茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
這家傳統西式高級餐廳的餐點和服務都非常出色位於尖沙咀東部商場內,唯一缺點沒有免費泊車。每道菜品都展現出高質素的水準,牛扒更是讓人驚豔。餐廳的環境和氣氛也非常浪漫高級,讓人感到很舒適愜意。甜品也非常出色,讓人口感和視覺上都得到了享受。前菜沙律更是質素很好,讓人開胃。總的來說,這家餐廳提供的是一個極致的用餐體驗,人均價位雖然較高,但絕對物有所值。如果想要品嚐高水準的西式料理,這家餐廳絕對是一個值得推薦的選擇。

2023-05-12 1536 views
一間都算出名嘅扒房,估唔到係試伏叫medium rare ribeye,用一隻勁勁勁熱嘅碟上,很快就變咗well done⋯ 你明唔明果種失落,好似食緊湯渣咁。Filet ok, 可能夠厚隻碟唔可以變佢做well done, 但口感,味道都只係一般貨色。上OpenRice 睇,個個都話必試的蟹餅⋯ 不外如是⋯ 是啖啖肉,但就係咁,調味都無驚喜。薯蓉幾好,無咩挑剔的地方。甜品幾好食,但百幾蚊個cheese cake⋯ 酒list 又貴又無選擇。無下次。
一間都算出名嘅扒房,估唔到係試伏

薯蓉幾好,無咩挑剔的地方。

甜品幾好食,但百幾蚊個cheese cake⋯

酒list 又貴又無選擇。

無下次。
Medium  rare  ribeye
2023-05-10
2023-04-02 1455 views
Carpaccio 嫩滑好味主菜塊 signature petite filet 牛聽佢建議叫了三成熟,香嫩多汁,肥肉不多卻入口滑化。甜品cheesecake 及環境也不錯。
Carpaccio 嫩滑好味

叫了三成熟,香嫩多汁,肥肉不多卻入口滑化。

甜品cheesecake 及環境也不錯。
  • Filet
2023-03-10 1541 views
情人節當天訂枱食晚飯,環境氣氛一流,而且侍應服務一流,而且仲有贈送一份Brownie曲奇餅做小禮物。當日只能夠揀情人節套,頭盤可以揀蟹餅同埋龍蝦湯,我哋兩個人都係揀咗蟹餅,呢個一定推介一下,如果再去都必點,因為真係好好食!主菜分別點左ribeye & filet, 我認為肉眼比較好食,因為filet出到枱有點overcook, 有啲位太硬咬唔到,而當日甜品已經冇晒芝士蛋糕,所以都係揀咗芭,個人認為雪芭整得唔錯
  • Ribeye
  • 蟹餅
2023-03-08 1279 views
❤️ 茹絲葵牛排餐廳📍尖沙咀麼尖沙咀中心1樓108-110號舖------------------------------Ruth's Chris Special Set $578Dinner menu $4381️⃣ USDA Filet 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛扒肉質鮮嫩 多汁 外皮煎得脆脆的💕5成熟的牛肉 剛剛好😋2️⃣ Salmon Filet 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻三文魚調味出色😋除了有檸檬汁的酸味 還有甜甜的醬汁 比較特別 喜歡🥰3️⃣ Lobster 🦞 Bisque 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻非常香濃的龍蝦湯☺️啖啖龍蝦 份量適中 值得一試😆4️⃣ Baked potato 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻薯仔烤得不夠香 中間的薯肉味道較淡😆配上煙肉碎和酸酸的醬 比較好食😋5️⃣ Mashed Potato推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻薯蓉香濃 非常易入口😋惟味道較淡 建議自行加上鹽和黑胡椒粉調味 6️⃣ Cheesecake 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻即使已經很飽 但一定要食🤩芝士味非常香濃 蛋糕濕潤 很好食😋------------------------------非常欣賞待應的服務 觀察到前
❤️ 茹絲葵牛排餐廳

5️⃣ Mashed Potato
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻

6️⃣ Cheesecake
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
非常欣賞待應的服務 觀察到前菜我們想分享 因此把湯分為兩份👍🏻如此細心 值得讚賞🥰餐廳很有情調 裝潢具特色 慶祝一流💕各枱位置較遠 具私隱 可以暢談🤩

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-05 1064 views
同老公慶祝生日嗰日係星期六,但唔太多人餐廳枱與枱之間分怖夠寬,燈光又暗暗地最岩情侶談心餐包好細心用熱嘅布包住,令到個包keep住熱又鬆脆,平時唔鍾意食包嘅我都覺得好味食咗兩舊😋😋上每道菜時,為左保持食物質素,每隻碟都係熱到唔掂得,上蟹餅同牛扒時啲油仲係炸炸聲。而因為生牛肉係冷盤,隻碟就係冰凍,值得一讚。(如果帶埋小朋友去食既話就要更加小心)Sizzling Carb Cake $280平時出邊食蟹餅,好多都有炸粉又實實地,但呢度蟹餅係煎嘅,啖啖都係充滿一嚿嚿大蟹肉,唔係一絲絲嘅,好鬆化,但又唔易散,絕對推介👍🏻👍🏻👍🏻Carpaccio $220生牛肉,每塊超級薄片,口感軟滑,好味16oz Ribeye $680好Juicy, 肉味重,口感一流(唔鍾意食啲太淋或太韌)我地叫5成,開頭都驚太生,但係侍應話隻碟好熱,到時覺得太生可以嘅話可以用隻碟既熱力再煎下佢(可想言之隻碟有幾熱)。最後,值得一讚就係當日老公生日,食完後送左件甜品俾我地,即時用數碼相機幫我地影相,到俾錢時遞上我哋張合照相,覺得好窩心,因為而家大多數人只會在電話/電腦睇相,真係好少晒張相出嚟睇,有實體感覺正好多🥰
同老公慶祝生日
嗰日係星期六,但唔太多人
餐廳枱與枱之間分怖夠寬,燈光又暗暗地
最岩情侶談心

(如果帶埋小朋友去食既話就要更加小心)

Sizzling Carb Cake $280

Carpaccio $220
生牛肉,每塊超級薄片,口感軟滑,好味

16oz Ribeye $680
好Juicy, 肉味重,口感一流(唔鍾意食啲太淋或太韌)

1984 views
2023-02-18
Celebration
Birthday
  • Ribeye
  • Carpaccio
  • Crab Cake
2023-03-04 681 views
失望的!首先講環境,裏面有幾枱有小朋友,其中兩枱好嘈,父母由得孩子在餐廳大吵大鬧,相距多張桌子的距離,也感到非常煩厭。服務方面,頭盤主菜好快就上,食完主菜之後,等咗好耐都冇人上甜品,上咗甜品叫埋單,點知要等好多其他枱先一齊埋,變咗等好耐。最重要係食物方面,啲牛肉嘅感覺係冇乜肉香,肉質麻麻哋,雞肉餐亦都好鞋同乾。麵包、湯、蟹餅味道是不錯的。但人均近七百一位,環境、服務、食物都唔值,試一次就夠,唔會再嚟。
失望的!

2023-02-23 718 views
好多年前慶祝生日食過Ruth’s Chris , 可能係當時第一間食過比較高級既扒房, 對服務同野食都好impressed。餐廳環境幽暗, 裝潢以深色木材為主, 每枱之間空間感十足。 Ruth’s Chris 比人感覺唔會係華麗花巧, 而係好傳統、務實、 專心一致既扒房,係服務細節感受到佢地既檔次。近呢兩年去食 , 對佢既扒感覺冇咁深, 但Crab Cake 仍然係世一, 未有餐廳超越到🥰法包暖暖🥖,雖然我都係中意軟既包🤣 牛油好香好軟滑。 家人點左杯House Wine - Pinot Noir Bouchar (HKD198/ glass) ,聽講係葡萄品種中的女神 🍷 但由于對紅酒冇咩研究既我就唔評論啦。Sizzlin’ Blue Crab Cakes HKD230 🦀 “Sizzlin’” 係Ruth’s Chris 既賣點 , 無論crab cake 定Steak 都會用 攝氏260度既碟去serve. 上菜個陣除左牛油香仲有好似鐵板個種滋滋聲, 令人食指大動!呢到既蟹餅真材實料,蟹肉佔左9成以上, 唔會食到多餘既粉漿 , 一絲絲既蟹肉好鮮甜, 用少少bell pepper

法包暖暖🥖,雖然我都係中意軟既包🤣

“Sizzlin’” 係Ruth’s Chris 既賣點 , 無論crab cake 定Steak 都會用 攝氏260度既碟去serve. 上菜個陣除左牛油香仲有好似鐵板個種滋滋聲, 令人食指大動!呢到既蟹餅真材實料,蟹肉佔左9成以上, 唔會食到多餘既粉漿 , 一絲絲既蟹肉好鮮甜, 用少少bell pepper 點綴,處理都好小心冇食到有蟹殼 。👍🏻 間中加少少檸檬汁會清新啲。 平時咁辛苦又扑又鉗先食到少少既蟹肉,而家可以大大淡咁食 , 好滿足🥰

Ribeye 16ounce HKD650 🥩
個人覺得呢到既steak調味偏淡同簡單 ,可能想食客試真啲佢地穀飼牛同原味啦, 我就另外request 佢比salt & pepper 同mustard 。 Ribeye 肉味重、油花豐富, 但有啲筋位唔係好咬到 。

Petite Filet 8ounce HKD510 🐮
好厚身, 相比之下係偏瘦 同好淋身既肉質。 Petite Filet 係咁多款扒入面per g 價錢最高, 但相比之下我都係中意Ribeye 多啲~我地仲叫左薯蓉做side , 都幾香滑。

雖然今次食Ruth’s Chris 冇印象中咁驚艷, 但crab cake 始終都會令人念念不忘🤤。 So far係香港試過唔同既扒房,考慮價錢、 服務等, 好似未有一間高分過Ruth’s Chris 😁
  • 蟹餅
2023-02-20 577 views
第一次去位於尖沙咀嘅steakhouse 同區內試過最有水準嘅一間。食物🥩方面:叫主菜叫咗fillet &New York strip🥩煮到要求嘅熟度⏲️! 2個都煮得好好,肉汁完全鎖到係入面, 加上熱碟令牛扒食到最後一刻都仲熱🔥,呢個好抵讚服務方面:👩‍🔧 有男職員可以講廣東話 其他多數以英文溝通。🍾水杯永遠唔會缺水 好自動幫你refill。男職員好貼心,主動幫我地影相📸,真係好加分經理食到差唔多會跟進食物嘅質素,仲送咗小蛋糕比我地 。整體感覺一流。會再翻嚟食

煮到要求嘅熟度⏲️!

🍾水杯永遠唔會缺水 好自動幫你refill。

男職員好貼心,主動幫我地影相📸,真係好加分

經理食到差唔多會跟進食物嘅質素,仲送咗小蛋糕比我地 。

整體感覺一流。會再翻嚟食
Fillet    NewYork  strip
2023-02-16
Fillet    NewYork  strip
  • 龍蝦湯
  • Filet
第一次嚟依間非常有名既知名扒房,環境優雅,略為柔和同昏暗既環境,配合中午窗外透射入嚟既自然陽光,好有一種舊式既浪漫氣氛。我地兩個人叫了幾款都係佢地既招牌菜,應該都係一般新客嚟到會選既熱門款式當日有兩款既餐湯,Loster Bisque 非常美味,反而Corn Crab Chower 有點太厚身,而且個人不太喜歡粟米味太搶味,但味道依然係出色的Crab Cakes 又係每枱客枱上都幾乎會見過既一款前菜,蟹肉味好鮮甜,建議不用加檸檬汁,避免比檸檬蓋掩了蟹肉既鮮味,必點推介Ruth's Chop Salad 面層係炸洋蔥,混入了適量醬汁既沙律菜,中間食到有藍芝士,煙肉等材料,但整體味道調得好融和,無話邊一樣材料味道太搶終於到主角美國Prime Ribeye 16安士出場,Media Rare剛好,肉味香濃連肥膏都好味,而且肉質亦夠淋,相信應該係用無急凍過既冰鮮優質牛,食嗰陣已經諗緊幾時嚟試佢地既牛柳,而且用調左味既橄欖油淋輕輕咁淋上極熱既空碟咁放係我面前俾我用嚟放牛扒,個人幾鐘意依種做法,牛扒保持到熱度又唔會比隻熱碟overcook左塊扒Creamed Spinach 其實係好食的,但因為食

Creamed Spinach 其實係好食的,但因為食扒到一半時已經覺得有點飽,所以依款超多Cream既菠菜已經食唔到幾多

整體來講,環境,服務同食物贊素都絕對配得起依度既價錢,愉快既一餐

2023-01-08 1135 views
最近去多左steak house,今次呢間有令我想再去既感覺!今次叫左兩個special set menu,包括左前菜、主菜、甜品同飲品。前菜叫左牛肉薄片同龍蝦湯。牛肉薄片配合芝士、菜同多士,幾開胃!龍蝦湯係今餐最有驚喜既,濃得黎唔會太鹹。另外職員知道我地share食物,幫我地分左碟,抵讚!Ribeye叫左medium,用熱碟上,食得慢都唔怕會凍左。由於我地share,職員有另外比兩隻加熱左既碟(碟上有熱油)同埋刀具,亦有再三提醒碟好熱,服務真係比好多酒店餐廳仲要做得好!Filet 都係medium,配上松露,係重口味人之選!配菜叫左芝士焗薯同粟米。芝士焗薯係正常味道,粟米係新鮮粟米加入各種椒炒過,感覺幾新鮮。今次係慶祝生日,上甜品時職員有幫手影相,仲有一張相即時印出嚟比我地,職員影相時亦好用心。總結,食物由前菜到甜品都好令人滿意。味道未到好驚艷,但配合餐廳環境同埋職員貼心既服務,整個用餐體驗令人回味,係絕對會回頭既steak house!

前菜叫左牛肉薄片同龍蝦湯。
Carpaccio

牛肉薄片配合芝士、菜同多士,幾開胃!
Lobster  Bisque

龍蝦湯係今餐最有驚喜既,濃得黎唔會太鹹。
另外職員知道我地share食物,幫我地分左碟,抵讚!
Ribeye

Filet

Filet 都係medium,配上松露,係重口味人之選!
芝士焗薯、粟米

配菜叫左芝士焗薯同粟米。

總結,食物由前菜到甜品都好令人滿意。
Celebration
芝士焗薯、粟米
  • 龍蝦湯
  • Lobster Bisque
2022-12-20 1240 views
老公生日話想食牛扒,上網揾左好耐見呢個老字號餐廳好似幾唔錯,所以就訂位本來想生日正日晚飯食,可惜係生日前齊齊病左,結果生日飯推遲左食,不過正因如此,可以係近聖誕時食,當食埋聖誕餐啦!我地order左兩個set,我叫左個6oz牛,老公叫左個12oz,set包左餐湯龍蝦湯,餐包,一個小食,main course係牛扒,仲有個甜品同餐飲。龍蝦湯都幾好飲,幾香,不過咸左少少,餐包保持到熱度感覺不錯,主菜牛扒真係唔錯,唔知佢點做到保持到隻碟同扒的熱度,有牛油的牛扒真係正正,小食我叫左薯蓉,薯蓉好香好好味,而老公就叫左Mushroom,味道都ok。甜品我地叫左mini cheese cake,作為成個餐的終結,cheese cake配有少量雜梅,可以balance返個甜品的甜度。Book餐廳時mark左係生日飯,所以餐廳好有心思的送多個甜品cheese cake 俾我地又替我們拍照送照片給我們留念,這點真是加分位,令我對這餐廳的service加了不少分,推介俾大家紀念日,生日果d特別日子黎浪漫一下🌹

Dinner  set
Dinner  set
2022-12-17 1020 views
兩個人叫左dinner set。有咩食就唔多講喇都係果d,想講下個服務幾好,我想share個龍蝦湯,侍應俾多set 匙羹同碗,又可以清晰介紹菜式,亦再三提醒扒碟好熱要小心。上餐專業,待客有禮。野食分別食12oz既rib eye 同strip. 兩個都要medium rare。Strip 偏硬,肉味較濃。配菜點左芝士焗切片薯同渡菜,好食不過好膩。我地會再黎食,下次要單點T bone或斧頭扒,洋蔥圈,因為見到隔離枱三位人兄好識點菜,揀好西。🤡

strip
dessert
strip
2022-11-20 1060 views
食物正常,環境舒適,但服務不到位,連senior服務生都滿有性格,對答令客人不受尊重,好影響用餐氣氛,餐廳應該主要服務上流社會人士,用此價位會考慮其他酒店西餐,應該不會再來~
2022-11-10 6028 views
今日到訪老牌扒房,這家店的空間感十足,枱與枱有充足的距離。餐廳的陳設是傳統的美式扒房設計,昏黃的燈光加上深木系皮椅子,加上candle light, 滿有氣氛先點招牌蟹餅Sizzlin blue crab cakes $230這蟹餅真可口!真係真材實料,啖啖蟹肉滋味,味道十分鮮甜,口感鬆鬆的,唔會死實,好吃!然後再點Ruth s Chris special set menu 的十二安士牛扒餐USDA prime ribeye (12 oz) $748 share.Lobster bisque這龍蝦湯十分creamy, 質地沒有太稠厚,有著濃厚的龍蝦風味,當中還有不少龍蝦湯,味道鮮美。USDA prime ribeye (12 oz) 嘩!這牛扒上枱時還有煎過的聲音滋滋响的,還有陣陣牛油香!牛扒是medium rare, 但由於碟是熱哄哄的,所以牛扒看似很生,但入口嘅生熟程度剛剛好!估唔到牛扒有棉花糖咁軟身,有濃厚的肉味,略帶脂香,而且成塊肉一啲筋都冇!正!Ps 試過new York strip 有筋和肉質比較firm。Asparagus 這露筍十分爽嫩多汁,不用沾醬,少少黑椒提味,已經

今日到訪老牌扒房,這家店的空間感十足,枱與枱有充足的距離。

先點招牌蟹餅
Sizzlin blue crab cakes $230

Lobster bisque

USDA prime ribeye (12 oz)

Asparagus

這露筍十分爽嫩多汁,不用沾醬,少少黑椒提味,已經很可口了。

Dessert duo

這芝士餅十分正宗,而且口感軟滑creamy, 芝味十足,估唔到牛扒屋的芝士餅都咁有水準。

Earl grey

這伯爵茶用的是靚茶包,茶香幽幽,口感順滑,再加上檸檬的清新,正好幫助消化,這檸檬伯爵茶真不錯。

Type of Meal
Dinner