2024-05-10 25 views
今次黎到小時光既舊址, 呢度既裝修保留返之前既風枱, 都仲有啲學生時期既書枱同櫈, 食物選擇以西式為主, 午市會有套餐同單點, 跟餐飲品都係半價😌青醬帆立貝大蝦意粉🍝($128)滿滿濃郁既青醬包裹住每條意粉, 配料有大量既菇, 三隻蝦, 兩粒元貝, 豐富得黎又好味🤤抹茶麻糬紅豆冰🍧($108)大大碗既綿綿冰上面有一球抹茶雪糕, 奶蓋, 紅豆粒, 厥餅, 每一啖都好凍同堆透心涼☺️抹茶雪糕豆花豆漿🍵($56)一球抹茶雪糕配上濃郁既豆漿同豆花, 口感豐富, 抹茶味濃郁, 飲完都幾飽🤣桂花白桃冰茶🥃($40)清爽既白桃冰茶配上白桃肉同桂花, 食完咁豐富既一餐飲返杯幫助消化😝呢度食物都算幾大份, 即叫即整, 有溫度, 座位都算多, 所以都幾好坐😊

青醬帆立貝大蝦意粉🍝($128)

抹茶麻糬紅豆冰🍧($108)

抹茶雪糕豆花豆漿🍵($56)

桂花白桃冰茶🥃($40)

2024-05-09
$150 (Lunch)
2024-05-10 14 views
呢日同老公幫小妹買幼兒餐具,去左工廈呢間店食嘢。記得以前叫小時光,而家重新裝修,仲有校園feel。除咗用學生桌椅做餐枱,最鍾意係佢一盞盞嘅雲朵燈😍蟹肉蟹棒明太子意粉:這道蟹肉蟹棒明太子意粉絕對是海鮮愛好者的天堂!麵條彈牙有嚼勁,配上新鮮的蟹肉和蟹棒,讓整道菜增添了豐富的口感。明太子醬汁濃郁而不膩,帶有微妙的辣味,與蟹肉的鮮甜相互襯托。每一口都能感受到海鮮的鮮味和意粉的滑爽,絕對是一道令人垂涎欲滴的美味佳餚。士多啤梨朱古力芭菲:上層的士多啤梨雪糕和朱古力雪糕以及新鮮的士多啤梨片組成了一個美麗的色彩層次。雪糕的口感綿滑柔軟,士多啤梨的酸甜味與朱古力的濃郁味道相互輝映。下層的朱古力泡芙和脆脆片增加了食物的口感層次感,讓整個芭菲更加豐富多樣。最後,最底層布甸的添加使得整個甜點更加濃郁而且口感豐富,令人食唔停口。荔枝玫瑰冰茶:荔枝的香甜味道在冰涼的茶飲中彰顯出來,玫瑰的芳香與荔枝的味道相輔相成,帶來了清新冰涼之感。桂花白桃冰茶:白桃的甜美與桂花茶水的清爽相融合,使得這款冰茶口感順滑、味道豐富,飲完令你感到清爽舒適。

蟹肉蟹棒明太子意粉:

士多啤梨朱古力芭菲
荔枝玫瑰冰茶
桂花白桃冰茶
2024-05-09 19 views
新開張校園風台式餐廳😍 環境好闊落,以木系為主調,擺放好多綠色植物,感覺十分舒適休閒,好啱同朋友嚟享用美食🥰🥰 食物質素很不錯,晚餐人均消費$200以下~脆炸軟殼蟹肉燥飯 ($158)大大隻軟殼蟹炸得酥脆,內部的蟹肉鮮嫩,香口惹味,搭上肉燥飯,口感味道更豐富,很不錯~焦糖布甸草莓冰 ($108)必點高質甜品!牛乳綿綿冰配上大量木糠、士多啤梨、士多啤梨cream、焦糖醬及布甸,超邪惡的配搭😍😍😍 啖啖都食到不同食材嘅香甜味~大大份 食完都好飽肚㗎,完美地結束晚餐😆芋泥鮮奶 ($40/熱)芋泥的香氣和濃郁的口感與鮮奶的清爽和綿密相結合,仲有粒粒芋頭,帶來了豐富的口感和風味😚榛子可可鮮奶 ($42/熱)拉花超美的😍 榛子可可香甜濃郁,配搭上鮮奶,甜而不膩,鍾意飲朱古力一定要試!

