2024-01-20 46 views
二訪呢間小店,今次朋友繼續叫幾汁定食小菜,我就未病好,胃口麻麻,就叫咗個全份嘅士多啤梨味嘅千色調色板同朋友share食,日本好hit,今次終於有得食。佢話有6吋大,其實都真係算大份。入面嘅士多啤梨好多,配料就有d士多啤梨醬同吉士醬,千層板食落少脆,冇酥皮咁膩,配料食落甜甜地幾fresh,吉士醬好夠。雖然佢係千層調色板,但係用刀切得開,可以同朋友share食,幾好。 本身腸胃炎真心好飽飽滯滯,但佢都幾開胃,最後都食到半個,好彩有朋友包底。

2024-01-13
Lunch
荃灣多野食就街知巷聞架喇,但一汁多菜既方式點餸我就真係未聽過,琴晚我朋友就帶左我黎依度食,襯得閒就寫番篇食評紀錄一下先。見到咁多餸揀就忍唔住揀左3熱+1冷既組合,我朋友都係,就一齊share食,份量都非常足夠,而且仲送一碗湯添。飯揀左日本蛋+醬油同牛油+蔥花+醬油各一,咩都試下。🔥3款熱菜+1款冷菜 $98🔥安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果+$20總共有3舊,揀左5成熟,咬開睇係岩岩好無overcook到,係幾軟腍,而且牛質素都不錯,牛味幾突出,櫛瓜份量唔算多但係都食到佢清新味道,爽口增加口感,至於醬汁方面就唔太食到蘋果味道,反而洋蔥味較突出,整體配合幾好,好食🔥即製清酒味醂煮蠔+$20依款絕對係必點之選,佢既清酒味醂汁好入味,香甜得黎又唔會有酒精既「keng」味,最重要係佢既蠔好大粒得黎又好新鮮,而且份量都唔少,蠔+汁送飯一流,絕對係最驚喜之作。🔥秘製masala雞masala醬係多種香料混合製成既醬汁,我都係第一次食,比我想像中好食咸咸地少少「杰身」類似咖哩既feel,除左雞扒仲有少少栗米,依個配搭有d不解,最後我配百香果柚子檸檬汁咁食,哈哈🔥南瓜沙律配蘋果青瓜堅果依款沙律幾有誠意,南
🔥3款熱菜+1款冷菜 $98
🔥安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果+$20
🔥即製清酒味醂煮蠔+$20
秘製masala雞
🔥秘製masala雞
南瓜沙律配蘋果青瓜堅果
🔥南瓜沙律配蘋果青瓜堅果
依款沙律幾有誠意,南瓜味超濃,而且個質感都係較結實少少,配埋青瓜堅果既配料,好有咬口,好食
🔥日式醬燒茄子
茄子控表示依款日式醬燒茄子,茄子質感軟嫩,調味得宜,不膩口,清淡中帶點微甜,如果可以多幾舊就好了。
🔥鹿兒島吉列黑豚肉餅
同北海道牛肉薯餅比較我會較鐘意食黑豚肉餅多d,因為成舊都係好重既豚肉味,好香,而且炸得外脆內軟腍,口感豐富
北海道牛肉薯餅
🔥北海道牛肉薯餅
入面係偏向薯蓉既軟綿綿感覺而唔係有薯仔粒,好重牛油味幾好食,不過就唔太食到牛肉味,咬開薯餅都唔太見到有牛肉既蹤影,有但唔多哈哈
沙律菜配百香果柚子檸檬汁
🔥沙律菜配百香果柚子檸檬汁
開頭我frd話嗌依個我都想制止,因為感覺上較普通不過佢堅持話好食,於是最後依份沙律係最快清哂!因為佢個醬汁超好味勁開胃,酸酸地甜甜既柚子汁配沙律菜勁正,加埋栗米秒速食完
檸檬士多啤梨特飲、接骨木青檸特飲
🔥檸檬士多啤梨特飲
整體好清新既感覺,爽甜解渴,有趣既地方係佢杯口位有加左鹽係上面,好似「尾」少少鹽再飲,效果幾有驚喜!
🔥接骨木青檸特飲
作為接骨木fans既我依杯絕對收哂貨,接骨木花既香味同青檸十分之夾,唔會太甜得黎又飲到佢既花味同埋酸酸地既青檸味,不過要攬勻先好飲呀!

環境都好日式家庭既感覺,幾岩文青黎打卡,不過位與位之間可能就相對窄少少,會聽到隔離枱講野咁。味道不錯,尤其係要加20蚊果兩款餸,真係必嗌之選,計埋特飲都係1百多d,我近排係中環食一個意粉都178未計加一,所以真係好抵食仲要有咁多餸。係絕對會再黎食既餐廳!!靚介紹呀bro!!
雜菌椰菜奶油湯
檸檬士多啤梨特飲、接骨木青檸特飲
雜菌椰菜奶油湯
日本蛋醬油飯
2024-01-16 43 views
荃灣鱟地坊42號祐強樓地下吔咩嗲by吔嘢事無所荃灣搵野食 行行吓搵到間日系和風設計日本定食多款熱菜,冷菜選擇揀到啱心水為止門口嘅擺設都幾有feel 環境坐得舒服飲杯透心涼梳打 食個定食 3款熱菜+1款冷菜 $88+ 中華風孜然唐揚雞+ 秘製Masala雞+ 海老明太子伴西蘭花+ 自家製溫泉蛋配花椒鰹魚汁+櫻花蝦+醬油+ 接骨木青檸特飲(凍)整得幾精緻 食之前比相機食先 打個卡唐揚雞啖啖肉 西蘭花個明太子醬汁惹味夠滑溫泉蛋先嚐一啖 再倒入去飯入面撈埋食
荃灣鱟地坊42號祐強樓地下
吔咩嗲by吔嘢事無所

荃灣搵野食 行行吓搵到間日系和風設計日本定食
多款熱菜,冷菜選擇揀到啱心水為止
門口嘅擺設都幾有feel 環境坐得舒服
飲杯透心涼梳打 食個定食

3款熱菜+1款冷菜 $88
+ 中華風孜然唐揚雞
+ 秘製Masala雞
+ 海老明太子伴西蘭花
+ 自家製溫泉蛋配花椒鰹魚汁
+櫻花蝦+醬油
+ 接骨木青檸特飲(凍)

整得幾精緻 食之前比相機食先 打個卡
唐揚雞啖啖肉 西蘭花個明太子醬汁惹味夠滑
溫泉蛋先嚐一啖 再倒入去飯入面撈埋食
以前間中會經過荃灣某間食 Souffle Pancake 的店子,每次都想著去試試,直至去年年底由荃灣地膽的朋友人領到那邊用餐,才發覺 Souffle Pancake 店已改頭換面,變成了一間小清新的吔嘢店 — 吔咩嗲 by 吔嘢事無所。店名很有趣,原來店旨在呼籲大家要專心吔嘢!吃過第一次,第二次旋即在兩個星期後,雖然仍沒有吃上三文治和牛夫,但我認為一汁多菜定食已好值得為大家分享,全部選用                        日本米和日本雞蛋,當然是賣點之一。一汁即是一湯,多菜是指熱菜和冷菜;一汁多菜內已包含米飯,大家可因應個人口味來挑選熱和冷菜的款式及數量。基本有八款熱菜、五款冷菜供選擇,掃掃 QR Code 更可看到每日的隱藏 "吔咩呢?" 之選,隨時有驚喜新發現。至於冷熱菜的組合數量,則有 1熱+ 2冷 / 2熱 +1冷 = HK$88,或 2熱 + 2冷 / 3熱 + 1冷 = HK$98 的選擇!野菌田園奶油湯1熱 秘製 Masasla 雞 2冷 金平牛蒡 + 南瓜沙律配堅果櫻花蝦醬油米飯 飲品:熱黑麥茶 HK$6野菌田園奶油湯2熱 蜜糖啤酒一口豚肉 + 脆炸軟殼蟹

1熱 秘製 Masasla 雞

2冷 金平牛蒡 +日式醬燒茄子
牛油蔥花醬油米飯

飲品:熱黑麥茶 HK$6
野菌田園奶油湯
2熱 秘製 Masasla 雞 + 安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬
2冷日式醬燒茄子 + 南瓜沙律配堅果
日本蛋 +醬油米飯

飲品:冷白桃烏龍茶 HK$6
總括了兩次用餐經驗,感覺隱藏 "吔咩呢?" 裡頭能找到驚喜滋味,大家不防試試!另外,可以參考以下幾款的本人「膽拖」選擇,哈哈!

