餐廳位於荔枝角站B1出口, 步行三分鐘左右就到相當方便👍🏻。餐廳在商業大廈地下, 門口位置雖然不太明顯, 但也有亮點位就是周邊附近很多花草, 一推開門餐廳比本人的感覺是樓底好高, 空間感好大, 座位與座位之間好寬敞😃。其採用園林系裝潢所以進餐時會比人感覺猶如身於森林花園的感覺, 尤其餐廳內有一棵彷真假榕樹, 枝頭上仲有幾隻彷真的麻雀充滿大自然色彩。令人心情忘憂放鬆寫意。 以下是跟友人點選的食物:🥚班尼迪蛋酸種麵包煙文三魚🥪份量十足的兩顆班尼迪蛋面上灑上調味粉及蔥花, 中間夾著多塊煙三文魚賣相相當吸引。 唔怕話比大家知, 本人每次食佢都好有衝動想第一時間切開它, 睇佢流心的程度❗今次一切開果然沒冇令人失望, 蛋漿瞬間已流出蛋白唔會過老處理得唔錯。當酸種麵包吸了蛋漿的精華味道再提昇另一個層次, 煙三文魚味道唔會過咸整體味道不錯。不過美中不足的地方是小編略嫌麵包唔夠脆身。 🔥焗帶子香料鍋飯🍚粒粒分明的帶子鍋飯, 面層灑上紅蘿蔔粒及蔥花顏色配搭得不錯。建議上碟時已經要開始拌勻佢, 因為鍋底太熱好容易會痴底, 但如果喜歡食飯焦的朋友可以不用理會😏。鍋飯份量及帶子數量適中, 味道偏淡沒什麼特別之處

以下是跟友人點選的食物:

🥚班尼迪蛋酸種麵包煙文三魚🥪

🔥焗帶子香料鍋飯🍚
粒粒分明的帶子鍋飯, 面層灑上紅蘿蔔粒及蔥花顏色配搭得不錯。建議上碟時已經要開始拌勻佢, 因為鍋底太熱好容易會痴底, 但如果喜歡食飯焦的朋友可以不用理會😏。鍋飯份量及帶子數量適中, 味道偏淡沒什麼特別之處胡椒味略重🙃。

🌶️泰式冬陰功大蝦意粉🍝
本人覺得賣相有點似蕃茄肉醬意粉, 其味道蕃茄味濃其次仲食到香草味, 反而冬陰功味唔太覺得有。 意粉麵質煙韌處理得不錯, 蝦份量雖然多但味道唔夠鮮。

🧊抹茶鮮奶🍵

🧊美式咖啡☕
環境舒適,位置方便入去冇人打招呼自己行出去買野食,現今Cafe應該使用QR code落單啦食物選擇少,冇下午茶餐質素不俗,賣相正常炒蛋toast D蛋炒得好滑凍飲太細杯,份量少$4x 不值收銀冇服務可言,冇笑容,冇多謝,北上有原因的,香港人要爭氣D約朋友傾偈可考慮
環境舒適,位置方便
入去冇人打招呼
自己行出去買野食,現今Cafe應該使用QR code落單啦
食物選擇少,冇下午茶餐
質素不俗,賣相正常
炒蛋toast D蛋炒得好滑
凍飲太細杯,份量少$4x 不值
約朋友傾偈可考慮
2024-05-19
$140 (Tea)
和朋友於荔枝角做完瑜珈後,無意中被這間森林系餐廳吸引了,樓底偏高,而且座位有一定間距,不會有壓迫感,整個環境令人感到舒適,心情放鬆。由於我們運動後比較飢餓,所以感覺食物份量不算多😂,但味道卻充滿驚喜,值得再次到訪。泰式冬蔭公大蝦意粉 $110爽口大蝦,鮮甜小蕃茄,每條軟硬度適中的意粉都沾滿了冬蔭公醬,辣度十分惹味又醒胃。菲達芝土炒蛋配酸種多土 $48濃郁的芝士粒粒及滿滿的嫩滑炒蛋配上軟身酸種多士,口感一流。

