今晚喺元朗嘅食評真係開心到翻轉!首先,信州牛胸肉入口即化,😋 真係滋味鮮美,每一口都好似係嚟緊一場味覺旅行。牛坑爪肉呀,嘩,食落去油香四溢,真係「脂多好味」到不得了。😍 牛駝峰呢樣就真係「牛中之寶」,肉質緊密,一啖一啖咬落去夠哂味,咩叫牛味,食呢個就知道啦!澳洲五花趾肉薄透⭐,淥湯一轉,即食妥當,吸收晒湯底嘅精華。唔少得鴨血,無論係質地定係味道,都係話咁滑,輕輕咬落去就化喺口中。認真講,🐃 616牛肉專門店真係做到心入面,無論係牛肉嘅選擇定係煮食嘅手法,都感覺到佢哋對食物有一份尊重。要我講,呢間餐廳絕對值得推介,唔講你唔知,食一次真係會愛上㗎!👍🏼

信州和牛之《616牛肉火鍋專門店》616牛肉火鍋專門店,食牛是必須的,餐廳牆上掛滿咗各種牛肉類名字同價錢,好有大牌檔feel,而且唔同部位都有寫烹調時間,十分細心, 餐廳裝修簡單舒適,座位寬敞,價錢大眾化可以食到日本長野縣運送到香港既信州和牛, 餐廳menu好豐富,如黑豚澋湯餃、雙拼牛肉餃、禱筒蜂巢豆腐、水蓮菜、白鑵茴、初生雞蛋、滑尾龍等等,包羅萬有,任君選擇,信州和牛後腿肉︰入口食落肉質鮮美嫩滑,雪花紋細緻, 入口即溶,信州和牛羽下肉 ︰口感同牛小排相似,油花豐富分布均勻,肉質香甜有口感,滑尾龍︰其實係 牛後腿肉,牛味濃郁,加入生蛋拌勻口感好滑,英國安格斯牛前胸肋 ︰肉質肉質嫩滑,口感清新,油份豐富,手打蝦滑︰彈牙爽口,入口食到蝦仁小粒,鮮制手打烏冬︰口感煙韌而有彈性,入口好滑總括,呢個價錢食到和牛都真係算好抵,而且有咁多牛俾客人選擇真係算唔錯,而且職員都好nice。
信州和牛之《616牛肉火鍋專門店》

滑尾龍︰其實係 牛後腿肉,牛味濃郁,加入生蛋拌勻口感好滑,
英國安格斯牛前胸肋 ︰肉質肉質嫩滑,口感清新,油份豐富,
手打蝦滑︰彈牙爽口,入口食到蝦仁小粒,
鮮制手打烏冬︰口感煙韌而有彈性,入口好滑

2023-09-25
2023-09-26 174 views
呢日我哋去咗一間叫做616牛肉火鍋專門店嘅餐廳,真係食得好開心,味道好過癮!佢嘅招牌菜式有吊龍肉、封門柳安格斯牛肩脊、酸辣鳳爪、魚皮餃同埋粟米,令我哋留下深刻嘅印象。首先講吊龍肉,佢嘅質地鮮嫩多汁,入口即化,真係好好食!每一片肉都有恰到好處嘅脂肪,令味道更加豐富。肉質鮮美,肥瘦相間,真係一絕!而封門柳安格斯牛肩脊亦非常出色。呢款牛肉嘅質感好彈牙,有嚼勁又唔會太過咬勁。牛肩脊嘅肉質更加鮮甜,加上火鍋湯底嘅滋味,真係令人回味無窮。酸辣鳳爪係一道出色嘅小食,鳳爪皮薄肉嫩,酸辣味道恰到好處,吃落去酸辣麻辣嘅感覺真係好開胃。佢嘅醬汁亦非常特別,增添咗菜式嘅層次感。魚皮餃係一個不容忽視嘅菜式。魚皮薄脆,內裡嘅餡料鮮香多汁,加埋啲香菇同食用油,真係令人回味無窮。呢個菜式特別適合鍋底湯汁,一啖落口,鮮味四溢。最後,我哋叫咗個花椒牛腩湯鴛鴦湯底,真係一個明智嘅選擇。湯底香濃,有麻辣同埋微微花椒嘅味道,令整個火鍋都更加有層次感。牛腩湯底嘅牛肉質感鮮嫩,湯汁滋味濃厚,同鴛鴦湯底一齊煮,真係好過癮!

