2024-05-10 160 views
呢間餐廳環境真係好浪漫好夢幻,好適合慶祝特別節日、生日、周年紀念,或者同幾個女仔朋友黎影相打卡🥰除左環境外,食物擺盤都好精緻,靚到好似藝術品咁,唔捨得食😍多士香脆可口,再加上鮮甜嘅海膽同埋大大粒三文魚籽,舖上金萡、食用花,特別設計既醬汁,真係好賞心悅目,打卡一定得!鮮嫩多汁,牛柳煎得剛剛好,外面焦香內裡多汁,伴碟用上紅菜頭、甘荀、蘆筍,色彩豐富既醬汁,又係要相機食先😂豬鞍肉烤得恰到好處,而且好厚切!肥瘦適中,嫩滑多汁,再加上焗菜同埋覆盆子醬嘅組合,味道鮮美,一試難忘!而且擺盤又係好美觀,好似花園咁😍飲品方面,推介Moon and Flower,係sake, rose同elderflower製作既cocktail, 味道淡雅又唔會太甜,飲落去好舒服!酒杯造型好精緻獨特,會中連同乾杯一齊serve,好有仙氣飄飄既感覺,見到都哇一聲另外Little Fresh,係用奇異果同埋薄荷製成嘅特飲,清新又解渴,一啖落肚,超級開胃!🍸晚飯完畢,我地仲去左天台參觀,成個感覺好chill好舒服,可以望到美麗既夜景,最岩同三五知己飲返杯🥂

除左環境外,食物擺盤都好精緻,靚到好似藝術品咁,唔捨得食😍
海膽三文魚籽配多士

海膽三文魚籽配多士
澳洲MB2嫩牛柳
香烤加拿大豬鞍配烤蔬菜
2024-04-27 448 views
【灣仔區】【Arcadia】呢個星期幾乎日日都要對住真正哥,因為有啲事要拍住一齊做。咁呢日嚟到老銅呢邊,聽講呢間樓上西餐酒吧有新 cocktail 同 s****a 到,仲有新 tea set 喎,咁梗係上去望吓。上到去見到咁靚嘅裝修同景觀已經唔記得自己要試乜,就咁叫嘢食啦。首先試 $158 嘅「特選芝士及風乾火腿拼盤」,芝士同火腿都有兩款,當中包括金文拔芝士同巴馬火腿,加上其他配料,好正,佐酒一流。食完前菜食主菜,先試 $428 嘅「澳洲M3和牛肉眼扒」,我哋叫五成熟,食落好重牛味,肉質鮮嫩、肉汁豐盈,正呀。主菜我哋仲試咗 $298 嘅「香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯」,條魚皮脆肉嫩,好味,焗薯都好好食。嘢飲真正哥試 $78 嘅「Old Fashioned」,佢話好好飲。我就試 $68 嘅「Flamingo」,享盡視覺同味覺嘅衝擊,掂。埋單價 $1133,食主菜飲酒嘆海景,差唔多啦。。。(地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓)@arcadia_restaurant_bar#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiethi

@arcadia_restaurant_bar

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #Arcadia #特選芝士及風乾火腿拼盤 #澳洲M3和牛肉眼扒 #香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯 #OldFashioned #Flamingo #1am1367 #1ambackup
2024-04-26
2024-03-14 1313 views
呢間餐廳喺銅鑼灣登龍街,之前有睇過同一間大廈嘅其他餐廳食飯,成間餐廳嘅裝修都好花花世界嘅感覺,而且佢啲梳化坐得好舒服,成個人會好放鬆😚 啱晒你happy Friday或者情侶過嚟chill 下🤣成個餐廳佈置都好靚😆 點影都好睇!生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 $188生牛肉撈埋生雞蛋,係天生絕配,陳醋味濃,令個生牛肉味更出,放落香脆嘅蝦片入邊,外脆內軟,然後一啖食晒,幾滿足😌 水牛城雞翼 $88 有六嚿,雞翼overall大大隻,味道就係韓式甜辣醬嘅味,酸酸辣辣咁~ 香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉 $328 有成大舊檸檬,入邊係南瓜汁,另一邊係紅菜頭汁,魚嘅下面係伴菜同埋薯蓉,比目魚扒好鮮嫩,裏面好滑,外皮煎得香脆😆香煎澳洲和牛伴鵝肝醬 $498 和牛食得出係用靚牛,厚身,微微粉紅鮮嫩,五成熟,可以嘗試三成熟,食落好Juicy,有驚喜嘅係旁邊嘅鵝肝醬,同和牛好配合!😋呢間餐廳有好多新嘅cocktail 選擇,都見到有d 幾特別嘅,但我地就揀翻傳統嘅Cocktail 😆Pina Coloda $78 椰子味濃 岩哂唔鍾意咁重酒味嘅女仔 入口舒服😚 Mojito $78 一如期望咁fresh

成個餐廳佈置都好靚😆 點影都好睇!

生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 $188

Pina Coloda $78

椰子味濃 岩哂唔鍾意咁重酒味嘅女仔 入口舒服😚
Pina  Colada

Mojito $78
一如期望咁fresh,食左濃味西餐,最岩配返一杯🥃
Mojito

2024-03-13
Type of Meal
Dinner
水牛城雞翼
Pina  Colada
Mojito
2024-03-07 897 views
Arcadia係一間位於銅鑼灣登龍街嘅天台bar&restaurant呢度嘅環境真係唔得了 好fancy🥰仲可以望到靚靚嘅海景 好chill我地叫左1個appetizer + 2個main + 2杯野Appetizer: 生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋見到有生牛肉他他 即刻無懸念叫左佢😋😋黑松露嘅味道雖然唔重 但就足夠點綴出生牛肉他他嘅鮮嫩配埋陳醋落多士上面 就更加有層次Main: 香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉深海比目魚嘅煎得恰到好處 魚肉鮮嫩多汁 比目魚本身嘅魚油勁香配埋酸酸甜甜嘅sauceMust try!!👍🏻Main: 香煎澳洲和牛伴鵝肝醬我地叫左medium 嚟到真係medium🤭 (拿 出面好多餐廳都會變左medium well架)真係食得出澳洲和牛嘅肉質鮮嫩多汁 搭配微熟嘅鵝肝醬 帶嚟豐富嘅滋味好啦 終於講到大家最好奇嘅drinks嗰杯咁燦爛嘅cocktail係off menu嘅店員推介就一於試下啦 果然🤩🤩🤩佢叫一千零一夜 係一款清酒cocktail淨係上檯時店員幫手製作呢個咁靚嘅效果已經不得了佢入口清爽 酒精味道唔重 (但酒精濃度應該都唔低 慢慢飲啊)相反百香果、蘋果

呢度嘅環境真係唔得了 好fancy🥰

嗰杯咁燦爛嘅cocktail係off menu嘅
店員推介就一於試下啦 果然🤩🤩🤩
佢叫一千零一夜 係一款清酒cocktail
淨係上檯時店員幫手製作呢個咁靚嘅效果已經不得了
相反百香果、蘋果、茉莉花同接骨木花嘅香氣就好迷人😍

