上環一帶有很多上班族,餐廳選擇也有很多,這間是只做外賣的港式粉麵小店,沿著樓梯而上,排隊下單、等候食物。外賣用一個小桶子包裝,很特別。廚房只有一位店員,用心製作一碗又一碗的麵條。下單直接在菜單上揀選湯底、麵款、配菜、飲品等,跟車仔麵差不多。不過食材較多元化及高質,除了一般蔬菜、丸子外,還有海鮮、魚鰾、等。湯底共有四款,鮮濃骨湯、麻辣濃骨湯、蕃茄濃骨湯及辣蕃茄濃骨湯,主打不加添味精,保持湯底鮮味,食物原汁原味。麻辣湯有花椒八角,濃香惹味,蠻辣的。番茄湯,本身是豬骨湯底,加了番茄,酸酸甜甜。主食也不是一般常見的麵款,有南瓜麵、菠菜麵、紫薯粉絲、紅薯寬粉等等。麵條可以要求跟湯底分開放,以免影響質素口感。特色配菜:鮮蝦雲吞,大大粒,皮薄,餡料飽滿;自家製鮮魚餅,用鯪魚肉手打成,一大塊很有彈性口感。另外加錢可配養生花茶,解膩,清新。
廚房只有一位店員,用心製作一碗又一碗的麵條。
麵條可以要求跟湯底分開放,以免影響質素口感。
特色配菜:鮮蝦雲吞,大大粒,皮薄,餡料飽滿;
自家製鮮魚餅,用鯪魚肉手打成,一大塊很有彈性口感。
另外加錢可配養生花茶,解膩,清新。
位於上環的外賣小店深受中上環OL歡迎,所以午餐時段大約要等10-15分鐘。店舖主打無味精湯底,不想天天吃沙律的朋友就要過嚟試下喇,絕對是健康嘅選擇。麵食可自選或點套餐,仲有多款餸菜任你選擇。我點的這個麵有以下六個餸,價錢大概$87。麵可分開上,更是獨立包裝的,十分方便。食完都幾飽肚,而且飲埋個湯都一啲都唔口喝👍下次會再嗌。佢哋仲有菜底揀,低碳飲食嘅朋友唔怕無選擇!蕃茄濃骨湯菠菜麵時菜煎蛋芋泥貢丸金錢肚嫩雞肉

麵食可自選或點套餐,仲有多款餸菜任你選擇。

蕃茄濃骨湯
菠菜麵
時菜
煎蛋
芋泥貢丸
金錢肚
嫩雞肉

下雨天買個外賣做晚餐🌙溫暖既米線係個不錯的選擇😋 平時食得多麻辣米線今日想食清清地🥰 呢間小店有種爸爸既暖心感覺❤️ 有點似車仔麵嘅配搭但亦有套餐選擇😋 加上自製既健康花茶感覺真係好有心思🌸⭐️ 鱻鮮套餐 🐟真係有三條魚咁鮮既鮮味🌊 材料有自製既魚餅鮮蝦同白魚蛋🦐配上骨湯調味唔會太鹹但係好濃郁🤍⭐️ 涼皮套餐 🍝涼皮配上紅蘿蔔絲同青瓜絲就有種爽口嘅感覺🥕 配上自家辣醬帶點花生味好濃郁🌶️ 配料點了金錢肚同埋藕片好入味🐮⭐️ 檸檬清喉茶 🍋⭐️ 日本去油大麥茶 🍵自家製嘅飲品都好有誠意🧡 特別檸檬茶配上菊花同茉莉花🌻 清甜得黎入口好潤喉⭐️ 透心涼冰粉 🍮冰粉配上果仁同提子乾等配料🥜簡單但作為甜品非常不錯🍬

