滾得棧

Hot in A Pot
2023-10-05 267 views
呢間火鍋店雖然唔係任食,但勝在可以慢慢食,食物質素好,款式多同新穎🤗好岩一班朋友或家人黎打邊爐🥘潮州湯底 $89🥩招牌手切牛頸脊 $288🍡自製四寶丸 $88🍮凍豆腐 $40🦐花雕醉蝦 $148🧆象拔蚌丸 $48🐷梅菜豬肉餃 $79🦴脆骨腩 $118🐟炸魚皮 $53🍤蝦膠釀油條 $108打邊爐最緊要係咩?係湯底呀❗呢度湯底就咁睇已經有18款🤩,今次初試潮州湯底又幾驚喜🏮,有大地魚🐟既鮮甜同一大餅紫菜同肉碎,可以就咁當湯飲😋,同埋唔會搶左火鍋配料既味,就算煲耐咗都唔會變勁咸,89蚊真係好抵💰😂配料方面,逐碟叫嘅關係,賣相同款式都會精緻啲☺️食材新鮮足料,e.g. 牛頸脊🥩份量多每片都有厚度,油花均勻有牛味😋梅菜豬肉餃🥟足料、脆骨腩🐟大件頭兼彈牙、手打丸🍡類有口感味道好,象拔蚌丸真係有粒粒象拔蚌😍小食蝦膠釀油條好長大大條,好脆蝦膠又彈牙,整體都真係幾高汁✨👍🏻Overall:天后同尖沙咀分店晚市做火鍋🥘,午市做點心🍭,湯底、火鍋料都幾有質素👍🏻最中意佢地d野食夠真材實料同無味精

🥘潮州湯底 $89
🍤蝦膠釀油條 $108

Overall:
2023-09-27
Dinner
位於尖沙咀的港式火鍋餐廳。早已聽聞天后分店很出色,最近才知道原來在尖沙咀也開了分店,對於我這種九龍人實在太友好了~急不及待便相約朋友邊爐去了~餐廳環境寬敞,設有幾間VIP房,一群朋友聚會時私隱度更高喔~店員很友善殷勤,到達餐廳時便已熱情地招待及介紹湯底了~ 由於朋友真的很討厭芫茜,因此我只好順從地揀選了適合秋冬的味菜胡椒豬肚湯底了。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆꙳ 味菜胡椒豬肚湯底 $89꙳ 招牌手切牛頸脊 (例牌) $288꙳ 西班牙黑豚肉 $138꙳ 鮮蝦雲吞 (半份) $36꙳ 午餐肉 (半份) $27꙳ 蝦膠釀油條 $108  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 味菜胡椒豬肚湯底湯底呈奶黃色,滿滿的味菜及豬肚,豬肚份量非常多,即使撈了幾次仍有豬肚在湯底,太足料了!未放食材煮前已先喝了幾碗湯,胡椒刺激辛辣的後勁,使湯底更為開胃惹味,真的很適合在秋冬季節飲用呢!.✿ 招牌手切牛頸脊雖然是例牌,但份量一點也不少;牛肉色澤鮮嫩,紋理細緻,油花分佈均勻;稍稍灼一灼後便可吃用,口感充滿油香,肉味濃郁帶甜。.✿ 西班牙黑豚肉黑豚肉肉質豐腴而柔軟,脂肪分佈平均,因此口感完全不油不膩,肉
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 味菜胡椒豬肚湯底
✿ 招牌手切牛頸脊
✿ 西班牙黑豚肉
黑豚肉肉質豐腴而柔軟,脂肪分佈平均,因此口感完全不油不膩,肉味鮮美。
✿   鮮蝦雲吞 / 午餐肉
即使人少也可以半份半份的點,不用擔心吃不完做大嘥鬼喔~
雲吞皮薄餡多,餡料滿滿的,連蝦肉也爽滑鮮甜;午餐肉拼成心型形狀,厚厚一片,火鍋必點呢~
✿ 蝦膠釀油條
油條金黃酥脆,釀了軟嫩爽口的蝦膠,香口惹味;油條除了可以單吃,也可以浸泡湯底後吃用,胡椒辛辣的湯滲入油條內,另有一番風味。
一味兩食,抵喔!
2023-10-03 105 views
終於可以一試滾得棧嘅晚市火鍋,今次到訪尖沙咀分店環境衛生舒適,仲要幾間廂房,超適合聚餐~👍🏻 今次仲撞正佢地嘅宵夜優惠 夜晚9:30後入座 $200以下嘅湯底一律免費 超吸引🤩