我地去咗616牛肉火鍋專門店,真係食得好開心!呢度嘅火鍋選擇多樣化,令人目不暇給。我哋試咗幾款招牌菜式,包括題柄肉、安格斯肥牛、牛板睷、蝦滑、炸魚皮響鈴同埋娃娃菜,仲叫咗個花椒牛腩清湯鴛鴦湯底,真係一個美味盡在其中嘅體驗。首先講題柄肉同安格斯肥牛,兩者都係牛肉中嘅極品。題柄肉質嫩滑,每一啖都飽滿多汁,入口即化。而安格斯肥牛則更加有嚼勁,肉質鮮美,帶有濃郁嘅牛肉香氣。兩款牛肉都好鮮甜,真係令人回味無窮。牛板睷係另一款必試嘅菜式,薄切嘅牛板睷質感彈牙,肉質嫩滑,配合火鍋湯底一齊煮,味道更加豐富。蝦滑係一種特別嘅海鮮選擇,質感鮮嫩,口感彈牙,帶有蝦嘅鮮味,好適合放入湯底煮食。炸魚皮響鈴係一款獨特嘅小食,魚皮炸至金黃酥脆,香氣四溢。一啖落口,脆脆嘅口感同鮮味爆發,令人上癮。最後娃娃菜,呢款蔬菜嫩綠可愛,口感爽脆,煮熟後更顯甜美,係火鍋中一個清新嘅選擇。我哋叫咗個花椒牛腩清湯鴛鴦湯底,真係一個明智嘅選擇。花椒帶嚼勁嘅辣味同埋牛腩清湯嘅鮮甜相融合,湯底香濃而不膩,帶出牛肉嘅鮮美味道。總括而言,616牛肉火鍋專門店係一個值得推薦嘅餐廳。佢嘅菜式多樣化,質量出眾,而且服務亦非常周到。

2023-09-09 152 views
—醬料$10位 每次都會拎埋秘製牛肉汁加柑桔感覺肉會更鮮美同食落冇咁膩 鴛鴦牛骨沙嗲鍋($82)沙嗲湯底稠身很濃味 撈烏冬夠晒味今期有由長野縣直運到香港嘅信州和牛食餐廳搜羅食材並以抵食價錢推出優惠信州和牛牛肩胛($78)/信州和牛後腿肉($98)只見滿佈油細緻花肉質 輕輕淥一淥就ok而且軟腍到唔洗點咀嚼 豐腴肉香其他牛肉$48-68不等 水蓮($28)水魷($48)鮮製手打烏冬($18)—————————————————616牛肉火鍋專門店 元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
醬料$10位 每次都會拎埋秘製牛肉汁加柑桔
感覺肉會更鮮美同食落冇咁膩
鴛鴦牛骨沙嗲鍋($82)
沙嗲湯底稠身很濃味 撈烏冬夠晒味
今期有由長野縣直運到香港嘅信州和牛食
餐廳搜羅食材並以抵食價錢推出優惠
信州和牛牛肩胛($78)/信州和牛後腿肉($98)
只見滿佈油細緻花肉質 輕輕淥一淥就ok
而且軟腍到唔洗點咀嚼 豐腴肉香
其他牛肉$48-68不等
水蓮($28)
水魷($48)
鮮製手打烏冬($18)
—————————————————
616牛肉火鍋專門店
元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
2023-09-05 74 views
><都知道616喺出面有做點心鋪所以而家仲有薑蔥牛栢葉(38) 山竹牛肉球蟲草花杞子滑雞(48) 可以打邊爐🤣之前食過嘅日本長野縣直送嘅和牛仍然有供應 CP值很高 今次就食埋信州和牛後腿肉部位(98) encore牛肩胛(78) 果然甘腴柔軟另外澳洲和牛牛頸脊同埋牛坑爪(68)都係推薦海鮮方面就有魷魚(48)同墨魚滑(50)打邊爐咁熱氣 飲返d菊花桂圓露/烏梅汁(16) 平衡返><><><><><><><><><><616牛肉火鍋專門店 元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
都知道616喺出面有做點心鋪
所以而家仲有薑蔥牛栢葉(38) 山竹牛肉球
蟲草花杞子滑雞(48) 可以打邊爐🤣
之前食過嘅日本長野縣直送嘅和牛仍然有供應
 CP值很高 今次就食埋信州和牛後腿肉部位(98)
encore牛肩胛(78) 果然甘腴柔軟
另外澳洲和牛牛頸脊同埋牛坑爪(68)都係推薦
海鮮方面就有魷魚(48)同墨魚滑(50)
打邊爐咁熱氣
飲返d菊花桂圓露/烏梅汁(16) 平衡返
><><><><><><><><><><
616牛肉火鍋專門店
元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
各區都有分店 主打牛肉港式火鍋 價錢非常合理且高質 元朗店是簡約而舒適的用餐環境 以iPad下單 出面有醬料區親民價錢食到不同產地靚牛 每碟牛都只係幾十蚊 2-3人份量 一齊試多D不同的刁鑽部位 【醬料每位$10】【鴛鴦鍋 蟲草花冬瓜牛肉鍋x青花椒$88】冬瓜鍋不油膩 入口清甜 很足料有大量冬瓜及數件牛腩可以食//而青花椒是麻麻辣辣的 是少辣程度【信州和牛肩胛 $78】【安格斯橫膈膜$48】【黃喉$48】【花雕醉牛$48】信州和牛雪花分佈均勻肉質細嫰// 封門柳又名橫隔膜 我特別喜歡其濃厚的質感 牛味極濃//黃喉即是動脈血管 口感爽脆有嚼勁 無腥味的 可以放心點【手打墨魚滑$50】很好吃 口感彈牙又新觧!!【稻庭烏冬$30】【手打烏冬$18】手打烏冬比較像是拉面 火鍋我更喜歡配上滑溜的稻庭烏冬【萵筍$28】【蜂巢豆腐$28】【桂花烏龍$16】【黃金蕎麥$16】
各區都有分店 主打牛肉港式火鍋 價錢非常合理且高質