脆炸軟殼蟹肉燥飯 ($158)

焦糖布甸草莓冰 ($108)

芋泥鮮奶 ($40/熱)

榛子可可鮮奶 ($42/熱)
2024-05-08 18 views
今日去咗觀塘美興工業大廈A座嘅Times Coffee,真係一個好靚又有青春氣息嘅餐廳!佢裝修得好似學校咁,有學校櫃桶枱,好有年輕人嘅感覺。我地試咗佢哋嘅主食,就係蟹肉蟹棒明太子意粉。呢個意粉煮得好彈牙,有巨型既蟹棒加上蟹肉嘅鮮味,再加上明太子醬汁,好濃郁好香口,真係好好食啊!甜品方面,我地試咗焦糖布甸草莓冰。上層係焦糖棉棉冰、底層係布甸好滑好香,再加上新鮮嘅草莓,又甜又清爽,好適合解渴同享受甜蜜。飲品嘅話,我地揀咗朱古力鮮奶同Caramel Latte。朱古力鮮奶好濃郁好順滑,每一口都飲到朱古力嘅香甜味。Caramel Latte同朱古力既拉花好靚,好有視覺效果,味道香甜好飲,令人心情好舒暢。

2024-05-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
  • 焦糖布甸草莓冰
2024-05-07 25 views
[ #觀塘美食 #caloriefoodie觀塘 ] • 𝚃𝚒𝚖𝚎𝚜 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 •🐿-你知唔知道觀塘新開咗一家台式Cafe呢❓餐廳裝修風格主打校園風📚帶你重返讀書年代最特別嘅係Cafe有得食超足料台式綿綿冰🍧喺觀塘食完飯都有地方食埋甜品🥳​-🦀 蟹肉蟹棒明太子意粉💰$138凡點一份主餐 加配跟餐飲品可享半價優惠🤑主餐牌有部份選擇都係西日fusion菜最吸引一定係大大條又厚肉嘅蟹棒✨再將意粉撈埋蟹肉同明太子醬 味道微辛辣-🍧 抹茶麻糬紅豆冰 💰$108綿綿冰口感綿密 配上抹茶醬 抹茶醬尚算濃郁加上抹茶雪糕、麻糬、蕨餅、紅豆等配料內層仲收埋咗餅乾碎 令成個綿綿冰口感更豐富-🍵 抹茶雪糕豆花豆漿 💰$56 🧋 豆腐雪糕豆花奶茶 💰$52兩杯特別嘅特飲 雪糕再加豆腐花每一啖都啜到滑溜嘅豆腐花抹茶豆漿嘅味道都幾濃 帶點茶嘅苦澀味-📍 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室-#caloriefoodie
[ #觀塘美食 #caloriefoodie觀塘 ]

最吸引一定係大大條又厚肉嘅蟹棒✨
再將意粉撈埋蟹肉同明太子醬 味道微辛辣
🍧 抹茶麻糬紅豆冰 💰$108
綿綿冰口感綿密 配上抹茶醬 抹茶醬尚算濃郁
加上抹茶雪糕、麻糬、蕨餅、紅豆等配料
內層仲收埋咗餅乾碎 令成個綿綿冰口感更豐富

抹茶豆漿嘅味道都幾濃 帶點茶嘅苦澀味
📍 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

#caloriefoodie
2024-05-06 20 views
行開觀塘,去工廈拎野Search下OpenRice有咩好食見到附近有間新開既cafe於是就去試下❤️蟹肉蟹棒明太子意粉明太子佈滿成碟意粉仲有好大條蟹棒係中間仲有呑拿魚蟹肉紫菜碎成條意粉好夾❤️Flat white拉花拉得好靚咖啡味濃飲完覺得好❤️榛子可可鮮奶榛子味濃榛子配鮮奶又係絕配兩者互相中和咁熱飲杯凍飲好消暑❤️抹茶麻糬紅豆冰呢個係呢間餐廳既皇牌見到每枱都叫夏天咁熱食冰又好正路個冰好有層次有麻糬好有咬口入面又有d脆脆白色個層cream好有奶味大家去到不妨一試💁‍♀️Times Coffee (觀塘)👣觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
行開觀塘,去工廈拎野
Search下OpenRice有咩好食

