上次同朋友們嚟過一次慶生之後一直都覺得中環何蘭正嘅Fusion菜好有特色又好食,而且氣氛環境都係一流😚所以呢排見佢換咗新Menu就同朋友喺週末lunch time嚟二訪😝果然都係冇令我失望~🌟鹽味烤伊比利亞黑毛豬排骨🐷五香煎澳洲有機封門柳🐮配薯菜幾高水準嘅一道菜式🥰黑毛豬排骨足足有兩排,切開都有好多件,份量超多😆排骨外層沾滿香甜嘅醬汁,肉質軟腍,而且每件都半肥瘦,食落超滿足的😚另外仲配有澳洲封門柳🐮牛肉都係好柔軟,而且肉味重😋側邊仲有半件忌廉焗薯好好味😆🌟24小時慢烤伊比利亞叉燒🐷輕炒羽衣甘蘭,九州溏心蛋,厚切白吐司,白腐乳牛油汁,田園沙律🥗呢個egg benedict係假日限定‼️兩件香脆嘅多士上面放上原隻溏心蛋、羽衣甘蘭同三大件叉燒,好澎湃😆烤伊比利亞叉燒係餐廳招牌之一,搽上蜜汁後充滿色澤感,每件厚身得嚟肉質十分軟腍!一啲都唔乾🥰羽衣甘蘭脆身清爽得嚟唔會苦澀,而且餐廳用上腐乳牛油汁代替荷蘭汁,連埋蛋汁一齊食甜甜地超惹味😛🌟雞蛋仔格子鬆餅配中式年糕,自家製香濃開心果醬忌廉💚羅勒士多啤梨果醬,雲尼拿雪糕🍦超中我口味嘅甜品🤩雞蛋仔中間夾住軟糯嘅中式年糕,食落蛋味重,而且外脆內煙韌😌上面擠滿

🌟鹽味烤伊比利亞黑毛豬排骨🐷五香煎澳洲有機封門柳🐮配薯菜

超中我口味嘅甜品🤩雞蛋仔中間夾住軟糯嘅中式年糕,食落蛋味重,而且外脆內煙韌😌上面擠滿士多啤梨果醬、開心果忌廉同白朱古力脆脆,開心果忌廉好順滑,而且開心果味好濃!配上酸酸甜甜嘅士多啤梨果醬好夾🤤連埋凍冰冰嘅雲尼拿雪糕一齊食係大滿足🤤

🌟芝麻花生湯圓🥜🍸
呢款Cocktail我上次嚟就已經好想試!呢次終於試到🥰成個設計都好靚,打卡一流😍佢係芝麻味whiskey,上面再有一層花生醬奶泡,最頂放上一粒小湯圓🤤第一啖飲到好綿密嘅奶泡,花生醬味好濃郁😚大啖咁飲就會飲到下面嘅芝麻味whiskey,芝麻味重,後勁嘅whiskey酒味都幾重🤣,幾得意🤓不過整體偏甜~飲飲下有少少漏😗記得粒湯圓仔沾花生奶泡食係好正😋糖不甩嘅感覺!

🌟HoneyMoon Oolong Sparkling Mead
蜜月烏龍🍺
嚟自Citibrew HK嘅手工啤酒🍻飲落好香蜜糖味🥰好清甜好易入口,仲有一種滋潤嘅感覺🤤🤓推介呢!
♡ 中環fusion菜天花板 |何蘭正 ♡-成日都喺社交平台見到人哋喺度打卡📷今晚 終於嚟到呢間玩味十足的餐廳以中西fusion菜為主✨餐廳每一味菜都好用心製作💁🏻‍♀️而且仲會不厭其煩咁解釋菜式俾客人聽無收服務費 ~ 但態度認真一流👍😌呢間餐廳真係名副其實🤣咁正呀😙- ♡ 北海道刺身帶子薄切配蟲草花金蒜欖油辣椒 🌶️ 龍口粉絲沙律,銀蒜米醋汁 ♡ $178呢個前菜真係勁正 唔係講笑🤣帶子薄切,好鮮甜 配上蟲草花同辣椒嘅香辣味道真係估唔到可以咁樣配搭😆粉絲沙律入面嘅銀蒜米醋汁亦好開胃,加強咗整體嘅口感。-♡ 清蒸高山娃娃菜,生曬蝦米忌廉汁,本地鉛筆菇及西班牙火腿片 ♡ $148香港特色嘅娃娃菜配上蝦米忌廉汁嘅濃郁味道竟然好夾🥰 連同火腿片嘅鹹香出面好難食到鉛筆菇 真係好鮮甜令味覺層次豐富。-♡ 24小時慢煮配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 ♡ $198佢嘅叉燒真係勁好食🤩 肉味香濃 肉質都好肥美 叉燒煮得入味軟嫩加上蛋嘅滑溜口感同紅洋蔥漬嘅酸甜味道,搭配香蔥豬油撈飯食更加美味。-♡ 手製五仁流心朱古力煎堆配港式奶茶忌廉及楓糖合桃雪糕 ♡ $128估唔到咁好食🤤 煎堆有啲
♡ 中環fusion菜天花板 |何蘭正 ♡

