2024-03-13 794 views
偶然都鍾意過大南街食嘢,貪佢好多錶位泊車❤️今次揀咗食呢間門口有個月亮咁型格嘅居酒屋😌海膽帆立貝海苔包刺身級嘅帆立貝勁肥厚,海膽鮮甜Creamy,仲有好多粒三文魚籽🥰朝邪惡玉子燒玉子燒呈現好靚嘅橙色😜睇落勁有食慾!蛋味香又滑溜,中間仲有好多芝士呀😈牛油燒帆立貝帶子控嘅我叫埋燒帆立貝,肥美嘅帆立貝配上牛油加燒汁加蒜香,大滿足😍牛舌份量比想像之中多,牛舌無燒過晒過晒龍,肉質爽口得黎好嫩🤤旁邊嘅赤味噌令到牛舌無咁油膩!蕃薯南瓜天婦羅天婦羅粉薄薄一層,番薯甘香、南瓜清甜💖點淮鹽食味道更加突出!黎到居酒屋梗係要叫各種各樣嘅串燒啦🏮豚腩串🌟厚切彈牙多肉汁,配上香蔥勁香口汁燒牛肋肉🌟口感嫩,濃味嘅燒汁都無蓋過牛肉嘅鮮味大葱雞肉串🌟雞肉煎到外脆內嫩,再配上京蔥嘅清香雞腎🌟口感爽脆有嚼勁,最啱送酒Sapporo Beer飲到濃郁麥芽香,最啱配各種各樣嘅肉類🍻富士山柚子梳打來自靜岡縣嘅柚子梳打,柚子味道好香濃,日本嘅汽水果然多氣啲🍾
偶然都鍾意過大南街食嘢,貪佢好多錶位泊車❤️

今次揀咗食呢間門口有個月亮咁型格嘅居酒屋😌

朝邪惡玉子燒

玉子燒呈現好靚嘅橙色😜睇落勁有食慾!
蛋味香又滑溜,中間仲有好多芝士呀😈

牛油燒帆立貝

牛舌

份量比想像之中多,牛舌無燒過晒過晒龍,肉質爽口得黎好嫩🤤
旁邊嘅赤味噌令到牛舌無咁油膩!

蕃薯南瓜天婦羅

天婦羅粉薄薄一層,番薯甘香、南瓜清甜💖
點淮鹽食味道更加突出!

黎到居酒屋梗係要叫各種各樣嘅串燒啦🏮

豚腩串🌟厚切彈牙多肉汁,配上香蔥勁香口
汁燒牛肋肉🌟口感嫩,濃味嘅燒汁都無蓋過牛肉嘅鮮味
大葱雞肉串🌟雞肉煎到外脆內嫩,再配上京蔥嘅清香
雞腎🌟口感爽脆有嚼勁,最啱送酒

Sapporo Beer

飲到濃郁麥芽香,最啱配各種各樣嘅肉類🍻

• 海膽帆立貝海苔包
  • 牛舌
  • 豚腩串
  • 大葱雞肉串
今日來位於太子大南街嘅居酒屋,餐廳裝修風格偏暗調,環境唔錯,幾有氛圍。食物方面就點左個五點刺身盛,有5種唔同既刺身,牡丹蝦幾甜,油甘魚夠鮮,仲有三文魚呑拿魚同海膽。海膽帆立貝包係用海苔包起之後可以直接放入口,口感非常好,海膽同帆立貝嘅味道互相交錯,再配合埋魚子流出嘅鹹味同鮮味,產生了非常好嘅化學效果。燒牛舌,配上芥茉同檸檬汁,可以一次過體驗香味酸味甜味牛肉味,再加上牛舌本身爽口嘅口感,非常美味。至於鹽燒虎蝦,就燒得幾香,蝦膏香口又甜然後係重頭戲柚子味噌燒羊架,上菜之後店員會即場加入醬汁,有一團火噴出嚟再燒一下羊架,畫面好靚好精彩,除左畫面靚之外,味道亦係上佳,肉質鮮嫩,火侯剛好,再有柚子嘅甜味同味噌嘅鹹味襯托羊肉味,令人食指大動😋最後仲叫左個芝士年榚同明太子燒飯糰,質量都唔錯!整體來說,餐廳嘅燒物極為出色,如果唔係食得飽嘅話真係再想叫多幾串串燒!▪️五點刺身盛 $288▪️海膽帆立貝海苔包 $128▪️牛舌(份) $98▪️鹽燒虎蝦(2隻) $48▪️柚子味噌燒羊架 $198▪️芝士年糕 $38▪️明太子燒飯團 $38▪️Sapporo Beer $68▪️日本果酒 (蜜桃) $58

