2024-01-19 422 views
-CROQUETTES (4PCS)-Black truffle 好有驚喜,內餡有少少Creamy好好味。但係唔算好香黑松露味It was a pleasant surprise with a slightly creamy filling that tasted really good. However, the black truffle flavor wasn‘t very pronounced-PINCHO MORUNO IBERICO好香推薦,但係有少少似孜然味Highly recommended-TRUFFLE MASHED POTATO超多黑松露嘅薯蓉The mashed potatoes had an abundance of black truffle, making it very flavorful-1/2 SUCKLING PIGS極度推薦,乳豬仔半隻,店員會先俾你睇完影相之後再會切開。同一般平時中式食嘅乳豬唔一樣,呢款乳豬更加薄皮同埋冇咁多油Highly recommended! It was a half portion of suckling pig, a

-PINCHO MORUNO IBERICO
好香推薦,但係有少少似孜然味
Highly recommended

-TRUFFLE MASHED POTATO
超多黑松露嘅薯蓉

-1/2 SUCKLING PIGS
Highly recommended! It was a half portion of suckling pig, and the server showed us the dish before cutting it. It was different from the usual Chinese-style suckling pig, with thinner skin and less oil

平均消費每個人$300-500
Average cost per person is $300/500

⭐️回頭率Recommend: 8/10
⭐️環境 Ambiance: 8/10
⭐️值得Value: 7/10
2023-12-29
  • 餐前麵包
  • 1/2 Suckling Pig
趁著身邊有人生日嘅機會去幫襯果然如想像般係非常合適嘅生日好去處 ✨餐廳有三層,每層樓底都非常高整體色調用上湖水綠跟藍色,很有異國風情推薦打卡嘅朋友訂最底層的大圓桌吃午餐/ 下午茶碰巧是聖誕節前後還有festive brunch ᴴᴷᴰ 580有六款tapas、一道主菜及甜點,都抵食不過可能唔太食得慣,感覺食物都太油了𓂅 tapas / pan con tomato呢款係西班牙小菜,於吐司上加入番茄跟橄欖油吐司酥脆、酸酸甜甜的非常開胃𓂅 tapas / tartar de salmon頗可愛的tartar是以牛油果🥑、青瓜打成醬配上三文魚、三文魚籽,並可以連埋薯片一齊享用𓂅 tapas / croquetas de setas ✨意外好吃的松露蘑菇炸肉餅 .ᐟ 肉餅外層脆脆的,裡頭是打至半漿的蘑菇跟肉餡在吃下去的瞬間俘虜了味蕾𓂅 tapas / gambas al ajillo我會稱之為橄欖油浸大蝦雖然是真的很香口,但感覺食了成啖油落肚𓂅 tapas / huevos rotos con jamon ✨又稱「broken eggs」的一道菜賣相十分精緻西班牙的風乾火腿鹹香十足,並配上太陽
趁著身邊有人生日嘅機會去幫襯
果然如想像般係非常合適嘅生日好去處 ✨
餐廳有三層,每層樓底都非常高
整體色調用上湖水綠跟藍色,很有異國風情

推薦打卡嘅朋友訂最底層的大圓桌吃午餐/ 下午茶
有六款tapas、一道主菜及甜點,都抵食
不過可能唔太食得慣,感覺食物都太油了

𓂅 tapas / pan con tomato
呢款係西班牙小菜,於吐司上加入番茄跟橄欖油
吐司酥脆、酸酸甜甜的非常開胃

𓂅 tapas / tartar de salmon
頗可愛的tartar是以牛油果🥑、青瓜打成醬
配上三文魚、三文魚籽,並可以連埋薯片一齊享用

意外好吃的松露蘑菇炸肉餅 .ᐟ
肉餅外層脆脆的,裡頭是打至半漿的蘑菇跟肉餡
在吃下去的瞬間俘虜了味蕾

𓂅 tapas / gambas al ajillo
我會稱之為橄欖油浸大蝦
雖然是真的很香口,但感覺食了成啖油落肚

又稱「broken eggs」的一道菜賣相十分精緻
西班牙的風乾火腿鹹香十足,並配上太陽蛋、薯仔
不過同樣底層的薯仔多油到出汁

𓂅 tapas / ajo blanco mussels ✨
看似是醬但其實是西班牙的bread and almond soup
配上番茄仔、麵包乾來吃十分特別

𓂅 juicy lobster rice / 2pp ( + ᴴᴷᴰ 98pp) ✨
大推薦每枱都必點的二人份龍蝦飯
菜式一上枱時已經被兩隻大龍蝦驚豔🦞
龍蝦汁多得把整個飯都浸滿幾juicy
不過唔係食湯飯,打完卡後飯就好快吸收滿龍蝦汁
令到成個飯更是濃郁 .ᐟ
不過龍蝦要自己拆,而且又多汁少狼狽🫣