呢個前菜真係勁正 唔係講笑🤣
帶子薄切,好鮮甜
配上蟲草花同辣椒嘅香辣味道
真係估唔到可以咁樣配搭😆
粉絲沙律入面嘅銀蒜米醋汁亦好開胃,
加強咗整體嘅口感。

香港特色嘅娃娃菜配上蝦米忌廉汁嘅濃郁味道
竟然好夾🥰 連同火腿片嘅鹹香
出面好難食到鉛筆菇 真係好鮮甜
令味覺層次豐富。

佢嘅叉燒真係勁好食🤩 肉味香濃
肉質都好肥美 叉燒煮得入味軟嫩
加上蛋嘅滑溜口感同紅洋蔥漬嘅酸甜味道,
搭配香蔥豬油撈飯食更加美味。

估唔到咁好食🤤
煎堆有啲似金莎朱古力
煎堆外脆內軟,流心朱古力香濃可口,
配上奶茶忌廉同楓糖合桃雪糕,

口感層次好豐富,
做到冷🧊熱🔥交融嘅效果。
♡ 薑味龍鬚糖風味甜品酒 ♡ $125

呢杯酒大玩視覺效果🤣
店員會將椰子花生base放上薑味雪糕
免頭係龍鬚糖絲 ~
薑味雪糕同龍鬚糖絲嘅組合帶出一種獨特嘅口感。
當雪糕溶咗可以攪拌埋一齊飲埋。
♡ 桂花烏龍cocktail ♡ $125

呢度嘅手工啤酒同Cocktail都係好有特色
而今次就叫咗桂花烏龍
淡淡的桂花花香和茶香的結合,
非常清新宜人。

#

⇢店鋪資料:
何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號LKF29 2樓
#
I passed by the restaurant all the time & want to try it out, the entrance is through office bldg. We had a window seat overlooking Wyndham St, nice & bright. The lunch menu is limited but mainly buns/burger which I am not interested. I ordered Wagyu beef cheek on potato & it is really delicious, my friend’s Iberico char siu (BBQ pork) with rice & egg is also good! The staff looks hip & they are very attentive! Might come back for happy hour!
2023-11-07 160 views
中環玩味Fusion菜🖤『何蘭正 🔛自己好少出去中環區食野,今次特登嚟到位於中環嘅『何蘭正』覓食下~😋一入到門口,已經感受到濃濃既港風結合西式味🤣仲有好多打卡位📸.介紹返野食先🙈首先飲品方面我哋叫咗⏬️『何蘭正』特色既冬陰啡,顧名思義,係有冬陰功味嘅咖啡🤔呢一杯咖啡結合左甜酸苦辣🤯佢入面加咗辣椒,青檸,香茅,椰子水同埋檸檬葉☕️想挑戰下味蕾既人可以試下😬另外,仲叫咗一杯雲呢拿棕櫚糖冰咖啡,呢杯真係好好飲🥰佢入面係用特濃嘅咖啡冰,喺你飲嘅時候再加上熱牛奶,等佢慢慢溶再去飲,咖啡冰融入底層嘅雲呢拿,真係特別推薦👍.喺頭盤方面,我哋選擇左松葉蟹薯蓉🦀薯蓉好幼滑,上面仲有好多松葉蟹肉🤗非常不錯.主菜,我地叫左酸菜爆炒海蝦球配北海道帶子意粉🍜呢個意粉用咗鰹魚牛油汁,同埋比較特別嘅係佢嘅意粉比較粗好有咬口,仲要配合埋酸菜🤨意外地配合好食另一個主菜就選擇左蔥燒龍躉石斑魚漢堡包🍔佢嘅石斑魚柳真係好巨型好大塊,超級足料🤩入面仲加左飛魚籽既千島汁,大滿足😋呢個漢堡包仲配有薯條🍟佢嘅薯條炸到熱辣辣,上面仲加咗少少辣粉,好惹味❤️.呢到無論環境,定係嘢食方面,都十分好👍店員亦都好有禮貌,佢介紹佢哋每一樣食物☺️ 十分
介紹返野食先🙈
首先飲品方面我哋叫咗⏬️
呢到無論環境,定係嘢食方面,都十分好👍店員亦都好有禮貌,佢介紹佢哋每一樣食物☺️ 十分推薦朋友嚟呢度試吓💟
何蘭正
地址:中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2023-11-06 216 views
何蘭正真係Ho Lan Jeng 每次黎食都好有驚喜環境懷舊x型格 玩味十足第一次係weekend lunch 時段黎原來佢有幾款特別菜式係for weekend24小時慢烤伊比利亞叉燒配牛油多士 白腐乳牛油汁慢煮牛小排虎蝦 櫻花蝦台灣QQ麵雞蛋仔鬆餅焦糖燕麥椰奶冰咖啡芝麻花生湯圓白腐乳牛油汁既Egg Benedict用咗叉燒配牛油多士 面頭放咗醉溫泉蛋成件事好創新 竟然又好融合 好好味因為每一樣嘢都好特別好想試所以建議一大班朋友嚟 咁就每一樣都可以食到啦🤪何蘭正 📍中環雲咸街29號LKF29 2樓#holanjeng #soyummy #lkf
何蘭正真係Ho Lan Jeng

