Thai Fire

同同事食生日飯睇相睇評價好似幾好,點知上到嚟就出事。簡單以下幾點:1. 價錢貴2. 牛肉多根堅韌3. 海南雞勁硬4. 白飯都硬乾讚既地方1. 服務態度ok2. 奶茶好飲3. 咖啡好飲但總體…冇下次..

1. 價錢貴
2. 牛肉多根堅韌
3. 海南雞勁硬
4. 白飯都硬乾

讚既地方

1. 服務態度ok
2. 奶茶好飲
3. 咖啡好飲

但總體…冇下次..
燒牛肉配白飯
2023-10-24 141 views
垃圾到忍唔住要係OpenRice開第一個食評1.串燒拼盤:雞串d雞肉燒完再點埋汁都勁大陣雪味 d雪味仲勁過平時茶餐廳d雞粒牛串 d肉又UN味又差炭燒豬頸肉以為有舊炭係隻碟度 咁都上得菜有冇離譜到咁...仲收人$188完全係呃錢2.蝦油海鮮炒飯:d飯係有味 但d海鮮白烚完再放落去 仲衰過係茶餐廳食 3.泰式盲槽魚:炸完俾個汁你點 點完食都唔得好食兩個人叫左四樣野食左七百蚊 無一樣野食好食仲要張枱又細 上菜碟又大 迫住迫住咁食食完成肚火 真食好伏伏伏伏伏伏伏伏!
垃圾到忍唔住要係OpenRice開第一個食評

炸完俾個汁你點 點完食都唔得好食

兩個人叫左四樣野食左七百蚊
無一樣野食好食
仲要張枱又細 上菜碟又大 迫住迫住咁食
食完成肚火 真食好伏伏伏伏伏伏伏伏!
2023-10-16 155 views
喺工商大廈裏面一小店 店員好有禮貌,快速帶位 送上餐牌、水等。餐牌選擇唔多但都有基本泰式菜式。我哋嘅食量唔大,碟金邊粉份量細得可憐 ,唔知以為有人食咗一半 (我咁肯定一人份量)。成碟多過一半係啲碎濕濕嘅芽菜,其實金邊粉都應該唔係上價嘢啫 。另外 蝦醬炒飯同普通炒飯冇分別,可能通脹令到蝦醬貴咗好多 🌝啲人北上消費係有原因嘅 😔 賺錢係緊要 不過賺到盡比啲咁嘅質素顧客真係永無下次 。不幸信錯。。

不幸信錯。。
2023-10-13 185 views
此餐廳位於觀塘apm背後某一商業大廈,未到之前,看過餐牌,價錢來說,以上樓、非地鋪、非商場,是有點貴,但好歹週末晚飯二人行,希望能好好吃一餐,在開飯app預訂還有九折,但因當時已在附近,不太在乎。由於walk-in,似乎已被經理指引一定要坐在門口位⋯嗯好的,當時稍早,晚一點要應付其他已預訂的客戶,這是公平的安排。既然由價格,被安排於近門口的位置,這麼高章,點菜時還在假想菜式的水準應該很好,很可惜,真的很失望。小菜起步都起碼68蚊未計加一,晚市主菜不下百元,點來試試看⋯嘩😳 究竟係咩野事?1. 泰式咖哩角四隻,大小不一,扁得像是營養不良,再者我未見過泰式咖哩角長得那麼像港式的咖哩角,東南亞國家之中亦未曾見過如此迷你餡料的咖哩角⋯⋯2. 蝦醬炒飯,蝦醬炒得不均勻,以致一口無味,下一口太重味,沒有經過(或沒有認真)醃肉,豬臊味都未去除🤨3. 金邊粉,是唯一較正常的一道菜,可是份量特別小,若果認為三碗正常飯碗為之正常份量,這金邊粉大概是正常飯碗的兩碗左右,每人甲四五撮,that’s all. 比較經典的是芽菜還比金邊粉多,我投降了🙃後記,雖然當初被編排門口位置,目測全場坐低兩三成枱都沒有,到離

後記,雖然當初被編排門口位置,目測全場坐低兩三成枱都沒有,到離開時真費解。

員工的服務態度其實是非常好的,遺憾是管理模式以及食物品質、份量的控制出現很大問題⋯⋯與其有那麼多foodie幫忙寫正評,倒不如花心思好好經營令人尊敬、會再光顧的餐廳?