【安格斯橫膈膜$48】
【黃喉$48】
【花雕醉牛$48】

【手打墨魚滑$50】
很好吃 口感彈牙又新觧!!

【稻庭烏冬$30】
【手打烏冬$18】
手打烏冬比較像是拉面 火鍋我更喜歡配上滑溜的稻庭烏冬

【萵筍$28】
【蜂巢豆腐$28】

【桂花烏龍$16】
【黃金蕎麥$16】
火鍋] 616牛肉火鍋專門店|親民價歎信州和牛|卡米飯團 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–💬:價錢抵食,歎盡牛肉刁鑽部位環境:8/10 | 味道:9/10服務:9/10 | 抵食:9/10————————————————616牛肉火鍋專門店,當然係食牛,主打多款刁鑽牛部位,仲有日本長野縣新鮮直送信州和牛。火鍋店牆身掛咗各種肉類名字及價錢,好有大牌檔的氛圍,針對唔同牛部位仲有建議烹調時間,非常貼心。-▶️ 牛雜湯底616有十多款湯底,點了較少有牛雜湯底,入面有牛膀、金錢肚、牛肺、肥腸,仲有牛湯蘿蔔,十分足料,好似已經叫多左款餸-▶️ 信州牛牛胸肉今餐飯其中一個目,就係食信州牛。信州牛都有好多個部位,而且價錢唔貴。今次點了牛胸肉,油脂分布較多,肉質爽滑帶油香。-▶️ 滑尾龍尾龍即牛的後腿肉,食之前加入生蛋拌勻,淥完後入口感好滑,充滿肉香-▶️ 雙層肉肥瘦分明,淥好後放肥美多汁、嫩滑彈牙-▶️ 手打蝦滑爽口彈牙,食到一粒粒蝦仁-▶️ 手打牛筋丸 - 牛味香濃,吸收晒湯汁,食落好juicy————————————————─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─📍616牛肉火鍋專門店 (西菁街)地址:
[元朗.火鍋] 616牛肉火鍋專門店|親民價歎信州和牛|卡米飯團
 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–
💬:價錢抵食,歎盡牛肉刁鑽部位
環境:8/10 | 味道:9/10
服務:9/10 | 抵食:9/10
————————————————
火鍋店牆身掛咗各種肉類名字及價錢,好有大牌檔的氛圍,
針對唔同牛部位仲有建議烹調時間,非常貼心。
牛雜湯底

