Restaurant: Pandan Leaf Indonesian Restaurant
Info:

2024-02-10 150 views
長期爆滿現人龍嘅地道正宗印尼餐廳班蘭 今晚終於可以試到😋 印尼炒貴刁 好有鑊氣 有唔少炸咗嘅雞肉 都幾重黑椒味。同其他地方嘅貴刁係有分別 芝士炸脆雞撈麵 超正印尼撈麵! 大大舊炸雞 炸粉少辣 好多芝士撈埋一齊食 好正👍 雞肉黃金餅 上枱時嚇親勁大份。用春捲皮包住用蛋炒過嘅雞肉 蘿蔔絲 似正方形春捲 牛油果沙冰同班蘭沙冰超大杯!要同佢鬥快飲 如果唔係會溶😂 飲得出隆隆嘅牛油果味同班蘭味 非常特別~ 嘢飲選擇都超級多 花多眼亂 樣樣都想試😍😍
長期爆滿現人龍嘅地道正宗印尼餐廳班蘭 今晚終於可以試到😋

印尼炒貴刁

芝士炸脆雞撈麵

雞肉黃金餅

2024-02-07 100 views
平時都中意試各式各樣唔同嘅菜式,印尼菜都真係第一次,餐廳係朋友推薦,晚飯時間黎到都等咗一陣,同埋餐廳出面都幾多人買糕點,有班蘭千層糕、班蘭蛋糕等等,見到餐廳咁受歡迎即刻信心大增🤭😂炸雞班蘭尖塔飯一上菜就覺得班蘭尖塔飯相當吸睛,班蘭飯好似都係第一次食,食落會有淡淡嘅班蘭香👍🏻 炸雞大隻而且炸到皮脆肉嫩,$88黎講性價比真係幾高下~原條魚花膠湯粉皮朋友推薦嘅花膠湯粉皮,話係呢個最出名嘅菜式~ 印尼餐廳有花膠出現,成件事勁神奇,我諗係為咗迎合香港人口味而推出嘅菜式🤔 落單之前特登問清楚原條魚原來係黑鰂魚,因為我本人唔識挑骨嘅關係唔係咩魚都食,但呢個真係有驚喜!條魚用咗好多款香料去醃,然後再炸到外皮超級香脆,但入面嘅肉依然係好滑~ 而花膠湯粉皮就非常足料,個湯又濃,但最令我意料之外嘅係粉皮,唔係講笑真係超級滑,我覺得我係會為咗粉皮再encore呢間😂印尼小食拼盤小食拼盤有炸雞、矮瓜、秋葵、黃豆餅同埋雞翼,我自己最中意炸雞同埋矮瓜,真心炸雞又係好嫩滑,平時喺香港真係好少食到咁好食嘅炸雞,好多都炸到啲肉好硬,後者雖然因為冇豆腐而變咗矮瓜,有啲可惜但矮瓜勁好食勁juicy!雞肉沙爹覺得呢度嘅雞肉真係

炸雞班蘭尖塔飯

原條魚花膠湯粉皮

雞肉沙爹
覺得呢度嘅雞肉真係特別出色,瘋狂係咁重複同一個comment,但真係好嫩滑,同埋其實就咁食都夠味,咁當然個沙爹汁先係重點😂 香料味相對比較重,特別惹味~

珍多冰
老闆娘勁貼心,仲提我哋可以少甜,少甜之後甜度岩岩好,椰香好重👍🏻

今日來到一間想食好耐嘅印尼餐廳食晚餐。呢間餐廳係我一個印尼朋友高度推薦的。聽佢講餐廳菜色夠地道,煮法又夠正宗。餐廳地點處於銅鑼灣,交通非常方便!用餐時間係平日晚上六點半左右,眼見入座都八成滿。餐廳以小店形式經營,店內約有十張餐枱,而店外有售各樣印尼食品同甜品可供外賣雜菜豆腐黃豆餅小食 $48天貝作為印尼國寶級美食,食印尼菜怎能夠唔食。天貝炸得外酥內軟,濃郁的豆香令人回味再三!另外豆腐都係印尼菜中常見的,豆腐外面炸得金黃香脆,非常香口美味!隨碟仲有臭豆,花生,魚乾仔等等,邊食邊傾計一流!蝦卷 $58外層炸得金黃,咬落相當香口而蝦味非常突出,再沾一沾甜辣醬汁食,味道更佳!燒雞班蘭尖塔飯 $98青綠色的班蘭尖塔飯造型非常吸睛!食落椰香十足還帶有點班蘭香味。而燒雞肉質嫩滑多汁,份量十足,細食嘅可以足夠兩個人食用大蘑菇沙嗲三串 $58大蘑菇燒得外面微焦,而菇身仍保留大量蘑菇的水份,食起來非常甜美鮮味。另外值得一讚的是他們的串燒醬汁,同外面的串燒店有點不同,食落有啲香草味道,非常清新!細白鬚牛丸湯 $58牛丸口感彈牙牛味濃郁!麵身煙韌有口感,而配菜有芽菜,豆卜等,份量十足!湯底非常清甜,絕無味精感

