朋友喺北角嗰邊返工,派左佢做人肉跑腿幫我買😎,好好彩6點鬆啲去到仲有最後幾個💛。由於嗰日又落大雨,拎返屋企路途遙遠,所以啲puff都俾我搞到走走地樣🤣。🔅小山園抹茶小倉紅豆麻糬 ($28)抹茶cream雖然好大pat但唔膩,抹茶味個人偏好再甘少少。加埋紅豆同埋麻糬呢個puff口感最豐富😍。同埋唔知點解抹茶個皮係最脆😂🤣。🔅OREO脆脆麻糬 ($28)好多OREO碎,不過一路食啲碎一路跌😂,建議喺屋企先好食。麻糬本身都係無咩味,不過勝在口感夠軟糯,整體又唔會好甜,但oreo呢款唔算好突出。🔅髒髒比利時朱古力麻糬 ($28)呢個上次介紹過就唔多講😝,唔甜唔膩個皮又脆脆地👍🏻。💬Puff依舊高質,唔會太甜,配埋麻糬無得彈,期望下個月新款式😍。

小山園抹茶小倉紅豆麻糬
小山園抹茶小倉紅豆麻糬
🔅小山園抹茶小倉紅豆麻糬 ($28)
OREO脆脆麻糬
OREO脆脆麻糬
🔅OREO脆脆麻糬 ($28)
髒髒比利時朱古力麻糬
🔅髒髒比利時朱古力麻糬 ($28)
呢個上次介紹過就唔多講😝,唔甜唔膩個皮又脆脆地👍🏻。

2022-05-11 263 views
基本個個都夾麻糬 好好食😚跟我之前食過d puff有點不同😛麻糬綿密彈牙💕個人最鐘意比利時朱古力脆米🍪, 口感豐富,朱古力味重🥰 d cream跟麻糬很配😚❤️同平時食開嘅puff好唔同#治癒菓子 💫
[比利時朱古力脆米🍪] [特濃焙茶香烤麻糬🍵] [髒髒比利時朱古力🍫]
基本個個都夾麻糬 好好食😚
跟我之前食過d puff有點不同😛
麻糬綿密彈牙💕
同平時食開嘅puff好唔同

#治癒菓子 💫
2022-05-10 241 views
本身唔算特別好泡芙,但見大家都講到好好食,所以點都要試下。要食到真係唔容易,由於只開平日,有時什至唔開。而且一日最多只有2輪,味道到個日先知。仲要大排長龍,所以買唔買到好講運氣。店舖只做外賣,每人限買4件,安排好流暢。店員全部都好友善,會有截龍同positioning, 避免大家白排買唔到。好欣賞成個安排,好清楚,開鋪前已有人排隊,好彩成功買到!每個味都買左個,全部都好好食!個泡芙係脆皮,中間仲有麻糬,配合好好,係啲朱古力粉會食得「論盡」。而今次泰色奶茶係最驚喜,唔會太甜又特別。可惜呢輪無最想試嘅開心果味,唯有睇下幾時再碰運氣。
本身唔算特別好泡芙,但見大家都講到好好食,所以點都要試下。

泰式奶茶
培茶
朱古力
Tiramisu

可惜呢輪無最想試嘅開心果味,唯有睇下幾時再碰運氣。
泰式奶茶
培茶
朱古力
Tiramisu
治癒菓子店一直都要有緣先會食到,小店形式經營,人手有限,每日只會開兩轉,有時一轉,什至唔開,每日都會有4款唔同既口味供應,數量有限,賣完就無架啦,呢度係集合左2日買來既麻糬🍵日本玄米茶黑芝麻麻糬玄米茶味都幾好,黑芝麻味香濃,兩者味道都夾,但整體黑芝麻味較出🫐藍莓乳酪麻糬藍莓加上乳酪,味道酸酸甜甜,仲食到d藍莓果肉,一d都唔覺得膩🧋泰式奶茶麻糬泰式奶茶獨特既茶味好出,不過只得奶茶味比較單調,如果加幾粒珍珠唔知效果好唔好呢🤭🍪阿華田脆脆麻糬阿華田有著朱古力既味道,配以朱古力麻糬,加上阿華田脆脆增添左唔少口感,整件味道都好濃🥜花生海鹽焦糖咖啡麻糬淡淡嘅咖啡味,微微既苦,花生脆口再加埋海鹽焦糖,味道豐富得黎又好夾呢度既麻糬以低糖低油配方製成,脆皮泡芙唔重牛油味,食完之後都覺得無咁大罪惡感,唔怪得無懼「死亡之吻」,到宜家都仲係有條長長既人龍啦🤭