滾得棧招牌蕃茄蟹湯底
牛眼根
象拔蚌丸
2023-10-01
$300 (Last Night Supper)
Dining Offer
  • 生炒糯米飯
  • 炸蝦餅
  • 花膠響螺雞湯底
2023-09-29 156 views
因為我識揀 選擇滾得棧🤣👍餐廳除左晚市有得打邊爐外🥘近期午市增設精美點心供應並推出多款傳統及新派點心仲睇到一部智能機械人運送食物🤖非常可愛新奇有趣😆脆炸墨蝦荔枝球 (3件)🧆造型極似荔枝好吸睛🤩,食落有蝦肉🦐顆粒及墨魚滑🦑,口感彈牙,果然係睇得又食得,值得推介👍青芥脆蝦小漢堡 (2件)🍔連飲茶都有迷你版漢堡包食🫢,麵包表面芝麻香口,炸蝦🍤爽口彈牙,配上青芥末醬及蔬菜食落好清新愛心白汁芝士磨菇雞批 (3件)🥧以白汁,雞肉🐔,磨菇🍄混合而成,批皮好酥化,食落幾飽肚😂黑松露蒸燒賣 (2件)🐷大大粒燒賣,差唔多半個拳頭咁大,聞到及食到黑松露的香氣,內餡的豬肉扎實,仲有蝦肉好彈牙竹炭流沙包 (3件)🍘熱辣辣的流沙包,一搣開流出滿滿的鹹蛋奶黃餡🤩🍳,食到粒粒起沙的感覺,進食時要慢慢食小心燙口♨️迷你清酒雲吞雞🐔有3隻餡料飽滿的雲吞,3塊細細件的雞肉食落正常發揮唔鞋口,湯汁清甜帶有少許清酒味道傳統灌湯餃🥟限量20份供應,大大隻灌湯餃🥟皮薄餡靚,裡面餡料亦相當豐富,包括2隻蝦🦐,帶子,蟹肉🦀及竹笙,翅煙韌有咬口,鹹香味的粒粒金華火腿,再配搭上湯啖啖鮮甜桃膠雪耳燉3.6牛乳🧉養顏之選,同朋友叫左一熱一凍,
因為我識揀 選擇滾得棧🤣👍
餐廳除左晚市有得打邊爐外🥘
近期午市增設精美點心供應
並推出多款傳統及新派點心
仲睇到一部智能機械人運送食物🤖
非常可愛新奇有趣😆

脆炸墨蝦荔枝球 (3件)🧆
脆炸墨蝦荔枝球 (3件)

青芥脆蝦小漢堡 (2件)🍔
青芥脆蝦小漢堡 (2件)

愛心白汁芝士磨菇雞批 (3件)🥧
以白汁,雞肉🐔,磨菇🍄混合而成,批皮好酥化,食落幾飽肚😂
愛心白汁芝士磨菇雞批 (3件)

黑松露蒸燒賣 (2件)🐷

竹炭流沙包 (3件)🍘
竹炭流沙包 (3件)

