2024-02-19 100 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今次介紹嘅餐廳相信對中環區嘅朋友唔會陌生,餐廳門口係大大隻嘅恐龍。首先店員會派發每枱一條鎖匙,然後就可以拎住條鎖匙去到2樓,咁樣店員就會安排你去指定嘅座位。入到嚟當然叫返杯酒先,我就叫咗一杯,柚之秋柚子酒 $88,酸酸嘅柚子味又唔會太濃酒精味。之後就到左壽司嘅環節,佢哋最出名嘅就係腐皮壽司,每樣配料我都叫咗幾款試吓。壽司蟹膏甜蝦 $36黑松露帶子 $38明太子芝士蛋黃三文魚$36柚子胡椒油甘魚 $30柚子左口魚 $35我自己就最鍾意黑松露帶子,黑松露嘅濃郁配搭帶子嘅爽口,味道相當豐富。自家製宇治抹茶提拉米蘇 $98最後可以試埋佢哋嘅甜品,用咗傳統日式嘅木製盒。抹茶味非常濃郁又唔會有苦澀味,而提拉米蘇口感幼滑又有酒香。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯為食龍 (中環)中環蘇豪些利街2-4號LL Tower地舖及1樓 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

壽司
柚子左口魚 $35

自家製宇治抹茶提拉米蘇 $98

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

為食龍 (中環)
中環蘇豪些利街2-4號LL Tower地舖及1樓

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
食物真的很一般,價錢有點overpriced. 三文魚飯 質素 和平價壽司店 差不多牛肉飯是 不是軟熟的 質數和吉野家 差不多 我覺得吉野家甚至比他還要好吃一點。重點是店員的安排,明明店舖只有三分一滿,卻迫客人share table。曾經提出可否轉枱(因為傍邊很吵), 卻講大話說其他枱已經book了 食到最後根本沒有一個客人來。只是一間為要客人快點食完快點走的餐廳,根本沒有讓客人好好享受食物的想法。不明白為什麼有那麼高的rating。
食物真的很一般,價錢有點overpriced.

三文魚飯 質素 和平價壽司店 差不多

不明白為什麼有那麼高的rating。
2024-02-09
Type of Meal
Lunch
2024-02-04 102 views
周日的晚上餐厅里用餐人数目寥寥无几,服务生态度恶劣,既无能力,也无意愿帮助客户,回答客户的问题,很不耐烦。食物味道一般,过得去。最不明白的是,竟然有如此多的好评?…
2024-02-04 96 views
今日同朋友去食晏,突然話想食腐皮壽司,所以我哋就去咗Walk in,因為晏晝好多人,我哋又冇book位,所以係waiting list嗰度等咗半個鐘,所以我哋喺附近度行吓,直到職員打電話俾我哋,咁我哋行到樓上之後都覺得佢嘅裝修好似木屋咁,都幾清新自然,但係張枱就相對比較細,所以有啲迫夾,同埋waiter比較少,所以可能要等好耐先有人可以落單咁我同朋友都叫咗佢哋個腐皮御饍A同BSet B入面有蟹膏三文魚子、和風汁帶子、隻燒蟹沙律、明太子厚燒玉子同埋柚子左口魚Set A係明太子芝士蛋黃三文魚、蔥吞拿魚拖羅蓉、柚子胡椒油甘魚蓉、炙燒北寄貝沙律同埋蟹膏厚燒玉子咁每份餐都會有三舊迷你吞拿魚蓉卷,一啲小菜同埋一杯茶,味道其實都幾好,唔會係出面嗰啲普通嘅壽司,都表現左佢哋嘅創意喺入面,好似一啲fusion菜咁。如果講佢哋唔好嘅方面就係份量太細,兩三啖就食完,如果係男仔嘅話呢個價錢可能會覺得唔飽,可能其他嘅丼飯會比較適合

咁我同朋友都叫咗佢哋個腐皮御饍A同B

2024-01-29 84 views
位於中環, 以恐龍🦖為主題嘅日式腐皮壽司餐廳  "為食龍", 裝修、設計盡顯心思, 好多細節位, 都會發現恐龍蹤影🦕, 唔講咁多🤫, 等大家親自去到發掘一下🤭🥔豐之秋柚子酒🍶 $72酸酸地柚子味, 酒味唔太濃烈, 跟腐皮壽司都幾配搭😚🥔葱吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司 $35兩種口感嘅吞拿魚食法🤗🥔炙燒洋蔥忌廉帶子腐皮壽司 $36帶子🦪新鮮爽彈, 喺忌廉汁上層放咗一小塊青檸, 多了一種清新口感😋🥔蟹膏甜蝦腐皮壽司 $36甜蝦好鮮甜, 蟹膏份量超多😍, 整個口腔都充滿蟹膏, 超滿足🥰🥔夏威夷肥仔(秘製芝士鰻魚) $78鰻魚卷物淋上秘製芝士汁🧀, 秘製芝士汁係帶有酸味嘅熔岩芝士醬, 非常解膩🥔炙燒左口魚蟹膏丼 $208左口魚本身含豐富油脂, 經炙燒後令油脂更揮發,  一片放入口, 油脂滿滿😋, 左口魚連壽司飯同蟹膏一齊食, 有曬三種層次🤤

