2024-03-07 421 views
最近去咗網友介紹嘅新北江商場  "食遇上海料理",價錢和食物都很大眾化,雖然座位不多,但食物質素唔錯,就決定食呢間試一試啦。上海排骨擔擔麵     $45擔擔麵份量都唔少,麵質柔軟帶麵粉香,擔擔肉醬好香甜,呢個份量兩個人share就啱啱好喇。排骨炸至金黃,口感酥脆,外層粉漿唔會太厚,內裡唔乾身,食落好香口。菜肉雲吞擔擔麵    $45          上海菜肉雲吞比廣東雲呑較為大隻,呢度啲雲吞餡料滿滿,肉味鮮嫩多汁,菜亦都好新鮮,這碗同樣係擔擔麵湯底,濃郁花生味、肉碎、蒜蓉同蔥花,口感特別豐富,層次增加。可自由揀選辣度、花生湯底、麻辣湯底或加錢轉粗麵/年糕。花雕醉雞    $46呢碟以嫩滑嘅雞肉醃製係花雕酒中,帶嚟酒香撲鼻嘅獨特風味,雞肉吸入咗花雕酒,入口滑嫩同時又帶有微微嘅酒香味道。上海小籠包    $32依間嘅小籠包係即叫即蒸,熱辣辣嘅上海小籠包,原汁原味,新鮮滿滿嘅餡料,湯汁好足料,一唔小心就會溢出嚟,充滿肉味,味道香濃好鮮甜。黑豆漿    $12     白豆漿    $12無論黑豆或黃豆,兩款豆味都係濃,甜度適中,只係少少甜,飲起嚟順口。
上海排骨擔擔麵     $45
上海小籠包
  • 黑豆漿
  • 白豆漿
2024-05-11 32 views
見到有好多foodie呢間先黎食,事實係好普通。叫左韮菜餃子擔擔麵啲肉碎好少,好似冇調過味咁既肉碎,味道一般,擔擔湯底冇花生碎唔夠香。韮菜餃子味道還可,唔會太咸,不過啲韮菜好少,包得唔靚所以穿左。不過成碗麵$45就係咁既質素,只係冇IG foodie 講到咁好食。
見到有好多foodie呢間先黎食,事實係好普通。
韮菜餃子擔擔麵
2024-05-05 13 views
入咗新北江上場行下,見到有上海小食店就去試下,一向喜歡小籠包的我首選一定係小籠包,但係因為下午食得太飽又唔想食飯,最後就點咗個酸辣湯雲吞,朋友就揀咗排骨擔擔面。小籠包多湯汁皮都唔算厚,都幾唔錯;酸辣湯味道適中配上韭菜雲吞算係幾好味,朋友嘅排骨擔擔麵都好食,不過我略嫌面質未夠彈牙醬汁唔夠香,不過以低水價錢CP值算係幾高。另外就係店面太細坐嘅位置唔係幾舒服!
2024-04-14 60 views
今日打算去濕地公園,去之前搵左間附近既上海野,餐廳位於新北江商場,現存少有非大部份連鎖餐廳既商場,老闆的熱情招待有舊時食小店既人情味。椒鹽排骨擔擔麵($50)椒鹽排骨外皮炸得有少許香脆,有灑上少許炸蒜和蔥花,椒鹽味唔算太重,食落感覺無咩味精,有家常料理既感覺。排骨酸辣湯麵($45)酸辣湯底酸度和辣度比例適中,有豆腐粒、木耳、冬菇片等配料,麵條質地有咬口,唔會太淋。花雕醉雞($46)雞件食落都有雞味,有淡淡既酒香味,表面有少許杞子。上海小籠包($32)有四隻,用傳統竹籠裝住熱辣辣上菜,小籠包外形飽滿,湯汁有一定熱度,配搭豬肉既鮮味,整體都幾好食。黑豆漿(+$8)加$8就一支容量唔少既黑豆漿,算幾實惠。

椒鹽排骨擔擔麵($50)

排骨酸辣湯麵($45)

花雕醉雞($46)
雞件食落都有雞味,有淡淡既酒香味,表面有少許杞子。

上海小籠包($32)

