2024-03-26 125 views
放工之後係附同朋友食飯。因為事先book 左枱就唔洗等。一入座就已經見到蝦餅放左係枱面。可能係事先預備,蝦餅有D淋左,無想像中咁脆。今次想特別講下明爐黃梨肉碎蒸烏頭。一上菜, 服務員上爐頭及上菜, 並講明要煲熱先可以食。烏頭的清新口感散發開來,肉碎中的香料味道則帶來濃郁滋味。兩者相互襯托,味道更加豐富多彩。另外仲有一壼湯底另上,俾我地可以自由決定加湯與否。整體黎講, 十分好味。

今次想特別講下明爐黃梨肉碎蒸烏頭。
明爐黃梨肉碎蒸烏頭
泰式豬肉炒河
蝦餅
2023-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
明爐黃梨肉碎蒸烏頭
2024-03-22 156 views
很久以前和家人吃過一次,坐位坐得超舒服,很適合聚會。香脆蝦餅基本上每一次都會叫蝦餅,蝦餅大大件,而且很彈牙,超厚肉。雜菜椰子湯因為想吃點菜,所以就叫了一個湯喝。椰子味很濃郁,超多款雜菜,喝起來有一點點酸。因為我們走辣,如果不走辣的話,喝起來應該會有一點像酸辣湯。泰式蝦醬炒河粉這個河粉很薄身,而且很寬,很入味,個人覺得這個河粉比平時吃的河粉更好吃。黃咖喱大蝦很大碟,其實我們應該要叫白飯,因為黃咖喱很適合送飯。蝦經油炸過,吃起來覺得更加彈牙。其實現在下午茶時段更有二人下午茶,如果不太肚餓的話, high tea也很不錯。
很久以前和家人吃過一次,坐位坐得超舒服,很適合聚會。

香脆蝦餅
基本上每一次都會叫蝦餅,蝦餅大大件,而且很彈牙,超厚肉。

雜菜椰子湯

泰式蝦醬炒河粉

黃咖喱大蝦

2024-03-22 129 views
沙田這家店每次來都排長龍,今天餓得早,早一點來吃就剛好有座位了!還有下午茶套餐可以點~~這家的裝修氛圍感很足,很寬敞,還有一些很適合打卡的沙發座位可以坐!服務員態度也很好,很親切~香蕉薄餅配榛子醬&煉奶 這個沒想到很好吃!這一款記得要叫上,要趁它新鮮上的時候吃,熱辣辣的催催的薄餅,濃濃的香蕉味道,榛子醬和煉奶的搭配也很不錯,就是太邪惡了,吃得停不下來!芒果軟殼蟹米紙卷泰餐我經常吃這個,感覺會比較fresh,這家的軟殼蟹誠意滿滿,好大隻!芒果也很甜,一口咬下去就很滿足啦~如果米紙卷可以再薄一點就更好了波蘿肉鬆雞肉炒飯分量很多,能看到很多的肉,還不錯泰式牛肉船麵湯底很濃郁,面的軟硬度剛剛好,和湯配著一起喝!棒棒噠套餐加配:泰式炒通菜 & 番脆蝦餅(2件)下午茶套餐可以加配哦,通菜還是很有鑊氣,也很嫩,味道不錯!蝦餅是新鮮炸的~飲品:青檸梳打&凍泰式奶茶

香蕉薄餅配榛子醬&煉奶

芒果軟殼蟹米紙卷

波蘿肉鬆雞肉炒飯
分量很多,能看到很多的肉,還不錯

泰式牛肉船麵
湯底很濃郁,面的軟硬度剛剛好,和湯配著一起喝!棒棒噠

套餐加配:泰式炒通菜 & 番脆蝦餅(2件)

飲品:青檸梳打&凍泰式奶茶
2024-03-10
Tea
  • 香蕉薄餅配榛子醬&煉奶
2024-03-22 103 views
表妹生日,其實依間都食過好幾次,都算唔錯,但擒晚才發覺有點問題.....今晚共4個人,但朋友10分鐘內到,所以叫表妹用QR Code叫定嘢食先,誰不知,依頭落完單,唔洗5分鐘,個咖哩軟殼蟹就上到枱到朋友啱啱坐低,差唔多共8款食物已經上齊晒........咖哩軟殼蟹....咖哩唔熱菠蘿炒飯....唔熱,炒飯少.......炸蝦餅.....都係唔熱豬頸肉.....煙韌咗啲.....連湯,薄餅,共8款食物,滿枱好有睇頭,但食物份量唔多,個人認為唔夠飽肚滿足,+埋1,$1000有找$9,唔算好抵食......

