2022-11-18 525 views
晏晝同同事嚟食lunch 選擇唔算多 價錢唔係平但係難得星期五就嚟消費下飲杯咖啡但係食物有驚喜!嗌左個燒春雞飯 雞滑而且入味 食完好滿足炒滑蛋同個飯都好夾再加埋杯dirty🥰成個午餐超級滿足
晏晝同同事嚟食lunch
選擇唔算多 價錢唔係平
但係難得星期五就嚟消費下飲杯咖啡
但係食物有驚喜!
嗌左個燒春雞飯 雞滑而且入味 食完好滿足
炒滑蛋同個飯都好夾
再加埋杯dirty🥰成個午餐超級滿足
2022-11-17 418 views
平日夜晚6點幾去到餐廳,當日客人好少,除左我地果枱無其他食正餐晚客人,其他枱都係只係飲緊野。.首先入到餐廳因為我地比較多野,朋友又拎背囊,雖然有一張空櫈係隔離比我地放袋,但依然唔夠啦,然後我見到咁無辦法咁我攬著自己個袋啦,點知對面吧枱有一堆布籃係用尼比客人放袋,但啲侍應完全冇諗過拎比我用,要我出到聲問佢先識做🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️.食到一半,咁有多兩枱飲野客人都走左,都無其他食晚餐既客人入店啦,咁間店好多個員工,計埋吧枱見到既起碼有7-8個,唔知啲員工係咪太得閒啦,不段係到傾計,仲有講有笑,成間餐廳好嘈,就係因為啲員工不停係到傾計,搞到我同朋友完全enjoy唔到餐飯呀,因為個環境好似茶餐廳咁,唔係食正常西餐或者cafe既感覺,野食野味道已經唔係個重點,係我完全專注唔到喺啲嘢食度😡😡.我唔明我點解要比服務費囉,落單用QR,水又唔識添,服務欠佳,仲要聽著佢地傾計啲雜聲。.晚市野食銅鑼灣尼講都算中上價錢,我地兩個人叫左4樣野食無叫野飲甜品都600蚊,絕對唔係平,咁其實食物質素係ok,算對得住個價錢,但服務係0囉,絕對唔會去第二次!
平日夜晚6點幾去到餐廳,當日客人好少,
除左我地果枱無其他食正餐晚客人,
其他枱都係只係飲緊野。
食到一半,咁有多兩枱飲野客人都走左,

2022-10-07 725 views
𝓒𝓦𝓑#我呢啲咖啡精真係少一日吸入咖啡因都唔掂,行過銅鑼灣利園記得有間NINETY,呢度啲豆全部自己店內磨制 ,你鐘意都可以買佢哋既咖啡豆同drop bag,對咖啡有要求既你一定要黎試下,入面仲有野食,餐廳環境都好唔錯!今次外賣🥡1-ICE Cappuccino + OAT MILK HKD30 (中午外賣現金付款-HKD25)好抵飲,咖啡豆揀nutty 📍 NINETYs Roastery (銅鑼灣)銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓116號舖#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃
𝓒𝓦𝓑#

今次外賣🥡
1-ICE Cappuccino + OAT MILK
HKD30 (中午外賣現金付款-HKD25)
好抵飲,咖啡豆揀nutty

📍 NINETYs Roastery (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓116號舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted
Ice  cappuccino
TakeAway
Ice  cappuccino
  • Cappuccino
2022-10-02 667 views
運動完搵個地方飲杯咖啡休息下,呢頭仲未試過ninetys,所以特登黎試下。星期日一點幾都唔洗等,相信同食物定價進取都有關係。今次冇特別要求坐窗邊打卡位,入面位置枱與枱之間空間尚可,但如果隔離枱主要係吹水既,都會聽得好清楚🤣所以都唔好預左會好清靜黎hea 啦。不過抵讚既係櫈有放軟墊,坐得都算舒服👍🏻👍🏻譾返咖啡,叫左叫左fruity blend tasting set, long black, piccolo, single espresso。咖啡上枱微暖,可能係要等冲三杯? piccolo咖啡同奶比例岩岩好,入口順口,又唔會蓋過晒咖啡味。long black 入口較淡,然後有微酸苦濃味。single espresso口味就好強烈,先微酸,後有濃烈苦澀味,比較適合配cake。基本上咖啡好飲,可試👍🏻個人評價:咖啡好飲,適合食野吹水,但不適合想清靜睇書做野hea既朋友🤣