𓂅 wild line caught sea bass
本身不是鱸魚的大粉絲所以覺得還好
魚肉都頗嫩滑不帶腥氣

𓂅 char-grilled pluma iberica pork ✨
伊比利亞豬肉以叉燒的方法烹調烹至微粉紅
肉身肥瘦適中,配上青醬跟mojo sauce不錯~

𓂅 xxl churros / chocolate mousse / tarte de queso
套餐甜品方面就真係非常普通
不過嚟慶祝生日會有成隊crew又彈吉他又拍搖鼓
一齊出曬嚟唱生日歌,十分有氣氛
2023-12-30
$650 (Lunch)
Celebration
Christmas
真係未試過咁普通嘅西餐。三個女仔都食唔飽(因為食物一般到唔想食曬)。一入座問你Sparkling or mineral water如果冇西餐常識,都唔知道其實可以要Tap Water最離譜個甜品真係極之一般。真係唔知點解會收呢個價
真係未試過咁普通嘅西餐。
三個女仔都食唔飽(因為食物一般到唔想食曬)。

如果冇西餐常識,都唔知道其實可以要Tap Water

最離譜個甜品真係極之一般。
真係唔知點解會收呢個價
2023-12-18
$300 (Lunch)
2023-12-03 1309 views
The Optimist.Taste: 7/10Price: $$$.Lobster RiceBroken EggPrime Rib EyeCroquetteOctopus A La GallegaTuna Tartare.灣仔人氣西班牙餐廳 店內環境好好 有三層 今次試左最出名既Lobster Rice味道濃郁 而且其他Tapas都好好食 最鍾意佢地既tartare同埋八爪魚肉眼就唔會話好特出 味道較普通 所以唔係太建議整體黎講都唔錯 但係性價比較低
The Optimist
Tuna Tartare

肉眼就唔會話好特出 味道較普通 所以唔係太建議

整體黎講都唔錯 但係性價比較低

• Juicy lobster rice
今晚我哋一行人去咗灣仔嘅一間西班牙餐廳慶祝生日,呢間餐廳嘅環境同氛圍真係好出色,燈光柔和,非常適合聚會🎉。餐廳嘅裝修都好精緻,令人感到好舒服。我哋今次試咗佢哋嘅Brunch Menu,真係物超所值!每個菜式嘅分量都好足,同埋都非常適合大家分享。前菜Huevos Rotos嘅馬鈴薯同火腿一齊食,口感豐富,西班牙辣肉腸嘅味道更係加分🥔。King Prawn Pil Pil嘅大蝦又新鮮又美味,海鮮控嘅我簡直愛不釋手!我哋仲試咗佢哋嘅tuna tartar,呢個前菜真係令人印象深刻🐟,tuna嘅新鮮度同埋佢哋獨特嘅製法,真係令人眼前一亮。USAD Prime Ribeye肉質嘅鬆軟同埋調味都啱啱好,食落去非常滑口🥩。Crema Catalana嘅焦糖味同香脆表皮,食落去既香甜又有口感🍮。最後,餐廳員工為生日嘅朋友彈奏生日歌,氣氛非常好,令整個晚上嘅慶祝活動更加難忘。下次再有特別嘅慶祝活動,我哋一定會再考慮呢間餐廳!😍👌🎸

2023-11-19 1134 views
今日book咗灣仔嘅The Optimist 佢哋係做西班牙菜 主廚話佢係巴塞隆拿嚟㗎 佢介紹咗我食一個神秘嘅tasting menu 西方版嘅我媽卡些 仲要呢啲菜式,佢話係嚟緊會推出 現在嘅餐牌係未有得賣 我其實有少少迷惘 我明明study咗好耐嗰餐牌先過嚟 諗住食龍蝦飯 哈哈 但係見到佢咁有誠意就OK啦 試吓佢帶嚟嘅菜式 首先麵包個蒜蓉超級好食 其實所有嘢都好食 包括頭盤嘅一些街頭小吃 好好味嘅黑毛豬頸肉 仲有一啲海鮮 感覺係食緊好傳統嘅西班牙菜 最鍾意係林尾嗰個啤梨點火 好開心呀真係 有啲草藥味嘅啤梨作為甜品 又唔會太甜 味道啱啱好 但係下次都係想試龍蝦飯
今日book咗灣仔嘅The Optimist