有麻糬好有咬口
入面又有d脆脆
白色個層cream好有奶味
大家去到不妨一試

💁‍♀️Times Coffee (觀塘)
👣觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-05-06 22 views
呢日同老婆去觀塘買嘢,順便去工廈搵嘢食。記得以前同佢去過小時光,諗住去緬懷一下。點知餐廳重新裝修,但係裏面保留住校園風,用以前學校嘅學生枱同凳,食物亦令人非常驚喜。脆炸炸軟殼蟹肉燥飯:炸軟殼蟹外層的酥脆,肉燥飯本身散發出濃香噴噴的滷肉汁,蓬鬆的米飯上放上炸軟殼蟹上,令米粒同時吸收了蟹肉的鮮味,非常美味。焦糖布甸草莓冰:這款焦糖布甸草莓冰是一道美味的甜品,結合了多種不同口感和風味。首先,新鮮的士多啤梨提供了天然的甜味和微酸的口感,與布甸的濃郁口感完美結合。冰涼的綿綿冰帶來清爽的口感,而木糠則增添了一絲香脆的質感。最後,焦糖布甸的香甜滑順使得整道甜品更加豐富。這款甜品給人一種口感層次豐富、風味和諧的享受,是炎炎夏日的絕佳選擇。抹茶雪糕豆花豆漿:抹茶雪糕帶來了濃郁的抹茶香氣和滑順的口感,與豆花的柔滑相得益彰。豆漿的清香與抹茶的濃烈風味形成了完美的平衡,使整個飲品更加順口。茉香綠茶:茉香綠茶清新怡人,散發出淡淡的茉莉花香,清甜解渴。

脆炸炸軟殼蟹肉燥飯:

焦糖布甸草莓冰:

抹茶雪糕豆花豆漿:

茉香綠茶:
茉香綠茶清新怡人,散發出淡淡的茉莉花香,清甜解渴。

2024-05-05 9 views
抹茶麻糬紅豆冰🍧棉棉冰真係好軟棉棉呀⋯⋯軟到一入口就即刻溶左🫨有綠茶雪糕,中間有層奶蓋,麻糬就煙煙韌韌,底部超級多紅豆,粒粒都好大粒,食完超級之滿足😌蟹肉蟹棒明太子意粉🍝好好好大條蟹棒,一啖咬落口超正👍🏻明太子煮得好惹味撈意粉真係冇得輸,份量又夠多好好味呀⋯⋯荔枝玫瑰冰茶🥤清清甜甜玫瑰味又香,仲有荔枝肉好飲。Expresso Tonic☕️重點係要咖啡味好飲,加左梳打水清涼解渴,正👍🏻
抹茶麻糬紅豆冰🍧

蟹肉蟹棒明太子意粉🍝

荔枝玫瑰冰茶🥤
清清甜甜玫瑰味又香,仲有荔枝肉好飲。

Expresso Tonic☕️
重點係要咖啡味好飲,加左梳打水清涼解渴,正👍🏻
2024-05-05 8 views
觀塘校園風咖啡店,前身小時光都係以課室做主題,依家重開之後改埋英文名「Times Coffee」,換過晒啲課室枱凳,餐廳亦都光猛咗好多,仍然保留課室嘅風格同佈局,亦加入了唔少嘅甜品,例如芭菲同棉花冰🍧🎃 原條鰻魚南瓜燉飯 💰$128鰻魚size適中,南瓜打溶晒喺個飯入邊,飯做得Creamy🍧 焦糖布甸草莓冰 💰$108賣相望落唔錯,棉花冰底係布甸,亦有好多士多啤梨作配襯,製作需時大概要等15分鐘🍵 Matcha Latte 💰$48抹茶味濃,味道唔錯🌹 荔枝玫瑰冰茶 💰$40淡淡荔枝同玫瑰味,亦有荔枝果肉