🍵日本玄米茶黑芝麻麻糬

🫐藍莓乳酪麻糬

🧋泰式奶茶麻糬

🍪阿華田脆脆麻糬

🥜花生海鹽焦糖咖啡麻糬

TakeAway
______________________________🦁🦋M͜͝i͜͝s͜͝s͜͝ L͜͝i͜͝o͜͝n͜͝n͜͝ 評分🍬: 7.4/10今次試左大泡芙,買左6件,超大個🤤食完個胃真係好治癒,勁飽🤣🤣試左以下5款口味(有❤️代表推介)🍫髒髒比利時朱古力麻糬 ❤️🍵小山園抺茶麻糬❤️🌰日本紫薯栗香麻糬 🌼台灣桂花烏龍茶麻糬❤️🥃香烤杏仁蜂蜜威士忌麻糬(微酒香)❤️個人最喜歡🥃香烤杏仁蜂蜜威士忌麻糬,有酒香加埋大大粒杏仁,同軟綿綿麻糬,口感好滿足☺️麻糬是低糖的,大家唔驚會太甜太膩,不過紫薯口味就過份的甜🙈桂花烏龍茶味就比較淡,要慢慢細細啖食就會感受到桂花同茶嘅香味👍🏻💌小貼士📝大泡芙$28件🌟買10件送1迷你泡芙$14件(一口size)🌟買10送1(大泡芙約8cm;小泡芙約4cm)|大泡芙6件以上可預訂|迷你泡芙10件以上可預訂|📦保存最好即日食用未享用放入雪櫃,最多存放2天|大家要留意👀店主星期六日公眾假期休息||每個月都會有唔同嘅預訂口味🧁|

試左以下5款口味(有❤️代表推介)

🍫髒髒比利時朱古力麻糬 ❤️
🍵小山園抺茶麻糬❤️
🌰日本紫薯栗香麻糬
🌼台灣桂花烏龍茶麻糬❤️
🥃香烤杏仁蜂蜜威士忌麻糬(微酒香)❤️

麻糬是低糖的,大家唔驚會太甜太膩,不過紫薯口味就過份的甜🙈

💌小貼士📝
大泡芙$28件🌟買10件送1
迷你泡芙$14件(一口size)🌟買10送1
(大泡芙約8cm;小泡芙約4cm)

|大泡芙6件以上可預訂|迷你泡芙10件以上可預訂|

📦保存
最好即日食用
未享用放入雪櫃,最多存放2天

|大家要留意👀店主星期六日公眾假期休息|
|每個月都會有唔同嘅預訂口味🧁|
  • 髒髒比利時朱古力麻糬
  • 小山園綠茶麻糬
🌟呢排見好多人食,咁啱得閒就去買😍低糖泡芙比出面食嘅更淡香,睇得出好足料,外皮夠脆麻糬夠大舊令泡芙口感更有層次♡🌟 @healing_bakery ig每日都會update出爐時間同泡芙款式‎ ,各款泡芙賣完即止,真係要天時地利人和先食到૮ • ·̫ • ა🌟每次最多只可以買4件,果日我就每隻味都買嚟試吓𓂃𓈒某啲口味仲可以預訂㗎☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆▫️ 髒髒比利時朱古力麻糬|$28 🍫有少少失望,雖然預咗唔會好甜,但朱古力味唔濃,就算有可可粉,朱古力漿+忌廉但都唔夠層次🧐▫️ 小山園抹茶tiramisu麻糬|$28 🍵相比朱古力,抹茶味就濃好多😋就算大大舊cream都唔會好heavy,tiramisu味唔算重,面層有大量nuts每啖都好滿足!▫️ 粒粒花生海鹽焦糖咖啡麻糬|$28 🥜海鹽焦糖醬+咖啡味cream呢個配搭👍成舊野都係偏啖味,但都食得出好香嘅海鹽焦糖味,同花生好夾~▫️ 蜂蜜檸檬柚子麻糬(推薦✨)|$28🍯柚子味好重,食第一啖真心有驚喜❕蜂蜜檸檬味道好夾,香濃得嚟又清新,加埋一粒粒柚子食真係好幸福(=˃̶̀ꇴ˂̶́=)呢個配搭都幾特別,最推介呢款味💛🌟whatsapp問咗佢地好幾

☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
粒粒花生海鹽焦糖咖啡麻糬
▫️ 粒粒花生海鹽焦糖咖啡麻糬|$28
蜂蜜檸檬柚子麻糬
▫️ 蜂蜜檸檬柚子麻糬(推薦✨)|$28

🌟whatsapp問咗佢地好幾次問題,每次都好有耐心回答,仲提我最好早少少到,嚟到佢地都好好人令我諗起日本街邊小店(⁎˃ᴗ˂⁎)
2022-03-16
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$56 (Tea)
小山園抹茶tiramisu麻糬
粒粒花生海鹽焦糖咖啡麻糬
蜂蜜檸檬柚子麻糬
2022-04-17 181 views
麻薯系列第一彈要嚟介紹呢間位於鰂魚涌(同我爺爺屋企樓下)嘅人氣小店 - 治癒菓子~每次到出爐時間都有好多人排隊👭🏻👬外賣返屋企個樣都係維持翻個靚仔樣👍🏼👍🏼今次就買咗藍莓乳酪麻薯同抹茶紅豆麻薯泡芙。如圖所先,每個泡芙都有一大塊麻薯同忌廉,十分足料☺️泡芙皮幾鬆脆,麻薯口感亦幾煙韌,忌廉唔會太heavy 得嚟,藍莓及抹茶味亦幾濃郁~食咗都唔係太大罪惡感🥴🥴整體,來講,味道唔錯但每日只在兩個出爐時間開放,其餘時間關閉,所以如果要去買就要提前查下個時間🤓為食指數:3.5/5

為食指數:3.5/5
每日賣嘅款式同出爐時間都唔一樣👩‍🍳要密切留意店舖Instagram 出爐時間會派籌,每人限買4個兩位小編去嘅日子得17:15出爐😶‍🌫️我地16:40嚟到嘅時候已經有20個人排緊隊🫣🤷🏻‍♀️日本開心果黑芝麻麻糬泡芙 $28勝在爆醬可以一次過咬曬兩款醬同泡芙落口🍡但黑芝麻味好出搶左開心果醬嘅味🧐加埋麻糬咁食味道上唔太夾🫣感覺上呢兩隻味分開會比較好👅味道:6/10🙋🏻‍♂️推薦:5/10👼🏻小山圓抹茶紅豆麻糬泡芙 $28綠茶紅豆同麻糬呢個不敗組合🍵綠茶味好濃郁食落有回甘食落口好有日本甜點嘅感覺🇯🇵但感覺上無左個泡芙都得泡芙淪為配角嘅感覺😟👅味道:7.5/10🙋🏻‍♂️推薦:8/10🤷🏻‍♀️Oreo脆脆麻糬泡芙 $28食落口陣味似食麥旋風🍦Cream上面充滿Oreo脆脆🍪Oreo加上煙韌麻糬同埋脆身泡芙🧈食落口都唔錯但除左醬無咩餡👅味道:6.5/10🙋🏻‍♂️推薦:6/10👼🏻髒髒朱古力麻糬泡芙 $28小編作為朱古力控滿心期待😆呢款puff有朱古力cream同脆皮仲有朱古力粉撒滿麻糬表面🍫朱古力味好濃郁好正😚👅味道:7/10🙋🏻‍♂️推薦:8/10📌麻糬泡芙外貌好適合影相用嚟打卡📸但未好食到要特登去
每日賣嘅款式同出爐時間都唔一樣👩‍🍳