黑豆漿(+$8)
加$8就一支容量唔少既黑豆漿,算幾實惠。
2024-04-13 57 views
📍食遇上海料理 ⭐️高CP值上海菜見證住呢個舖位執咗又開,以前一間食川菜我都幾鍾意🤣最近開咗呢間上海菜,價錢親民,一試仲要出乎意料地都幾唔錯,好抵食!40、50幾蚊個餐~絕對係街坊之選~✨ 上海小籠包 $32/4隻 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小籠包皮幾薄,仲要都幾多汁!😋不過記得一定要趁熱食!凍咗就冇咁好食~✨ 排骨酸辣湯麵 $45 👍🏻👍🏻呢個酸辣湯麵都好睇個人口味!我自己就麻麻地~不過好多人都好鍾意😙佢係類似碗仔翅加酸,都幾有誠意✨ 口水雞擔擔麵 $56 👍🏻👍🏻👍🏻口水雞幾唔錯!跟餐都分量充足,而且夠滑!擔擔面嘅湯喺偏稀嘅~都幾適合送麵!✨ 椒鹽雞翼 $36/4隻👍🏻👍🏻✨ 麻辣海蜇 $28 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
📍食遇上海料理 ⭐️高CP值上海菜

✨ 上海小籠包 $32/4隻 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 排骨酸辣湯麵 $45 👍🏻👍🏻

✨ 口水雞擔擔麵 $56 👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 椒鹽雞翼 $36/4隻👍🏻👍🏻

✨ 麻辣海蜇 $28 👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-04-05 48 views
二次回訪,今日又嚟到天水圍新北江做嘢!經過呢間小店又想入去食午餐。今次叫咗🥢韭菜水餃擔擔麵 $45湯底濃郁,花生味香濃。一碗有四隻韭菜水餃,皮薄餡料多,每隻都飽滿。麵條口感爽滑,份量都好多。🥢口水雞 $46雞肉嫩滑,唔會鞋,辣油麻香味道調較得啱啱好,唔會好辣。🥢上海排骨粗炒 $62有冬菇絲、娃娃菜一齊炒,麵條口感煙韌,唔會太乾,非常惹味。排骨係即炸的,外皮酥脆,內裏仍保持到肉汁。🥢炸饅頭 $26即叫即炸,咬落去仲有聲,每次嚟到都係必點的。🥤黑豆漿 (跟餐+$8)低糖黑豆漿,豆味濃郁,又唔會好甜。總結:價錢合理,味道唔錯,服務員有笑容,值得推薦📍食遇上海料理天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
今次叫咗
🥢韭菜水餃擔擔麵 $45
🥢口水雞 $46
雞肉嫩滑,唔會鞋,辣油麻香味道調較得啱啱好,唔會好辣。
🥢上海排骨粗炒 $62
🥢炸饅頭 $26
即叫即炸,咬落去仲有聲,每次嚟到都係必點的。
🥤黑豆漿 (跟餐+$8)
低糖黑豆漿,豆味濃郁,又唔會好甜。

總結:
價錢合理,味道唔錯,服務員有笑容,值得推薦

📍食遇上海料理
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

餐廳有唔少選擇 小籠包、餃子、炸饅頭⋯一律即叫即整 新鮮熱辣辣🙆🏻‍♀️ 同埋係短短一個鐘嘅食飯時間 見到有好多熟客嚟食午餐 睇嚟係信心保證 可以回頭嘅😆!午市套餐確實掋食 今時今日已經好少地方可以$60樓下 份量多又包嘢飲 可以食飽一個lunch lol 口水雞 (例牌) 💰$46雞肉嫩滑 無雪藏味,配上特製嘅醬汁 唔辣又惹味 令人即刻想嗌碗白飯🤭 例牌嚟講 份量都唔少呀 兩個人平均每人都食左5-6舊 確係唔錯👍🏼上海排骨擔擔面 💰$45先講花生擔擔麵底,湯底睇落好清 但食落實質好濃郁!好香嘅花生味 再配上肉碎 蒜蓉 香蔥,真係一啖湯一啖麵咁食😆 而個麵好彈牙 小店來講煮得相對有水準👍🏼 排骨原塊即叫即炸起 聽到利落嘅刀切聲 食落有陣陣五香粉嘅味道 唔錯✨上海粗炒 💰$53麵條煙靭有口感 忍唔住問老闆娘係咪佢自己搓麵條🤣 原來來貨嘅都係新鮮生麵 朝朝準時運到👍🏼 加埋啲旺菜、冬菇片、肉片⋯一齊炒 食落有鑊氣 亦都好夠味,隔籬枱客人加埋辣椒醬一齊食都嗌正😝🌟午市套餐均送 黑/白豆漿一支,或可樂/雪碧/忌廉/ 無糖可樂一罐❤️💯(食完就明點解咁多回頭客🤭下次要再嚟 試試佢個小籠包😎)