▶️ 牛雜湯底

▶️ 信州牛牛胸肉
信州牛牛胸肉

▶️ 滑尾龍

▶️ 雙層肉
肥瘦分明,淥好後放肥美多汁、嫩滑彈牙
雙層肉

▶️ 手打蝦滑
爽口彈牙,食到一粒粒蝦仁
手打蝦滑

手打牛筋丸
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍616牛肉火鍋專門店 (西菁街)
地址: 元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
電話: 37020899
牛雜湯底
信州牛牛胸肉
雙層肉
返咗成個星期工,終於都到星期五啦!準時收工同同事去616 牛肉火鍋專門店打返個邊爐,好好傾吓計,食返餐牛肉火鍋!餐廳呢期主打【信州和牛】,用親民價錢就可以食到日本長野縣直運到港嘅信州和牛,見到都流哂口水!信州特選和牛盛拼盤都幾抵食,有齊信州和牛肩胛、信州和牛腹肉、信州和牛赤身,可以試唔同部位~仲可以單點唔同信州和牛部位!蟲草花冬瓜牛肉鍋炎夏揀冬瓜湯底就岩哂!滋補足料又唔會太濃膩,味道都幾清甜信州和牛赤身肉香濃郁,入口細緻軟嫩,食落甘甜爽口而不膩手打墨魚滑用上新鮮墨魚,爽滑彈牙好鮮甜皇帝菜新鮮翠綠,口感爽脆,有豐富膳食纖維夠健康加拿大艾伯塔嫩池板 屬牛前腿肌肉,肉味濃,富油香,爽甜鮮味吊龍伴 香滑肥嫩有嚼勁,軟嫩得黎又多汁滑尾龍 即牛後腿肉,肉味濃郁,加入生蛋拌勻,入口香滑富肉香匙柄 油香肉味比例平均,甘鮮嫩滑英國安格斯牛前胸肋 肉質Q脆又帶軟嫩,鮮甜且肉汁滿溢黃金蕎麥 呈金黃色,擁自然麥香味,豐富膳食纖維有益腸胃健康,飲落啖啖清爽解膩

蟲草花冬瓜牛肉鍋
炎夏揀冬瓜湯底就岩哂!滋補足料又唔會太濃膩,味道都幾清甜

信州和牛赤身
肉香濃郁,入口細緻軟嫩,食落甘甜爽口而不膩

手打墨魚滑
用上新鮮墨魚,爽滑彈牙好鮮甜

皇帝菜
新鮮翠綠,口感爽脆,有豐富膳食纖維夠健康

加拿大艾伯塔嫩池板
屬牛前腿肌肉,肉味濃,富油香,爽甜鮮味

吊龍伴
香滑肥嫩有嚼勁,軟嫩得黎又多汁

滑尾龍
即牛後腿肉,肉味濃郁,加入生蛋拌勻,入口香滑富肉香

匙柄
油香肉味比例平均,甘鮮嫩滑

英國安格斯牛前胸肋
肉質Q脆又帶軟嫩,鮮甜且肉汁滿溢

黃金蕎麥
2023-08-23
🌟餐廳:616牛肉火鍋專門店 (西菁街)📍地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖💰價位:$201-400⏰營業時間:星期一至四12:00 - 23:00/星期五至日12:00 - 23:30📱電話:37020899收工去元朗搵家姐dinner,book咗616牛肉火鍋專門店,呢期做緊信州和牛,想試好耐!!款款都好吸引,尤其信州特選和牛盛,有信州和牛肩胛、信州和牛腹肉、信州和牛赤身,另外單點價錢都好相宜,勁抵食啊真係!———————————————————🔹 蟲草花冬瓜牛肉鍋 全新季節限定冬瓜湯底好岩而家炎炎夏日,有我最愛嘅平民補品蟲草花、清熱又解暑嘅冬瓜等,材料豐富,味道仲好清甜添!———————————————————🔹 信州和牛赤身油花細緻、肉質鮮甜,口感甘甜軟嫩夠JUICY🔹 黑豚梅花肉 佈滿大理石油花紋路,充滿油香而不膩,肉質柔軟滑潤🔹 澳洲五花趾 口感爽脆富彈性, 紋路明顯,筋肉感十足🔹 熟成加拿大牛肩脊 油花細緻,脂肪含量適中,肉質厚實且口感軟嫩🔹 肩胛翼板 油脂均勻、筋少,嫩度適中,具獨特風味🔹 牛舌 鮮脆軟嫩且多汁,味道醇香富口感🔹 安格斯-橫隔肌 鮮嫰具咬勁
🌟餐廳:616牛肉火鍋專門店 (西菁街)
📍地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
💰價位:$201-400
📱電話:37020899

🔹 蟲草花冬瓜牛肉鍋

🔹 信州和牛赤身
油花細緻、肉質鮮甜,口感甘甜軟嫩夠JUICY

🔹 黑豚梅花肉
佈滿大理石油花紋路,充滿油香而不膩,肉質柔軟滑潤

🔹 澳洲五花趾
口感爽脆富彈性, 紋路明顯,筋肉感十足

🔹 熟成加拿大牛肩脊
油花細緻,脂肪含量適中,肉質厚實且口感軟嫩

🔹 肩胛翼板
油脂均勻、筋少,嫩度適中,具獨特風味

🔹 牛舌
鮮脆軟嫩且多汁,味道醇香富口感

🔹 安格斯-橫隔肌
鮮嫰具咬勁,適度霜降,肉質細膩

🔹 竹笙
帶鮮味又厚身,脆嫩爽口,吸收湯底精華一流

🔹 手打牛筋丸
Q彈多汁有嚼勁,咬開滲出啖啖油香

🔹 花雕醉雞卷
天氣熱食冰凍醉雞卷就岩哂!陣陣花雕酒香,香而不濃,雞肉仲好嫩滑添

🔹 鮮制手打烏冬
口感煙韌富彈性,爽滑有咬勁

🔹 桂花烏龍
滑順回甘,香而不膩,散發淡淡桂花香。

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-08-22
2023-08-22 58 views
元朗西菁街,街坊開飯熱點,是夜選中616,來個牛肉火鍋,開心一番 😄😄😄餐廳裝修簡單整潔,座位寬敞。顏色鮮艷的壁畫,玩味十足趣味盎然。湯底點了鴛鴦冬瓜沙嗲喎 $88,一邊是松草花冬瓜湯,清熱解暑;另一邊是沙嗲湯,重味濃郁,各有千秋!火鍋離不開肥牛,是夜點了信州和牛羽下肉 $98,和牛的特點,就是其特別軟滑的肉質!這度羽下肉脂肪雪花分佈均勻,油香豐富,嫩滑好味道!再來信州和牛胸肉 $98,依然是信州和牛,油脂豐富不在話下,這度牛胸肉軟熟嫩滑,口感一流!還有英國安格斯牛前胸肋 $58,除了和牛,安格斯也是不錯的選擇。肉味香濃,肉質亦嫩滑,喜歡其較濃的牛肉味。打邊爐不可缺少的清新蔬菜,點了皇帝菜 $28,新鮮翠綠!唐生菜 $28也甚合心意,新鮮爽甜嫩滑,多多益善。油豆腐串 $28,吸滿火鍋湯汁,異常美味;尤其放在沙嗲湯內,不用再點其他醬料!濃汁香菇貢丸 $30,口感彈牙,鮮味香濃。飲品選定烏梅汁 $16及菊花桂圓露 $16,兩都清熱解暑,火鍋必備!

餐廳裝修簡單整潔,座位寬敞。

顏色鮮艷的壁畫,玩味十足趣味盎然。

打邊爐不可缺少的清新蔬菜,點了皇帝菜 $28,新鮮翠綠!