仲有朱古力粉撒滿麻糬表面🍫
朱古力味好濃郁好正😚
👅味道:7/10
🙋🏻‍♂️推薦:8/10

📌麻糬泡芙外貌好適合影相用嚟打卡📸但未好食到要特登去排🤫由於我地試食個時得呢四款味,未知其他口味會唔會比較好食🤨

‼️以上食評只反映當日食物質素及本人主觀感受
芝麻醬
2022-03-31
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
  • 髒髒朱古力麻糬泡芙
  • 小山圓抹茶紅豆麻糬泡芙
估唔到有機會買到🥺星期六日唔開 淨係平日先會出爐一至兩次 分別係13:15同17:15 仲要一出爐唔洗半個鐘就賣哂😵‍💫好癲阿華田脆脆麻糬 $28全店泡芙都標榜低糖 呢款既甜主要來自阿華田餅 同淡淡地既cream幾夾 朱古力麻糬軟熟得黎帶點煙韌🥰甜度剛好 成個感覺唔會heavy 罪惡感都無咁大🤪髒髒比利是朱古力麻糬 $28鍾意朱古力既話一定要試!成個puff鋪滿朱古力粉 濃郁既朱古力cream加上乾硬左既朱古力漿 配埋朱古力麻糬🍫整體會比阿華田甜少少 但又唔會甜到濟 個人鍾意呢款多啲☺️

阿華田脆脆麻糬 $28
阿華田脆脆麻糬

髒髒比利是朱古力麻糬 $28
髒髒比利是朱古力麻糬
阿華田脆脆麻糬
髒髒比利是朱古力麻糬
依間泡芙專門店相信唔洗我介紹好多人都識,但係為咗慶祝終於lur到男朋友去排隊買俾我食,我都係要出個post講下☺️💙Nutella朱古力脆脆麻糬💙💵$28依間啲泡芙大大個勁吸引🥰仲要加埋麻糬吸引埋我依啲港女😂依款其實我覺得阿華田味唔算好重,不過都食得出,而且甜度唔算好高~佢個麻糬沾滿可可粉,再降低多少少甜度,麻糬係偏腍得嚟帶啲煙韌嗰種,好食😋阿華田cream好滑好香,加埋脆脆地嘅泡芙皮食真心正😍💚台灣桂花烏龍茶麻糬💚💵$28另一款就揀咗款感覺上比較light嘅口味~依款係係有兩舊cream,分別係桂花味同烏龍茶味,桂花味食落比較偏甜,相反烏龍茶就唔甜,仲好重茶味,所以兩款一齊食甜度係啱啱好嘅😋整體嚟講都唔錯,幾特別下~☺️重點係佢嘅麻糬真係好好食🥰💕overall💕好食,但係都係要排隊🥺

💙Nutella朱古力脆脆麻糬💙
💵$28

💚台灣桂花烏龍茶麻糬💚
💵$28

💕overall💕
好食,但係都係要排隊🥺
Nutella朱古力脆脆麻糬。台灣桂花烏龍茶麻糬
Nutella朱古力脆脆麻糬。台灣桂花烏龍茶麻糬
  • 阿華田脆脆麻糬
2022-03-31 230 views
鰂魚涌發現有間隱世舖頭🌸【治癒菓子店】🌸我比佢地嘅泡芙吸引左,因為佢底下有一片好厚嘅麻糬,中間有超大舊嘅奶油,好邪惡!經過嘅時間係5:15pm,啱啱出爐好好彩呀我🤩即刻去排隊買先一次過試晒四種口味🌸$28一個1️⃣Mocha 朱古力咖啡麻糬2️⃣小山園抹茶紅豆麻糬3️⃣蜂蜜檸檬柚子麻糬4️⃣阿華田脆脆麻糬🔅朱古力咖啡味🔅甜度適中,帶出咖啡本身香味♨️加埋好煙韌嘅麻糬,感覺好正👍🏻🔅抹茶紅豆味🔅紅豆醬加埋抹茶🍵真係夾都不得了🤩好似去左日本咁🌟勁好食🔅蜂蜜檸檬柚子🔅呢個好特別啲cream入邊有好多柚子粒粒😋感覺好清新🔅阿華田脆脆🔅甜度適中,感覺好似飲緊阿華田咁😎好治癒😌佢地一日只係出爐兩次,佢平時係唔開門架,所以要睇返出爐時間先好去排隊呀~~~ 出爐時間 - 1:15PM / 5:15PM (限量供應)📍 治癒菓子 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖#hkfoodie #hkig #hkkol #hkmom #hkfood #相機食先 #打卡好去處 #打卡 #甜品 #食好西 #美食 #美食推薦 #超好吃 #治癒菓子 #治癒 #愛吃 #靚靚
鰂魚涌發現有間隱世舖頭
🌸【治癒菓子店】🌸