口水雞 (例牌) 💰$46

上海排骨擔擔面 💰$45

上海粗炒 💰$53

🌟午市套餐均送 黑/白豆漿一支,
或可樂/雪碧/忌廉/ 無糖可樂一罐❤️💯

(食完就明點解咁多回頭客🤭下次要再嚟 試試佢個小籠包😎)
2024-04-01 35 views
呢間主打上海料理的小店,對佢整嘅酸辣湯底念念不忘,再次回訪位於商場嘅小小角落,雖然唔顯眼,卻坐滿左客人午市過黎食,佢嘅麵套餐非常優惠,$46-$52 已經包飲品,黑/白豆漿都唔少加錢😊,麵又夠大碗,簡直係窮人恩物🥹🍜 花雕雞麵配雲吞2隻 酸辣湯底 $52 花雕雞酒味道濃,食落雞肉都爽滑,係有一點點偏苦雲吞好大隻,咬落口啖啖肉酸辣湯底有冬菇絲,肉絲,豆腐,筍絲,木耳絲,蛋絲,好足料,食完好開胃🍜雪花肥牛麵配雲吞2 隻 豬骨清湯 $52 肥牛份量多,冇雪味又唔韌,淡淡清湯味上海小籠包🤩🤩 $32/4隻好抵熱辣辣上枱,皮都幾薄,咬開一口爆汁,豬肉鮮味,肉汁豐富,點埋醋食更好紅糖棗皇糕 $30/4件自己本身好鐘意食紅棗糕,一於試下望落去係千層嘅感覺,咬落煙韌,但紅棗味唔夠濃,食到微微甜🥟上海鮮肉鍋貼 $29/4 隻良心價❣️外皮煎到香脆,唔會太油膩裡面係鮮味飽滿嘅豬肉餡手拍小黃瓜 $ 20/細 食到蒜茸味,麻油香味,青瓜爽脆
呢間主打上海料理的小店,對佢整嘅酸辣湯底念念不忘,再次回訪