⭐️ 鱻鮮套餐 🐟

涼皮套餐
檸檬清喉茶
透心涼冰粉
2023-09-15 17 views
晏晝食咗呢間餐廳,餐牌好似車仔麵咁可以自己揀湯底、麵底及餸,亦有套餐,價錢比單點更平。同朋友一樣湯底要了辣蕃茄湯,飲落無咩味精,蕃茄味濃又帶陣陣麻味,味道不錯!朋友自選餸要了凍豆腐、自製魚餅和鮮魚鰾。佢話當中最特別係魚鰾,單餸有兩嚿,口感煙韌而且滑liu liu,感覺好有膠質,可以補充骨膠原🤩,最重要係無腥味!我就要咗鱻鮮套餐,配菜有蝦仁、白魚蛋和魚餅,3樣白肉好適合最近keep fit嘅我!套餐仲包一支飲品,飲落感受到足料!

套餐仲包一支飲品,飲落感受到足料!
2023-09-07 24 views
繼續推介中上環外賣😋話說前2日同事行開中上環,點知比我發現呢間有麵食又有少許小食嘅店,雖然價錢唔叫平,但估唔到中上環區都有啲咁特色嘅外賣😆-🐥泰式無骨鳳爪($30)具有特色泰式鳳爪,易入口醬汁唔算太濃烈,適合初初食嘅朋友。最緊要鳳爪冇骨,夠彈牙,夠爽口。作為前菜/小食都冇得輸🤤🍜涼拌涼皮 ($38 單點)主食見熱熱地叫左個涼皮😌佢嘅涼皮並唔係條狀反而似半圓形幾特別,底部有適量嘅麻醬👍🏻基本嘅青瓜蘿蔔絲都有,好開胃🤣值得一提辣醬另上,可能根據自己嘅喜好話比店員知要咩辣😋今次叫左小辣‼️-P.S其實店仲有各種自選麵食都幾正咁😆建議大家試下🥰

🐥泰式無骨鳳爪($30)

🍜涼拌涼皮 ($38 單點)

P.S其實店仲有各種自選麵食都幾正咁😆建議大家試下🥰
2023-09-04 31 views
老闆好好傾,仲好好人咁請我食甜品, 好鐘意呢啲人情味小店~ 而且標榜湯底日日新鮮煮,無味精*牛魔王套餐 | 濃骨湯 | 淮山麵 $59*魚鱻套餐 | 蕃茄濃骨湯 | 紫薯粉絲 $59*透心冰涼粉 +$15搭車嘅時候都不斷聞到好香嘅豬骨湯底,拎到返屋企仲熱辣辣!飲落好濃好足料,嗰湯真心忍唔住要追住飲蕃茄亦飲出係用新鮮蕃茄煲成, 好清帶微酸甜,唔似得其他鋪咁又落茄膏又落砂糖調味而且麵喺分開包裝,完全唔擔心浸到淋晒甜品嘅黑糖喺老闆自家製作, 面頭再灑紅棗碎,令到甜度多一種層次繁忙時間可能要等,老闆仲提我下次QR Code落單
老闆好好傾,仲好好人咁請我食甜品, 好鐘意呢啲人情味小店~
而且標榜湯底日日新鮮煮,無味精

*牛魔王套餐 | 濃骨湯 | 淮山麵 $59
*魚鱻套餐 | 蕃茄濃骨湯 | 紫薯粉絲 $59
*透心冰涼粉 +$15
搭車嘅時候都不斷聞到好香嘅豬骨湯底,拎到返屋企仲熱辣辣!
飲落好濃好足料,嗰湯真心忍唔住要追住飲