迷你清酒雲吞雞🐔

傳統灌湯餃🥟

桃膠雪耳燉3.6牛乳🧉
養顏之選,同朋友叫左一熱一凍,龍眼,杞子,桃膠及雪耳,再倒入一小杯3.6牛乳,食完覺得自己靚左及後生左😂

迷你法式焦糖燉蛋🍮
細細件,表面焦糖燒得脆脆地,淡淡蛋香味,入口香滑,味道唔算太甜
迷你法式焦糖燉蛋

每款點心款式獨特又落足心思,即叫即整,而且味道有水準,約埋三五知己一邊飲茶一邊談天說地,推薦喜歡飲茶吃點心的朋友仔不訪試試☕️👭🏻👭🏻
2023-09-16
$240 (Lunch)
脆炸墨蝦荔枝球 (3件)
青芥脆蝦小漢堡 (2件)
愛心白汁芝士磨菇雞批 (3件)
黑松露蒸燒賣
竹炭流沙包 (3件)
迷你法式焦糖燉蛋
2023-09-26 72 views
到訪過尖沙咀「滾得棧」享用點心感餐廳出品用心有誠意,最近開始有微微秋意,於是再訪品嚐火鍋環境衞生舒適,設有卡位及廂房,具私隱度又適合大伙兒聚餐
-花膠響螺雞湯底 $358店員建議先嚐一碗湯品,濃郁細緻,鮮甜不膩湯品非常足料,選用優質花膠、響螺、足半隻雞、豬軟骨及金華火腿等花膠厚實大隻,口感爽滑而毫無腥味;雞肉雪白嫩滑富雞鮮味;豬軟骨肉質軟綿,軟骨輕脆-招牌手切牛頸脊 $288雖為例牌,份量卻不少每片牛肉厚薄適中,油花分佈平均,色澤鮮明輕灼6-8秒,牛肉入口軟嫩有彈性略有嚼勁,牛香不俗帶微甘-脆鯇片 $49鯇魚片新鮮雪白,口感柔韌清爽-花雕醉蝦 $148以玻璃杯呈上,甚具特色;醉蝦新鮮生猛,步足不停的活動灼熟的大蝦仍保持花雕的味道,蝦肉鮮甜爽彈-黑牛柏菜 $88黑柏葉薄而大片,口感爽脆,感覺新鮮-自製四寶丸 $88包括鯪魚、蝦、墨魚及牛全為手打,用料新鮮,口感輕彈-韭菜餃 $36皮薄餡足,韭菜、蝦肉及豬肉比例平衡-鮮蝦雲吞 $36蝦肉比例高,鮮甜味美
萵筍 $49什菜 $66唐生菜、油麥菜、皇帝菜、粟米-酥炸鯪魚球 $88一份十粒,配以蜆芥醬鯪魚球炸得金黃乾身,外脆內綿,鯪魚鮮甜,配
環境衞生舒適,設有卡位及廂房,具私隱度又適合大伙兒聚餐
花膠響螺雞湯底 $358
店員建議先嚐一碗湯品,濃郁細緻,鮮甜不膩
招牌手切牛頸脊 $288
雖為例牌,份量卻不少
每片牛肉厚薄適中,油花分佈平均,色澤鮮明
輕灼6-8秒,牛肉入口軟嫩有彈性略有嚼勁,牛香不俗帶微甘
脆鯇片 $49
鯇魚片新鮮雪白,口感柔韌清爽
花雕醉蝦 $148
以玻璃杯呈上,甚具特色;醉蝦新鮮生猛,步足不停的活動
灼熟的大蝦仍保持花雕的味道,蝦肉鮮甜爽彈
黑牛柏菜 $88
黑柏葉薄而大片,口感爽脆,感覺新鮮
自製四寶丸 $88
包括鯪魚、蝦、墨魚及牛
全為手打,用料新鮮,口感輕彈
韭菜餃 $36
皮薄餡足,韭菜、蝦肉及豬肉比例平衡
鮮蝦雲吞 $36
蝦肉比例高,鮮甜味美
萵筍 $49
什菜 $66
唐生菜、油麥菜、皇帝菜、粟米
酥炸鯪魚球 $88
一份十粒,配以蜆芥醬
鯪魚球炸得金黃乾身,外脆內綿,鯪魚鮮甜,配上最佳拍檔蜆芥醬,大滿足!
醬芥每位$36,收取加一服務費
2023-09-26
2023-09-24 61 views
除咗打邊爐,K11附近嘅滾得棧增設午時點心時間,食店座位舒適,而且比起一般茶樓寧靜,可以歎住點心同朋友傾下計😊🔅青芥脆蝦小漢堡 $38脆蝦細細但厚切,彈牙爽口,連漢堡都有輕輕烘過🔅黑松露蒸燒賣 $26燒賣加上黑松露,香噴噴,蝦肉豬肉餡亦爽口🔅傳統灌湯餃 $58每日限量供應20份,魚翅伴湯餃,薄皮餃子入面重有鮮蝦同帶子等等,好矜貴🔅鮮上肉響鈴腸 $38滑滑腸粉包住響鈴,咬落sok sok聲,比平日嘅腸粉多一份層次感🔅芝心咸水角 $26第一次試加入芝士嘅咸水角,芝士份量唔會過多,所以食落唔膩🔅脆皮麥心小煎堆 $38煎堆外脆,裡面其實係麥提沙朱古力,甜甜地又脆口,如果再多幾粒就更滿足🔅懷舊芝麻卷 $24芝麻卷皮比出面薄,黑到令令地,感覺輕盈🔅桃膠雪耳燉3.6牛乳 $32除咗桃膠同雪耳,入面重有圓肉同杞子。3.6牛乳另外奉上,加入之後口感變滑,更加滋潤養顏