一次過試晒四種口味🌸$28一個

1️⃣Mocha 朱古力咖啡麻糬
2️⃣小山園抹茶紅豆麻糬
3️⃣蜂蜜檸檬柚子麻糬
4️⃣阿華田脆脆麻糬

🔅朱古力咖啡味🔅
甜度適中,帶出咖啡本身香味♨️
加埋好煙韌嘅麻糬,感覺好正👍🏻

🔅抹茶紅豆味🔅
紅豆醬加埋抹茶🍵真係夾都不得了🤩好似去左日本咁🌟勁好食

🔅蜂蜜檸檬柚子🔅
呢個好特別啲cream入邊有好多柚子粒粒😋感覺好清新

🔅阿華田脆脆🔅
甜度適中,感覺好似飲緊阿華田咁😎好治癒😌

出爐時間 - 1:15PM / 5:15PM (限量供應)

📍 治癒菓子 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖

2022-03-30 202 views
[鰂魚涌美食推介🍽 ] 治癒菓子店🍡 治癒菓子店出名難買同埋多口味,佢地店鋪只會係兩個時間發售甜品,其餘時間佢都會閂門,所以吸引唔少人專程嚟到排隊買👭👫另外,佢地既麻糬泡芙標榜低糖、無添加香油色素,所以岩晒d中意健康同減糖既朋友仔。#冬甩仔女_鰂魚涌#冬甩仔女_甜品🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻🥜濃香花生黑芝麻糬(7/10) $28cream有濃濃既黑芝麻味, 食落冇香精味,味道十分好。另外,因為有粒粒花生同原味麻糬,口感又脆又軟,好特別👍🏼👦🏻日本烘焙紅豆麻糬(7/10) $28杏杏地色既cream食到係淡淡既綠茶味,再配上紅豆甜甜地,加上原味麻糬,不錯👍🏼🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻🍫髒髒朱古力麻糬(7.5/10) $28可可粉沈喺表面,令成個泡芙朱古力味更重,cream幼滑吾易溶。麻薯煙韌,如朱古力味再重多少少,就更加正😋😆甜度適中。👧🏻Oero脆脆麻糬(7.5/10) $28oreo控愛既我,必食oreo味😋oreo cream再加上oreo碎,加上點綴。好正,食落完全吾滯😍 加上原味麻糬 😍滿滿嘅幸福🍩冬甩小資訊🍩1️⃣13:15,17:15準時開閂賣‼️2️⃣至少早20-30分鐘排隊‼️3️⃣

[鰂魚涌美食推介🍽 ] 治癒菓子店🍡

👅好味:7/10
🍩推薦:7.5/10

📍 鰂魚涌英皇道901號英麗閣D座閣地下D1舖
2022-03-27 137 views
今次想介紹嘅係位於鰂魚涌嘅治療果子,喺泡芙來講呢間餐廳真係算好出名下。而我嗰日食咗嘅就係Oreo脆脆麻薯泡芙。我覺得入邊嘅麻薯夠晒煙韌,而且泡芙整體嘅size都夠大,Oreo碎都夠多。呢個價錢來講我覺得值得一試!
聞名而來的!!!! 吾怕老實講...真心嚟咗幾次今之終於買到了, 怪就怪自己成日好晏先到髒髒泡芺限量發售! !髒髒朱古力麻糬 ($28)泡芙超大一睇就知道好足料啦泡芙新鮮出爐皮好鬆脆 大大PAT朱古力cream最外層嘅麻糬好煙韌面頭仲會加上朱古力脆皮朱古力迷嘅我已經確定愛上呢個髒髒朱古力麻糬------------治癒菓子鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下D1號舖------------記住IG Follow freeeeflow 一齊玩轉地球
髒髒泡芺限量發售! !
髒髒朱古力麻糬
髒髒朱古力麻糬 ($28)
泡芙超大一睇就知道好足料啦

