ROYAL INN

Restaurant: ROYAL INN
Terms & Details:
朋友生日🥳我揀左間勁靚、勁浮誇、歐式宮廷風嘅西餐廳同佢食晚飯🥰好啱打卡之餘,啲主食、甜品都好好味😋鍾意嘅話仲可以叫紅酒白酒添~香蒜辣味鮮大蜆扁意粉估唔到啲蜆咁大隻😆而且份量都唔算少👍有咬口嘅扁意粉沾滿蜆嘅精華🌟意粉上面仲有炸蒜片,再用左少少辣黎調味,夠哂惹味🤤香脆豬面頰肉意大利松露小雲吞小雲吞入面包住濃厚嘅松露醬,一咬開香味就會係口入面爆開🤩忌廉白汁令到雲吞唔會好乾,重卜卜嘅豬面頰肉條好香口😚仲有菠菜、沙律菜等等令到忌廉好味嘅意粉都有啲小清新💖開心果蘋果肉桂班戟比左個小驚喜朋友😉預先同職員講甜品想寫Happy birthday🤗竟然唔使額外收費😎呢個crepe味道好有驚喜,班戟皮一層層好軟熟😌酸酸甜甜嘅蘋果肉桂好開胃!藍莓醬巴斯克芝士蛋糕配雪糕巴斯克蛋糕一入口好順滑,芝士味道相當濃郁!配咗一大球雲呢拿雪糕、估唔到藍莓醬真係有藍莓,仲有紅莓同士多啤梨食😆呢兩個甜品擺盤都勁靚呀😇White Orchard一到出嚟就聞到好香白桃味!竟然係用mighty leaf嘅茶包👀店員仲好貼心咁主動幫我哋添滾水!
好啱打卡之餘,啲主食、甜品都好好味😋
鍾意嘅話仲可以叫紅酒白酒添~

香蒜辣味鮮大蜆扁意粉
估唔到啲蜆咁大隻😆而且份量都唔算少👍
有咬口嘅扁意粉沾滿蜆嘅精華🌟
意粉上面仲有炸蒜片,再用左少少辣黎調味,夠哂惹味🤤

香脆豬面頰肉意大利松露小雲吞
小雲吞入面包住濃厚嘅松露醬,一咬開香味就會係口入面爆開🤩
忌廉白汁令到雲吞唔會好乾,重卜卜嘅豬面頰肉條好香口😚
仲有菠菜、沙律菜等等令到忌廉好味嘅意粉都有啲小清新💖
開心果蘋果肉桂班戟
竟然唔使額外收費😎
呢個crepe味道好有驚喜,班戟皮一層層好軟熟😌
酸酸甜甜嘅蘋果肉桂好開胃!

藍莓醬巴斯克芝士蛋糕配雪糕
巴斯克蛋糕一入口好順滑,芝士味道相當濃郁!
呢兩個甜品擺盤都勁靚呀😇

White Orchard
一到出嚟就聞到好香白桃味!
竟然係用mighty leaf嘅茶包👀
店員仲好貼心咁主動幫我哋添滾水!
  • 香蒜辣味鮮大蜆扁意粉
  • 香脆豬面頰肉意大利松露小雲吞
  • 開心果蘋果肉桂班戟
  • 藍莓醬巴斯克芝士蛋糕配雪糕
  • White Orchard
2024-04-11 33 views
法式大蒜蘑菇忌廉烤雞 🍗 Chicken Fricassee-白葡萄酒、奶油芥末、罌粟籽、韭蔥、蘑菇、精選薯仔、雞。法式洋蔥味重,香濃煙薰味,好似置身於農場嘅住家菜,非常美味。牛油多士沾剩返落嚟嘅忌廉汁。回味無窮。😋香脆豬面頰肉意大利松露雲吞 🥟Truffle Tortellini-莧菜仔,超脆濃郁豬面頰肉,巴馬芝士片,再加埋黑松露忌廉汁,配搭牛油,蒜蓉意大利雲吞。味道深深印喺腦海裏。廚神級食材。法式龍蝦濃湯 🦞 Lobster Bisque-啖啖龍蝦味,加上乾邑奶油,由脆玉米麵包配搭。甜品個胃:火焰雪山 Baked Alaska-酥皮,雪糕,蛋糕,火焰酒精燃燒喺面作為presentation。🔥。新鮮生果襯托。由第一啖鋪滿烈酒嘅焦酥皮開始食到雪糕,再食到蛋糕。估唔到蛋糕水準一流。甜到入心🥴。Mixed Berry Smoothie🫐🍓-新鮮藍莓,山莓,士多啤梨混合冰沙,鮮奶油。爽正。總括:不常吃法國菜嘅人一Take:樣樣嘢都好Rich好濃。除此之外嚴選同細心製作法式食材係我小弟食過高級餐廳的最好食之內。可以著正式的去食,佢哋亦設貴賓房 。服務超好,香港好難搵。佢哋仲有好多好好食嘅嘢可

