同平時食開嘅麻辣火鍋唔同 一入餐廳佢由裝修 香氣 每一件物件都令你感覺去左四川一樣 食材都係比較少有 對我黎講打邊爐只係食肥牛嘅人 相當耳目一新 🏮先講湯底 我哋揀咗鴛鴦鍋 一邊係招牌麻辣鍋 另一邊係養生湯 入面有紅棗 杞子 蘿蔔 粟米等嘅配料 我哋都算食得辣 但剩係叫左小辣都辣到我地噴火 食得好過癮好惹味 真係去四川先會有呢個level 嘅辣度 另一邊養生湯就鮮甜 中和返d 辣味 所以好有必要叫鴛鴦鍋🍲🌶️💛九宮格顧名思義就係有九種由餐廳發辦嘅食材 我地當日就有牛丸 鵝腸 海帶 鮮蝦 沙巴魚 毛肚 珊瑚蚌 黃喉 鮮鴨血 每款都係兩人份量 可以一次過試晒咁多款式都唔會食唔落其他野 我就特別鍾意佢嘅鵝腸 非常白同乾淨 大部份脂肪都去除晒 好爽口 🐡🐟💛凌王蝦滑心形賣相未食都吸引 切開蝦膠見到入面見到有粒粒嘅蝦肉 所以更加彈牙又有口感🦐💛8秒土豆絲初初唔知道原來係淥8秒 煮完唔見晒 後尾先發現原來洽一洽就食先啱 粉得黎又有d 爽 入口即溶 🥔💛小群肝本身唔知係咩嚟 以為係肝 原來係雞腎 係串串香嘅經常會食嘅 外脆內軟咁 已經用咗麻辣調味 再放入麻辣湯就正🐥💛百香果檸檬茶佢係用左手打檸檬茶嗰種

💛九宮格

💛凌王蝦滑

💛8秒土豆絲

💛小群肝

💛百香果檸檬茶
佢係用左手打檸檬茶嗰種香水檸檬 我本身都好鍾意飲手打檸檬茶 加走百香果都好合適🍋

🍽️九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
2024-03-21
  • 九格格
#上Openrice 搵下有咩宵夜好食🤤無意中俾我搵到呢個喺油麻地新光商業大廈既一個麻辣火鍋店「九龍坎」9.30後入座正價單點菜品有68折~而且本身價錢都唔算太貴68折後都算抵食👍🏻店舖嘅環境都好靚 裝修別致⛩️食物質素都唔錯份量都OK🥘我哋揀咗鴛鴦湯底 🍲雖然麻辣已經係揀少辣🌶️但點知越食越辣 下次都係要揀返微辣😂🌟八秒土豆絲😍($38)真係碌八秒就最好食 好爽脆 如果唔係冧晒就唔好食🌟火箭魷魚🦑$43 出乎意料地好食 估唔到有咁大嚿👍🏻🌟其他就唔逐一介紹啦 仲有好多火鍋配料飲品方面有啤酒仲有手打檸檬茶 值得一試🍋📍 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
#
9.30後入座正價單點菜品有68折~
食物質素都唔錯份量都OK🥘

🌟八秒土豆絲😍($38)
真係碌八秒就最好食 好爽脆 如果唔係冧晒就唔好食

🌟火箭魷魚🦑$43
出乎意料地好食 估唔到有咁大嚿👍🏻

📍 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
2024-03-23 15 views
裝修好靚,古色古香,巨大既臉譜裝飾,又有漢服,四川唔同地方牌匾,好特別,真彷彿去到四川旅行。我地唔係好識得辣,嗌左鴛鴦鍋,不過辣鍋真係好香,濃濃牛油味。調料台有齊唔同調料外,仲有麻油碟,配埋正宗川式火鍋正宗食法。玻璃魷魚卷好彈牙爽口,又唔會好韌,新鮮👍一米肥牛卷真係好壯觀!肥牛好新鮮,質素亦很高,我地兩條友食唔曬全部,3人食完全無問題。四川老豆腐好有豆香好滑好嫩,同一般豆腐完全唔同,必嗌。爽脆鵝腸同樣係川式火鍋必嗌,入口爽脆入味。店家還有自己手打檸檬茶,唔會好甜,正!

