Restaurant: 大安茶冰廳
Info:

位於油麻地的這間翻新過的懷舊港式茶餐廳📻之前有香港電影在餐廳取景令餐廳的知名度提高成為人氣打卡小店 請的店員都是年輕人🥰店員都好殷勤親切 餐廳主打創新元素再混合傳統茶餐廳菜色作基礎☕️手工咖啡都有供應 好值得一試🥢✨咕嚕雞漢堡配薯條 $84🐔咕嚕雞肉調味酸酸甜甜好開胃 如果是炸過的味道應該更好🍍配上菠蘿及椰菜絲沙律令漢堡更多汁 味道配搭得好好🍔漢堡包鬆軟帶牛油香🍟配上粗身波浪薯條非常懷舊✨紫菜肉鬆沙嗲牛肉滑蛋多士 $68滑蛋層鋪滿多士非常震撼🍳滑蛋夠滑但味道比較淡需要自己加點鹽調一調味🥓牛肉的沙嗲味不夠濃 不過加上紫菜肉鬆味道幾好🍞但多士烘得好乾硬不太好吃 味道跟面頭的配料不太夾✨奶醬蛋撻餐 $58蛋撻款式有八款而且味道好有創意都好吸引🥜要了奶醬蛋撻會烘到微熱要趁熱食 蛋撻是曲奇皮的 面頭跟內餡都有花生粒 加上煉奶流心餡🤤幾好食整體都不算太甜👍🏻✨肥威 Flat White蛋撻餐配一杯飲品 要了熱的鮮奶咖啡 幾大杯而且有拉花☕️質素不錯 奶味比較濃咖啡味相對淡📍大安茶冰廳 (油麻地)油麻地廣東道830號地舖

✨咕嚕雞漢堡配薯條 $84
咕嚕雞漢堡配薯條

✨紫菜肉鬆沙嗲牛肉滑蛋多士 $68
紫菜肉鬆沙嗲牛肉滑蛋多士

✨奶醬蛋撻餐 $58
奶醬蛋撻

✨肥威 Flat White
Flat  White

📍大安茶冰廳 (油麻地)
油麻地廣東道830號地舖
$105 (Lunch)
咕嚕雞漢堡配薯條
紫菜肉鬆沙嗲牛肉滑蛋多士
奶醬蛋撻
Flat  White
2024-04-11 186 views
✍︎︎香港特色小食嚟講,蛋撻數一數二🥰而呢間冰室出名係整帶有香港特色嘅蛋撻🤣🤣例如:椰汁芋頭西米露|港式奶茶|抹茶紅豆麻糬|兒童鴛鴦|特濃咖啡|酒香特濃朱古力|海鹽焦糖摩卡咖啡🖤特濃黑芝麻麻糬西多士配黑芝麻雪糕 🖤$72唔係講笑,食完呢個罪惡感滿分🆙西多士已經夠晒邪惡,即叫即整大概等20分鐘仲要加埋雪糕,麻糬,同芝麻醬🥹食完雖然膩咗啲,但係芝麻控都會夠哂滿足🤭👶🏻兒童鴛鴦蛋撻 $32係好立克x阿華田口味🥰見到價錢會嚇親,不過上枱嗰陣熱辣辣又大粒曲奇皮好鬆化,咬到中間係流心,☕️啡立克 Coffee Now $46(H)/ $50(C)咖啡x好立克 兩樣加埋恰到好處😆唔會太苦又唔太甜🤣❥裝修懷舊香港風,一入去已經覺得身處八十年代🤣雖然價值偏貴,不過係值得支持嘅🥰••••••••••••••••••••••••••••••🔎大安茶冰廳 油麻地廣東道830號地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
香港特色小食嚟講,蛋撻數一數二🥰
而呢間冰室出名係整帶有香港特色嘅蛋撻🤣🤣