一年前已經食過呢間餐廳,我哋對呢間餐廳嘅評價都幾高,因為環境裝修精緻,燈光柔和,加埋佢哋性價比都幾高,啱晒同朋友分享傾偈食飯,所以今次再回訪Three course lunch set $288🖤黑白配⚪️叫咗兩個lunch set,分別包括前菜、主菜同埋甜品,以食物嘅質素同埋份量嚟過,呢個價錢相對都好合理👍🏻首先職員會遞上餐前麵包🥯,點個麵包醬超好食,麵包醬係有蒜蓉牛油嘅香前菜Tuna Tartare吞拿魚他他會配埋好似蝦片咁樣嘅脆餅俾你夾住啲吞拿魚同埋牛油果一齊食,成個感覺好新鮮好Fresh Truffle Croquetas松露炸丸子🧆,食落去超香!完全有好重嘅松露味,同埋好香嘅薯蓉味🥔 USDA Prime Ribeye (+$48)牛扒叫咗七成熟啱啱好,餐廳用獨特嘅烤法所以一上碟已經有好香嘅炭燒味而且牛味十足 🐮 Grill Sea Bass 魚嘅表皮煎到好香脆,食落去魚肉嫩口 🐠 Creama Catalana 🍮 面頭鋪滿左焦糖,不過自己覺得偏甜Chocolate Brownie 🍫 朱古力配雲呢拿雪糕🍦一冷一熱

Three course lunch set $288

前菜
Tuna Tartare

Truffle Croquetas

USDA Prime Ribeye (+$48)

Grill Sea Bass
魚嘅表皮煎到好香脆,食落去魚肉嫩口 🐠

Creama Catalana 🍮
面頭鋪滿左焦糖,不過自己覺得偏甜

Chocolate Brownie 🍫
朱古力配雲呢拿雪糕🍦一冷一熱
2023-10-26 859 views
9月份生日朋友請食晏,當日係星期五 60mins free flow Funch,我地叫咗Tuna tartare 同sweet potato fries share,之後 main就叫咗duck confit leg同 prime rib eye鴨髀唔乾夠juicy,牛牛medium rare 好嫩有牛味配埋唔手軟落力為你添飲嘅prosecco,其實仲有紅同白,但真係開始wing wing,仲有餐茶呢!兩名女子面紅紅好滿足咁決定下次要再嚟多次
2023-09-22
Lunch
Celebration
Birthday
2023-10-26 716 views
餐廳無論裝修同氣氛都洋溢着浪漫嘅氣氛😍食物更加係高質!Tuna tartar尼個前菜真係blown my mind🤯有別於平時嘅tuna tartar佢係分成一個個撻方便食客一啖咬曬一咬成個人溶化左係呑拿魚海🐟一粒粒呑拿魚係口腔中跳躍🌊USAD Prime Ribeye🥩肉質好鬆軟👍🏼好容易就係口中溶化調味適中☺️Crema Catalana 焦糖味加上香脆嘅表皮🍮食落香甜又有口感☺️值得一提喺到慶祝生日會有職員現場彈奏生日歌🎸氣氛一流🤩
餐廳無論裝修同氣氛都洋溢着浪漫嘅氣氛😍
食物更加係高質!

Tuna tartar

食落香甜又有口感☺️

值得一提
喺到慶祝生日會有職員現場彈奏生日歌🎸
氣氛一流🤩
#pb食在灣仔 #pb西餐系列 灣仔三層高質西班牙菜🇪🇸Bookmark左呢間西班牙菜好耐😍 佢係Pirata Group之一 質素有一定保證😋 店舖位於軒尼詩道地舖 店外以湖水綠裝修 樓高3層 位置方便而且好搶鏡👍🏻 店內環境好大 而且好多位 所以即使中秋節即日book都有位🤪 佢亦有參加Dining City Promotion 大家可以留意下🥰.食物選擇幾多 不過以海鮮選擇比較多🥰 當中唔少得傳統西班牙菜 例如Tapas、Paella等😋 主食價錢$240-$690不等🤪 飲品以酒類、Cocktail、Mocktail為主👍🏻🔹1/2 Suckling Pig🐷推介❤️ 西班牙菜必食燒乳豬😋 呢隻乳豬仔要等45分鐘 一開始會原隻上俾你影下相 之後再拎番廚房切件🤪 佢嘅肉質超淋 唔使用刀切都食到👍🏻 外皮香脆 油脂好豐富😍 而且半隻份量都好多 建議3-4人share食🥰🔹Octopus Leg🐙推介❤️ 原條八爪魚腳食好正🤪 佢嘅八爪魚腳煮到好淋 有少少調味突出八爪魚嘅鮮味😋 底層仲有薯蓉墊底 索左八爪魚味👍🏻🔹Sautéed Broccolini🥦份量比想像中少🤪🔹Crema Cat
#pb食在灣仔 #pb西餐系列
灣仔三層高質西班牙菜🇪🇸