🔅青芥脆蝦小漢堡 $38
脆蝦細細但厚切,彈牙爽口,連漢堡都有輕輕烘過

🔅黑松露蒸燒賣 $26
燒賣加上黑松露,香噴噴,蝦肉豬肉餡亦爽口

🔅傳統灌湯餃 $58

🔅鮮上肉響鈴腸 $38

🔅芝心咸水角 $26
第一次試加入芝士嘅咸水角,芝士份量唔會過多,所以食落唔膩

🔅脆皮麥心小煎堆 $38

🔅懷舊芝麻卷 $24
芝麻卷皮比出面薄,黑到令令地,感覺輕盈

🔅桃膠雪耳燉3.6牛乳 $32

• 桃膠雪耳燉3.6牛乳
2023-09-23 48 views
之前成日都來這裡吃火鍋, 已經感覺食材很新鮮 這天特意約朋友來飲茶, 試試他們點心是否同樣出色,位置於尖沙嘴是新店, 地方環境非常寬敞舒適,而且點心賣相跟味道都非常讚, 以後飲茶又多個新地方😎 🔺傳統灌湯餃 這裡有傳統灌湯餃, 餃子非常飽滿大粒, 入面藏有非常多餡料, 少不了的當然是金華火腿及魚翅 咬破的時間餡料湧出來, 感覺很治癒😂 🔺脆炸墨蝦荔枝球 以荔枝造型出場, 賣相極為相似, 裡面是墨魚滑跟蝦滑,兩者味道配搭上來非常配襯, 外面脆身, 入口爽口彈牙,味道一流😎 🔺蟹肉帶子露荀餃 用蟹肉跟帶子造餃子, 非常鮮味, 再現上爽脆露荀, 味道提升.😘🔺青芥脆蝦小漢堡 小漢堡造型可愛,中間有厚厚炸蝦膠,再配上沙律醬,入口香脆可口,加入沙律醬有解膩感覺,一人兩個都不厭多😂🔺鮮蝦炸雲吞來飲茶這個不可不點,脆脆外皮包裹著彈牙鮮蝦,沾點甜醬醬一起吃,味道無法抗拒😎🔺冬筍活剝鮮蝦餃皇蝦餃大大粒,餃皮晶凝通透,鮮蝦彈牙,這個大推😘🔺安格斯牛肉腸 採用安格斯牛肉做腸粉,非常矜貴,而且牛味濃郁,腸粉皮薄滑可口💖

🔺青芥脆蝦小漢堡

🔺鮮蝦炸雲吞

🔺冬筍活剝鮮蝦餃皇
蝦餃大大粒,餃皮晶凝通透,鮮蝦彈牙,這個大推😘

🔺安格斯牛肉腸
2023-09-23
2023-09-20 68 views
🤓今日去咗呢一間尖沙咀嘅火鍋店食,環境幾乾淨闊落💗食物質素都唔錯😍✨清甜蘆薈椰子雞湯底真係好開胃,湯底清澈透亮,有蘆薈同椰子嘅香甜味,好清甜🥹‼️✨炸蝦餅(甜酸醬)佢哋嘅炸蝦餅,配埋甜酸醬,個味道又酸又甜,蝦餅炸得香脆,一口咬落去,蝦嘅鮮甜味道就爆發出嚟,真係好好食!✨招牌手切牛頸背肉質鮮嫩多汁,切得均勻,煮熟之後更加入味,真係令人食到停唔到嘴!全場MVP🥰✨鱔片鱔片鮮嫩滑口,一啖下去,好滋味嘅魚肉味道就充滿口腔🤞🏻💛✨炸魚皮炸魚皮好香脆,好正吖🥰✨自製鮮蝦滑嗰種滑嫩嘅質感,真係一試難忘,鮮蝦嘅鮮甜味道彌漫整個滑嘴口😍😍😍✨韭菜餃韭菜餃皮薄餡多,韭菜嘅香味同豐富口感,真係令人食到上癮🤣✨唐生菜而唐生菜清脆爽口,好開胃‼️👍🏻👍🏻

✨清甜蘆薈椰子雞湯底

✨炸蝦餅(甜酸醬)

✨招牌手切牛頸背

✨鱔片
鱔片鮮嫩滑口,一啖下去,好滋味嘅魚肉味道就充滿口腔🤞🏻💛

✨炸魚皮
炸魚皮好香脆,好正吖🥰

✨自製鮮蝦滑

✨韭菜餃
韭菜餃皮薄餡多,韭菜嘅香味同豐富口感,真係令人食到上癮🤣

✨唐生菜
而唐生菜清脆爽口,好開胃‼️👍🏻👍🏻
呢間其實係自己私藏咗好耐嘅愛店🥹 第一次到訪呢間港式邊爐都係因為朋友住深井,之後去埋佢其他分店,真心食過無數次🫡 之前都有去過佢哋油麻地分店,早排搬咗去尖沙咀,今次就係第一次到訪呢間新分店🤪依家嘅湯底其實就出名足料,今次試花膠響螺雞湯底($358) 都非常滿意👍🏻 飲落去感受到花膠嘅膠質,而且響螺令湯底更加鮮甜,雞味濃郁,上枱嘅時候直程可以見到有5筒花膠同埋成隻雞喺入邊,所以係真心足料🫶🏻 另外之前到訪嗌胡椒豬肚湯都唔錯,如果想飲嘅話都可以一試🍲招牌手切牛頸脊 ($288) 一上枱已經見到油花好靚,而且牛味濃郁,脆骨腩 ($118)好爽口,而且好新鮮🥰花雕醉蝦 ($148)上枱嘅時候係用酒杯裝住,成個賣相好吸引,蝦肉爽口彈牙,酒味唔會太濃郁,算容易入口🦐 萵筍 ($49)同樣新鮮,放落去索湯一流🫡除咗用料新鮮,呢度嘅手工菜式都非常有水準🤙🏻3秒腐皮 ($46) 係新鮮炸出嚟,放入湯3秒啱啱好👌🏻自家製四寶丸 ($88) 包括蝦丸、墨魚丸、鯪魚球同埋豬肉丸,四款都爽口彈牙,自己最鍾意就係食呢度嘅蝦丸,因為個蝦味真係超濃郁🧡 梅菜豬肉餃 ($79)皮薄餡靚,入邊好有肉汁,而且出邊好少見🥟除

除咗火鍋,自己都好鍾意食呢度嘅熟食,今次叫嘅酥炸鯪魚球($88) 一上枱真係勁香,聞到已經流晒口水,咬落去爽口彈牙,加埋潮式醬汁真係冇得彈🙌🏻 雖然今次因為都係兩個人打邊爐就冇嗌其他嘢,但係平時如果多啲人share嘅話其實可以嗌生炒糯米飯🥹

總括嚟講,呢一間港式火鍋用料新鮮,就算係手工嘢都好高質🫡佢定價唔算好貴,但係樣樣都有水準,通常晚市二百零蚊就可以食到超飽,真心抵食過食放題🥳 如果想同屋企人、朋友打邊爐絕對推介過嚟呢度😛
2023-09-17 54 views
最近發現呢間餐廳喺尖沙咀開咗個新分店,餐廳主打火鍋,另外午市有精美點心供應店內環境闊落,裝修雅致,適合同屋企人或者朋友聚餐餐廳以QR code落單好方便,午市仲分咗7大類別方便食客選擇,有啲點心都好創新,仲可以打埋卡今次同朋友就叫咗以下點心: 青芥脆蝦小漢堡,迷你版嘅漢堡包好得意,麵包外脆內軟而且上面鋪咗啲芝麻好香口,裏面有厚厚嘅脆蝦餅,加埋青芥醬一齊食配搭得宜,份量亦啱啱好脆炸墨蝦荔枝球嘅外層係脆米,造型整到好似荔枝,裏面包滿左蝦滑同墨魚滑,咬落外脆內軟又彈牙蟹肉帶子蘆筍餃嘅蟹肉同蝦肉都好鮮味爽口,上面仲放咗啲蟹籽做點綴,連埋餃皮一齊食層次感好豐富傳統灌湯餃,呢種灌湯餃唔係好多地方有,餐廳每日限量供應,好好彩最後一隻俾我order咗呢種傳統灌湯餃係餃同湯分開上,灌湯餃包得美觀唔易分開,裏面有好多餡料,包括大蝦、帶子、竹笙、魚翅同大菜糕等,完美咁保留到餡料嘅鮮味,再加埋佢濃濃既湯正黑松露蒸燒賣,燒賣非常大粒,同黑松露味道亦都幾夾迷你清酒雲吞雞嘅雲吞餡料充足,混合左蝦肉同豬肉,都幾新鮮,配上清酒湯底幾新奇彩絲蒜香牛柏葉嘅牛柏葉大塊爽口,加埋蒜粒、紅黃椒、蒽絲,好香口話梅豬手肉質好肥美彈牙
店內環境闊落,裝修雅致,適合同屋企人或者朋友聚餐

黑松露蒸燒賣,燒賣非常大粒,同黑松露味道亦都幾夾
話梅豬手肉質好肥美彈牙,加埋話梅醬令到香味更加提升

估唔到連甜品都有
我地食左迷你焦糖燉蛋,燉蛋香滑亦都唔算太甜,啱晒我
👦🏻👧🏻都好鍾意飲茶,上網見到尖沙咀滾得棧有啲特別款式嘅點心,例如青芥脆蝦小漢堡、鮮上肉響鈴、鮮上肉響鈴腸等等,吸引咗我哋入去試😍 青芥脆蝦小漢堡(2件) $38迷你漢堡包面烘到香脆,夾住青芥醬、炸蝦餅🍤同菜🥬,青芥醬似wasabi味既沙律醬,同蝦餅味道幾夾,又唔會搶咗蝦味。竹炭流沙包(3件)$28竹炭包好軟熟,一搣開流沙出哂嚟😍,濃郁嘅鹹蛋黃香味!鮮蝦炸雲吞(4件)$28師傅炸嘢功夫真係好勁!將炸雲吞炸到乾身香脆,一啲都唔油膩,食落仲脆卜卜,隔離枱都聽到咬落去個脆卜卜聲🤭!鮮上肉響鈴腸(6件)$38腸粉皮薄身滑溜,包住脆響鈴同蝦肉、豬肉,口感好豐富🤤!冬筍活剝鮮蝦餃皇(2件)$26蝦餃皮煙靭有彈性,鮮蝦爽甜彈牙🦐。黑松露蒸燒賣(2件)$26燒賣大大粒,上面黑松露醬香濃,豬肉餡大嚿足料🐷,咬落好有口感。蟹肉帶子露荀餃(3件)$38餃皮晶瑩通透,口感煙韌,包住蟹肉、帶子同露荀餡,餡料多到爆出嚟,入口鮮甜美味😋。脆炸墨蝦荔枝球(3件)$42將墨魚同蝦肉打成彈牙既墨魚膠同蝦膠,混合後再黏上脆米,口感好得意,大推👍🏻桃膠雪耳燉3.6牛乳(凍)$32好抵食嘅甜品🤩 一碗入面有齊桃膠、雪耳、龍眼同

青芥脆蝦小漢堡(2件) $38

竹炭流沙包(3件)$28
竹炭包好軟熟,一搣開流沙出哂嚟😍,濃郁嘅鹹蛋黃香味!

鮮蝦炸雲吞(4件)$28

鮮上肉響鈴腸(6件)$38
腸粉皮薄身滑溜,包住脆響鈴同蝦肉、豬肉,口感好豐富🤤!

冬筍活剝鮮蝦餃皇(2件)$26
蝦餃皮煙靭有彈性,鮮蝦爽甜彈牙🦐。

黑松露蒸燒賣(2件)$26

蟹肉帶子露荀餃(3件)$38

脆炸墨蝦荔枝球(3件)$42

桃膠雪耳燉3.6牛乳(凍)$32
好抵食嘅甜品🤩 一碗入面有齊桃膠、雪耳、龍眼同杞子,附上一杯3.6牛乳,自己倒落去,滋補養顏🥰

迷你法式焦糖燉蛋 $12
細細個焦糖燉蛋啱晒飯後食,蛋香味濃郁,上面嘅焦糖脆片好香脆🥰。

📍 滾得棧 (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑17-23號華楓大廈地下1A號舖及1樓
2023-09-16
Dinner
講起港式火鍋店🍲「滾得棧」,相信大一定唔會陌生,最近佢哋推出左午市手工點心,多款傳統標叔點心及突破傳統嘅新式點心都相當吸引🤩,而且又大件又抵食!呢日我哋食左好多唔同款嘅點心:🤩黑松露蒸燒賣(2件)•燒賣啲肉夠哂足料大粒,配上黑松露鮮味十足😋🤩冬筍活剝鮮蝦餃皇(2件)•原隻包住大大隻鮮蝦🦐,超鮮甜,皮薄晶瑩剔透🤩竹炭流沙包(3件)•一搣開啲奶皇流沙蛋黃餡即刻流出嚟,又香又好食😋Celine話好好味,自己食哂成個🤭🤩懷舊芝麻卷(4件)•黑芝麻味夠哂濃,咬落又香又滑🤩厚切金粟叉燒腸(6件)•腸皮米漿夠香滑,每一舊都有原塊叉燒和粟米🌽🤩彩絲蒜香牛柏葉•芯媽超愛食牛柏葉,蒜香🧄汁好入味🤩冰梅炆豬手•豬手🐖炆得夠冧,咬落去啖啖肉,配上梅汁吃一啲都唔覺得肥🤩傳統灌湯餃•包住各樣餡料,配上鮮甜嘅湯汁,再加上素翅,咬落每一啖都係享受😌,超推薦🌟!