甜品個胃:

總括:不常吃法國菜嘅人一Take:樣樣嘢都好Rich好濃。除此之外嚴選同細心製作法式食材係我小弟食過高級餐廳的最好食之內。可以著正式的去食,佢哋亦設貴賓房 。服務超好,香港好難搵。佢哋仲有好多好好食嘅嘢可以覆桌。
  • 法式大蒜蘑菇忌廉烤雞
  • 香脆豬面頰肉意大利松露小雲吞
  • 火焰雪山
  • 法式龍蝦濃湯
皇室堡Royal Inn門口有一個歐陸式大噴泉⛲️好有氣派!今日早收工過來食晚餐,可以坐到個靚靚打卡位。法國鴨胸紅菜頭沙律菜式以紅菜頭作為基調,混入紅菜頭醬料偏紅色,紅紅綠綠賣相唔錯。沙律菜加入合桃同芝士粒,法式煎鴨胸肉質軟嫩多汁。炭燒8oz安格斯裙柳牛扒裙柳係牛後腹內嘅一條窄長肌肉,與封門柳相似,肉味濃郁,7成熟好嫩好柔軟,油花滲透其中。伴碟有千層薯仔,切成片口感良好。菠菜酥皮批一切開就散發濃濃菠菜及芝士香氣,批身酥皮牛油香同夠鬆,芝士菠菜餡料唔會太咸。🛎️必試指數:8/10🔆

法國鴨胸紅菜頭沙律

炭燒8oz安格斯裙柳牛扒

菠菜酥皮批

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-04-08
Dinner
餐廳:Royal INN地點:銅鑼灣皇室堡菜式:法國菜餐牌:午市餐牌有6款主菜揀,價錢由$148至$218不等,另加一。包前菜4選1同$28或以下飲品,可加錢叫甜品。粒粒水牛芝士車厘茄沙律 (跟餐)粒粒水牛芝士車厘茄沙律用碟上,主要係新鮮火箭菜同紅橙車厘茄加無花果同水牛芝士,最後加上香甜黑醋。食落清爽加味道酸酸甜甜,好開胃又健康。蜜糖芥末籽慢煮美國豬柳 $178 另加一美國豬柳已經切開左5大件,方便食用,因為係慢煮,所以肉色呈粉紅色,肉質嫩口,伴有黃色芥末,仲有好味道燒汁,令豬肉更好味。伴有鹹香意式青瓜四片,車厘茄一粒同甜滑南瓜蓉。呢道主菜冇澱粉質。牛油香煎北海道刺身帶子墨汁意粉 $168 另加一牛油香煎北海道刺身帶子墨汁意粉擺盤一流,用隻大大貝殼碟上枱。中間一大卷墨汁意粉,上面有三粒香煎北海道帶子,面頭再加上三文魚籽,伴有少少沙律菜,墊有黃色忌廉汁。北海道刺身帶子煎得外脆內嫩,好香牛油味。墨汁意粉口感唔錯,味道鹹香十足,撈埋香滑忌廉汁令口感更滑溜。餐飲包$28或以下飲品。熱檸水 (跟餐)熱檸水有兩片檸檬,附上一包糖。凍檸水 (跟餐)凍檸水有三片檸檬,我叫左走甜。食物質素的確唔錯,而且
餐廳:Royal INN
地點:銅鑼灣皇室堡
菜式:法國菜
粒粒水牛芝士車厘茄沙律 (跟餐)
粒粒水牛芝士車厘茄沙律
蜜糖芥末籽慢煮美國豬柳 $178 另加一