玻璃魷魚卷好彈牙爽口,又唔會好韌,新鮮👍

店家還有自己手打檸檬茶,唔會好甜,正!
2024-03-23 15 views
我最鍾意食川菜,特別係麻辣火鍋,一吃解千愁,仲會覺得好幸福,鍾意食麻辣嘅一定明😎 最近聽一個朋友講,香港有間好正宗嘅麻辣火鍋,即刻訂位同老公去撐枱腳。.一去到即刻比呢度嘅裝修吸引住,好有特色,仲有中國傳統服飾俾你著住打卡😆我哋點咗經典鴛鴦湯底。麻辣湯底好夠辣,攞嚟配羊肉就啱晒,我哋試咗兩款羊肉 - 小肥羊同埋高鈣羊,兩款都好鮮味,高鈣羊有啲軟骨,啱晒鍾意口感嘅我,爸爸就鍾意小肥羊,啖啖肉😋我哋仲叫咗鱔片,魚皮彈牙滑脫脫,肉質鮮甜,估唔到鱔除咗清蒸之外,打邊爐都咁好味。不得不提店長推薦嘅四菌子,係我最鍾意嘅火鍋料,除咗平時都有食過嘅竹笙同黑皮雞縱菌,仲有我第一次試嘅金耳菌同繡球菌。金耳菌充滿膠質,好似食緊花膠咁😮 繡球菌就好爽口,吸曬火鍋嘅湯汁,好正🤤 仲有火鍋粉都好味☺️最後我哋仲每人叫咗一杯手打黑加侖檸檬茶,酸酸甜甜超解渴,啱晒配火鍋❤️

Type of Meal
Dinner
  • 四菌子
天氣 轉涼潮濕,最好嘅係去打麻辣邊爐,今次OpenRice亂數,搵到間寶藏邊爐餐廳,餐廳裝修極度中式風格,有好多唔同中式嘅打卡位,更設有漢服可以俾大家來個Cross Play~🍲經典鴛鴦湯底招牌牛油紅鍋 及 高湯鍋底🍲 估唔到佢既麻辣一啲都唔簡單, 麻香辛辣齊全,夠哂刺激過癮。而高湯鍋底 入面有白蘿蔔 粟米大蒜等配料鮮甜可口,身為食辣愛好者對牛油紅鍋當然非常滿意。🍱九格格 由餐廳預訂,有9種不同款式,全部都好新鮮同好味,如果想試多少少的款式的話,的確好好既選擇,尤其適合兩口子,唔多之餘又可以滿足貪食既小伙子😌,仲可以試完好味再加單,今次我地被配上千層肚 、珊瑚肨、鴨血、生魚片、海帶、海蝦、鮮筍尖、牛丸及鵝腸,基本上每一様都好好味,當然個人最愛既都係鮮鴨血,比平時既更滑身,口感更軟,忍不住來多一份大的再品嚐。🥩精品肥牛打邊爐點少得肥牛,質量都算ok,可以選擇半份點多幾種食物唔洗怕太飽。🧠聰明腦花每次打麻辣火鍋腦花都是我必食的,以麻辣火鍋煮熟,入口軟綿綿即溶,係個人首選。🥚玫瑰圓子 (雞子)雞子呢味嘢,中意既會中意,接受唔到既就無辦法,但呢個醉浸雞子,濃濃的酒香,煮完都會麻辣都淹蓋不了不花