2022-10-02
$80 (Lunch)
2022-10-01 553 views
叫咗個叉燒蘭王蛋飯真心好難食我完全食咗一半都食唔落,咁樣收我$17x?!! 仲要作為一間Cafe連自己Wi-Fi都冇,要我用利園嘅Wi-Fi得30分鐘免費,真係以後都唔會再去囉!呢個價錢我加埋杯咖啡我都就嚟食到omakase啦
2022-09-14 720 views
室內裝修有驚喜, 絕對有理由相信棵樹係真嘅!樹下嘆coffee 真心chill😤, 重點有冷氣唔怕熱溶個妝同晒黑💯未飲已經可以聞到濃郁嘅咖啡香味,再細啖係口到溶化,杯咖啡真心好正,成個人好😏陳豪!細心留意會見到咖啡有輕微掛杯狀態,真係肉眼都睇到嘅濃厚👀🤤✔️個三文魚飯,重點係個飯度!每一粒都吸收咗魚油同調味汁,唔洗多舊魚剩飯都食到三文魚味,加埋啲菜一齊食又變成另一種味覺,三文魚變咗配角,慘慘😆

2022-08-24 692 views
望住餐牌,咖啡種類繁多,特色的Dirty 、 大眾化的white cappuccino 都有,對咖啡有要求、又想坐得休閒舒服,這裡是個好選擇。最值得推介的是店內的bakery,今日點了dark chocolate cookie和Chocolate Hazelnut Roll,cookie出色好味暖笠笠,配埋咖啡可以慢慢嘆。

2022-08-08 781 views
銅鑼灣利園二期新開左呢間咖啡店😍之前係灣仔分店都試過一次😋裝修好有工業風,好靚😉上次試飲過Mocha,記得有啲偏甜🤭今次就試Cappuccino,揀左Choco Oat Milk Cappuccino 🥰Choco 係有啲Hazelnut, Caramel, Dark chocolate既味道❣唔會好甜,但可以溫和咖啡既濃味👏Cappuccino 咖啡味好香濃細滑👍原價$45 (Oat Milk +$5),而家takeaway仲做緊半價,$25就飲到,真係好抵🤩佢地個外賣杯都好特別,好似個爆谷盒咁😛下次唔趕時間既話可以坐低慢慢嘆咖啡💨佢地個環境都係好舒服,服務態度亦都好好👍👍/📌NINETYs Roastery銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓116號舖/😋食物質素:7.5/10🍽️用餐環境:8/10💰性價比:8/10👣回頭率:8/10
銅鑼灣利園二期新開左呢間咖啡店😍
之前係灣仔分店都試過一次😋
裝修好有工業風,好靚😉

上次試飲過Mocha,記得有啲偏甜🤭
唔會好甜,但可以溫和咖啡既濃味👏
Cappuccino 咖啡味好香濃細滑👍
佢地個外賣杯都好特別,好似個爆谷盒咁😛
下次唔趕時間既話可以坐低慢慢嘆咖啡💨
佢地個環境都係好舒服,服務態度亦都好好👍👍
Choco Oat Milk Cappuccino