牛油香煎北海道刺身帶子墨汁意粉 $168 另加一
熱檸水,凍檸水
餐飲包$28或以下飲品。
熱檸水 (跟餐)
熱檸水有兩片檸檬,附上一包糖。
凍檸水 (跟餐)
凍檸水有三片檸檬,我叫左走甜。
食物質素的確唔錯,而且擺盤精緻。餐廳裝修非常之靚,周圍都有鏡同水晶燈,用雲石枱同木藤椅,枱面有鮮花。一入門口就有個白色噴泉,聽住流水聲食飯,好有歐洲風格。環境氣氛唔錯。
2024-04-09
$191 (Lunch)
粒粒水牛芝士車厘茄沙律
2024-04-10 22 views
近日去左銅鑼灣一家宮廷風格咖啡館,整個店以純白為主調,擁有華麗的歐式拱門和浮雕裝飾,並點綴著豐富的花藝,氣氛優雅,彷彿置身於歐洲宮廷。這家咖啡館供應早午餐、意粉、扒類和甜點等,想去高質感餐廳拍照聚會的朋友不妨一試!今次我地就試左佢地嘅一款經典菜式—威靈頓羊肉。呢個菜唔算係好常見嘅選擇,但係如果你係個肉食愛好者,絕對值得一試。呢道菜製作方式可謂精細繁複,首先要將新鮮嘅羊肉用各種香料同調味料腌製,令到肉質更加鮮嫩多汁,然後再將羊肉包進一層酥脆嘅麵包皮度,再焗至金黃香脆。所以,我地食落去個陣,一啖咬落去就感受到肉質嫩滑,外脆內軟,香氣四溢!🍖🐑另外,我朋友就點左伊比利亞黑毛豬肋骨,質感細嫩,肉汁豐富,內裡仍然保持多汁鮮嫩,非常美味!🍖🐷

銅鑼灣係靚餐廳集中地,EE 生日,我哋搵過食評,呢間最多人like, 仲好靚好啱食生日飯,一於去到皇室堡商場嘅Royal INN 打開餐牌,價格合理💰,仲有美妙音樂嘅噴泉流水聲吃飯,如詩如畫💐,去咗歐洲咁🐑招牌威𩆜頓羊架可以吃到威𩆜頓菜式嘅地方不多,還要有威𩆜頓羊架 😍。酥皮內捲上法式芥辣、磨菇蓉、意大利火腿、法式鵝肝醬,再到裡面就是我們點的五成熟羊架。羊架肉質比就咁煎封更柔軟,而酥皮顏色同紋理都很精緻,厚度適中不得不提侍應好細心提點我們小孩吃半生熟不太好,我哋話小孩只吃意粉同甜品😂😂🍝蟹肉忌廉汁扁意粉蟹肉、露筍、小蕃茄、配上芝士忌廉汁同大芝士,份量頗多,很適合大人同小朋友🍰精選甜品拼盤我哋期待以久的甜品,有鮮果撻,馬卡龍,芝士蛋糕,焦糖脆脆。馬卡龍甜度剛好,很滿意。配上巴斯克芝士蛋糕,濕潤軟綿有滿滿芝士

🐑招牌威𩆜頓羊架

🍝蟹肉忌廉汁扁意粉

🍰精選甜品拼盤

2024-02-14
2024-04-08 52 views
作為一位熱愛打卡的香港港女,我總是追尋著城中最具特色的美食體驗。最近和家人造訪了位於銅鑼灣的「Royal INN」,這裡的宮廷風味裝修與超大水晶吊燈營造出優雅氛圍,讓我彷彿穿越到了貴族用餐的場景。午餐開始時,我們品嚐了流心龍蝦湯炒蛋牛角包,每一口都散發著濃鬱的龍蝦香氣,讓味蕾陶醉其中。搭配凍檸檬茶清爽解膩,增添了用餐的愉悅感。接著,蟹餅班尼迪的驚艷登場,每一口都是絲滑香濃的享受,搭配熱檸檬茶更顯溫暖。菜色的精心烹調讓我們一家人流連忘返,彷彿置身於美食的殿堂。雖然菜色美味,我認為服務態度可以更上一層樓,希望侍應能更細心周到,讓客人感受到貼心的服務。此外,對小朋友更加友善也是提升餐廳氛圍的關鍵之一,讓每位顧客都能盡情享受用餐的愜意時光。綜合這次用餐體驗,「Royal INN」給予我們的不僅是美味的享受,更是一場宮廷般的美食盛宴。這裡的菜色精緻可口,氛圍優雅奢華,是我下次再訪的首選之地。

2024-04-07 42 views
🌹旅行前與老公去了探店,餐廳新開業的Royal Inn,位於香港島銅鑼灣區,合我住港島人士。我們訂了12:00,窗邊位都被預訂,只能遠觀,餐廳環境舒適,面對維園,設計優雅,比尖沙咀分店大及潔淨,打卡一流。🍴星期六提供Brunch 餐單,有多款可選擇,有不同價錢,選擇時留意。我們選了:Mini Caesar salad⭐️⭐️⭐️蔬菜尚新鮮Spaghetti Carbonara ⭐️⭐️⭐️芝士味濃,豬脥肉較肥Steak & egg breakfasts⭐️⭐️⭐️牛扒厚薄適中Latte⭐️⭐️⭐️香滑味淡用餐體驗:餐廳食物一般般,用餐環境取勝,等餐時間較久。