H.L.S.
另外仲叫左杯Mocktail – H.L.S
飲落似芒果椰奶
味道香濃而不膩 絕對係一個唔錯嘅non-alcoholic選擇

餐廳特色不僅僅在於美食同精緻嘅飲品 仲有獨特嘅環境
設計感覺又奢華又舒適
仲可以揀望到海嘅戶外座位
餐廳而家仲提供嘅新款 cocktail 以及全新的 tea set啊
呢度幾岩同幾個閨蜜慶祝 又或者同另一半於燭光跟笑意𥚃談談童年提及理想🤣
2024-03-06
H.L.S.
  • H.L.S
2024-02-23 900 views
Arcadia意指世外桃源,位於銅鑼灣嘅Arcadia 完美符合呢個字嘅意思。餐廳共分兩層,室內設計華麗,以藍白色為主調,配上大量燈飾,霓虹燈及花花設計,相當有意思;樓上室外部分以粉紅色做主調,滿滿嘅少女心設計,同時設有多個打卡位,好適合飯後上嚟傾下計,飲下嘢英式炸魚薯條 $118包裹鱈魚柳嘅炸衣薄脆香口,油温控制準確,完全唔覺油膩,鱈魚柳選料不俗,仍然食到鮮美魚味香煎澳洲和牛伴鵝肝醬 $498煎和牛要咗5成熟,睇牛肉嘅粉嫩鮮紅,就知交足功課。一般嚟講,我會鐘意澳洲和牛多啲,紅肉量較日本和牛多,更可以食到濃郁嘅牛味,咀嚼時慢慢滲出嘅奶香配合鵝肝醬汁, 進一步將味道層次昇華,口感嘅變化大大增添和牛嘅香氣香烤加拿大保濕技術豬鞍配伯爵茶 $328有驚喜嘅豬鞍!豬鞍係厚切嘅, 切開時係全熟嘅狀態,入口竟然滿滿肉汁又唔會乾柴,好似食牛扒咁多汁,應該係呢個保濕技術鎖緊豬鞍嘅鮮美肉汁,呢個技術感覺上比慢煮更多肉汁,咁厚嘅豬鞍都可以煮到咁好食,抵讚Her Majesty The Queen $118相當易入口嘅cocktail, 有微微嘅回甘茶香,甜度適中,適合配紅肉Bananananana $ 5

英式炸魚薯條 $118

香煎澳洲和牛伴鵝肝醬 $498

香烤加拿大保濕技術豬鞍配伯爵茶 $328

Her Majesty The Queen $118

Bananananana $ 58
個名非常有趣, 係好飲嘅香蕉奶,仲有半條香甜嘅香蕉食,呢杯係mocktail嚟

呢餐相當滿意,不論環境還是食物質素都係非常高質。Arcadia 定期有唔同活動同promotion, 1/3 就有Deep 嘅music show, 想聽嘅唔好錯過啦

Arcadia
地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期- Midtown 30樓
電話:2886 3628
  • 香煎澳洲和牛伴鵝肝醬
  • 香烤加拿大保濕技術豬鞍配伯爵茶汁
餐廳環境真係好適合打卡,之前已經試過一大班朋友過嚟,飲下酒叫咗啲小食就冇試過正餐,佢啲小食真喺幾唔錯,今次同閨密嚟慶祝生日。佢哋啲signature Cocktail/mocktail 其實真係好有特色,今次叫咗啲QQ類型,Flamingo $68 超可愛嘅紅鶴杯,喱杯喺無酒精的,另外嘅after Nightfall就比較重少少酒味,但係佢嘅漸變色好靚好夢幻,其實佢仲有一啲閃閃發光嘅Cocktail,不過今日做唔到,唯有下次再嚟啦。前菜叫咗個生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋$188,陳醋配搭酸味味,好適合作為開胃菜,配上多士簡直一流,但係少啲少啲咁樣食嚟送下酒都唔錯。主菜叫咗澳洲MB2嫩牛柳$398五成熟真係剛剛好,份量就細咗啲,不過兩個女仔食就啱啱好,其實最重要都係方便打卡靚啫。蘇格蘭蟶子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯$298好大隻蝦同聖子,我發現佢仲有魷魚普通鮮蝦魚柳等等其他海鮮喺入面架。如果真係要嚟慶祝嘅話,記住預早book枱,同Staff講返聲係慶祝,等佢俾啲靚啲嘅位。同埋呢呢度其實有室外可以望到海景,但係因為今日天氣比較差落大雨,室外場地就冇開放啦。不過唔緊要,下次總會有時間再嚟。