位於商場嘅小小角落,雖然唔顯眼,卻坐滿左客人

🍜 花雕雞麵配雲吞2隻 酸辣湯底 $52
花雕雞酒味道濃,食落雞肉都爽滑,係有一點點偏苦
雲吞好大隻,咬落口啖啖肉

🍜雪花肥牛麵配雲吞2 隻 豬骨清湯 $52
肥牛份量多,冇雪味又唔韌,淡淡清湯味

上海小籠包🤩🤩 $32/4隻
好抵

紅糖棗皇糕 $30/4件
自己本身好鐘意食紅棗糕,一於試下
望落去係千層嘅感覺,咬落煙韌,但紅棗味唔夠濃,食到微微甜

🥟上海鮮肉鍋貼 $29/4 隻
良心價❣️
外皮煎到香脆,唔會太油膩
裡面係鮮味飽滿嘅豬肉餡

手拍小黃瓜 $ 20/細
食到蒜茸味,麻油香味,青瓜爽脆

2024-03-22
$70 (Lunch)
  • 上海小籠包
  • 花雕雞麵酸辣湯底
2024-03-23 44 views
位於天水圍新北江嘅街坊小店,舖頭細細但食客多,星期六中午去食keep住滿座,而且仲有好多外賣單,睇得出深受街坊喜愛😆🍽️口水雞翼酸辣湯麵湯底用料十足,雲耳及筍增加爽脆嘅口感,肉絲及蛋花令酸辣湯更加濃郁,辣中帶香,非常惹味,麵條韌道適中,條條分明,更加容易掛起麵汁。麻辣雞翼調味較香口,紅油汁加上辣椒增香。🍽️上海排骨擔擔麵排骨同之前去上海食嘅相似度有八成,其實可以理解成豬扒🤣 擔擔麵嘅湯汁同傳統嘅相比轉為稀,但不失特色,應有嘅香味都有。🍽️蒜泥白肉比起一般連鎖店嘅切得比較厚實大片🤤,而且肉量十足,口感更豐富,附上青瓜絲令蒜泥白肉更清爽👍🍽️上海小籠包小籠包即叫即蒸,皮薄餡靚,咬開有好多湯汁,所以要小心燙嘴🤣

🍽️口水雞翼酸辣湯麵

🍽️上海排骨擔擔麵

🍽️蒜泥白肉

🍽️上海小籠包
小籠包即叫即蒸,皮薄餡靚,咬開有好多湯汁,所以要小心燙嘴🤣

2024-03-18 38 views
⭐️蒜泥白肉-肉質鮮甜,配上餐廳特制既酸辣汁,好開胃⭐️花雕酒酸雞,雞肉鮮嫩,配埋酒香,甘甘甜甜,甘香可口⭐小小辣的米線,充滿上海菜的風味,湯底夠特別,食完又想再食餐廳位於好多好野食既新北江,距離天水圍西鐵站只係2個站,好方便。另外餐廳嘅環境好闊落,坐得舒服,推介大家過嚟試吓🤗
⭐️蒜泥白肉-肉質鮮甜,配上餐廳特制既酸辣汁,好開胃
⭐️花雕酒酸雞,雞肉鮮嫩,配埋酒香,甘甘甜甜,甘香可口
⭐小小辣的米線,充滿上海菜的風味,湯底夠特別,食完又想再食

難得今日同朋友入左天水圍做野,收工都差唔多8點行入商場仔搵到呢間上海餐廳黎食,舖頭細細但望落都吸引,就算夜晚8點幾9點都仲唔少人坐低食野。上海小籠包 $32/4隻 叫左籠小籠包食,即叫即蒸。望落皮唔算太厚,吹凍少少成隻放入口食。入面多湯汁,肉湯同肉香都係晒到,沾左少少薑陳醋一齊食,正。蒜泥白肉 $42另外點左小食同朋友兩份share。發現都唔少,幾厚切。蒜末夠多,醬汁有d豉油加埋少少辣油,食落幾惹味。上海排骨擔擔麵 $45 湯汁唔算太過杰身,但湯汁嘅杰度可以掛到係麵身身上,麵身咬落有彈性幾好食。個花生醬味幾濃厚嘅,少少地嘅辣度食落更加有胃口。塊排骨炸得夠脆,食落夠味,肉身厚。椒鹽排骨菜飯 $54菜飯無油健康嘅,塊椒鹽排骨好大塊而且夠脆。椒鹽幾香口,少少辣,個味夠晒開胃,不過有多個醬可能會仲好。上海津白 $24菜就不過不失啦,份量OK唔算少。叫返個菜食消消膩都要。

