多次到訪的「陳儀興玫瑰餐廳」出品總不令我失望,火鍋材料新鮮上乘,小菜夠鑊氣,今天再次跟家人於小館聚餐,試試其招牌魔鬼牛什雞煲----------🔹魔鬼牛什雞煲 (半隻) $288將港式牛什加到重慶雞煲上,創意十足又充滿驚喜加入大量配料如芫茜、紅椒、青椒、洋蔥及大蒜等令雞煲更惹味牛什清潔乾淨毫無異味,無論牛肺、金錢肚及牛腸等皆入味細嫩;雞肉緊實嫩滑帶啖啖雞香及麻辣味道,出色!美味指數:9/10----------🔹薑蔥桶蠔 $1985大隻桶蠔飽滿厚肉,輕輕炸至外脆,蠔身嫩滑鮮味又富肉汁,惹味的薑蔥及蒜子更有提鮮作用美味指數:8.5/10----------🔹避風塘粟米 $72同樣是創意菜式,也是充滿著驚喜將粟米開半再切成細件方便進食,粟米新鮮爽甜又多汁,配搭辣椒及炸蒜足夠滋味美味指數:9/10----------🔹金銀蛋浸時菜 $72有多款菜可選,我選擇了菠菜加入肉碎、蒜子、蔥及薑絲等配料半肥瘦肉碎新鮮富肉香,菠菜苗鮮嫩,皮蛋及鹹蛋質素俱佳,上湯鮮甜而毫無膩感美味指數:9/10----------🔹多多芫茜湯底 (惠顧牛什雞煲免費升級)芫茜份量充足又新鮮,茜香滿滿;又加入香滑溏心皮蛋及富
🔹魔鬼牛什雞煲 (半隻) $288
將港式牛什加到重慶雞煲上,創意十足又充滿驚喜
加入大量配料如芫茜、紅椒、青椒、洋蔥及大蒜等令雞煲更惹味
🔹薑蔥桶蠔 $198
美味指數:8.5/10
🔹避風塘粟米 $72
同樣是創意菜式,也是充滿著驚喜
🔹金銀蛋浸時菜 $72
有多款菜可選,我選擇了菠菜
加入肉碎、蒜子、蔥及薑絲等配料
----------
🔹多多芫茜湯底 (惠顧牛什雞煲免費升級)
芫茜份量充足又新鮮,茜香滿滿;又加入香滑溏心皮蛋及富豆香的嫩豆腐
🔹鮮魚腩 $62
魚腩厚切大件,鮮嫩雪白,毫無腥味
美味指數:9.5/10
🔹招牌手切肥牛 (小) $208
火鍋怎可不點肥牛,以裝飾花及芫茜點綴,富誠意
每片厚薄一致,油花分佈平均,脂肪比例不高
肥牛質感軟嫩有彈性,甘甜鮮美,優質!
🔹自家手包韭菜餃拼自家鮮蝦雲吞 $58
負責人貼心提醒韭菜餃及雲吞需時煮熟
韭菜餃及雲吞皆飽滿大隻,餡料充足
韭菜餃屬菜多肉少的餃子;韭菜新鮮香濃,豬肉鮮味,餃子皮厚薄適中
雲吞蝦肉新鮮爽彈,豬肉及大地魚粉味道恰到好處,雲吞皮薄滑
🔹金菇 $26