這也令我反思,原來整個制度是多麼的表面,我也警惕自己下次應細讀食評,我是需要多謝你的。

有趣的是,食評用戶等級越高,內容越是虛假,簡單啲講,連評分標準都玩爛哂,作為食客只可更花心思才能堵截劣食,同時亦慢慢明白為什麼越來越多港人北上消費。
2023-10-07
2023-10-05 175 views
去完旅行,約了朋友在觀塘食飯聚一聚。朋友表示想食泰國菜,想搵間可以舒服傾計的地方,所以在OpenRice預約了,更有9折優惠。見到餐牌有$588二人餐,二人餐所包括的食物都想大家想食的,決定試下。泰式海蜇伴無骨鳳爪作為前菜的泰式海蜇爽口,無骨鳳爪混合酸、甜、辣的味道令人非常開胃。海鮮冬陰功湯帶點辣的海鮮冬陰功湯味道濃郁,惹味十分,不太食辣的朋友都無問題。湯入面有不少海鮮,有蝦仁、青口同螺肉。不過食螺肉的時候,有少少不方便。冬陰功湯份量大,每個人可以飲到3小碗。 炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒豬頸肉爽脆彈牙,有炭燒香味。雞肉同牛肉串燒各兩串,兩者肉質都不會鞋口,調味亦不錯,單食也夠味。加上泰式醬汁,更添美味。香煎泰式盲鰽魚主菜是盲鰽魚,比起香煎,更似以炸的方式烹調,魚皮非常香脆乾身。拆開魚皮,底下的魚肉鮮嫩,但沒有太多調味,沾上酸甜醬汁味道更好,可以食到魚的鮮味。泰式甜品甜品是彩虹椰汁糕,顏色鮮艷,不過少了碟邊裝飾,有點可惜。椰汁糕煙軔不會太甜,正正常常。泰式飲品兩杯飲品同朋友分別選擇了珍多冰同龍眼冰。前者有濃濃的椰汁味,加上綠色粉條,不過味道不太甜,如果再甜一點會更好。朋友的龍眼冰反而偏甜

香煎泰式盲鰽魚

香煎泰式盲鰽魚

泰式甜品
彩虹椰汁糕

泰式飲品兩杯

飲品同朋友分別選擇了珍多冰同龍眼冰。前者有濃濃的椰汁味,加上綠色粉條,不過味道不太甜,如果再甜一點會更好。朋友的龍眼冰反而偏甜,如果珍多冰同龍眼冰兩者的甜度中和了,應該就剛剛好。

餐廳環境不錯,闊落舒服。食物水準不錯,不過二人餐性價比不高,份量比較適合細食的女士。在同區同樣價錢,有更多抵食選擇。

2023-09-25
炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒
We were a group of 6 coming here for dinner. We ordered some typical Thai dishes like Thai fish cake, Tom Yum Soup etc. all of the dishes were far disappointing that tasted nothing Thai at all nor were they tasted good as fusion cuisine. The Tom yum soup was cooked with escargot that it tasted like 清湯. Rest of the dishes were also awful given over pricing plus small portion.We all end up going home ordering pizza as the food was not fulfilling at all. Service was also below standard. Terrible di