金平牛蒡 (必選)
秘製 Masasla 雞
南瓜沙律配堅果
鹿兒島黑豚肉餅

假如你有其他心水,可以話我知啊!
兩次剛巧也碰上野菌田園奶油湯,湯質比較稀,但口感流暢、帶有淡淡菇香!
有點日系風格的秘製 Masasla 雞。
好喜歡安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬,尤其是清新的自製洋蔥蘋果醬,非常好吃!
對即製惹味大阪燒產生好奇,可是味道卻不是很出色!反而左下的鹿兒島吉列黑豚肉餅,皮薄餡豐,不錯啊!當日更有即製清酒味醂煮蠔 (右下),大滿足!
至於米飯,我們一致通過  日本蛋 +醬油米飯是最吸引,排除有點邪惡外,嘻嘻!
聖誕節吃到即日限定甜品 HK$78,包含熱壓牛角包與㭑茶雪糕夾心、士多啤梨、士多啤梨脆片、精選雪糕和自家製麻糬,精彩的組合,三人共享來得剛剛好!
第二訪試了千層調色板 HK$63
六款口味中,伯爵吉士配麻糬肉鬆成為我們的選擇!特別欣賞酥皮調色板,做得鬆化兼不油膩,與黑糖和麻糬肉鬆,非常合拍,帶出鹹鹹甜甜的美味!
「羅生門後有水斟」— 當然是最合水做的我!
以後食飯可以好貪心、又有小清新!

最後一定要要提示大家,一汁多菜定食於平日星期一至五於 1730 後供應,全日供應只於星期六、日及公眾假啊!

吔咩嗲 by 吔嘢事無所
荃灣鱟地坊𧙗強樓地舖
2023-12-25
  • 一汁多菜
  • 調色板
2024-01-15 32 views
一入到門口就有文青簡約裝飾,小店唔大但未去到太迫夾秘製Masala雞:雞好嫩滑,配埋醬汁非常好餸飯絕對會encore🫶🏻即製清酒味醂煮蠔:蠔脹卜卜,清酒味醂冚到啲蠔嘅腥味又帶到啲鮮甜味👍🏻比較適合口味較重朋友南瓜沙律配蘋果青瓜堅果:南瓜沙律加咗蘋果青瓜豐富口感士多啤梨調色盤:千層脆酥皮配滿滿嘅清甜香味士多啤梨加吉士醬,再淋上士多啤梨醬,整個配合好match又會太甜🫶🏻🫶🏻港式摔角(忌廉轉麻糬):香脆牛角窩夫夾住煙韌香甜麻糬配Oreo碎加朱古力雪糕再淋上朱古力醬,大推👍🏻👍🏻去到之選必食
一入到門口就有文青簡約裝飾,小店唔大但未去到太迫夾

南瓜沙律配蘋果青瓜堅果:南瓜沙律加咗蘋果青瓜豐富口感

2024-01-13 33 views
結論講起,食物質素好有誠意,服務殷勤,價錢又合理,如果我住呢頭,或者喺呢頭返工,呢間一定會係飯堂👍呢度開咗唔係好耐,我唔係住呢區,搵到呢個位都唔係咁容易。餐廳用咗日式木系風格,感覺溫馨舒適,食飯或者飲杯嘢食個甜品都好合適朋友見肚餓,揀咗一汁多菜午餐定食,如果唔揀要加錢嘅項目,四款配菜,跟埋個湯同埋飲品,都只係$88 ,抵過去連鎖Cafe食日式三餸飯😂叫咗兩個套餐,已經擺到好豐富,而且有菜有肉,非常健康🍀叫咗兩set三款熱菜加一款冷菜,加埋成8款餸,勁豐富!好多款都做得幾出色,根據自己口味,介紹幾款必食推介😍清酒味醂煮蠔(+$20)雖然要加錢,但呢個真係好值得,蠔仔唔係好大隻,但隻隻都好鮮味,加上醬汁煮得非常入味,用嚟送飯非常出色安格斯牛節瓜卷配自製洋蔥蘋果醬(+$20)真係禾稈冚珍珠,上枱其貌不揚,但擺入口,牛肉嘅味香濃,夾埋中間一片節瓜平衡油膩感,另外洋蔥蘋果醬令成件事再清爽咗,感受到廚師嘅誠意👍左口魚秋葵伴柚子醬櫻花蝦(+$20)我本身好鍾意食秋葵,但未試過夾埋左口魚嘅油香,兩者出奇地夾,加埋櫻花蝦嘅口感,呢個健康又清新嘅配搭為呢一餐加唔少分加錢嘅項目係非常出色,完全值回票價,唔駛

叫咗兩個套餐,已經擺到好豐富,而且有菜有肉,非常健康🍀

即制清酒味醂煮蠔

安格斯牛節瓜卷配洋蔥蘋果醬

加錢嘅項目係非常出色,完全值回票價,唔駛加錢嘅項目,其實都做得幾好,特別鍾意南瓜沙律配堅果,入邊南瓜蓉打得好幼細,加埋少少生果同堅果喺入邊,食得出係經過精心設計

日式醬燒茄子,茄子炸過之後再配上接近日式燒汁嘅醬汁,經典嘅口味,而茄子煮得軟熟,亦唔會太過腍👍

呢個Masala醬汁溝得幾好,夾埋煎過嘅雞扒,非常滿意

最後要大讚個餐湯野菌田園奶油湯,並沒有因為係跟餐嘅湯就Hea做,除咗飲到菇菌同埋奶油嘅香味,仲落咗唔少胡椒,冬天飲成身暖哂,好舒服,一啖都冇剩😋

非常喜歡呢間餐廳,有心有誠意,近排餐飲應該生意難做,希望佢長做長有❤️
2024-01-11
Lunch
即制清酒味醂煮蠔
安格斯牛節瓜卷配洋蔥蘋果醬
  • 一汁多菜定食
2024-01-12 1085 views
荃灣人對於餐廳呢個位置真係又愛又恨,估唔到竟然開係呢到!好餐廳要大力支持,好食餐廳更加要全力支持🤟🏻日式料理就食得多,家庭日式料理都係第一次試,老公睇完menu其實係咪日式碟頭飯,我差少少白眼反上太空🙄幾多款熱菜冷菜都可以自由選擇同配搭,咩都可以揀甜品係大熱既千層酥,麻糬肉鬆呢啲鹹鹹甜甜既真係好吸引🥹可惜當日個肚真係放唔落,下次一定會試!仲有啲期間限定嘅甜品我地總共叫咗5款熱菜同3款冷菜,但都試唔曬全部😝飲品分別叫咗凍接骨木青檸特飲同埋凍檸檬士多啤梨特飲兩款都好清爽,尤其係我個杯士多啤梨特飲,杯邊有啲海鹽,連埋一齊飲有種cocktail感,仲有好多果肉食😻是日湯係野菌田園奶油湯,以為係平平無奇望到已經知咩味既湯,但入到口完全唔同!冇果種好罐頭既湯味,係蔬菜既甜味加奶油,飲完好開胃老公呢啲無肉就情緒低落既人,叫咗安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬同埋秘製Masala雞,仲有北海道牛肉薯餅呢個真係好好食🥹本身諗住要一啖就算,最後都係捲佢一條走🤣牛肉好濃味,櫛瓜同洋蔥蘋果醬既甜味中和咗牛既膩感,一條份量都唔小架Masala雞有四塊,份量都真係唔算少(良心🥹可能我地都食得辣,所以唔覺得有辣味😝香料

🙄
幾多款熱菜冷菜都可以自由選擇同配搭,咩都可以揀

仲有啲期間限定嘅甜品

呢個真係好好食🥹本身諗住要一啖就算,最後都係捲佢一條走🤣

Masala雞有四塊,份量都真係唔算少(良心🥹
可能我地都食得辣,所以唔覺得有辣味😝香料味道唔算太重,可能係加咗茄蓉既甜味

是什麼佛心店家會比兩大塊薯餅🥹我仲以為係一塊對半切,唔係!係兩大塊嚟!!!!完全get到鍾意食薯餅嘅人個心裏面諗緊啲咩🥹

我偏向素食既都有好多選擇,金平牛蒡送飯一流🤟🏻
呢到個飯好好食!我呢啲品飯人aka飯桶要盛讚下呢個飯🤣飯粒比一般日本米大同埋肥身啲,所以更加有𡁻口同軟熟,鐘意食飯既一定要試

大阪燒入面係滿滿既椰菜(超甜! 多醬呢part中燒我對大阪燒既要求,多醬like!

日式醬燒茄子炸過但唔算油膩,醬汁酸甜開胃

係❤️呀左口魚
成道菜都好滑🤣冇諗過可以呢個配搭,秋葵左口魚配柚子醋,越食越開胃

全部菜式配搭都好有心思,越食越有食慾,遺憾係冇試到個甜品🥹難得老公幾日後都話心心念念呢間餐廳,一定要再嚟!

• 安格斯牛櫛瓜卷自製洋蔥蘋果醬
2024-01-12 21 views
最近我同朋友去到呢間餐廳用餐,點了他們的兩份套餐。整體而言,這是一次令人滿意的用餐體驗,菜色簡單卻美味,而且份量十足,十分抵食。其中一份套餐包括了脆炸軟殼蟹配柚子胡椒、清酒味醂煮蠔、天婦羅蔬菜餅和南瓜沙律配蘋果青瓜堅果。這些菜色都非常出色。脆炸軟殼蟹表皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,搭配柚子胡椒帶來了一絲清新的風味。清酒味醂煮蠔鮮美多汁,入口即化。天婦羅蔬菜餅炸得香脆,內部的蔬菜保持了口感的豐富度。南瓜沙律配蘋果青瓜堅果提供了一份清爽的口感,配料的組合非常協調。我還點了一杯百香果蝶豆花梳打(凍),這款飲品非常清涼,加上蝶豆花的花香,令整餐更加愉快。另一份套餐包括了安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬、秘製Masala雞、海老明太子伴西蘭花和左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦。這些菜色同樣令人驚艷。安格斯牛櫛瓜卷外脆內嫩,搭配自製洋蔥蘋果醬,味道獨特。秘製Masala雞香氣四溢,肉質鮮嫩多汁。海老明太子伴西蘭花給予了一份豐富的海鮮口味,而左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦則帶來了一絲清新的風味。我選擇了檸檬士多啤梨特飲(凍),這杯飲品酸甜可口,非常適合搭配這些菜色。吔咩嗲by吔嘢事無所餐廳提供了美味的菜色和令人滿意的用餐體

吔咩嗲by吔嘢事無所餐廳提供了美味的菜色和令人滿意的用餐體驗。如果你喜歡簡單而豐富的菜色,這個地方絕對值得一試。
2023-12-29 64 views
一汁多菜定食($88),可選一熱兩冷菜 / 兩熱一冷菜,最後要咗兩客兩熱一冷菜。一汁:野菌田園奶油湯,味道不錯,有層次,有奶香、菇香、胡椒香,但洋蔥味無乜。熱菜:秘製Masala雞,Masala醬微辣惹味,雞扒肉嫩。熱菜:海老明太子伴西蘭花,有四五隻蝦仁,爽口,明太子唔多所以味道唔出。熱菜:即製惹味大阪燒,大量蔬菜,但煎得唔夠香口。熱菜:鹿兒島吉列黑豚肉餅,炸得幾好,外脆裡面仲有少少肉汁。冷菜:南瓜沙律配蘋果青瓜堅果,幾特別,口感清新。冷菜:自家製溫泉蛋配花椒鰹魚汁,專登揀嚟撈飯用。白飯,兩碗都食到少少硬嘅飯,疑似乾身咗嘅飯焦。整體嚟講,可以一試。食物款式選擇都多,食落有香港住家菜嘅味道。PS:自己 scan QR code 落單。沒有加一服務費。

熱菜:即製惹味大阪燒,大量蔬菜,但煎得唔夠香口。
熱菜:鹿兒島吉列黑豚肉餅,炸得幾好,外脆裡面仲有少少肉汁。
冷菜:南瓜沙律配蘋果青瓜堅果,幾特別,口感清新。
冷菜:自家製溫泉蛋配花椒鰹魚汁,專登揀嚟撈飯用。
白飯,兩碗都食到少少硬嘅飯,疑似乾身咗嘅飯焦。

一汁多菜定食
一汁多菜定食
環境同員工們之間嘅傾談都會令人覺得呢度是個好有人情味的地方 無法形容可以去親身感受下🤤 但除左食個feel之外重點係食物都好高汁 真係好擔心我之後要排好耐隊…🍱一汁多菜定食($88)要留意餐牌表示平日夜晚同假日全日提供 想食就要計岩時間去了 菜式有冷菜有熱菜 $88係三菜 $98可以食四菜 我個晚有啲夜去 有啲菜式已經賣曬 所以如果想多啲選擇就早少少去喇🤓🍺蜜糖啤酒一口豚肉這是期間限定菜 本身想食吉列豚肉餅但賣曬😭好彩仲有這個一口豚肉 令我有啲慰藉 一口豚肉都是炸的 蜜糖同啤酒味兩者都好出 冇蓋過另一種味 超好送飯 好吃🤤🍤明太子海老西蘭花大家應該知我係明太子fans 明太子醬都足夠撈 西蘭花就3-4舊 蝦仔都有6-7隻 食菜之選 想要多幾舊西蘭花 但都明白係一碟碟小菜 西蘭花一舊好大舊😂🥗南瓜沙律配堅果冷菜我揀左這個 質地似薯仔沙律 好綿密creamy的 南瓜味唔算好濃 中間嘅堅果豐富左口感 素食健康開胃之選😌📣我嘅口味係偏清淡嘅 所以揀左以上嘅小菜 朋友口味濃少少 揀多左 🍗秘製masala雞🍳花椒鰹魚汁溫泉蛋 我係試左少少嘅 非常入味 如果鍾意濃味野就岩曬你喇!🤣🎁烏糬薯($58

🍱一汁多菜定食($88)

🍺蜜糖啤酒一口豚肉

🍤明太子海老西蘭花
大家應該知我係明太子fans

🥗南瓜沙律配堅果

🍗秘製masala雞
🍳花椒鰹魚汁溫泉蛋

我係試左少少嘅 非常入味 如果鍾意濃味野就岩曬你喇!🤣

🎁烏糬薯($58)

比起定食 我心目中呢個甜品係更癲 首先今時今日甜品已經越黎越貴 閒閒地都$68一個 呢個烏糬薯 係包括左

牛窩夫x奶茶雪糕x自製麻糬x紫薯x蕃薯qq條x黑糖

Are you kidding me?

一路食咁多味道咁多種口感一路讚歎$58咁抵😭 仲要樣樣都好食 牛窩夫香脆 奶茶雪糕好奶好滑 麻糬超mochiiii白色一大舊拉下拉下🥲

再睇番餐廳ig 就更加了解到佢地嘅理念同風格 就更想去食多啲了
2023-12-26 31 views
聖誕前夕同同事行遠少少搵好嘢食✌🏻見呢間新開又幾吸引,係一汁幾菜嘅和式定食,仲有出色嘅甜品同三文治選擇,種類都算多,可以睇返張menu👍🏻 我哋叫咗兩個餐,分別都係兩款熱菜+一款冷菜,包餐湯同一杯指定飲品,免加一🌱熱菜:秘製masala 雞+ 紫薯炸餃子 冷菜:金平牛蒡飲品:熱黑豆麥茶🌱熱菜:安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬 + 鹿兒島吉列黑豚肉餅冷菜: 南瓜沙律配堅果飲品:熱黑豆麥茶Masala 雞微辣,送飯一流!安格斯牛櫛瓜卷可以解膩,因為個蘋果醬帶有少少酸甜,味道幾特別!整體嚟講,樣樣嘢都唔錯,而小妹最欣賞係佢嘅紫薯炸餃子,外層炸到硬脆而紫薯蓉整到好滑溜之餘,味道係非常甜☺️ 睇得出每一道菜都經過店主同店員嘅精心設計同烹調👍🏻不但營養均衡,富有色彩,而且滿足味蕾💯 👉🏻溫馨提示:店鋪唔算大,當日食晏時段都差唔多坐滿晒。

🌱熱菜:秘製masala 雞+ 紫薯炸餃子
冷菜:金平牛蒡
飲品:熱黑豆麥茶

冷菜: 南瓜沙律配堅果
飲品:熱黑豆麥茶

👉🏻溫馨提示:店鋪唔算大,當日食晏時段都差唔多坐滿晒。
2023-12-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 紫薯炸餃子
2023-12-16 799 views
作為荃灣人 當然要時刻keep住試下d附近新餐廳 差唔多兩個月前見到以前的甜品店再有下手經營 就bookmark 決定平日放工搵日一試😆佢地有好多一汁多菜的配搭 熱菜同冷菜可以自由組合 選擇度高✅3款熱菜+1款冷菜 $114- 蜜糖啤酒一口豚肉 - 即製惹味大阪燒- 天婦羅蔬菜餅- 金平牛蒡賣相吸引 大阪燒口感鬆軟 醬汁的混搭酸酸甜甜 而蔬菜餅則炸得酥脆 豚肉帶有蜜糖🍯甜膩口味 炸粉下的肉汁都保持得唔錯 而牛蒡入口爽身 係有營養的食物之選跟餐可以加$10 有日本蛋+醬油 蛋汁撈飯最開心🩷亦可以加配$6 黑豆麥茶(熱) 消濟解膩3款熱菜+1款冷菜 $132北海道牛肉薯餅安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬 日式醬燒茄子自家製溫泉蛋配花椒鰹魚汁牛櫛瓜卷可以選擇5成/7成/全熟 可以跟返個人喜好 加點左蘋果醬後帶點果香 豐富左牛肉的口感 而牛肉薯餅外脆內軟 茄子清淡 配上些許醬汁 而溫泉蛋入口滑溜 蛋汁香滑 跟餐亦有附送是日湯品 胡椒味香又不太嗆口 幾惹味白桃烏龍 加$6 茶香清新 最喜歡係餐廳可以自由選搭主食去迎合唔同客人的口味 下次經過都可以再試埋其他款式😝

3款熱菜+1款冷菜 $114

最喜歡係餐廳可以自由選搭主食去迎合唔同客人的口味
下次經過都可以再試埋其他款式😝
2023-12-13
Dinner
知道朋友成日鍾意喺荃灣西某餐廳食一汁多菜,最近知道荃灣近佢屋企呢邊都有咁樣嘅餐廳(佢個餐廳名係幾搞笑),同朋友買外賣食後佢覺得好有日本家庭式小店嘅特色,叫我推介下。我哋分別點左2set 三款熱菜+一款冷菜嘅定食,定食有包埋米飯、是日湯,用上日本米同日本雞蛋,飯方面仲可以有唔同配搭,例如配櫻花蝦或紫菜等。當日餐湯係野菌湯,好香菇味,濃香得嚟又唔會好似西式野菌忌廉湯咁膩,個人較喜歡。熱食款:蜜糖啤酒一口豚肉豚肉用上蜜糖同啤酒去調味,食落嫩嫩又略帶甜,可能加左少許啤酒,味道唔似全蜜糖咁甜,好食即製清酒味醂煮蠔清酒和味醂煮蠔,食落蠔味十足,仲好嫩滑,加埋淡淡清酒和味醂的香氣,正即製惹味大阪燒係一款素食大阪燒,煎得口感酥脆,外層金黃,內部鬆軟,用上唔同嘅蔬菜夠晒營養,健康安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果以安格斯牛肉卷住櫛瓜,淋上洋蔥同蘋果醬汁,特別欣賞餐廳的菜式設計和調味,蘋果同洋蔥嘅微甜同酸味,同牛肉嘅香異常搭配鹿兒島吉列黑豚肉餅炸皮夠薄脆,入面嘅黑豚肉同薯蓉好味道,口感一流,又脆又軟秘製Masala食落肉質嫩口,有雞肉味,醬汁開胃又唔會太濃/咸,好餸飯南瓜沙律配堅果我不嬲都好鐘意食南瓜,香甜軟軟

熱食款:
蜜糖啤酒一口豚肉

即製惹味大阪燒

鹿兒島吉列黑豚肉餅
炸皮夠薄脆,入面嘅黑豚肉同薯蓉好味道,口感一流,又脆又軟

南瓜沙律配堅果
我不嬲都好鐘意食南瓜,香甜軟軟嘅口感,餐廳加上堅果,令口感更突出同有對比

仲飲埋2杯美味特飲,真係大滿足。
TakeAway
2023-12-13 21 views
🎪 吔咩嗲 吔嘢事無所 (荃灣)荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖Out of the blue💙拋開煩惱既事情,找回快樂🤪一間有意思既餐廳🍴一汁多菜既日式料理,係小編既至愛🥰🌟三款熱菜+一款冷菜 $98✨大阪城炸紫薯餃子配櫻花蜜 ✨蜜糖啤酒一口豚肉✨即製清酒味醂煮蠔+$20✨南瓜沙律配蘋果青瓜堅果自家製炸紫薯餃子🥟包得緊密,外脆內軟,外層有裹糖咬落去好香脆,紫薯香甜濕潤🤤一口豚肉細細粒,好易入口,用上蜜糖啤酒黎調味,份量都吾少架☝️而蠔份量同樣多,鮮甜多水,飲埋熱湯暖入心🫶🏻最後南瓜沙律非常refreshing,感覺好健康~🌟兩款熱菜+兩款冷菜 $98✨北海道牛肉薯餅✨安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬 +$20✨左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦+$20✨金平牛蒡牛肉薯餅啖啖牛肉味😂牛肉和薯仔既配搭,好特別~入口好酥脆😋而安格斯牛櫛瓜卷,揀左五成熟,咬落去好多汁,再埋上蘋果醬酸酸甜甜🥳夠開胃。左口魚肉質豐潤,口感鮮嫩爽口,而秋葵黏液質地增添絲滑感😋而牛蒡就夠晒健康☝️可以降膽固醇,非常養生💙
🎪 吔咩嗲 吔嘢事無所 (荃灣)
荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖

✨安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬 +$20
✨左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦+$20
✨金平牛蒡
2023-12-10 25 views
睇OpenRice 見到呢間位於荃灣鱟地坊的吔咩嗲 吔嘢事無所的甜品好吸引😃😃尤其係千層調色板系列😁 我同朋友今日就專程去試甜品🥰🥰 叫咗一客雙拼千層調色板🎨和一客牛夫🤣牛夫係牛角包窩夫😍好特別😊😊千層調色板- 雙拼(玫瑰荔枝和士多啤梨)- 荔枝好甜,一口荔枝一口士多啤梨🍓非常好味😋牛夫大都會- 經典炸雞、太陽蛋、煙肉、雲呢拿雪糕- 呢客雖然放喺甜品欄,但份量一啲都唔少 ☺️炸雞🍗好外脆肉軟😊肉質鮮嫩多汁😃😃抺茶忌廉特飲(配火炙棉花糖)朱古力焦糖忌廉特飲(配Lady Finger)甜品唔錯😄 店舖行日系風格,得閒黎飲杯野食過甜品🍮會好滿足🥳🥳吔咩嗲 吔嘢事無所 (荃灣)荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖

千層調色板
- 雙拼(玫瑰荔枝和士多啤梨)
- 荔枝好甜,一口荔枝一口士多啤梨🍓非常好味😋

牛夫大都會
- 經典炸雞、太陽蛋、煙肉、雲呢拿雪糕

抺茶忌廉特飲(配火炙棉花糖)

朱古力焦糖忌廉特飲(配Lady Finger)

吔咩嗲 吔嘢事無所 (荃灣)
荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖
2023-12-05