🖤特濃黑芝麻麻糬西多士配黑芝麻雪糕 🖤$72
仲要加埋雪糕,麻糬,同芝麻醬🥹
食完雖然膩咗啲,但係芝麻控都會夠哂滿足🤭

👶🏻兒童鴛鴦蛋撻 $32
係好立克x阿華田口味🥰
見到價錢會嚇親,不過上枱嗰陣熱辣辣又大粒
曲奇皮好鬆化,咬到中間係流心,

咖啡x好立克 兩樣加埋恰到好處😆唔會太苦又唔太甜🤣

🔎大安茶冰廳
2024-03-22 345 views
📍大安茶冰廳油麻地廣東道830號地舖港式檸茶曲奇 $36聽講係signature,但我覺得好一般。個檸茶味有啲甜,舊曲奇又唔脆唔軟咁,我覺得唔需要試蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈麵 $78呢個好食個蔥油味好濃,但又唔會覺得好重口味,個麵乾身爽口!反而個叉燒冇乜特別 腐乳卡邦尼煙鴨胸意粉 $80呢個味道都唔錯有淡淡嘅腐乳鹹香味,不過食耐咗會覺得膩 經典焦糖流心蛋撻 $28講真呢一個一定要試!佢個焦糖係流心嘅,唔會太甜,帶有少少苦嘅味道,曲奇撻皮好鬆化,個蛋好嫩滑,成個係暖暖地嘅!覺得同bakehouse差唔多,好食過hashtag b港式奶茶蛋撻 $28呢個奶茶味都好香濃,值得一試 抹茶紅豆麻薯蛋撻 $28呢個上嚟係凍凍地,食落冇乜特別,可以唔試 記得仲叫咗個菠蘿包,但已經唔記得咗中間係咩餡,食落冇乜特別冇乜記憶點
📍大安茶冰廳

港式檸茶曲奇 $36

蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈麵 $78

腐乳卡邦尼煙鴨胸意粉 $80
呢個味道都唔錯有淡淡嘅腐乳鹹香味,不過食耐咗會覺得膩

經典焦糖流心蛋撻 $28

港式奶茶蛋撻 $28
呢個奶茶味都好香濃,值得一試

抹茶紅豆麻薯蛋撻 $28
呢個上嚟係凍凍地,食落冇乜特別,可以唔試

2024-02-22 970 views
五香肉丁滑蛋牛肉多士 滑蛋滑溜有肉丁醬汁嘅調味好食、肉丁粒略嫌少少鞋同鹹,要加埋滑蛋同多士一齊食口感較好蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈麵 叉燒比較瘦但肉質多尚算滑,加埋蔥油嘅撈麵好好味原味焦糖蛋撻切開蛋撻入邊有留心焦糖醬,熱辣辣食真係好正,好香😋Flat whiteLatte餐廳裝修帶有懷舊氣氛,食物偏Fusion,咖啡豆好香,蛋撻味道最好,所以下次反而想試下佢既甜品😋
五香肉丁滑蛋牛肉多士

蜜糖叉燒太陽蛋蔥油撈麵
叉燒比較瘦但肉質多尚算滑,加埋蔥油嘅撈麵好好味

原味焦糖蛋撻
切開蛋撻入邊有留心焦糖醬,熱辣辣食真係好正,好香😋

Flat white
Latte

$100 (Lunch)
  • 流心焦糖蛋撻
2024-01-07 1381 views
大安茶冰廳價錢💲: $58/ $36/ +$4/ $52好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-舊式茶餐廳環境,活化後保留左50年以上的茶記裝修,餐點上則有好大突破。唔同味的蛋撻/ 曲奇/ 飲料等都好吸引遊客/本地人去試試+影下相📷 之前聽過唔少差評,但試完覺得比想像的好好多,無失望呢。入面的卡位都坐得幾舒服,牆上痴滿唔少的電影漫畫畫報,幾有風味。-✅港式奶茶蛋撻。呢個蛋撻如果可以更熱就好了。蛋撻皮偏硬脆,不是很鬆化的那種🤔 入面的蛋漿都唔算好滑,偏實,淡淡的奶茶味,食到底有一層淡奶層,味道上無很大作用,但都有驚喜😬-✅✅檸茶曲奇。呢個招牌果然唔錯。店鋪有焗返熱先上枱,外脆內軟,帶小小鬆散,有啲痴牙。呢個質地唔算令人好膩😌曲奇好濃伯爵茶味,肉眼已經可以見到內藏好多茶葉碎,而入面夾雜左檸檬乾粒,茶同檸檬味都兼得😗除了價錢比較貴,都可以吧。-🆗Matcha latte. 拉花好仔細,好有驚喜,係隻可愛的獨角獸🦄️ 但飲落好多抹茶粉未攪勻,一路飲一路食到抹茶粉粒🫣 呢隻抹茶草青味比較濃,帶甘,唔算好濃。-✅有汽檸茶。以罐裝的
大安茶冰廳
價錢💲: $58/ $36/ +$4/ $52
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅有汽檸茶。以罐裝的有氣茶做基底,加上自己調配的🍋蜜糖,做成清新的飲料。
如果未去過怕唔好食,我覺得都可以一試吧,選擇唔少,仲有窩夫/西多士等,全部都好有香港特式🇭🇰