Terrible dining experience and will never be back again.
2023-09-07 229 views
千! 其! 唔! 好! 食!晚市時間,一個顧客都無,已經覺得伏;叫左兩個主菜兩杯飲品:蝦醬肉碎炒飯、青咖哩雞、班蘭椰奶、班蘭咖啡;蝦醬肉碎炒飯:勁咸,零肉碎,味道同茶餐廳既咸魚雞粒炒飯無分別;分別在於,茶餐廳好食好多,同埋呢度價錢貴過茶餐廳三倍;青咖哩雞:雪藏雞肉係基本,咖哩係零咖哩味,唔辣,以為食緊白汁;班蘭椰奶:幸好無事,但唔代表好飲;班蘭咖啡:零班蘭味,茶餐廳咖啡一模一樣,只不過呢度賣$60杯;嚴重懷疑呢間野請人比正評,如果睇到呢度你都唔信,仍然要試,咁你就係其中一個助長呢種餐廳繼續生存。
千! 其! 唔! 好! 食!

晚市時間,一個顧客都無,已經覺得伏;

班蘭椰奶:幸好無事,但唔代表好飲;

2023-09-07
2023-09-03 123 views
位於觀塘的泰象,融合了現代風格與傳統泰國菜餚的獨特風味,從香煎泰式盲醋魚伴甜酸汁,到彩虹千層糕,每一道菜都盡顯心思。香煎泰式盲醋魚伴甜酸汁的味道十分豐富,脆香的魚皮包裹著嫩滑的魚肉,而甜酸汁的酸甜滋味則為這道菜增添了更多風味。香蒜甜酸汁蝦肉餅 炸得恰到好處,外皮酥脆,蝦肉彈牙。配以香蒜甜酸汁,讓人吃掉一塊又一塊。另一道主菜青咖哩雞配薄餅,辛辣與雞肉完美結合,沾上酥香的薄餅或是直接吃咖哩都好吃,除了雞肉還有泰式茄子,鮮甜爽口。飲料方面,香茅熱情 Big Big混合了香茅與熱情果的味道,清新又開胃,為炎夏帶來了一絲清涼。份量好夠,二人share 由開頭飲到尾🥳甜點方面,手工椰汁彩虹糕賣相十分吸引,口感煙韌,每層手工制作盡顯心思。芒果蝶豆西米飯亦很出色,芒果的酸甜結合糯米飯的口感,再淋上帶點鹹味的椰汁,讓人回味無窮,大滿足。

香煎泰式盲醋魚伴甜酸汁

香煎泰式盲醋魚伴甜酸汁
香蒜甜酸汁蝦肉餅
香茅熱情 Big Big
千層糕
香煎魚餅 ($88)口感比較厚實👅外層烤至微脆味道香 沒有魚腥味🙌🏻.燒牛肉沙律($198)份量很多 味道微甜🐮肉片中心都是粉色的🌸肉感軟身附有酸甜醬汁點配 頗開胃的😻.豬頸肉炒金邊粉 ($128)肉片烤後口感彈實✅金邊粉炒至金黃 不會過濕附有辣椒籽 花生粒 和泰式酸辣汁可以自由按喜好加配✨配料有雞蛋 蔥 芽菜 乾豆腐等🍳口感味道富豐好吃😋.蝶豆西米飯($65)內有椰絲的西米飯加濃椰醬汁和少少芒果🥭味道不錯😚.彩虹椰汁糕($50)很香甜的彩虹椰汁糕🌈
香煎魚餅 ($88)
口感比較厚實👅
外層烤至微脆
味道香 沒有魚腥味🙌🏻
燒牛肉沙律($198)
份量很多 味道微甜🐮
肉片中心都是粉色的🌸
肉感軟身
附有酸甜醬汁點配 頗開胃的😻
豬頸肉炒金邊粉 ($128)
肉片烤後口感彈實✅
金邊粉炒至金黃 不會過濕
附有辣椒籽 花生粒 和泰式酸辣汁
可以自由按喜好加配✨
配料有雞蛋 蔥 芽菜 乾豆腐等🍳
口感味道富豐
好吃😋
蝶豆西米飯($65)
內有椰絲的西米飯
加濃椰醬汁和少少芒果🥭
味道不錯😚
彩虹椰汁糕($50)
很香甜的彩虹椰汁糕🌈

