2023-05-14 25 views
新都城台灣菜外賣推薦,這間位於新都城專食滷水的台灣菜,價錢合理,份量足而打淥豬三樣飯($68)有豬手、滷肉和豬耳,豬手大大件,樣子看起來滷得很入味,很腍,唔肥,滷肉很下飯,豬耳又夠彈牙麥仔茶台灣麥仔茶第一次飲,是用大麥造成、微甜的一種飲品,顏色清澈,回味有點像麥精的味道麻醬手撕雞冷麵($46)冷麵煙靭又夠多,用麻醬伴麵,十分滋味,手撕雞份量適中黑糖薑母仙草($12)有黑色和白色的仙草,用黑糖造成的糖水微辣

而打淥豬三樣飯($68)

麥仔茶

麻醬手撕雞冷麵($46)
冷麵煙靭又夠多,用麻醬伴麵,十分滋味,手撕雞份量適中

黑糖薑母仙草($12)
有黑色和白色的仙草,用黑糖造成的糖水微辣
香港探店|將軍澳|台灣菜|而打淥滷汁拌粉台灣滷味是一種傳統的小吃,通常由各種肉類、蛋類、豆腐、海鮮、蔬菜等食材以醬油、糖、香料等調味料燉煮而成。濃郁而香氣十足!沒想到在香港也能夠找到台灣的味道❤️淥寶滋味裏面的配料可以自由選擇!我揀了台灣貢丸、蘿蔔、牛肚、雞翼等等,經過滷水的醃製,真的超級下飯。鹵汁拌麵拌麵配搭上花生和香菜,不錯👍糖水完全是台灣的味道!黑糖配搭起涼粉,是夏天消暑的良品——————為食分界線——————📍 而打淥滷汁拌粉 (新都城店) (將軍澳)將軍澳欣景路8號新都城二期1樓1018號舖人均消費: $80#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
香港探店|將軍澳|台灣菜|而打淥滷汁拌粉

沒想到在香港也能夠找到台灣的味道❤️

淥寶滋味

鹵汁拌麵
拌麵配搭上花生和香菜,不錯👍

糖水
完全是台灣的味道!
黑糖配搭起涼粉,是夏天消暑的良品

——————為食分界線——————
📍 而打淥滷汁拌粉 (新都城店) (將軍澳)
將軍澳欣景路8號新都城二期1樓1018號舖

人均消費: $80
2023-05-11 29 views
去將軍澳探朋友,係新都城見到呢間食台灣滷味,menu 價錢唔貴😂試下先😋門口有個滷味櫃👍🏻可以睇得好清楚有咩岩口味😋我揀左好肥美嘅厚切豬腩肉😍+蔥油滷汁拌麵 ,再揀左個三絲拌冷麵俾朋友😋因為佢鐘意食豬耳 。古早厚切腩肉+蔥油滷汁拌麵:塊腩肉好大塊🤤夠厚肉夠肥美🤩咬落去軟淋淋,好正👍🏻蔥油滷汁拌麵暖暖地,滷汁夠香👍🏻三絲拌冷麵:好足料,份量都幾大份👍🏻最鐘意滷水豬耳,好爽脆😋滷水亦夠入味 。 冷麵底加左好多芝麻蔥油,好香,食唔停口🤩叫多左份小食 鹽酥雞:超正👍🏻好香口,即叫即炸,炸得好香脆,味粉撈得岩岩口,唔會太咸👍🏻價錢又抵又大份,必食👍🏻整體價錢都好抵食,味道亦算好味!推介