• 鮮魚腩
  • 自家手包韭菜餃
  • 自家鮮蝦雲吞
2024-04-22 237 views
作為香港人對「陳儀興」這名稱應不陌生,超過60年前以潮州菜起家,於新蒲崗開設第一間鋪;時至今日,「陳儀興」除了打冷菜以外,更有提供火鍋、牛什粉麵及米線等,迎合港人口味,今天到訪是提供火鍋的「陳儀興玫瑰餐廳」,店員好客親切,富人情味魔鬼牛什雞煲 $288 (半隻)餐廳招牌出品,當重慶雞煲遇上港式牛什,食落毫無違和感牛什清理得乾淨,牛肺、牛腸及金錢肚等皆辣得惹味;雞肉緊實嫩滑又入味,配料豐富能帶起雞煲的味道避風塘粟米 $72創新的做法,粟米新鮮爽甜,配合新鮮惹味又有辣度的炸蒜真美味薑蔥桶蠔 $198桶蠔厚肉飽滿又大隻,咬落鮮味十足又 Juicy,配合薑蔥及蒜子很滋味金銀蛋浸時菜 $72時菜有多款選擇,點選了菠菜選用半肥瘦新鮮肉碎,肉香豐富;菠菜苗鮮甜幼嫩,上湯鮮甜不膩,皮蛋香滑味佳多多芫茜湯底 (點選牛什雞煲免費升級)芫茜新鮮茜香十足,加入皮蛋及豆腐,下火消滯招牌手切肥牛 $208 (小)加上芫茜及裝飾花增添美感肥牛油花分佈平均,食落軟嫩有彈性,甘香鮮甜,油脂豐腴鮮魚腩 $626大件魚腩非常新鮮雪白,質感嫩滑帶魚香,毫無腥味自家手包韭菜餃拼自家鮮蝦雲吞 $58韭菜餃及雲吞皆飽滿,餡料份量足

魔鬼牛什雞煲 $288 (半隻)
餐廳招牌出品,當重慶雞煲遇上港式牛什,食落毫無違和感

避風塘粟米 $72
創新的做法,粟米新鮮爽甜,配合新鮮惹味又有辣度的炸蒜真美味

薑蔥桶蠔 $198

金銀蛋浸時菜 $72
時菜有多款選擇,點選了菠菜

多多芫茜湯底 (點選牛什雞煲免費升級)
芫茜新鮮茜香十足,加入皮蛋及豆腐,下火消滯

招牌手切肥牛 $208 (小)
加上芫茜及裝飾花增添美感
肥牛油花分佈平均,食落軟嫩有彈性,甘香鮮甜,油脂豐腴

鮮魚腩 $62
6大件魚腩非常新鮮雪白,質感嫩滑帶魚香,毫無腥味

自家手包韭菜餃拼自家鮮蝦雲吞 $58
韭菜餃及雲吞皆飽滿,餡料份量足
韭菜新鮮味濃,豬肉新鮮,外皮細滑
雲吞皮薄細滑,蝦肉鮮味彈牙,配合鮮豬肉及大地魚粉令人滿足

金菇 $26

• 避風塘粟米
  • 魔鬼牛什雞煲
  • 招牌手切肥牛
  • 自家手包雲吞
🌹🌹陳儀興玫瑰餐廳陳儀興🌹🌹係新蒲崗爵祿街,對於我嚟講位置好方便😆本身諗住同幾個朋友打邊爐,叫到一半嘅時候,發現原來有小菜可以叫,所以我哋只係食咗我哋最想食嘅😈魔鬼牛雜雞煲😈再加一碟靚牛肉~其他就叫小菜發覺咁樣叫係最抵食🤭🤫同幾個朋友食都抱住個肚走🫣😈魔鬼牛雜雞煲半隻~$288(我哋幾個都鍾意食雞煲,但係又唔識得太辣,所以叫咗少少辣,呢個雞煲有埋好入味嘅牛雜😋,不過提提大家,唔食得辣嘅朋友,要早少少攞起啲辣椒,如果唔係啲辣椒煲到出晒味就會好辣🫣🌶️)😈安格斯牛肉~$238(睇相就知雪花好靚,擺盤好靚,而且好有牛肉味)😈避風塘粟米~$72(就係見到呢一個避風塘粟米,決定咗要叫小菜😂無叫錯,好味😆)😈椒鹽脆肉鯇~$88(喺香港呢個小菜真係好少有得食,之前喺內地食過一次,估唔到呢度有得食🥰)😈香脆咕嚕肉~$88(呢個就不過不失冇咩特別🤫🤫)😈潮式墨魚餅肉~$108(真係放落口食咗粒粒墨魚👍🏻👍🏻😈鐵板啫啫通菜$78(其實我鍾意啫啫通菜多過炒通菜)😈脆皮午餐肉$62(本身已經食咗好飽😂但係我朋友發現原來網上面好多人話呢個脆皮午餐肉好食,)

🌹🌹陳儀興玫瑰餐廳陳儀興🌹🌹

發覺咁樣叫係最抵食🤭🤫同幾個朋友食都抱住個肚走🫣

😈魔鬼牛雜雞煲半隻~$288

😈安格斯牛肉~$238
(睇相就知雪花好靚,擺盤好靚,而且好有牛肉味)

😈避風塘粟米~$72

😈椒鹽脆肉鯇~$88

😈香脆咕嚕肉~$88
(呢個就不過不失冇咩特別🤫🤫)

😈潮式墨魚餅肉~$108
(真係放落口食咗粒粒墨魚👍🏻👍🏻

😈鐵板啫啫通菜$78
(其實我鍾意啫啫通菜多過炒通菜)

😈脆皮午餐肉$62
  • 魔鬼牛雜雞煲
  • 椒鹽脆肉鯇
2024-03-24 538 views
今次同朋友黎到新蒲崗一間老牌火鍋店打邊爐。陳儀興除了提供潮州打冷菜式出名外,玫瑰餐廳就是主打港式打邊爐老店🍲👭🥢✨無蝦有蟹鍋($268),這店的湯底有10幾款選擇,這款無蝦有蟹鍋是餐廳的期間限定之一,提早向餐廳預定仲可享用預訂價(原價是$368/鍋)。整鍋份量好多,預大約4人用。蕃茄薯仔作為湯底和大量芫茜、紫洋蔥作為配料,放上滿滿的海鮮(卜卜蜆肉、鮑魚、潮州紅花蟹),所有海鮮的精華融入湯裡,店員強烈建議打邊爐前先飲湯,邊飲湯邊食海鮮。🦀🐚🍅🥔先食卜卜蜆,粒粒鮮甜無沙。鮑魚大隻又爽彈。紅花蟹肉質鮮美甜滑。海鮮湯越飲越濃味,無落鹽無添加任何味精,絕對是足料鮮味的出品,每人至少飲到3碗湯。飲到鍋底大約剩下1/3左右,店員再為我哋加上豬骨湯,就可以開始打邊爐。✨ 安格斯牛肉($238),牛肉的雪花均勻,沒有根位、脂肪比例較少,煮一下變色就可以食得,牛肉唔算是薄切,帶點厚度,牛肉很濃郁,入口鮮嫩。🥩🐮✨ 蟹籽墨魚滑($98),墨魚滑混合了極多蟹籽,墨魚滑起哂膠,每粒丸碌完後都脹卜卜,入口爽滑超彈,每一口都充滿蟹籽粒粒。🐙😍✨ 彈牙鮮蝦丸($88),另一款推介的手工丸色澤看似是鯪魚球,但放在鍋裡滾
無蝦有蟹鍋