🎃 原條鰻魚南瓜燉飯 💰$128
鰻魚size適中,南瓜打溶晒喺個飯入邊,飯做得Creamy

🍧 焦糖布甸草莓冰 💰$108

🍵 Matcha Latte 💰$48
抹茶味濃,味道唔錯

🌹 荔枝玫瑰冰茶 💰$40
淡淡荔枝同玫瑰味,亦有荔枝果肉
觀塘工廠大廈中氣氛可愛的Cafe,以學生時代回憶為主題,令人追憶起快樂學生時光!!主要提供cafe飲品及西餐輕食。📖👓- 青醬蝦肉意粉 HK$108 🌱🦐🍝意外地出色青醬意粉!!青醬味道非常突出,羅勒葉味道濃郁,醬汁炒得平均。可惜缺少了青醬意粉最佳搭配松子,所以味道稍微缺少一些層次感。蝦肉處理出色調味得不錯,微微帶出蝦肉鮮味,而且肉質有彈性。意粉煮得較軟,適合本地人口味,而且份量頗大,男士也能吃得飽。- 炸豬扒漢堡 HK$110 🐷🍔- 豬軟骨香菇肉燥飯 HK$78 🐷🍛- 紅玉紅茶 ☕- 凍茉香綠茶 🧃
青醬蝦肉意粉

青醬蝦肉意粉
炸豬扒漢堡
豬軟骨香菇肉燥飯
凍茉香綠茶
今日嚟到觀塘落住勁大雨,咁啱俾我哋見到喺一間工業大廈入邊有間好似幾靚嘅Cafe @timescoffee.hk ,我哋就衝着入去試吓😂入到去發現佢嘅裝修係模仿學校嘅教室,會有啲學生枱櫈、黑板,仲有代表學生精神狀態嘅「一嚿雲」。😂小編大概理解到點解佢叫小時光,我諗就係想俾人返返去細細個讀書嗰陣~🥹睇一睇餐牌,佢哋嘅食物係以台式同西式為主。落住咁大雨,加埋呢度課室嘅環境,同台式嘅食物,令小編諗起那些年我們一起追的女孩呢套電影。🙈➡️蟹肉蟹棒明太子意粉 $138大大條嘅蟹棒好吸引!面頭有紫菜碎加上勁多蟹籽,成個意粉望落好滿足~食落佢嘅明太子味幾突出,意粉口感亦都啱啱好。不過個醬汁小編覺得可以再Creamy啲,食落會更加滿足!味道:7/10➡️我愛台妹 $98呢個小編都幾推薦,簡單啲嚟講,佢就係一個台式嘅all day breakfast,配有某啲西式食物例如黑松露炒蛋,沙律、粟米片等等。亦都有啲好台式嘅食物例如台灣腸同一個巨型芋泥肉鬆吐司,佢嘅芋泥足足成球雪糕咁大,尚算綿身,久唔久會有芋頭粒,都有芋頭香。加埋肉鬆吊起個味非常滿足。唯一小編覺得個芋頭可能未係當造,再粉啲就一流!味道:8/10➡️荔枝

➡️蟹肉蟹棒明太子意粉 $138

味道:7/10

➡️我愛台妹 $98

味道:8/10

➡️荔枝玫瑰冰茶 +$20(飲品跟餐半價)

荔枝同玫瑰簡直係絕配!淡淡玫瑰味加上荔枝果肉茶底,好香好清新~

味道:8/10

➡️大甲芋頭鮮奶 +$20(飲品跟餐半價)

小編好鍾意飲芋泥鮮奶,佢呢杯主要以奶味為主,帶微微芋頭香,不過污泥嘅質感亦都未算好綿同粉。但味道上都唔錯,如果再大杯啲會更加滿足!

味道:7/10

➡️焦糖布丁草莓刨冰 $108

小編當初就係比呢個刨冰吸引過嚟,上到枱好吸睛好igable
,一𢳂落去有厚厚嘅士多啤梨奶蓋,有好香嘅士多啤梨同奶味,口感綿密,加埋細緻嘅綿綿冰簡直好食到震!當然佢唔止咁簡單,入邊有餅乾碎同布甸,口感上有多重變化,非常推薦!