何蘭正
📍中環雲咸街29號LKF29 2樓

#holanjeng #soyummy #lkf
2023-10-08 260 views
🙋🏻‍♀️何蘭正 因為常常兩邊在飛,留在香港的時間實在不多,這次剛好一周年也順道帶著吳先森的好友來了~ 就三人行一起去吧🙌🏻🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒‧日本溫泉蛋‧紅洋蔥漬‧香噴噴香蔥豬油撈飯每次都必點的飯,餐廳的長壽菜,即使明明是長壽又受歡迎的菜,但每隔一陣子再來都會有點小變化,所以再次吃也不會覺得膩跟悶🐟糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切。配涼泮三杯風味無骨鳳爪粒。揚州干絲沙律😂😂明明菜名都列得一清二楚,但卻沒法想像出餐點的味道,反正點下去就對了,這家是亂點也不會雷。整道分量很多,味道清爽開胃的前菜🐮先炆後煎澳洲和牛臉。配濃香沙嗲汁、荷蘭豆、鐵板,先炆後煎豬粉腸&粉腸 炆過的和牛臉肉質很柔軟完全不會韌,入口滿滿的牛香,一口煎過的腸粉再配豬粉腸,好吃 ~🐷薑味柚子蜜糖烤極鬆化杜洛克豬腩肉配烤日本椰菜、快炒煙肉小椰菜明明是看著也看得到超肥膩的腩肉,但因為薑跟柚子等等的調味令到完全沒有油膩感,完全讓人意想不到🥜西班牙油炸鬼‧配斯里蘭卡奶茶忌廉‧白咖啡雪糕配朱古力醬這道絕對是因為上次吃被驚豔到再點的,上桌再到聞到撲鼻而來濃濃的肉桂,油炸鬼外面有白糖,咬下去酥酥脆脆,再沾上旁邊的冰淇,入口是冰冰
🙋🏻‍♀️何蘭正

🥜西班牙油炸鬼‧配斯里蘭卡奶茶忌廉‧白咖啡雪糕配朱古力醬
這道絕對是因為上次吃被驚豔到再點的,上桌再到聞到撲鼻而來濃濃的肉桂,油炸鬼外面有白糖,咬下去酥酥脆脆,再沾上旁邊的冰淇,入口是冰冰熱熱但整個卻很和諧,必須encore