泰式冬蔭公大蝦意粉 $110
菲達芝土炒蛋配酸種多土 $48
濃郁的芝士粒粒及滿滿的嫩滑炒蛋配上軟身酸種多士,口感一流。
2024-04-27
  • 泰式冬陰功大蝦意粉
2024-04-06 365 views
拜完山想揾個地方坐下,一家人傾吓計又可以休息吓。呢間感覺好舒服。食物質素同飲品都好好。幾個人一人一杯飲品其中兩個要甜品set選燉蛋,另外選了一杯較特別的士多啤梨㗎啡熱飲。正嘅😋讚👍
2024-04-06
$50 (Tea)
  • 士多啤梨咖啡
  • 燉蛋
2024-04-05 234 views
經過見到新開,餐廳裝修環境幾靚,綠洲園林feel,抱了期望入去試試。🥗Lunch 時間只供應 Lunch set ,有10款可選擇 (沙律類,意粉類,焗飯類 , 酸種麵包類)。中午沒散叫,對我來說,選擇都比較少。🤪價錢亦都唔算平, 要出去自己order, 連餐具,水,都要自己去取,自助式。所以冇收加一, 都算合理啦。🧃跟餐飲品種類又係太少。基本檸茶 檸水都冇😆跟餐免費只有Americano, 涷果茶3,earl grey tea. 熱果茶要加5元😝😝相信未必會再幫襯
相信未必會再幫襯
金黃流沙蟹肉意粉
法式油封鴨喇沙長通粉
套餐加了5元 果茶 (萍果薄荷茶)
2024-04-05
$130 (Lunch)
法式油封鴨喇沙長通粉
套餐加了5元 果茶 (萍果薄荷茶)
2024-03-31 193 views
兩大一小1點去到直接walkin 都唔駛等位我帶左BB車 地方尚算闊落1) Duck confit laksa 2) scallops pilaf rice 3) scrambled eggs feta cheese sourdough 4) 黑糖咖啡 Total $336 我會用抵食去形容
兩大一小

1點去到直接walkin 都唔駛等位
我帶左BB車 地方尚算闊落

1) Duck confit laksa
2) scallops pilaf rice
4) 黑糖咖啡

Total $336 我會用抵食去形容
2024-02-15 562 views
在同區嘅Cafe嚟講,佢環境係不錯!但服務態度實在太差,明明冇乜客,但都要等好耐先有嘢食,員工個個喺度掛住傾偈,一邊沖咖啡一邊傾偈喺度笑!嘢食又出得慢,價錢又唔係特別平,嘢食款式選擇又少。
在同區嘅Cafe嚟講,佢環境係不錯!
嘢食又出得慢,價錢又唔係特別平,嘢食款式選擇又少。
下晝5點幾上堂前諗住係樓下食啲野,叫左冬蔭功大蝦意粉,味道ok,蝦同意粉夠爽口,不過冬蔭功味可以濃啲。基本上食物同環境都ok,重點係服務岀哂事。當時入到去樓面有2個人,有個女既帶位,面口已經唔太好。因為係自助,去到收銀前個男既樓面就指示我同收銀落單。水吧連住收銀,入面有2至3個人,我唔知邊個負責收,但企最近收銀機個男仔keep住dup 低頭㩒電話,直至其他人叫佢收錢,佢都仲㩒多幾下至肯收錢。雖然當時唔多人,但個客企係面前要落單都仲玩電話玩到唔停手,會唔會有啲過分?而其實樓面個1男1女都係咁㩒電話,雖然話無加一,但都賣成百幾蚊個意粉會唔會可以有番基本既服務態度?