到朋友啱啱坐低,差唔多共8款食物已經上齊晒
........

咖哩軟殼蟹....咖哩唔熱
菠蘿炒飯....唔熱,炒飯少.......
炸蝦餅.....都係唔熱
豬頸肉.....煙韌咗啲.....

2024-03-21
Celebration
Birthday
今次同朋友到一間食過好多次既高質泰國餐廳,被安排坐到海景位置,環境好舒服,餐廳環境佈置華麗,帶有泰國風情。⭐泰式椰子雞湯雞湯清爽細緻,椰汁香濃奶白而且好濃郁,雞肉滑嫩多汁,配料有大量蘑菇,甜甜酸酸又有香茅味,好開胃。⭐菠蘿肉鬆海鲜炒飯串燒豬肉好香濃的沙嗲味,菠蘿和海鮮使抄飯口感豐富,而且飯粒粒分明,好味道。⭐串燒黃薑豬肉沙嗲串燒豬肉好香濃的沙嗲味,而且有著香料的口感,肉質軟嫩,好惹味。⭐椰青椰青size 好大,味道清甜,椰肉厚厚的,好新鮮。

⭐泰式椰子雞湯
雞湯清爽細緻,椰汁香濃奶白而且好濃郁,雞肉滑嫩多汁,

配料有大量蘑菇,甜甜酸酸又有香茅味,好開胃。

⭐菠蘿肉鬆海鲜炒飯
串燒豬肉好香濃的沙嗲味

,菠蘿和海鮮使抄飯口感豐富,而且飯粒粒分明,好味道。

⭐串燒黃薑豬肉沙嗲
串燒豬肉好香濃的沙嗲味

,而且有著香料的口感,肉質軟嫩,好惹味。

⭐椰青
椰青size 好大,味道清甜,椰肉厚厚的,好新鮮

沙田區數一數二嘅泰國餐廳🇹🇭位置正正喺沙田新城市廣場入面,非常方便,之前晚市黎幫襯過,見佢近排下午茶Menu幾抵食,趁晏就有時間就黎試試😋1. 泰式牛肉船麵($78)雖然係下午茶,但份量都好足,湯頭非常濃郁!配料有肥牛、牛板腱同牛丸,牛味濃郁,揀嘅牛肉部位都有翻咁上下質素,食極都仲有(懷疑份量同麵差唔多🙊)略嫌牛丸口感實咗少少,如果再彈牙juicy啲會更好~評分🌕🌕🌕🌕🌖2. 青咖喱雞配白飯($78)青咖喱椰香味同香料味都非常濃郁,成碗青咖喱倒落飯度極邪惡🙉雞肉嫩滑,件件都好大舊👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗3. 泰式魚餅(加配價$28)估唔到魚餅都咁大件😳即叫即炸,外皮焦黃,內裡仲係好多汁,魚香味重、口感彈牙,加配價超抵食!評分🌕🌕🌕🌕🌕4. 泰式奶茶(跟餐+$8)坊間嘅泰奶多數都好甜好漏,但呢間嘅泰奶嗌咗少甜之後,甜度係好明顯有減少!茶味會比較突出,但不澀口🫶🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗5. 青檸梳打(跟餐+$8)味道較淡,唔想太重口嘅可以飲,幾清爽🐒評分🌕🌕🌕🌕🌑

1. 泰式牛肉船麵($78)
雖然係下午茶,但份量都好足,湯頭非常濃郁!
略嫌牛丸口感實咗少少,如果再彈牙juicy啲會更好~
評分🌕🌕🌕🌕🌖

2. 青咖喱雞配白飯($78)
青咖喱椰香味同香料味都非常濃郁,成碗青咖喱倒落飯度極邪惡🙉
雞肉嫩滑,件件都好大舊👍🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌗

3. 泰式魚餅(加配價$28)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

4. 泰式奶茶(跟餐+$8)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

5. 青檸梳打(跟餐+$8)
味道較淡,唔想太重口嘅可以飲,幾清爽🐒
評分🌕🌕🌕🌕🌑

• 泰式魚餅
2024-03-21 66 views
嚟到新城市廣場 想買個外賣返屋企食 我會諗起呢間泰式nara. 呢度啲餸菜好新鮮 我最鍾意食佢個烏頭魚.酸辣青檸汁蒸烏頭, 用上泰式秘製青檸 醬汁 蒸新鮮烏 烏頭大大條 魚肉 新鮮多汁. 食落甜甜酸酸非常之醒 胃. 用嚟撈飯就最啱. 外賣仲會送上錫紙兜 返到屋企 用電飯煲蒸熱 唔會失去 烏頭 的鮮味. 之後就叫咗一個班蘭葉 蒸雞. 用上泰式班蘭葉包住雞 把 班蘭葉的香味滲透在雞中, 雞肉 新鮮嫩滑多汁 配合秘製泰式香料 咬落 有 班蘭葉的回 香. 最後叫多一杯泰式奶茶 完美的一餐

呢度啲餸菜好新鮮 我最鍾意食佢個烏頭魚.

食落甜甜酸酸非常之醒 胃. 用嚟撈飯就最啱.

之後就叫咗一個班蘭葉 蒸雞.

最後叫多一杯泰式奶茶 完美的一餐

2024-03-21 109 views
係沙田買完傢俬肚餓,咁岩想食泰菜時就搵到間係新城市食,環境都夠寬敞,平日唔洗等位就衝去食啦!同行人數唔算多,叫左3樣野都好飽!1️⃣大蝦柚子沙律🦐🍊未食過一間泰國菜嘅柚子沙律咁重本!佢嘅西柚係非常大舊😍,啖啖果肉,又唔苦!配埋佢嘅糖漿🍯,乾蒜🧄,同埋蝦,超好食😍2️⃣黃咖喱大蝦🦐🥘及印度薄餅🥠黃咖喱超多!佢嘅咖喱唔係平時食開嘅咖喱汁,佢係加左蛋🥚去炒嘅咖喱,食落係有口感😋,大蝦🍤亦都炸過,咬落口脆卜卜,肉質仍保持彈牙!外殼炸得香脆可口,連殼食埋都得呀哈哈!配埋印度薄餅,香脆惹味🤤,成塊沾滿咖喱就非常好食🤩。3️⃣泰式金邊粉🍝個金邊粉煮得都好靚,上面有一層蛋網🍳,拆開後就係足料金邊粉🤤,碟邊亦配上芽菜,砂糖,辣椒🌶️,花生粒🥜,非常傳統👏🏽,粉條炒得夠哂火喉,唔會太乾同淋,重要係配料都非常足料!加埋魚露超好食🤤!係必食餸菜之一!店鋪空間闊落,店員招呼周到👏🏽今次同屋企人食人數唔多食唔到太多野,下次要叫多d朋友黎試多d菜😳

1️⃣大蝦柚子沙律🦐🍊

• 印度薄餅
  • 大蝦柚子沙律
  • 黃咖喱大蝦
2024-03-19 111 views
今日lunch 想食泰國野, 我就諗起d 間, 記得上次食過味道唔錯, 環境舒適, 梳化座位, 食物選擇都多, 價錢又抵,所以今次約埋同事再encore .-個set lunch 約$7 x , 已包沙律, 湯, 主食, 飲品, 都算經濟.海南雞飯: 雞肉鮮嫰, 唔鞋口, 份量多,加埋個酸辣汁,送飯-流生蝦; 新鮮, 大隻, 彈牙, 叫咗set lunch 只需加錢就食到雜菜紙米卷: 紙米卷內含多款蔬菜, 有芫荽, 紅蘿蔔, 生菜, 健康之選沙律, 餐湯: 味道唔錯擺到成枱都野,食到飽曬, 埋單都係二百零蚊, 扺食

沙律, 餐湯: 味道唔錯

擺到成枱都野,食到飽曬, 埋單都係二百零蚊, 扺食
2024-03-06
Lunch
2024-03-18 118 views
Weekday Dinner 一坐下會先送上香脆的蝦片,是令人一口接一口的味道!菠蘿肉鬆海鮮炒飯 菠蘿肉鬆海鮮炒飯擺盤吸引,份量澎湃。上層是開邊的香脆虎蝦、腰果和肉鬆。中間金黃色的炒飯用料足,除了有帶子、青口、雞肉及提子乾等材料,更加有不少新鮮菠蘿肉,口感豐富,味道開胃。泰式豬肉炒河粉 闊身的泰式河粉配上豬肉、芥蘭及雞蛋,鑊氣十足,調味惹味。香脆芝麻豬頸肉 豬頸肉香脆可口,芝麻增添了獨特的香氣,香口惹味,蘸上泰式辣醬,更有泰國風味。香脆蝦餅 (3件) 炸蝦餅是每次必點的小食,又香又脆,甜甜的醬汁令味道更輕盈。芒果汁芒果汁偏濃稠,是新鮮芒果的香甜味道。餐廳裝修典雅有格調,環境舒服,是與朋友聚會享受美食的不錯選擇。食物有質素,可以食到地道的雅緻泰國菜,值得試試!
Weekday Dinner