#piggyfoodiein油麻地
2024-01-07 846 views
但係真係搞唔掂一開始落漏咗單 明明已經勁少人又唔係多嘢做 補單連唔好意思都無句佢啲嘢食都幾貴 不過見好似幾有創意先入嚟試下點知腐乳卡邦尼同普通卡邦尼無分別完全無腐乳味意粉擺明係常餐湯意質地咁都好意思收我$82
但係真係搞唔掂

點知腐乳卡邦尼同普通卡邦尼無分別
完全無腐乳味
意粉擺明係常餐湯意質地
咁都好意思收我$82
:/📍大安茶冰廳 油麻地可稱得上為一間「精品咖啡廳」保留香港冰室樣貌 同時加入Crossover 元素Fusion菜單成為一種吸引人到訪的原因🌟香港味道x西式煮法😝💥別樹一格🕯️ 蛋撻餐 (HK$58)佢提供多種口味的蛋撻🤤全部都各有特色 好難揀!!!Choose from the following egg tart flavours:•經典原味流心•椰汁芋頭西米露•港式奶茶✅•抹茶紅豆麻糬•兒童鴛鴦•特濃咖啡•酒香特濃朱古力•海鹽焦糖摩卡咖啡今次挑選了港式奶茶味😽🫶🏻蛋撻送上來帶點微暖 不太夠熱撻皮屬曲奇餅底 偏厚硬 不夠鬆軟🫤整體偏甜 難以帶出茶香味**唯一有點驚喜 發現撻底部有流心淡奶✨+跟餐叫咗杯熱Latte☕️♨️正常一杯Latte夠熱🌟而且奶味夠濃❤️I love latte art💞🕯️西檸雞檸檬汁意粉 (HK$72)大推這個意粉‼️點解網上反而無乜人評論這個🥲意粉煮得剛剛好 而且非常掛汁檸檬汁好香 配上蒜蓉及洋蔥爆香意粉雞排雖然看起來炸粉較厚 但其實啖啖肉汁 very juicy 整體十分入味✨🔓 大安茶冰廳 油麻地Address: 油麻地廣東道830號地下Opening hou
📍大安茶冰廳 油麻地

可稱得上為一間「精品咖啡廳」
保留香港冰室樣貌 同時加入Crossover 元素
Fusion菜單成為一種吸引人到訪的原因🌟
香港味道x西式煮法😝💥別樹一格

🕯️ 蛋撻餐 (HK$58)

佢提供多種口味的蛋撻🤤全部都各有特色 好難揀!!!
•經典原味流心

**唯一有點驚喜 發現撻底部有流心淡奶✨

+跟餐叫咗杯熱Latte☕️♨️
正常一杯Latte
夠熱🌟而且奶味夠濃❤️I love latte art💞

🕯️西檸雞檸檬汁意粉 (HK$72)

大推這個意粉‼️
點解網上反而無乜人評論這個🥲
意粉煮得剛剛好 而且非常掛汁
檸檬汁好香 配上蒜蓉及洋蔥爆香意粉

🔓 大安茶冰廳 油麻地
Address: 油麻地廣東道830號地下
Opening hours: 星期一至日 09:00-18:00
2023-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 西檸雞檸檬汁意粉
2024-01-04 513 views
🍳傳統港式茶餐廳變fusion cafe😍幾特別!呢間睇落去似有唔少歷史既傳統港式茶餐廳 變成了一間fusion新式cafe🩶 超級有創意!菜式係保留左港式美食 同時間帶入現時流行的cafe vibes🎧 食完一次真係要encore 好想試埋佢個葡撻 裡面有麻糬又見到有d係流心的👍🏻😽仲有佢個梅菜扣肉漢堡都幾特別香試試🍔!西檸雞檸檬汁意粉🍋($72) 意粉煮得幾彈牙 重要幾掛汁 個檸檬汁好香 係配埋大量蒜蓉同埋洋蔥一齊炒 絕對唔會太酸 微微既檸檬味令到佢更開胃🤰🏻至於雞肉就係一大塊雞排 都幾厚實同埋多肉 絕對唔乾 超級juicy🤤 有少少似台式餐廳個隻雞排 反而就唔係港式餐廳個種西檸雞 唔係一舊舊雞肉而面個層皮已經沾滿汁 呢個汁係偏向淋上去 但係我依然覺得好滿意!😚我印象中lunch仲有套餐 可以配埋飲品😍幾抵 而且佢地咖啡既種類都幾多!✌🏻今次叫左latte 都不錯 但係我竟然miss左有啡立克🥺 下次一定要再試!📍大安茶冰廳 (油麻地)地址:油麻地廣東道830號地舖
🍳
傳統港式茶餐廳變fusion cafe😍
仲有佢個梅菜扣肉漢堡都幾特別香試試🍔!

西檸雞檸檬汁意粉🍋($72)
意粉煮得幾彈牙 重要幾掛汁
個檸檬汁好香 係配埋大量蒜蓉同埋洋蔥一齊炒
絕對唔會太酸 微微既檸檬味令到佢更開胃🤰🏻
呢個汁係偏向淋上去 但係我依然覺得好滿意!😚

我印象中lunch仲有套餐 可以配埋飲品😍
幾抵 而且佢地咖啡既種類都幾多!✌🏻

📍大安茶冰廳 (油麻地)
地址:油麻地廣東道830號地舖
西檸雞牛油檸檬汁意粉
西檸雞牛油檸檬汁意粉
  • 西檸雞檸檬汁意粉
2024-01-01 344 views
一家人在元旦,去了食brunch.幾十年茶餐廳嘅外表,精緻咖啡室的內涵!叉燒煎蛋不配飯,反而+蔥油麵!很多咖啡供選擇,好彩問了一下侍應哥哥仔,他推薦了鴛鴦,他們自己的formula , 頗有趣味!另外,有個蘇格蘭蛋,竟然用梅菜肉餅外殼+蘭王蛋!蘭王蛋我唔care,但敢用廣東的梅菜肉餅,就有D搞鬼!👍其他人成日講Fusion , 呢D咪Fusion 囉。鋪頭fusion;Menu fusion;菜式更fusion !樓面都很年輕,態度非常友善!你真心讚佢地,佢哋感受到及會開心!
一家人在元旦,去了食brunch.

幾十年茶餐廳嘅外表,精緻咖啡室的內涵!

叉燒煎蛋不配飯,反而+蔥油麵!

其他人成日講Fusion , 呢D咪Fusion 囉。

鋪頭fusion;
Menu fusion;
菜式更fusion !

樓面都很年輕,態度非常友善!
你真心讚佢地,佢哋感受到及會開心!

2023-12-24 323 views
這是我第一次來這茶餐廳,之前睇到OpenRice 食客對這店的負評,話新不如舊,又話不知所謂…等等評論。作為我第一次來的食客,我不知道以前系點,但這裡的食物和飲品照片,已好吸睛!但因為少來這區,遲遲未朝聖。今日來了這區,我一定要試下,在店外睇到展示了不同口味的蛋撻和曲奇,我已經好興奮🥰可能我24/12早上來,顧客不多,但眼見已見到已有2枱是遊客光臨,包括埋我已是3枱遊客來了!我哋可以㨂枱坐,我哋坐在張曼玉果張,好開心呀!我朋友話,這餐廳夾雜新與舊,共冶一爐,帶出港式茶記的精髓!我哋叫了2杯熱咖啡,好香👍🏻2款蛋撻:正常和奶茶味,我哋最喜歡的是奶茶味的蛋撻,一口咖啡,一口奶茶撻,好高享受!菠蘿牛油芝士蛋三文治:雖然好邪惡,肥死囉,但今日括出去,食完再做運動💪🏻

我哋叫了2杯熱咖啡,好香👍🏻

2023-11-15 719 views
50年以上傳統茶餐廳的「大安茶冰廳」近年經歷活化,重生為新舊文化交融之地。近日同蘭王合作推出創意日本蛋料理取名為「茶記「撻」着日本蘭王蛋」3款新菜式真係色香味俱全, 一試難忘呀! 一邊食一邊回味一下懷舊嘅茶餐廳 ,又融合咗新嘅偶像元素好值得打卡㗎👍紫薯蘭王蛋撻(HKD 32) 紫薯的香甜與濃郁的蘭王蛋香相互加乘, 內餡有兩層,帶來雙重滿足感。上層是滑溜香濃的蛋,下層則是綿密的紫薯蓉, 再加上表面炒過的紫薯顆粒點綴,不論係常溫定係熱辣辣出爐都好食! 啡。滾蛋(HKD 45)原汁原味地品嚐到濃厚的蘭王蛋香,然後 再加入Espresso 和 香滑煉奶,必試Item!!!梅菜肉餅蘇格蘭蛋(HKD 62)流心蘭王蛋,又邊位可以拒絕呢?將梅菜肉餅變身成一粒梅菜肉餅蘇格蘭蛋,外層脆卜卜再加入一隻流心蘭王蛋🤤。另外再配一個鷹嘴豆泥同埋蜜糖芥茉醬,味道清新而不膩。大安茶冰廳油麻地廣東道 830 號地下

紫薯蘭王蛋撻(HKD 32)

啡。滾蛋(HKD 45)

梅菜肉餅蘇格蘭蛋(HKD 62)

流心蘭王蛋,又邊位可以拒絕呢?

