2024-03-11 22 views
首先,蒙古羊肉片,經典的火鍋食材,肉質鮮嫩多汁,入口即化,忍不住一片接一片。而且呢度選用既係最優質既羊肉,保證你享受到最美味既口感❗️之後係脆鯇片,魚肉肉質細嫩而鮮美,肥美既口感令人回味無窮,放入火鍋,脆鯇片可以瞬間吸收湯底既鮮美味道,帶黎一種嘴裡爆炸既美味享受‼️而最令人驚喜就係湯底杞子花膠膠原鍋,杞子花膠富含膠原蛋白,對皮膚有好好既滋養同美容作用,可以係享受美食既同時擁有年輕既肌膚‼️當然,呢度既小食同樣吸引,黃金炸饅頭絕對係不可錯過既選擇,外酥內軟既口感,配上火鍋底料既香氣,簡直就係絕配,一口咬落去,餡料既豐盈水汁頓時充滿佐整個口腔,彷彿一瞬間將你帶到食慾既極致‼️而另一個哈哈蝦中寶就係由特選大蝦製作既特色菜品,蝦肉鮮嫩多汁,搭配著特製既秘制醬汁,味道無與倫比,鮮香脆口,回味無窮‼️
2024-03-11 17 views
今晚就同咗老公食好西,嚟呢間《咪走雞》度食打邊爐啦🍲!湯底好多選擇,卜卜硯不嬲我至愛😻今晚湯底係《蒜蓉トト蜆鍋》,超級濃味!湯底10分濃郁!裏面仲有激多卜卜硯!仲99%都係開左架!又濃郁,超好味!😗手切霜降牛頸脊認真好食,😍油脂分布平均!果然係一級靚牛!🫣入口即溶 !🐮味豐富虎蝦😙, 爽爽彈牙,入曬蒜蓉味!呵呵正!🤗!牛柏葉超經典😏!!激爽口!再擺落個卜卜硯湯度,超鮮味,極惹味,食完一舊又一舊!⚡️雜菇拼盤+ 豆卜 !其實主要嚟講都係想食個湯底雜菇同埋豆卜朔晒啲湯底嘅味蒜蓉味超濃!超好食好正!我真係覺得好滿意

虎蝦😙, 爽爽彈牙,入曬蒜蓉味!呵呵正!🤗!

2024-03-11 5 views
同老公去了米走雞食火鍋,這個餐廳提供了多種火鍋湯底和各種豐富多樣的食材,我們點了一些招牌菜品,其中包括蒜蓉トト蜆鍋、蒙古羊肉片、特級雪花肥,包心丸和茼蒿。首先,讓我們來談談蒜蓉トト蜆鍋。這個湯底以新鮮的蜆肉為主要食材,搭配蒜蓉調味,為整個火鍋注入了濃郁的蒜香。蜆肉鮮嫩多汁,讓人回味無窮。接下來是蒙古羊肉片,天氣凍食羊肉就最啱。這種切得薄薄的羊肉片質地細嫩,口感滑爽。它具有獨特的羊肉風味,搭配上火鍋湯底的滋補湯汁,讓這道菜更加美味。在火鍋中快速煮熟後,羊肉片保持了鮮嫩的口感,讓人愛不釋手。特級雪花肥牛是我們另一個點的菜品。這種肥牛切得極薄,肉質嫩滑,帶有微妙的油花。在火鍋中稍微煮熟後,肥牛肉片融化在口中,散發出濃郁的牛肉香氣。它的口感絕佳,讓人愛不釋手。包心丸是我們火鍋中的一個小驚喜。這些丸子有著柔軟的外皮和豐富的內餡,每一口都充滿了濃郁的爆漿味道,口感彈牙。最後是茼蒿,這是一種營養豐富的蔬菜。它的嫩莖在火鍋中迅速煮熟,保留了鮮綠的顏色和清脆的口感。茼蒿的微苦味和火鍋湯底的鮮味相互輝映,為整個火鍋增添了一道清新的風味。
2024-03-09 34 views
早前同事們下班想食火鍋🍲類, 佢哋介紹曾品嚐過一間餐廳的雞煲🐔 好滿意: 米走雞 !所以今晚都一齊食飯來到, 位置便在觀塘the wave 上面都好方便,而且餐廳數千呎寛濶開揚,一班朋友一齊食飯便更開心🥳黃金芝士雞煲🧀超重芝士味的雞煲,因加入了大量芝士,加上嫩滑雞肉一齊食,芝士濃香味撲鼻,芝士控的我大愛!配料都相當多選擇,我便點了白鱔、皇帝菜、豆苗、響鈴等等, 好豐富!米走雞觀塘興業街4號The Wave 3樓

