luchanlu

luchanlu

平民劣食專員
訊息
正顯示第 110 篇(共 92 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

平時去鍾記都會食招牌爆炸雞脾,今次就試下佢地既招牌油渣麵。 揀左套餐B,有招牌油渣麵,四粒炸燒賣,三粒炸魚片頭同罐裝汽水,一個餐有麵有兩款炸物同野飲都只係55蚊。 油渣麵不論麵同配料都份量十足,有冬菇,冬菜,蔥,脆渣同淋渣,豬油渣比得一啲都唔孤寒。而且仲係即叫即整熱辣辣,湯頭飲落去夠味又唔會偏咸,最緊要食完之後唔會口渴,超級滿足。 鋪頭老闆同員工都個個好nice又有禮貌,呢間小店絕對值得再三回頭幫襯☺️
是次消費
每人約$250 (晚餐)
APR 24

閒日6點去到唔洗等位,兩個人叫左最普通既A餐都已經好多選擇,食120分鐘都夠時間,不過注意30分鐘前會last order。 安排坐左張二人餐,基本上都唔夠位放野食,眼前好多兩個人都安排坐卡位或者四人枱😑 雖然係最平既A餐,但係都有扇貝同各款魚可以叫,豬雞牛羊都有,不過叫得A餐啲牛當然係普通質素啦。出面個紅豆麻糬雪糕味道好一般,都係食返杯裝算。 略嫌湯底有啲重味精,每次食完都會頸渴。上菜速度快,店員都有禮貌有笑容。
2024-03-22
是次消費
每人約$300 (午餐)
MAR 24

兩個人去食放題,通常會比張細枱你,叫完盤刺身已經冇位放其他野,呢間地方夠大,兩個人都會比卡位。琴日星期五12點去到,門口已經出現人龍,好多人排隊等入場,不過餐廳都安排得好好,好快就安排哂坐位。 熟食區方面,有豬肺湯同烏雞湯,味道略咸。炸物有餃子同章魚小丸子,熟食有蒸魚,鹽水鴨,扇貝西蘭花等,亦有點心蝦餃,燒賣,鮮竹卷。建議都係留肚食返刺身同餐點野食,反而涼拌小食區有驚喜,選擇多。 刺身維持到平時質素,松葉蟹腳一般。熟食既炒鱔球同乳鴿好食,海膽軍鑑同蒸蠔都值得encore 。 店員服務都好有禮貌。
MAR 24

星期日6點左右去到唔洗等位,但係好多款都已經售罄,例如三款煎餃子,豚肉丼,茜口茜麵同茜炒飯等。 店員安排我地坐左張二人枱,用QR CODE落單,兩個人叫左特盛版鏗魚雞白湯加港系口味特制藜麥麵,特盛版真熬雞白湯港系口味拉麵,再加一個椒鹽炸魚蛋串。拉麵揀左硬身,入口爽彈幾好食,個人意見拉麵好食過藜麥麵。雞白湯我揀左港系味冇咁咸,我覺得唔係幾夠味,下次試下日系濃版先,雞肉食落冇味,鴨肉同豚肉會比較好食。 店員亦都有禮貌,不過兩碗拉麵黎到個陣個匙羹都好油,要自己用紙巾抹完先用到,呢一點可以改善下。另外,...
MAR 24

每次去韓閣都會叫佢既全日A餐,62蚊有前菜沙律,有湯,兩舊炸雞,仲有石頭鍋飯加野飲,一個人食份量十足又夠飽肚。 推介佢地既炸雞,今次叫左韓武甜辣醬芝士炸雞,一定要襯熱食,夠哂熱辣脆口,雞肉夠嫰又多汁,芝士仲可以拉埋絲,芝士控必定會鍾意。以家仲有小食優惠,總共有12款選擇,今次我叫左芝士熱狗棒,點茄汁食夠哂惹味。 黎到緊係要食韓武全統炸醬麵啦,今次叫左五花腩炸醬面,麵底份量十足,味道調教得好好唔會過咸,五花腩炆到好淋。 最後叫試埋兩款特飲,凍400次咖啡同熱紫薯3牛奶,係咁凍既天氣下飲熱紫薯牛奶成個人暖...
FEB 24