古早厚切腩肉

三絲拌冷麵

脆香鹽酥雞

整體價錢都好抵食,味道亦算好味!推介
古早厚切腩肉
三絲拌冷麵
脆香鹽酥雞
2023-05-08 28 views
而打淥滷汁拌粉前幾日行過商場聞到好香嘅滷水味,當然要試吓啦!佢都有幾多唔同款式選擇,又有麻辣滷水,鹽水雞或者涼拌粉麵,我就嗌咗一個啱晒兩個人食嘅淥寶滋味,有好多嘢食!👍🏻淥寶滋味 ($128)滷水汁好香香料味😍,食落去甜甜地,有白蘿蔔、金錢肚、雞翼、貢丸、杏鮑菇,每一樣都好好食,好入味,而且份量都唔少。 另外可以揀兩個主食,今次食左粿條同米線,粿條口感好特別,喺香港好少食到。🥬另外都有一個滷水汁生菜,一包紙包飲品,全部都係台灣先有架!最後食埋個甜品🍨薑汁黑糖仙草愛玉,唔會太甜,食埋成餐好滿足!📍 將軍澳新都城二期1018號舖
而打淥滷汁拌粉

淥寶滋味 ($128)

📍 將軍澳新都城二期1018號舖
2023-05-02 44 views
見到新都城開咗呢間台灣滷水冇幾耐,前幾日終於去咗食,見佢有好多唔同小食,又有滷水,麻辣滷水,鹽水雞等等,見到都好想去台灣一轉!🇼🇸🍴鹽水雞🐓嗌咗一個例牌鹽水雞,啲雞全部去骨啖啖肉!份量已經夠兩個人食,凍食啱晒而家天氣熱,另外加咗棵條,麵質好有口感,加埋鹽水雞嘅醬汁,飽肚又滿足!入面都有啲蔬菜,有青瓜同埋椰菜,增加咗好多口感。配料仲嗌咗甜不辣,台灣小食代表🤣,煙煙韌韌又有魚香味!🍴鹽酥雞鹽酥雞新鮮隻咋,用個袋裝住特別有風味,炸得好脆,炸粉食落好有味。推薦!

🍴鹽水雞🐓

🍴鹽酥雞
2023-04-29 35 views
近日,我拜訪了將軍澳而打淥的一家主打台式滷味的餐廳。作為一個喜歡吃辣的人,我特意點了他們的麻辣三拼,包括麻辣蓮藕片、麻辣難翼尖、台灣花枝丸和麻辣拌麵。除此之外,我還點了一些台式小食,如脆香鹽雞和現撈涼拌麵,來品嚐這家餐廳所提供的美食。首先,讓我們來談談這家餐廳的主打菜品,麻辣三拼。這三道菜品都是以麻辣調味烹製的,對於喜歡辣味的人來說,是一道十分美味的選擇。麻辣蓮藕片是我非常喜歡的一道菜品,蓮藕片酥脆,外層包覆著麻辣混合料,讓人一口咬下去,辣味與香脆的口感融合在一起,非常開胃。麻辣難翼尖和台灣花枝丸也都非常美味,口感鮮嫩,而且麻辣的味道不會過於刺激,恰到好處。麻辣拌麵也是一道非常適合辣味愛好者的菜品,麵條爽滑,搭配上辣椒油和各種配料,味道十分香辣可口。除了麻辣三拼之外,這家餐廳的台式小食也非常值得一試。脆香鹽雞是我非常喜愛的一道小食,外層酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,鹽味恰到好處。現撈涼拌麵是一道清新爽口的菜品,麵條爽滑,搭配上各種蔬菜和醬料,味道清新可口。

2023-04-27 39 views
最近經過將軍澳新都城見到一間新開嘅台灣小食店,每次去都見到好多人排隊,店舖嘅裝修好特別,好有台灣夜市嘅回憶😍店舖有裝滿多款滷味既車仔檔,濃濃既滷水味,今日忍唔住要試吓🤩🥢脆香鹽酥雞鹽酥雞炸得好脆口,好惹味🤤雞肉亦保留肉汁,唔會炸得太過乾身👍🏻👍🏻🥢台灣貢丸蔥油滷汁拌麵貢丸好彈牙而且好好味! 配埋蔥油滷汁拌麵好夾,麵條好滑身,配上蔥油滷汁好開胃,但又唔會好油膩👍🏻🥢蘿蔔金錢肚拌麵份量好多,金錢肚好爽口,蘿蔔好淋,兩樣都滷得好入味🤩🧃楊桃汁呢個楊桃汁都係喺香港第一次見,味道好特別,酸酸甜甜,好開胃😋