朋友系澳洲放假回港渡假,想吃泰國菜,於觀塘區找了這間高評價私房餐廳,餐牌種類不算太多選擇,但食物質數高,不油不重味精,飲料及2種甜點有特色,環境坐得舒服及服務員友善,朋友女兒好喜歡及說下次回港渡假會再來試。
2023-07-13 140 views
呢個泰國餐廳喺觀塘工廈裏面喺觀塘地鐵站行出冇耐就到啦佢既環境好優美 好似西餐廳既裝修岩哂傾計 傾野 坐得又又舒服 而且有充足既間距佢嘅椰子雞湯係冇味精㗎有淡淡既雞味 亦都唔會濃椰子味呢就係最出名嘅海南雞飯雞滑同嫩,個泰式汁酸辣辣好開胃切到岩岩好入口飯同雞既份量都十分足夠另一個係豬扒飯 軟到好似食緊雞咁 仲keep 到juicy 傳統既蔥油 好下飯登登登最後既第一個彩虹椰汁糕咁多色彩既千層糕需要花好大嘅功夫真係一個心機菜好靚呀都唔捨得食椰汁味都唔算好重 甜到岩岩好食多幾件都冇問題👌
呢個泰國餐廳喺觀塘工廈裏面

喺觀塘地鐵站行出冇耐就到啦

佢既環境好優美 好似西餐廳既裝修
岩哂傾計 傾野
坐得又又舒服 而且有充足既間距

佢嘅椰子雞湯係冇味精㗎

有淡淡既雞味 亦都唔會濃椰子味

呢就係最出名嘅海南雞飯

雞滑同嫩,個泰式汁酸辣辣好開胃

切到岩岩好入口

好靚呀都唔捨得食

椰汁味都唔算好重 甜到岩岩好

食多幾件都冇問題👌

2023-07-12 122 views
今天我來為大家介紹一家名為Thai Fire的泰式餐廳。這家餐廳以辣椒和獨特的泰式香料聞名,是一個真正令人垂涎欲滴的地方。首先,讓我們來品嚐一下這家餐廳的招牌菜——魚餅。這款魚餅口感鮮嫩,香氣十足,是真正的美味佳餚。它的味道非常獨特,有些微辣,但又不會太刺激,讓人回味無窮。接下來,讓我們來品嚐一下這家餐廳的鳳爪。這款鳳爪非常入味,口感嫩滑,讓人欲罷不能。它的香味非常濃郁,配上泰式辣椒醬,簡直是完美的組合。接下來,讓我們來試試這家餐廳的無骨雞飯。這道菜非常美味,雞肉鮮嫩多汁,米飯香氣四溢。它的味道非常清爽,讓人食慾大開。最後,讓我們來品嚐這家餐廳的香茅豬扒飯。這款豬扒非常嫩滑,搭配上泰式香料和香茅,味道非常獨特。米飯也非常香甜,這絕對是一道讓人回味無窮的菜品。總的來說,Thai Fire是一家非常值得一試的餐廳。他們的菜品獨特美味,辣味十足,讓人一試難忘。如果你喜歡泰式菜,那麼這家餐廳絕對是你不容錯過的好去處!

2023-07-08 106 views
觀塘越來越多食肆,朋友知道我最鍾意食泰國菜,就帶咗我嚟呢間私房菜試吓:🟤燒牛肉沙律牛肉份量好足,同埋酸甜醬汁一齊食,幾開胃。🟡頸肉拼雞牛串燒豬頸肉唔太肥,燒得幾香口。另外,雞肉牛肉肉質鮮嫩,幾有風味!🟣蝦油海鮮炒飯呢個炒飯食落去唔會覺得熱氣同埋油膩,炒得幾香,而且有好多配料,包括鮮蝦同青口,味道好豐富!🟠青咖喱薄餅(雞)薄餅燒得幾出食,好香口又熱辣辣最啱點埋青咖喱一齊食,雞肉亦都幾滑,整體唔錯!🔵椰汁彩虹糕 除咗賣相吸引,椰汁糕亦都好煙韌,好啱做飯後甜品!另外,佢哋嘅飲品班蘭咖啡同埋青檸柑桔蜜都唔錯架!