------------
記住IG Follow freeeeflow 一齊玩轉地球
髒髒朱古力麻糬
2022-03-17 284 views
🥑開心果芝麻麻糬🥑$287/10【短期內唔會再食】第一啖入口係食到開心果忌廉先,開心果係超級濃味,喺口腔入邊爆開🤯但食到黑芝麻嘅部份反而冇咁突出(黑芝麻控大失望)我見到有其他人話覺得黑芝麻味太出,但係我自己覺得調返轉,成個泡芙嘅主調係開心果🥜雖然兩者都係一啲好突出嘅味道,但其實食落唔係好夾😢雖然都好食,但係又覺得兩個味分開會比較好,所以有得揀應該會試佢其中一款剩係得日本黑芝麻嘅泡芙(但有得揀先再算啦🤣)又或係傳統啲嘅芝麻配花生之類應該會好食啲…食甜品嘅就梗係希望食啲甜嘢啦,但係佢唔夠甜,雖然原材料嘅味道好出🥲就連麻薯都係,雖然係好煙靭,一啲奶香/椰香都冇😭麻糬加泡芙一齊食係有啲新奇,但又冇話真係好夾,再加上冇乜味就覺得比較單調啦🪧去到泡芙皮嘅部份,同樣我都覺得麻麻哋,雖然係頗脆嘅,但唔係鬆脆嘅嗰種,一啲牛油香都冇🧈同我旺角站某大型連鎖泡芙分店啱啱相反,食落要卜卜脆又夠香,我就覺得比較好食嘅🤭整體嚟講,食完之後同我想像中好大出入,因為佢係好輕嘅忌廉,食完之後冇乜實感,雖然味道好出,但係依甜品來講我會寧願食一啲肥膩得來又有實感嘅,依家食完之後嘅覺得好膩但明明淨係食咗一堆空氣咁🥲整體7/10
🥑開心果芝麻麻糬🥑$28
7/10
【短期內唔會再食】
開心果芝麻麻糬

整體7/10
1️⃣梗係好失望啦,因為我期望太高啦,咁出名又咁紅,以為都起碼係8.5分以上嘅味道💮
2️⃣如果要講嘅話,佢係真係真材實料嘅,用料好足,而且佢咁多材料嘅情況下都係$28 ,我覺得都幾抵嘅(如果唔計時間成本嘅話)
3️⃣但時間成本太太太高,首先唔係住嗰頭嘅,應該都要特登搭車過去(係唔可以順便的,因為佢地唔係每日開,開嘅話又淨係開一個或兩個時段)☝️然後要預早15分鐘開始排先會有得揀味(再後啲就可能俾人買清光)✌️最後仲要每日得四隻味,要食到你想食嘅味,可能一個月先出現兩日👌
4️⃣我今次星期五13:15早15分鐘排第一,1分鐘之後已經有人喺我後面, 15分鐘之後已經有大概15-20個人一齊吹住風咁排🌬辛苦晒😮‍💨
5️⃣地理位置唔方便、時間成本高,就算係因為我揀錯味所以先食到麻麻地嘅泡芙,我短期之內都唔會再去啦😷好似連鎖嘅仲好食… 不過連鎖嘅就唔係黃店😕
6️⃣我諗佢嘅熱潮可以持續咁耐係有佢嘅原因,而且係勁少負皮,所以我都仲係會推薦俾一啲鍾意食忌廉嘅人,但如果唔係嘅話,我就會覺得你未必覺得值啦😛(利申翻,我係唔鍾意食忌廉嘅人,但7分係已經撇除咗呢個因素,自己本身應該得6分 so sorry🥲)
2022-02-17
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$26 (Lunch)
  • 開心果芝麻麻糬