🥢脆香鹽酥雞

🥢台灣貢丸蔥油滷汁拌麵

🥢蘿蔔金錢肚拌麵
份量好多,金錢肚好爽口,蘿蔔好淋,兩樣都滷得好入味🤩

🧃楊桃汁

#fatchubelly將軍澳📍而打淥滷汁拌粉 (將軍澳)平日放工好攰🫠已經唔想煮飯就隨便搵咗一間外賣店試吓😚舖頭非常光猛乾淨💥廟口獨享 $42 + 台南粿條 $16首先羅上手,超足料🥰~有🍗雞翼、貢丸片同埋蓮藕片每一款都好入味 值得一提係粿條似粗身既米線有口感 🫶🏼非常得意,而且掛汁,值得試下~👍💥厚切腩肉拌面 腩肉好有驚喜💯油脂豐富,而唔會膩口~配上拌麵,一啖接一啖🤭而拌麵係幼身既麵條 所以好入味🥢💥脆香鹽酥雞 $38忍唔住叫左款台灣必食-鹽酥雞🐤調味剛剛好啱啱炸起好香口 🙈十分之有台灣風味總括嚟講呢間台式食店cp 高❗️平時唔想煮飯嘅時候推介一試~
#fatchubelly將軍澳

📍而打淥滷汁拌粉 (將軍澳)

平日放工好攰🫠
已經唔想煮飯
就隨便搵咗一間外賣店試吓😚
舖頭非常光猛乾淨

💥廟口獨享 $42 + 台南粿條 $16

首先羅上手,超足料🥰~
有🍗雞翼、貢丸片同埋蓮藕片
每一款都好入味
值得一提係粿條似粗身既米線有口感 🫶🏼
非常得意,而且掛汁,值得試下~👍

💥厚切腩肉拌面

腩肉好有驚喜💯
油脂豐富,而唔會膩口~
配上拌麵,一啖接一啖🤭
而拌麵係幼身既麵條 所以好入味🥢

💥脆香鹽酥雞 $38

忍唔住叫左款台灣必食-
鹽酥雞🐤
調味剛剛好
啱啱炸起好香口 🙈
十分之有台灣風味

總括嚟講呢間台式食店cp 高❗️
平時唔想煮飯嘅時候推介一試~
2023-04-20 23 views
最近寶琳新都城開左間台式滷水店店面充滿台灣夜市啲滷水攤檔咁行近啲已經聞到好香滷水味啦😍餐廳只做外賣 用app都有折主打加熱滷味、鹽水涼拌同埋麻辣涼拌▫️鹽酥雞 ($38)先整個鹽酥雞醒醒神 新鮮炸起熱辣辣外皮都幾香脆 鹹度都夠▫️麻辣三拼 ($48 + $14)麻辣味做得唔錯 入口有香麻感呢個三拼有蓮藕片、雞翼尖同埋花枝丸 蓮藕片好爽口 雞翼尖夠入味 送啤酒一流加埋個麻辣拌麵 個麵撈左香油 加埋香菜👍麵質好滑 見到店員撈得好匀 每條麵都沾滿汁▫️胡麻醬涼拌麵 ($20)涼麵加入胡麻醬 麵質較硬身配上粒粒青瓜 爽脆開胃自助調味區配有菜莆乾 可以加埋先走😍
最近寶琳新都城開左間台式滷水店
店面充滿台灣夜市啲滷水攤檔咁
行近啲已經聞到好香滷水味啦😍
餐廳只做外賣 用app都有折
主打加熱滷味、鹽水涼拌同埋麻辣涼拌

▫️鹽酥雞 ($38)
先整個鹽酥雞醒醒神 新鮮炸起熱辣辣
外皮都幾香脆 鹹度都夠

▫️麻辣三拼 ($48 + $14)
麻辣味做得唔錯 入口有香麻感
呢個三拼有蓮藕片、雞翼尖同埋花枝丸
蓮藕片好爽口 雞翼尖夠入味 送啤酒一流
加埋個麻辣拌麵 個麵撈左香油 加埋香菜👍
麵質好滑 見到店員撈得好匀
每條麵都沾滿汁