🍲經典鴛鴦湯底

🍱九格格

🥩精品肥牛

🧠聰明腦花

🥚玫瑰圓子 (雞子)
雞子呢味嘢,中意既會中意,接受唔到既就無辦法,但呢個醉浸雞子,濃濃的酒香,煮完都會麻辣都淹蓋不了不花香味, 一口咬下酒香溢出,好味。

🎋農家筍片王
筍片打邊爐一向都係四川火鍋既常客,廚師刀工一絕,切至薄片,筍鮮脆口,放清湯煮令清湯更為配合。

🧋百香果檸檬茶
點了杯百香果檸檬茶酸甜解膩,食到飽飽絕對適合😋

• 鮮鴨血
呢間火鍋店裝修真係超用心❤️真係驚艷到我!由門面、店內、到杯杯碟碟,都係中國宮廷風~古典窗花、牆上掛左川劇面具好似穿越左咁自助調料區選擇幾多,除咗比較常見嘅蒜蓉、蔥、辣椒仔之外,仲有四川火鍋常見嘅麻醬、香油、辣椒乾碟等✨鴛鴦湯底(牛油麻辣+高湯) $116牛油麻辣湯微辣~食落有好香濃嘅香料味,唔係一味得個辣字好正宗既川式湯底,好夠味而清湯就好養生有蘿蔔、紅棗、杞子✨我地叫咗好多餸,毛肚、鯇魚片、粟米、腐皮、羊肉片、肥牛、牛丸、魚皮餃毛肚係比較少有嘅火鍋料,好爽口!魚片鮮嫩爽滑、肥牛好味,其他材料都好新鮮推薦✨四菌子($68)賣相精緻,有黑皮雞縱菌、繡球菌、金耳同竹笙幾款菇菌都比較少見,雞縱菌爽口彈牙竹笙鮮味爽口,吸汁一 流舖頭着重同食客嘅互動門口有古裝俾大家打卡,食完仲有得抽獎我抽中咗減$300嘅優惠券哈哈😅

好似穿越左咁

✨鴛鴦湯底(牛油麻辣+高湯) $116
牛油麻辣湯微辣~食落有好香濃嘅香料味,唔係一味得個辣字
好正宗既川式湯底,好夠味
而清湯就好養生有蘿蔔、紅棗、杞子

✨四菌子($68)
賣相精緻,有黑皮雞縱菌、繡球菌、金耳同竹笙
幾款菇菌都比較少見,雞縱菌爽口彈牙
竹笙鮮味爽口,吸汁一 流

舖頭着重同食客嘅互動
門口有古裝俾大家打卡,食完仲有得抽獎
我抽中咗減$300嘅優惠券哈哈😅

2024-03-20
2024-03-22 12 views
今日朋友帶我去左一間宮廷式嘅火鍋店打邊爐🍲店舖裝修充滿着中國古典風格,最特別嘅係喺個咁懷舊嘅環境裏面,餐廳仲提供左一d漢服比客人打咭影相📸️有一個不一樣嘅用餐體驗😍⭐️火鍋湯底鴛鴦湯(高湯,招牌牛油紅鍋)✨高湯用咗蔬菜去熬製,味道鮮甜,牛油細鍋馬香味非常濃郁,湯底越滾越辣,越食越惹口😍⭐️蟹味棒🦀潮汕牛肉丸🐮特製魚皮餃🥠⭐️四菌子(綉球菌,黑皮雞樅菌,金耳,竹蓀)✨四款菌類喺外面餐廳都好少見,味道口感各有不同,四款都好有營養,而且吸收晒啲湯汁,非常推介😍⭐️白鱔片🐟✨鱔片咬落去啖啖肉,肉質爽脆可口,而且仲要系無乜魚骨,我呢啲唔識吐骨嘅人都可以放心食😍⭐️小肥羊🐏✨小肥羊厚薄適中,放入麻辣湯底嗰邊去淥,吸收晒湯底嘅精華,重點係佢完全係冇騷味🤤⭐️手打黑加侖檸檬茶🍋✨黑加倫子加檸檬茶呢個配搭原來係咁夾,飲落去味道好清新😳

⭐️火鍋湯底鴛鴦湯(高湯,招牌牛油紅鍋)

⭐️蟹味棒🦀潮汕牛肉丸🐮特製魚皮餃🥠

⭐️四菌子(綉球菌,黑皮雞樅菌,金耳,竹蓀)