雜菜豆腐黃豆餅小食 $48

蝦卷 $58

燒雞班蘭尖塔飯 $98

大蘑菇沙嗲三串 $58

細白鬚牛丸湯 $58
牛丸口感彈牙牛味濃郁!麵身煙韌有口感,而配菜有芽菜,豆卜等,份量十足!湯底非常清甜,絕無味精感覺,清清地幾好飲!

珍多冰 $28
椰香味濃,解渴一流

總結餐廳無論食物質素,價錢份量,服務態度,評價都好高。我呢位印尼朋友真係冇介紹錯!班蘭葉印尼餐廳絕對係一間好值得推介嘅正宗印尼餐廳!
  • 班蘭雞尖塔飯
  • 雜菜豆腐黃豆餅小食
  • 白鬚牛丸湯
  • 大蘑菇沙嗲
早2日同個中學老師一齊聚舊😛去左位於銅鑼灣糖街穩世印尼餐廳食lunch☺️燒雞三色飯燒雞外皮燒雞的肉質很嫩滑,搭配適當的調味料,口感更加豐富 三色飯有斑斕椰汁黃薑味😅形狀似金字塔😜飯好煙靭😑口感順滑細白鬚牛丸以牛肉為主要成分製作而成的丸子😁牛丸很有彈性的口感和濃郁的牛肉味道,使得湯粉更加美味😋印尼小食拼盤有豆腐、雞翼、黃豆糕、秋葵我覺得最好食係豆腐~因為炸至金黃酥脆的😆它們的外皮酥脆,內部柔軟綿密😗黑糯米特飲帶有濃郁的黑糯米風味,口感濃稠而順滑。它的甜味適中,並且添加了椰漿或椰糖等配料,使其更加豐富和香甜😙青檸梳打清新酸甜~加青檸注入咗青檸風味😄環境~外面係賣印尼食品😁裡面係餐廳🍴環境好細座位唔多😑老闆係印尼人🤪服務態度算幾好😜而牆壁上掛著傳統的印尼藝術品,如傳木雕或壁畫😇整體嚟講~食物唔錯😑假期應該好多姐姐👧🏼係到happy gathering 😅

燒雞三色飯
燒雞外皮燒雞的肉質很嫩滑,搭配適當的調味料,口感更加豐富
三色飯有斑斕椰汁黃薑味😅形狀似金字塔😜飯好煙靭😑口感順滑

印尼小食拼盤
有豆腐、雞翼、黃豆糕、秋葵

青檸梳打
清新酸甜~加青檸注入咗青檸風味😄

環境~

2024-01-27
$175 (Lunch)
黑糯米特飲
可能近排睇返上年去泰國旅行嘅相,突然間又心心念念返東南亞菜式🤤今次經過銅鑼灣附近,就試試呢間有好多熱情洋溢嘅印尼姐姐嘅傳統印尼小店,黎個特色印尼菜啦🇮🇩-原條魚花膠湯粉皮🐟一上枱見到焦糖色嘅大大條燒魚已經好有胃口啦,魚質外脆內軟,而且又唔碎骨,可以大大啖食魚肉,真係食得好開胃🤩而另一碟花膠粉皮湯底非常清甜,好中意啲粉皮又滑又吸收哂湯汁精華😚-啦斯啦媽班蘭飯🍚青綠色嘅班蘭飯賣相已經好醒神,旁邊仲幾款香脫炸物,包括炸雞粒、炸雞蛋同三角形嘅印尼地道小食,配上酸酸甜甜嘅配料,老少咸宜🤣好食指數:❤️❤️❤️❤️特別欣賞呢間餐廳印尼姐姐熱情嘅態度,令本身已經幾好食嘅菜式顯得更加美味,當然最鍾意條燒魚,但意想不到炸秋葵都令我食唔停口😆

