入到去呢間居酒屋,環境搞搞哋,不過食物真係幾正。開場嘅牛油果蟹籽沙律,簡單得嚟新鮮,牛油果嘅滑溜同蟹籽嘅微鹹爆汁感,正!再點咗豚肉菜包卷,呢個真係滿分推介👍,豚肉香噴噴,同清爽嘅生菜一卷,齊齊咬落去,真係有種脆爽相間嘅滋味。話說返串燒,我個人最掂個謂雞頸肉同牛舌啦,雞頸肉入口即化,牛舌呢邊厚邊有嚼勁,兩款都係燒得啱啱好,外層微焦甘香👌。花魚一夜干都系高光時刻,蒸煮得啱啱好,清徹鮮美,每一口都食到海洋嘅味道。仲有清酒煮蜆🐚,拎咗新鮮食材嚟做,一啖一隻,簡直太滿意喇!最後就係甜品,日本番薯滋味甜美,燒到表面微焦,入口就係蜜糖嘅味道,甘香千層。當然唔少得嘅燒飯團,香口得嚟飯粒粒分明,真係值得一試!總結,呢間居酒屋係實在嘅好地方。唔使好大氣,都可以食到滿腹嘅快樂🍢,尤其係串燒,每一款都保持咗高水平,真心推介!#串燒 #港式飲食日記 #居酒屋好去處 #滿足味蕾之旅

#串燒 #港式飲食日記 #居酒屋好去處 #滿足味蕾之旅
2024-01-24 20 views
喺朋友介紹吓,今日嚟咗一間好正嘅居酒屋,環境裝修格調好舒服,而且望落去都好高級,喺呢個日式裝修下,有埋音樂聽,感覺十分之寫意,喺呢個舒適環境之下,我哋叫咗唔同嘅嘢食⭐️A4 和牛薄燒喺咁多樣嘢食入面,最推薦係呢一樣,餐廳職員會拎住火槍,喺你面前燒熟和牛,燒嘅程度恰到好處,而且和牛片夠薄,切到好靚,係日本嘅味道呀⭐️唐揚魷魚鬚拎出嚟熱辣辣,而且份量都多,魷魚10分又咬口,而且彈牙,除咗材料新鮮之外,廚師嘅功夫都好強勁⭐️鹽燒虎蝦(2隻)蝦嘅size唔細,依鹽都落得好平均,完全帶出咗蝦嘅鮮味⭐️信州味噌燒蠔依道野食,都值得一讚,味噌同蠔嘅味道非常之夾,簡直係Perfect match⭐️明太子雞肉棒雞肉十分Juicy,加埋味太子嘅味道,味覺上充滿驚喜⭐️芝士年糕芝士味道濃郁,size恰到好處,可以一啖放晒入口⭐️明太子燒飯團係燒好咗嘅飯團上面,加上左醬料,令到飯團嘅味道唔再單一,另外佢仲有紫菜,包住嚟食,口感更加豐富嘢飲方面我哋叫咗蜜桃味日本果酒同蘋果味日本果酒,果味好香,配合埋以上嘅食物,冇得彈

⭐️A4 和牛薄燒

⭐️唐揚魷魚鬚

⭐️鹽燒虎蝦(2隻)
蝦嘅size唔細,依鹽都落得好平均,完全帶出咗蝦嘅鮮味

⭐️信州味噌燒蠔

⭐️明太子雞肉棒
雞肉十分Juicy,加埋味太子嘅味道,味覺上充滿驚喜

⭐️芝士年糕
芝士味道濃郁,size恰到好處,可以一啖放晒入口

⭐️明太子燒飯團

2024-01-23 19 views
放假同朋友來左太子的居酒屋,裝修比較暗黑為主,餐牌只有A La Carte,但算幾多款式,而且價錢抵食,驟眼睇大約座位二十幾個!五點剌身盛$288:有三文魚腩,吞拿魚,鰹魚,うに,牡丹蝦,有啲餐廳雜錦刺身未必俾靚的,但呢度魚生好新鮮😍鰹魚用薑蔥食😍海膽用紫菜包住食😍牡丹蝦頭如果可以炸或整面豉湯仲好😍自家製慢煮雞肝$58:不是好多居洒屋有🤙🏻鹽燒油金魚鮫$108:外皮焦香,裡面的肉好肥美,點酸汁食,用來送酒一流🤙🏻鹽燒白鰻串$68一串:不同平時食開的蒲燒鰻魚,用鹽燒又係另一種感覺😍山竽$48:山竽其實又係類此淮山啲friend🤣食落去比較爽脆😍