🔹1/2 Suckling Pig🐷

🔹Octopus Leg🐙

🔹Sautéed Broccolini🥦
份量比想像中少🤪

🔹Crema Catalana🍮
好似平時嘅Crème brûlée 分別在於Crema Catalana用奶整 而Crème brûlée就用cream整😋 佢幾大盤 口感好滑 表面燒到微微焦 好香😍

整體✨ 呢間西班牙菜位於軒尼詩道地舖 樓高3層 位置方便而且好搶鏡👍🏻 食物選擇幾多 試左幾款都好高質 特別推介燒乳豬😍 佢有參加Dining City Promotion 大家可以留意下🥰

The Optimist (灣仔)
灣仔軒尼詩道239號地下至2樓
Dinner
話說我有個朋友好鍾意Pirata Group旗下嘅餐廳,咁啱我又話好想食🇪🇸西班牙菜,所以佢就二話不說咁book咗The Optimist。一入到餐廳已經感受到個份濃濃嘅歡快感🥳,因為有唔少客人係會專程book呢間餐廳慶祝生日,當晚大大話話都聽咗職員唱咗不下5次嘅生日歌。講返嘢食先,食西班牙菜梗係要嗌tapas㗎啦。Pulpo a la Gallega 慢煮八爪魚🐙超鮮嫩,再加小小辣味道很出色。Wagyu Beef Cheek肉質鬆軟再配南瓜蓉都很不錯。至於main就嗌咗招牌菜Juicy Lobster Rice招牌龍蝦飯係經典嘅西班牙燴飯,成隻龍蝦🦞放上去,啲飯浸泡著龍蝦湯汁十分入味,但就有少少略為咸咗啲。mpossible Zucchini 姐係翠肉瓜釀蕃茄肉醬,味道就係字面睇到嘅味道😅。另外仲叫咗Secreto Iberico Pork炭燒豬頸肉🐷只要夠香脆,真係永遠都係無得輸嘅。甜品叫咗份Signature Churro Bao,包面淋咗海鹽焦糖sauce,入面包住一條churro同埋雲尼拿雪糕,口感豐富外脆內軟😋。整體嚟講啲食物質素中上,未到十分驚喜,價錢小貴。但如果一班朋友