🟤燒牛肉沙律
牛肉份量好足,同埋酸甜醬汁一齊食,幾開胃。

🟡頸肉拼雞牛串燒

🟣蝦油海鮮炒飯

🟠青咖喱薄餅(雞)

🔵椰汁彩虹糕
除咗賣相吸引,椰汁糕亦都好煙韌,好啱做飯後甜品

另外,佢哋嘅飲品班蘭咖啡同埋青檸柑桔蜜都唔錯架!
2023-07-07 4680 views
[ Thai Fire ]發現觀塘有間樓上泰菜,係APM附近。餐廳裝修精緻,環境寧靜,啱哂約埋三五知己嚟食野傾偈💬。✿ 泰火無骨雞飯拼椰子雞湯🥥🐔 (健康之選,絕無添加) $88雞飯有椰香味,唔乾身。而雞肉夠滑,沾酸辣汁食,好開胃。椰子雞湯清淡而不油膩,裡面仲有雪耳,健康之選。✿ 泰式辣肉碎煎蛋伴白飯 $88飯量頗多,煎蛋🍳煮得剛好,伴埋蛋漿食,肉碎微微辣,好惹味。小食✿ 泰式無骨鳳爪 +$28無骨鳳爪啱哂夏天食,酸酸辣辣,仲有沙律伴菜🥗✿ 泰式咖喱角三件🥠 (3件) +$28咖喱角做得唔錯,餡料喺青咖哩肉碎,外皮酥脆,推薦必點!✿ 泰式奶茶 跟餐 +$28泰式奶茶茶味濃郁,topping有忌廉,好邪惡啊☺️☺️✿ 泰火特飲 跟餐 +$28呢款特飲賣相好靚,係蝶豆花mix荔枝特飲,梳打水非常清爽,仲有熊熊造型冰塊,好得意🧸🧸。✿ 彩虹椰汁糕🌈 $50@4pcs✿ 蝶豆西米飯 $65@4pcs兩款甜品造型好靚,味道都唔錯,彩虹椰汁糕比較黏口,椰汁味重;另一款甜點選用蝶豆花西米取代糯米飯,食落較爽口。總結🫦餐廳裝修得幾靚,仲播住音樂,令人可以放鬆地用餐👍🏻👍🏻。食物賣相都好靚,約埋朋友嚟打卡啱
[ Thai Fire ]

✿ 泰式辣肉碎煎蛋伴白飯 $88
飯量頗多,煎蛋🍳煮得剛好,伴埋蛋漿食,肉碎微微辣,好惹味。

小食
✿ 泰式無骨鳳爪 +$28
無骨鳳爪啱哂夏天食,酸酸辣辣,仲有沙律伴菜🥗

✿ 泰式咖喱角三件🥠 (3件) +$28
咖喱角做得唔錯,餡料喺青咖哩肉碎,外皮酥脆,推薦必點!

✿ 泰式奶茶 跟餐 +$28
泰式奶茶茶味濃郁,topping有忌廉,好邪惡啊☺️☺️

✿ 泰火特飲 跟餐 +$28

✿ 彩虹椰汁糕🌈 $50@4pcs
✿ 蝶豆西米飯 $65@4pcs

總結🫦
餐廳裝修得幾靚,仲播住音樂,令人可以放鬆地用餐👍🏻👍🏻。食物賣相都好靚,約埋朋友嚟打卡啱晒🫶🏻。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Thai Fire
地址: 觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
電話: 23600188
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 泰火特飲
  • 泰火無骨雞飯拼椰子雞湯
真的很難吃,都不想形容了,看看其他差評,說得都沒錯。牛肉沒有牛肉味 豬肉不切薄片 最難吃的是紅咖哩 天啊 稀的 香料味是唯一的味道了 椰子湯很像粉泡的?湊字數湊字數湊字數 我不想寫了!
2023-06-28