▪️五點刺身盛 $288
▪️明太子燒飯團 $38
▪️Sapporo Beer $68
▪️日本果酒 (蜜桃) $58
2024-01-06 1290 views
上次去開大南街食cafe,已經留意到佢嘅門面幾有feel,今次食完覺得好滿意😍 係值得回訪嘅一家居酒屋。柚子酒 瀧五郎啜啜啫喱 ($218)柚子酒嘅酒精濃度係5-6度,啱哂同女仔朋友飲,柚子味重但飲落唔會好甜,而且質地係啫喱狀,感覺幾得意。🧀酒盗芝士 ($68)Salted-pickled Bonito Cuts第一次食,原來酒盜係一種鹽醃漬物嚟,食落咸咸地有d咬口,🧀芝士偏濃味帶有咸香,配合埋腐皮脆脆一齊食,係唔錯嘅下酒菜。海膽帆立貝海苔包(2件)($128)帆立貝勁厚肉!食落幾鮮但又冇俾海膽嘅鮮味搶focus。🦀甲羅燒 ($128)好足料!除咗蟹籽、奄春蛋,下面仲有蟹肉同蟹膏。本身食落啖啖蟹肉已經幾滿足,點知原來撈唔勻,食到咁上下發現個底仲有好多蟹膏🤣 汁燒雞心頂 ($38)雞心頂🐔食落少許爽口又有dd肉嘅口感,幾特別。 🐷明太子豚肉紫蘇串 ($38)豚肉易咬而且唔乾,咬落去明太子仲會湧出嚟添😍😍 🐟花魚一夜干 ($128)一夜干肉質幾嫩,味道夠濃但唔會好咸。 中間嘅大骨好脆,直接食埋都得🤣🐮鹽燒安格燒肉眼扒 ($248)推薦🙌 肉眼扒睇落乾身但食落又唔覺bo,中間粉紅色位置幾嫩,

柚子酒 瀧五郎啜啜啫喱 ($218)

🧀酒盗芝士 ($68)
Salted-pickled Bonito Cuts

海膽帆立貝海苔包(2件)($128)
帆立貝勁厚肉!食落幾鮮但又冇俾海膽嘅鮮味搶focus。

🦀甲羅燒 ($128)

汁燒雞心頂 ($38)
雞心頂🐔食落少許爽口又有dd肉嘅口感,幾特別。

🐷明太子豚肉紫蘇串 ($38)
豚肉易咬而且唔乾,咬落去明太子仲會湧出嚟添😍😍

🐟花魚一夜干 ($128)

🐮鹽燒安格燒肉眼扒 ($248)
推薦🙌 肉眼扒睇落乾身但食落又唔覺bo,中間粉紅色位置幾嫩,整體牛味都出,個人覺得點鹽同wasabi一齊食好得❤️

🍙燒明太子飯團 ($38)
飯團嘅兩邊燒到硬身有飯焦,整體味道好夠,加上燒過嘅明太子醬有加乘!

2024-01-04
  • 甲羅燒
  • 花魚一夜干
3 day(s) ago 0 views
呢一間日式居酒屋係位於太子近太子地鐵站,只要步行大概3分鐘就到。嚟到呢度覺得氣氛唔錯,一路食飯一路有歌聽。又有一啲情調,但又唔會黑鼆鼆😂幾好坐幾舒服,幾適合同朋友出嚟傾偈食飯。呢間居酒屋,有齊日本生蠔/刺身/特色小食/串燒/各類嘅日式酒/熱食/壽喜燒,好多選擇,所以一定揀到自己鍾意嘅。我分咗幾次order,一邊食一邊叫,職員態度都好殷勤,值得一讚。🌟 海膽帆立貝海苔包$128呢個海膽帆立貝上面仲有三文魚子,呢個係好鮮甜同埋係包冇錯嘅combination。👍🏼🌟 三文魚$58 油甘魚$68刺身10分厚切,鮮味,食完滿足的。🌟 自家製醬汁鵝肝豆腐$98下低係一件脆卜卜嘅豆腐,一口鵝肝都爆油脂,會想一次過食晒兩件,回味👍🏼🌟 日本果酒$58(柚子) 🍺 10分清新,冇叫錯,仲要好大杯,好啱夏天熱辣辣飲☺️🌟日本威士忌梅酒(杯)$78 🍹 朋友話好值得叫😂好飲。🌟岩手県米崎蠔 $78.0 @我食嗰隻鮮甜好滑嘟嘟,好肥美,加埋個醬汁甜甜酸酸好開胃。👍🏼🌟月見雞肉棒 $48啖啖肉,食完會覺得好滿足之選,加埋個蛋汁perfect。🌟豚肉紫蘇串 $38豚肉好好咬口,豚肉和脂肪分布平均,燒得好香,回味!