味道:9.5/10

抵食:7.5/10
環境:9/10
Dining Offer
Tasting Event
2024-05-03 9 views
餐廳環境裝修勁帶心機,用左班房做主題,打卡一梳蟹肉蟹棒明太子意粉主角係原條長長蟹棒,混合左蟹肉、明太子、蟹籽、紫菜等材料,份量都幾大份,明太子醬份量剛好,拌勻意粉,味道少少辣亦唔會太咸!抹茶麻糬紅豆冰呢款冰相對其他甜品較為特別,夾雜左餅碎,好似木糠布甸咁,幾有層次,整體甜度亦剛剛好,頂層奶蓋幾creamy 幾滑,抹茶雪糕濃郁,用左蕨餅作麻糬,分別係黃豆粉、抹茶蕨餅,兩款都煙煙韌韌,幾有咬口!Hojicha Latte味道帶淡淡培茶獨特的香氣,再加上靚靚既拉花~
餐廳環境裝修勁帶心機,用左班房做主題,打卡一梳

蟹肉蟹棒明太子意粉

味道少少辣亦唔會太咸!

抹茶麻糬紅豆冰

Hojicha Latte

味道帶淡淡培茶獨特的香氣,再加上靚靚既拉花~
2024-05-02
Type of Meal
Dinner
🍝青醬帆立貝大蝦意粉💰$128🍓焦糖布甸草莓冰💰$108🍵荔枝玫瑰冰茶💰$40🍨豆腐雪糕豆花奶茶💰$52.⚡觀塘前「小時光」嘅舖位原來俏俏轉咗做台式咖啡廳😳除咗有意粉、燉飯等主食,仲有多款特色飲品同綿線冰,係咁懷舊嘅環境梗係要食翻個刨冰打卡啦~.⚡🍓焦糖布甸草莓冰超大碗😳有勁多粒爆甜士多啤梨,面層應該係士多啤梨奶蓋,味道好濃郁creamy,綿綿冰嘅中層有木糠碎,底層仲有好大層焦糖布甸,層次超豐富!!不愛吃冰嘅小女子都鯨吞咗大半碗🤣睇得、食得、打卡able,強推👍🏻.⚡🍝青醬帆立貝大蝦意粉份量好多,帆立貝&大蝦都好大隻又彈牙;🍨豆腐雪糕豆花奶茶真係有好多滑嫩豆花係底🤣已經係半個甜品,大家可試~
🍝青醬帆立貝大蝦意粉
💰$40
🍨豆腐雪糕豆花奶茶
💰$52

2024-05-01 10 views
再訪Times Coffee上次試了豬軟骨南瓜燉飯,今次試試卡邦尼忌廉意粉。發現食物價格比之前調高。意粉份量相當多,幾creamy。食到中後段,已經勁飽。但不想浪費,最後都完成。而latte比上次濃味。我飲完咖啡後,女職員很細心,遞上了一杯水。付款時有向男職員說意粉份量多,他說這份量對於男人來說也足夠。
再訪Times Coffee

而latte比上次濃味。

我飲完咖啡後,女職員很細心,遞上了一杯水。

2024-05-01 6 views
🦀炸軟殼蟹肉燥飯 $158炸軟殼蟹好脆口,膏好濃味😍第一次見肉燥飯嘅配搭,整到好似risotto 咁🤣好濕潤,飯比較淋,肉燥肥瘦均勻,好惹味😋.🍝蟹籽卡邦尼意粉 $98卡邦尼汁夠多,食落好似金寶湯嘅味,煙肉蟹籽份量好多,蟹籽係口裏面爆開,增添鹹香味同口感👍👍好有咬口!意粉煮到al dente,好索汁😍.🍧抹茶麻薯紅豆冰 $108呢個好有驚喜💯小店刨冰都好食!首先好打卡able🤣好似睇卡通片會見到嘅甜品🍮抹茶雪糕好濃郁🍦麻薯好煙韌,紅豆份量好多🫘煮到沙沙地,甜度適中。冰食到中間有餅碎增添口感,仲有一大份紅豆係底!超足料!成個冰都沾到抹茶醬,夠晒味😋.☕️Earl grey latte飲品跟主食叫係半價❣️超抵!而且拉花好靚💓.🍨豆腐雪糕豆花奶茶 有球好濃味嘅豆腐雪糕,底下有豆腐花,好滑!奶茶單飲唔會甜,溝埋所有配料甜度就剛好☺️.📍 Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
🦀炸軟殼蟹肉燥飯 $158

🍝蟹籽卡邦尼意粉 $98

🍧抹茶麻薯紅豆冰 $108

☕️Earl grey latte
飲品跟主食叫係半價❣️超抵!而且拉花好靚💓

🍨豆腐雪糕豆花奶茶

📍 Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室