大安茶冰廳
油麻地廣東道 830 號地下
  • 啡。滾蛋
  • 紫薯蘭王蛋撻
  • 梅菜肉餅蘇格蘭蛋
2023-11-14 487 views
大安茶冰廳現正舉行《留下雅坐》塵阿力作品展。牆上掛滿了很多在茶餐廳取景的港產片電影插畫。有卡位還放了Maggie和姜濤的膠板人像,坐在那裏就像進入了電影的世界,和他們一起嘆茶。一場來到這家懷舊茶餐廳風格的cafe, 當然想試他們的咖啡和蛋撻,叫$58的套餐就兩樣都有🥧經典焦糖流心:這裏的蛋撻比一般茶餐廳高身,曲奇撻底夠簿夠鬆化,厚厚的蛋撻饀夠滑夠蛋香,焦糖流心糖漿不會太甜,令味道更有層次🥧港式奶茶:濃濃的茶香,所以是顏色深得有道理。牛奶藏在底下的流心,奶味和茶味在舌尖融為一體🍹薄荷朱啡:奶泡上浮著一片薄荷葉,賣相不錯。味道就是薄荷朱古力咖啡,清新冰涼但濃郁香滑的感覺,很適合乍涼還熱的深秋 (這個跟餐要加$6)☕️Cappuccino: 奶泡綿滑咖啡香濃。拉花是一隻小柴犬,可愛極了。P.S. 星期日將近5:00pm 去到,繁忙時間想坐Maggie/姜濤對望位的可能性是零。但坐到6:00人潮已漸散,是可以在走過去打卡P.P.S. 展期至2024年1月7日

P.P.S. 展期至2024年1月7日
2023-11-08 469 views
🧭美食體驗:港式茶餐廳轉型cafe。路過油麻地真係可以過黎食下野,性價比超高📸 攝影打咭:將好多傳統的野食西化做cafe食物,港式風味重,一定打到咭🍳食物質素:60蚊左右食到好飽,下午茶一流🍴推薦搭配:檸茶曲奇、流心焦糖蛋撻、黑牛🪑環境座位:正常茶餐廳格局🧑‍🍳服務:超級好,無得彈🚗交通:油麻地站A1出口行3分鐘💰人頭費:60

🍳食物質素:60蚊左右食到好飽,下午茶一流

🍴推薦搭配:檸茶曲奇、流心焦糖蛋撻、黑牛

🪑環境座位:正常茶餐廳格局

🧑‍🍳服務:超級好,無得彈

🚗交通:油麻地站A1出口行3分鐘

💰人頭費:60
  • 黑牛
相隔接近三年,路經廣東道順度再幫襯大安茶冰廳,之前都知道係已易手。門面所見,大招牌冇改動,而㕑窗明顯係重新佈置;進入後感覺清新,牆壁貼有懷舊造型的人象,樣貌似曾相識,音樂又係懷舊而且舒情,感覺良好。用餐方面,食物選擇不多,而且價錢有點驚人(要親自感受一下),樓面只有一位女侍應兼收銀,明顯缺乏招待。叫了撈麵,加一杯凍奶茶,但茶冰廳竟然冇奶茶,最後改了凍咖啡。最後,食物足足等了接近半個鐘才上枱。餐具、清水、牙簽等在水吧旁自便。順勢望一望水吧裏的幕後英雌,二位都………。食物質素一般,勝價比低。整體來講,它對「茶冰廳」這三個字有點脫節,有很大改進空間。沒有茶冰廳的感覺,根本係一間Cafe。
2023-10-30 491 views
一間懷舊的茶餐廳@油麻地這家懷舊茶餐廳位於油麻地,以電影背景作為獨特的氛圍,當中讓人回憶起張曼玉和梁朝偉等經典角色,勾起香港人的懷舊情懷。在食物方面,我們點了green tea latte, 蛋撻和格子餅。Latte上面拉出美麗的花紋,令人愉悅。蛋撻中的內餡是凍的,這可能是一種獨特的特色呢。而格子餅搭配濃郁的花生醬奶油簡直是絕妙的組合。相對於其他茶餐廳,這家價格略高,但作為一家融合不同元素的茶餐廳,它的價值還是可以接受的。
一間懷舊的茶餐廳@油麻地

2023-10-27
$100 (Lunch)