餐廳:金記小食酸辣粉地點:太子汝州街19-25號英來大廈地舖(太子站D出口約100米)菜式:川式外賣店餐牌:酸辣粉,多款小食招牌酸辣粉 $27招牌酸辣粉價錢$27,可以逐樣餸逐樣餸加,豐儉由人。個粉係薯粉,極度煙韌滑溜,可轉米綫可加菜。配有香脆花生,榨菜,芫荽同肉碎。可選辣度,我叫左小辣,食到我出左身汗,兩行鼻涕都出晒黎。麻辣燙 麻辣燙可以加$10加薯粉,米綫或者麵。配有芫荽。味道都頗麻同辣。其他料我加左:木耳 $8 爽脆海帶 $8 爽脆娃娃菜 $9 一大條,都好嫩口魚蛋 $11 有三粒,較爲實墨魚丸 $11 有三粒,都係較實碗仔翅 $22呢個係小碗,係一隻正常外賣飯碗。個翅夠杰身,味道唔錯。中間仲飲到醋味。好足料,食到唔少冬菇同雞絲。最佳搭配 $30呢個都係小碗。最佳搭配其實包括白蘿蔔,豬紅,韭菜同大腸。豬紅有5件左右,好爽脆。韭菜非常香嫩,好味道。大腸有8件左右,好淋。白蘿蔔墊底有三大件。呢個小食就唔算太辣啦。食物即叫即整,唔洗等好耐就有。平日午餐時份都有唔少客仔叫酸辣粉。
餐廳:金記小食酸辣粉
菜式:川式外賣店
餐牌:酸辣粉,多款小食
招牌酸辣粉 $27

豬紅

大腸
2024-01-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$68 (Lunch)
碗仔翅
金記小食酸辣粉早幾日經開太子又去咗掃街,不過今次唔係食燒賣魚蛋,係食酸辣粉,佢哋酸辣粉好似車仔麵咁可以加餸,每樣餸大約$5至$13不等!1.招牌酸辣粉$25+$8+$8(9/10)配菜:海帶、豆卜、榨菜、炸花生、肉碎、薯粉呢碗酸辣粉揀咗中辣,麵揀咗薯粉,亦可轉米線,本身已經有榨菜、炸花生同肉碎,我就加咗海帶同豆卜,豆卜吸哂酸辣湯底嘅汁,越食越惹味,薯粉好煙韌彈牙,整體唔錯好食!2.麻辣燙$25+$10+$8+$8+$8+$8+$9+$10+$10(10/10)配菜:海帶、豆卜、芝士丸、蘿蔔、香菇貢丸、墨魚丸、魚蛋、薯粉呢碗麻辣燙揀咗小辣,同樣揀咗薯粉,唯一唔同 就係無酸辣湯咁濃味,呢個帶少少麻味,仲加咗好多配料,好飽肚好滿足!3.最佳搭配(小)$28(10/10)配料:蘿蔔、豬紅、韭菜、豬腸呢碗最佳搭配真係無改錯名,果4樣配料真係好夾,份量又多,蘿蔔好甜無渣,豬紅彈牙,韭菜好香,豬腸乾淨夠肥,超好味!4.泡椒雞尖$20(10/10)最後點埋呢個雞翼尖,辣辣地,一共有10隻!2人總共價錢$185個人口味總評分:9.75/10@lwq54888693地址:太子汝州街21號英來大廈地下C號舖
金記小食酸辣粉

1.招牌酸辣粉$25+$8+$8(9/10)
配菜:海帶、豆卜、榨菜、炸花生、肉碎、薯粉

3.最佳搭配(小)$28(10/10)
配料:蘿蔔、豬紅、韭菜、豬腸

4.泡椒雞尖$20(10/10)
最後點埋呢個雞翼尖,辣辣地,一共有10隻!