主菜叫咗澳洲MB2嫩牛柳$398

蘇格蘭蟶子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯$298

2024-05-13 0 views
🍱餐廳:Arcadia (銅鑼灣)🍽️類別:西餐💯推薦指數:7/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡▪️半殼紐西蘭新鮮青口 $198青口比想像中大粒,味道新鮮,肉質柔嫩。小編選擇辣番茄作調味醬汁,其酸辣度恰到好處,配搭醬汁裡的蒜頭碎吃,不但有助吊味,還能突出青口的鮮香,非常好吃。▪️澳洲M3和牛肉眼扒 $428即使牛排厚度偏薄,廚師仍能控制好火候,將牛扒煎至剛好三成熟,同時鎖緊肉汁,達至鮮嫩多汁的口感,可見他們廚藝精湛。由於和牛的油脂分布較多,一次過吃一大片和牛排難免會有些油膩感,淋上黑椒汁吃味道更佳。≡※≡※≡※≡※≡※≡ 💁🏻‍♀️值得一試系列💁🏻‍♀️ ≡※≡※≡※≡※≡※≡※▪️澳洲MB2嫩牛柳 $398牛柳厚度十足,雖然油脂比例較少,但口感依然幼嫩,每口都充滿大量肉汁,味道頗濃郁。🍸Between Two Lovely Heart $108這款雞尾酒以Gin作基酒,味道偏甜,入口清香,充滿著淡淡菊花香氣,杯身黏著一條碎花帶作點綴,賣相挺精緻。🍸Pheromone $118剛上桌時有乾冰造成的煙霧效果,打卡效果不錯。其口感相較香濃,充滿著馥郁的薰衣草味,味道酸
🍱餐廳:Arcadia (銅鑼灣)
🍽️類別:西餐
💯推薦指數:7/10

▪️半殼紐西蘭新鮮青口 $198

▪️澳洲M3和牛肉眼扒 $428

▪️澳洲MB2嫩牛柳 $398

🍸Pheromone $118
剛上桌時有乾冰造成的煙霧效果,打卡效果不錯。其口感相較香濃,充滿著馥郁的薰衣草味,味道酸甜。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※

餐廳佔地超過一萬呎,一共兩層,整體裝潢高端華麗,室內以高貴藍金色作主調,而天台花園則以粉紅調設計。餐廳多處擺放著精緻的藝術品和植物,讓人感覺置身世外桃源,環境確實一流!

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-05-10 0 views
銅鑼灣登龍街最多食店,今晚同朋友搵咗金朝陽中心一間高級餐廳,餐廳有室內室外,裝修奢華精緻,可欣賞維港景色,睇餐牌原來有 Tea Set,下次要再來食吓😍🍹Flamingo $68好 Q🦩杯裝有冰凍西柚汁+菠蘿汁Mix酸酸甜甜好醒神2杯🍸🍹視覺味覺完全滿足晒😍Cocktail 🍸PhermoneKi no Bi Gin, Violet, Lavender $158勁吸睛似在實驗室,淺藍色又有煙出,酒味清新香醇真係睇得又飲得👍吞拿魚他他配陳皮黃桃醬 $178新鮮吞拿魚/爽口蘋果/柚子肉,加上陳醋黃桃醬酸酸甜甜清新又開胃澳洲 M3 和牛肉眼扒 $428和牛燒到 3 成熟,外邊焦香肉質嫩滑,口腔留下勁有油香味👍蘇格蘭聖子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯$298聖子/虎蝦鮮甜彈牙,蕃茄芝士味煮意大利飯,飯內還有好多隻大蝦🦐整體餐廳氣氛環境高級,食物質素非常高質,維港有煙花活動時,更加值得推薦👍
銅鑼灣登龍街最多食店,
今晚同朋友搵咗
金朝陽中心一間高級餐廳,
餐廳有室內室外,
裝修奢華精緻,
可欣賞維港景色,
睇餐牌原來有 Tea Set,
下次要再來食吓😍

淺藍色又有煙出,
酒味清新香醇
真係睇得又飲得👍

吞拿魚他他配陳皮黃桃醬 $178
新鮮吞拿魚/爽口蘋果/柚子肉,
加上陳醋黃桃醬
酸酸甜甜清新又開胃

澳洲 M3 和牛肉眼扒 $428
和牛燒到 3 成熟,
外邊焦香肉質嫩滑,
口腔留下勁有油香味👍

蘇格蘭聖子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯$298
聖子/虎蝦鮮甜彈牙,
蕃茄芝士味煮意大利飯,
飯內還有好多隻大蝦🦐

整體餐廳氣氛環境高級,
食物質素非常高質,
維港有煙花活動時,
更加值得推薦👍

2024-05-09 0 views
Arcadia餐廳位於香港銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期的30樓。環境寬敞舒適。室內裝潢以藍白色地中海風為主調,優雅華麗.處處都是美美的打卡位,更能飽覽維港海景。座位設有特別的熱氣球造型卡位。氣氛浪漫。燈光柔和.牆紙特別。每張餐枱上擺放著花朵和燈飾.增添一份溫馨雅致。Arcadia餐廳提供多種美食選擇,包括國際美食和精緻的點心. 吧台有各種雞尾酒提供。在美酒和美食的陪伴下欣賞音樂家及樂隊演出。三五知己把酒言歡。的確可以放鬆心情。
FRESH UNI and SALMON ROE with TOASTS 海膽三文魚籽配多士 ($138) 🍣🍞海膽同三文魚籽都好鮮甜 份量都好足夠啊😆 一路食 一路跌出嚟啊🍃配上蒜香多士都好好食啊🧄 蒜香都唔會搶走海膽同三文魚籽嘅味啊👅BEEF TENDERLOIN MEDALLION 澳洲 MB2 嫩牛柳 ($398) 🇦🇺🥩牛柳封煎得好靚 熟度啱啱好 調味都好到位 唔會好鹹啊🧂連伴菜都好滋味 蒜粒配上牛柳一啖食晒好正啊😋加埋個紅酒汁仲正呀 🍷PAN SEARED EVROPEAN SEABASS WITH WHITE TRUFFLE POTATO GRATIN 香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯 ($298) 🐟🥔魚皮好脆 同時魚肉又好嫩啊😋白松露味淡淡地 唔會搶走魚嘅味道 油而不膩😆個薯蓉入面仲有片狀薯仔 好有口感啊 🔪H.L.S ($68) 🥭🥥係芒果 加椰奶啊 味道有啲似椰汁芒果西米露🥭🥥酸酸甜甜 椰奶嘅口感會比較厚🫃🏻Melonade ($68)🍈🥛呢款係蜜瓜奶呀 仲有一片蜜瓜可以食添呀 好濃味😋仲要係用靚冰 所以慢慢飲都唔怕溶冰 而令到杯野好水💦
海膽三文魚籽配多士 ($138) 🍣🍞

Melonade ($68)🍈🥛
呢款係蜜瓜奶呀 仲有一片蜜瓜可以食添呀 好濃味😋
仲要係用靚冰 所以慢慢飲都唔怕溶冰 而令到杯野好水💦
2024-05-07 0 views
想chill住食餐飯飲杯野,依間選擇真係好多!裝修好靚,仲好寬敞坐得幾舒服食物野飲選擇都好多,一大班人都唔驚有人唔岩口味!首先揀左個海膽三文魚籽配多士($138),賣相好靚,擺盤有心思,海膽都幾鮮甜,入口柔軟加左三文鮮籽口感好豐富主菜就試左蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯($298),好特別!蟶子同虎蝦都夠新鮮食落爽口。味道方面酸酸甜甜開胃得黎仲唔會太濟仲叫左個澳洲M3 和牛肉眼扒($428),肉質嫩滑得黎充滿肉汁,肉味濃郁輕輕調味已經好好食飲品方面依到嘅signature cocktail都幾吸引試左個Hug me tonight($148),有錫蘭茶加Gin做base再加左芒果,甜甜地清清地,飲落好順仲試左AFTER NIGHTFALL($148),係vodka做base,加左熱情果同西柚,果味濃郁甜甜地帶淡淡酒味依間餐廳都好有心思,間中就有新cocktail又有tea set咁,唔同時間上黎都有驚喜

食物野飲選擇都好多,一大班人都唔驚有人唔岩口味!

主菜就試左蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯

飲品方面依到嘅signature cocktail都幾吸引

2024-05-06 0 views
銅鑼灣Chill嘆西餐-ArcadiaFb:下一站豬欄; IG@Pig7station估唔到金朝陽中心都有間格調餐廳,一嚟都門口都好有氣氛,一排Bar枱放滿各式各樣的酒,色彩繽紛🍸另外有個打卡位係氫氣球,可以再去影相㗎, outdoor都好靚,過嚟嘆返兩杯🍻就最啱啦被安排到窗邊位置,先黎廁所Nuts😂 order 左忌廉煮青口: 青口配上白酒prefect match😋不過麵包太脆,沾唔到汁蝦肉長春卷: 大大條好香脆,配上酸辣醬更惹味脆烤意式飯: 呢個幾有驚喜,係外邊找到脆脆嘅飯團😂有少少cheese口感相信夜晚更有氣氛,約埋朋友過嚟Chill 吓打吓卡☺️
銅鑼灣Chill嘆西餐-Arcadia
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

蝦肉長春卷: 大大條好香脆,配上酸辣醬更惹味

相信夜晚更有氣氛,約埋朋友過嚟Chill 吓打吓卡☺️

$350 (Tea)
2024-05-01 33 views
今次去銅鑼灣食飯,未去已經聽朋友講呢間餐廳超級夢幻,打卡一流🥰去到發現裝修真係好華麗💕充滿浪漫氣氛,好似入咗童話世界咁~餐牌選擇好多,睇到樣樣都想食🤣🤣除咗有前菜、主菜、意粉等,見到佢野飲比其他餐廳多同特別,侍應仲同我哋講餐廳最近出咗啲新cocktails 同tea set😚好貼心💕 🧡生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 $188我哋選擇咗配多士😋生牛整得超級好食,而且份量唔少,我哋切開放上多士一齊食,又脆又可口🤤🤤配上陳醋酸酸甜甜,食完好開胃👍🏻👍🏻🧡澳洲M3和牛肉眼扒 $428我哋揀咗5成熟,牛扒煎得啱啱好,切開見到入面粉粉嫩嫩咁,肉質偏軟,咬落去好juicy ,點埋汁食更加正😍😍😍🧡香烤加拿大豬鞍配蔬菜及覆盆子醬 $328擺盤好靚好吸引😚😚未食已經聞到好香,侍應話豬鞍會煮七至八成熟,因為全熟會偏硬,絕對可放心食用~豬鞍又厚又大塊,煮得好入味,點覆盆子醬食感覺幾新鮮同特別,配菜同樣出色👍🏻👍🏻整得又香又好食,正!🧡Moon and flowers $118超級靚!!鍾意打卡嘅大家絕對可以揀!!一路望住啲煙飄散出嚟,好似入咗仙境咁🤣🤣🤣而且味道唔錯,飲到淡淡花香,落喉好順,推薦!!🧡An

🧡生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 $188

🧡澳洲M3和牛肉眼扒 $428

🧡香烤加拿大豬鞍配蔬菜及覆盆子醬 $328

🧡Moon and flowers $118

🧡Angel Speaking $108
呢杯就啱鍾意有啲水果嘅朋友仔😚除咗成杯都係粉紅色,好夢幻💕上面仲放咗士多啤梨等去點綴,飲落偏甜同 creamy,同埋有少少果香~

2024-04-30 22 views
Arcadia真係好精緻,餐廳有好多打卡位,例如花圈同埋霓虹燈,加上燈光偏暗,營造出浪漫嘅氛圍。餐枱上都放咗一盞小燈,感覺好似食緊燭光晚餐咁!職員安排我哋坐喺窗邊位置,因為佢地喺30樓,仲可以望到海景!前菜方面,我哋叫咗吞拿魚他他配陳皮黃桃醬。呢個菜嘅特別之處係除咗吞拿魚鮮甜嘅味道之外,黃桃仲有一種煙煙韌韌嘅口感,酸酸甜甜嘅味道真係好開胃。至於主菜,我哋揀咗澳洲M3和牛肉眼扒五成熟,可以見到肉質好粉嫩,肉味又濃郁,而且牛扒上枱嘅時候仲保持住溫度!另外,香烤加拿大豬鞍配蔬菜同埋覆盆子醬都好出色。豬鞍好厚實,燒得剛剛好,唔會過熟,肉質又Juicy,同埋配上覆盆子醬有啲微酸嘅感覺,真係意想唔到咁搭配。我哋叫咗兩杯signature cocktail,分別係between two lovely heart同after nightfall。兩杯酒都好特別,其中一杯以Gin為底,加上菊花味道,杯邊仲有一圈花瓣裝飾。另一杯用Vodka底,配上熱情果同西柚,味道清新。整個Cocktail嘅裝飾都好精緻,完全可以滿足打卡愛好者。食嘅時候竟然有波睇,真係好開心!我哋仲叫咗一款小食,脆炸薯條配黑松露醬,份量

食嘅時候竟然有波睇,真係好開心!我哋仲叫咗一款小食,脆炸薯條配黑松露醬,份量好足夠,最適合大家睇波時一齊分享。最後,甜品試左芒果雲呢拿意大利奶凍,特別之處係一半係奶凍,另一半係芒果味,芒果酸甜可口,而奶凍細膩軟滑,兩者互相配合,令整個甜品唔會太膩。份量都好足夠,最適合情侶一齊分享。
2024-04-28 26 views
今日去左銅鑼灣一間打卡一流嘅西餐,位置金朝陽中心30樓連天台,上面睇到海景仲要勁開揚,仲有cocktail 都好特別,食物又正,好chill,而且仲留意到呢度有tea set食cake好似都不錯。PATTAYA'S ROSEVODKA BASE. ROSE, LEMONGRASS呢杯premium cocktail真係打卡一流,侍應喺酒杯外點火,之後好似煙花咁閃閃下勁靚,Vodka base再加上玫瑰香味,飲完有果香回甘。BURIAL RITES (HOT)都幾罕有呢度有熱嘅cocktail,入面有紅棗,有啲似飲花茶嘅感覺,仲好養生。🍜香煎日本刺身帶子配黑松露野菌忌廉意粉頂級帶子表面煎得勁香,中間就keep到食刺身咁好鮮甜,仲有最正嘅係個黑松露忌廉意粉,超多忌廉又香又邪惡,仲有沙淡淡嘅黑松露味,所有野夾埋好完美。🥩澳洲 M3 和牛肉眼扒呢塊M3和牛肉眼真係勁高質,真係超級juicy,咬落去每一啖都爆汁,食落極之軟熟,而且一啲都唔會覺得油膩,加埋燒蒜頭仲惹味,必點推介。🦪白酒青口青口嘅份量都幾多下,同埋用黎烹調嘅白酒都幾靚,用黎點青口同麵包都好清新。

PATTAYA'S ROSE
VODKA BASE. ROSE, LEMONGRASS

BURIAL RITES (HOT)

🍜香煎日本刺身帶子配黑松露野菌忌廉意粉

🥩澳洲 M3 和牛肉眼扒