⭐️白鱔片🐟

⭐️小肥羊🐏

⭐️手打黑加侖檸檬茶🍋

✨黑加倫子加檸檬茶呢個配搭原來係咁夾,飲落去味道好清新😳
🍲 經典鴛鴦湯底 ($116)今次試左個鴛鴦鍋,分別叫左 招牌牛油紅鍋 同 高湯鍋湯底🍲。牛油紅鍋叫左少辣,湯底又麻又辣幾惹味,高湯鍋底飲落清甜,拎黎淥菜就岩哂啦。👍🏻9️⃣ 九格格 ($186)餐廳預備左不同既配料,同佢個名一樣足足有九款,而且份量唔會怕好多岩哂兩個人開心share,由左邊數起分別係鵝腸、海蝦、毛肚 𤆥幾秒就食得爽口彈牙、黃喉、桂花蚌、海帶苗、牛丸及沙巴魚。❤️海鮮樣樣都新鮮,而中間仲有碗鮮鴨血,問落店員先知原來比一般鴨血冇落咁多石膏粉,所以食落好軟滑仲冇咩腥味。🤭🦐 凌王蝦滑 ($106)蝦滑爽口食落仲有粒粒蝦肉,仲要好有心思咁整成心形添,夠哂sweet sweet。🥰💥 小群肝群肝佈滿麻辣粉,放在牛油紅鍋中,爽口又麻好過癮。🌶️🌶️🐣 鵪鶉蛋($21)食落軟熟份量十足。🥔 8秒土豆絲 ($38)叫得出8秒土豆絲,果然真係淥8秒就好啦,食落爽口就好似麵條咁。8️⃣🍹 手打檸檬茶冰凍酸甜既檸檬茶就岩哂打邊爐飲嫁啦。🫗 醬料 ($36)醬汁配料款式都幾多,分別有芫荽、蔥、辣椒、沙嗲醬、腐乳、芝麻醬、蒜蓉、炸蒜、蠔油及香油十多款,一定有款岩你啦。🤨
🍲 經典鴛鴦湯底 ($116)

9️⃣ 九格格 ($186)

🦐 凌王蝦滑 ($106)

💥 小群肝
群肝佈滿麻辣粉,放在牛油紅鍋中,爽口又麻好過癮。🌶️🌶️

🐣 鵪鶉蛋($21)
食落軟熟份量十足。

🥔 8秒土豆絲 ($38)

🍹 手打檸檬茶
冰凍酸甜既檸檬茶就岩哂打邊爐飲嫁啦。

🫗 醬料 ($36)

2024-03-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 凌王蝦滑
  • 經典鴛鴦湯底
  • 八秒土豆絲
2024-03-21 12 views
油麻地四川宮廷風麻辣火鍋店內多處地方都係打卡位 更設有各式房間 可以嚟邊食邊唱K 打牌選擇咗經典鴛鴦湯底 胡椒豬肚高湯拼招牌牛油紅鍋 招牌牛油紅鍋用上大量花椒及原條辣椒小辣程度都經已越食越辣 湯頭亦十分濃郁喜歡食辣嘅人仕會越食越上癮火鍋配料方面都新鮮 份量足夠質素相當平均👍🏻四菌子為推薦菜之一包括有繡球菌、金耳、竹笙、雞樅菌每款都新鮮 菇味香濃 口感爽脆之餘索湯汁亦一流海鮮類:白鱔片 肉類:肥羊 (小份)蔬菜:生菜、粟米其他火鍋配料:蟹肉棒、魚皮餃、潮汕牛肉丸飲品:手打黑加侖檸檬茶醬料區亦提供小蕃茄、青瓜、水果
油麻地四川宮廷風麻辣火鍋

喜歡食辣嘅人仕會越食越上癮

火鍋配料方面都新鮮 份量足夠
質素相當平均👍🏻

四菌子為推薦菜之一
包括有繡球菌、金耳、竹笙、雞樅菌
每款都新鮮 菇味香濃
口感爽脆之餘索湯汁亦一流

海鮮類:白鱔片
肉類:肥羊 (小份)
蔬菜:生菜、粟米
其他火鍋配料:蟹肉棒、魚皮餃、潮汕牛肉丸
飲品:手打黑加侖檸檬茶

醬料區亦提供小蕃茄、青瓜、水果
襯住天氣仲凍,緊係把握時間打邊爐啦🍲 見到呢間喺油麻地嘅九龍坎麻辣火鍋,佈置充滿宮廷風,就算係餐具同擺設都有古色古香嘅感覺😆呢間餐廳以正宗成都麻辣口味火鍋作招徠,經典鴛鴦湯底包括招牌牛油紅鍋同高湯,牛油紅鍋愈煮愈辣同麻,絕對係正宗嘅成都風味🌶️九格格入面有9種不同火鍋料,包括有桂花蚌、鮮蝦、巴沙魚、鮮鴨血、鵝腸、龍蝦丸、海帶苗、黃喉同埋毛肚。最驚喜嘅肯定係鮮鴨血,應該唔多地方可以食到咁新鮮嘅鴨血,充滿鮮味而且口感嫩滑,完全無腥味,好食到要嗌多碟!蔬菜方面,茼蒿菜好甜,筍片玉口感幾特別,而且幾吸湯汁🍲•炸芋頭•無骨鴨掌(小份)•鮮藕片(小份)•百香果檸檬茶

•炸芋頭
•無骨鴨掌(小份)
•鮮藕片(小份)
•百香果檸檬茶
九龍坎麻辣火鍋油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓逛油麻地就去吃九龍坎麻辣火鍋,两个字惠,有大拆扣优惠,味道仲很正宗,可以说是在香港吃过最正喎川味火鍋。火鍋店裝修風格以中國宮廷為主題,//餐廳環境很乾淨整潔,是香港独一无二的古装宫廷式火鍋餐廳!//有很多獨立包廂。可以唱K。打麻將。買單嗰陣時仲可以抽獎.好多嘅優惠券,下次再嚟幫襯更加優惠。//餐廳备有各式各樣的火鍋調料,仲有免费的水果自助!香港吃这么实惠的川味火鍋,又能拍照又能慢慢享受美食,赞~
九龍坎麻辣火鍋
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
逛油麻地就去吃九龍坎麻辣火鍋,两个字惠,有大拆扣优惠,味道仲很正宗,可以说是在香港吃过最正喎川味火鍋火鍋店裝修風格以中國宮廷為主題,
//有很多獨立包廂。可以唱K。打麻將。
買單嗰陣時仲可以抽獎.好多嘅優惠券,下次再嚟幫襯更加優惠。
//餐廳备有各式各樣的火鍋調料,仲有免费的水果自助!
香港吃这么实惠的川味火鍋,又能拍照又能慢慢享受美食,赞~
呢間真心正!人均400,食到舔舔脷,肚撐撐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)超級滿足! 裝修充滿古典風味,環境企理,乾淨衛生,坐得舒服~ 經典鴛鴦湯底招牌牛油紅鍋同高湯我們就是沖著招牌牛油紅鍋來的~第一次試,只咁點少辣,入口是香、麻、辣、爽、先!果然名不虛傳~高湯即是用來淥菜吃的,裏面的材料也不守得,有齊粟米、紅蘿蔔、紅棗⋯⋯十足十煲湯一樣!個人口味,我喜歡加點芫荽碎來喝湯,大家有興趣的話也可以一試~總括來說,紅白兩湯底都非常高質!值得一提的是,紅湯那邊還放了一個隔,方便涮肉~不怕胡椒等沾滿食物(*ˉ︶ˉ*)一米雪花牛賣相一流!足足一米長,橫跨了整張枱(*ˉ︶ˉ*)肉質也非常不錯,肉味香濃。火箭魷魚超巨型!勁大隻! 煮完也不會縮水太多,入口爽(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)充滿咬口!必須要放入辣鍋! 爽脆鵝腸細分的份量也相當多,輕輕涮涮便可入口,新鮮爽脆!配搭鍋一流!龍蝦丸是私心喜歡吃的龍蝦丸,而且是喜歡放在辣鍋裏,浸泡到最後,給滿了湯的精華才吃😆石磨嫩豆腐絕對是配高湯的不二之選(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)感覺就是滋補,健康養生(≧∇≦)豆腐嫩滑,但是不是那些盒裝豆腐的假滑~油麥菜配合高湯來吃,就是能夠把整頓麻辣火鍋的邪惡感消退(≧∇≦

經典鴛鴦湯底
招牌牛油紅鍋同高湯

一米雪花牛

火箭魷魚

爽脆鵝腸

龍蝦丸

石磨嫩豆腐

油麥菜
配合高湯來吃,就是能夠把整頓麻辣火鍋的邪惡感消退(≧∇≦)哈哈,自欺欺人,但是油麥菜入口真的非常鮮甜!一籃是絕對不夠吃的(≧∇≦)