自家製慢煮雞肝$58:不是好多居洒屋有🤙🏻

2024-01-21
[✨朝·太子有格調高質居酒屋🍶]#朝asa #太子 🌸軟殼蟹沙律 $78大大隻軟殼蟹,蟹籽非常鮮甜,配埋新鮮沙律感覺好清新🤩🌸唐揚魷魚鬚 $58炸到酥脆金黃外脆內軟,炸粉薄身,食落有少少蒜味好香口好正😍💞🌸刺身類 - 中拖羅 $98 + 三文魚 $58 + 劍魚腩 $58中拖羅肉質厚實,口感偏爽而不膩;三文魚入口軟腍,有滿滿嘅三文魚油香;劍魚腩肉質細膩口感嫩滑,仲好鮮甜,水準唔錯👍🏻🤩🌸汁燒牛肋肉 $48牛肉粒肉質不韌仲充滿肉汁,肥瘦均勻牛味濃郁,配埋醬汁食別有風味😍💗🌸大葱雞肉串🐥 $35居酒屋必食嘅雞肉串,肉質鮮嫩,配埋香葱一齊食一啲都唔會覺得會膩啊!🌸厚燒羊扒 $78羊扒🐑厚得黎肉質仲好鮮嫩,羊臊味都唔會太濃烈,好食😊🌸雞肝 $32口感軟嫩,唔錯😙🌸雞心 $32雞心爽口彈牙,火候控制得岩岩好。🌸信州味噌燒蠔 $38/隻隻蠔大大隻好厚肉,燒過之後勁惹味,必試之選😍💗🌸明太子燒飯團🍙 $38飯團配上明太子,外脆內暖,飯團外層炸得香脆,再用紫菜包住嚟食,紫菜香同明太子鹹香出奇地好夾,食唔停啊!🌸燒飯團 $32普通版飯團,都唔錯💕🌸湯烏冬 $38配上兩塊日式甜腐皮,烏冬正常發揮😊🍹白桃果
[✨朝·太子有格調高質居酒屋🍶]

#朝asa #太子

🌸軟殼蟹沙律 $78
大大隻軟殼蟹,蟹籽非常鮮甜,配埋新鮮沙律感覺好清新🤩

🌸唐揚魷魚鬚 $58

🌸汁燒牛肋肉 $48

🌸大葱雞肉串🐥 $35

🌸厚燒羊扒 $78
羊扒🐑厚得黎肉質仲好鮮嫩,羊臊味都唔會太濃烈,好食😊

🌸雞肝 $32
口感軟嫩,唔錯😙

🌸雞心 $32
雞心爽口彈牙,火候控制得岩岩好。

🌸信州味噌燒蠔 $38/隻
隻蠔大大隻好厚肉,燒過之後勁惹味,必試之選😍💗

🌸明太子燒飯團🍙 $38

🌸燒飯團 $32
普通版飯團,都唔錯💕

🌸湯烏冬 $38
配上兩塊日式甜腐皮,烏冬正常發揮😊

🍹白桃果汁 $48
入面真係有好多果肉嘅白桃果汁,唔會太甜,解膩之選💕

🍹蘋果梳打 $58
梳打飲落好冰涼清爽,蘋果味亦都好出。

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
餐廳門面裝修已經好有格調,入到去嘅氣氛都唔錯。食物水平高種類亦好多,串燒刺身炸物應有盡有,加上餐廳坐位舒服,店員服務極度有禮,值得大推👍🏻👍🏻💯