▫️胡麻醬涼拌麵 ($20)
涼麵加入胡麻醬 麵質較硬身
配上粒粒青瓜 爽脆開胃
自助調味區配有菜莆乾 可以加埋先走😍
2023-04-20 14 views
又到周圍食野時間。去到寶琳新都城中心,見呢間台式台裝修幾靚咁岩有我鐘意食既手撕雞就入左去啦有堂食的,只係要自己清理番d野食掉去垃圾桶。出面門口叫左野食先,我叫左 手撕鹽水雞$78+花枝丸$12,夠哂入味,偏鹹食完真係要飲番杯野份量一般、如果想飽肚d加番冷麵會好d
又到周圍食野時間。
去到寶琳新都城中心,見呢間台式台裝修幾靚
咁岩有我鐘意食既手撕雞就入左去啦
有堂食的,只係要自己清理番d野食掉去垃圾桶。
出面門口叫左野食先,
我叫左 手撕鹽水雞$78+花枝丸$12,
夠哂入味,偏鹹
食完真係要飲番杯野
份量一般、如果想飽肚d加番冷麵會好d
手撕鹽水雞
手撕鹽水雞
2023-04-19 20 views
這家餐廳的蔥油滷汁拌麵加台灣鑫鑫腸真的很棒!麵條Q彈有勁,搭配上濃郁的滷汁和香氣十足的蔥油,讓人垂涎欲滴。加上台灣鑫鑫腸的獨特風味,讓整道料理充滿了台灣的味道,讓人忍不住再來一碗。另外,四寶拌麵也是非常值得推薦的一道料理。麵條同樣有彈性,搭配上滷水雞翅、雞腎、蘿蔔和紅腸,每一口都能品嚐到不同的滋味,非常豐富。而且,這些食材都很入味,相互之間的搭配也非常協調,絕對是一道讓人驚艷的美食。這家餐廳的食物真的很不錯,充滿了台灣的風味,讓人吃得非常開心。如果你想要品嚐正宗的台灣美食,絕對不能錯過這家餐廳!
滷汁蔥油拌麵

四寶拌麵
鹽水雞
!!
2023-04-19 22 views
台式好滋味,青衣城/新都城美食攻略2023外賣店越黎越多,呢間主打台式滷水既麻辣超好食,推介比大家試下台風定食$48麻辣3拼/ 蓮藕片/花枝丸台風定食,沙律加三拼餅柚子茶一包 $68一款小食一款主食先評小食,脆口既蓮藕片,加上甜香帶辣既醬汁食,出奇地夾好食辣味濃勁,但好快散,之後就食到滷汁既甜雞翼尖,好入味,唔太濃,花枝丸q彈返去加個粉絲或公仔麵撈食都一流啊~滷肉豬腳豬耳飯脆,嫩,香,q彈有骨膠原個滷汁好正宗台式風味,微甜撈飯食一流$116評分8/10將軍澳欣景路8號新都城二期1樓1018號舖Shop 1018, 1/F, MCP Central, 8 Yan King Road, Tseung Kwan O
台式好滋味,青衣城/新都城美食攻略2023
台風定食$48
麻辣3拼/ 蓮藕片/花枝丸

台風定食,沙律加三拼餅
柚子茶一包 $68
一款小食一款主食
先評小食,脆口既蓮藕片,加上甜香帶辣既醬汁食,出奇地夾好食
辣味濃勁,但好快散,之後就食到滷汁既甜
雞翼尖,好入味,唔太濃,花枝丸q彈
返去加個粉絲或公仔麵撈食都一流啊~