🍸爆檸、咸檸毯
酒味不會太濃,個人喜歡很香港味道的爆檸🍋

🔸總結:終於有一家點是每道菜吳先森都說出「還不錯」😂😂🙌🏻超級難得,我很喜歡的店終於獲得他的認証了~

💲Hkd 約450@人
🏡香港中環雲咸街26號東方有色大廈2樓
2023-10-06 185 views
我最近去咗中環嘅何蘭正,餐廳嘅菜式創新,每一道菜都有獨特嘅風味同搭配。首先,我試咗佢哋嘅24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯,配上日本溫泉蛋同大豆芽。叉燒煮得入味,配上蛋汁同豆芽,味道更加豐富。另外,佢哋嘅韭黃爆炒本地靚鮮魷同日本北海道刺身級帶子都好特別。魷魚鮮嫩多汁,帶子鮮甜鮮美,搭配上XO醬牛油同日本稻庭粗烏冬,味道更加出色。甜品一定要試試佢哋嘅雞蛋仔格子鬆餅,配上中式年糕同特濃黑芝麻白朱古力風味忌廉同焦糖香蕉,再加上奶茶雪糕,絕對係一個令人欲罷不能嘅組合。最後,我試咗佢哋嘅招牌飲品鴛鴦,就係伯爵奶茶加咖啡。呢杯飲品有一種獨特嘅香濃味道,伯爵奶茶同咖啡嘅結合,令味道更加豐富。另外,佢哋嘅橙香咖啡梳打都好特別,有一種清新嘅口感。呢間理餐廳真係值得一試,佢哋嘅菜式創新獨特,味道出色。如果你鍾意試新嘅食物,一定要嚟試下喇!

另外,佢哋嘅橙香咖啡梳打都好特別,有一種清新嘅口感。

2023-10-03 163 views
又係一間想去好耐既餐廳,一直都覺得佢地主打本土,又好有佢地既style,好有型。今次終於約到朋友黎食!一上去就發現鬼佬涼茶果個位好岩打卡,影左幾張都覺得效果唔錯🤭🤭🔴頭盤:糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼泮三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律本身以為淨係俾勁多菜,但係其實三文魚同帶子份量都勁多,食極都仲有🤣🤣而且好新鮮,加埋鳳爪粒酸酸地,係一個好開胃既頭盤💛🟠主菜:1️⃣24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯。叉燒好高質,肥瘦適中,又夠晒juicy,搞到食唔停口,撈埋溫泉蛋,啲蛋漿流埋出黎真係好好食,豬油撈飯又好香口,好值得叫。2️⃣先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙嗲汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸&豬粉腸和牛臉肉質鮮嫩,入口好香牛味,豬粉腸好新鮮乾淨無豬臭羶味,而且腸粉煎香過,好yummy。🟢甜品:極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿Crème brûlée 勁香,焦糖好甜好正🤤🤤 仲有好濃既花生醬味,好邪惡;西班牙鬆脆包勁脆口,就算放左一陣,咬落都係脆卜卜,亦可以撈埋個燉蛋食,感覺就無咁甜, balance 返晒, 個菠蘿都幾出色,連我呢個唔

🟠主菜:

🟢甜品

Crème brûlée 勁香,焦糖好甜好正🤤🤤 仲有好濃既花生醬味,好邪惡;西班牙鬆脆包勁脆口,就算放左一陣,咬落都係脆卜卜,亦可以撈埋個燉蛋食,感覺就無咁甜, balance 返晒, 個菠蘿都幾出色,連我呢個唔食菠蘿既人都接連食左幾舊🫣

🔵飲品 : just peachy
我飲果杯叫just peachy (蜜桃臀),純粹睇個名都知玩味濃,但我都怕唔好飲,點知一入口我覺得夠甜得黎,又唔會有好似咳藥水既味,愈飲愈順口,有啲唔夠喉添🤣

另一杯:蜜糖桂花
呢個飲品係用咗桂花釀氈酒,再加上蜜糖,帶清新花香同蜜糖香氣,又唔會太甜,口感清爽,好適合女性客人!