而且麵喺分開包裝,完全唔擔心浸到淋晒

繁忙時間可能要等,老闆仲提我下次QR Code落單
2023-08-08 82 views
由開鋪食到依家!!依家有啲失望做起左就少左好多餸😨3餸少哂啲娃娃菜 肥牛得2細塊芝士腸,魚蛋12蚊得返1條,1粒🤔叫2份蜆同一份蜆個數量係一樣 8-9粒希望會改善返
由開鋪食到依家!!依家有啲失望
做起左就少左好多餸😨
3餸少哂啲娃娃菜 肥牛得2細塊
芝士腸,魚蛋12蚊得返1條,1粒🤔
叫2份蜆同一份蜆個數量係一樣 8-9粒
希望會改善返
2023-08-03 69 views
見完客係lunch 時間,順便買埋lunch 返工司。同事推介阿爸鮮食,以每日新鮮煲嘅濃骨湯做湯底同冇味精嘅車仔麵可自選配搭或揀亞爸套餐,有齊哂佢地推介,價錢都係$59起,仲有多款冷泡茶多揀!🐠阿爸魚鱻套餐 $59 跟新加坡魚旦、自製魚餅、蝦球,我揀左鮮濃骨湯,配紅薯寬粉;跟餐加$12 揀了玫瑰解鬱茶 奶白色湯頭清甜,味道濃郁,自家製魚餅,鮮味唔腥,魚旦口感軟彈,蝦球新鮮爽甜!紅薯寬粉QQ彈彈十分掛湯!玫瑰解鬱茶清甜可口!🍜麻辣濃骨湯(小辣) 自選海帶、油豆腐串、午餐肉、墨汁墨丸,配波菜麵;跟餐加$12 揀了檸檬清喉茶 麻辣燙香辣惹味,刺激味蕾,油豆腐串吸收哂湯汁份外辣!海帶爽脆,墨汁墨丸彈牙,波菜麵偏軟身,檸檬清喉茶酸酸甜甜幾解膩! 阿爸鮮食地址📍: 上環永樂街87號泰達大廈地下2號舖

奶白色湯頭清甜,味道濃郁,自家製魚餅,鮮味唔腥,

魚旦口感軟彈,蝦球新鮮爽甜!

紅薯寬粉QQ彈彈十分掛湯!

玫瑰解鬱茶清甜可口!
🍜麻辣濃骨湯(小辣)

麻辣燙香辣惹味,刺激味蕾,油豆腐串吸收哂湯汁份外辣!

海帶爽脆,墨汁墨丸彈牙,

波菜麵偏軟身,檸檬清喉茶酸酸甜甜幾解膩!

阿爸鮮食
地址📍: 上環永樂街87號泰達大廈地下2號舖
  • 油豆腐串
  • 麻辣濃骨湯
  • 魚鱻套餐
心血來潮收工想食麻辣燙d fd🍜 於是捉走👦陪我一齊😂 之前見到人推介呢一間 話呢間店本身專做呢種車仔麵又有好多配料選擇 而且有d配料比較少見😍 同埋性價比都好高!所以打包返屋企煲劇食!😋 enjoy~!·🌟 番茄濃骨湯底 配 紫薯粉絲 🍅🍜我配料揀左日本蘿蔔片+牛柏葉+燒麻吉+豆腐串+凍豆腐😍 裡面仲有另外附送生菜🥬 將自己鍾意食既揀埋一齊!😋 湯底啱啱好,真係無味精,一D都唔鹹👏 配料份量都好多,基本上成碗full曬!😋 食得好滋味!❤️·🌟 濃骨湯底 配 淮山面 🍜👦配料揀左金錢肚+牛柏葉+手包鮮蝦雲吞🦐+海帶😍 個鮮蝦雲吞真係好正,裡面餡料好滿足,爽口彈牙既蝦肉!😋 金錢肚都好推介!真心湯底唔鹹,食完完全唔頸渴😍·🌟 自家製烏龍茶🍵好香好清新😋😋 解暑一流!!!·Overall:推薦大家買返屋企嘆住冷氣煲劇食😂😛·評分🪄 (滿分5🍑)人均:$50 up味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑•📍阿爸鮮食🚇上環站A2出口步行1分鐘

🌟 番茄濃骨湯底 配 紫薯粉絲 🍅🍜

🌟 濃骨湯底 配 淮山面 🍜
🌟 自家製烏龍茶🍵
好香好清新😋😋 解暑一流!!!
Overall:推薦大家買返屋企嘆住冷氣煲劇食😂😛
評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$50 up
回頭率:🍑🍑🍑🍑