唐生菜 $28也甚合心意,新鮮爽甜嫩滑,多多益善。

濃汁香菇貢丸 $30,口感彈牙,鮮味香濃。

-616 牛肉火鍋專門店🥩雖然天氣已經又翳焗又潮濕又要落雨不過都係一樣可以係打邊爐既心情!食過各式各樣既火鍋 始終都係心繫港式火鍋🫶上星期諗住近近地去左元朗食番個616慰勞下自己~✨醬料 ($10/pp)✨鴛鴦青花椒牛骨湯($82)青花椒湯底散發濃郁花椒香 仲有特殊麻辣口感食落少少麻 又唔算好辣 個人覺得配搭牛胸爽好夾!牛骨湯底清甜 入面有蘿蔔 牛肉 牛香味重 愈滾愈入味🥩信州和牛後腿肉($98)餐廳而家推廣禁信州和牛系列 - 以蘋果飼養既和牛營養價值較高 食落肉質鮮美柔軟 雪花滿佈 食落牛脂味重 肉質細嫰 入口即溶 ✨🥩肩胛翼板($48)屬於最軟嫩既部分而且肉味豐富 🥩胸口膀($48)係位於牛胸前既脂肪 看似油膩但入口出奇地爽口同時都係我每次黎616 都會價 只要淥15秒就最爽脆中意呢個淥完後令牛油滲出 慢慢嗒出油香~🥩熟成加拿大牛肩脊($58)係由牛頸脊中挑選近肩脊呈大理石油脂花紋既一小部份再經嚴格品質監控 21日以上熟成處理 令牛肉以自身酵素分解其肌肉組織 令肉質變得鬆軟 口感柔軔適中並慢慢䆁出牛肉獨特風味 更為濃厚~🥩加拿大艾伯塔牛側胸肉($58)係黎自號稱加拿大最優質既 A
616 牛肉火鍋專門店🥩

雖然天氣已經又翳焗又潮濕又要落雨
不過都係一樣可以係打邊爐既心情!
食過各式各樣既火鍋 始終都係心繫港式火鍋🫶
上星期諗住近近地去左元朗食番個616慰勞下自己~

✨醬料 ($10/pp)

✨鴛鴦青花椒牛骨湯($82)

青花椒湯底散發濃郁花椒香 仲有特殊麻辣口感
食落少少麻 又唔算好辣 個人覺得配搭牛胸爽好夾!
牛骨湯底清甜 入面有蘿蔔 牛肉 牛香味重 愈滾愈入味

🥩信州和牛後腿肉($98)
餐廳而家推廣禁信州和牛系列 - 以蘋果飼養既和牛
營養價值較高 食落肉質鮮美柔軟 雪花滿佈
食落牛脂味重 肉質細嫰 入口即溶 ✨

🥩肩胛翼板($48)
屬於最軟嫩既部分而且肉味豐富

🥩胸口膀($48)
係位於牛胸前既脂肪 看似油膩但入口出奇地爽口
同時都係我每次黎616 都會價 只要淥15秒就最爽脆
中意呢個淥完後令牛油滲出 慢慢嗒出油香~

🥩熟成加拿大牛肩脊($58)
係由牛頸脊中挑選近肩脊呈大理石油脂花紋既一小部份
再經嚴格品質監控 21日以上熟成處理 令牛肉以自身酵素
分解其肌肉組織 令肉質變得鬆軟 口感柔軔適中
並慢慢䆁出牛肉獨特風味 更為濃厚~

🥩加拿大艾伯塔牛側胸肉($58)
係黎自號稱加拿大最優質既 Alberta牛肉
係一款追求健康同可持續性既優質牛肉 有信心既保證
艾伯塔牛一直以肉質鮮嫰多汁而聞名 再經牧場人手嚴選
挑選出最優良既油脂花紋 散發出牛脂風味 好唔錯呢~

🥩澳洲五花趾($68)
五花趾係屬於牛後腿肌腱既中心部份
同時都係最彈牙既位置 雖然入面既筋比較多
但係食落口感爽脆 又有嚼口 愈咬愈出味~

🥬油麥菜($28)
油麥菜顏色翠綠 一啲都唔怕澀

🍵桂花烏龍($16)
係以桂花配合烏龍茶調制而成的花香茶
桂花芬芳融入烏龍茶醇爽的茶味 令此茶獨具風味
桂花含香氣物質 香氣幽遠/ 芬芳高雅/ 而且久聞不厭
而烏龍則滑順回甘 香而不膩 食得飽去飲都得~
2023-08-10
2023-08-14 73 views
元朗放工約了一班朋友晚膳,想著許久沒有火鍋就在附近找位置,看到這店不用排隊便直接進場!由於同行的不是食肉獸,就是牛魔王,所以就乾脆來了個牛肉放題。先來一個駌鴦鍋,牛骨清湯及沙嗲湯底,沙嗲湯十分濃郁又不太辣,吃不了辣的朋友也大快朵頤。信州牛胸肉食店推薦系列,有種霜降牛的感覺,油脂肉身比例均勻,肉質帶嚼勁,多汁鮮嫰。牛坑爪肥油分佈較多,可能不太合養生的朋友,但亦正因如此使其油香味濃!牛駝峰相比下較為瘦脊,牛味相對突出,多吃休不感油膩。澳洲五花趾肉身帶筋,而且十分薄透,算是最吃不出牛味的一款。鴨血煙韌不鬆散,味道徧淡,不過不失之作。
元朗放工約了一班朋友晚膳,
想著許久沒有火鍋就在附近找位置,
看到這店不用排隊便直接進場!
由於同行的不是食肉獸,就是牛魔王,
所以就乾脆來了個牛肉放題