呢日我哋食左好多唔同款嘅點心:

🤩黑松露蒸燒賣(2件)
•燒賣啲肉夠哂足料大粒,配上黑松露鮮味十足😋

🤩冬筍活剝鮮蝦餃皇(2件)
•原隻包住大大隻鮮蝦🦐,超鮮甜,皮薄晶瑩剔透

🤩竹炭流沙包(3件)

🤩懷舊芝麻卷(4件)
•黑芝麻味夠哂濃,咬落又香又滑

🤩厚切金粟叉燒腸(6件)
•腸皮米漿夠香滑,每一舊都有原塊叉燒和粟米🌽

🤩彩絲蒜香牛柏葉
•芯媽超愛食牛柏葉,蒜香🧄汁好入味

🤩冰梅炆豬手
•豬手🐖炆得夠冧,咬落去啖啖肉,配上梅汁吃一啲都唔覺得肥

🤩傳統灌湯餃
2023-09-11 57 views
呢間火鍋店之前淨係做開晚市火鍋🥘,而家新增咗午市點心,暫時得天后同尖沙咀分店有!餐廳環境闊落舒服,裏面主要都係大圓枱,亦都有卡位,幾適合一大班人嚟聚餐,傾偈都可以傾得舒服啲!呢度嘅點心由星級師傅文龍主理,將傳統嘅美食融合創新嘅製法,製成一道道精美點心,用料幾高質,而且價錢實惠,性價比好高!點心有幾多種類,有好多都係第一次試嘅花款,由傳統嘅蒸點到炸物,甚至係蒸飯🍚都有,好適合帶屋企人嚟飲茶!🏠------------------------------💕◖竹炭流沙包◗ $28一籠有三件,每粒到好飽滿脹卜卜咁,裏面嘅流沙餡幾特別,好香蛋黃味🍳,食到粒粒起沙嘅感覺,推薦!💕◖傳統馬孻糕◗ $28 馬拉糕好鬆軟,頗有回彈力,黃糖嘅香味出晒嚟💕◖蜜味叉燒包◗ $28佢嘅餡料都幾足,唔會剩係得叉燒醬,真係有粒粒嘅叉燒喺裏面,外皮亦都唔會好厚💕◖厚切金粟叉燒腸◗ $38呢個腸粉傳統得嚟又有啲特色,米漿好香好滑,裏面係原片嘅叉燒片🍖,有啲炭燒味,加入咗粟米粒,口感味道都比較有層次!💕◖冬筍活剝鮮蝦餃皇◗ $26 蝦餃外皮好薄好煙韌,裏面有兩大粒蝦肉🍤,鮮甜彈牙💕◖蟹肉帶子露荀餃◗ $38餃

💕◖竹炭流沙包◗ $28

💕◖傳統馬孻糕◗ $28
馬拉糕好鬆軟,頗有回彈力,黃糖嘅香味出晒嚟

💕◖蜜味叉燒包◗ $28

💕◖厚切金粟叉燒腸◗ $38

💕◖冬筍活剝鮮蝦餃皇◗ $26
蝦餃外皮好薄好煙韌,裏面有兩大粒蝦肉🍤,鮮甜彈牙

💕◖蟹肉帶子露荀餃◗ $38
餃子餡料都幾足,蟹肉同帶子好鮮,加入露筍,食落爽甜

💕◖姬松茸湯浸韭菜餃◗ $32
有四粒韭菜餃🥟用姬松茸湯泡煮,韭菜餃皮夠薄夠甜,加上菌菇嘅香味,食材之間嘅味道好夾!