🥔豐之秋柚子酒🍶 $72
酸酸地柚子味, 酒味唔太濃烈, 跟腐皮壽司都幾配搭😚

🥔葱吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司 $35
兩種口感嘅吞拿魚食法🤗

🥔炙燒洋蔥忌廉帶子腐皮壽司 $36

🥔蟹膏甜蝦腐皮壽司 $36

🥔夏威夷肥仔(秘製芝士鰻魚) $78

🥔炙燒左口魚蟹膏丼 $208

為食龍係疫情期間食過外賣,但中環銅鑼灣都好少去,堂食真係第一次!一去到未入門口已經有驚喜,裝修設計超可愛好有心思!除咗佢最出名嘅腐皮壽司🍣🍣🍣原來仲有好多菜式揀!全部食物都幾高水準,由賣相香味到味道全部都做得好出色超滿足呀🥹🥹印象最深刻嘅係蟹肉炒飯,口感豐富調味有層次,滋味到狂刮一粒飯都冇放過🤣🤣刺身夠新鮮,壽司同卷物嘅各樣配搭都唔錯🫶🏻🫶🏻豆腐望落簡單但一食就愛上做得好地道🔥熱食大家都大推!冷盤就各有所愛,會再嚟!

刺身夠新鮮,壽司同卷物嘅各樣配搭都唔錯🫶🏻🫶🏻
豆腐望落簡單但一食就愛上做得好地道🔥
熱食大家都大推!冷盤就各有所愛,會再嚟!
2023-12-20
2024-01-20 72 views
🔅 和風水晶刺身沙律 $146這道沙律結合了海蜇和新鮮刺身(應該是三文魚)。海蜇的口感脆爽,刺身鮮美。然而,整體份量稍嫌不足,且價格稍高。🔅日式炸豆腐 $68炸豆腐外層酥脆,內部嫩滑。搭配海苔碎和日式醬油,增添了香氣和鮮味🔅岩手串燒拼盤 $160這個岩手串燒拼盤包含了雞腎、燒雞皮、雞軟骨和嫩滑的雞肉。雞肉細嫩多汁,雞軟骨爽脆,搭配日式生雞蛋的濃郁口感,味道豐富而不油膩🔅辣辣柚子凍蜆槄庭冷烏冬 $148這道辣辣柚子凍蜆槄庭冷烏冬結合了柚子和辣醬,味道獨特而刺激。烏冬彈牙,配上蛋黃和紫菜,食用起來清爽宜人🔅奶蓋白玉烏龍 $66這杯奶蓋白玉烏龍茶,麻糬煙靭的口感與奶蓋的濃厚奶香相得益彰🔅牛油蒜香赤蝦 $36這道牛油蒜香赤蝦以牛油和香氣四溢的蒜香調味,赤蝦肉質鮮嫩鮮美🔅柚子左口魚 $35柚子為這道左口魚帶來了一絲清新的風味,增添了口感的層次感和柚子的微酸香氣🔅柚子胡椒油甘魚 $30這道柚子胡椒油甘魚的口感嫩滑,柚子和胡椒油的結合帶來了獨特的酸辣風味,令人回味無窮🪟趣怪裝飾,森系布置,落地玻璃窗,環境舒適,座位寬闊從裝修到菜單設計,處處展現出店家的用心和創意。無論是和朋友一同品味美食,還是拍攝獨

🔅 和風水晶刺身沙律 $146

🔅日式炸豆腐 $68

🔅岩手串燒拼盤 $160

🔅辣辣柚子凍蜆槄庭冷烏冬 $148

🔅奶蓋白玉烏龍 $66
這杯奶蓋白玉烏龍茶,麻糬煙靭的口感與奶蓋的濃厚奶香相得益彰

🔅牛油蒜香赤蝦 $36

🔅柚子左口魚 $35

🔅柚子胡椒油甘魚 $30

🪟趣怪裝飾,森系布置,落地玻璃窗,環境舒適,座位寬闊

從裝修到菜單設計,處處展現出店家的用心和創意。無論是和朋友一同品味美食,還是拍攝獨特的照片留作紀念。不過價格稍高,適合生日、紀念日去。

呢間「腐皮壽司」餐廳bookmark左好耐😍終於去到嘅時候發現餐廳就快執笠好彩趕得切🤪大家可以2月前快啲去~定價有少少偏貴 畢竟中環地段🤣腐皮壽司🍣值得一試 不錯不錯😌📍腐皮壽司(嗌咗3款)🍴黑松露帶子($38)最好食😋帶子珍寶size又好鮮黑松露味好出 大啖食好滿足🫶🏻🍴柚子左口魚 ($35)左口魚燒過好正✨油脂感100分有小小柚子味🌱好fresh 🍴明太子芝士蛋黄三文魚($36)最普通😩三文魚係肥美 但係其他咩味都食唔到😀只係食到腐皮好甜🤣🤣🤣🤣🤣📍蟹蟹蟹!蟹膏蟹籽燴飯 ($168)大推‼️好足料 好多蟹肉成個飯都好creamy🫰🏻口感好好每啖都食到有蟹籽、蟹肉同蟹膏😍會想一啖接一啖咁食👍🏻D飯都偏軟身 小朋友都啱食👶🏻📍乜都唔使諗炸物拼盤 ($149)有BBQ薯條、水牛城雞翼、吉列炸蝦成個拼盤都偏辣🌶️薯條🍟吉列炸蝦🍤係正常發揮但水牛城雞翼有啲失望🥺唔夠多醬同埋雞翼冇炸過咁sad….📍自家製宇治抹茶提拉米蘇 ($98)❌唔推薦❌傳統日式木製盒上 係幾有feel~但整體成個甜品都比較濕🙂有抹茶味但係唔算濃🥺無回甘仲要呢個價錢 可以pass~~📍宇治抹茶紅豆窩夫 ($138)有抹茶雪糕
呢間「腐皮壽司」餐廳bookmark左好耐😍
終於去到嘅時候發現餐廳就快執笠
好彩趕得切🤪大家可以2月前快啲去~
定價有少少偏貴 畢竟中環地段🤣
腐皮壽司🍣值得一試 不錯不錯😌

📍腐皮壽司(嗌咗3款)
🍴黑松露帶子($38)
最好食😋帶子珍寶size又好鮮
黑松露味好出 大啖食好滿足🫶🏻

🍴柚子左口魚 ($35)
左口魚燒過好正✨油脂感100分
有小小柚子味🌱好fresh

🍴明太子芝士蛋黄三文魚($36)
最普通😩三文魚係肥美
但係其他咩味都食唔到😀
只係食到腐皮好甜🤣🤣🤣🤣🤣

📍蟹蟹蟹!蟹膏蟹籽燴飯 ($168)
大推‼️好足料 好多蟹肉
成個飯都好creamy🫰🏻口感好好
每啖都食到有蟹籽、蟹肉同蟹膏😍
會想一啖接一啖咁食👍🏻
D飯都偏軟身 小朋友都啱食👶🏻

📍乜都唔使諗炸物拼盤 ($149)
有BBQ薯條、水牛城雞翼、吉列炸蝦
成個拼盤都偏辣🌶️
薯條🍟吉列炸蝦🍤係正常發揮
但水牛城雞翼有啲失望🥺
唔夠多醬同埋雞翼冇炸過咁sad….

📍自家製宇治抹茶提拉米蘇 ($98)
❌唔推薦❌
傳統日式木製盒上 係幾有feel~
但整體成個甜品都比較濕🙂
有抹茶味但係唔算濃🥺無回甘
仲要呢個價錢 可以pass~~

📍宇治抹茶紅豆窩夫 ($138)
有抹茶雪糕🍵紅豆蓉、糯米小丸、忌廉、花生碎🥜
淨係睇伴碟都覺得正🤪
窩夫係用抹茶漿🧇食落暖身脆口
仲有抹茶奶醬🤘🏻連埋紅豆同雪糕一齊食
配搭真係冇得輸🤣
  • 腐皮壽司
  • 蟹膏蟹籽燴飯
  • 柚子左口魚
2024-01-08 79 views
鬧市中的森林,城市裏的綠洲,以腐皮壽司為主軸,配搭不同嘅日式料理,在平凡的料理中帶出一點驚喜😍飲品🍹奶蓋白玉烏龍,見好多人推介於是試吓,烏龍茶好清香,奶蓋濃郁,配上一串丸子,好煙靭😋腐皮壽司🍣黑松露帶子腐皮壽司,帶子鮮嫩多汁,黑松露好香加上甜甜地嘅腐皮,帶黎豐富既層次感😊蟹膏甜蝦腐皮壽司,蟹膏味道好濃郁😍,甜蝦非常鮮甜柚子胡椒油甘魚腐皮壽司,油甘魚整成蓉係第一次食口感好滑,😋配搭柚子胡椒味道好豐富牛油蒜香赤蝦腐皮壽司,用牛油蒜蓉火炙過既赤蝦非常香,推介👍🏻