先來一個駌鴦鍋,牛骨清湯及沙嗲湯底,
沙嗲湯十分濃郁又不太辣,
吃不了辣的朋友也大快朵頤。

信州牛胸肉
食店推薦系列,有種霜降牛的感覺,
油脂肉身比例均勻,肉質帶嚼勁,多汁鮮嫰。

牛坑爪
肥油分佈較多,可能不太合養生的朋友,
但亦正因如此使其油香味濃!

牛駝峰
相比下較為瘦脊,牛味相對突出,
多吃休不感油膩。

澳洲五花趾
肉身帶筋,而且十分薄透,
算是最吃不出牛味的一款。

鴨血
煙韌不鬆散,味道徧淡,
不過不失之作。
2023-08-14 58 views
這間地道火鍋店營造出一個溫馨而舒適的用餐環境。餐廳內部裝潢簡潔,桌椅整齊排列,讓人感到寬敞舒適。氛圍輕鬆愉悅,讓用餐者可以放鬆身心,享受美食的同時感受到親切的氛圍。這家火鍋店主打的是信州和牛,以親民價錢將直接從日本長野縣運送到香港的信州和牛供應給顧客。這種高品質的和牛肉質鮮嫩,口感豐富,讓人愛不釋手。餐廳提供多種美味的食材,如炸魚皮、泰酸化骨爪、水鱿、滑尾龍、澳洲和牛、白鑵茴、初生雞蛋、水蓮菜、禱筒、雙拼牛肉餃、蜂巢豆腐、牛丸、黑豚澋湯餃、信州和牛羽下肉、信州和牛胸肉等等。這些食材新鮮豐富,賣相誘人,讓人垂涎欲滴。湯底的沙爹牛湯底濃郁香辣,為火鍋增添了特殊的風味。店員的服務熱情周到,樂於回答顧客的問題並提供建議。他們專業且友善,確保顧客的用餐體驗順利愉快。總的來說,這間地道火鍋店以其獨特的信州和牛和豐富的食材選擇為顧客帶來了一場美味的火鍋體驗。在舒適的環境中享受著口感豐富的食物,並得到優質的服務,讓人留下美好的回憶。

2023-08-11 55 views
我們先order了些小食,炸魚皮、泰式鳳爪。我們還想試試油趣魚皮,可惜暫時無法提供,所以只好下次再試吧。之後我們就order 邊爐的食物。鴛鴦沙牛湯底 $82一邊牛骨清湯,一邊濃濃沙爹牛肉湯底。清湯那面可以放牛肉,這就不會蓋過牛肉的鮮味。沙爹牛肉個面就可以放些吸湯的食物,好似蜂巢豆腐咁,吸晒湯底的味道!信州和牛羽下肉 $98肥瘦平均分佈,牛味十分香濃,而家絕不會靭。信州和牛胸肉 $98在雪花牛肉既旁邊痴住肥膏,口感較羽下肉爽口。滑尾龍 $48 店員教我們要先把牛肉和生蛋撈混,再放入熱辣辣的湯底裏。牛肉口感較煙靭,但配上香滑蛋汁,完全係絕佳既配合!澳洲和牛-龍頸脊 $68比起我們叫的另外三款牛肉,這個牛肉味較輕,但口感依然嫩滑。我們還order了蔬菜盤,萵筍、白蘿蔔、水蓮菜,份份都好大份!!這是我第一次吃水蓮菜,一條條好似麵條,食落爽口。店鋪還提供了養生飲品選擇,為怕熱氣的人下下火。

鴛鴦沙牛湯底 $82

信州和牛羽下肉 $98
肥瘦平均分佈,牛味十分香濃,而家絕不會靭。

信州和牛胸肉 $98
在雪花牛肉既旁邊痴住肥膏,口感較羽下肉爽口。

滑尾龍 $48

澳洲和牛-龍頸脊 $68
比起我們叫的另外三款牛肉,這個牛肉味較輕,但口感依然嫩滑。