📍阿爸鮮食
🚇上環站A2出口步行1分鐘
2023-07-27 39 views
去旅行大把行李要執所以今晚屋企唔煮飯,試下附近一間外賣店,標榜湯底冇味精,比小朋友都可以食得安心,外賣包裝處理得好衛生,值得一讚。我點左2碗面,一款係4餸湯面,我揀左魚餅,感覺似鯪魚餅,食得出魚味香濃,白魚蛋夠彈牙,白蘿蔔充滿湯汁,好好味。另外雲吞好大隻好足料,金錢肚大大舊好惹味,食面食到最後真係要連湯都飲埋,好味之餘但無味精,食完面飲埋湯底都唔覺有渴,自家湯但有車仔面的餸,真係覺得好好味,全家食到lamlam脷。

2023-07-21 71 views
這間小店位於上環站A出口對出,主打車仔麵外賣,設有五款套餐,跟配基本飲品,亦有自選任你點。牛魔王套餐 - $59真材實料熬製的鮮濃骨湯,湯色清澈而不帶油脂,有著清甜濃厚的牛味;一片片肥瘦相間的肥牛香嫩爽滑;兩粒黑椒牛丸爽滑彈牙又多汁,同時帶著黑椒辛香;四五片蜂巢狀的金錢肚鮮嫩彈牙,好掛汁;更有數條唐生菜平衡膩感。紫菜 +$8大量柔軟的紫菜絲好鮮味。烏冬麵底以保溫袋另上,烏冬彈牙兼有嚼勁。零度可樂跟配罐裝飲品,亦可加錢升級自家製的健康茶飲。
牛魔王套餐
金錢肚
黑椒牛丸
肥牛

牛魔王套餐 - $59
紫菜 +$8
大量柔軟的紫菜絲好鮮味。

烏冬
麵底以保溫袋另上,烏冬彈牙兼有嚼勁。
零度可樂

零度可樂
跟配罐裝飲品,亦可加錢升級自家製的健康茶飲。
2023-07-21
Type of Meal
Lunch
天氣咁熱,媽咪話要抖抖唔煮飯😆 食開住家飯嘅我唯有焗住買外賣🥺 平時食慣屋企餸無味精,所以即使買外賣都想盡量揀得健康啲~ 喺上環返工嘅朋友就介紹我去試阿爸鮮食,話係無味精健康版車仔麵,深受OL歡迎🍜 🌃 環境 (只限外賣)阿爸鮮食喺上環永樂街,由A2出口行過對面馬路就搵到,超方便👍🏻 要留意舖頭好細,淨係做外賣生意,無得堂食㗎❌ 😋 食物去到有好幾個人喺前面tick緊食咩,我又拎張menu自己揀✅ 🥡 涼皮/冷麵套餐 $59連🥕蘿蔔絲 🥒青瓜粒自選兩餸:🐑羊肉片 🍥自製魚餅我一向都鍾意食涼拌撈麵,見有冷麵當然要試吓~ 今次就揀咗比較少見嘅涼皮😮 涼皮半圓形薄薄一塊,食落感覺似粉皮😆 涼浸浸嘅涼皮連埋🥕蘿蔔絲,🥒青瓜粒用麻醬撈勻,再加少少辣醬🌶️ ,惹味又解暑~ 好啱夏天食😚涼皮套餐仲可以自選兩種配菜~ 羊肉片幾滑,羊臊味唔算重🐑 自製魚餅超大塊,啖啖鯪魚肉,唔錯🍥蜜桃烏龍茶清清地,健康又清新🍑🍜 自選麵食 (最平由$18起) $81🍅 辣蕃茄濃骨湯 (配🍠 紫薯粉絲) $22🍄 金菇 $8🐟 金沙(鹹蛋黃) 魚丸 $15🦐 手工鮮蝦雲吞 $18🐮 肥牛 $18見前面好多人嗌自選湯麵,一場