安格斯牛肉

蟹籽墨魚滑

彈牙鮮蝦丸

✨ 彈牙鮮蝦丸($88),另一款推介的手工丸色澤看似是鯪魚球,但放在鍋裡滾一陣,全粒都變了橙黃色,肉質好彈牙,蝦肉很鮮甜。🦐😚

✨ 脆皮午餐肉($62),每條午餐肉都是厚切,炸到四邊都是脆邊,如果唔想咁熱氣,可先浸一下湯底再進食。
炸芋頭

✨ 炸芋頭($57),入口粉綿,芋頭味道濃香。
響鈴卷

✨ 響鈴卷($57),響鈴每舊都捲得好有層次,每層都好薄身,滾3秒即食,有脆口的感覺。😌👍🏼

這餐飯先飲湯、食海鮮再打邊爐,肚子也感到超滿足😌✨
無蝦有蟹鍋
安格斯牛肉
蟹籽墨魚滑
彈牙鮮蝦丸
炸芋頭
響鈴卷
2024-03-07 602 views
Duck家🦆大細今日行完新蒲崗Mikiki🛍,打算搭巴士🚍返屋企,眼下見到間陳儀興玫瑰餐廳既然一場嚟到,加上今晚涼涼地🌬,入去打個邊爐都好喎😆。驚蔘鐵棍雞 $188半隻一坐低就俾呢個名吸引住,驚蔘鐵棍雞🐓?!就睇下你有幾驚心先😂。海蔘份量唔少再加上營養價值超高,鮮脆嫩滑嘅鐵棍山藥,營養價值超高😍。未放任何配料時,店員建議先飲啖湯🍲,果然湯底濃郁,阿仔阿女即刻已經飲咗2️⃣碗。雞件🐓有足半隻,雞肉厚身又夠嫩滑。招牌手切肥牛(細) $208擺盤已經非常吸精,🐂脂肪花紋非常靚,輕輕灼一陣,內質非常軟嫩😍,牛味及油脂味同樣香濃,十分好食🥰。蟹籽墨魚滑 $98墨魚滑口感Q彈帶墨魚香味🦑,上面放咗唔少蟹籽,增加了口感。超肥鵝腸 $118鵝腸🦢口感非常脆嫩,由於帶有大量油脂,所以有陣陣油脂香味😍,不愧為超肥鵝腸。蒙古羊卷肉 $98🐏肉質鮮嫩,沒有太大的羶味,質素唔錯。黑松露豬肉丸 $78材料新鮮,豬肉味香濃,彈牙多汁,加了黑松露味🍄,又香又濃😋。自家手包韭菜餃+自家鮮蝦雲吞(雙併) $58韮菜餃 - 韭菜同豬肉比例啱啱好🥰,既有肉香味亦,又有韭菜獨特嘅香味,非常香甜多汁😍。鮮蝦雲吞 - 餡

驚蔘鐵棍雞 $188半隻

招牌手切肥牛(細) $208

蟹籽墨魚滑 $98
墨魚滑口感Q彈帶墨魚香味🦑,上面放咗唔少蟹籽,增加了口感。

超肥

鵝腸 $118

蒙古羊卷肉 $98
🐏肉質鮮嫩,沒有太大的羶味,質素唔錯。

黑松露豬肉丸 $78

自家手包韭菜餃+自家鮮蝦雲吞(雙併) $58
鮮蝦雲吞 - 餡料非常飽滿,原隻蝦仁🦐蝦味香濃,口感爽彈 : 味道鮮甜😋。

響鈴卷 $57
炸魚皮 $57
打邊爐必食孖寶🤣,上枱時熱辣辣🔥,店員話啱啱炸起,所以兩者都卜卜脆非常好味😋。

總括而言,錯有錯著,搵到間平靚正嘅街坊餐廳。

2024-02-29
Dinner
今次又重新推介呢間正野火鍋,陳儀興玫瑰餐廳主打港式打邊爐,真係非常高質,真心推介大家要去呢間潮醒一下😁😁重慶雞煲(bb辣)(配唐生菜)🔥🐔🥘真係好鐘意食雞煲,雞肉嫩滑,BB辣唔會好辣,但係好惹味,帶有微微的甜味,真心出色嘅雞煲,仲有唐生菜,份外滋味食完雞煲之後,又可以開始打邊爐,湯頭濃郁又鮮美,扺讚🥳🥳安格斯牛肉🥩牛肉的雪花均勻,有少少厚度,牛肉很濃郁,入口鮮嫩而且肉質軟滑👅魚皮餃🥟韭菜餃🥟韭菜豬肉餃加上,鮮甜香口,餡料豐富魚皮餃彈牙而且皮薄,餡料用誠,完全冇雪味芝士墨魚丸🧆芝士满满,食落爆酱,食落爽口彈牙 脆腩肉鯇🐠有口感同新鮮,清爽脆口,魚肉不易煮爛,肉質結實另外再叫左打邊爐必點之作粟米同烏冬,超級滿足😜😜龍鳳檸樂/咸檸七🥤🥤大大杯點一杯已經可以,整杯冰配上原裝飲品,絶對有誠意餐廳用料超級好,侍應都十分有禮,再加上餐廳冇茶芥醬油費,令到價格便宜一點,吃起來特別滿足,大家快點約班朋友仔試下😍😍🌹陳儀興玫瑰餐廳儀興玫瑰餐廳👅心新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖

重慶雞煲(bb辣)(配唐生菜)🔥🐔🥘

食完雞煲之後,又可以開始打邊爐,湯頭濃郁又鮮美,扺讚🥳🥳

安格斯牛肉🥩

魚皮餃🥟韭菜餃🥟
韭菜豬肉餃加上,鮮甜香口,餡料豐富
魚皮餃彈牙而且皮薄,餡料用誠,完全冇雪味

芝士墨魚丸🧆
芝士满满,食落爆酱,食落爽口彈牙

脆腩肉鯇🐠
有口感同新鮮,清爽脆口,魚肉不易煮爛,肉質結實

另外再叫左打邊爐必點之作粟米同烏冬,超級滿足😜😜

龍鳳檸樂/咸檸七🥤🥤
大大杯點一杯已經可以,整杯冰配上原裝飲品,絶對有誠意

🌹陳儀興玫瑰餐廳儀興玫瑰餐廳
👅心新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
2024-04-25 41 views
上星期去外賣,點了5個小菜,平均每個小菜超過$80,沒想到每個小菜的份量比起街邊檔的兩餸飯還要少,結果還要再度外出買其他外賣,只買了一份外賣盒,居然比五個小菜外賣盒還要重!正如標題所示:真令人失望!下次再不理會它了!
2024-04-21
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2024-04-05 54 views
同事好想食雞煲 問我有咩推介食過幾次 真材實料呢間位於工廈的火鍋店用料超級好平時食開普通雞煲但係原來佢哋有魔鬼牛雜雞煲對於牛雜愛好者一定要試吓而且呢度芫荽比得好足完全唔需要另外加錢加芫荽先吃雞煲火鍋,再打邊爐特別鍾意呢度幾有人情味電源都幾親切會主動過嚟幫我哋加湯 換骨碟都做得好足同平時嘅街坊火鍋店有少少唔同雞煲啖啖肉 口味濃郁牛雜好腍 幾入味我哋發現食極都仲有因為我哋只有兩個人,所以冇點太多配料而且火鍋配料比平時的火鍋店更加大碟韭菜餃係最愛次次都會點大大粒啖啖肉,而且係新鮮包好手打蝦丸裏面都係有芫荽🌿真係好正美國黑豬肉片 非常嫩滑唔會比牛肉差 而且價錢仲好呢份只係半隻雞嘅份量已經超級多最後我哋都食唔晒打包!再加上呢度冇咁多茶芥 醬油費 所以價格相宜好多
同事好想食雞煲 問我有咩推介
對於牛雜愛好者
一定要試吓
而且呢度芫荽比得好足
完全唔需要另外加錢加芫荽

先吃雞煲火鍋,再打邊爐
特別鍾意呢度幾有人情味
電源都幾親切
會主動過嚟幫我哋
加湯 換骨碟都做得好足
同平時嘅街坊火鍋店有少少唔同

雞煲啖啖肉 口味濃郁
牛雜好腍 幾入味
我哋發現食極都仲有

因為我哋只有兩個人,所以冇點太多配料
而且火鍋配料比平時的火鍋店更加大碟
韭菜餃係最愛次次都會點
大大粒啖啖肉,而且係新鮮包好

手打蝦丸裏面都係有芫荽🌿
真係好正

美國黑豬肉片 非常嫩滑
唔會比牛肉差 而且價錢仲好

呢份只係半隻雞嘅份量
已經超級多
最後我哋都食唔晒打包!
再加上呢度冇咁多茶芥 醬油費
所以價格相宜好多

• 魔鬼牛雜雞煲
  • 手打蝦丸
2024-03-30 48 views
📍新蒲崗陳儀興玫瑰火鍋小廚今日天氣凍咗,又想食返個雞煲,喺新蒲崗見到呢一間,俾佢個新菜式吸引咗。魔鬼牛雜雞煲$288叫咗半隻,份量都好多,叫咗小辣,越食越辣,辣得好過癮。雞煲啲雞好嫩滑,仲有唔少配料,第一次食到呢個配搭,兩樣嘢都好夾,啲牛雜煮得好腍。又有牛肚,腸,超多嘢食。之後仲加咗小小配菜,油麥菜,餃子,雲吞,手切牛肉,米粉。松露餃子,超香松露味,出乎意料,冇諗過可以喺呢度食到,份量都好大隻。另外加$5雙拼配咗要鮮蝦雲吞,都係粒粒都好大隻,皮薄餡靚。手切牛肉冇得頂,就咁都睇到啲油脂分布好平均,紋路好靚,有口感。呢個價錢食到都好抵。另外叫咗個米粉,因為覺得吸晒啲汁個米粉就好好食,如果所料真係好滋味。仲有呢度嘅服務態度, 出乎意料嘅好👍🏻
📍新蒲崗

陳儀興玫瑰火鍋小廚

魔鬼牛雜雞煲$288

之後仲加咗小小配菜,油麥菜,餃子,雲吞,手切牛肉,米粉。

仲有呢度嘅服務態度, 出乎意料嘅好👍🏻

跟朋友玩完劇本殺就近想吃晚飯,於是找了之前曾吃過的店。畢竟附近不算多餐廳, 有間不錯就照舊了今次吃的是魔鬼牛雜雞煲, 叫了小辣, 煲裡的配料很多, 這種菜式真的只有在外邊才可吃。熱辣辣起動, 牛柏葉很爽身, 口感一流, 又入味。雞肉還是挺滑,不會老。最重要是老很入味, 夠惹味。然後叫了避風塘粟米,上次吃完很喜歡,這次再翻叫~正吃完雞煲加湯變火鍋, 叫了一堆配料, 跟朋友一邊吃一邊事後檢討劇本殺的情況真的很爽。最重要是飲料大大杯, 有夠過癮!

然後叫了避風塘粟米,上次吃完很喜歡,這次再翻叫~正

最重要是飲料大大杯, 有夠過癮!
2024-03-25 33 views
店名: 玫瑰餐廳陳儀興 地址: 新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖鑽石山站A出口,行10分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5港式餐廳裝潢,一到飯點餐廳就好熱鬧,適合家人、朋友、打工仔收工後同事飯聚,圍檯一齊傾下計啤一啤,充滿濃厚人情味☺️魔鬼牛什雞煲(半隻)配唐生菜 ❤️❤️❤️❤️❤️$288初嚐雞煲&牛什crossover,嗌咗半份兩個人食完全好夠,雞件好多肉,口感嫩滑而唔會柴,牛雜都好多款,有牛肚、牛腸等,份量完全唔鬆手,配搭濃郁雞煲汁,今次叫咗小辣,食耐左都唔會鹹到好難受,反而更加入味,辣度剛剛好,略帶一點麻(因為有花椒),配料有紅椒、青椒、洋蔥等,仲有提供一份堂生菜,因此食嘅時候覺得好豐富,唔會覺得好寡!😍食到差唔多嘅時候可以免費加豬骨湯,啲湯同啲雞煲汁撈埋一齊嘅時候完全冇違和感,咁就可以打邊爐啦!🍲蟹籽墨魚滑❤️❤️❤️❤️$98感覺好似自己手打一樣,蟹籽好多,鮮嫩Q彈,真材實料!🥰爽口墨魚卷+炸魚皮(雙拼)❤️❤️❤️❤️❤️$62墨魚卷口感比較實淨彈牙,自身帶有墨魚香味,無比邊爐堂遮住咗,好食!🤩魚皮新鮮炸起,送到嚟嘅時候仲熱辣辣&脆卜卜,直接食同浸落湯一樣都一流!🤤鮮
店名: 玫瑰餐廳陳儀興

地址: 新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
鑽石山站A出口,行10分鐘

環境: 4/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

魔鬼牛什雞煲(半隻)配唐生菜 ❤️❤️❤️❤️❤️

蟹籽墨魚滑❤️❤️❤️❤️
感覺好似自己手打一樣,蟹籽好多,鮮嫩Q彈,真材實料!🥰

爽口墨魚卷+炸魚皮(雙拼)❤️❤️❤️❤️❤️

鮮淮山❤️❤️❤️❤️
好友善地切成薄片,加入雞煲或者邊爐煮耐啲好入味!👍

萵筍片❤️❤️❤️❤️❤️
同樣都切成薄片,好容易煮,食材新鮮,朔左啲湯味好好食!😆

藍妹啤酒(樽裝)❤️❤️❤️❤️
$32 x2枝
(未成年唔好飲喔🔞)
多人飯聚打邊爐食雞煲少不了嘅就係啤酒配餸,消暑清爽!🍻
2024-03-21 33 views
沒錯,我又來了。平時都在吃他們的雞煲,呢兩日突然轉涼,又口痕想吃一波了,正好看他們宣傳魔鬼牛雜雞煲就決定是它了哈哈哈,不過朋友不愛莞茜,就點不了莞茜皮蛋湯了哭。上桌時雞是生的,記得多炒一會,但牛雜很快就熟了,都超香辣,這熟悉的味道!配上有名的超~大杯飲料超滿足!我們同時還點了必吃的避風塘玉米,超甜的啦!!!!和香口的咸辣避風塘風味配一起就是甜辣的感覺,很開胃。吃完雞煲加了湯之後,一堆下火鍋的配料也配合著上桌了,要讚一下員工都會看時機上桌,免得我們在火鍋前就一堆菜在桌上。我們點了太多就不一一詳述,要點名一下韭菜餃和蝦仁餃都很好吃,料超多。午餐肉都是先煎過的,不會散開又添了香口感。肉也是排得美美的,燙久了都不會柴。又來一個必吃的,是他們家特色的鬼馬油條,其實就是蝦滑釀油條,蝦滑超Q 彈,油條吸飽了湯汁,好吃!
沒錯,我又來了。

2024-03-11 39 views
天氣轉涼當然要打邊爐,我6:00踏入餐廳,已經能感受到滿滿的人潮和熱情,可見這間餐廳非常受歡迎!鍋底我選擇了期間限定的魔鬼牛雜雞煲,以牛雜和雞肉為主要材料,配以多種香料和秘製辣醬汁,經過乾炒的過程,將肉質的鮮嫩和香氣完美地融合在一起,絕對值得一試!推薦黑松露豬肉丸,以新鮮的豬肉和香濃的黑松露混合而成,帶來豐富的口感和獨特的風味。潮州手打牛丸則是傳統手工製作,口感彈牙,肉汁十足。如果您喜歡魚肉,潮州手打魚麵將是您的不二之選,鮮嫩的魚肉搭配著滑嫩的麵條,美味可口。而鮮滑牛,鮮嫩多汁的牛肉與清淡的湯底相得益彰。此外蜂巢凍豆腐吸收了辣辣的湯汁,給您帶來意想不到的口感和味道。推薦