黃金芝士雞煲🧀

米走雞
觀塘興業街4號The Wave 3樓
《米走雞》最出名係各式各樣嘅雞煲,可以話係雞煲界嘅佼佼者😉食雞煲約埋幾個老友,成件事就係爽皮~~⛔火焰麻辣雞煲⛔話明係火焰麻辣雞煲,上枱時緊係會識起火啦~要咗大辣大麻,果然無令我哋失望🥵每舊雞肉都沾滿醬汁,惹味到停唔到口呀🤤火焰麻辣雞煲嘅味道真係令人難以忘懷😋,辣度啱啱好🌶,熱辣辣地喺口腔裏面舞動,夾帶著少少麻味,啖啖肉嘅雞塊咬落軟嫩多汁,與雞煲裏頭嘅豆腐、蘑菇、土豆🥔同埋彈牙嘅蝦球🦐相映成趣,食材吸滿咗麻辣嘅精華,吃一口就令人汗流夾背,熱氣蒸騰。邊食還可以感受到微微嘅酸香,令人食指大動。煲邊滋滋作響,聞住香氣四溢,視覺同嗅覺都被無限滿足。每次食火焰麻辣雞煲,就仿似迎接一場挑戰🔥,強烈嘅味道猶如演唱會嘅燈光💡,照亮晚餐嘅每一角落。呢種大膽嘅口味結合,令人嘅味蕾興奮不已,就算食到面紅耳熱,都忍唔住想再夾一筷子🥢。火焰麻辣雞煲,不單只係食物,它提供嘅係一個體驗,一場舌尖上嘅旅程🚀,帶你穿越嗜辣嘅極限,探索美食嘅新境界。正正因為如此,每當想起來到冬天或者雨天,心底總會浮現個念頭,想再去感受一次火焰麻辣雞煲那種令人心跳加速,好似初戀嘅感覺❤️。🍤小食🍤依到嘅特點係有一lot自家製小食,試咗脆炸哈
⛔火焰麻辣雞煲

🍤小食🍤
依到嘅特點係有一lot自家製小食,試咗脆炸哈蝦餅同花雕醉雞翼超出色👍🏻炸蝦餅脆卜卜好刷嘴,醉雞翼酒味香醇,食完有少少醉😝
🍲配料🍲
選擇款式多元化,丸類有手打丸,亦有海膽丸、芝心丸等😀麵類唔少得每個人都鐘意嘅烏冬、公仔麵,啱嘅要食麵先夠飽嘅朋友🤭
2024-02-28 69 views
好耐沒來落街食野,今日屋企沒煮飯,呢間餐廳最適合一家大細唔同既需要。呢度環境好乾淨,望落好舒服,我地就好快地落單了👍🏻👍🏻👍🏻🍱⋯⋯蒜蓉トト蜆鍋,一道以蜆和各種香料為主要調味料的湯底,擁有獨特的清新和海水鮮味,各樣🌶配料香料為整道菜品增添了豐富的口感和風味。🍱《青花椒牛舌》先望到肉既色澤,已經非常吸引,味道好香,好濃鬱。🍱滑雞片,讓人愛不釋手,肉質非常彈牙。牛柏葉肉質爽口,好快就熟。萵筍片,帶來了一份自然的甜味,口感清爽,平衡了整體口感。⚛️ 總的來說,トト蜆鍋不僅具有濃鬱的味道,還提供了豐富的營養。=果然名不虛傳,好抵食!同埋味道好高質,好有水準⚛️

2024-02-27 95 views
今日同媽咪去行街,媽咪心思思想去打邊爐我就帶佢去咗我之前食過嘅餐廳今次叫了一份皮蛋芫荽鍋做湯底🍲 皮蛋的鹹香和芫荽的清新融合在一起帶來了一種濃郁而又清爽的口感這道菜的湯底以骨湯熬煮而成有濃郁的口感和香氣配菜叫了豬頸肉、魚鱔片、鮮腐竹,還有娃娃菜。把各種配菜放入湯裡煮熟時,吸收了湯的風味,豬頸肉同魚鱔片的滑嫩、鮮腐竹的軟綿,都能完美融入湯中,讓每一口都充滿了滿足感現在見到有啲live Band set up,如果撞正有演出,氣氛應該好正
今日同媽咪去行街,媽咪心思思想去打邊爐
我就帶佢去咗我之前食過嘅餐廳

今次叫了一份皮蛋芫荽鍋做湯底🍲
皮蛋的鹹香和芫荽的清新融合在一起
帶來了一種濃郁而又清爽的口感

這道菜的湯底以骨湯熬煮而成
有濃郁的口感和香氣

都能完美融入湯中,讓每一口都充滿了滿足感

2024-02-26 77 views
好耐沒同朋友打邊爐, 呢間餐廳我地次次都要約!店內採用輕奢簡約風,食野吹水最適合。特級雪花肥牛和霜降Prime牛板腱*****特級雪花肥牛極為嫩滑,肉質鮮嫩多汁,脂肪分佈均勻,入口即化。它的肉紋猶如雪花般細膩。而霜降Prime,板腱部位的肉質韌勁十足,口感有嚼勁。豆腐口感細膩柔軟,吸收了周圍的調味湯汁,味道鮮美。午餐肉口感韌勁十足,搭配上特製的調味汁,味道鮮美香甜。金湯桃膠花膠雞湯,滋補養顏。金湯是用雞骨熬制而成,湯底濃鬱鮮美,充滿雞肉的香味。店員話佢地大部分食材都系時令食材,保證新鮮同埋品質!推薦:☀☀☀☀☀味道:☀☀☀☀☀位置:☀☀☀☀☀
店員話佢地大部分食材都系時令食材,保證新鮮同埋品質!
推薦:☀☀☀☀☀
味道:☀☀☀☀☀
位置:☀☀☀☀☀
2024-02-23 90 views
今日第一次黎呢間打邊爐☺️,餐廳裝修特別😜!勁有氣氛!餐廳環境乾淨,光猛又開揚!😎先講講湯底,湯底叫左《杞子花膠膠原鍋》!😇湯底係長時間熬制而成,食火鍋之前先飲湯!試試佢原汁原味嘅感覺先!🤤花膠超滋潤,成煲湯都充滿骨膠原嘅感覺🐔!重骨膠原飲完個口會漿住咗,係真材實料熬出黎嘅花膠湯!😌超養生,超補身!🔸 澳洲頂級和牛封門柳,擺盤超靚!超有牛味!一食就知係和牛、靚和牛!食得出係高級嘢!😉🔸 豬皮,豬皮打邊爐,真係超邪惡!食完充滿敘舊咁!但係豬皮唔會好油,用嚟打邊爐真係非常匹配!配埋花膠湯底🫶🫶一絕!🔸 雲吞。包得超好!雲吞超多豐富嘅餡料!不嬲都鍾意食雲吞打邊爐!呢個雲吞配骨膠原湯,非常美味!🔸 脆鯇片。係正嘅,好有口感,滑嘟嘟!唔會好多骨,食落滑脫脫爽爽脆脆。又有魚味!haha 😊🔸 花枝片. 有咬口,配埋花膠雞湯,勁鮮味🩷yum yum !環境:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼食物:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼服務:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼價錢:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

環境:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
食物:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
服務:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
價錢:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
2024-02-23 58 views
作為一個火鍋控,最近發現佐一間絕對令你欲罷不能既火鍋店!呢度裝修又好,而且食物種類好多好豐富,店員亦都好親切,態度好好,成個氣氛都好舒服!🤩蒜蓉トト蜆鍋簡直就係一道舌尖上既奇跡,新鮮既蜆肉搭配蒜蓉爆炒之後再放湯,蜆肉鮮香鮮嫩,入口爆香多汁,每一口都讓人陶醉其中!🤓西班牙黑豚肉黑豚肉肉質鮮美,紋路分明,完美地融入佐火鍋湯底,每一片都飽滿多汁,入口即化!🥸菠菜餃子呢個係店裡招牌之一,餃子皮細肉嫩,每一口都散發出菠菜既香氣,配上肉餡,鮮香味美!🤪手打五寶拼盤五寶丸超豐富,有豬肉丸、牛肉丸、蝦丸、墨魚丸,同埋鯪魚丸,款款味道口感都唔同,好似蝦丸同墨魚丸就夠晒彈牙,味道超好呀!😁鴨血鴨血既鮮嫩口感同特殊味道令人愛不釋手,鴨血好鮮嫩,好滑身,而且味道香濃!😆黃金炸饅頭炸饅頭真係由細食到大,饅頭外酥內軟,每一啖都係熱騰騰既口感享受!
🤩蒜蓉トト蜆鍋
🤓西班牙黑豚肉
🥸菠菜餃子
🤪手打五寶拼盤
😁鴨血
😆黃金炸饅頭
2024-02-22 69 views
放工約同事食飯,揀左食米走雞。觀塘店環境濶落冷氣足,沙發又好坐,假日仲有live band添㗎。坐低後,店員即送上醬料,幾乾淨衞生。⭐黃金芝士雞煲作為一個芝士控,來到米走雞當然要點佢地嘅芝士雞煲啦,呵呵,仲名黃金喎,好意頭啱哂新正頭。芝士真係好多好正,煲一陣溶左就可以食,雞件嫩滑好好味,而且全煲都係雞脾黎啖啖肉,好滿足啊😍⭐菠菜豬肉餃雖然一心諗住黎食雞,但都要叫下火鍋料打邊爐嘅😋菠菜豬肉餃好味呀,菠菜軟嫩鮮甜。⭐手打鮮墨丸墨丸好彈牙好爽口,但略微鹹左少少。⭐魚皮餃呢個都正喎,好香口。⭐稻庭烏冬打邊爐必備烏冬吸湯一流😆淥一淥就好正,又滑又煙韌。⭐豆苗最後仲有碟菜,冬季限定嘅豆苗😘兩個人食個大雞煲真係好滿足,爆多芝士🧀食得好開心😆
放工約同事食飯,揀左食米走雞。

坐低後,店員即送上醬料,幾乾淨衞生。

⭐黃金芝士雞煲

⭐菠菜豬肉餃

⭐手打鮮墨丸
墨丸好彈牙好爽口,但略微鹹左少少。

⭐魚皮餃
呢個都正喎,好香口。

⭐稻庭烏冬
打邊爐必備烏冬吸湯一流😆淥一淥就好正,又滑又煙韌。

⭐豆苗
最後仲有碟菜,冬季限定嘅豆苗😘

兩個人食個大雞煲真係好滿足,爆多芝士🧀食得好開心😆
2024-02-19
2024-02-16 84 views
話說陳太力推嘅打邊爐<走米雞>,我帶咗媽咪同埋家姐去試咗,真係無介紹錯,又抵食又好食🎉手切霜降牛頸脊真係無得頂🥩 沙爹湯底嘅手切霜降牛頸脊真係一流👍🏼!一啖入口,已經可以感受到啲肉嘅嫩滑同埋多汁😋。而且牛肉嘅香氣同埋沙爹湯底嘅香辣味道都融合得好好,令人食完之後,口腔留住嘅係一種滿足感🤤。而且手切嘅牛頸脊都可以食到啲肉嘅彈牙質感,啲肉質比較厚身,但係都唔會太肥膩👌🏼。霜降牛頸脊就可以嘆到啲肉嘅甜味,同埋啲沙爹湯底嘅香辣味結合得非常之好😍。最正嘅係,盛載啲肉嘅湯底都好夠味,飲落去嘅時候,連湯匙都停唔到手,真係太正喇🔥!簡直係牛肉控嘅至愛💖!下次再去食火鍋,我一定會再叫呢個湯底同埋手切霜降牛頸脊🥰!!秒清咗一碗,要再加!同埋,佢哋嘅翡翠苗就好新鮮,好嫩滑🥬仲有一樣必試嘅就係佢哋嘅手打M5和牛丸🐮這個牛丸真係無得挑剔!質感彈牙,肉汁四溢!一咬落去,就彷彿身在和牛天堂🫶🏻我哋揀咗惹味沙爹,呢個湯底真係鮮香無比,夠辣夠香!一啖下去,辣辣嘅感覺即刻襲捲舌尖,令人興奮不已🌶️整體上,呢間打邊爐真係係一個令人驚喜嘅選擇!佢哋嘅食材新鮮,味道鮮美,絕對係一個值得一試嘅地方!而且,佢哋嘅服務都
!秒清咗一碗,要再加!同埋,佢哋嘅翡翠苗就好新鮮,好嫩滑🥬

整體上,呢間打邊爐真係係一個令人驚喜嘅選擇!佢哋嘅食材新鮮,味道鮮美,絕對係一個值得一試嘅地方!而且,佢哋嘅服務都好親切,令人感到好溫暖!🥰
2024-02-16 58 views
今天週未約了這位不多出街的朋友,我們想出那區,朋友說好久冇出旺角,選了這區行,就想午餐那間吃,提議不如吃火鍋,選這間,之前吃過,食物款式多,看了一會餐牌叫了先選湯底再掃熟食, 好多款湯底; 有辣有唔辣, 有清有濃,  好多湯底都食過。今次就返屋企人口味,簡左惹味沙爹湯。惹味嘅沙爹湯🍲,正正係食火鍋嘅完美夥伴。沙爹湯濃郁香氣四溢,充滿咗花生嘅香味🥜,再加上一丁點嘅辣椒🌶️,令到湯底既夠味又帶麻辣感。沙爹嘅濃厚口感同埋滲透肉質嘅能力,令到任何肉類🥩,無論係牛、豬、雞定係海鮮🦐,都能夠吸收足夠嘅風味,煮出嚟嘅食物仲會令人回味無窮。喺呢個冬天🥶,一邊食緊熱辣辣嘅沙爹火鍋,一邊傾偈,絕對係邊款聚會嘅最佳節目。火鍋旁邊配以新鮮嘅蔬菜🥬,可以做到平衡飲食嘅作用,令到整體感覺既滋潤又健康。而嗰種香辣、甜甜地嘅滋味,喺口腔中散開之後,就會令人禁唔住一啖又一啖,恨不得要把整個火鍋內嘅東西一氣呵成食晒佢🤤。如果你未試過沙爹湯底嘅火鍋,真係要快啲去感受下呢份特別嘅美味啊!鮮製五拼餃款款牛都好味啊! 餃類每款大粒,鳳城水餃皮好嫩滑彈口,爽口彈滑,好鮮鮮蝦香味,絲絲幼身菇,好香菇味。霜降Prime牛板腱也是一叫再叫

霜降Prime牛板腱也是一叫再叫之選,肉質比較有嚼口,  牛肉味較濃郁。食完肉肉,當然要食D菜。茼蒿好翠綠菜味同爽脆!!

PS. 食材鮮又出名性價比高,環境乾淨侍應生又有禮貌,坐位又舒適,生和熟食選擇多,係非常之豐富㗎!
今日早收工,所以去咗搵喺觀塘做嘢嘅朋友食飯。天氣凍冰冰,想食啲暖笠笠嘅嘢,朋友帶咗我嚟呢一間米走雞食雞煲。餐廳好大地方,好闊落,我哋兩個人坐卡位。一開始服務員會比我哋自己任揀醬料,有蔥,蒜,小米椒,麻醬等等。我哋揀咗一個雞煲同埋一啲火鍋料打邊爐。火焰麻辣雞煲(小)因為我哋兩個都唔食得好辣,所以只係叫咗BB辣。首先雞煲會放喺爐上面,滾左店員就會落醬汁同埋幫手炒,之後好快食得。雖然係細份,但係都有好多件雞。每件雞都啖啖肉好滑,BB辣唔係好辣,但係好惹味,配菜嘅洋蔥滾耐咗好索汁。食完雞煲可以揀加清湯或者辣湯打邊爐,兩種食法:哈哈蝦中寶叫咗半份,但都幾多,每件蝦滑入面都有鮮蝦,仲有脆卜卜蟹籽,食落有口感,仲好新鮮鮮製韭菜餃餃子皮好薄,入面有好多韭菜,好濃郁,愛韭菜的必食澳洲和牛M8 肩胛肉眼片牛肉屬於薄切,分量唔少,食落好軟,一啲都唔會韌,仲好重牛味好好食 豆苗豆苗新鮮夠脆

餐廳好大地方,好闊落,我哋兩個人坐卡位。

火焰麻辣雞煲(小)

食完雞煲可以揀加清湯或者辣湯打邊爐,兩種食法:

哈哈蝦中寶

鮮製韭菜餃

餃子皮好薄,入面有好多韭菜,好濃郁,愛韭菜的必食

澳洲和牛M8 肩胛肉眼片

豆苗

豆苗新鮮夠脆
2024-02-08 107 views
🐔 火焰麻辣雞煲(大) 💰$258今次叫既雞煲係大份四人份量,雖然我兩個人去食,但係鍾意食雞煲,所以叫咗大份。始終係大份,雞份量好夠,配料都好多,雞都好夠味。雞煲個醬汁一路熱住,雞都仲好嫩滑,醬汁還好,未算好杰,所以都唔會食到好漏食完雞煲仲可以加湯去打邊爐🍲🥬 生菜 💰$28🦀 蟹柳 💰$26🐟 魚片頭 💰$26🐽 午餐肉 💰$28💛 包心丸 💰$26🍹 凍檸樂 💰$24款式都幾多,除咗我以上叫嗰啲,仲有牛肉、牛舌、丸類、海鮮、菌類、粉麵去揀😉
🐔 火焰麻辣雞煲(大) 💰$258

食完雞煲仲可以加湯去打邊爐🍲