🌃 環境 (只限外賣)

😋 食物

🥡 涼皮/冷麵套餐 $59
連🥕蘿蔔絲 🥒青瓜粒
自選兩餸:🐑羊肉片 🍥自製魚餅

蜜桃烏龍茶清清地,健康又清新🍑

🍜 自選麵食 (最平由$18起) $81
🍅 辣蕃茄濃骨湯 (配🍠 紫薯粉絲) $22
🍄 金菇 $8
🐟 金沙(鹹蛋黃) 魚丸 $15
🦐 手工鮮蝦雲吞 $18
🐮 肥牛 $18

見前面好多人嗌自選湯麵,一場黎到就買多碗返去食😋 湯底+麵底最平$18起~ 麵底同配菜選擇豐富,有好多特別嘅選擇👍🏻

湯底揀咗辣蕃茄濃骨湯🍅 湯底微辣,蕃茄味微酸配上濃豬骨湯好鮮甜🥰 麵底揀咗比較少見嘅紫薯粉絲,雖然無寬粉咁煙韌但都幾有口感🍜

老闆仲好貼心咁分開麵底同湯,唔洗驚啲粉絲浸到淋晒🤩

金菇肥牛配辣蕃茄湯一流🍄 手工鮮蝦雲吞好大粒,裏面有大大粒蝦好足料🦐 金沙魚丸咬開有流沙鹹蛋黃,幾特別~

阿爸鮮食嘅湯底係無味精㗎😍 可以放心飲晒啲湯,唔洗怕口渴,正😚

💰價錢
Average price $70/pp
每次我放工經過開文咸東街同禧利街交界,都會聞到一陣好香嘅食物味道。由於今日放工屋企冇住家飯食,所以去左有家既感覺”阿爸鮮食”買外賣啦。餐廳主打做外賣車仔麵為主,有不同既套餐,亦都有自選餐單 (湯底,主食同配菜)。講食物之前,我想特別讚老闆細心嘅地方,就係個外賣湯盒,返到屋企個湯一D都冇倒瀉,同埋麵用個密實袋分開裝,唔會令到個面發脹。值得一提係麵份量好足,就算係男仔食都夠飽肚。餐廳亦都有推出自家製嘅樽裝飲品(例如黑杞明目茶,杞子養生茶,玫瑰解鬱茶)。今次我試左鮮濃骨湯南瓜麵,配菜就叫左日本蘿蔔片,新加坡白魚蛋,手工鮮蝦雲吞同金錢肚。講返配料,金錢肚一d 都唔韌,鮮蝦雲吞好香蝦味,蘿蔔片滲入哂香濃嘅濃骨湯,好好味。另外我叫左日本去油大麥茶,有驚喜,個茶味好濃。雖然係食外賣,但係都食到車仔麵嘅精髓。懷舊車仔麵套餐 $59- 蕃茄濃骨湯+$4 &菠菜麵 (自行選擇湯底同麵食)- 配料 - 陳皮魚蛋,豬大腸,牛柏葉同日本蘿蔔片- 飲品 - 可口可樂、大麥茶、日本去油大麥茶、蜜桃烏龍茶一開個外賣盒聞到好香既蕃茄味,令到我食慾大增。魚蛋好香陳皮味,鍾意陳皮味就唔好錯過啦。蜜桃烏龍茶個味道比較似花茶,

懷舊車仔麵套餐 $59
- 蕃茄濃骨湯+$4 &菠菜麵 (自行選擇湯底同麵食)
- 配料 - 陳皮魚蛋,豬大腸,牛柏葉同日本蘿蔔片
- 飲品 - 可口可樂、大麥茶、日本去油大麥茶、蜜桃烏龍茶