Pulpo a la Gallega

Wagyu Beef Cheek

Juicy Lobster Rice

Impossible Zucchini

Secreto Iberico Pork

Signature Churro Bao

整體嚟講啲食物質素中上,未到十分驚喜,價錢小貴。但如果一班朋友慶祝生日的話,就十分推薦嚟呢個餐廳👍🏻。
Pulpo a la Gallega
Wagyu Beef Cheek
Juicy Lobster Rice
Secreto Iberico Pork
Signature Churro Bao
The Optimist主打西班牙北部料理,跟香港众多的Tapas Bar拉开了差异,我是第一次尝试,菜式确实和南部的Tapas有许多不同,份量也感觉更豪迈一些。·整体来说蛮好吃的,价格有一丢丢贵,但胜在环境极佳。足足三层楼的宽敞餐厅在香港真不多见,风格有些欧式复古,彩色花砖和茂盛绿植顿时让室内明媚轻快。·【餐前面包】嚼劲十足的烤酸种配浓稠细滑的蒜香蛋黄酱Aioli。·【Tuna Tartare】 吞拿鱼牛油果泥小挞,精致好吃的finger food。挞皮有着类似威化的酥脆,吞拿鱼肉粒份量挺足,品质也不错。细腻的牛油果泥把食材连结在一起,咸香的酱汁正好丰富了一下味型。·【Grilled Veggies Escalivada】Pintxos的经典菜式之一,烤茄子和彩椒被橄榄油和多种调味包裹,高高堆在烤得酥脆的面包片上,腌渍凤尾鱼点缀上咸鲜浓郁的一笔。·【Juicy Lobster Rice】当晚期待已久的硬菜,不是用大平底锅装的西班牙海鲜饭,而是横卧着一只巨大波龙的龙虾饭哦!·龙虾肉新鲜弹嫩,米是粒粒分明、短而硬的小圆米,将高汤、龙虾、鱿鱼的鲜美悉数吸收,咸鲜之余还融洽地汇入了番茄的酸甜
【餐前面包】
嚼劲十足的烤酸种配浓稠细滑的蒜香蛋黄酱Aioli。
【Tuna Tartare】
【Grilled Veggies Escalivada】
【Juicy Lobster Rice】
龙虾肉新鲜弹嫩,米是粒粒分明、短而硬的小圆米,将高汤、龙虾、鱿鱼的鲜美悉数吸收,咸鲜之余还融洽地汇入了番茄的酸甜清新。口感是地道的夹生,米粒外壳甚至还带一丝脆感,挺喜欢的。
【Black Truffle Huevos Rotos】
香辣炸土豆这个很难评,用的是土豆片而非土豆块,不容易蘸上煎蛋金灿灿的溏心,表面刨上几片黑松露,既不好看也丝毫没有融合感,真没懂为什么要把这三种并不搭调的食材强行凑一起。
2023-10-02
  • Tuna Tartare
  • 餐前面包
2023-09-24 928 views
食物質素好差,似去湯浸龍蝦粥。由餐廳去廁所廁所望到入廚房好想嘔心!西餐送來嘅餐具竟然有污跡,要經過提醒更換已經影響咗成個用餐嘅感受。食物Overpriced同埋偏鹹同濕!唔似一間人均600以上嘅餐廳應都嘅質素,剩係得個門面似囉。如果想係灣仔搵同樣價錢、服務、食物質素等性價比嘅餐廳好過依間多的是,餐廳亦有小小吹你埋單嘅感覺,未食晒不斷收你啲碟。整體用餐體驗不算太好,建議想食西班牙菜去返中上環比較好。

Lobster  rice
2023-08-23 1400 views
Restaurant week- the optimist 每年都會揀幾間食下,今次揀左西班牙餐廳,因為佢個lunch set menu 好似都幾豐富,3 course menu hkd 198+ Appetiser : tuna tartare (avocado,teriyaki sauce ,nuts )Tuna 幾新鮮,而avocado 配合左酸甜既醬汁同埋番紅花,仲有幾片法包🥖配埋,好開胃同清新,呢個大家鐘意🫶🏻Main course :signature juicy lobster rice (2ppl dish , +98hkd/ppl),呢個係額外加錢既龍蝦🦞意大利飯,必點,因為restaurant week好抵同埋份量大再夠4人分享,佢既risotto 唔算creamy 但每一啖都被濃厚既濃蝦精華包圍,會食到粒粒龍蝦🦞肉,而且隻龍蝦都好大隻,肉質都彈牙好豐滿,食到鮮味唔係淋哂。但雞同魚就無咩特別(我都係建議食牛),反而餐前麪包🍞好高質,食到佢係一絲一絲既歐式麪包,層次分別,軟硬有致,配搭既蒜蓉牛油都係自家製🫶🏻佢哋仲有free flow 可以加的,不過我唔飲得酒,所以無
Restaurant week- the optimist

佢哋仲有free flow 可以加的,不過我唔飲得酒,所以無點
2023-08-20
Lunch
  • Tuna Tartare
  • Dessert  Platter
  • 餐前麵包
2023-08-22 1109 views
今日book咗星期六嚟食lunch,之前已經同過朋友嚟食晚餐,覺得味道都幾好不過價錢就比較貴大概都要每人$600。所以今次見到Restaurant week有依間餐廳我都即刻book嚟試吓佢嘅lunch, 因為佢嘅set都幾豐富, 平平哋嘅價錢就可以試幾樣嘢我哋兩個人, 揀咗一個牛扒一個煎魚, 兩款都幾好食特別係牛扒煎得唔錯, 甜品都有兩款我哋叫咗一人一個你試吓, 焦糖燉蛋幾好食, 蛋糕就比較普通, 食到最尾已經十分之飽,滿足的一餐

2023-07-27
$300 (Lunch)