基本上食物同環境都ok,重點係服務岀哂事。

當時入到去樓面有2個人,有個女既帶位,面口已經唔太好。

2023-10-28 1287 views
唔行都唔知,荔枝角原來都有靚靚Cafe!我同同事Lunch時間12:45左右到餐廳,都要等1張枱左右,睇落都幾多人食😋店員安排入座後就要自己出去比錢落單,餐具同水都係自助。我就叫左個黃金流沙蟹肉意粉🍝一上菜已經見到滿滿既蟹肉😋賣相都好吸引!再試一試,鹹蛋黃味濃郁,配埋蟹肉真係一流!意粉食落去口感都好好,軟硬適中又入味😋👍🏻枱與枱之間都好寬敞,坐得好舒適,好有休閑既感覺,食完完全唔想返返去公司🤣🤣
唔行都唔知,荔枝角原來都有靚靚Cafe!
店員安排入座後就要自己出去比錢落單,餐具同水都係自助。
我就叫左個黃金流沙蟹肉意粉🍝
意粉食落去口感都好好,軟硬適中又入味😋👍🏻

2023-10-22 821 views
有位同事即將離職,連同另外2位同事一齊係18/10,同佢嚟個Farewell lunch啦~ 曾經路經見都多人幫襯,所以靚女同事預早Book定12點,4位~外觀及裡面環境唔錯,座位尚算寬敞,中午12點可能係工業區嚟講食飯係早咗少少,所以暫時未見太多人入座。Lunch set,有飯,有意粉,有麵包~類,靚女同事嚟食過一次,話Menu好似好少轉款式.....(其實餐廳可以諗諗一至兩個月轉吓餐單~~)今次我哋叫咗~黃金沙蟹肉意粉 ~幾好味,不過太乾,如果有啲醬汁點綴(例如fing啲沙律醬/千島醬上面),應該色香味嘅層次會好好多~泰式冬陰公大蝦意粉 ~擺盆,顏色靚,大蝦有4隻,同事話係唔錯嘅選擇~帶子香料鍋飯 ~好香,8粒帶子連同日式拌飯料係飯面形成感覺好豐富兼顏色悅目~凍鮮果紅茶 ×2~味道唔錯,如果大杯少少會好一點~熱伯爵茶×2 ~係,伯爵茶😆法式焦糖燉旦x2 ~(開心share食)依個真係無得輸,外觀~啡色瓷杯,一set木蓋木盆木茶匙好靚,一打開有條迷迭香係面而下面好靚嘅燒焦糖面,好Creamy又夠味~是日精選旦糕x2~Tiramisù~(開心share食)都係好好味,有層次,個略嫌個旦

(其實餐廳可以諗諗一至兩個月轉吓餐單~~)

今次我哋叫咗~

黃金沙蟹肉意粉 ~

泰式冬陰公大蝦意粉 ~
擺盆,顏色靚,大蝦有4隻,同事話係唔錯嘅選擇~

帶子香料鍋飯 ~

凍鮮果紅茶 ×2~
味道唔錯,如果大杯少少會好一點~

熱伯爵茶×2 ~
係,伯爵茶😆

法式焦糖燉旦x2 ~
(開心share食)

是日精選旦糕x2~
Tiramisù~
(開心share食)
都係好好味,有層次,個略嫌個旦糕底乾,如果噴番啲香濃咖啡/咖啡酒,相信味道層次再會提升~

Set Lunch連同甜品起碼都要$150+,係工業區嚟講算係貴咗少少嘅,但食品性價比高,值得一試
~~

2023-10-18
$150 (Lunch)
  • 法式焦糖燉蛋
2023-10-11 787 views
原來荔枝角都有一間靚靚咖啡店, 今日Lunch專程過黎試下, 好彩唔使等好耐, 不過個位好晒, 都好, 坐office成日, 要吸收下陽光先得. 一坐低諗好食咩後要出去同職員落單俾錢先, 同埋餐具要自已拎. 之後先等職員上菜.金黃流沙蟹肉意粉: 蛋黃味好濃郁, 蟹肉都算多, 但個味道, 我麻麻地. 不會再嗌.焗帶子香料鍋飯: 真係得帶子, 啲飯有加料係幾好味既, 如果唔係就真係太dry啦.烤雞件伴虎蝦辣豆板醬芝士鍋飯: 烤雞超級大份, 虎蝦彈牙好食, 啲醬溝埋啲飯辣辣地好好食, 食完好飽.Cappuccino: 唔係好識嘆咖啡, 覺得唔够熱係咪唔正常? 不過個拉花好靚靚

金黃流沙蟹肉意粉

焗帶子香料鍋飯

烤雞件伴虎蝦辣豆板醬芝士鍋飯

Cappuccino

2023-10-11
$130 (Lunch)
2023-10-01 642 views
荔枝角地鐵站行過去都唔太遠,青山道後面果條永康街,環境比較清靜,原來開了間咖啡店。行入去原來幾大間,店內好多綠色植物佈置感像去進了小森林,洋溢法國風情,每個角落都是打卡位!有別於一般咖啡店🍵 這間位近荔枝角站的「61E Coffee」,是九龍城人氣店「南角」的姊妹店。「61E」在荔枝角永康街的一幢新型商廈的地舖。呢間仲係試業緊嘅cafe 裝修好靚係森林系 有啲花花草草同雀仔咖啡好飲,濃郁嘅咖啡味班尼迪蛋酸種多士配三文魚 ,好吃😋價錢仲比一般cafe平少少

呢間仲係試業緊嘅cafe 裝修好靚係森林系
有啲花花草草同雀仔

咖啡好飲,濃郁嘅咖啡味
班尼迪蛋酸種多士配三文魚 ,好吃😋

價錢仲比一般cafe平少少
2023-09-28 433 views
吃了幾次,食物質素ok的,只是那女的服務員永遠都黑口黑面、講嘢倔擂槌,想坐得舒服些又唔可以坐這要指定,講嘢永遠都冇尾音,比人一種感覺唔憂做,你可以話係有性格但做服務性行業啊,小姐!吃了多次,其實食物質素真的唔錯,環境亦都算舒服,只係有一些枱,如果是搭枱的比較迫,試過隔離座位唔識的一位男士,普通拎起隻叉去食嘢都撞到我手脾。四人枱,如果要搭枱就真的比較迫。自助式拎水、杯、餐具,都可以接受的,感覺好casual 和chill

2023-09-25
$100 (Lunch)
2023-09-28 222 views
依間cafe 充滿綠油油既植物,行過幾次都好想試下但次次都好多人,機緣巧合下得知原來係九龍城南角既分店,即刻多咗一分期待。店內周圍都有植物包圍有真有假,日頭去有日照真係幾舒服,好似去咗個花園咁同街外成個環境有強烈既對比🔸Veggie Brekkie其實係一個素食版既all day breakfast,碟入面樣樣都好新鮮,個sourdough 好食夠煙靭配埋Brie誠意撘夠,仲有沙律菜車厘茄烤南瓜,重點佢係無茄汁豆嫁,最憎係ADB見到佢😂😂😂杯咖啡就無野好挑剔嫁啦,係可以encore 既cafe 💗

🔸Veggie Brekkie

杯咖啡就無野好挑剔嫁啦,係可以encore 既cafe 💗
2023-09-04 421 views
今日同朋友去荔枝角做運動,經過61E cafe ,見到環境靚靚地就入去食喇😋好有驚喜的質素,值得再回來食🤭😋▪ Tom Yum Kung Fresh Egg Spaghetti 泰式冬陰公大蝦意粉$118 好有正宗冬冬陰公味道,醬汁調得好好😋▪ GuIty Pleasure Roasted Fione Marrow Rigatoniin laiksa Broth 烤牛骨髓喇沙通粉$148 好特別味道👅好有牛肉味道,成個配合都好正😋食物:🌕🌕🌕🌖🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

食物:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