📍朝
🏠太子大南街39號地舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #太子 #太子美食 #太子好去處 #太子餐廳 #隱世小店 #日本美食 #居酒屋 #朝asa
2024-01-22 17 views
同朋友諗住搵間居酒屋食吓串燒聚吓舊,呢間位於太子嘅朝Asa,門面好有日系風格,仲做緊全單8折嘅優惠。串燒嘅種類都唔少,亦都有刺身、炸物等其他嘢食可以叫。酒盜芝士 $68先上嘅前菜酒盜芝士份量十足,大大件嘅軟芝士淋滿鹹香旨味嘅酒盜,即係醃漬魚內臟,再配上脆卜卜嘅炸豆皮一齊食,香口惹味。串燒-燒白鰻串 ($68):甘香嘅外皮加上鮮嫩嘅魚肉,而且冇咩骨,厚肉彈牙。-汁燒牛肋肉 ($48):牛肋肉肉質腍嫩,而且醬汁非常入味。-豚肉紫蘇串 ($38):豚肉唔會燒得太乾,食落仲有肉汁,面頭清香嘅紫蘇醬仲可以解膩。-月見雞肉棒 ($48):免雞肉入面混有雞軟骨,增添口感,點埋蛋黃食味道就更加香濃。-青椒仔 ($38):香口惹味,咬落爆汁-大啡菇 ($32):燒得岩岩好,水嫩juicy甲羅燒 $128剛上枱嘅甲羅燒熱辣辣,蟹膏香味濃郁。鮮甜蟹肉加上香濃嘅蟹膏、蔥花同生鵪鶉蛋,襯埋脆卜卜嘅餅乾一齊食,非常滋味。燒明太子飯團 $38飯團燒到有少少焦脆,香口飽肚。日本芝士年糕 $38芝士年糕外脆內軟,口感軟糯煙靭,拉芝效果明顯,芝士控必食。刺身-中拖羅 ($98)-左口魚裙邊 ($78)叫咗兩款刺身,推薦左

酒盜芝士 $68

串燒

-青椒仔 ($38):香口惹味,咬落爆汁
-大啡菇 ($32):燒得岩岩好,水嫩juicy

甲羅燒 $128

燒明太子飯團 $38
飯團燒到有少少焦脆,香口飽肚。

日本芝士年糕 $38
芝士年糕外脆內軟,口感軟糯煙靭,拉芝效果明顯,芝士控必食。

刺身
-中拖羅 ($98)
-左口魚裙邊 ($78)
叫咗兩款刺身,推薦左口魚裙邊,輕輕用火灸燒過,逼出嘅油香令鮮味更加濃郁。

飲品方面清酒嘅選擇都唔少,唔飲酒嘅亦都可以叫好似白桃果汁($48)或者蘋果梳打汽水($58)等等嘅飲料。

朝 (太子)
太子大南街39號地舖

同朋友傾傾吓偈突然之間好肚餓,去咗太子一間日本居酒屋到大吃一餐、由於今日天氣開始轉涼,大家都有打火鍋嘅感覺!再加上大家都未食正餐!就決定叫呢度嘅套餐!首先整咗個海鮮雜錦鍋!之後再整咗碟清酒煮蜆:清酒汁浸晒入去啲蜆肉度!好香濃!蜆肉又好彈牙、再加上份量都一啲都唔細好抵食!鹽燒牛舌同醬燒雞肉;呢個鹽燒牛舌真係好正!入面係軟身,出面係脆脆地!口感超正!再配上用香鹽燒更加香濃!醬燒雞肉又秘製醬汁!更加香更加甜!最後當然唔少得就係甜品啦!甜品套餐入邊有千層蛋糕、朱古力心太軟、仲有就係雲呢拿雪糕!呢個雲呢拿嘅雪糕味道係原味,但係顏色係偏淺藍色影相好靚!好特別而特飲方面我哋叫咗水果酒蜜桃同埋柚子味道都非常清新!大大杯超抵飲!酒精濃度唔會太高,唔識飲酒嘅人都可以放心甘飲!朝asa居酒屋太子大南街39號地舖#主題居酒屋 #朝ASA #太子 #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #串燒 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie #日本美食 #居酒屋
首先整咗個海鮮雜錦鍋!

最後當然唔少得就係甜品啦!

朝asa居酒屋
太子大南街39號地舖

2024-01-19 12 views
日式居酒屋門面有個月亮Logo🌙, 室內環境舒適, 裝潢別具特色的!食物同酒類選擇多, 而且質素高!可以小酌兩杯🍶, 同朋友食吓串燒chill吓~𓌈˒˒ 鹽燒牛舌厚切牛舌燒得啱啱好, 肉味濃, 厚切成一粒粒, 但一啲都唔韌, 肉質軟嫩帶爽彈, 越嚼越香!推薦👍🏻 𓌈˒˒ 五點刺身盛刺身有牡丹蝦、中拖羅、海膽、時令魚, 款款都好新鮮𓌈˒˒ 明太子玉子燒 鬆軟多汁, 充滿蛋味, 有甜香, 加埋粒粒分明嘅明太子, 增加口感層次𓌈˒˒ 月見雞肉棒我每次食串燒都必叫!雞肉棒肉質嫩滑, 有少量雞軟骨, 口感豐富!再沾上月見蛋黃醬汁, 更juicy! 𓌈˒˒ 花魚一夜干魚肉紮實, 鹹香味十足!配合檸檬汁食用更佳🍶柚子酒 好香柚子味, 果味香甜, 清爽又易入口!
𓌈˒˒ 鹽燒牛舌

𓌈˒˒ 五點刺身
刺身有牡丹蝦、中拖羅、海膽、時令魚, 款款都好新鮮

𓌈˒˒ 明太子玉子燒

𓌈˒˒ 月見雞肉棒

𓌈˒˒ 花魚一夜干
魚肉紮實, 鹹香味十足!配合檸檬汁食用更佳

🍶柚子酒
好香柚子味, 果味香甜, 清爽又易入口!
2024-01-18
  • 月見雞肉棒
  • 牛舌
  • 日本果酒
2024-01-11 22 views
🍴激辣三文魚腩串 2 串76 蚊🐟三文魚出面有好多辣粉 食落好惹味 三文魚腩出面皮香脆 入面既魚腩肥膏好多油香 正🍴超邪惡玉子燒108 蚊玉子燒上面鋪左蟹子 蛋整得好夠香滑 入面既芝士超多超邪惡 夠流心 半溶 同蛋一齊食好正🍴燒明太子飯糰 38 蚊🍚飯糰帶 d焦香香脆 入面既飯粒醃過幾香咸 連埋明太子同紫菜包住食 正🍴唐揚魷魚鬚 58 蚊🦑魷魚鬚出面帶 d紫菜碎 外面炸粉炸得好香 點 d豉汁就好正🍴鹽燒油甘魚鮫 108 蚊🐟油甘魚鮫 好香口 出面帶 d香脆帶 d魚皮既肥膏 入面魚肉入味 魚味香熱辣辣 正🔥🍴慢煮廣島蠔配法包🍞128 蚊個法包勁香脆 就算浸住汁都好香脆 蠔肉夠大隻 個汁有葱花 辣椒 檻欖油等等 食落蠔肉好入味 連埋多士一野放落口好有層次感🍴牛舌 一份98 蚊🐂牛舌燒得勁好 帶 d爽脆。燒到剛好 帶 d爽脆入面又軟林 牛味香 正🍴雞頸肉 2 串76 蚊雞頸肉好有雞味 帶 d鹽燒香 食落仲有 d軟骨 唔錯🍴湯烏冬38 蚊有兩塊甜腐皮烏冬夠爽口 唔錯#日本菜 #油甘魚 #魚鮫 #牛舌 #雞肉 #烏冬 #明太子 #飯糰 #三文魚 #串燒 #廣島蠔 #玉子燒Score 平均分
🍴激辣三文魚腩串 2 串76 蚊🐟
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#朝
太子大南街39 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2024-01-07
2024-01-08 470 views
朝呢間店冧落去已經覺得有種溫馨嘅氣氛,濃濃嘅炭火味令我味蕾預咗好一陣。首先,燒蠔入口即溶,帶有海水嘅鮮甜,肉質彈牙得嚟夠Juicy,蒜蓉點綴令人一啖接一啖👍。再講吓嗰碟燒白鱔,外皮微辣微鹹,內裏肉嫩得滑,真係一流!至於牛舌,火喉控制得宜,每一片都煙韌而唔會太嚼勁,多汁得黎口感又夠味🤤。燒飯團呢樣野真係將普通嘅飯提升到另一個層次,表面脆卜卜,啖啖都係焦香,我諗我變成飯團粉絲咗!而秋刀魚同燒羊串,每條都保持住魚同肉本身嘅鮮美,唔需要多餘嘅調味,簡單嘅鹽胡椒已經夠曬霸道💥。我啲朋友食得唔亦樂乎,份量啱啱好,食完個肚又唔會太鼓。所謂「人間煙火味,最抵食串燒」,身處香港,能夠享受到如此純粹而富有手藝嘅串燒,簡直係人生一大樂事。我一定會再黎,下次志在要試晒成個menu,嘆番個啤酒,算係對得住自己呢個五臟廟了!🍻

2024-01-06 27 views
高質隱世居酒屋門面環境已經非常吸引,有一個大大既月亮裝修有格調,氣氛唔錯🌖螢光魷魚💰38自家製慢煮雞肝💰58芝士年糕💰38燒明太子飯團💰38燒白鰻串💰68慢煮廣島蠔配法包💰128三文魚 💰58汁燒牛肋肉 💰48日本番薯 💰38厚燒羊扒 💰78雞心💰32德島阿波尾雞翼💰32邪惡雞肉棒💰52明太子雞肉棒💰52月見雞肉棒💰48大蔥雞肉棒💰35x2 日本蜜桃果酒💰58富士山柚子梳打 肉肉燒得好juicy ! 仲有我最愛嘅芝士年糕同燒飯團我會再黎幫襯~😍PS 老闆(我估)好貼心,招呼周到 💪🏻
高質隱世居酒屋

門面環境已經非常吸引,有一個大大既月亮
裝修有格調,氣氛唔錯🌖

螢光魷魚💰38

月見雞肉棒💰48
大蔥雞肉棒💰35x2

日本蜜桃果酒💰58
富士山柚子梳打

肉肉燒得好juicy !
仲有我最愛嘅芝士年糕同燒飯團
我會再黎幫襯~😍

PS 老闆(我估)好貼心,招呼周到 💪🏻

2024-01-01 28 views
以下價錢須+1******************************🥢泡菜海鮮鍋 $298海鮮有大蝦,蜆,蠔,大貝其他配料有蟹棒,年糕福袋,各款蔬菜鐘意食日本菜嘅原因之一就係材料真係好新鮮🤤海鮮肥美鮮甜泡菜鍋有落蕃茄 配海鮮好夾😋***🥢蕃薯南瓜天婦羅 $45少有地配梅鹽而唔係配天婦羅汁+蘿蔔蓉就咁食覺得冇乜特別點完梅鹽好味程度翻幾倍✨***🥢薯仔沙律 $68 綿密嘅薯仔蓉上灑滿味素開啟薯蓉新食法估唔到味素唔單止配飯好食原來配薯蓉都咁正😍***🥢海膽帆立貝海苔包 $128帆立貝紮實肥厚海膽creamy三文魚子粒粒飽滿口感層次豐富***🥢豚肉菜包卷 $58🥢大啡菇串 $32🥢明太子雞肉棒 $52三樣都燒得恰到好處豚肉微微焦香大啡菇食落Juicy唔會燒到乾晒雞肉棒有啲wachiwachi嘅口感我個人唔太喜但係明太子幾香😗***🥢日本果酒(柚子)🥢日本果酒(水蜜桃)呢款係果味汽酒雖然含酒精但係完全冇酒味 有啲似cider啱唔鐘意酒味嘅我😗
以下價錢須+1
🥢泡菜海鮮鍋 $298
海鮮有大蝦,蜆,蠔,大貝
其他配料有蟹棒,年糕福袋,各款蔬菜
鐘意食日本菜嘅原因之一就係材料真係好新鮮🤤
大啡菇食落Juicy唔會燒到乾晒
雞肉棒有啲wachiwachi嘅口感我個人唔太喜
但係明太子幾香😗
***
🥢日本果酒(柚子)
🥢日本果酒(水蜜桃)
呢款係果味汽酒
南瓜番薯天婦羅
豚肉生菜包
大啡菇串
2023-12-30 58 views
係大南街,諗住低食。10個人,比房我哋,最低消費$3000,諗住都有唔少嘢食,OK。外面黑萌萌無餐牌,裡面好細,只有10多張細枱,壁壁喼,房在閣樓。上到去似party room多過餐廳,好多公仔喺凳到,一張大長枱比bench櫈圍住,完全冇得企。嘢食一張紙睇晒,壁報板有多幾樣精選,價錢同尖沙咀一樣,味道ok,但薄牛扒真係紙咁薄,一口食完,燒牛扒1/3係肥膏。想要幾杯茶,要錢,水,要買。叫$30烏龍茶,比樽裝茶,仲要係平個隻,飯都無得叫,得飯團,最後$3500,大家都食唔飽,侍應面口嫌我哋叫得小。
2023-12-15
Celebration
Chinese New Year
2023-12-29 25 views
🍡.太子大南街有一間隱世日本居酒屋,門面環境已經非常吸引,有一個大大的月亮,上面寫上「朝」,另外還有營業時間:18:00-02:00,適合一班朋友一邊飲酒吃小食,一邊歡樂.🔥炸物唐揚魷魚鬚天婦羅紅蝦▶️ 唐揚魷魚鬚肉質鮮嫩具彈性,外層炸得酥脆並且有紫菜碎,份量多,另有柚子醬油供使用,非常適合配搭啤酒天婦羅紅蝦外表脆脆,口感彈牙鮮甜,特別是處理過的蝦頭也可以食用🍙食事芝士年糕明太子燒飯團▶️芝士年糕中間流心芝士餡要好小心食,因為咬落去芝士餡會流出,所以*朝*好有心會有紫菜可以包住吃,口感真心Q彈,芝士味亦都相當濃郁明太子燒飯團外層酥脆,紮實飯團有明太子魚香味和微辣口感🐟刺身中拖羅▶️肉質厚實,亦不會太肥太膩,喜歡吃瘦一點的可以點來試試看🥬燒野菜豆腐秋葵▶️豆腐很大一塊,並且一串有兩大塊,物超所值,外皮亦很脆,裡面亦不會只有空氣。秋葵香而嫩,不會太硬。另外,兩者上面亦加上調味,為食物增添多一個層次🐥燒鳥月見雞肉棒雞軟骨雞皮雞腎阿波味雞翼▶️鳥食的選擇很多,燒鳥也是我們最愛吃的串燒系列,每一款都非常脆口,而雞腎比我想像中不硬口,月見雞肉棒加上了醬油在日本雞蛋裡,比以前吃過的更香更好吃.🍶紫蘇梅酒 30
🍡
🔥炸物
唐揚魷魚鬚
天婦羅紅蝦

🍙食事
芝士年糕
明太子燒飯團

明太子燒飯團外層酥脆,紮實飯團有明太子魚香味和微辣口感

🐟刺身
中拖羅

▶️肉質厚實,亦不會太肥太膩,喜歡吃瘦一點的可以點來試試看

🥬燒野菜

雞軟骨
雞皮
雞腎
阿波味雞翼

🍶紫蘇梅酒 300ml(枝)
喝下去第一個感覺是紫蘇葉的香味跟梅的酸甜味非常融合,口腔留下柔和而持久的餘韻,本人亦都打算入貨購買在屋企慢享受
食物價格物有所值,味道亦非常合適,在一定的預算內也可以吃飽飽,環境亦非常之有格調,當日用餐亦見到不少人都是一班朋友一同享受晚上的歡樂時光

🌟非常推薦🌟

• 唐揚魷魚鬚
  • 燒豆腐
  • 燒芝士年糕
2023-12-26 16 views
【香港🇭🇰 太子】今晚嚟到太子嘅朝居酒屋真係太正啦!🍣🍜 佢嘅泡菜海鮮鍋真係好正,仲有新鮮豚腩片同烏冬,令人口水直流!😋😍 燒豆腐都好入味,夠香夠滑,一啖就入口!🔥🍢 試過佢哋嘅日本蜜桃果酒未?真係太甜太好飲喇!🍑🍹 加埋富士山柚子梳打,爽口又解膩!🍋💦 仲有海膽刺身,鮮甜滋味一流!🦪🌊 日本溫室茄子仔炸得香脆,外脆內軟,好開胃!🍆🔥 大葱雞肉串好juicy,夠香夠嫩,一串都唔夠食!🍗😋 最後,心太軟配白米雪糕就係完美嘅結尾啦!❤️🍨 真係一個食完就想再嚟嘅地方!絕對要推介比大家啦!👍🏻🌟.📌 朝 (#太子美食)#太子 大南街39號地舖#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #主題居酒屋 #朝ASA #太子 #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #串燒 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie #日本美食 #居酒屋
【香港🇭🇰 太子】

今晚嚟到太子嘅朝居酒屋真係太正啦!🍣🍜

燒豆腐都好入味,夠香夠滑,一啖就入口!🔥🍢

📌 朝 (#太子美食)
#太子 大南街39號地舖

2023-12-24 26 views
今年終於收爐,平日唔使返工梗係去花墟買行吓,行到攰就入咗太子大南街呢間居酒屋試吓。餐廳以黑夜星月為裝修主題,座位舒適而且有氣氛。先叫左個日本梅酒同玄米茶,再慢慢揀嘢食。薯仔沙律 造型好似一座雪山,薯蓉帶夥粒口感,幼滑入口即融,加左沙津醬、海苔木魚片碎同芝蔴份外惹味。伴以脆筒一齊食,十分開胃。海膽帆立貝海苔包大大隻厚實帆立貝,上面放上鮮甜海膽同脆卜卜嘅魚子,用海苔包住一啖放入口,大滿足。蕃薯南瓜天婦羅蕃薯同南瓜被一層薄薄嘅粉漿脆皮包裹住,外脆內軟。各帶少少自身嘅甜味。配埋柚子盬一齊食,味道更有層次感。牛舌厚切牛舌中間粉嫩,燒得恰到好處。配以鹽巴檸檬或自家芥末醬一樣好食。豚肉菜包卷爽脆生菜包住淋上特製惹味醬汁嘅豚肉,越食越開胃。明太子雞肉棒嫩滑雞肉混入雞軟骨令口感更豐富。配上明太子醬令味道大大昇華。泡菜海鮮鍋呢個絕對係冬天恩物。海鮮鍋材料包括扇貝、生蠔、鮮蝦、蜆、福袋年糕、秋葵、粟米各兩份,仲有菜。所有海鮮都十分鮮味;泡菜湯底辣辣地,好似打個邊爐咁最適合咁凍嘅天氣,食完成個人都暖返晒。居酒屋不但食物選擇多,而且樣樣海鮮都非常新鮮。晚上九點後入座仲有六折!下次宵夜可以再嚟嘆下。

海膽帆立貝海苔包

蕃薯南瓜天婦羅

牛舌

豚肉菜包卷
爽脆生菜包住淋上特製惹味醬汁嘅豚肉,越食越開胃。