2022-07-07
TakeAway
Choco Oat Milk Cappuccino
2022-08-07 678 views
Waffle 吾知用乜野料做嘅,勁碎,超難义尼食,加埋些不知明難食生果醬簡直超吾好食,炸雞嘅粉又吾好食油膩膩及加咗些辣椒物體浸過冇晒雞味, 為什麼要這樣制作呢?不過我最後都付款, 其實比得好吾順, 唯有以後吾尼及不推薦給友人吧!
2022-08-06
$208 (Lunch)
閒日既銅鑼灣比我想像中少人大概12點幾黎到可以直入餐廳有餐桌位,有圍住樹既擺設近窗位亦有靠窗榻榻米座位🍚SIU WAN RICE 銷魂飯 ($178)🍱自家製厚身日式叉燒,日本蘭王蛋🥚,日本菜苗,日本珍珠米飯🍚一來到見到大大碗的飯上面鋪滿了半肥瘦叉燒叉燒燒得好靚,有好多汁😋上面灑左黑白芝麻加點香味🧂叉燒汁甜甜地, 叉燒本身唔會好肥太瘦反而唔好食而叉燒下面有兩隻蘭王蛋!!🍳🍳第2幅圖既橙色就係佢個蛋黃同埋啲叉燒汁混合咗個味好濃郁帶甜,又有好香蛋味整體黎講好夠味,啲汁可以送到成碗飯非常滿足同飽肚😛🍗SPICY CHICKEN RICE ($138)一上枱嘩左一聲因為有成半隻燒春雞,好大份珍珠米飯亦有好多上面鋪滿左日本菜苗,紫椰菜,蕃茄仔🍅,蘿蔔絲🥕,粟米🌽仲有橙黃色既蘭王炒蛋!🍳個炒蛋好滑,似乎係用左奶炒但係因為有啲辣辣地嘅汁係飯入面同SIU WAN RICE相比之下蛋味唔算好出個燒春雞係剛剛燒好,用左摩洛哥式既香料醃製好濃郁同入味,有少少辣味一食落口就有種異國風情既感覺🥻雞肉好嫩滑,一啲都唔鞋因為雞肉份量好夠最後啲飯都食唔哂😅食物整體來說好夠味兩碗飯都略嫌配菜份量太多可以少返少少🤏☕Fl
閒日既銅鑼灣比我想像中少人
大概12點幾黎到可以直入餐廳
有餐桌位,有圍住樹既擺設近窗位
亦有靠窗榻榻米座位

🍚SIU WAN RICE 銷魂飯 ($178)🍱
自家製厚身日式叉燒,日本蘭王蛋🥚,日本菜苗,日本珍珠米飯🍚
一來到見到大大碗的
飯上面鋪滿了半肥瘦叉燒
叉燒燒得好靚,有好多汁😋
上面灑左黑白芝麻加點香味🧂
叉燒汁甜甜地, 叉燒本身唔會好肥
太瘦反而唔好食
而叉燒下面有兩隻蘭王蛋!!🍳🍳
第2幅圖既橙色就係佢個蛋黃同埋啲叉燒汁混合咗
個味好濃郁帶甜,又有好香蛋味
整體黎講好夠味,啲汁可以送到成碗飯
非常滿足同飽肚😛

SIU WAN RICE 銷魂飯

🍗SPICY CHICKEN RICE ($138)
一上枱嘩左一聲
因為有成半隻燒春雞,好大份
珍珠米飯亦有好多
上面鋪滿左日本菜苗,紫椰菜,蕃茄仔🍅,蘿蔔絲🥕,粟米🌽
仲有橙黃色既蘭王炒蛋!🍳
個炒蛋好滑,似乎係用左奶炒
但係因為有啲辣辣地嘅汁係飯入面
同SIU WAN RICE相比之下蛋味唔算好出
個燒春雞係剛剛燒好,用左摩洛哥式既香料醃製
好濃郁同入味,有少少辣味
一食落口就有種異國風情既感覺🥻
雞肉好嫩滑,一啲都唔鞋
因為雞肉份量好夠
最後啲飯都食唔哂😅

SPICY CHICKEN RICE

食物整體來說好夠味
兩碗飯都略嫌配菜份量太多
可以少返少少🤏

☕Flat White (fruity blend)($42)
天鵝拉花,配左幾粒杏仁
酸味唔算好出
拉花好快有泡泡

☕Latte (nutty blend)($42)
心形拉花,配左一啲藍莓乾
都頗重奶味,拉花同樣地好快出泡化開

Flat White and Latte

咖啡冇想像中出色
仲有茶,果汁個啲選擇架

餐廳都算幾大,好多座位
有唔同既咖啡豆賣
個啲樽仔都幾有特色
💡Take away lunch box只係30蚊💡
咖啡take away 25蚊

2022-06-16
$220 (Lunch)
SPICY CHICKEN RICE
Flat White and Latte
  • Siu Wan Rice
2022-08-03 571 views
餐廳裝修帶工業風,走stylish 路線,不過枱與枱之間相隔好近,唔係可以俾客人慢慢chill嘅感覺。☕️Dirty - 最近天氣咁熱,Dirty成為我去coffee shop 嘅指定飲品。凍牛奶同提神咖啡嘅配合,可以替我趕走悶熱。NINETYs嘅Dirty presentation 有心思。除咗有張咭仔介紹咖啡成份之外,仲提供一小碟藍莓乾俾客人同時品嚐,藉以突出咖啡嘅味道。(店員無話我知小碟上係藍莓乾,係我自己喺OpenRice 上食評睇到😆其實藍莓乾似咖啡豆多D!)🧇Chicken Waffles - 賣相精緻,Mixed Berries 上面仲有少許金箔作點綴。Waffle入面塗有薑味果醬,口味獨特又開胃,可以中和炸雞嘅油膩感。炸雞扒份量頗大,外皮酥脆,肉質依然保持嫩滑,可惜辣粉落得太多,辣度高咗少少。

Chicken  Waffles
Dirty
Dirty
2022-07-25 426 views
環境:枱與枱之間很逼,只夠一個人剛好穿過,枱面也細小,飲杯咖啡食件cake 就可以,叫lunch 就不太夠位放食物… 食物:帶子海膽烏冬,帶子有兩隻,挺新鮮,海膽有一小塊,有兩隻半熟蛋,烏冬也是靚烏冬,配蕃茄仔,蘆筍,豆苗,creamy 湯底有點過咸過漏… 加配了 檸檬味的danish 是一大伏,吃不到有檸檬味,乾乾爭爭的一塊方包而已,所謂的2pcs 就是一塊切開兩塊,笑話… Lemongrass ginger tea, 茶壺幾有效果,但味道不突出又貴又坐得唔舒服… 掃barcode 叫餐,其實就是一間coffee shop 的格局,要加一!

creamy 湯底有點過咸過漏…

Scallops  and  urchin  udon

Lemon  danish 2 pcs

Lemon  grass  and  ginger

又貴又坐得唔舒服…
2022-07-05
$279 (Lunch)
2022-07-16 560 views
銅鑼灣人氣咖啡店😵‍💫今日同朋友約咗去打卡Cafe食,諗住喺利園應該唔會伏啦,可惜真係好失望🥲🥲🥲講咗好食先,Omega 3 on rice(三文魚蘭王旦丼飯)本身係冇咩特別,但係因為加入咗日本蛋,令到每一啖飯蛋香都非常濃郁。同兩個朋友去,大家都覺得好食。可惜性價比偏低。藍莓bagel 👌呢款叫做OK啦,不過上面加咗乳酪同埋新鮮藍莓仲有少少燕麥片。食落都OK嘅,但性價比唔高炸雞waffle 🤢🤢呢個簡直係大伏,首先炸雞唔夠脆,然後皮肉分離嚴重。Waffle係朱古力味,本身偏硬,配上餐廳自製生薑果醬,不倫不類。最主要係個果醬出事,一浸怪味,亦唔夠甜

銅鑼灣人氣咖啡店😵‍💫

2022-07-15 314 views
叫左個brunch with 4 sides簡左sourdough-black truffle scrambled eggs- duck leg-mushroom salad-玉米糕啲醬全部都好特別,尤其鴨髀,本身唔多鴨油香,但個醬甜甜地,咸甜咸甜又幾得意。- Flat White with Coco 得獎咖啡店梗係要試下佢個咖啡,好滑好飲,加埋桑子,口感更特別
叫左個brunch with 4 sides
簡左sourdough
-black truffle scrambled eggs
- duck leg
-mushroom salad
-玉米糕

- Flat White with Coco
2022-07-13 328 views
呢間coffee shop☕️一直都想試好耐,佢喺銅鑼灣呢間分店都幾多座位,今次做錯咗比較窗邊個位置,雖然座位比較低但係可以望住出面個街景🏘chill Flat white☕️ ($45)都好香醇絲滑,個拉花都好有心機係天鵝🦢圖案,飲落去有少少杏仁同朱古力味,仲會有張卡再講解咖啡嘅產地,夠哂貼心❤️ Earl Grey Orange Bagel 🍊🥯 ($42)再經過翻熱,外脆內軟,都仲有煙韌嘅口感,說落會有探探嘅伯爵茶味,但係以橙味偏重,仲有啲香橙乾🍊,唔駛加cream 同jam都夠味Triple Chocolate Cookie 🍪 ($45)個價錢係有少少貴,但係有成隻手咁大,都算係一分錢一分貨朱古力超級濃,中間仲流心,好滿足❤️📍 NINETYs Roastery (銅鑼灣)銅鑼灣恩平道28號利園二期1樓116號舖

Flat white☕️ ($45)

📍 NINETYs Roastery (銅鑼灣)