飲品🍹

腐皮壽司🍣

蟹膏甜蝦腐皮壽司,蟹膏味道好濃郁😍,甜蝦非常鮮甜

2023-12-29 97 views
由入門口到食完,全程Staff態度極惡劣。餐廳有5成full,仲有好多空檯,但staff落單態度急趕,唔耐煩。點餐嗌咗辣味三文魚腐皮壽司同拖羅腐皮壽司,味道唔錯,炸物拼盤嘅幼薯條勁多,少少辣粉;雞翼喺辣嘅,但好食,炸蝦普通,沾醬就只有蕃茄汁😂蘋果白桃梳打好飲,白玉奶蓋烏龍嘅烏龍茶喺純叫茶,有少少淡。走嘅時候落樓梯咁岩見到staff拎餐上落嚟,staff無讓步或者講唔該借借,直接西面行過。野食唔喺差,但員工態度令我不想再光顧!
由入門口到食完,全程Staff態度極惡劣。

蘋果白桃梳打好飲,白玉奶蓋烏龍嘅烏龍茶喺純叫茶,有少少淡。

野食唔喺差,但員工態度令我不想再光顧!
2023-12-29
  • 腐皮壽司
  • 邁阿密女郎
2023-12-24 87 views
為食龍 Hungry Dino地址:中環蘇豪些利街2-4號LL Tower地舖及1樓餐廳係以恐龍為主題,一入到餐廳,彷彿被帶入一個前所未有的時間旅行,餐廳內部以迷人的史前景觀裝飾,牆上有恐龍的壁畫,掛滿綠悠悠既彷真草,就好似去咗森林一樣咁。燈光設計巧妙,營造出神秘而溫暖的氛圍,成個餐廳都有大量既恐龍擺設,壁畫,掛飾,連餐牌都係,睇得出設計者既用心。睇完餐牌,叫咗一個主食,一個刺身同雞翼小食油甘魚刺身 (三切) $65油甘魚刺身三切,新鮮豐盛,口感滑嫩,鮮味濃郁。而且價格都合理👍西檸蜜糖單骨雞翼 $79西檸蜜糖單骨雞翼,酥脆多汁,檸檬香氣和蜜糖的結合恰到好處。味道獨特,令人回味無窮,是一道口感與風味俱佳的美味佳餚日式鰻魚蛋包飯 $198日式鰻魚蛋包飯,鰻魚肉質鮮嫩,蓬鬆的蛋包裹著香氣四溢的飯。口感豐富,美味滿足。搭配獨特的醬汁,令人愛不釋手Hungry Dino Special $118Bar Omakase賣相好,夠精緻!口感豐富多元
為食龍 Hungry Dino
地址:中環蘇豪些利街2-4號LL Tower地舖及1樓

睇完餐牌,叫咗一個主食,一個刺身同雞翼小食

油甘魚刺身 (三切) $65

西檸蜜糖單骨雞翼 $79

日式鰻魚蛋包飯 $198

Hungry Dino Special $118
Bar Omakase
賣相好,夠精緻!口感豐富多元
有如鬧市中的Green house! 行入玻璃屋內,如走進夢遊仙境🌳一樣,被綠色植物包圍,還有木枱櫈、木樓梯、磚牆等,令人好想逐一探索🔍嚟到當然要試人氣🔥創意腐皮壽司,有十幾款!黑松露帶子/蟹膏甜蝦/柚子胡椒油甘魚果然額係爆餡,份量十足,海鮮都將新鮮,帶子甜蝦爽甜,腐皮煙韌帶微甜好好味😋另外亦有好多小食及串燒! 朋友大推鹽燒三文魚鰭,及雞肉捧🍢魚鰭烤得出色,外脆內嫩,油脂豐富但不太膩!而雞肉捧配日本生雞蛋🥚,咬落啖啖肉及脆軟骨😋特色飲品,咖啡及酒精都有!

嚟到當然要試人氣🔥創意腐皮壽司,有十幾款!
黑松露帶子/蟹膏甜蝦/柚子胡椒油甘魚

另外亦有好多小食及串燒!
朋友大推鹽燒三文魚鰭,及雞肉捧🍢
魚鰭烤得出色,外脆內嫩,油脂豐富但不太膩!
而雞肉捧配日本生雞蛋🥚,咬落啖啖肉及脆軟骨😋
特色飲品,咖啡及酒精都有!
之前睇ig已經見到相已經好想食不論菜式定係裝修都好新穎有趣首先間餐廳以恐龍為主題 係Q版嘅恐龍 所以啲裝飾都幾色彩繽紛 由於呢排近聖誕 餐廳入面有聖誕樹仲有好多燈飾 氣氛都幾浪漫架🥹同朋友book左6點 諗住都算早 點知都幾多人一早訂左位 好快都坐得幾滿 我地本來想叫多啲腐皮壽司 好多味道都幾吸引 但特色卷物實在太吸睛 最後3款入面我地揀咗兩款🍂 西雅圖鬼妹火炙三文魚加牛油果 面頭仲有好多蛋黃醬🤤🍂夏威夷肥仔火炙芝士鰻魚卷 好邪惡想一件接一件咁啪入口🍂柚子左口魚腐皮壽司🍂牛油蒜香赤蝦腐皮壽司腐皮壽司全部都係有少少fusion+創新感覺 大部分都係$30左右一件🍂牛油楓糖麻糬窩夫麻糬喺中間位置 煙煙韌韌咁好正🍂柚子酒soda fizz 酒味唔會重 易入口好啱女仔

之前睇ig已經見到相已經好想食

🍂牛油楓糖麻糬窩夫
麻糬喺中間位置 煙煙韌韌咁好正
🍂柚子酒soda fizz
酒味唔會重 易入口好啱女仔

🦖中環恐龍森林主題餐廳 — 為食龍位於中環些利街嘅「Hungry Dino 為食龍」是一家以恐龍森林為主題嘅餐廳🌳兩層的餐廳提供不同風格的座位選擇,餐廳周圍都可以見到恐龍🦕。除咗有腐皮壽司之外🍣仲有各式各樣嘅居酒屋小食同串燒🦀蟹膏蟹籽燴飯($168)充滿了大量的蟹籽同蟹肉絲,蟹膏味道好濃郁,飯粒經過蟹膏炒香,口感適中,配上微微嘅黑椒味,每一淡都充滿了蟹的鮮美🍜三文魚籽稻庭冷烏冬($158)加左大量三文魚籽,並配上紫菜碎、蔥花、蘿蔔蓉和天婦羅碎,混合在一起的口感不錯!可以食到啖啖嘅三文魚籽,烏冬質感都亦不錯,好有咬口!🥃豐之秋柚子酒($78)呢個柚子味好突出,酒味唔會太濃,可以小酌一杯
🦖中環恐龍森林主題餐廳 — 為食龍

🦀蟹膏蟹籽燴飯($168)

🍜三文魚籽稻庭冷烏冬($158)

🥃豐之秋柚子酒($78)
呢個柚子味好突出,酒味唔會太濃,可以小酌一杯
喺中環SOHO區些利街,有一間新潮嘅日本餐廳,佢主打獨特風味嘅腐皮壽司。喺門口已經俾佢嘅裝修同燈光吸引住,我地嗌咗幾款腐皮壽司,全部都令人驚艷,每一啖都有鮮味。特別推介嘅有黑松露帶子壽司($38),帶子鮮甜,配上黑松露嘅香氣,味道層次豐富。柚子胡椒油甘魚壽司($30)帶來清新的柚子風味,油甘魚鮮嫩多汁。牛油蒜香赤蝦($36)就則結合了香蒜牛油和鮮美的赤蝦,口感豐富,令人回味。另外,我們仲點咗炙燒左口魚蟹膏丼($208),炙燒左口魚的香氣與豐富的油脂完美融合,搭配上滿滿嘅蟹膏,為飯碗增添咗層次感。蜜糖芥茉炸雞($89)外脆內嫩,每一啖都充滿咗多汁的滋味。面頭嘅蜜糖芥末醬又唔會太多,唔會有種太甜太油膩嘅感覺。牛油果沙律($108)則將新鮮脆爽的沙律菜與小番茄結合,加上切到花一樣嘅牛油果,清新可口,打卡都一流。最後當然唔可以忘記飲品!咁chill嘅環境下,點一杯酒喺必須嘅!我們揀咗豐之秋柚子酒($72),加冰塊享用。這款酒甜度適中,入口清新,平衡咗整個餐。#為食龍 #中環美食 #中環 #腐皮壽司 #牛油果沙律 #炙燒左口魚蟹膏丼 #蜜糖芥茉炸雞