P.S: 店員們都好有禮貌,好健談,亦都好take care 我地既需要,好加分,一定會再黎❤️
𝑻𝑹𝑼𝑳𝒀 𝑯𝑶 𝑳𝑨𝑵 𝑱𝑬𝑵𝑮! 中環「何蘭正」𝑓𝑢𝑠𝑖𝑜𝑛 菜.ᐟ𝑀𝑒𝑎𝑛𝑖𝑛𝑔 “𝑠𝑜 𝑓𝑢𝑐𝑘𝑖𝑛𝑔 𝑔𝑜𝑜𝑑” 𝑖𝑛 𝐶𝑎𝑛𝑡𝑜𝑛𝑒𝑠𝑒, 𝐻𝑜 𝐿𝑎𝑛 𝐽𝑒𝑛𝑔 𝑖𝑠 𝑡𝑟𝑢𝑙𝑦 𝑤𝑜𝑟𝑡ℎ𝑦 𝑜𝑓 𝑖𝑡𝑠 𝑛𝑎𝑚𝑒.❅𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝟮𝟰 𝗛𝗼𝘂𝗿𝘀 𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗖𝗵𝗮𝗿-𝘀𝗶𝘂 | 𝟲𝟯°𝗖 𝗘𝗴𝗴 | 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗲𝗮𝘄𝗲𝗲𝗱 | 𝗣𝗶𝗰𝗸𝗹𝗲𝗱 𝗥𝗲𝗱 𝗢𝗻𝗶𝗼𝗻 | 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗙𝗮𝘁 𝗥𝗶𝗰𝗲$𝟭𝟴𝟴 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)𝘚𝘭𝘰𝘸 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘳 24 𝘩𝘰𝘶𝘳𝘴, 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘩𝘢𝘳 𝘴𝘪𝘶 𝘪𝘴 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘴𝘶𝘤𝘤𝘶𝘭𝘦𝘯𝘵. 𝘐𝘵 𝘪𝘴 𝘴𝘮𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘨𝘭𝘰𝘴𝘴𝘺 𝘨𝘭𝘢𝘻𝘦 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘩𝘢𝘴 𝘴𝘮𝘰𝘬𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘯𝘰𝘵𝘦𝘴. 𝘮𝘪𝘹 𝘵𝘩𝘦 𝘦𝘨𝘨 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥, 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘳𝘦𝘥 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘬 𝘧𝘢𝘵 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘵𝘰 𝘦𝘯𝘴𝘶𝘳𝘦 𝘢 𝘥𝘦𝘤𝘢𝘥𝘦𝘯𝘵 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘪𝘯 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘣𝘪𝘵𝘦!伊比利亞叉燒經慢煮後肉質非常軟腍,蜜汁偏甜香料味重,豬油撈飯比

$𝟭𝟴𝟴 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)
伊比利亞叉燒經慢煮後肉質非常軟腍,蜜汁偏甜香料味重,豬油撈飯比想像中的少油膩,撈勻日本溫泉蛋,紫菜,紅洋蔥漬吃,每一口都層次豐富!

❅𝗣𝗶𝗽𝗲 𝗿𝗶𝗴𝗮𝘁𝗲 𝗯𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝘄/𝗽𝗮𝗸 𝗰𝗵𝗼𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝘀𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽, 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹 𝘀𝗾𝘂𝗶𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗶𝗴𝗲𝗿 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗻𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗶𝗻 𝗳𝗹𝗼𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲
$𝟭𝟲𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
𝘈 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘮𝘦𝘢𝘭 𝘵𝘩𝘢𝘵’𝘴 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘰𝘵 𝘸𝘦𝘢𝘵𝘩𝘦𝘳. 𝘛𝘩𝘦 𝘮𝘪𝘭𝘥𝘭𝘺-𝘴𝘢𝘭𝘵𝘺 𝘴𝘢𝘬𝘶𝘳𝘢 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘣𝘳𝘪𝘯𝘨𝘴 𝘰𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘩. 𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘪𝘱𝘦 𝘳𝘪𝘨𝘢𝘵𝘦 𝘪𝘴 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦, 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥.
如果怕豬油飯太油膩,那這道主菜非常適合你,大地魚忌廉汁質感輕盈,與煙斗粉很匹配,海鮮新鮮又充滿蒜香味,櫻花蝦還有助提鮮!

❅𝗘𝗴𝗴 𝘄𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲 𝘀𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲𝗱 𝘄/𝗰𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲, 𝘁𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺, 𝗰𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮, 𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗵𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺
$𝟵𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
𝘞𝘩𝘢𝘵 𝘢𝘯 𝘪𝘯𝘯𝘰𝘷𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘮𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧 𝘊𝘩𝘪𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘪𝘯 𝘦𝘨𝘨 𝘸𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴! 𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪-𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘸𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘪𝘴 𝘢𝘭𝘭 𝘤𝘰𝘮𝘣𝘪𝘯𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘦 𝘣𝘪𝘵𝘦! 𝘠𝘰𝘶’𝘭𝘭 𝘭𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵𝘯𝘦𝘴𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘳𝘢𝘴𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘢𝘥𝘥 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴.