Mini Caesar salad⭐️⭐️⭐️
蔬菜尚新鮮

Spaghetti Carbonara ⭐️⭐️⭐️
芝士味濃,豬脥肉較肥

Steak & egg breakfasts⭐️⭐️⭐️
牛扒厚薄適中

Latte⭐️⭐️⭐️
香滑味淡

用餐體驗:
餐廳食物一般般,用餐環境取勝,等餐時間較久。

好多肥肉😂
2024-03-23
$464 (Lunch)
2024-04-05 40 views
呢間餐廳裝修好靚,黑白對比好有法國風情,仲有個落地大玻璃向住維多利亞公園,對住呢個景食晚餐真係好悅心,打卡好靚😍❤️炭燒8oz安格斯裙柳牛扒牛扒經過炭燒處理,咁就可以保持住肉質嘅鮮嫩同香氣。安格斯牛肉嘅質地細緻,加上炭燒嘅獨特風味,令呢道菜更加引人嘅胃口。❤️焦糖香蕉榛子朱古力班戟班戟鬆軟香滑,外層香脆,內裡有焦糖香蕉同榛子嘅口感。朱古力嘅濃郁味道同焦糖香蕉嘅甜蜜滋味相輔相成,加上榛子嘅香氣,帶俾呢款班戟獨特嘅風味。❤️紅酒燴牛肋肉意大利飯牛肋肉經過紅酒燴煮,肉質鮮嫩多汁,並且吸收咗紅酒嘅香氣。意大利飯則係以米飯同番茄醬煮成,配合牛肋肉嘅肉汁,令飯粒入口香軟,並且帶有牛肉嘅風味😋

❤️炭燒8oz安格斯裙柳牛扒

❤️焦糖香蕉榛子朱古力班戟

法國
法國
2024-04-04 48 views
班姐妹出街都想著得靚靚✨為咗配合造型都想搵啲靚靚餐廳一齊打卡📸尖沙咀姐妹分店Royal INN 登陸銅鑼灣皇室堡🥳食物水準超出預期😋環境:8.5/10一貫純白法式華麗宮風嘅裝修🤍,門口一座噴水池極之浮誇,水晶吊燈,令人置身浪漫巴黎嘅感覺💓食物:8/10Grilled Angus Flat Iron 8oz $328基本五成熟,店員介紹話呢款會冇筋位,肉質軟腍😋,而值得一贊嘅地方系千層薯,外脆內軟,誠意之作🫡Gilled Salmon Tubettinl $168最怕食魚會overcooked,三文魚肉質嫩滑7成熟剛剛好,👭戒指意粉配合青醬相當夾,口感煙韌,so good😛Blueberry Basque burnt cheese cake with ice cream $88甜品一嚟做咩先?緊系打卡啦,甜品水準幾高,cheesecake 嘅creamy,另外食得出雪糕系知名高級雪糕,有誠意得嚟對得住價錢😘💰性價比:7.5/10 人均$300左右,食物水準相當唔錯,眼見附近好多食客都特登嚟慶祝唔同嘅特別日子,證明都系一個相當唔錯嘅dining option❤️

環境:8.5/10

Gilled Salmon Tubettinl
Grilled Angus Flat Iron 8oz
薯條
2024-04-02 60 views
今天星期日我和朋友去了銅鑼灣行街, 行到皇室堡後剛好看到這間西餐廳裝修得很漂亮, 便決定進去吃午餐.環境挺漂亮, 很多花, 很優雅, 很像在花園中吃午餐.流心龍蝦湯炒蛋牛角包 ($188):首先貌相好靚, 打卡一流.牛角包真的非常香口, 很重的牛油香味, 然後一咬下去, 牛角包裡面真的有龍蝦湯, 非常鮮味, 好香, 很好飲, 又好食. 我第一次吃有流心龍蝦湯的牛角包, 想不到真的很夾, 非常好吃.另外炒蛋都炒得好香滑, 幾好食, 不錯.沙律都好新鮮, 幾fresh 幾新鮮.意大利煙豬面頰肉卡邦尼意粉 ($138):味道非常香濃, 然後煙豬面頰肉非常香口, 咸咸香香的, 非常惹味.卡邦尼有好香的奶油味, 但又不會溜, 非常好食.跟餐叫了杯熱檸水和凍檸水, 都幾好飲.埋單加一後$326, 價錢不貴, 性價比高.
環境挺漂亮, 很多花, 很優雅, 很像在花園中吃午餐.
流心龍蝦湯炒蛋牛角包 ($188):
首先貌相好靚, 打卡一流.
另外炒蛋都炒得好香滑, 幾好食, 不錯.