一坐下會先送上香脆的蝦片,是令人一口接一口的味道!

菠蘿肉鬆海鮮炒飯

泰式豬肉炒河粉
闊身的泰式河粉配上豬肉、芥蘭及雞蛋,鑊氣十足,調味惹味。

香脆芝麻豬頸肉

香脆蝦餅 (3件)
炸蝦餅是每次必點的小食,又香又脆,甜甜的醬汁令味道更輕盈。

芒果汁
芒果汁偏濃稠,是新鮮芒果的香甜味道。

2024-03-17 83 views
沙田新城市廣場5樓,開咗間正宗嘅泰國菜,為賣點,平時行過都好多人排隊。今日早D到達6pm,所以唔使排隊已經可以進入覓食😄餐廳環境都幾大,佈置得好靚,有多打卡位。另有大枱及細枱,容納人數眾多。坐位餐桌寬闊。入內坐低,就俾咗碟餐前蝦片,$15好香脆的😃✅椰子雞湯 $107濃郁椰子味、甜甜酸酸,口感順滑。✅青咖喱雞$138+白飯$20+印度薄餅$35香濃嘅青咖喱配上雞塊,青咖喱香濃惹味,配上白飯及薄餅。十分之開胃滿足😁✅糕點拼盤$88食泰國菜,一定要有泰國糕點😀碟內有3種糕點,都幾多👍好味😋
沙田新城市廣場5樓,開咗間正宗嘅泰國菜,
為賣點,平時行過都好多人排隊。
今日早D到達6pm,所以唔使排隊已經可以進入覓食😄
入內坐低,就俾咗碟餐前蝦片,$15
好香脆的😃

✅椰子雞湯 $107
濃郁椰子味、甜甜酸酸,口感順滑。

✅青咖喱雞$138+白飯$20+印度薄餅$35

✅糕點拼盤$88
食泰國菜,一定要有泰國糕點😀碟內有3種糕點,都幾多👍好味😋
Dinner
2024-03-16 85 views
講到食泰菜,Nara Thai 一定唔少得。出名嘅泰國過江龍餐廳,拎過唔少獎項。餐廳空間感好大非常舒服👍🏼上菜前會有蝦片小食,非常脆口芒果軟殼蟹米紙卷份量好多~軟殼蟹炸得脆口,捲埋芒果蔬菜食,中和味道又fresh 👍🏼唔膩泰式牛肉船麵牛肉份量都唔少!湯底非常濃厚,飲落亦都好舒服。另外,附餐仲跟埋炸豬皮,沉落湯食,好正波蘿雞肉炒飯酸酸甜甜配合鑊氣乾身炒飯,唔錯👍🏼亦好開胃套餐仲可以用優惠價加小食~泰式炒通菜:地道風味,味道濃郁香脆蝦餅:香脆可口,配合醬汁更惹味香蕉薄餅配榛子醬&煉奶邪惡甜品但值得一試,榛子同煉奶好夾。薄餅底又香又脆❤️