❅𝗛𝗟𝗝 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 + 𝗣𝗮𝗹𝗺 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲
雲尼拿棕樹糖冰咖啡
$𝟲𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)

❅𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗢𝗮𝗸 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
焦糖燕麥椰奶冰咖啡
$𝟲𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)

何蘭正@holanjeng
📍𝟮/𝙁, 𝙇𝙆𝙁𝟮𝟵, 𝟮𝟵 𝙒𝙮𝙣𝙙𝙝𝙖𝙢 𝙎𝙩𝙧𝙚𝙚𝙩
2023-09-23
$250 (Lunch)
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
  • 雲呢拿棕樹糖冰咖啡
2023-10-02 2111 views
平時耐唔耐會去蘭桂芳 Chill 下,原來行到去雲咸街另一邊就有間玩味十足走舊香港特食既餐廳店內裝修以舊式香港為裝潢主題,有舊式通花鐵閘、霓虹燈及吊扇等裝飾再加埋落地大玻璃觀賞街景,環境氣氛一流,絕對係打卡拍照既一個好地方餐廳主要提供中西合璧 fusion 菜,非常特別,仲有多款本地和外國的手工啤酒,鐘意飲啤酒既朋友不能錯過食物方面:24小時慢烤伊比利亞叉燒、日本溫泉蛋、韓國紫菜、紅洋蔥漬、大豆芽、豬油撈飯 : 賣相非常吸引,用伊比利亞豬肉做叉燒,表面烤到焦香又可以保持軟腍多汁,再加埋多種配料及溫泉蛋落豬油撈飯,夠曬 juicy,夠曬惹味漢堡包、蔥燒龍躉石班魚柳、潮洲酸菜、蒔蘿蛋黃醬、薯條 : 用上厚厚既龍躉石班魚柳,魚味濃郁肉質滑溜,再配上潮洲酸菜、蒔蘿蛋黃醬,非常惹味,再配埋有辣粉既香脆薯條,夠曬豐富雞蛋仔鬆餅配中式年糕、特濃黑芝麻白朱古力風味忌廉、焦糖香蕉、奶茶雪糕 : 雞蛋仔香脆,中間夾住中式年糕,煙煙韌韌,非常有驚喜,再加埋有焦糖脆脆既香蕉、特濃黑芝麻白朱古力風味忌廉及奶茶雪糕,口感層次豐富,仲非常飽肚既甜品越式椰子咖啡沙冰 : 椰子奶沙冰加上雙倍濃縮咖啡,口感順滑,夠曬冰涼

食物方面:

越式椰子咖啡沙冰 : 椰子奶沙冰加上雙倍濃縮咖啡,口感順滑,夠曬冰涼解渴,夏天必飲之選
冬蔭啡 : 玩味十足既特飲,用香茅、鮮椰青水、自煮辣椒糖水再加埋咖啡,有咖啡味得黎又好似飲緊冬蔭功咁
網址 :
2023-10-01
$340 (Lunch)
2023-10-01 136 views
我們今晚在中環一間fusion餐廳用餐,餐廳有落地玻璃,可以看到中環的街景。我們首先品嚐了三文魚及北海道刺身帶子薄切,搭配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒和揚州干絲沙律。新鮮的刺身帶子和三文魚切片,口感鮮嫩。涼拌三杯風味無骨鳳爪粒則帶有微辣的風味,加上揚州干絲沙律則是以干絲為主,搭配著豐富的蔬菜和醬汁,清爽可口。接下來是慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋。這道主菜給人帶來了滿滿的滿足感。慢煮的伊比利亞叉燒肉質鮮嫩多汁,配上日本溫泉蛋和紅洋蔥漬,豐富了口感和風味。香蔥豬油撈飯古早味令人滿足。我們還品嚐了煎澳洲和牛臉,配濃香沙爹汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸。這道菜很有創意。煎澳洲和牛臉肉質鮮嫩,帶有香氣,與之搭配的荷蘭豆和豬粉腸,使得整道菜的口感更加豐富多樣。作為甜點,我們品嚐了西班牙炸鬼配斯里蘭卡奶茶忌廉,特濃咖啡朱古力雪糕及朱古力醬。這道甜點是一場味覺的盛宴。炸鬼外脆內軟,搭配著奶茶忌廉和特濃咖啡朱古力雪糕,每一口都充滿了豐富的口感和甜蜜的滋味。餐後,我們點了鹹檸柒和Just Peachy作為飲品。鹹檸柒帶有一絲的酸爽,解渴又提神。Just Peachy則是一杯清新的桃子啤酒,帶有甜味,非常適合