沙律都好新鮮, 幾fresh 幾新鮮.

意大利煙豬面頰肉卡邦尼意粉 ($138):
卡邦尼有好香的奶油味, 但又不會溜, 非常好食.

跟餐叫了杯熱檸水和凍檸水, 都幾好飲.

埋單加一後$326, 價錢不貴, 性價比高.
2024-03-10
晚餐去到銅鑼灣一家西餐廳,優雅黑白格調裝飾搭上雲石枱,營造出一種時尚氣派氛圍,尤其進去鋪裡的噴水池更是完美打卡點,為用餐體驗增添一份浪漫。#威靈頓羊架 $298外皮酥脆,內裡羊架烹調功架得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,搭配上經典的威靈頓醬汁,每一口都是對味蕾的極致犒賞。#燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉 $168色香味俱全的佳餚,三文魚經過香煎,外皮脆口魚肉肉嫩,配上香草忌廉醬汁非常開胃,使整道菜的風味層次豐富。#法式芝士焗生蠔(香脆煙肉)$28/隻優惠價$28真的性價比超高,生蠔本身的鮮美與頂層烤得金黃的芝士和香脆煙肉形成了鮮明的對比,熱辣辣極惹味。整體感覺由裝潢設計,至菜品呈現都非常優秀。適合家人朋友共聚,或是與愛人享受一個浪漫的晚餐。

#威靈頓羊架 $298

#燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉 $168

#法式芝士焗生蠔(香脆煙肉)$28/隻

2024-03-27
  • 招牌威靈頓羊架
2024-03-29 36 views
門口位置有噴水池 啱晒少女打卡⭐️ 環境幾舒適開揚,而且有好多水晶燈同格仔地磚,感覺好華麗!法式大蒜蘑菇忌廉烤雞 $238: 蘑菇忌廉濃厚又creamy, 烤雞好嫩滑😍 有薯仔、大蒜及蘑菇,仲有脆麵包可以沾黎食🤗紅酒燴牛肋肉意大利飯 $158: 燴牛肋肉嘅紅酒味幾入味,牛肋肉好嫩滑👍🏼 意大利飯好煙韌,仲有拉絲芝士😚 法式鵝肉醬伴鵝肝慕絲 $158: 鵝肉醬伴鵝肝慕絲好濃郁 帶鵝肉口感更豐富✨ 有新鮮無花果、蜜柑乾、沙律菜、蕃茄等,伴脆多士、意大利黑醋及果醬好開胃!
法式大蒜蘑菇忌廉烤雞 $238
紅酒燴牛肋肉意大利飯 $158
法式鵝肉醬伴鵝肝慕絲 $158
2024-03-29 44 views
銅鑼灣皇室堡新開嘅呢間西餐廳,門口位超打卡🫶🏻 華麗嘅水晶燈加上歐陸式嘅噴水池❤️ 真係影相都影到手軟😎烤蕃茄布袋芝士沙律 ($168)新鮮嘅蕃茄加上Burrata cheese🧀 再配上pesto、檸檬同埋橄欖油做醬汁🥰 非常清新🌿西班牙黑毛豬鞍架 ($248)豬扒好軟熟🥰 仲有好多唔同嘅配菜👍🏻 好似羽衣甘藍同埋烤薯咁❤️香脆豬面頰肉意大利松露小雲吞($158)香滑既黑松露忌廉汁, 配上菠菜同小雲吞,一啖一粒超方便🥰

烤蕃茄布袋芝士沙律 ($168)

西班牙黑毛豬鞍架 ($248)

香脆豬面頰肉意大利松露小雲吞($158)
香滑既黑松露忌廉汁, 配上菠菜同小雲吞,一啖一粒超方便🥰
諗住坐低食少少嘢。喺門口又唔話俾人哋聽有最低消費每人三百幾,仲要入到去坐咗一陣先提。簡直離晒譜。應該喺門口講明唔係入到去坐低,仲要睇咗份Menu一陣先同你講。手法不良囉!