2023-08-15 84 views
❤️‍🔥呢間位處銅鑼灣既印尼菜,深藏於印尼士多既地下,大隱隱於市。剛天黑鋪頭就坐滿人,本身就鍾意食印尼菜,當然要試一試呢間餐廳~😇👅 半隻燒雞配黃薑飯 ( $ 145 + $ 17 )超級好食既燒雞飯‼️燒雞件好大隻,加上特製醬汁烹煮後,味道呈濃烈既甜咸醬香,異國風味強烈,雞肉軟滑。值得加錢轉黃薑飯,不油膩,幽香陣陣 😍👅 蕉葉烤魚 ( $ 60 )自認好食得辣,呢個蕉葉烤魚都真係好辣 🔥整法係將香料厚敷於魚身表面,然後用蕉葉包裹住去烤。打後開就可以聞到蕉葉及香料重重香氣,一入口,香料既辛辣咸香一次過湧向味蕾,十分刺激,如果怕辣,撥走香料就可以。總括黎講,係相當頂癮刺激既一道菜 🤣.🥥 椰青( $ 46 )清潤輕甜既椰青,體積大大粒,椰青水豐富,好滋潤 🥰🍸 青檸梳打 ( $ 35 )不會太甜既青檸枕打,輕輕一陣青檸味好清新 🌱▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️Kampoeng (銅鑼灣)📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地庫
❤️‍🔥

👅 半隻燒雞配黃薑飯 ( $ 145 + $ 17 )
超級好食既燒雞飯‼️

👅 蕉葉烤魚 ( $ 60 )
自認好食得辣,呢個蕉葉烤魚都真係好辣 🔥
總括黎講,係相當頂癮刺激既一道菜 🤣
🥥 椰青( $ 46 )
清潤輕甜既椰青,體積大大粒,椰青水豐富,好滋潤 🥰

🍸 青檸梳打 ( $ 35 )
不會太甜既青檸枕打,輕輕一陣青檸味好清新 🌱

Kampoeng (銅鑼灣)
📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地庫
2023-08-10
  • 椰青
  • 燒雞配黃薑飯
2023-08-04 957 views
由於上次去kampoeng 沒有點到煎粟米餅,所以晚上跟哥再次去了銅鑼灣的印尼餐廳Kampoeng吃晚餐。 餐廳環境很好 ☺檯面長這樣。 😎menu好精緻。 由於天氣很熱的關係,我一開始就先點了一杯蘋果汁。這杯蘋果汁喝起來甜甜的,非常天然。它冰凍的口感和清新的味道真的很適合在夏天喝。 我還點了煎粟米餅,粟米餅煎得非常脆,每一口咬下去都能聽到聲音。它的口感非常獨特,而且很香~ 燒乳鴿肉質嫩滑,很有肉味。它經過燒烤後,肉質更加香濃,絕對是肉食愛好者的最愛。蝦醬炒通菜的通菜炒得恰到好處,保持了蔬菜的鮮嫩口感,而蝦醬的味道則增添了一層濃郁的風味。每一口都帶來了濃郁的味道和惹味的口感。涼粉珍多冰印尼炸春卷我哥點了一杯熱白咖啡。他說這杯咖啡擁有濃郁的香氣和順滑的口感,絕對是咖啡愛好者的絕佳選擇。

餐廳環境很好 ☺

檯面長這樣。 😎

menu好精緻。

燒乳鴿肉質嫩滑,很有肉味。

它經過燒烤後,肉質更加香濃,絕對是肉食愛好者的最愛。

涼粉珍多冰

印尼炸春卷

2023-08-03
$172.5 (Dinner)
  • 燒乳鴿
  • 白咖啡
  • 蘋果汁
  • 蝦醬炒通菜
  • 粟米餅
之前經過以為呢間只係賣印尼零食,原來仲係一間餐廳!好少食印尼菜,上網見到話抵食,就即刻捉左🐷黎陪我試下🤣。野食種類多,價錢亦唔貴,好岩一班fd聚餐🍻!推薦指數:🐷🐷🐷半(5分滿分)(原因:味道不過不失,價錢抵食)🐔醬燒雞配椰汁飯 𝐇𝐊𝐃 92好鍾意個調味!甜甜辣辣,好惹味✨,叫左四分一隻雞有d唔夠喉,側邊個沙律就有d奇怪,調味我地食唔慣😂試左一啖就冇再掂過。椰汁飯濕潤有奶香🍢沙嗲雞串燒 𝐇𝐊𝐃 46/3串沙爹醬同平時食開既唔同!除左花生醬之外,仲加左印尼甜醬,夾埋出奇地match😍!雞肉燒得剛剛好,鎖住肉汁,好味必點🌟!🔥炒貴刁 𝐇𝐊𝐃 68呢個可以唔叫😂河粉有d碎,味道偏淡,帶點甜,冇乜辣味,重口味人士表示not my cup of tea🍌炸香蕉糕(原味)𝐇𝐊𝐃 36估唔到都幾大塊,入面真係有新鮮香蕉蓉,炸到卜卜脆,又唔會厚粉,幾得意可試🉑️🥥椰青 𝐇𝐊𝐃 46冰涼清甜,幾抵飲!🧊涼粉珍多冰 𝐇𝐊𝐃 45椰奶味濃,配料都多,嗜甜人士應該會like環境:空間夠大,仲有一排東南亞度假feel既卡位,成班fd黎食都唔怕會坐得迫夾👍

推薦指數:🐷🐷🐷半
(5分滿分)
(原因:味道不過不失,價錢抵食)

🐔醬燒雞配椰汁飯 𝐇𝐊𝐃 92

🍢沙嗲雞串燒 𝐇𝐊𝐃 46/3串

🔥炒貴刁 𝐇𝐊𝐃 68

🍌炸香蕉糕(原味)𝐇𝐊𝐃 36

🥥椰青 𝐇𝐊𝐃 46
冰涼清甜,幾抵飲!

🧊涼粉珍多冰 𝐇𝐊𝐃 45
椰奶味濃,配料都多,嗜甜人士應該會like

• 沙爹雞肉串
  • 椰青
2023-07-16 90 views
媽媽係印尼華僑,有日話要帶我食最正宗最地道印尼人都成日去食既印尼菜餐廳係地庫,上層係賣印尼小食既,有個細升降機,唔細心留意都唔會知下面有間餐廳我地叫左個辣椒雞飯同巴東牛肉飯,兩個飯都好惹味好好食~呢個就係辣椒雞飯,上菜時個飯會用紙包住再自己拆返出黎食,可以撕啲雞肉出黎,撈埋哂啲辣椒同飯一齊食,佢呢度啲辣椒超級無敵辣🥵巴東牛肉飯,微辣,啲香料整到個牛肉好入味,而且牛肉唔會好老,仲有啲薯仔豆角蝦片做配茶
我地叫左個辣椒雞飯同巴東牛肉飯,兩個飯都好惹味好好食~

2022-04-15
Type of Meal
Tea
2023-06-16 835 views
東南亞菜來說,印尼菜在香港就比較少有。今天我們就來到位於銅鑼灣的Kampoeng 試一試,餐廳是印尼廚師主理,除了美食之外還有很多林林總總、各式各樣的印尼小吃。餐廳的位置距離銅鑼灣地鐵站很近,而且裝修也很有東南亞風味,很像真的是去了旅行一樣!我們點了特色印尼雞肉角、沙嗲雞肉串、Bakso Lava、印尼炒飯、蝦醬炒通菜和熱情梳打。作為小食的印尼特色雞肉角,很快就上菜了。這是一個麵粉包裹着雞肉,薯仔和紅蘿蔔等餡料的小食,然後再油炸。外層非常香脆,而且當中的餡肉也很美味,這個味道也是我第一次嘗試非常有特色!沙嗲雞肉串簡單的小食但是這間餐廳處理得非常之好!!雞肉能夠鎖住肉汁,不會太乾,而且調味也剛剛好,配上餐廳特別調製的沙嗲醬,非常的好吃!蝦醬炒通菜一上菜的時候已經聞到濃烈的蝦醬香味,新鮮的通菜加上廚師控制得宜的火候,菜莖清脆,味道一流!印尼炒飯到印尼餐廳一定要試,炒飯很乾身而且粒粒分明,火候也非常夠。還有雞肉串蝦餅等配菜,令整個炒飯非常豐富!Basko Lava這一個是印尼的特色食物,我諗本地香港人會比較少叫,所以我就點來試一試。這是一粒巨大的牛肉丸,當中有當地非常火辣的辣椒。而且湯中還有

沙嗲雞肉串

印尼炒飯

Basko Lava
這一個是印尼的特色食物,我諗本地香港人會比較少叫,所以我就點來試一試。這是一粒巨大的牛肉丸,當中有當地非常火辣的辣椒。而且湯中還有雜菜和粉絲等配料。牛肉丸非常彈牙,而且牛味足夠。不過當中包裹的辣椒醬就比較辣,喜愛吃辣的朋友可以一試!

最後是熱情梳打,簡單的熱情果調味配上梳打水,透心涼的感覺,夏天來一杯再適合不過!
Type of Meal
Dinner
2023-06-05 105 views
上次食完,朋友話想encore,所以今次再黎。大大個公仔歡迎你打開menu,好多選擇 花多眼亂好彩店員識中文, 仲肯用心講解! 加分先黎個炸粟米餅, 同想像中唔同, 入面有粟米,仲有青椒, 炸得香脆不油膩炸香蕉, 同想像中都係唔同,以為會好甜,點知係酸酸地! 仲開胃! 值得一試細巴東牛肉加台椰漿飯巴東牛肉果然係地道餐廳先好食! 牛肉夠淋 又入味, 甜甜辣辣好惹味! 配埋椰漿飯 仲香口開頭見到個名叫十五夜飯團 完全唔知咩黎,為滿足好奇心而嗌..點知係驚為天人! 個base 是類似湯咖哩,香辣的感覺, 個飯團類似竹筒飯, 但實淨d, 同d 汁好match, 配菜有蛋有牛肉有雞肉 極豐富朋友另加的牛肉粉 佢自私食佢又係自私嗌的飲品望落都幾靚
上次食完,朋友話想encore,所以今次再黎。

大大個公仔歡迎你

打開menu,好多選擇 花多眼亂

好彩店員識中文, 仲肯用心講解! 加分

細巴東牛肉加台椰漿飯

朋友另加的牛肉粉 佢自私食

佢又係自私嗌的飲品
望落都幾靚
  • 十五夜飯團
  • 巴東牛肉
  • 粟米餅
第一次走進姐姐們的飯堂😛😛老實說我家中沒有外傭姐姐啊~但難得係香港的鬧市中吃得到她們的家鄉菜,完全是啟發了我的味蕾😚----炸黃豆餅發酵過的豆油炸到金黃,然後沾著新鮮辣椒,咬落淡淡天貝的豆香,熱騰騰剛起鍋的外酥內軟口感,很好吃呢-巴東牛肉雜錦飯好多餸好多餸,除左有巴東牛肉,仲有豆卜,青豆菜莆各式配菜。巴東牛肉好好食,味道小辣,食落牛肉仲係好軟滑,撈飯一流。-十五夜飯團呢碟餸餸名好吸引我嚐新, Longtong飯糰是以白米和糯米 浸過夜。再用蕉葉包紮蒸成的米糭飯團,再放上咖哩雞、椰汁雜菜、巴 東牛肉,雞蛋,食材豐富,帶椰奶同南薑香味。-炒芥蘭有點馬拉盞的咸魚香,炒得香口惹味。

第一次走進姐姐們的飯堂😛😛
老實說我家中沒有外傭姐姐啊~
但難得係香港的鬧市中吃得到她們的家鄉菜,
完全是啟發了我的味蕾😚

炸黃豆餅

發酵過的豆油炸到金黃,然後沾著新鮮辣椒,
咬落淡淡天貝的豆香,

熱騰騰剛起鍋的外酥內軟口感,
很好吃呢
巴東牛肉雜錦飯

好多餸好多餸,除左有巴東牛肉,
仲有豆卜,青豆菜莆各式配菜。

巴東牛肉好好食,味道小辣,食落牛肉仲係好軟滑,撈飯一流。
十五夜飯團

呢碟餸餸名好吸引我嚐新,
 Longtong飯糰是以白米和糯米 浸過夜。

再用蕉葉包紮蒸成的米糭飯團,
再放上咖哩雞、椰汁雜菜、巴 東牛肉,雞蛋,

食材豐富,帶椰奶同南薑香味。

炒芥蘭

有點馬拉盞的咸魚香,

炒得香口惹味。
有試同朋友食飯 大家都想試下新野🤩呢一晚朋友搵左間好特別既餐廳 係印尼菜🇮🇩這間位於銅鑼灣的Kampoeng 📍-食物方面 真係以印尼菜為主🇮🇩有D更加要看圖估款式呢🤪🤪我揀左肉丸米粉🍜係印尼小食經典 份量唔多好岩女仔🔎米粉其他以公仔麵加份量為主 肉碎湯底仲有D印忍配料💚順口之選 不過份量算偏細❗️-朋友點了印尼炒貴刁🔥其實同泰式類似✨不過相對無禁辣 同埋咸度會重少少😋重澱粉之選呀😁-小食方面,點了蝦醬炒通菜🥬惹味之選通菜真係好岩配蝦醬 份量又好足夠✅我地再點了沙爹雞肉串🍢一碟有3串 啖啖肉🥩-飲品方面,我地點了椰青同凍青檸冰🥥都係解渴同異國風情之選!💚幾有特色既晚上! 想有新鮮感可以試下🔎
有試同朋友食飯 大家都想試下新野🤩
順口之選 不過份量算偏細❗️
朋友點了印尼炒貴刁🔥其實同泰式類似✨
不過相對無禁辣 同埋咸度會重少少😋
重澱粉之選呀😁
小食方面,點了蝦醬炒通菜🥬惹味之選
通菜真係好岩配蝦醬 份量又好足夠✅
我地再點了沙爹雞肉串🍢一碟有3串 啖啖肉🥩
飲品方面,我地點了椰青同凍青檸冰🥥
都係解渴同異國風情之選!💚
幾有特色既晚上!
想有新鮮感可以試下🔎
肉丸米粉
椰青
凍青檸冰
2023-05-31 93 views
平時經過此店,有很多人買印尼小食外賣,我試過甜品不錯。今日朋友提議落地庫餐廳吃飯,第一次試,吃完覺得頗有特色,滿意。餐廳座位舒適,內有具印尼特色的装飾,在輕鬆的音樂和悠和的燈光下,覺得有渡假的寫意感覺。朋友有經驗,他負責點菜,他點的菜都合我口味。加多加多沙律清新,內有新鮮的蔬菜,豆角,芽菜,青瓜,蛋,豆卜,蝦片等,加埋香甜的加多加多花生醬,美味。炸釀牛肉豆腐好食,豆腐咸香有質感,牛肉量比預期多,抵食。炸扇形香蕉糕幾好食,咸中帶甜,有香蕉味,不算油膩。巴東牛肉雜錦飯是廚師推介,有特色又好食,牛肉香辣美味,配菜如豆角,薯仔,蛋,花生,小魚乾,蝦片等配合得不錯,有口感,香辛微辣令人胃口大開。沙爹羊肉串不錯,沙爹醬尤其惹味。印尼醬燒魚魚肉咸香,骨不算多,好食。吃完香辣野,來杯涼粉冰,爽!店員待客有禮,服務有效率。

朋友有經驗,他負責點菜,他點的菜都合我口味。

炸釀牛肉豆腐好食,豆腐咸香有質感,牛肉量比預期多,抵食。

炸扇形香蕉糕幾好食,咸中帶甜,有香蕉味,不算油膩。

沙爹羊肉串不錯,沙爹醬尤其惹味。

印尼醬燒魚魚肉咸香,骨不算多,好食。

吃完香辣野,來杯涼粉冰,爽!

店員待客有禮,服務有效率。
2023-05-30 81 views
印尼餐廳位於地庫, 喺一間印尼雜貨店中間有條樓梯行落去, 感覺好隱秘, 餐廳環境都幾大, 可以自由坐位。𓊈印尼醬燒魚 $𝟼𝟾𓊉燒魚燒得好香口, 外皮雖然比較深色, 但肉質好嫩滑, 唔會過熟, 側邊有個印尼甜醬可以蘸點, 甜甜地幾好食。𓊈沙嗲牛肉串 $𝟺𝟾𓊉串燒充滿炭香味, 牛肉嫩滑多汁, 沙嗲醬同平時食嘅有少少唔同, 用咗花生醬同印尼甜醬調配而成, 香濃惹味!𓊈巴東牛肉 $𝟻𝟾𓊉巴東牛肉燉煮得好軟腍, 帶有少少椰奶香味, 醬汁會有少少辛辣味, 好適合餸飯食。𓊈蝦醬炒通菜 $𝟼𝟾𓊉蝦醬炒通菜鹹香味十足, 通菜炒得好香脆。𓊈椰青 $𝟺𝟼𓊉椰青好大個, 味道鮮甜!𓊈白咖啡 $𝟸𝟺𓊉白咖啡味道較甜, 但好有風味。

𓊈印尼醬燒魚 $𝟼𝟾𓊉

𓊈沙嗲牛肉串 $𝟺𝟾𓊉

𓊈巴東牛肉 $𝟻𝟾𓊉

𓊈蝦醬炒通菜 $𝟼𝟾𓊉
蝦醬炒通菜鹹香味十足, 通菜炒得好香脆。

𓊈椰青 $𝟺𝟼𓊉
椰青好大個, 味道鮮甜!

𓊈白咖啡 $𝟸𝟺𓊉
白咖啡味道較甜, 但好有風味。
2023-05-29 70 views
餐廳位於地庫,沿住樓梯落就好多印尼特式既野食,落到餐廳位置,環境都好闊落好大印尼醬燒雞 $74係1/4隻雞,燒雞燒到外皮好脆身,但又未到好乾身,仲保持到雞原來既肉汁,都仲食到鮮嫩既口感,味道甜甜辣辣咁好惹味,都幾好食😋印尼炒飯 $68好地道既味道,炒飯炒得幾甘香,入面仲有雞肉粒,簡單美食香蕉葉烤魚 $60好別致既菜式,用香蕉葉包住用左醃料裹滿既魚,一打開香蕉葉就好鮮香,辣香味好足,食落好香辣得黎仲食到魚肉既魚香,幾特別蝦醬炒通菜 $68好惹味,唔會過鹹珍多冰 $38入面既綠色粉條好香好好食,必飲青檸梳打 $35不過不失

印尼醬燒雞 $74

印尼炒飯 $68
好地道既味道,炒飯炒得幾甘香,入面仲有雞肉粒,簡單美食

香蕉葉烤魚 $60

蝦醬炒通菜 $68
好惹味,唔會過鹹

珍多冰 $38
入面既綠色粉條好香好好食,必飲

青檸梳打 $35
不過不失

2023-05-29 48 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑✅沙爹牛肉串嘅牛肉串好香嫩,烤得啱啱好,夠香夠味,每一口都充滿濃郁嘅香料風味,好開胃✅生辣醬炸雞炸雞外脆內嫩,一啖咬落去,辣醬嘅味道剛剛好,有啲辣但唔會太猛,真係令人食指大動✅蝦醬炒通菜呢道菜色香味俱佳,通菜炒得剛剛好,保持到濕潤又爽脆嘅口感,蝦醬香氣好濃又唔會太膩,同通菜嘅甜味出色結合✅椰青解渴又開胃,椰子水好甜好好味,口感滑順,一飲落肚就有淡淡嘅椰香,好清爽好舒服

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅沙爹牛肉串

✅生辣醬炸雞

✅蝦醬炒通菜

✅椰青
2023-05-29 626 views
講到東南亞美食,大多數香港人只會記得泰國菜、馬來西亞或者新加坡,但其實香港仲有印尼菜。其實認識印尼菜都係家人的原故,因為她的媽媽是印尼人,所以每次家中做節都會食到部份的印尼菜(當然不是印尼撈麵),但這幾年因為疫情的原因也少了家庭聚會,所以都食少了印尼菜。不過最近經過銅鑼灣無意間發現原來有間開咗好耐嘅印尼餐廳,人生第一次喺香港食印尼菜係要記錄一下。落到地庫嘅餐廳,餐廳嘅設計都幾有特色,而枱與枱之間都幾闊落。同朋友睇完餐牌商議後就揀咗幾款食物,包括釀牛肉豆腐串燒(雞、牛各6串)炒通菜Bakso Beranak 丸子包丸子麵蝦醬炒通菜很濃郁的蝦醬香味,食到停唔到口串燒 (雞、牛)一入口就有燒肉嘅香味,雞肉嫩滑;牛肉肉汁沒有因燒嘅過程而燒乾。釀牛肉豆腐嘅豆腐好嫩滑,味道幾特別。Bakso Beranak 丸子包丸子麵上嘅肉丸大過我拳頭,打開後入面亦有幾粒細嘅肉丸,而肉丸亦都好彈牙。如果鍾意食串燒嘅話,可以多一個選擇。

同朋友睇完餐牌商議後就揀咗幾款食物,包括
釀牛肉豆腐
串燒(雞、牛各6串)
炒通菜
Bakso Beranak 丸子包丸子麵

蝦醬炒通菜很濃郁的蝦醬香味,食到停唔到口

釀牛肉豆腐嘅豆腐好嫩滑,味道幾特別。

如果鍾意食串燒嘅話,可以多一個選擇。

2023-05-24
等埋好朋友收工就去試下一直想試嘅印尼餐廳🍴店外樓梯落去就到餐廳 樓梯旁放左好多特色印尼食品 香料包 飲品比客人購買店內環境好大 位置坐得舒服 有一啲特色打咭位餐牌選擇都好多下👍🏻我地都叫左好幾款食物🤭🥢煎粟米餅三大塊粟米餅整得好香脆 入面除左粟米仲有啲椰菜絲 滿足喜歡食香口野嘅我🥢糯米雞第一次試印尼風味糯米雞😋糯米飯中間有好香嘅肉鬆 食落唔會膩🥢印尼醬燒雞1/4隻燒雞面有一層好惹味嘅辣醬係上面 雞肉質好腍身 啖啖都有辣醬香味🌶️伴碟蔬菜🥬唔少 好喜歡上面黃色嘅椰絲 帶有啲蒜香味👍🏻🥢香蕉葉烤魚原條魚由香蕉葉包住 好地道風味 魚肉上面有特色辣醬😋旁邊仍有伴碟蔬菜🥬🥢印尼村特色炒飯炒飯份量好多 飯炒得好好食 好夠味又唔會鹹 有一條雞肉串同煎蛋 仲有炸到卜卜脆嘅蝦片 非常惹味🫶🏻🥢椰青我同朋友各一個🤭椰肉我地都食哂 令人滿足一個地道印尼晚餐 想嘗試比較地道傳統印尼菜嘅朋友可以一試😋
等埋好朋友收工就去試下一直想試嘅印尼餐廳🍴
伴碟蔬菜🥬唔少 好喜歡上面黃色嘅椰絲 帶有啲蒜香味👍🏻
🥢香蕉葉烤魚
🥢印尼村特色炒飯
🥢椰青我同朋友各一個🤭椰肉我地都食哂
每次去Kampoeng都帶給我和媽媽驚喜與味蕾上的滿足,尤其在疫情期間,媽媽回不了印尼,在Kampoeng用餐彷彿置身在印尼,解解媽媽不能回鄉的悶,重點是Kampoeng的餐點與印尼所吃的一模一樣,好想要把Kampoeng所有的餐點都吃一輪。巴東牛肉雜錦飯是印尼名菜之一,Kampoeng使用牛腱肉燉煮巴東牛肉,牛肉燉煮得軟嫩,巴東醬甜中帶辣,還有椰奶溫醇的香氣,巴東牛肉口味溫和,頗為下飯。炸蝦片是印尼特色小食,有印尼飯必有蝦片,蝦片薄脆可口。炸花生極之香脆,教媽媽一口接一口吃過不停。炸薯仔亦是印尼飯常見配菜,炸薯仔外脆內綿密,拌飯吃一絕。白飯淋上雜菜咖哩的咖哩汁吃,相當開胃,雜菜咖哩味道溫順,尾韻具椰香,就算小朋友嚐起來也不會吵著說很辣呢,豆卜吸飽咖哩汁,好不滋味。印尼雜錦黃薑飯擺盤色彩奪目,配菜大部份與巴東牛肉雜錦飯差不多,不過印尼雜錦黃薑飯主要有我最愛的煎薯仔餅、椰香雞絲、炒天貝及黃薑飯,煎薯仔餅現點現煎,外層酥香,毫不油膩,咬下去脆脆綿綿的,十分討喜。炒天貝甜甜脆脆,飽含蛋白質,像零食一樣涮嘴,我都愛不釋口。椰香雞絲盡顯主廚的功架,這可是我吃過最幼細的椰香雞絲,雞絲細緻香嫩迷人,

炒天貝甜甜脆脆,飽含蛋白質,像零食一樣涮嘴,我都愛不釋口。椰香雞絲盡顯主廚的功架,這可是我吃過最幼細的椰香雞絲,雞絲細緻香嫩迷人,令人難以抗拒,忍不住拌飯大快朵頤。黃薑飯使用泰國香米,粒粒分明嚼感佳,乾爽有咬勁,每粒飯粒有著均勻漂亮的金黃色。
熟辣醬炸鰂魚在印尼時不時都吃到,每次跟媽媽回印尼都指定姨媽要帶我吃。Kampoeng的鰂魚新鮮極致,皮脆肉嫩不乾柴,再搭配秘製的熟辣醬,細細品嚐,炸鰂魚馬上變得香辣惹味,這是媽媽今晚嚐到最喜愛菜式。
媽媽大力推薦我喝亞答子冰,她說亞答子在印尼盛產,基本上在印尼隨處可見,亞答子冰整體味道道地,亞答子冰攪拌後,甜滋滋的綠色糖漿變得均勻順口,清涼消暑,亞答子頗有咬口。
至於媽媽則喝涼粉冰,媽媽盛讚Kampoeng的涼粉是自家製的,質感與市面上批發煮出來的不一樣,涼粉有著自然的甘甜,滑溜溜的,涼粉冰清甜滋潤又下火,吃香喝辣後喝最適合不過。
我們各點了沙嗲牛肉串三串和沙嗲雞肉串三串,牛肉串燒外層香料醬汁結合肉脂所散發出的炭烤香味,沙嗲牛肉串牛脂香氣迷人,搭配特製沙嗲醬一起吃口感味覺更好,香甜微鹹。
沙嗲雞肉串裹上醬油、香茅、黃薑、南薑等香料醃製多時再烤製,混搭出層次,沙嗲雞肉串外表微微焦香,內裡卻嫩滑多汁,每口皆是誘人的辛香,讓我們忍不住大吃一番,沙嗲雞肉串使人大飽口福。
沙嗲醬使用印尼花生醬及甜醬調配而成,與其他東南亞國家的沙嗲醬風味有所不同,沙嗲牛肉串與沙嗲雞肉串其實單吃已好吃,可是如果再沾上這沙嗲醬又多了一層味覺上的豐富感,就像從3D電影提升到4D電影那樣。