Just Peachy則是一杯清新的桃子啤酒,帶有甜味,非常適合夏天的飲。
2023-09-26 159 views
✲゚。 🍺主食甜品都好高質🤤 𝙃𝙤 𝙇𝙖𝙣 𝙅𝙚𝙣𝙜 何蘭正🫶🏻之前weekday lunch同同事嚟過一次食物好有特色 以fusion菜為主 不過我上次食得好趕 所以決定今次weekend再嚟慢慢食😆座位闊落 唔收加一 下次要再嚟試埋其他野😙✨ 24小時慢烤伊比利亞叉燒,輕炒羽衣甘蘭,九州溏心蛋,厚切白吐司,白腐乳牛油汁,田園沙律 ($208)𝟐𝟒 𝐡𝐨𝐮𝐫𝐬 𝐬𝐥𝐨𝐰 𝐜𝐨𝐨𝐤 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐂𝐡𝐚𝐫 𝐒𝐢𝐮, 𝐬𝐚𝐮𝐭𝐞́𝐞𝐝 𝐤𝐚𝐥𝐞 , 𝐬𝐨𝐟𝐭 𝐛𝐨𝐢𝐥𝐞𝐝 𝐞𝐠𝐠𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐢𝐜𝐤 𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰/ 𝐟𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐚𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐝 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐠𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐠𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝本身想試叉燒豬油撈飯 但見呢個egg benedict 係weekend先有就試左呢個先🤣叉燒肥瘦適中 口感好軟腍 😍呢度每樣食物都用左好特別嘅醬汁 呢個egg benedict就用左腐乳牛油汁代替荷蘭汁 聽落好似怪怪地但食落好夾😋✨ 川味烤黑毛豬肋骨,柚子蜜糖烤法國鴨胸 配炸美國薯仔,蟹籽甜酸汁 ($188)𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐩𝐨𝐫𝐤
✲゚。 🍺
主食甜品都好高質🤤 𝙃𝙤 𝙇𝙖𝙣 𝙅𝙚𝙣𝙜 何蘭正🫶🏻

之前weekday lunch同同事嚟過一次
食物好有特色 以fusion菜為主
不過我上次食得好趕 所以決定今次weekend再嚟慢慢食😆
座位闊落 唔收加一 下次要再嚟試埋其他野😙

叉燒肥瘦適中 口感好軟腍 😍
呢度每樣食物都用左好特別嘅醬汁

𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐫𝐢𝐛𝐬 𝐢𝐧 𝐒𝐢𝐜𝐡𝐮𝐚𝐧 𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞, 𝐠𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐝𝐮𝐜𝐤 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐬𝐭 𝐰/ 𝐲𝐮𝐳𝐮 & 𝐡𝐨𝐧𝐞𝐲, 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰/ 𝐝𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐔.𝐒. 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐢𝐧 𝐜𝐫𝐚𝐛 𝐫𝐨𝐞 𝐬𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐧 𝐬𝐨𝐮𝐫 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞

雖然個賣相冇egg benedict咁吸引 但係呢個都好好食呀😋
豬肋骨 鴨胸同薯仔分別用左3款醬汁 食落唔會咁單調👍🏻
川味豬肋骨好惹味 加左蟹籽甜酸汁之後連薯仔都變得好好食🥔

✨ 雞蛋仔配中式年糕,提拉米蘇風味忌廉,焦糖香蕉,咖啡朱古力榛子雪糕 ($108)
𝐄𝐠𝐠 𝐰𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐟𝐟𝐞𝐝 𝐰/ 𝐂𝐡𝐢𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐚𝐤𝐞 , 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦, 𝐜𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚, 𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐡𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦

本身食完主食都已經好飽
點知見到甜品新出左雞蛋仔 真係抵抗唔到🤫
雞蛋仔即叫即整 入面加左年糕 外脆內煙韌😍
用年糕代替Mochi keep到個煙韌之餘 仲多左份蔗糖香 必試💯
加埋tiramisu cream同咖啡朱古力榛子雪糕一齊食 超級正🤤

✨ 𝟕𝟎% 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐧 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($55)
✨ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐚𝐟𝐟𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($68)