百香果檸檬茶
非常人性化的選擇,可以選微甜、少冰,感覺就和一般的台式飲品沒什麼分別!以火鍋店來說絕對是高質的,茶底香濃,百香果味道甜中帶酸,能夠激發食慾!
2024-03-14 25 views
麻辣火鍋我至愛,油麻地有間裝修好靚,好有宮廷feel嘅中國風餐廳做緊午餐任飲任食特價火鍋❤️揀咗鴛鴦湯底,麻辣小辣,但已經好辣🥵🥵唔食得辣嘅人要小心!我哋揀咗套餐B $168 肉類可以4揀2,我哋兩個人,就可以叫齊晒4款,肉類無得任食,只可以一碟。安格斯肥牛,牛板腱都好高質👍🏻👍🏻肉唔算厚切,但勝在新鮮!羊我無食到,朋友話唔錯!黑毛豬腩片好食,唔會太肥😋😋出面可以任飲任食,我推介鴨血,好滑溜👍🏻👍🏻牛栢葉都好爽口,必食!最後食埋包烏冬,飽到行唔到😂😂甜品係重點,有Häagen-Dazs雪糕,一定要留肚!

揀咗鴛鴦湯底,麻辣小辣,但已經好辣🥵🥵唔食得辣嘅人要小心!

羊我無食到,朋友話唔錯!黑毛豬腩片好食,唔會太肥😋😋

甜品係重點,有Häagen-Dazs雪糕,一定要留肚!
2024-03-14 20 views
今個月到我生日,當然想食盡佢啦,經朋友介紹下,來到九龍坎麻辣火鍋,上網睇一睇,都可以一試,原來好多朋友食過都話好食,呢度既環境好舒服,冷氣都夠涼,地點好方便,屬於繁榮地區……《招牌牛油紅鍋》經朋友推介之下,就食招牌牛油紅鍋,佢個鍋睇上去係好有睇頭,佢既配料調味都好豐富,我平時食開濃味,所以就覺得好岩食‼️《蝦滑》生日飯有一兩個朋友一齊食已經心滿意足,佢地都為我準備左好多,好自動咁幫我叫埋被滑,實在太窩心,蝦滑好食,食到心都甜埋‼️《九格格》有九格咁多,每一格都放著唔同既,都有蝦、牛肉丸、桂花蚌、海帶等等‼️❇️見佢放得咁靚,第一時間幫佢地打卡先,然後再慢慢享受唔同既美食,毛肚同鵝腸都好食,夠晒爽滑,巴沙魚好新鮮,黃喉同海帶都係好爽滑,牛肉丸牛味濃郁,同酒樓一樣咁好食,鴨血好惹味,桂花蚌都係比較高質素既海鮮✅《洪運亨通限量手切牛》係度係好抵食,可以食到咁多,而又好食,今個生日好難忘,好味既一浪接一浪,都係會同呢份牛打卡,因為佢個盤實在太靚,手切牛好有質感,擺係火鍋一陣就食得,仲完全無縮水阿‼️《特製魚皮餃》佢地特製既魚皮餃,食到好飽都要食,魚味十足,好有咬口,每人幾粒剛剛好‼️

《洪運亨通限量手切牛》
《特製魚皮餃》
2024-03-14 18 views
上星期日,朋友帶左我去油麻地「九龍坎麻辣火鍋」,第一次食呢間嘢,估唔到個湯底咁掂,好正宗!比外面個啲辣好多,仲要辣得好有層次!首先,就一定係介紹左佢哋嘅招牌牛油紅鍋先,好紅的一煲湯底,望落去已經知道唔簡單,加左好多辣椒🌶️,未食已經feel到辣味十足!然後,仲叫左手切美國牛小排,美國牛小排薄薄一片,油脂分布平均,入口香濃。跟住,我哋仲有叫肥腸結,入口有滿滿濃烈湯底湯汁,勁吸收,好好食!最後,火箭魷魚都值得叫嫁,火箭魷魚擺盤精致,有啲花係上面做裝飾點綴,入口爽口!咁有咬口真係好爽!