一開個外賣盒聞到好香既蕃茄味,令到我食慾大增。魚蛋好香陳皮味,鍾意陳皮味就唔好錯過啦。蜜桃烏龍茶個味道比較似花茶,始終食車仔麵都要配返支嘢飲先係黃道。
2023-07-13 40 views
放工經過上環地鐵站,又唔想煮飯,就比我見到呢間<阿爸鮮食>, 可以好似車仔麵咁自己揀湯底、麵底、餸,唔想諗可以揀套餐又得👍🏻 最正係湯底係完全冇味精,而且係「阿爸」每日新鮮煲嘅濃骨湯,有辣有唔辣😋🍜麻辣濃骨湯(中辣)⭐️紫薯粉絲⭐️日本羅蔔片油豆腐串豬大腸⭐️金錢肚羊肉片手工鮮蝦雲吞🍜蕃茄濃骨湯 (菜底)土豆片⭐️麻吉燒⭐️金沙魚丸⭐️自製魚餅其實配料選擇真係好多,⭐️係我嘅私心推介。金錢肚、羅蔔片都非常入味👍🏻麻吉燒入面係芝士,可以拉絲㗎。金沙魚丸咬開後係香濃幼滑咸蛋黃醬,不能錯過。另外,自家製魚餅大大塊,好抵食。「阿爸」仲會將紫薯粉絲入喺錫紙袋,份量夠,而且我搭左40分鐘車返屋企,仲係熱辣辣,好得👍🏻☕️冷泡茶今次試左日本大麥茶同蜜桃烏龍茶,大麥茶可以有助去油,烏龍茶夠清甜👍🏻

🍜麻辣濃骨湯(中辣)
⭐️紫薯粉絲
⭐️日本羅蔔片
油豆腐串
豬大腸
⭐️金錢肚
羊肉片
手工鮮蝦雲吞

🍜蕃茄濃骨湯 (菜底)
土豆片
⭐️麻吉燒
⭐️金沙魚丸
⭐️自製魚餅

其實配料選擇真係好多,⭐️係我嘅私心推介。

☕️冷泡茶
  • 紫薯粉絲
  • 金錢肚
  • 金沙魚丸
  • 麻吉燒
  • 蕃茄濃骨湯
2023-07-12 1180 views
起上環做完野行去地鐵站途中聞到到陣好香嘅豬骨湯味,周圍望發現身後嘅外賣店~見餐牌上有得揀唔同嘅湯底同麵食,仲有好多款餸揀就買碗返公司試試🤤今次叫咗:紅薯寬粉+辣蕃茄湯底 $18+4老闆娘好細心咁將紅薯寛粉分開包裝,唔洗驚浸到淋晒影響口感~配菜同湯底另外用個膠盒裝住~本身蕃茄湯底酸酸甜甜好開胃,加埋辣味更加開胃👍🏻本身諗住有蕃茄味中和下,應該唔太辣,點知食落都辣得幾爽,唔係辣到痛果種,太嘅Tam仔小辣嘅程度🤔海帶 $8每塊都幾大塊,我鐘意浸到淋淋地咁食~平時食麻辣燙一定會叫嚟食,估唔到同辣蕃茄湯都幾夾芋泥貢丸 $15🐮係芋頭控, 依個芋泥貢丸無令我失望~芋泥綿密,貢丸咬落有肉汁~食一份唔係好夠喉🙊手工鮮蝦雲吞$18見menu 上有粒星星就叫嚟食下,size比粉麵舖果d細粒少少,但蝦同豬肉嘅比例幾好,皮厚薄適中,幾好食~黑杞明目茶 +$12食住辣野飲無糖嘅養生茶真係perfect!! 冷泡嘅 黑杞明目茶啱啱好出曬味,桑椹營養價值好高,有補血、抗癌、抗氧化等功效~不得不提支茶隻藍紫真係好靚🤭
紅薯寬粉+辣蕃茄湯底 $18+4

海帶 $8

芋泥貢丸 $15

手工鮮蝦雲吞$18

黑杞明目茶 +$12

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch