東歐餐廳

Ivan The Kozak
2023-11-14 584 views
星期六收半晝,朋友話帶我去試吓烏克蘭菜,上到餐廳已感覺自己出國了,很有異域風情,東歐風格的裝修,正好週末到來適合小酌微醺🤭仲想試吓東歐嘅紅酒,點知佢話賣晒😮‍💨咁就隨便叫咗支house wine ,招牌芝士焗牛脷盅$108,濃濃芝士醬,牛舌鮮嫰入口Q彈別有一番風味。店員還向我們介紹了Vodka ,只要like佢哋社交平台就可以免費試飲,朋友試了一口原味,我就試吓黑加倫子味,入口順滑酸甜感突出,很適合女孩子,值得嘗試。古法宮廷焙鹿肉 $268,第一次試食鹿肉嘅我,唔識形容,口感似牛肉炆得夠腍夠入味,沒有想像中嘅羶味。袖珍豬肉餃子$88🥟細細粒一口一粒😋。總括成餐飯都係食得開心嘅,而且這𥚃很適合朋友聚會打卡

2023-11-11
$420 (Lunch)
2023-11-08 456 views
這間餐廳充滿異國情調,到處都佈滿了東歐的裝飾,並以紅色為主調,一入到去就好有feel☺️不過就真係比較狹窄少少,同埋我去嗰陣時人真係好多,所以都比較嘈,同friend食飯,要講到勁大聲佢先聽到😂。💛傳統豬肉餃子 $88這個餃子🥟的皮有點厚,但內裡的豬肉🐷味道好濃郁,每一口都能感受到豐富的肉汁,令人回味無窮。💛焗蘋果鴨胸 $258鴨胸🪿的厚度剛剛好,咬起來既不會太軟爛,也不會太韌,蘋果🍎都好爽脆,搭配埋啲莓醬,個味道好match,係完美的配搭~💛招牌芝士焗牛脷盅 $108牛脷🐮被切成了厚片,每一口都充滿了濃郁的芝士🧀香氣,裏面仲加咗蘑菇,為整道菜增添了一份鮮美的口感。外層的酥皮稍微有點硬,個口感同味道有啲似餅乾,不過搭配上芝士汁,令個味道更加惹味~💛烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 $88這個蛋糕🍰甜而不膩,帶有一絲濕潤的質感,份量偏細,正好作為一頓飯後的甜點享用。

💛傳統豬肉餃子 $88

💛焗蘋果鴨胸 $258

💛招牌芝士焗牛脷盅 $108

💛烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 $88
2023-11-08 436 views
今次係第一次去食烏克蘭菜🤣 估唔到響中環都有一間又平又咁抵食嘅餐廳🍴,我哋兩個人食就食咗大概$650,但已經包咗前菜主菜同埋甜品。佢呢度呢就冇set嘅,所有嘢食呢都係自己分開嗌。我哋呢就嗌咗: 1️⃣豬肉餃子餃子同中國北方嘅餃子嘅皮一樣比較厚身,個豬肉呢就比較香,隔離喺會有啲酸奶比你點醬汁食,但啲酸奶唔係講緊平時食開果啲好甜又酸,喺似Greek Yogurt 🍦 比較淡味道2️⃣Berry Pancake 🥞 個pancake個皮燒得唔薄又唔厚,仲要一啲窿邊都冇!配埋的Berry醬同雪糕食好開胃🤤

我哋呢就嗌咗:
1️⃣豬肉餃子

2️⃣Berry Pancake 🥞

4K
2023-11-01 586 views
上兩篇食評提到,24-10-2023 (Tue)老公生日同佢放假,我經openrice book咗呢晚6:15pm嘅枱,我哋嚟到時,老闆會問有冇book枱?我前面個男顧客答冇,老闆俾佢自己揀位,佢就揀咗窗口位.到我時,我答有,佢都係叫我自己揀個位坐.咁即係book唔book位都冇分別?最後我揀梳化位.我睇過呢喥嘅食評,有一個話$108.00嘅招牌芝士焗牛脷盅必試,於是鎖定要試系列,而主菜呢?有未食過嘅鹿同兔肉,老公揀前者,咁我唔要兔肉喇,因為會有太多肉.然後又睇吓咩湯,既然食烏克蘭菜,梗係要傳統烏克蘭羅宋湯,再加一個餃子,要傳統蘑菇薯仔餃子,甜品就食完至睇吓個胃重有冇位.1. $78.00嘅傳統烏克蘭羅宋湯上枱時,女侍應醒目地自動拎多個碗俾我哋,睇到個湯上面有啲奶酪嘅嘢,撈勻飲得,佢嘅菜唔係煲到好腍好爛嗰種,係仍有啲口感,而味道呢,老公話飲到紅菜頭嘅味,少少酸,但唔難飲.之後都食到薯仔同肉,肉我就覺得係牛肉,但𠲖o家睇返menu,原來話係豬肉.同埋真係有紅菜頭,而菜係椰菜(捲心菜)同紅蘿蔔.5分2. $108.00嘅招牌芝士焗牛脷盅呢個似酥皮湯咁,面上係有個麵包蓋住,但我哋未及影相,女

1. $78.00嘅傳統烏克蘭羅宋湯
傳統烏克蘭羅宋湯

同埋真係有紅菜頭,而菜係椰菜(捲心菜)同紅蘿蔔.

2. $108.00嘅招牌芝士焗牛脷盅
呢個似酥皮湯咁,面上係有個麵包蓋住,但我哋未及影相,女侍應已經即刻幫我哋擺喺碟上一開四,
招牌芝士焗牛脷盅
我哋將芝士焗牛脷盅嘅料同汁,
放喺麵包上面食啦,
招牌芝士焗牛脷盅
牛脷切到大大粒同好厚,但好腍,味道又夠,好正.而成個係唔會好鹹,好舒服,而且都有蘑菇,牛脷份量都唔少,好似食極唔完咁.

3. $88.00嘅傳統蘑菇薯仔餃子
傳統蘑菇薯仔餃子
上到枱睇,係4隻黃色扁身嘅餃子,呢個口感係軟腍腍,呢個伴以酸忌廉,味道就豐富咗,好食啲.
切開嘅傳統蘑菇薯仔餃子
3分

4. $268.00嘅古法宮庭焙鹿肉
古法宮庭焙鹿肉
呢個上枱係超熱,侍應都特別提醒,睇見有紅寶石喺面,食落,好甜,鹿肉腍晒但好嚡,同埋好易一絲絲咁撕開.煮熟咗嘅紅寶石連核都腍啲,可以𡁻埋落肚.

5. $55.00一short 嘅伏特加兩杯
伏特加兩杯
呢個like佢哋社交平台,就可以免費飲,但只有原味,冇水果味揀.個杯好靚,雪得冰凍,飲落口又唔哽,雖然有燒喉感覺,但比想像中輕微同只係留一陣就冇,所以逐啲逐啲嗒就冇問題,亦唔會醉.

一場嚟到,最後都要甜品,生日就食蛋糕吧,一種係蜂蜜蛋糕, 一種係芝士蛋糕,原本覺得呢兩樣都唔特別,但既然又寫明烏克蘭,就叫呢兩樣啦.

7. $88.00嘅烏克蘭芝士蛋糕
烏克蘭芝士蛋糕
等好耐至嚟到,呢個上到嚟係熱熱地,所以即使想開始食烏克蘭特味蜂蜜蛋糕先都要擱置,而食呢個先.

外形係圓餅形咁,同我哋平時見到嘅芝士蛋糕好唔同,切開睇,內裡係一粒粒,唔係滑嘅,
烏克蘭芝士蛋糕
似將豆腐壓碎後又砌返埋一舊後再煎,呢個又唔甜又唔鹹咁,塗伴上味道啱啱好嘅雜莓酸忌廉醬食,好食啲.
4分

6. $94.00嘅烏克蘭特味蜂蜜蛋糕,要開心果味
開心果味烏克蘭特味蜂蜜蛋糕
外表有啲似千層蛋糕,開心果醬好夠所以都好夠味,成個唔算好甜,但都好夠飽.
4分

環境:
充滿烏克蘭風情,冷氣又開得好夠,梳化位當然好坐啲,但想對住大館就要識揀位.
而原來都有一間應該可容納8個人嘅房仔,但除咗枱凳外,應該冇乜烏克蘭風情.

價錢:
連加一係$796.00.
3.8分

其他:
擺低嘅水都係夠味檸水.

除咗老闆外,其他侍應都係外藉人士,不過有一個女嘅識講中文,好易溝通.

而menu都有中文,真好.
總結:
有鬆動錢係可以帶家人再嚟食,但都一定要留肚.

題外話:
呢間餐廳我keep咗好耐,到老公生日前諗想食邊間時,佢都竟然揀呢間,順便支持烏克蘭.
2023-10-24
古法宮庭焙鹿肉
開心果味烏克蘭特味蜂蜜蛋糕
2023-10-29 483 views
特登book左二人Lunch, 試一試的,特色東歐菜,十分期待的午餐價錢在中環算係平的了,有湯有沙律有飲品,選了羊扒和豬肋骨,還有羅宋湯。羅宋湯有驚喜,好味,好特別的,和港式羅宋湯不一樣,多了香草和紅菜頭的味道,清清地的蔬菜湯,好味道。羊扒都好味,煎得肉淋,不過肥肉比較多,配薯蓉,個汁酸酸甜甜都好夾的,但我就唔係好鍾意d芫荽。燒豬肋骨唔係美式嗰種醬燒,個樣有點似紅燒豬軟骨的,肉有點鞋,但味道好好,配飯撈埋汁都幾正。最後見幾枱人都有叫蜂蜜蛋糕,我地都叫左一份,原味,幾好食呀,雖然$88有點貴,但係烏克蘭蜂蜜蛋糕未試過丫ma

羅宋湯
羅宋湯
  • 豬肋骨
  • Honey  cake
2023-10-04 1074 views
係香港一直都好少餐廳食到烏克蘭菜🤫今次黎到都幾出名嘅東歐餐廳🤩首先一入去真係好full😨好彩有提早book定☺️但略嫌個位會有少少窄🤏首先叫左個傳統烏克蘭羅宋湯:湯好足料好多菜😬但味道方面我個人黎講唔係好習慣烏克蘭風味😳個人覺得都係西式好飲d😂但女朋友就覺得好好飲😎烏克蘭香煎薯餅:呢個薯餅好好食!入面有滿滿嘅薯仔絲🤤加埋佢本身嘅調味同埋煎到咁香脆🤩真係好好食🤓招牌芝士焗牛脷:入面有好多芝士好香😍唔好睇好似好細個碗但入面有滿滿嘅牛脷粒🥰牛脷都處理得幾好唔會話太硬或太淋👍🏻會保留到果種口感比你咬😁同時都會食到淡淡嘅牛味🤩但塊皮就略嫌硬左d🤏但配埋個芝士汁同牛脷食都係唔錯嘅😋古法宮廷焙鹿肉:從來都未食過鹿肉就叫黎試下🤫鹿肉會較瘦所以肉質會冇咁淋🫢但全部野都炆得好入味🤤配菜好好食😋加左個薯容都好滑好creamy🤤至於鹿肉叫試過就算我都係鐘意食牛肉😂烏克蘭風味蛋糕:呢個蛋糕個人覺得會太甜😳同埋$98會係試過一次就算😂Overall 呢間餐廳係間幾有特色嘅東歐菜🇺🇦會係特別日子黎食下同埋其實價錢同普通西餐都差唔多👍🏻服務方面侍應都會主動倒水比你👍🏻同埋都幾有禮貌😛其他就冇咩特別😀大家可以黎一試👍🏻🤩

味道:8/10
價錢:8/10
服務:8/10
環境:7.5/10
2023-09-16
2023-09-07 1422 views
中意飲Vodka同食d特別既肉類要來呢到,會有6款Vodka可以飲,每款都好飲,肉類係兔肉同鹿肉,介意就唔好叫,每樣都好味,餐廳老闆都好nice,有介紹環境同食物,會再去
⭐️評分:9/10🌸好特別裝潢正宗烏克蘭料理💕好有特色,必試✳️芝士牛脷👍👍👍雖然好罪惡,但真係必食!超軟熟牛脷濃郁芝士份量足外皮脆身酥香✳️鹿肉👍幾特別,因為脂肪量低,肉質重雖然炆得好入味,但肉質本身較厚實所以食落會分成一絲絲🤣有啲似好好食五香肉丁✳️Honey Cake正宗有特色有啲似熟左的 oatmeal 整成🤣或者軟軟地有濕度的消化餅✳️炸雞扒肉質juicy 有流心但薯片過度翻炸,不好吃因為係當地特色食物,都好新鮮!!只係我個人超愛芝士牛脷其他都好食,係相對地無咁特別💕原諒我只顧食,無點影相😂😂😂⭐味道 8.5/10⭐️特色 9/10⭐️環境 9/10⭐️性價比 8/10 ⭐️賣相 7/10
⭐️評分:9/10

🌸好特別裝潢
正宗烏克蘭料理💕好有特色,必試

✳️芝士牛脷👍👍👍
雖然好罪惡,但真係必食!
超軟熟牛脷

或者軟軟地有濕度的消化餅

傳統烏克蘭蜂蜜蛋糕

✳️炸雞
肉質juicy 有流心
但薯片過度翻炸,不好吃
炸雞扒

因為係當地特色食物,都好新鮮!!
只係我個人超愛芝士牛脷
其他都好食,係相對地無咁特別💕

原諒我只顧食,無點影相😂😂😂

⭐味道 8.5/10
⭐️特色 9/10
⭐️環境 9/10
⭐️性價比 8/10
⭐️賣相 7/10
  • 招牌芝士焗牛脷
2023-09-03 888 views
已經不是第一次來吃,這店是好吃的,只是位置遠一點,要走上山,建議行附手電梯先去到大館轉番落去,比較舒適的路線。入面的待應有的是東歐人,你一看就知道的了食物看似普通,但真的吃起來,就是好吃好幾倍,今次主要吃廚師推介的,所以都好有信心一定啱胃口,現在更可以飲本地手工啤,讚👍
入面的待應有的是東歐人,你一看就知道的了
2023-08-28 871 views
見間餐廳咁多好評,Book左黎食生日飯,預早左一日打比餐廳講慶祝生日,想係個cake 加個名同祝福子句。餐廳仲問埋想寫咩名,但去到上甜品當時餐廳完全無左件事。等甜品上等左25分鐘食埋質素一般,差既一次體驗,無下次
甜品上等左25分鐘

食埋質素一般,差既一次體驗,無下次
2023-08-28
🌸好特別裝潢正宗烏克蘭料理💕好有特色,必試✳️芝士牛脷👍👍👍雖然好罪惡,但真係必食!超軟熟牛脷濃郁芝士份量足外皮脆身酥香✳️鹿肉👍幾特別,因為脂肪量低,肉質重雖然炆得好入味,但肉質本身較厚實所以食落會分成一絲絲🤣有啲似好好食五香肉丁✳️炸雞扒外脆內軟,成舊肉,好實在肉汁飽滿💕💕唯獨啲薯片似炸完再炸,呢個位好扣分✳️Honey Cake正宗有特色有啲似熟左的 oatmeal 整成🤣或者軟軟地有濕度的消化餅因為係當地特色食物,都好新鮮!!只係我個人超愛芝士牛脷其他都好食,係相對地無咁特別⭐味道 8.5/10⭐️特色 9/10⭐️環境 9/10⭐️性價比 8/10 ⭐️賣相 7/10
🌸好特別裝潢
正宗烏克蘭料理💕好有特色,必試

✳️芝士牛脷👍👍👍
雖然好罪惡,但真係必食!
超軟熟牛脷

雖然炆得好入味,但肉質本身較厚實
所以食落會分成一絲絲
🤣有啲似好好食五香肉丁

✳️炸雞
外脆內軟,成舊肉,好實在
肉汁飽滿💕💕
唯獨啲薯片似炸完再炸,呢個位好扣分

✳️Honey Cake
正宗有特色
有啲似熟左的 oatmeal 整成🤣
或者軟軟地有濕度的消化餅
Honey  Cake

因為係當地特色食物,都好新鮮!!
只係我個人超愛芝士牛脷
其他都好食,係相對地無咁特別

⭐味道 8.5/10
  • 招牌芝士焗牛脷
  • 芝士焗牛脷
  • 招牌芝士牛脷盅
2023-08-21 809 views
這家東歐餐廳以其特色的東歐菜聞名,由正宗的烏克蘭人創辦。他們的招牌菜之一是香燒豬肋骨, 上菜時淋上高濃度酒精然後燃點火, 把這道菜的香味提升到極致,肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了獨特的燒烤風味,令人回味無窮。 此外,他們還提供傳統的烏克蘭羅宋湯和南瓜湯。烏克蘭羅宋湯是一道以豬肉、香腸和蔬菜為主要材料的湯品,味道濃郁,具有濃厚的家鄉風味。南瓜湯則使用新鮮南瓜熬煮而成,口感綿密,帶有微甜的味道,絕對是秋天的美味享受。 如果你喜歡雞肉,他們的基輔雞扒是一道必試的菜品。這道雞肉扒經過特殊的調味和烹飪技巧,肉質鮮嫩多汁,外層酥脆,內裡保持著鮮美的口感。 另外,他們的傳統餃子也非常受歡迎。這些餃子以傳統的烏克蘭餡料包裹在餃子皮中,口感Q彈,充滿了各種美味的口味,是一道不可錯過的美食。 總的來說,這家東歐餐廳提供正宗的烏克蘭菜,讓你能夠品味到獨特的東歐風味。無論是招牌菜香燒豬肋骨,還是傳統的烏克蘭羅宋湯、南瓜湯、基輔雞扒和餃子,都展現了他們對食物品質和傳統口味的堅持。如果你想要探索不同的美食文化,這家東歐餐廳絕對值得一試。

2023-08-17 771 views
生日晚餐去左中環一間烏克蘭餐廳食飯, 朋友話一定要book 位, 因為好多人去食, 樓上鋪, 地方唔大,但好有東歐味道. 佢d 裝飾品, 餐具都好靚.我地張枱既蠟燭座好靚, 好鍾意, 但我見其他枱唔係咁樣既😎係咪知道係我生日, 所以比張特別既枱比我地😂(自戀中)傳統烏克蘭羅宋湯點會唔點佢推介既羅宋湯, 比港式羅宋道偏酸的, 餐前一碗唔錯, 好開胃南瓜忌廉湯好味bor, 好濃郁, 南瓜控真係一定要試烏茲別克傳統牛羊抓飯🍛見佢個名係傳統, 所以叫黎試下, 其實都幾好味既, 但2人食好似真係太大碟, 我地2個都唔係食好多野, 真係眼濶肚窄🤣地道香燒豬肋骨🐖lee 味菜真係好吸睛, 黎到職員會幫你整到佢著火🔥 d 肉仲好林, 口感好好, 推介雞肉蘑菇卷見到隔離枱既牛脷整到好靚咁, 但因為我唔食牛脷, 所以叫左第二樣, 咁就叫左雞肉蘑菇卷, 好好味wor, 味道我覺得有驚喜.外貌似我地酒樓既鮮竹卷🤣🤣當然味道就差好遠Vodka係google reviews 留下評價就可以免費得到Vodka 一杯, 但我地其中一個留左之後, 佢比左2杯我地😂因為我自己知道我飲唔到, 所以就無浪費佢個一杯 (當然,

南瓜忌廉湯
好味bor, 好濃郁, 南瓜控真係一定要試

烏茲別克傳統牛羊抓飯🍛

地道香燒豬肋骨🐖

雞肉蘑菇卷

Vodka
係google reviews 留下評價就可以免費得到Vodka 一杯, 但我地其中一個留左之後, 佢比左2杯我地😂因為我自己知道我飲唔到, 所以就無浪費佢個一杯 (當然, 我之後會留評價比佢地😎)
烏茲別克傳統牛羊抓飯
地道香燒豬肋骨
烏茲別克傳統牛羊抓飯
地道香燒豬肋骨
話說我都有成8/9年冇嚟呢度食飯~佢搬咗之後一路都未有時間再訪~好難得今年我生日🎂朋友又肯陪我嚟食❤️「🍅傳統烏克蘭羅宋湯」「🍄酸奶燉蘑菇」「🪿焗蘋果鴨胸配芝士蒜蓉包」「🐤馳名基輔炸雞扒配薯蓉」「🎂烏克蘭風味蜂蜜蛋糕(開心果口味)」超有驚喜!我冇諗過隔咗咁多年冇嚟,佢哋嘅食物水準依舊咁好食😋羅宋湯同基輔炸雞扒喺必點品🌟前者蕃茄味極香濃配蒜蓉包食勁正🤩後者係外面極脆入面極嫩口嘅雞扒,配上牛油跟薯蓉,脂肪爆錶由得佢喇🤪至於蘋果鴨胸,鴨肉非常嫩滑配埋啲酸甜莓汁係我嘅口味😎😎不過鴨肉稍為偏重鴨羶味,同埋整體味道係獨特,就唔係人人會鍾意嘅~最後當然唔少得生日蛋糕🍰,淡淡嘅蜂蜜味混合上濃濃嘅開心果味~生日就係要好似開心果咁開心🥳絕對係happy night~

話說我都有成8/9年冇嚟呢度食飯~
佢搬咗之後一路都未有時間再訪~
好難得今年我生日🎂朋友又肯陪我嚟食❤️

「🍅傳統烏克蘭羅宋湯」
「🍄酸奶燉蘑菇」
「🪿焗蘋果鴨胸配芝士蒜蓉包」
「🐤馳名基輔炸雞扒配薯蓉」
「🎂烏克蘭風味蜂蜜蛋糕(開心果口味)」

羅宋湯同基輔炸雞扒喺必點品🌟
前者蕃茄味極香濃配蒜蓉包食勁正🤩
至於蘋果鴨胸,鴨肉非常嫩滑配埋啲酸甜莓汁係我嘅口味😎😎
生日就係要好似開心果咁開心🥳絕對係happy night~
  • 馳名基輔炸雞扒
  • 烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
  • 傳統烏克蘭羅宋湯
2023-08-11 595 views
8月11號星期五,為好朋友慶祝生日,想找一間有特色的餐廳吃中午餐,食完想去大館走走。最後選了這間東歐餐廳(主要食烏克蘭菜)。一早在OpenRice訂位,12:00到達我們是第一批客人,所以可以坐緊窗口,有幾位外國女士與及一些小伙子一齊招待,不過不知道外國人女士是否烏克蘭人?環境非常有特色,旁邊掛滿了富有東歐特色的裝飾,我們首先吃了一個大碗帶酸的沙律,很喜歡那兒的羅宋湯,可惜忘記了拍照,濃濃的蕃茄味中間也有些碎肉,朋友的南瓜湯也不錯。不到一會兒,已經坐滿了人,可能由於價錢不太貴的原因。服務員推介吃豬肋骨及芝士牛脷焗飯,豬肋骨入味而且夠淋,相反芝士牛脷焗飯,完全冇味,我加了黑椒。我們飲了玫瑰花蜜糖茶,不過我覺得太甜,平日中午套餐的確抵食,大家可以去試吓!
豬肋骨
芝士焗牛脷
沙律
中英對照的餐牌
2023-08-11
$150 (Lunch)
豬肋骨
  • 香燒豬肋骨