芒果軟殼蟹米紙卷

泰式牛肉船麵

波蘿雞肉炒飯
酸酸甜甜配合鑊氣乾身炒飯,唔錯👍🏼亦好開胃

套餐仲可以用優惠價加小食~
泰式炒通菜:地道風味,味道濃郁
香脆蝦餅:香脆可口,配合醬汁更惹味

香蕉薄餅配榛子醬&煉奶
邪惡甜品但值得一試,榛子同煉奶好夾。薄餅底又香又脆❤️
2024-03-15 75 views
每台必備香脆蝦餅泰式生蝦 $138新鮮爽口彈,配上生蝦汁,令人回味無窮!好辣嘅我們如果可以每片蝦跟一舊辣椒就最好嚕!泰式肉碎煎蛋飯 $98這份泰式肉碎煎蛋飯份量相宜,粒粒肉粒都上色均勻,重點加上隻煎蛋,蛋汁令主菜昇華,點菜時仲可以選擇辣度適合唔同嗜辣程度的人!貼心🤎紅咖喱牛肋肉 $158咖喱牛肋肉令人驚艷,牛肋肉好淋好入味,咖喱香氣讓人垂涎欲滴,香而不膩,encore! 忍唔住要叫多個白飯撈埋啲汁!芒果糯米飯伴椰奶 $88是令人心動的選揀,暖笠笠嘅糯米飯,椰奶份量十足一啲都唔孤寒,每一啖飯都比椰奶包裹著 ,啖啖幸福嘅味道,滿足又愉悅!鮮芒果沙冰&椰青 $55 & $48飲品方面,兩款都是喜歡的選擇,椰青新鮮甘甜又清涼;芒果沙冰有滿滿嘅鮮果味。*唯二人枱張枱size有限 以至太肚餓想嗌多啲野都有限制*

每台必備香脆蝦餅

泰式生蝦 $138
新鮮爽口彈,配上生蝦汁,令人回味無窮!
好辣嘅我們如果可以每片蝦跟一舊辣椒就最好嚕!

泰式肉碎煎蛋飯 $98

紅咖喱牛肋肉 $158

芒果糯米飯伴椰奶 $88
鮮芒果沙冰&椰青 $55 & $48

*唯二人枱張枱size有限 以至太肚餓想嗌多啲野都有限制*
2024-03-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 紅咖喱牛肋肉
2024-03-14 79 views
之前已經聽過Nara Thai呢間泰國餐廳,一直都未去。今日難得係新城市,就決定walk in試下。Early lunch時段,已經接近九成滿座,果然並非浪得虛名!餐廳環境舒適,裝修幾靚。太耐冇去泰國,好掛住佢嘅冬陰功湯,呢個清冬陰功菜湯唔算非常辣,適合香港人口味!椰子雞湯都好足料,有雞件同埋草菇、大蔥等等!今次叫咗泰式牛肉船麵,牛肉湯非常濃郁,面底配有金邊粉,配料係生牛肉片、牛腱及牛丸~生牛肉片入口好嫩滑,薄切嘅牛肉片加埋牛肉濃湯層次好豐富,牛腱炆得軟腍,近乎唔使咬🤣牛丸咬落爽口,牛味極為香濃,吸收埋牛肉湯嘅濃汁咬落去有啲似爆漿瀨尿牛丸🤭泰式河粉非常寬,材料有炒蛋、菜心以及豬肉片,旁邊另有青檸、白砂糖同埋七味粉俾顧客撈~七味粉實在太適合唔辣不歡嘅我❤️下次會想試埋佢哋嘅泰式船麵自選配搭,仲可以揀海鮮冬陰功湯底添🤭下次反而想試吓配河粉&炸豬皮!芒果糯米飯伴椰奶上碟時糯米飯仲係熱辣辣,加上雪凍咗嘅香甜芒果肉!好正!

餐廳環境舒適,裝修幾靚。

椰子雞湯都好足料,有雞件同埋草菇、大蔥等等!

芒果糯米飯伴椰奶
上碟時糯米飯仲係熱辣辣,加上雪凍咗嘅香甜芒果肉!好正!
  • 泰式椰子雞湯
2024-03-13 132 views
今日到沙田搵食, 上網睇見到呢一間餐廳 好多人揀所以試下, 入到餐廳地方很大枱與枱之間距離 寬闊環境舒適, 典雅 嘅裝修令人心曠神怡❤️, 一坐低 冇幾耐 侍應 就遞上 熱辣香脆嘅蝦片作餐前小食😍。我哋叫咗馬莎文咖哩牛展, 香蒜炒雜菜, 菠蘿肉鬆海鮮炒飯, 大蝦柚子沙律。首先黎個 大蝦柚子沙律, 好有驚喜 ,大蝦爽口加上炸香嘅乾蔥 , 大大粒嘅 柚子肉清甜可口,大推香蒜炒雜菜: 香口夠嘢味。菠蘿肉鬆海鮮炒飯: 飯粒香口粒粒分明,入面有 雞肉 ,肉鬆,菠蘿, 腰果, 面頭仲有隻大蝦。炒得好入味,菠蘿酸甜 剛剛好,口感正👍🏻

香蒜炒雜菜: 香口夠嘢味。