2人總共價錢$185

個人口味總評分:9.75/10

@lwq54888693

地址:太子汝州街21號英來大廈地下C號舖

#金記小食酸辣粉 #太子 #太子好去處 #太子美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 最佳搭配
4 day(s) ago 0 views
麻辣燙麻辣燙係長江菜式,用辣椒、花椒等調料涮煮食物,後來美食從四川傳播到各地大街小巷,喺香港都大熱起嚟🥳 我鍾意食麻辣燙,係因為可以將我喜歡嘅食物都放落去一齊😆招牌酸辣粉酸辣粉基本上係四川名菜🫣基本上好多人都食過啦但呢度嘅酸辣粉係可以揀辣度之餘,呢度嘅肉碎份量係多而且大粒又有咬口😚芫莤餃皮夠薄而且好香芫荽味😋同埋餡料食落充滿肉汁 鍾意食芫荽嘅一定要食呀😚唔食芫荽嘅都有韭菜餃咖☺️金記小食酸辣粉📍太子汝州街21號英來大廈地下C號舖

酸辣粉基本上係四川名菜🫣基本上好多人都食過啦

芫莤餃

📍太子汝州街21號英來大廈地下C號舖
6 day(s) ago 0 views
太子平價小食店- 金記小食酸辣粉🌶️中意食香港懷舊小食又食得辣既可以不訪一試麻辣燙 ($27)可以選擇辣度, 有BB辣同唔辣所以食唔到辣都唔洗擔心😊配菜我地叫左:(木耳,豬紅,牛柏葉,肥腸,海帶)韭菜餃- $30 (6隻)大大隻, 有半隻手掌咁大,  每粒飽滿, 餡料十足生菜魚肉- $22 (小碗)掃街一定會食的生菜魚肉, 鮮嫩爽口, 魚味香濃又彈牙, 而且好夠份量手拍青瓜- $22手拍青瓜好爽脆, 加埋花生同辣油好開胃
太子平價小食店- 金記小食酸辣粉🌶️
中意食香港懷舊小食又食得辣既可以不訪一試

麻辣燙 ($27)
韭菜餃- $30 (6隻)
大大隻, 有半隻手掌咁大,  每粒飽滿, 餡料十足
生菜魚肉- $22 (小碗)
手拍青瓜- $22
手拍青瓜好爽脆, 加埋花生同辣油好開胃
2024-05-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Tea
2024-05-13 0 views
行經太子,又心思思想食酸辣粉。於是又嚟到呢間金記小食酸辣粉,呢度主要做外賣,價錢又抵,可以買返屋企慢慢嘆。招牌酸辣粉加魚肉:首先,肉碎和魚肉的搭配,肉質嫩滑,花生的香脆口感為整個菜品增添了豐富的層次感。芫荽的清新香氣為這碗酸辣粉帶來了一絲獨特的風味。榨菜的咸香味道與酸辣湯底相得益彰,為整體口感增加了豐富的層次。最後,紅薯粉的彈牙口感使得這道菜更加入味,讓人一口接一口。韭菜豬紅大腸蘿蔔:韭菜的香氣與豬紅、大腸的鮮嫩口感完美結合,為這道菜帶來了豐富的風味。湯底的麻辣味道辣而不燥,能夠唤醒味蕾,讓人一試難忘。蘿蔔的甜味平衡了整體辣度,同時為這道菜增添了清爽的口感。這碗韭菜豬紅大腸蘿蔔以其辣味、鮮美和豐富的口感,令人回味無窮。

招牌酸辣粉加魚肉:

韭菜豬紅大腸蘿蔔:
金記小食酸辣粉 is located at G/F, Ying Loi Building, 21 Yau Chau Street, Prince Edward. Their signature dish, the Sour and Spicy Noodles, is priced at $27! The broth is tangy and spicy, packed with delicious flavors. What's even better is that you can customize the level of spiciness to suit your taste. It's perfect for those with different preferences! ✨🌶️ You can choose your preferred level of spiciness! It's truly satisfying and enjoyable to eat! 😋Not only do they offer the Sour and Spicy Noodles, bu

Not only do they offer the Sour and Spicy Noodles, but they also have Rolled Rice Noodles. If you're looking to try a different texture, it's definitely worth a try! 🍜 The Rolled Rice Noodles offer a unique mouthfeel!

If you're a fan of leek dumplings, their Leek Dumplings priced at $30 for six pieces are a must-try! The dumpling skin is thin, and each bite is filled with the fragrant aroma of leeks. After having six of them, you'll feel completely satisfied! 😊 The Leek Dumplings are incredibly delicious! 🌟🍜😊👍
2024-04-27 14 views
係返屋企嘅途中發現有啲肚餓,就決定搵下附近邊度有掃街好選擇喇‼️ 一向都鍾意食辣嘅我就畀呢間吸引咗,佢哋專做外賣,冇坐喺度堂食嘅位置,但係有啲企位可以俾客人企喺度即場食嘢嘅~ 店舖望落乾淨企理。 兩個人叫咗一碗酸辣粉(好惹味,食唔停口),一碗重慶麻辣燙(材料好似車仔麵咁任君選擇),辣度當然有得揀 。 中辣比起我想像中更辣(正🤤)。另外加咗兩款小食,一款係豬紅韭菜加豬腸,另一款係佢哋新推出嘅自家鴛鴦餃(有芫茜同埋韭菜餃兩款口味)~  店員建議我加入佢哋嘅微辣菜莆同餃子一齊食,任加㗎!

2024-04-19
Dinner
2024-04-19 38 views
放工心郁郁又想食重慶酸辣粉🤤就諗起呢間金記小食酸辣粉😍✨韭菜餃 芫茜餃 $30 (6隻)可以單拼/雙拼都得,鐘意食辣仲可以加辣,我就揀左雙拼,兩款餃都試到,芫茜餃味道好香濃芫茜味,韭菜餃菜同肉既比例都分配得好好,份量十足,每一粒都實淨,大大粒🤤✨最佳搭配 $30(蘿蔔、豬紅、韭菜、大腸)上次食完好入味既蘿蔔,今次又再order返先,無令人失望既蘿蔔依然都係好入味,好好食😋呢個最佳配搭係每次必食的😆✨麻辣燙 配菜由$5-$14,豐儉由人,幫屋企人揀左腸仔、木耳、娃娃菜、香菇貢丸,好豐富😍✨ 招牌酸辣粉 $27呢個係心心念念既招牌酸辣粉,隔一排就好想食🤤可以額外再加餸,我就加左陳皮同麻辣魚蛋,陳皮魚蛋好食😋好少地方有,細細粒好的骰😌口感好實淨😋

放工心郁郁又想食重慶酸辣粉🤤就諗起呢間金記小食酸辣粉😍

✨韭菜餃 芫茜餃 $30 (6隻)

✨最佳搭配 $30
(蘿蔔、豬紅、韭菜、大腸)

✨麻辣燙

✨ 招牌酸辣粉 $27

2024-04-12 22 views
金記小食酸辣粉太子汝州街21號英來大廈地下招牌酸辣粉$27!湯底酸酸辣辣,好夠味㗎!辣度仲可以自己揀,好適合唔同口味㗎!✨辣度🌶️可以揀!食完真係好過癮㗎!😋唔止酸辣粉,佢哋仲有轉米線,如果你想試下唔同口感嘅話,絕對值得一試㗎!🍜轉米線獨特口感!如果你鍾意食韭菜餃,佢哋嘅韭菜餃$30(六隻)真係必試㗎!餃皮薄餡多,每一口都飽滿韭菜嘅香味,食完六隻真係好飽飽㗎!😊韭菜餃好好味!🌟🍜😊👍
太子汝州街21號英來大廈地下

行出太子站幾步呢條街有唔同嘅食店而呢間新開嘅可以話係我最近食過平靚正嘅酸辣粉首先份量多又惹味夠晒辣食開中辣嘅我都覺得辣過平時食嘅個酸辣粉係圓幼條幾好咬口唔會太淋而且個湯唔會好多油同有化學嘢嘅感覺兩個人食埋單百零蚊幾乎係飽到上心口個性價比都算好高連埋麻辣燙同燒賣魚蛋腸粉仲有個蘿蔔豬腸豬紅嘅最佳撘配對於鍾意食小食嘅人真係過足口癮整體嚟講配料選擇都算多另外仲有牛雜同生菜魚肉嘅小食如果之後放工經過買外賣都幾方便
行出太子站幾步呢條街有唔同嘅食店
對於鍾意食小食嘅人真係過足口癮
整體嚟講配料選擇都算多
另外仲有牛雜同生菜魚肉嘅小食
如果之後放工經過買外賣都幾方便
$60 (Lunch)
2024-04-07 21 views
成日聽大家講麻辣燙有幾辣幾過癮,自己真係未試過,今日經過見到呢間小店有好多款選擇,今晚決定買外賣回家品嚐😋魚肉湯 湯底味道濃郁不會太鹹,魚肉選用新鮮魚肉無腥味,充滿港式風味。雙拼餃 韭菜餃x芫茜餃超級巨型餃子,外皮好薄內餡多汁。每一口都能感受到韭菜芫茜的清新味道鮮美口感,餃子內餡足料豐富,令人回味無窮。麻辣燙配料揀咗豬紅,肥腸,魚蛋,手打牛肉丸,蟹籽丸,再加上薯粉~超級豐富組合😂辣度大辣🌶️🌶️🌶️ 濃郁鮮美,食材新鮮豐富,口感麻辣爽口。可以好好盡情享受麻辣燙的滋味,辣得夠過癮~招牌酸辣粉 份量十足,有肉碎、榨菜、爽脆花生,薯粉滑而不膩口感Q彈,湯底非常濃厚好惹味。

魚肉湯

雙拼餃 韭菜餃x芫茜餃

2024-04-07
Dinner
  • 麻辣燙
2024-04-02 25 views
照足料太子平價小食店👍🏻香港懷舊小食碗仔翅生菜魚肉嗰啲全部都有同時仲可以食埋酸辣粉麻辣燙廿零蚊一大碗, 食極都有食咗十零分鐘之後🤯食咗半碗仲有嘅份量麻辣燙加咗肥腸 超級滿足個人比較鍾意食麻辣燙🥹🫶🏻 調味好香而且麻辣燙嘅大白菜好好食飽到碗仔翅最後要打包返屋企當宵夜!!碗仔翅都係偏結身,多料嗰種👍🏻生菜魚肉仲要係滿碗🤯 油尖旺呢個年代做到呢個價錢呢個份量真係值得一讚👻餐廳出面企位有風扇👍🏻可以即時堂食調味區仲可以加菜譜
照足料太子平價小食店👍🏻
香港懷舊小食碗仔翅生菜魚肉嗰啲全部都有
同時仲可以食埋酸辣粉麻辣燙
廿零蚊一大碗, 食極都有

食咗十零分鐘之後🤯食咗半碗仲有嘅份量

麻辣燙加咗肥腸 超級滿足
個人比較鍾意食麻辣燙🥹🫶🏻 調味好香
而且麻辣燙嘅大白菜好好食

飽到碗仔翅最後要打包返屋企當宵夜!!
碗仔翅都係偏結身,多料嗰種👍🏻

生菜魚肉仲要係滿碗🤯

油尖旺呢個年代做到呢個價錢
呢個份量真係值得一讚👻

餐廳出面企位有風扇👍🏻
可以即時堂食

調味區仲可以加菜譜

幾時都話太子特別多地道好吃的金記酸辣粉都係少有地好吃的一間酸辣粉但係其實佢都唔止酸辣粉好食另外其他魚蛋燒賣,腸粉都有試過今次隨便買外賣乜都買少少對於酸辣粉的熱情有時真係會山長水遠買返屋企開住冷氣慢慢食真係覺得好感動香港好食嘅真係唔多而且呢間都算幾乾淨唔會煮到太淋外賣拎走拎到返去食都唔會太軟覺得佢哋韭菜餃 好得!餃子皮有口感,唔會太厚而且餡料又多又新鮮食得出係自己包大大隻 好食甚至有少少覺得好食過隔離排隊排好耐魚蛋燒賣,正常發揮方便快捷好食今次下晝去唔使等太耐希望小店可以繼續咁好食有一說一這些小店實在比旺區的小食店好食太多呢張相完全睇到酸辣粉份量十足
幾時都話太子特別多地道好吃的
金記酸辣粉都係少有地好吃的一間酸辣粉
但係其實佢都唔止酸辣粉好食
另外其他魚蛋燒賣,腸粉都有試過
今次隨便買外賣

而且呢間都算幾乾淨
唔會煮到太淋
外賣拎走
拎到返去食都唔會太軟

覺得佢哋韭菜餃 好得!
餃子皮有口感,唔會太厚
而且餡料又多又新鮮

小食店好食太多

呢張相完全睇到酸辣粉份量十足

• 韭菜餃
  • 腸粉
【金記小食酸辣粉 (太子)】 -地點:太子汝州街21號英來大廈地下C號舖鍾意食辣,有時都會想食下酸辣粉、臭臭粉、麻辣燙等。今次去開太子發現有一間做酸辣小食的店,試一試無妨。首先是韭菜餃,六隻$30。大大粒餃子,內餡肉厚多汁。加入了豐富的韭菜,因為本身都鍾意食韭菜,所以多多都無妨。不碗湯餃子,因為大粒的關係,所以食完係會飽嘅。碗仔翅,大碗$25。湯汁都係平時食到嘅碗仔翅,有非常多的木耳,所以口感爽口。招牌酸辣粉$27,我還加了大腸。這碗酸辣粉算是吃過幾正宗的!粉條Q彈有嚼勁,配上酸辣湯汁,有次返內地食嘅味道差唔多。大腸入味,軟嫩多汁,刺激味蕾,過到口癮。招牌麻辣燙,麻辣湯底濃郁香辣,配上各種新鮮的蔬菜和肉類,火辣又清新。叫好多材料都唔會肉痛,每樣都係幾蚊。#金記小食酸辣粉 #美食評論 #外賣體驗 #韭菜餃 #碗仔翅 #招牌酸辣粉 #招牌麻辣燙 #食評 #foodie #instafood #foodreview #foodblog

【金記小食酸辣粉 (太子)】 -

地點:太子汝州街21號英來大廈地下C號舖

#

2024-03-14
$50 (Lunch)
2024-03-18 20 views
酸辣粉一直都係其中一樣comfort food,最近喺太子地鐵站附近發現到一間酸辣粉店就去咗一探究竟!首先叫咗碗酸辣粉小辣嘅,酸辣粉入邊已經添加咗花生肉碎榨菜, 紅薯粉夠煙靭,感覺都幾正宗,配合埋麻辣好惹味! 碗仔翅: 碗仔翅都算而家買少見少嘅街頭小食,今期嘅碗仔翅入邊有好多木耳絲同埋肉絲加埋辣菜甫值得推介麻辣燙: 一直都係麻辣燙嘅忠粉, 麻辣燙方面我哋揀咗薯粉,海帶,娃娃菜,韭菜餃!大大碗幾抵食!下次可以揀其他配料!牛雜:每次牛雜都有好入味,配埋餐廳秘製嘅辣椒油惹味非常!

牛雜:每次牛雜都有好入味,配埋餐廳秘製嘅辣椒油惹味非常!