難得今日同朋友入左天水圍做野,收工都差唔多8點
上海小籠包 $32/4隻
蒜泥白肉 $42
上海排骨擔擔麵 $45
椒鹽排骨菜飯 $54
上海津白 $24

菜就不過不失啦,份量OK唔算少。叫返個菜食消消膩都要。
2024-03-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-03-17 47 views
平生第二次寫post, 估唔到遇到一間餐廳可能令我嬲到寫劣評post。外賣叫了上海排骨菜飯和酸辣湯面。排骨菜飯疑似是翻叮,飯已經結成一舊舊硬塊,筷子篤落去,成舊長方柱體的飯可以剷起。菜量極少(如圖),菜亦已變黃。排骨炸粉完全淋,應一早已炸好入盒,客人order 就全盒排骨飯翻叮。酸辣湯面更離譜,不酸不辣,湯水是稀如水,只有色,沒有味。共付$146,但買咗兩碟垃圾。以上所言均有下圖為證。四個字總結「不知所謂」
外賣叫了上海排骨菜飯和酸辣湯面。
酸辣湯面更離譜,不酸不辣,湯水是稀如水,只有色,沒有味。
共付$146,但買咗兩碟垃圾。
以上所言均有下圖為證。
四個字總結「不知所謂」
2024-03-17
2024-03-14 48 views
陪好友去新北江商場,看看維修工程。完成後,去遇見上海料理,再次品嚐美食。先飲豆漿,然後點小籠包,蒜泥白肉,年糕酸辣湯和上海粗炒。食到差不多,叫甜品擂沙湯圓。價錢合理,味道不錯。- 小籠包:不僅皮薄餡鮮,而且可以即叫即蒸,保持了包子的鮮美口感。必食。- 蒜泥白肉:蒜味十足,薄薄的肉片不錯。- 年糕酸辣湯:酸辣湯既酸辣味道恰到好處,令人回味無窮。- 上海粗炒:熱辣辣的,醬汁的鹹度適中,令我胃口大開。- 擂沙湯圓:擂沙湯圓內部既黑芝蔴,味道香甜,很好吃。店長熱情地招待客人,有人情味既食店。

- 蒜泥白肉:蒜味十足,薄薄的肉片不錯。
- 年糕酸辣湯:酸辣湯既酸辣味道恰到好處,令人回味無窮。
- 上海粗炒:熱辣辣的,醬汁的鹹度適中,令我胃口大開。
- 擂沙湯圓:擂沙湯圓內部既黑芝蔴,味道香甜,很好吃。

店長熱情地招待客人,有人情味既食店。
2024-02-26
2024-03-12 34 views
*/係天水圍上完堂,於是去搵好嘢食,想平平地食一餐,最好去平民商場😆😆餐廳環境:係新北江商場入面,都要行得比較入先搵到,餐廳吾太大,大約坐到十幾人,係小店一間,好彩有位吾洗等,預左坐得比較逼少少🤏😂😂😂食物方面:我哋叫左兩個麵,一個必叫小籠包,同埋蒜泥白肉😍😍😍雪花肥牛擔擔麵🍜勁多肥牛好足料😍😍😍擔擔麵好好食,麵底吾會太淋,加上配料同辣度岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻韮菜雲吞上海麵🍜勁香韮菜😍😍啖啖肉,仲要湯底夠清,夠鮮甜,配埋上海麵食,簡直一流😆😆😆👍🏻👍🏻小籠包🫓必點之一,皮薄餡靚,勁多汁,一咬就爆汁😂😂😂好食到不得了😍😍😍蒜泥白肉同平時出邊食嘅差唔多,水準幾好,夠多蒜,食落口好惹味👍🏻👍🏻👍🏻另外我哋仲叫咗黑白豆漿飲,雖然呢度係小店,但真係好多人幫襯,食佢哋嘅人情味😎😎😎😎食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

餐廳環境:

食物方面:
我哋叫左兩個麵,一個必叫小籠包,同埋蒜泥白肉😍😍😍

雪花肥牛擔擔麵🍜

韮菜雲吞上海麵🍜

小籠包🫓

蒜泥白肉

食遇上海料理 (天水圍)
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
2024-03-12 25 views
再次encore ,我每次都係必食酸辣湯底的年糕,酸辣湯底有蛋絲、木耳絲、豆腐絲、竹筍絲等等,今次的羹汁比較稀,入口較滑口。年糕一如以往煙煙韌韌,口感十足。上海排骨擔擔麵一上枱花生味已經好濃郁,湯底係好濃厚既花生醬和麻醬,現搭埋麵條一齊食啖啖花生醬味。尼間擔擔麵仲有得揀辣度,即使唔食得辣既人都食到👍🏼排骨的炸粉好薄身,肉質鬆軟,亦唔會乾身。上海小籠包即叫即蒸都唔會需要等好耐,咬破皮後,流出的湯汁好鮮甜,食材充足。記得要趁熱食吖。$32有4粒,我亞媽話比其他餐廳抵食👍🏼口水雞的醬汁一流,十分開胃又唔會好辣,雞肉質感比較軟淋。一份例牌已經足夠兩個人食,順帶一題,我見到依家有做午市套餐送埋飲品,價錢仲優惠。

順帶一題,我見到依家有做午市套餐送埋飲品,價錢仲優惠。