-原條魚花膠湯粉皮🐟

-啦斯啦媽班蘭飯🍚

好食指數:❤️❤️❤️❤️
2024-01-22 96 views
見 OpenRice 咁多好評,一直收藏,上星期六終於去食咗,中伏!巴東牛肉唔得,韌!佢用牛𦟌整,其他餐廳都唔係,呢個都唔係問題,個問題係韌!炸雞都唔好食!諗住炸嘢都唔會差得去邊,點知都係令人失望。仲要$98 一個午飯,坐得又迫!臨走仲喺門口買咗個香蕉糕同埋木薯糕,木薯糕正常,但香蕉糕又係唔掂。俾人話我佢啲食物都已經唔掂仲買佢嘅小食,我諗住試下其他嘢會唔會好食。點知再俾機會佢都係冇用,只係令自己再次失望。食物、環境、價錢冇樣得!OpenRice d 好評點黎?!我平時都唔寫食評,今次唔寫唔得,免得其他人中伏。
炸雞都唔好食!諗住炸嘢都唔會差得去邊,點知都係令人失望。
仲要$98 一個午飯,坐得又迫!
食物、環境、價錢冇樣得!
OpenRice d 好評點黎?!
我平時都唔寫食評,今次唔寫唔得,免得其他人中伏。
2024-01-20
2024-01-21 108 views
今日去左銅鑼灣交收,就順便去咗朋友介紹的印尼菜餐廳試吓。嗰陣時係食飯時間晚上7:00,餐廳坐滿晒人。見到店舖門口有買好多特色印尼小食同甜品。芝士炸碎雞撈麵 : 🌕🌕🌕🌕🌕佢嘅碎雞一啲都唔碎有4大件,外皮炸到脆卜卜,入面雞肉仲係好滑好juicy!再加印尼撈麵底真心推!不過如果唔食得辣,建議唔好囉入面兜辣椒碎好辣!巴東牛肉飯 : 🌕🌕🌕🌗🌑佢嘅牛肉份量都算多,本身除咗牛肉之外仲有牛展,牛展食落都幾爽口。香料味都幾重,但我覺得咖喱汁可以多番啲。燒牛丸 : 🌕🌕🌕🌕🌕BBQ味好重,同埋佢燒到外皮好破。識落好有特色。同時牛肉味又重,想點小食可以試吓。烤柚子雞翼 : 🌕🌕🌕🌕🌕可能我本身好鍾意食雞翼,所以我覺得味道不錯,加上柚子味重,酸酸甜甜都幾開胃。班蘭蛋糕 : 🌕🌕🌕🌕🌕好耐冇食過咁出色嘅班蘭蛋糕,食落口感非常鬆軟。而且斑斕嘅人都嘅外皮一股淡淡的炭烤味👍🏻👍🏻(ps本身係想叫班蘭千層糕,但係去到7:00點已經賣晒,下次有機會一定要試吓)

芝士炸碎雞撈麵 : 🌕🌕🌕🌕🌕

班蘭蛋糕

燒牛丸
烤柚子雞翼
班蘭蛋糕
This eatery specialised in Indonesian dishes is one of my favorite.Price is resonable and food quality is very good.班蘭雞尖塔飯 is my favorite. Rice is aromatic and chicken is jummy and of good texture. My friend prefers 雜菜炸雞飯. The fried chicken is juicy and there are fresh vegetables and fried tofu to make the dish more enjoyable.串燒沙嗲are made to order and it was worth to wait for 15 to 20 minutes. I like grilled muton satay which is super yummy. Grilled tofu puffs are yummy, too.綠豆冰is full of fl

綠豆冰is full of flavour and the green beans are nice.

You may give it a try.
2024-01-05 94 views
班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)巴東牛肉飯🥩牛肉切得均勻且軟嫩❤️❤️每一口都充滿了濃郁的牛肉風味👍👍配以精心炮製的醬汁,這道巴東牛肉飯絕對是一道令人難以忘懷的美味😊😊印尼特色炒飯🥘🍚結合了雞串燒、蝦、蛋和豬肉💕味道豐富多樣😋😋炒飯的米粒鬆散且飽滿又惹味😊😊雞串燒的燒烤香氣和蝦的鮮甜口感使😆😆豬肉的嫩滑和煎太陽蛋都好正👍👍蒜蓉炒菜心🥬🥬炒菜心的嫩脆口感和蒜蓉的香氣,健康之選😙😙半打牛沙嗲牛肉的香氣和炭燒的煙熏味😍😍加埋沙嗲醬, 10分吸引😋😋大大碟,好抵食😙😙黑糯米特飲🍹🍹黑糯米濃稠而甜美,椰汁好香濃🥰🥰銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)

巴東牛肉飯🥩

印尼特色炒飯🥘🍚
結合了雞串燒、蝦、蛋和豬肉💕

蒜蓉炒菜心🥬🥬
炒菜心的嫩脆口感和蒜蓉的香氣,健康之選😙😙

半打牛沙嗲

黑糯米特飲🍹🍹
黑糯米濃稠而甜美,椰汁好香濃🥰🥰

銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5

2024-01-05 61 views
銅鑼灣商業大廈地下有一間班蘭葉印尼餐廳,間餐廳雖然不大,但啲食物就非常之吸引同埋好食。每一次都要等一陣間同埋都係坐滿人嘅。招牌班蘭雞飯必吃,鍾意啲雞夠嫩滑又多,飯有特色。今次都叫咗雜菜燒雞飯,雞燒到好脆皮,但係食落去係沒有很多脂肪,所以非常之健康,仲有啲雜菜同埋一嚿豆腐。今天吃了豆卜沙嗲,豆卜脆口,沙嗲汁夠濃又香又好味,沙嗲羊肉唔會太騷同埋太肥膩,加埋佢啲好有特色嘅沙嗲醬,好有印尼嘅風味。加咗蒜蓉炒的菜心真係好香嘅蒜蓉味,翠綠清甜。綠豆冰有椰香味。金橘青瓜冰都幾特別,有青檸同埋好多嘅青瓜絲,仲有柑桔嘅檸檬味好有特色。來這裡食飯經濟實惠,又有印尼特色,推介👍🏻

加咗蒜蓉炒的菜心真係好香嘅蒜蓉味,翠綠清甜。

來這裡食飯經濟實惠,又有印尼特色,推介👍🏻
  • 招牌班蘭雞飯
2023-12-20 84 views
知道有呢間餐廳好耐,又未試過印尼餐廳,今日終於一試,超好味,推薦俾大家👍😄原條魚花膠湯粉皮~條魚用咗好多香料去醃,而且魚的外皮酥脆金黃,魚肉鮮嫩厚身,粉皮我覺得有啲似香港的腸粉,而且好滑好薄,花膠湯非常滋潤😋牛肉沙嗲3串~鍾意食串燒的我又叫來試吓,牛肉嫩滑,沙嗲醬味道酸甜帶微辣,與牛肉完美結合👍咸魚炒怡保芽菜~熱辣辣上菜,有咸魚嘅咸香和爽脆嘅芽菜,仲有豆卜和魚乾,非常正宗👍柑桔青瓜冰~好解渴,味道清香😄

柑桔青瓜冰~好解渴,味道清香😄
2023-12-18
Type of Meal
Lunch
2023-12-16 85 views
放午餐又係銅鑼灣繼續搵好西食,今日黎食正宗印尼野,門口有唔同既特色小食賣,例如蝦片、椰汁糕等,外賣堂食都可以,上菜速度快,我先點左個烤柚子雞翼,每隻雞翼都烤得微微香脆,肉質依然juicy,平時鹹味雞翼食得多,柚子甜雞翼係好少見,呢個搭配原來都十分惹味,主餐我點左牛骨白鬚牛丸湯,同船麵味道截然不同,辣辣地夠刺激,用芽菜、豆卜、菜心、香蒜等調味,仲有大大粒彈牙牛丸,同埋第一次食地道特色牛骨,啖啖肉好似食雞髀咁,牛骨黏着有啲筋肉可以食,質感嫩滑,飲品必點新鮮椰青,真係好清甜,飲完一個想再飲多個,甜甜的一啲都唔酸👍

石栗馬拉盞炒通菜 $78蝦米蝦醬味道都幾香濃, 唔會炒得太稀. 通菜唔老, 食落都幾嫩爽口, 仲要咁足料大碟, 好夠飽, 抵食!燒原條烏頭魚 $158本來未食之前都有擔心過會唔會燒到過生或者過熟, 點知實質拆開來食…..咦! 唔錯喎! 魚肉燒得岩岩好, 恰恰好全熟! 蘸埋甜醬油同呢款偏辣椒味重d嘅印尼蒜蓉辣椒醬, 2款醬溝埋食味道甜辣甜辣, 惹味啊!班蘭雞 (半隻) $100雞皮軟淋, 雞肉唔會太肥, 係幾嫩滑, 就算食雞胸肉位都唔會太實, 肉質都仲係保留到嫩嫩哋!唔錯喎! 而且隻雞都算幾大隻架, 半隻雞都已經快夠飽~*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~💌地址:班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
石栗馬拉盞炒通菜 $78

燒原條烏頭魚 $158

班蘭雞 (半隻) $100

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

💌地址:
班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
2023-12-01 57 views
平時好鍾意食印尼撈麵 香港周圍都有得買印尼撈麵 反而印尼餐廳就唔係好多喺銅鑼灣成日都會經過呢度 間唔中都見到有啲人潮 今日再經過就試吓印尼菜式雖然門面細細 但入到餐廳空間都闊落坐得幾舒服有時食異國菜menu都驚睇唔明 呢度有中文字menu唔使擔心仲有啲介紹印尼嘅小知識好貼心叫咗一個濕炒河同埋炒飯 鑊氣惹味十足 鍾意人哋撈麵嘅香料味道嘅人一定會愛上!沙嗲串燒比嘅沙嗲好足料 任點都得!店員姐姐都好好人 第一次印尼餐廳嘅體驗真係唔錯

雖然門面細細 但入到餐廳空間都闊落坐得幾舒服

仲有啲介紹印尼嘅小知識好貼心
沙嗲串燒比嘅沙嗲好足料 任點都得!
店員姐姐都好好人 第一次印尼餐廳嘅體驗真係唔錯
2023-11-26 2102 views
細個比印尼姐姐湊大,所以無意中見到呢間印尼菜嘅時候令我好想試下。本身以為呢啲菜式比較冷門應該會冇乜人,點知要排隊之外,入面都座無虛席,完全係意料之外!原條魚花膠湯粉皮將海鮮攞去燒係印尼菜嘅一大特色,可以見到條魚用咗好多香料去醃,而且條魚外皮燒得好脆,但肉質仲保持得好juicy嫩滑。碗湯雞湯味好香濃,飲完唔口渴,入邊仲有舊花膠同鮑魚。粉皮類似香港嘅腸粉,配埋花膠湯一齊食又嫩滑又滋潤。燒雞斑斕尖塔飯斑斕飯食落真係有淡淡的斑斕味,而且入面見到少少班蘭葉,可見廚師係真係用足材料去製作。燒雞配上一碟甜甜辣辣嘅醬汁,印尼人果然都係食得辣,嗰醬汁嘅辣味後勁好勁。印尼四大天王飯 四大天王包括左巴東牛肉,印尼版海南雞,沙嗲雜菜同埋花生沙甸魚。巴東牛肉用咗牛腱部份,所以肉質好淋好好咬,配埋嘅醬汁好香濃,超好味!另外值得推介嘅係佢嘅花生沙甸魚,食落甜甜地好開胃,撈埋飯食又係另一個特色,總之成碟好多配搭,任君選擇。牛肉沙嗲三串呢度嘅沙嗲串好出名,所以點都要嗌黎試吓。牛肉部位係用咗牛肋條,外皮燒得微微香脆,重點當然係佢嘅沙嗲汁,印尼嘅沙嗲汁比泰式嘅偏甜,入邊有好多花生碎,果然係佢哋嘅招牌!總括而言印尼菜幾有特色

原條魚花膠湯粉皮

燒雞斑斕尖塔飯

印尼四大天王飯

牛肉沙嗲三串

總括而言印尼菜幾有特色又啱食,聽到隔籬位都讚不絕口,願意嚐鮮嘅人士值得去try try。
  • 原條魚花膠湯粉皮
  • 印尼四大天王