺得味道較淡 但係同行友人就覺得味道適中所以真係各花入各眼啦🤣我就覺得炸醬唔香 麵條有啲淋 只可以話算抵食份量唔算少😂評分: 6/10.🎈排骨蛋炒飯 ($90)以一個炒飯來講佢嘅價錢比較貴評分: 4/10
可能期望過高 食物質素都真係幾失望🥲
小籠包

🎈小籠包 ($66)
小籠包可以話係呢度嘅招牌菜 性價比唔算特別高
雖然一咬落去就有湯汁 但係就略嫌唔夠香🥲
評分: 6/10
蝦肉煎餃

🎈蝦肉煎餃 ($88/6)
呢一個價錢略貴 但同樣地質素都只係一般
值得一讚嘅係脆皮確實剪得好脆 而且餃子入面都有湯汁
雖然好多標準都達到 但我覺得總係覺得有種公式化嘅味道🤣
評分: 6.5/10
雞絲蝦仁春卷

🎈雞絲蝦仁春卷 ($54/4)
呢一個可以話係所有菜式裏面比較好
雖然雞絲冇雞味 但係蝦仁真係有原粒蝦仁
蝦肉結實👍唔會話霉霉爛爛
春卷炸得都夠脆
評分: 7/10
炸醬拌面

🎈炸醬拌麵 ($58)
我自己就覺得味道較淡 但係同行友人就覺得味道適中
所以真係各花入各眼啦🤣
我就覺得炸醬唔香 麵條有啲淋 只可以話算抵食份量唔算少😂
評分: 6/10
排骨蛋炒飯

🎈排骨蛋炒飯 ($90)
以一個炒飯來講佢嘅價錢比較貴
評分: 4/10
2021-04-23 806 views
鼎泰豐 - Tsim Sha Tsui係疫情之下,冇得去旅行,唯有喺香港覓食啦,鼎泰豐都算出名嘅,前排行街準備諗要食乜嘢lunch嘅時候,附近就有間鼎泰豐,咁就不妨去試一試。去到鼎泰豐一定要嗌佢哋嘅招牌 — 小籠湯包,一客有12隻仲附上蛋花湯。小籠包一定要趁熱食嘅,一嚟到熱辣辣食落口啲湯汁都流出來,真係好滿足。另外仲叫咗個排骨蛋炒飯,但個人認為蛋炒飯仲好食過排骨,最好食嘅炒飯就係要乾身同埋粒粒分明,而呢度嘅炒飯就做到喇。另外排骨唔係唔好食,但係就相對地比較嚡身,唔蛋炒飯咁出色。小籠湯包(一客12隻) 附上蛋花湯 $84排骨蛋炒飯 $90鼎泰豐 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓407號舖分店:沙田/銅鑼灣/屯門
鼎泰豐 - Tsim Sha Tsui

小籠湯包(一客12隻) 附上蛋花湯 $84
排骨蛋炒飯 $90

鼎泰豐 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓407號舖

分店: