2024-03-03 41 views
Lomo飛UK之前近近地同佢去食海鮮,心諗星期一應該唔使訂枱,點知呢間野竟然full house, 好彩我早左少少拎到尾二既一張枱。套餐有3set, 318/398/498, 我點左398但食完建議一係就318, 一係就498, 398多左象拔蚌刺身同龍蝦,但同鯉魚門比我唔覺特別鮮(which鯉魚門人均1000, not apple to apple tho)瀨尿蝦好鮮,生勾勾係我面前蒸死左。馬友魚比想像中滑同甜,仲要無刺。鮑魚海蝦元貝蚌蜆正常發揮,ok 好食。主食無要到粥,雖然係粥既話有曬d精華應該會幾好食,但個蟲草花udon都幾有特色,而且已經飽到食唔落。另外一提,呢間蒸海鮮走清蒸路線,少落蒜,係食得出既鮮味,值得一讚。只係佢唔係幾層一齊蒸,蒸幾次落黎已經2個幾鐘,比較適合同 frd黎吹水食。唔知係咪星期一,無加一,性價比超高,如無意外會係我平平地想過下口癮食海鮮既地方。

2024-02-28 63 views
小漁港海鮮舫主打蒸氣火鍋,呢種食法嘅好處係將食材嘅精華點滴不浪費地完全食落肚,餐廳夜晚坐無虛席,一定要預先訂位😊😊🤩♥️是日廚師智選套餐🐟🦐🦑🦞 $318套餐價錢按人頭計,包括晒以下食物,非常豐富♥️🥰🥰😄刺身拼盤🐟帶子,三文魚,油甘魚,北寄貝,希靈魚,全部都好鮮美,魚油油脂甘香,比放題質素更好。店員姐姐話今晚隻肉蟹返貨細隻咗,所以加碼咗隻琵琶蝦,琵琶蝦肉質細嫩,質感介乎龍蝦同海蝦之間,相當有鮮味😛😚😛🥳8款時令海鮮🦐🦪🦑🦞包括肉蟹,鮮蠔,鮑魚,鮮蝦,馬刀貝,沙蜆,帶子,馬友, 由於每款海鮮烹煮時間唔同, 店員姐姐分咗唔同嘅盤裝海鮮同幫手按時間蒸煮,大家乖乖等食就得啦。各款海鮮都好新鮮,係食得出嘅鮮美,不愧係主打海鮮嘅蒸氣火鍋店,係預期中嘅高水準😚😚😋😋蟲草花蒸雞烏冬底+農家四寶🐥雞肉嫩滑,有經過醃製,蒸熟後,雞汁落入烏冬,令烏冬有香濃雞味,呢個烏冬嚟多2份都食到啊🤩♥️♥️😄瑤柱排骨粥底🍲 $78呢個粥底必須必須必須要叫,粥底有好多瑤柱粒同鹹豬骨,經過一晚嘅蒸煮後,會將所有海鮮同雞嘅精華盡數吸收,鮮甜到不得了!😊♥️🥰🥰😄避風塘鮮魷🦑 $68見隔離枱叫咗碟,聽到話好好食,梗係要整返碟嚟食,鮮魷

是日廚師智選套餐🐟🦐🦑🦞 $318
套餐價錢按人頭計,包括晒以下食物,非常豐富♥️🥰🥰😄

刺身拼盤🐟

8款時令海鮮🦐🦪🦑🦞

蟲草花蒸雞烏冬底+農家四寶🐥

瑤柱排骨粥底🍲 $78

避風塘鮮魷🦑 $68
見隔離枱叫咗碟,聽到話好好食,梗係要整返碟嚟食,鮮魷嫩滑,避風塘味道香辣,好有大排檔風味,十分惹味😛😛😚😚

店員姐姐一眼關七,要同時負責出餐及幾枱嘅蒸煮,高效率得嚟有條不紊,仲可以傾到兩句計,非常抵讚啊😊😙😋😋

小漁港海鮮舫
地址:大角咀荔枝角道127號金荔閣

#大角咀#大角咀美食#太子美食#太子餐廳#海鮮火鍋#蒸氣火鍋#原汁原味#海鮮蒸氣火鍋#小漁港#海鮮舫#廚師套餐#廚師發板#精選海鮮#海鮮套餐#刺身拼盤#琵琶蝦#時令海鮮#肉蟹#鮮帶子#蟲草花蒸雞#粥底火鍋#避風塘#避風塘鮮魷#鹹豬骨#鮮蠔#馬刀貝#油甘魚
2024-02-23 75 views
小漁港海鮮舫位於太子荔枝角道,距離港鐵太子站D出口步行數分鐘的距離。地點相對便利,對於想要品嚐性價比高海鮮的食客來說是一個不錯的選擇。進入小漁港海鮮舫,餐廳的氛圍營造得很好,使用木質地板和海港元素作為裝飾,營造出舒適的用餐環境。桌椅整潔舒適,提供足夠的空間讓客人舒適用餐。餐廳的招牌套餐 - 是日廚師智選套餐318/位,絕對是性價比之選。刺身拼盤、8款海鮮、4款時蔬、1款主食。他們提供了多種海鮮選擇,包括新鮮的魚、蝦、蟹和貝類。這些海鮮都經過精心的蒸煮,保留其原本的鮮甜風味。我最喜歡蒸蟹,多膏甘香。而蟲草花蒸烏冬的配搭也特別,烏冬吸收了所有精華,很好吃。除了海鮮,還有椒鹽豆腐,是我的最愛中菜之一。而甜品方面也有驚喜,是黑糖皮紅豆餡的糕點,味不錯。最後的精華粥吃了一碗其餘的要打包,因為套餐份量超滿足。

除了海鮮,還有椒鹽豆腐,是我的最愛中菜之一。

甜品方面也有驚喜,是黑糖皮紅豆餡的糕點,味不錯。

最後的精華粥吃了一碗其餘的要打包,因為套餐份量超滿足。

2024-02-21 42 views
家人踏入生日月, 又準備開始慶祝的時候了, 知道屋企人鍾意食海鮮, 邊個朋友介紹以及網上一致好評, 最後我哋揀選了小漁港, 是一間專門吃蒸氣鍋的火鍋店最抵嘅係佢嘅蒸氣海鮮套餐好豐富, 只係$318一位, 裏面包含嘅時令海鮮我哋好啱食, 唔使諗到頭都爆飲品方面我就會選清熱氣首選的甘蔗汁, 有潤燥生津之效好快就上咗一盤刺身, 色彩繽紛好吸睛呀, 擺盤好靚仲有希靈魚食, 魚身附有粒粒黃色的魚籽, 喜歡它的口感爽脆, 魚籽帶出的味道好鮮甜首輪蒸氣鍋也很豐富, 一共蒸四款海鮮, 其中的鮑魚是我最愛, 加熱後質地柔軟,鮮美又清甜蜆肉沙白有大有細, 難得嘅一粒沙都冇, 而且肉厚, 帶有海洋的自然鮮甜味重頭戲來了! 就是蟹! 蟹裡面肉質肥厚, 而且有絲滑的口感, 膏蟹的蟹黃非常多又緊密, 肉質十分鮮嫩蟲草花蒸雞原汁原味, 雞肉口感鮮嫩之餘, 還夾雜着蟲草花的香味最後就吃預先放入的蟹蓋, 排骨, 瑤柱粥底, 吃完非常飽肚, 鮮味滿滿呢

飲品方面我就會選清熱氣首選的甘蔗汁, 有潤燥生津之效

2024-02-19 36 views
想食海鮮食得鮮味,我就會揀食蒸氣鍋,食到鮮味又唔會熱氣,一舉兩得所以今次就同朋友去太子的小漁港海鮮舫鮮蒸‧鮮味火鍋, 就算大家住一頭一尾,餐廳都只係位於九龍區市中心,地理位置相當方便!聽聞經常爆滿滿座的火鍋店,一去到都是爆滿的,他們的是日廚師智選套餐也相當吸引,$318/位就有刺身,海鮮,時蔬,主食,滿足晒海鮮迷的慾望!主菜是椒鹽鮮魷,炒得好香口,口感爽脆鮮香嫩滑!刺身拼盤有五款咁多,三文魚刺身就有四片,魚的條紋平均,味道夠新鮮,仲有冰坐住!先蒸海蝦,鮑魚,魚及扇貝,扇貝連埋好入味嘅粉絲一齊蒸,而扇貝肉很鮮甜有彈性,另外海蝦肉質超級爽彈!然後就是青口,蜆肉的肉質比較柔嫩,雖然細細隻但係好鮮甜!牛魔王喜歡的牛柳粒,原來蒸完都好好食,肉汁鮮嫩兼備嘅牛柳粒,令我哋食完一粒又一粒!蟹好大隻,好難得係會咁大隻咁新鮮,驟眼睇已經見到滿滿的蟹膏,香濃又鮮美,蟹肉很有嚼勁!蟲草花蒸雞的金絲線蟲草花,口感脆嫩爽滑,具有獨特的香氣,清蒸令味道更為鮮美!最後將所有海鮮精華滴落去海鮮排骨粥,放埋大大的蟹蓋落去蒸,簡直就色香味俱全,粥就變成了金黃色,唔需要落鹽已經充滿鮮味,食唔晒仲可以打包走!一邊食一邊飲意大利

主菜是椒鹽鮮魷,炒得好香口,口感爽脆鮮香嫩滑!

然後就是青口,蜆肉的肉質比較柔嫩,雖然細細隻但係好鮮甜!

一邊食一邊飲意大利有氣血橙,感覺大滿足!
2024-02-18 49 views
太子呢間蒸氣海鮮餐廳,上次試過一次,性價比幾高,今次就同屋企人再嚟食,貪佢清蒸比較健康!😋蒸氣海鮮最緊要係食材新鮮,呢間餐廳除咗性價比高,食材都係好新鮮,唔怪得知夜晚嚟食都台台爆滿!🤩餐廳嘅店員姐姐服務幾好,即使座無虛席,佢哋依然有禮貌地介紹食材,仲會不時檢查爐灶,主動招呼食客!😉推薦菜式包括避風塘鮮魷,炸得岩岩好,好新鮮;而刺身拼盤新鮮度亦令人驚喜,品質媲美日本刺身專門店!🥰另外仲有各款時令海鮮,包括鮑魚、蒜蓉扇貝、馬友和大蝦,蒸熟後鮮美出晒嚟!🤩🤩

超抵食蒸氣海鮮🦐🦀星期一至四只需$318長輩大多鍾意食海鮮趁開工大吉前帶爸爸黎食呢間蒸海鮮🦞價錢唔貴得黎食材又新鮮 👍🏻而且全程有職員幫你蒸,你只要坐係度乖乖等食就得喇!我地揀左廚師智選套餐 $318/位(套餐埋單價免加一,免茶芥·免小食)*公眾假期除外!總共有8樣食物咁多丫!1️⃣刺身有三文魚、帶子、帆立貝、希靈魚同吞拿魚非常新鮮又豐滿😋如果鍾意食刺身唔好錯過。2️⃣椒鹽辣椒炸豬手炸至外皮焦脆,肉筋則爽滑彈牙一食就食到豐富骨膠原,仲有辣辣地的味道刺激味雷~正丫!3️⃣龍蝦 鮑魚 扇貝 海蝦 龍蝦:超級好肉地又鮮甜,全晚最正!鮑魚:彈牙得黎又仙味。扇貝:肉質鮮甜又啖啖肉,粉絲非常入味可以再腍少少會更好。海蝦:食得出係新鮮的,絕非慳皮拎死蝦界客。4️⃣貝殼類蠔 + 蜆兩樣都非常新鮮又唔腥。5️⃣膏蟹🦀千萬唔好浪費蟹鉗位,超爆多肉味道鮮甜又嫩滑記得用附送的剪刀剪走殻。6️⃣蟲草花蒸雞烏冬底睇落相貌平平,估唔到係咁好食架!蟲草同雞汁出曬汁嚟撈咗落去烏冬烏冬吸曬材料的嘅精華入味又香甜。7️⃣蟹膏瑤柱豬骨粥吸收曬之前蒸海鮮的仙甜再有瑤柱同豬骨加持非常入味的粥就誕生喇!
超抵食蒸氣海鮮🦐🦀
星期一至四只需$318

長輩大多鍾意食海鮮
趁開工大吉前帶爸爸黎食呢間蒸海鮮🦞
價錢唔貴得黎食材又新鮮 👍🏻
而且全程有職員幫你蒸,
你只要坐係度乖乖等食就得喇!

我地揀左廚師智選套餐 $318/位
(套餐埋單價免加一,免茶芥·免小食)*
公眾假期除外!

總共有8樣食物咁多丫!

1️⃣刺身
有三文魚、帶子、帆立貝、希靈魚同吞拿魚
非常新鮮又豐滿😋
如果鍾意食刺身唔好錯過。

2️⃣椒鹽辣椒炸豬手
炸至外皮焦脆,肉筋則爽滑彈牙
一食就食到豐富骨膠原,
仲有辣辣地的味道刺激味雷~正丫!

3️⃣龍蝦 鮑魚 扇貝 海蝦
龍蝦:超級好肉地又鮮甜,全晚最正!
鮑魚:彈牙得黎又仙味。
扇貝:肉質鮮甜又啖啖肉,粉絲非常入味
可以再腍少少會更好。
海蝦:食得出係新鮮的,絕非慳皮拎死蝦界客。

4️⃣貝殼類
蠔 + 蜆
兩樣都非常新鮮又唔腥。

5️⃣膏蟹🦀
千萬唔好浪費蟹鉗位,超爆多肉
味道鮮甜又嫩滑
記得用附送的剪刀剪走殻。

6️⃣蟲草花蒸雞烏冬底
睇落相貌平平,估唔到係咁好食架!
蟲草同雞汁出曬汁嚟撈咗落去烏冬
烏冬吸曬材料的嘅精華入味又香甜。

7️⃣蟹膏瑤柱豬骨粥
吸收曬之前蒸海鮮的仙甜
再有瑤柱同豬骨加持
非常入味的粥就誕生喇!

⭕近住新年,我有又繼續大如大肉啦😃一諗到新年之後應該肥好多就已經好驚🤣🤣🤣不過唔理咁多啦,食咗先講😛前排睇中咗太子有間食海鮮勁正嘅🔥重點係唔貴 性價比好高🌿食材有新鮮 仲可以食到勁飽✨整體評分:9/10✨味道:9/10✨服務:9/10✨環境:8/10✨人均消費:$318🔹是日廚師智選套餐 $318/位(套餐埋單價免加一,免茶芥·免小食)*公眾假期除外一共有8類食物👍🏻👍🏻1️⃣刺身有三文魚 帶子 帆立貝 希靈魚 吞拿魚份量就基本上每人一片 三文魚每人多一片全部食材都好新鮮😋好厚肉地✨2️⃣椒鹽炸魷魚鬚熱辣辣上菜已經聞到香噴噴嘅椒鹽味👍🏻食落口嘅魷魚脆卜卜🦑好彈牙而且好入味每啖都充滿住濃烈嘅椒鹽味道✨3️⃣鮑魚 扇貝 海蝦鮑魚:非常彈牙,火喉啱啱好🔥扇貝:舊肉好大,食落口都幾鮮甜😋不過就覺得粉絲唔係好夠腍有蒜蓉入味嘅海蝦:搣時候有少少黐殼🦐食落都算fresh ✨4️⃣貝殼類入面有東風螺 + 蜆東風螺食落去都唔算好鹹已經預先醃過,幾fresh 蜆 個人覺得鹹咗啲好似落得太多鹽去吐沙係呢個有少少失望🥲5️⃣膏蟹🦀隻蟹都好大隻蟹鉗位置爆多肉🦀啲肉好鮮甜又嫩滑6️⃣蟲草花蒸雞烏冬底聽樓面姐姐講話,好多人慕名而嚟就係鍾
⭕近住新年,我有又繼續大如大肉啦😃
一諗到新年之後應該肥好多
就已經好驚🤣🤣🤣
不過唔理咁多啦,食咗先講😛
前排睇中咗太子有間食海鮮勁正嘅🔥

好彈牙而且好入味
每啖都充滿住濃烈嘅椒鹽味道✨

3️⃣鮑魚 扇貝 海蝦
鮑魚:
非常彈牙,火喉啱啱好🔥
扇貝:
舊肉好大,食落口都幾鮮甜😋
不過就覺得粉絲唔係好夠腍
有蒜蓉入味嘅
海蝦:
搣時候有少少黐殼🦐
食落都算fresh ✨

4️⃣貝殼類
入面有東風螺 + 蜆
東風螺食落去都唔算好鹹
已經預先醃過,幾fresh

蜆 個人覺得鹹咗啲
好似落得太多鹽去吐沙
係呢個有少少失望🥲

5️⃣膏蟹🦀
隻蟹都好大隻
蟹鉗位置爆多肉🦀
啲肉好鮮甜又嫩滑

6️⃣蟲草花蒸雞烏冬底
樓面姐姐講話,好多人慕名而嚟就係鍾意食呢個烏冬🥲
當時聽到都半信半疑

最後仲有個甜品
食落口煙韌韌
整體配搭都唔算好甜
為今次哩餐話上完滿嘅句號

過程中,所有蒸食物嘅程序
全部都會由樓面姐姐去幫我哋✨😋
我哋只需要坐喺度乖乖哋就可以等食🩷
2024-02-06 51 views
已光顧第四次,仍保持一貫新鮮水準。先上一客刺身,再來就開始蒸氣海鮮,先由龍蝦開始,緊接為蚌、蝦、鮑魚、扇貝粉絲、聖子,非常飽足感,基本上吃到中段已經吃不下。全程由職員計算好每款食物所需的煮食時間,非常適合朋友共聚的餐廳。可經電話或WhatsApp 訂位,並會提前一天作確認,當天若有枱已準備好,會提早打電話通知好讓安排入座。整個套餐多元化,最後以蒸雞烏冬結束,非常滿足的一餐。客人可選擇粥底海鮮精華完全融入粥的味道。

刺身
自由配搭蒸雞烏冬
刺身
自由配搭蒸雞烏冬
2024-02-01 65 views
天氣咁凍,最啱就係食海鮮蒸鍋暖下身,依間就算係平日都好快滿座,建議一定要先訂位。餐牌上有幾款套餐選擇,我哋揀咗是日精選套餐,海鮮多達九款,款款都係時令最新鮮。象拔蚌刺身拼盤象拔蚌刺身口感紮實,咬落爽脆有嚼勁,拼盤仲有三文魚、北寄貝、帆立貝等,款式多,而且都好新鮮。蒸海鮮食完刺身就開始蒸海鮮食,根據所需嘅時間會分開一批批,先來開邊龍蝦,店員會將濃味嘅龍蝦頭放入粥底火鍋一齊煮,而龍蝦尾就放喺上面用蒜蓉蒸,龍蝦肉爽甜又彈牙。之後有元貝、鲍魚、海蝦、海魚,海魚係馬友,肉質嫩滑,唔算多骨。再來係貝殼三寶,大蜆、沙白、生蠔各有特色,粒粒都開口又唔會有沙好乾淨。最後係農家四寶同蟲草花蒸雞烏冬,四寶分別係南瓜、粟米、絲瓜、芋頭,蟲草花蒸雞經過反複蒸兩次,時間剛好又滑又juicy。烏冬好入味,掛雞汁。粥底一開始蒸海鮮之前就已經放咗飯排骨同瑤柱粒落去,經過幾轉蒸海鮮流落去嘅汁,最後嘅粥底吸收晒所有海鮮嘅精華,而且煲得綿密幼細,十分滋味。好大碗,兩個人吃唔晒,要外賣。

象拔蚌刺身拼盤

蒸海鮮
烏冬好入味,掛雞汁。

粥底
High quality affordable Steamed fresh seafood restaurant@Prince Edward..This restaurant specializes in Steamed fresh seafood and Chinese snacks and dishes.There are 3 seafood dinner sets at different price and enjoy different seafood (每位HKD$318/HKD$398/HKD$498 per person)..We chose the cheapest ones which costs HKD$318 per head that can enjoy 8 types of seasonal seafood,sashimi platter,one main and 4 types of veggies 刺身拼盤8款時令海鮮4款時蔬1款主食..A sashimi platter is served once we sat down.there are 5 di

刺身拼盤
8款時令海鮮
4款時蔬
1款主食
there are 5 different sashimi of the platter.i.e.salmon,scallops,surf clams,geoduck...etc
(三文魚,北寄貝,鮮帶子,油甘魚,象拔蚌)

4 seafood is served after we finished our sashimi platter
-Fresh Abalone 鮮鮑魚
-Sea prawns 海蝦
-fresh scallops 鮮元貝
-Fourfinger threadfin 馬友
there is scrumptious greasy render out from the Fourfinger threadfin
the abalone is fresh and sweet with a bite bit,yummmmm

Meat crab is incredibly sweet and meaty!
fresh, tender
the crab brown meat is put into the congregation basis to enhance the flavour of the congee !!

Steamed chicken on top of the lotus leave and 4 veggie(pumpkin,sweet potato,gouard and sweet corn are served at the end of the meal
the udon underneath the chicken soaked up the the essence of the chicken is soooooooo flavourful
the chicken is moist,soft and tender
4 veggie acts as the wholesome,healthy end note of the meal
last but not least, the congee with dried scallops and pork ribs and all the essences of the seafood served as the palate cleansing of the end of the meal hearty and wholesome!!
I also ordered a snack

Typoon shelter Deep fried squid
避風塘鮮魷
HKD$68
not stodgy nor sloggy
crispy and crunchy,not oily at all
not too salty
economic price
all the staff is very nice,polite and helpful,great service
affordable price,hight quality, worth to revisit
📍"Seafood Port Restaurant" (小漁港海鮮舫鮮蒸‧鮮味火鍋)located in G/F, 127-133 Lai Chi Kok Road, Prince Edward
太子荔枝角
2024-01-28 45 views
好耐冇食過蒸氣鍋喇😍嚟咗間無時無刻都勁爆場嘅小漁港✨食蒸氣鍋,記得嚟食之前一定要book定位呀😎叫咗個每位$318嘅是日廚師智選套餐,好抵食先嚟個刺身拼盤,拼盤有5款唔同嘅刺身,每片都切到好厚身😍有油甘魚、希靈魚、肥美三文魚腩、北寄貝同鮮甜帶子店員會先放啲粥底落去再開始蒸海鮮,等啲海鮮嘅鮮汁可以慢慢流落粥底度🤤另外仲叫咗個小食避風塘鮮魷,鮮嫩爽口,好好味呀!ღ馬友、海蝦、帶子、鮑魚馬友蒸完超級滑呀🤤海蝦同鮑魚食落好爽彈,帶子大粒厚肉鮮嫩,面頭仲鋪滿晒粉絲,索晒蒜蓉味,正呀!ღ螺、沙白、馬刀貝每款都鮮味十足!馬刀貝肉質豐厚,食落好爽口,沙白冇沙帶淡淡海水味,螺好鮮嫩ღ瀨尿蝦|肉蟹瀨尿蝦肉質鮮甜嫩滑😌肉蟹勁飽滿啖啖肉好鮮甜😍ღ蟲草花蒸雞烏冬+時菜雞肉好嫩滑好juicy🤤時菜顏色鮮艷,粟米同南瓜仲好鮮甜,烏冬滑嘟嘟而且索晒雞嘅鮮味,勁正呀!食到勁飽😅仲有鮮甜嘅粥底同好味甜品紅豆菓子一定要食埋佢😋

叫咗個每位$318嘅是日廚師智選套餐,好抵食

另外仲叫咗個小食避風塘鮮魷,鮮嫩爽口,好好味呀!

ღ馬友、海蝦、帶子、鮑魚

ღ螺、沙白、馬刀貝

ღ瀨尿蝦|肉蟹

瀨尿蝦肉質鮮甜嫩滑😌
肉蟹勁飽滿啖啖肉好鮮甜😍

ღ蟲草花蒸雞烏冬+時菜

仲有鮮甜嘅粥底同好味甜品紅豆菓子一定要食埋佢😋
2024-01-22 73 views
媽咪最鐘意就係食新鮮蒸海鮮,不過屋企人唔多,成日都好聽難買好多樣海鮮食個海鮮大餐,而且自己預備海鮮功夫又多又辛苦,咁作為孝順嘅我當然就要帶佢去試下朋友介紹間蒸海鮮試下先得😁呢到個$318全包套餐好抵食,有刺身,有8款海鮮仲有一款主食,最緊要係朋友大讚呢到選料新鮮,CP值超高,咁就當然同媽咪試下先得刺身拼盤有4款刺身,而且份量一d都唔少,油甘魚,三文魚,希靈魚,帶子同北寄貝全部都好新鮮,由其個帶子特別鮮甜😁用黎開胃fit晒店員隨即就安排蒸海鮮上場,個日因為冇蟹,所以用龍蝦代替,店員首先將蝦頭同埋瑤柱仔再加上排骨同米放係個鍋底,然後上面上路蒸海鮮,d精華就一路滴落去個粥底,諗起都正!第一樣海鮮係蒸龍蝦,龍蝦放落去嘅時候,仲識郁嘅😳代表真係超級新鮮,即嗌即預備,蒸好嘅龍蝦特別彈牙而且好多汁,冇落調味料不過一樣夠晒鮮甜,好好味😆食完龍蝦就到另外幾樣海鮮,帶子連埋蒜蓉同粉絲一齊蒸,蒜蓉粉絲食落好香,而且帶子好厚肉,蒸嘅時間啱啱好,唔會熟過龍;鮑魚新鮮鮮味,而且離埋殼,特別易食;不得不提係個海蝦同埋馬友,海蝦食落超級鮮甜,同平時自己整個d差好遠,食落真係隻隻都有海水味,好鮮,而馬友食個個係腩位,啖

食完龍蝦就到另外幾樣海鮮,帶子連埋蒜蓉同粉絲一齊蒸,蒜蓉粉絲食落好香,而且帶子好厚肉,蒸嘅時間啱啱好,唔會熟過龍;鮑魚新鮮鮮味,而且離埋殼,特別易食;不得不提係個海蝦同埋馬友,海蝦食落超級鮮甜,同平時自己整個d差好遠,食落真係隻隻都有海水味,好鮮,而馬友食個個係腩位,啖啖肉嘅馬友魚油好豐富,食落好香,啱啱蒸好嘅馬友真係冇得輸,而且店員服務好貼心,除左會幫我們安排蒸海鮮之外,仲提醒我們d魚唔好攤涷,要趁熱食😁
再下一round嘅海鮮就係蠔同埋花甲,d花甲份量好多,而且好鮮甜🥰媽咪就好欣賞個蠔,話佢肉夠肥美,而且蠔味十足

食完海鮮最後仲有個主食-蟲草花蒸雞配各式時蔬,隻雞本身油夠多,d油瀉落墊底嘅烏冬到,食落好香,而且時蔬有南瓜芋頭甜薯粟米,樣樣都又粉又好味,真係好好味

最後唔少得嘅當然係集精華於一身嘅粥底啦,個粥底充滿龍蝦膏,又加晒咁多款海鮮滴落黎嘅精華,當然超級鮮甜,而且份量十足,我同媽咪一人食左三碗都仲有剩,成個set真係好好食🤗

媽咪食完大讚好味,臨走仲拎多張卡片,話下次佢要再黎同阿爸撐枱腳😆見佢食得咁滿足,不枉帶佢黎左食正海鮮🥰下次我都帶老婆仔黎試下先得
2024-01-18 80 views
坐低之後我哋叫咗$318 廚師智選套餐🍽️套餐包括:✨刺身拼盤✨時令海鮮✨1️⃣款主食蟲草花蒸雞+時蔬對於有選擇困難症嘅我哋嚟嘅,呢個套餐就啱晒啦💓💓刺身拼盤🐟有5️⃣款,有超肥美嘅三文魚、油甘魚、帆立貝、希靈魚同埋北寄貝,每一款都好新鮮肥美💓8款時令海鮮🦀未開始蒸海鮮之前,店員會先放入排骨、小元貝同蟹蓋做粥底🍲之後就開始蒸海鮮❣️鮑魚、蝦🦐馬友魚片、金蒜粉絲扇貝、蠔🦪花螺、蜆同埋爆曬膏嘅蟹🦀店員會根據唔同海鮮需要嘅時間去分批蒸,一蒸好就會即刻幫你打開個蓋,時間真係掌握得啱啱好✨每一款嘅海鮮都食得出好新鮮,完全唔需要另外加醬料已經好好食😋主食蟲草花蒸雞+ 時蔬🐤蟲草花蒸雞同唔同嘅蔬菜一齊蒸,全部蔬菜同烏冬都吸晒蒸雞嘅精華🥰真係好好食✨壓軸嘅就梗係吸收晒全部精華嘅粥底啦!成個粥已經變咗金黃色,充滿着海鮮嘅鮮味,完全唔使調味,仲要煲到好綿😋為呢一餐畫上一個完美嘅句號💓
坐低之後我哋叫咗$318 廚師智選套餐🍽️
套餐包括:
刺身拼盤
✨時令海鮮
✨1️⃣款主食蟲草花蒸雞+時蔬
對於有選擇困難症嘅我哋嚟嘅,呢個套餐就啱晒啦💓💓

刺身拼盤🐟

8款時令海鮮🦀

主食蟲草花蒸雞+ 時蔬🐤

2024-01-17 62 views
避風塘鮮魷$68。個炸粉唔會好厚。正常發揮。是日廚師精選套餐$318/1位 。 刺身拼盤。因為佢冇曬海蝦所以比琵琶蝦。鮑魚、扇貝、🐟魚。個魚有碎骨 。 但好滑。蒸左五分鐘。蜆、🐚東風螺、蠔🦪 。蒸左4分鐘。個蜆D蜆水流出黎好鮮甜。蟹🦀蒸左12分鐘。D 膏又多又香。🥒翠玉瓜、芋頭、🌽粟米、南瓜、🐥雞、烏冬。係脂肪既味道🤭🤭。個烏冬撈埋 D 雞油 。 Wow 我的天呀。如果佢個烏冬係讚岐烏冬或更有彈性既會更好。其實上面一路蒸嘢留咗啲海鮮汁落個粥度都好難唔好食 。 間野個裝修。佢d餐牌

避風塘鮮魷$68。個炸粉唔會好厚。正常發揮。

鮑魚、扇貝、🐟魚。個魚有碎骨 。 但好滑。蒸左五分鐘。

蜆、🐚東風螺、蠔🦪 。蒸左4分鐘。個蜆D蜆水流出黎好鮮甜。

蟹🦀蒸左12分鐘。D 膏又多又香。

其實上面一路蒸嘢留咗啲海鮮汁落個粥度都好難唔好食 。

間野個裝修。

佢d餐牌