💕◖脆皮麥心小煎堆◗ $38
煎堆細細粒,一口嘅size,外面裹上芝麻好香口,咬開裏面包咗一粒麥提莎🍫,當做甜品啱啱好

💕◖脆炸墨蝦荔枝球◗ $42
外型成個荔枝咁好過癮🤣,一粒粒紅色嘅係類似脆米嘅東西,包裹住墨魚蝦滑,好彈牙爽脆

💕◖冰梅炆豬手◗ $26
豬手🐖炆得好軟腍,容易咬開,滿滿嘅骨膠原,用咗冰梅去炆煮,酸酸甜甜咁,超開胃!

💕◖懷舊芝麻卷◗ $24
覺得黑蚊蚊嘅芝麻卷好吸引,咬落帶有淡淡嘅芝麻香,同埋有少少沙沙嘅口感,但覺得唔太煙靭,芝麻香氣都略為遜色~

🌟 Encore指數:8.7/10
2023-09-10 55 views
經過尖沙咀棉登徑,見到火鍋店午市原來有點心食,每一籠點心2-3件,人少少都得,而且款式充滿住傳統與創新。最推薦嘅係傳統灌湯餃,灌湯餃既湯汁鮮美,餃子皮薄滑,餃子面仲有素翅,必點之選。另外蟹肉帶子露荀餃搭配非常好,蟹肉同埋帶子非常有鮮味;冬筍活剝鮮蝦餃皇入面既蝦肉好大粒,冬筍既清香和鮮蝦既爽口相互交融;黑松露蒸燒賣亦非常出色,每一啖都食到黑松露既香氣。創新點心類別好值得叫,脆炸墨魚荔枝球外型好似一粒粒嘅荔枝,外皮的脆感,加上彈牙墨魚球,非常獨特;清酒雲吞雞一開蓋就聞到清酒既香氣,雞肉滑嫩,讓人回味無窮;脆皮麥心小煎堆非常香口,豆沙餡料加上朱古力;姬松茸湯浸韭菜餃既湯係精粹,讓人回味無窮。最後食埋甜品,迷你法式焦糖燉蛋同埋桃膠雪耳燉3.6牛乳,焦糖燉蛋又香又甜,桃膠雪耳燉3.6牛乳非常滋潤。

脆炸墨魚荔枝球
脆皮麥心小煎堆

姬松茸湯浸韭菜餃
2023-09-07
脆炸墨魚荔枝球
脆皮麥心小煎堆
姬松茸湯浸韭菜餃
港人鍾情一盅兩件,中式點心是不少人的Comfort Food;人氣火鍋店「滾得棧」近月推出午市手工點心,多款傳統及新派點心每日新鮮製作,性價比極高!🥢黑松露蒸燒賣 ($26)大粒足料,黑松露份量十足!🥢彩絲蒜香牛柏葉 ($28)以薑蔥炒香,口感爽脆!🥢醬皇蒸鳳爪 ($28)醬汁濃香入味,味道不錯!🥢安格斯牛肉球 ($34)牛肉厚實,好食夾大件!🥢傳統灌湯餃 ($58)每日限量供應!上湯與餃子分開上,包裹著豬皮膠,餡料豐盈美味!🥢蟹肉帶子露荀餃 ($38)賣相精緻,蟹肉鮮甜,加入帶子、露荀及蟹籽等,極滿足!🥢厚切金粟叉燒腸 ($38)腸粉厚切,叉燒肥瘦適中,加入粒粒粟米,口感豐富!🥢高湯鮮竹卷 ($28)湯汁濃郁,豐富足料!

🥢黑松露蒸燒賣 ($26)
大粒足料,黑松露份量十足!

黑松露蒸燒賣

🥢彩絲蒜香牛柏葉 ($28)
以薑蔥炒香,口感爽脆!

彩絲蒜香牛柏葉

🥢醬皇蒸鳳爪 ($28)
醬汁濃香入味,味道不錯!

🥢安格斯牛肉球 ($34)
牛肉厚實,好食夾大件!

安格斯牛肉球

🥢傳統灌湯餃 ($58)

傳統灌湯餃

🥢蟹肉帶子露荀餃 ($38)
賣相精緻,蟹肉鮮甜,加入帶子、露荀及蟹籽等,極滿足!

蟹肉帶子露荀餃

🥢厚切金粟叉燒腸 ($38)
腸粉厚切,叉燒肥瘦適中,加入粒粒粟米,口感豐富!

厚切金粟叉燒腸

🥢高湯鮮竹卷 ($28)
湯汁濃郁,豐富足料!
彩絲蒜香牛柏葉
安格斯牛肉球