滷肉豬腳豬耳飯
脆,嫩,香,q彈有骨膠原
個滷汁好正宗台式風味,微甜撈飯食一流
評分8/10
將軍澳欣景路8號新都城二期1樓1018號舖

2023-04-18 17 views
經過將軍澳新都城,發覺開咗間新嘅台式小食滷水店,經過間舖頭,傳來一陣陣嘅好香滷水味,充滿台灣嘅味道,今日就買咗嚟試下,味道幾好,又唔會太鹹。鹽酥雞好香五香粉,有少少胡椒嘅味道,雞肉鮮嫩,皮又夠脆。蘿蔔金錢肚拌麵金錢肚夠爽,滷水汁又入味,但係最正都係嗰啲蘿蔔,煮到淋曬又入味。蔥花滷汁拌麵加花干最鍾意食麵,但係又驚外賣會煮到一pat pat,所以呢個杯麵都幾好呀,拌麵有彈性,就算加佐D滷水汁落去唔會一pat pat。
鹽酥雞

好香五香粉,有少少胡椒嘅味道,雞肉鮮嫩,皮又夠脆。
蘿蔔金錢肚拌麵

蔥花滷汁拌麵加花干

2023-04-17
本身諗住食麥當勞 但係而打淥嘅香味 吸左我過去🫣行近就聞到好香嘅滷水味🤤🤤🤤🍴脆香鹽酥雞🐔外脆內滑嘅鹽酥雞🤤🤤有台灣嘅水準👍🏻食落第一啖脆口 第二啖就好Juicy 每份雞都係即叫即炸 炸粉唔會過量 炸嘅時間🕒又掌握得岩岩好保持到雞件嘅嫩滑🍴古早厚切腩肉🐖 配 蔥油滷汁拌麵 🍜厚切腩肉肥瘦均勻 肉滑汁香 滋味無窮🥰嫌蔥油滷汁拌麵太單調 可以係自助調味區 加辣🌶️菜脯拌麵口感彈牙 滷水汁味香🍴蘿蔔金錢肚拌麵睇到蘿蔔同金錢肚嘅色水 就知道有幾入味😋蘿蔔嘅清甜 夾埋滷水汁嘅香 食幾多舊都唔夠🐽金錢肚份量都幾多 又夠入味第一眼睇到個碗咁多空位 🫥🫥 以為食完要過隔離再食🍔🍟🥤但原來碗麵曉繁殖👻👻 啲麵食極都仲有 🍜🍜🍜兩個人都睇少左碗麵嘅份量最後一齊抱住個肚走☺️
本身諗住食麥當勞 但係而打淥嘅香味 吸左我過去🫣

但原來碗麵曉繁殖👻👻 啲麵食極都仲有 🍜🍜🍜
兩個人都睇少左碗麵嘅份量
最後一齊抱住個肚走☺️
2023-04-14 18 views
同屋企人喺新都城飲完茶聞到超香嘅滷水味原來新開左一間台式滷水店舖頭有各式各樣嘅台灣小食有鹽酥雞同埋各樣滷水反正唔想煮餸就諗住外賣拎返屋企試一試叫咗個台式小食脆香鹽酥雞鹽酥雞大小,剛剛好,而且雞粒大粒一啖一滿足,舖頭好細心咁用錫紙袋裝住即使外賣擺耐咗都可以維持溫度另外,叫咗古早厚切腩肉,蔥油滷汁拌麵腩肉厚切又林又入味加埋個拌麵勁香勁好味廟口小食醬香雞中翼雞翼切好一半,食得好方便爽口蓮藕片切得一小塊,爽口好味台灣大貢丸粿條好有台灣風味見到佢仲有一啲滷水拼盤都好吸引下次一定要試吓
同屋企人喺新都城飲完茶

聞到超香嘅滷水味

原來新開左一間台式滷水店

舖頭有各式各樣嘅台灣小食

有鹽酥雞同埋各樣滷水

反正唔想煮餸就諗住外賣拎返屋企試一試

叫咗個台式小食脆香鹽酥雞

鹽酥雞大小,剛剛好,而且雞粒大粒

一啖一滿足,舖頭好細心咁用錫紙袋裝住

即使外賣擺耐咗都可以維持溫度

另外,叫咗古早厚切腩肉,蔥油滷汁拌麵

腩肉厚切又林又入味

加埋個拌麵勁香勁好味

廟口小食

醬香雞中翼

雞翼切好一半,食得好方便

爽口蓮藕片

切得一小塊,爽口好味

台灣大貢丸

粿條好有台灣風味