侍應冇服務黑口黑面又惡死,問酒樓衛生都好差,係價錢夠平民,午市加埋一220蚊左右,點心上枱熱辣辣,出面自助區既湯同酸辣湯味道唔錯。兩個人去食點心加打邊爐放題,個爐慢到食完點心都未滾起,同職員講完,佢笑笑口就行開左就冇再理過,邊爐材料魚同牛呢個價錢都算合格,啲丸同菜全部哂係出面雪櫃,好處係可以食足4個鍾。點心有得叫炸饅頭加煉奶,問個職員想要多小小煉奶,佢答我:呢到冇架,後尾有另一個職員見到先再拎比我。
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
2023-11-29
JAN 24

叫左個二人餐,由拎外賣到行返屋企,路程5分鐘都唔洗。一開盒肉醬意粉已經有半盒水,打落分店,分店叫我打去客戶服務熱線到投訴。好啦,打去客服,客服又叫我打返落分店同職員講。 之後我打落分店,職員話公司轉左肉醬,出水既問題已經唔係第一日發生,佢地知道有呢個問題,但係都冇辦法,叫我留低電話同名,會叫同事聯絡返我,由2023年11月到以家2024年1月都係冇人打黎。 然後我再係ig同fb聯絡PHD都係冇任何回音。
JAN 24

餐廳環境同衛生都唔差,不過入面做野既職員好心急,由坐低到落order先後問左三次我地叫左野依未,餐廳用QR CODE落單,我地速度又唔係慢,我睇睇下本menu都未睇完又比佢收左。 兩個人叫左三個餐,酸菜魚,中式牛柳,薑蔥牛肉厚切豬潤石鍋。酸菜魚個湯完全冇酸菜味,湯底就同譚仔清湯味一樣,入面有芽菜,木耳同數得出有6條薯粉。中式牛柳有筋冇鑊氣,鞋口。石鍋一黎到好夠熱,但完全食唔到有薑蔥味,啲豬潤味道就好似白烚咁,薑蔥還薑蔥,牛肉還牛肉,最後要問職員拎豉油。 夜晚7點左右想叫半隻琵琶鴨都已經冇哂,全餐飯就有味...
JAN 24

天氣凍去食就岩岩好,入面衛生一般,裝修舊式,價錢都算平。艇仔粥20蚊已經食到,叫炸兩可以要求職員要即炸既油炸鬼。腸粉份量多,但味道一般,皮太厚。燒賣都可以唔洗試,反而我每次去都會食蒸蘿蔔糕,豆漿有啲甜,可以叫杯裝或者碗裝。 坤記粥底都唔錯,起碼食完唔會一口味精好想飲水,今日食左及第粥28蚊都好足料,肉片好食,咸肉糉正正常常17蚊。 呢到啲職員姐姐好勁,你一路講食咩,佢地會記低哂再同廚房講,完全唔會用手寫單。
JAN 24

第一次去,唔洗等位,入面坐左5成人都冇。點餐方面,每次只可以點4樣野,之後再繼續。想問鱈魚白子,搵左好耐都冇,最後問職員等左陣,點餐部機先有返啲限定食品同單點壽司出黎,除左呢樣野,職員都好有禮貌。 Set lunch好低,下午茶最平39蚊就食到,仲可以追加小食同甜品。 士多啤梨蛋糕同大福唔建議叫,土多啤梨蛋糕假膠假甜味,大福質素都好一般。 壽司好一般,唔係難食,但又唔會好食到再想下次去食,最大問題係好多舊啲飯一挾就散。刺身冇鮮味,限定既鱈魚白子壽司一食入口明顯放耐左,好腥臭。
Top