推薦
2024-03-11 45 views
呢間老店陳儀興係住呢頭的同事介紹畀我,之前食過佢地quarry bay嘅潮洲菜,今次黎到新蒲江試佢地嘅火鍋店。魔鬼牛雜雞煲 中辣 $288除左有雞,仲有牛膀同牛胃等雜位,仲有豬大腸丫!以大量洋蔥、辣椒芫荽青椒吊出香味,中辣我地食唔夠辣,超惹味超濃烈,而且份量好大,吃完已經飽了七成,最後雞煲還送一份生菜店。$53 自家麻辣香芹餃芹菜爽脆,少少的麻辣充滿口感。(+5雙拼)自家手包韭菜餃傳統韭菜豬肉餃加上已炒香蝦皮,鮮甜又香口。富,熱騰騰的享用,吃起來特別滿足。$53 +$5 自家鮮蝦雲吞爽彈而且皮薄,清甜細緻。(+5雙拼) 獨門菠菜餃菠菜好有營養混合鮮甜高麗菜中和口感佳,翠綠的皮,餡料豐富。$57 香菇貢丸 香菇貢丸倒是有在水準之上,香菇香氣足、紮實好吃。(+5雙拼)十分嫩口的特色鵝紅。$26 菜心菜心超翠綠,食落無渣。最後仲叫左$18 粉絲同$18 桂林米粉,呢餐飯超飽肚超滿足。

魔鬼牛雜雞煲 中辣 $288

$53 自家麻辣香芹餃
芹菜爽脆,少少的麻辣充滿口感。

(+5雙拼)自家手包韭菜餃
傳統韭菜豬肉餃加上已炒香蝦皮,鮮甜又香口。
富,熱騰騰的享用,吃起來特別滿足。

$53 +$5 自家鮮蝦雲吞
爽彈而且皮薄,清甜細緻。
(+5雙拼) 獨門菠菜餃
菠菜好有營養混合鮮甜高麗菜中和口感佳,翠綠的皮,餡料豐富。

$57 香菇貢丸
香菇貢丸倒是有在水準之上,香菇香氣足、紮實好吃。
(+5雙拼)十分嫩口的特色鵝紅。

$26 菜心
菜心超翠綠,食落無渣。

今日收工之後和朋友去咗新蒲崗呢間好出名嘅陳儀興玫瑰餐廳食飯。呢度唔止有火鍋、雞煲食,仲有一啲大排檔菜式應有盡有。魔鬼牛雜雞煲半隻BB辣首先,我哋試咗佢嘅新品,牛雜雞煲,份量好足料有好多唔同款嘅牛雜,牛蒡,牛肚,牛腸等。全部都好新鮮乾淨,雞肉嫩滑,BB辣唔會好辣,但係好惹味,帶有微微的甜味。係一個好出色嘅雞煲。食完雞煲之後,呢個牛雜雞煲可以免費升級加芫荽湯底打邊爐。芫荽愛好者真係必試,湯底清爽但係好濃芫荽味,食完濃味嘅雞煲用嚟清新下就一流。我哋叫咗幾款火鍋料:鮮牛肉份量幾多,好大片,食落口嫩滑亦都有牛味炸魚皮酥脆可口,散發出淡淡的海味蝦肉卷好彈牙,則好鮮,口感豐富芝士墨魚丸芝士微微流心,香濃的芝士與墨魚的結合,獨特的口味令我驚艷脆鯇魚片外脆內嫩,帶著淡淡的魚香,同樣好新鮮整體嚟講所有菜式都好好食,價錢又唔貴,下次會帶埋屋企人試下
今日收工之後和朋友去咗新蒲崗呢間好出名嘅陳儀興玫瑰餐廳食飯。呢度唔止有火鍋雞煲食,仲有一啲大排檔菜式應有盡有。

魔鬼牛雜雞煲半隻BB辣

我哋叫咗幾款火鍋料:
鮮牛肉

份量幾多,好大片,食落口嫩滑亦都有牛味

炸魚皮

酥脆可口,散發出淡淡的海味

蝦肉卷

好彈牙,則好鮮,口感豐富

芝士墨魚丸

芝士微微流心,香濃的芝士與墨魚的結合,獨特的口味令我驚艷

脆鯇魚片

外脆內嫩,帶著淡淡的魚香,同樣好新鮮

整體嚟講所有菜式都好好食,價錢又唔貴,下次會帶埋屋企人試下