bellyfoodiepig

bellyfoodiepig

我是 bellyfoodiepig
訊息
正顯示第 110 篇(共 35 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

Matcha Tiramisu $430 4” 🫶🏻✨ 最近食左呢個超高質蛋糕!! 外層係勁濃抹茶cream 濃而不澀! 裡面係有麻糬同好濕潤既咖啡味戚風 個戚風仲要濕潤得黎唔係淋哂 入口仲滲左啲咖啡液咁感覺 咖啡味仲要係好香好濃 比一般既咖啡味蛋糕都濃 終於都有個蛋糕滿足到我既咖啡味渴求 重點佢濃得黎唔會蓋過抹茶味! 要讚埋蛋糕既topping 都係心思之作 雖然全部都唔知咩名堂同埋用咩材料 尤其要讚個舊黑同白好似雲耳咁既 個質地好似食饅頭個塊皮咁仲有少煙韌 係有驚喜既好食😋!!! 打完已經好想encore啦😫😫😫...
APR 24

喺IG留意咗呢間小店由法國藍帶廚藝學院返嚟嘅店主好耐, 今次特登嚟到K11 Art Mall嚟買現貨, 意外發現,而家K11 B2呢層都有大量甜品可以一次過買🤩🤩🤩 對螞蟻人嚟講真係行得好開心 特濃(!)三重意大利開心果麻糬泡芙 三重嘅意思即係內餡係意大利開心果吉士 個頂就係勁濃嘅開心果醬+店主自己炒嘅焦糖開心果脆脆做topping 最鍾意就係裏面仲有一舊好煙靭嘅麻糬!! 同埋外面焗到菠蘿皮 食咗一啖裏便啲開心果吉士已經爆出嚟, 成個口感都好好😍 Creme brulee 法式焦糖燉蛋 呢一個係留返第二日同...
APR 24

三重宇治抹茶雪糕布丁& 抹茶焙茶雪糕配蕨餅 上年得幾日限定食唔到都好sad 今次仲要連雪糕都轉埋抹茶 加埋一路食聽住啲日本歌 有幾下幻想自己好似係日本cafe食緊佢地啲勁靚既焦糖布丁咁🥹🥹💚 超好食!!!抹茶好夠濃 估佢唔到個布丁咁好食!蛋香味好香好jeng🤤🤤 個雪糕抹茶味已經好勁 淋埋個幾乎無甜味既抹茶醬 濃到💥 好滿足既下午茶💯😍😍
APR 24

享樂定時定候就會會出好多新嘅產品 每次嘅新產品都好啱螞蟻人嘅口味😍 所以每次只要一經過享樂 我都一定會入去尋下寶睇吓有咩新嘢 台灣大甲芋頭泥/麻糬/法國忌廉/海綿蛋糕 一直好想搵次試佢地的whole cake 因為性價比真係好高! 六吋蛋糕用咁靚嘅材料都唔過$300 (相比成日幫襯嘅IGshop真係極平) 蛋糕裝飾得簡單但又高貴 芋泥調味得很好,也有芋頭粒粒, 中間夾著煙煙韌韌的麻糬, 海綿蛋糕唔乾,好好食~ 雖然唔係好多層次,但這個價位黎講 已經是超級滿意,絕對係令人會想再吃的蛋糕!!!
APR 24

今次嚟到澳門最想食竟然係蛋糕! 係ig睇到好多澳門蛋糕都好靚 仲要價錢平過香港之餘 運費送上門仲好抵!! 可以用澳覓送蛋糕上門只係廿蚊 澳門人太幸福了吧🥹 @merci.creation 澳門蛋糕🇲🇴 DAN DAN (榴連x班蘭蛋糕x奶凍) 食蛋糕食到澳門去🤣 呢個蛋糕由第一眼睇到已經心心眼😍 睇下個小榴連靚到~~~!!!! 可惜唔係好岩食 榴連味唔夠 中間個啲係?榴連忌廉 個texture食落好似淡榴連味既莎莉蛋糕 蛋糕同cream都偏鞋🫠 但係勝在好平同埋送貨又平! 澳門送蛋糕都係十幾蚊咋🫠🫠...
APR 24

THE MATCHA TOKYO來自東京的表參道,賣點是百分百有機抹茶為賣點😍 好耐之前喺西貢嘅一間咖啡小店飲過一次抹茶咖啡 先發現原來抹茶同咖啡都好夾 前提係要抹茶開到好濃先會飲到抹茶味 所以一定要揀一間得到抹茶控認證夠晒濃嘅店嚟飲 呢間一定有資格啦🤩 啱啱開嗰陣飲過一次 熱matcha latte 已經覺得好濃郁,好好飲 所以想再回味多次抹茶咖啡🤎💚 果然第一啖就係濃郁抹茶嘅香味, 之後再飲多幾啖,好快就比咖啡味蓋過🤣 但係可以同一杯飲到兩個層次🤎好好味
APR 24

高蛋白之選,牛肉豬膶米粉 每次喺深水埗唔知食咩 都會諗起維記,唔係個咖央多吸引我 因為出街想食得清啲, 又高蛋白嘅選擇真係唔多 呢間都開咗咁耐, 上次無意中經過想再食豬膶 發現佢雖然而家咁出名, 每次週末都勁座無虛席 但係份量都仲好足料!!! (可能食開坊間米線舖餸既份量同佢相比🤣) 一個女仔食啲牛肉同豬膶冇諗過份量咁多 好似食極都食唔晒咁🫶🏻🫶🏻 除咗份量,招牌豬潤夠晒滑一啲都唔鞋 牛肉都唔錯
APR 24

澳門朝聖! ❶奶酪花杯子 ❷抹茶花杯子 ❸伯爵茶可麗露 全部都帶左返香港焗返熱食🤭🤭 焗返熱個外皮好脆~~~ 明白點解啲人話原味仲好食 因為抹茶唔算好濃郁,重度抹茶控覺得唔滿足弓 都係原味好食啲🤭起碼食到好香蛋香 伯爵茶可麗露 估唔到焗完甜>茶味 第一次伯爵茶可以做到咁淡既味😂 結論記得去氹仔店不用排隊🫶🏻
APR 24

去Rosewood Bayfare食飯order 佢地既蛋糕會幫手送埋蛋糕黎餐廳🫶🏻 呢個拿破崙唔知食第幾次了 招牌就係招牌🤭🤭 佢既酥皮有種獨特嘅烘焙味 又香脆又薄 估佢唔到個咖啡味好surprise好濃好好食! 一入口咖啡味係個口到爆發💥   而且價錢唔貴 可以話同社交平台shop差唔多或者平過😬🙈 不過rosewood cake暫時淨係會幫襯拿破崙,食過cream cake係一般🥺 (even係佢既tea既cake/ 曾經order過cream cake)
APR 24

柚子開心果麻糬(朱古力蛋糕胚) 呢間又係幫襯左好多次🤣🤣🤣🤣 食完佢個伯爵茶白桃係會上癮 今次呢個的確有啲失色 上面個層開心果醬超濃 好香! 好似無稀釋過既開心果漿就咁淋落去 係好濃但好漿口 好似花生醬咁漿 鐘意好濃既野呢個好岩 配埋酸酸地既熱情果忌廉平衡返個澀味本身係好事 但好似唔係好夾😣 朱古力戚風都食得出有自己既味道! 無奈三個味加埋一齊有啲怪 最sad係我係西營盤拎返大埔食啲同事話唔好味🥺🥲
Top