酒精/非酒精類飲品選擇都非常多
叫左兩杯比較特別嘅飲品☺️
特別推介鴛鴦 Earl Grey 加咖啡呢個combination 真係第一次試😛
📍 何蘭正 @holanjeng
中環雲咸街29號LKF29 2樓
2023-09-22 171 views
🍚何蘭正是日四寶飯💰$7XX🦑魷魚芝士冷盤💰$2XX🍸Happy Drinks|龍鬚糖、龍井酸威士忌💰$40/shot.⚡️上年9月嚟何蘭正食咗餐lunch就有好事發生,今年9月再訪🤣希望有更好嘅事情降臨💖今次特登食晚餐,感受下酒吧嘅vibes🍻.⚡️店員當日特別推薦頭盤章魚配芝士片,因為咁啱啲🦑魷魚即日翻貨超新鮮,擺落口個下慨嘆店員「誠不欺我」,起彈牙+爽身🤩,醬汁惹味開胃,底層嘅茄子索晒啲汁✨食到停唔到口🤣.⚡️🍚何蘭正是日四寶飯係🐔三黃雞+🐟魚+🍥帶子+🍳雙煎蛋+🍚炒底飯,炒飯超香濃,🍗三黃雞出色!富有雞嘅鮮味,皮脆肉嫩;帶子出乎意料地有5至6粒😳好讚🤣.⚡️小女子個人覺得午巿抵食好多,如果晚巿4個人或以上一齊嚟食就好啲,多啲野食share又可以試多啲酒🥂👭👫
🍚何蘭正是日四寶飯
💰$7XX
🦑魷魚芝士冷盤
💰$2XX
🍸Happy Drinks|龍鬚糖、龍井酸威士忌
💰$40/shot

2023-09-20 127 views
荷蘭正真係店如其名,Ho L Jeng 呀!係我食過最好食嘅fusion菜餐廳❤️‍🔥🌟糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律三文魚同北海道刺身帶子切得薄薄的,但份量一啲都唔少,鋪滿咗整個碟,經過醃漬嘅三文魚同帶子有陣麻油香味同醬油香,好好味🥹涼拌三杯風味無骨鳳爪粒好香辣,鳳爪切成粒粒好有口感,干絲切成麵條形狀,加上蔬菜的脆度和充滿豆香嘅豆干絲,非常清爽開胃,味道好有層次感!🤤🌟24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯24小時慢煮嘅伊比利亞叉燒肉質鮮嫩多汁,超級軟腍,入口即化🐷!呢個叉燒100分💯日本溫泉蛋,濃郁嘅蛋黃配上充滿豬油香味嘅香蔥豬油撈飯!配合紅洋蔥漬嘅微酸甜😆口感味道非常豐富! 🌟先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙爹汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉先炆後煎嘅澳洲和牛臉好嫩滑🐃!經過慢煮後更加入味!沙爹汁好香濃惹味,同豬粉腸同腸粉好夾!腸粉煎到少少焦香,配上清脆嘅荷蘭豆🫛💯🌟極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿呢個creme brulee令我超級驚艷!第一次試到花生味嘅焦糖燉蛋🥜極度幼滑、口感綿

呢個creme brulee令我超級驚艷!第一次試到花生味嘅焦糖燉蛋🥜極度幼滑、口感綿密順滑,散發出好濃郁嘅花生香味同焦糖嘅甜味🤤微酸嘅熱帶果醬同迷迭香煮菠蘿作為點綴,調和咗焦糖嘅甜,味道非常平衡😼西班牙鬆脆包好酥脆,配上煉奶,十分出色! 💯💯

🌟蜜糖桂花
香甜嘅蜜糖中和咗Gin嘅味道🍯淡淡嘅桂花香🌼

🌟椰青龍井冷泡茶
俾我想像中唔甜,椰青混合無糖冷泡茶,非常清新🌿

整體嚟講,呢間Fusion餐廳嘅菜式好創新,味道同外觀都非常出色!無論係前菜、小食、主食定甜品,每一道菜都展現咗廚師嘅烹飪技巧和創意!印象好深刻🤩十分推薦🙌🏻

2023-09-18 129 views
每次都會經過呢度,但係真係去食未試過今次我同另一個朋友過嚟食嘢試吓佢哋啲嘢食喺OpenRice上面見到好多人介紹啲嘢樣樣都好靚,今次就親身去體驗一下啲嘢實在太好食,我平時唔鍾意食魚嘅人食落去冇魚骨又唔係好腥外層脆卜卜⋯⋯嗰一日係星期五嚟嘅嗰晚我本身訂咗20:30佢哋之前都有位職員打電話同我confirm 佢哋啲態度好好好有線入到去食嘢嗰陣時候每一位員工都好細心好仔細去同我哋講解過餸菜係乜嘢環境打卡雖然都係好靚好別字,但係員工佢態度係令人會仲想去,佢哋每一位員工俾人嘅感覺好似朋友咁樣唔係顧客嘅感覺係同朋友嘅感覺下次一定要去食佢哋嘅午餐仲更多選擇🤣
啲嘢實在太好食,我平時唔鍾意食魚嘅人食落去冇魚骨又唔係好腥
外層脆卜卜⋯⋯嗰一日係星期五嚟嘅嗰晚我本身訂咗20:30
佢哋之前都有位職員打電話同我confirm