🌟 海膽帆立貝海苔包$128

🌟 三文魚$58 油甘魚$68
刺身10分厚切,鮮味,食完滿足的。

🌟 自家製醬汁鵝肝豆腐$98

🌟 日本果酒$58(柚子) 🍺
10分清新,冇叫錯,仲要好大杯,好啱夏天熱辣辣飲☺️

🌟日本威士忌梅酒(杯)$78 🍹
朋友話好值得叫😂好飲。

🌟岩手県米崎蠔 $78.0 @

🌟月見雞肉棒 $48
啖啖肉,食完會覺得好滿足之選,加埋個蛋汁perfect。

🌟豚肉紫蘇串 $38
豚肉好好咬口,豚肉和脂肪分布平均,燒得好香,回味!

🌟鹽燒白鰻串 $68
個皮燒得鬆脆,魚肉有彈性,口感好。

Enjoyable dinner

*no special discount offered by me the resto

Menu

• 月見雞肉棒
6 day(s) ago 0 views
在網上尋找在太子裡的日本餐廳,發現一間有格調,裝修彼特別,氣氛不錯,樓底高、環境舒適,很適合跟朋友一齊飲下、閒聊下的餐廳「朝」。 😋是日選擇:1️⃣海膽刺身🍽肉質嫩滑,味道清雅。 2️⃣燒味淋魚乾 🍽香噴噴,煙煙韌韌,沾上沙律醬,更有另一番味道。 3️⃣鹽燒油甘魚鮫 🍽油脂豐富,油香十足,啖啖肉,燒得很香口。 4️⃣慢煮廣島蠔配法包 🍽蠔又大、又肥美。法包脆身,特別的配搭。 5️⃣燒白鰻串 🍽魚皮香脆,魚肉帶點爽口,加上檸檬汁,更顯出味道。 6️⃣明太子雞肉棒 🍽外層明太子,內裡雞肉及軟骨,層次豐富。 7️⃣德島阿波尾雞翼 🍽皮脆肉嫩,有肉汁。 8️⃣蕃薯南瓜天婦羅 🍽外層脆漿薄身,入口香脆、鬆化。 9️⃣日本芝士年糕 🍽年糕入口軟滑、煙韌,香濃芝士味,很滋味。 🔟富士山柚子梳打、白桃果汁🍽清新芳香的柚子,香甜的白桃,味道清爽,香氣四溢。

😋是日選擇:
1️⃣海膽刺身
🍽肉質嫩滑,味道清雅。
2️⃣燒味淋魚乾
🍽香噴噴,煙煙韌韌,沾上沙律醬,更有另一番味道。
3️⃣鹽燒油甘魚鮫
🍽油脂豐富,油香十足,啖啖肉,燒得很香口。
4️⃣慢煮廣島蠔配法包
🍽蠔又大、又肥美。法包脆身,特別的配搭。
5️⃣燒白鰻串
🍽魚皮香脆,魚肉帶點爽口,加上檸檬汁,更顯出味道。
6️⃣明太子雞肉棒
🍽外層明太子,內裡雞肉及軟骨,層次豐富。
7️⃣德島阿波尾雞翼
🍽皮脆肉嫩,有肉汁。
8️⃣蕃薯南瓜天婦羅
🍽外層脆漿薄身,入口香脆、鬆化。
9️⃣日本芝士年糕
🍽年糕入口軟滑、煙韌,香濃芝士味,很滋味。
🔟富士山柚子梳打、白桃果汁
🍽清新芳香的柚子,香甜的白桃,味道清爽,香氣四溢。
2024-05-09
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
6 day(s) ago 0 views
原條池魚(刺身)嘩嘩嘩📣只能用新鮮同鮮甜黎形容,原條上賣相已經令到食慾大增。香蔥吞拿魚蓉卷一件一啖,滿口都係吞拿魚蓉,超級好味口感豐富,超滿足😌鹽燒虎蝦只要食材新鮮,加小小鹽已經令到隻虎蝦好好味😋牛油果蟹籽沙律食極都唔會厭嘅沙律,真係一個開胃前菜。甲羅燒蟹肉、蟹膏撈埋生鵪鶉蛋,夾埋脆到不得了嘅魷魚片,一定要食呀⋯⋯牛舌厚切的所以口感好好👍🏻生熟度又啱啱好,正😄明太子邪惡撈烏冬本身明太子個種鮮味,撈埋烏冬真係冇得輸。粟米燒一燒脆口加甜。飲品點左果酒同埋威士忌梅酒,好滿足的一個晚餐。
原條池魚(刺身

香蔥吞拿魚蓉卷
一件一啖,滿口都係吞拿魚蓉,超級好味口感豐富,超滿足😌

鹽燒虎蝦
只要食材新鮮,加小小鹽已經令到隻虎蝦好好味😋

牛油果蟹籽沙律
食極都唔會厭嘅沙律,真係一個開胃前菜。

甲羅燒

牛舌
厚切的所以口感好好👍🏻生熟度又啱啱好,正😄

明太子邪惡撈烏冬
本身明太子個種鮮味,撈埋烏冬真係冇得輸。

粟米
燒一燒脆口加甜。

飲品點左果酒同埋威士忌梅酒,好滿足的一個晚餐。
6 day(s) ago 0 views
今日突然好想食日本野,就決定去居酒屋,上網看看發現太子有一間性格居酒屋,就決定約朋友來試試。呢到店外都好多車位好方便。只係講logo已經覺得好有心思!野食同野飲嘅質數都好高,值得推介比大家!食物方面要左好多樣嘢酒盜芝士$68呢個好少居酒屋有,所以每次見到我都一定會點!因為真係太鍾意芝士上面嘅醃製物!鮟康魚肝 $68 好新鮮,有三塊,都算抵食。香蔥牛肉卷 $45裡面有好飽滿嘅香蔥!汁燒牛肋肉 $48 d肉冇鞋,幾好。牛舌 $98 有一大碟,口感好,夠入味,一流啊。清酒煮蜆 $88 好大碗,d蜆好大粒,好新鮮!唐揚魷魚鬚 $58 呢個一定係必點!超級無敵好吃!好酥脆,魷魚口感好好,加埋個醬汁又夠清新,配酒一齊食,真係好過癮!燒白鰻串 $68 我朋友話好好味,肉身夠厚。豚肉紫蘇串 $38 同日本芝士年糕 $38都不錯!明太子邪惡撈烏冬 $108 啲烏冬食得出係上等烏冬,口感好Q彈。飲品方面叫左兩杯酒精飲品,包括oolong hai $88 同whiskey umeshu $78。我個人就比較鍾意個梅酒,甜甜地好易入口。

食物方面要左好多樣嘢
鮟康魚肝 $68 好新鮮,有三塊,都算抵食。
香蔥牛肉卷 $45裡面有好飽滿嘅香蔥!
汁燒牛肋肉 $48 d肉冇鞋,幾好。
牛舌 $98 有一大碟,口感好,夠入味,一流啊。
清酒煮蜆 $88 好大碗,d蜆好大粒,好新鮮!
燒白鰻串 $68 我朋友話好好味,肉身夠厚。
豚肉紫蘇串 $38 同日本芝士年糕 $38都不錯!

2024-05-10 0 views
經朋友介紹嚟咗呢間居酒屋🏮試吓,的確係好唔錯,食材新鮮整得又好味,收工約埋三五知己嚟聚聚,飲吓酒,既可以食好嘢又可以比自己輕鬆一下ღ豆腐蕃茄沙律 豆腐好滑,加上冰涼嘅蕃茄同爽脆嘅沙律菜,清新爽口ღ 海膽帆立貝海苔包帆立貝肥厚微微炙燒過,加埋鮮甜海膽同鹹鮮味十足嘅三文魚籽,口感好豐富ღ信州味噌燒蠔香噴噴,散發著味增濃郁嘅香味生蠔燒到焦香,入口軟嫩惹味🤤ღ龍蝦尾天婦羅炸至金黃酥脆,食落脆嫩香口ღ明太子邪惡撈烏冬將鮮味濃郁嘅明太子撈上烏冬,睇起上嚟只係好簡單嘅配搭,但係食落真係邪惡又美味😋ღ串燒炸豆腐|香蔥牛肉卷|黑豚肉包溏心蛋明太子雞肉棒|月見雞肉棒串燒款式多,每款都好吸引🤩送酒一流炸豆腐酥脆嫩滑😋 牛肉加爽口香蔥,味道清香,香脆黑豚肉做外層包住香滑帶甜嘅溏心蛋,口感層次更分明雞肉棒好有咬口,加上明太子香濃惹味沾上蛋黃亦同樣美味😋有濃郁滑溜嘅口感🍻日本果酒山梨蜜桃🍑|青森蘋果@asaizakayahk

ღ豆腐蕃茄沙律
豆腐好滑,加上冰涼嘅蕃茄同爽脆嘅沙律菜,清新爽口

ღ 海膽帆立貝海苔包

ღ信州味噌燒蠔
香噴噴,散發著味增濃郁嘅香味
生蠔燒到焦香,入口軟嫩惹味🤤

ღ龍蝦尾天婦羅
炸至金黃酥脆,食落脆嫩香口

ღ明太子邪惡撈烏冬

ღ串燒
炸豆腐|香蔥牛肉卷|黑豚肉包溏心蛋
明太子雞肉棒|月見雞肉棒
串燒款式多,每款都好吸引🤩送酒一流

雞肉棒好有咬口,加上明太子香濃惹味

沾上蛋黃亦同樣美味😋有濃郁滑溜嘅口感

🍻日本果酒
山梨蜜桃🍑|青森蘋果

@asaizakayahk
1K
2024-05-06 0 views
今次去高質抵食居酒屋「朝」🎎.壽喜燒🍲牛肉質素一般🐄另外有蔬菜🥬雜菌🍄‍🟫🍄豆腐、大蔥、丸類🍢福袋、日本蛋🥚粉絲等🍜十分足料☺️.海膽帆立貝海苔包🥢新鮮海膽同帆立貝🧡加上芝麻同海苔,太滿足啦😋.軟殼蟹沙律🥗軟殼蟹酥脆香口🦀加上三文魚籽同沙律,不敗組合🤤.牛油燒帆立貝🐚略嫌牛油汁搶咗帆立貝嘅鮮味🥲.黑豚肉包溏心蛋🐖新奇又味道唔錯嘅組合🍳.鹽燒虎蝦🦐輕輕用鹽調味🧂更突出蝦肉嘅鮮味👍🏻.汁燒牛肋肉🐮牛味香濃😛肉質軟腍Juicy.香蔥牛肉卷🐂牛肉卷住大量香蔥😍口感扎實😉.信州味噌燒蠔🦪蠔肉鮮甜多汁😌味噌鹹甜.Gin Tonic🫚.富士山柚子梳打🍊
今次去高質抵食居酒屋「朝」🎎
軟殼蟹沙律🥗軟殼蟹酥脆香口🦀加上三文魚籽同沙律,不敗組合🤤
牛油燒帆立貝🐚略嫌牛油汁搶咗帆立貝嘅鮮味🥲
  • 信州味噌燒蠔
  • 串燒
  • 壽喜燒
  • 軟殼蟹沙律
今日係值得慶祝既日子,所以帶左朋友食好西🎉 朝 居酒屋🏮店內裝修有心思,型格日本風,座位闊落,服務周到。·͜· ︎︎ᕷ· - - · - - · - - ·🔸慢煮廣島蠔配法包 $128🔹海膽帆立貝海苔包$128🔸燒牛舌 $98.0🔹豚肉紫蘇串$38🔸香葱吞拿魚蓉卷$88🔹油甘魚刺身$68🔸左口魚邊刺身$78🔹酒盜芝士$68.0🔸 日本果酒 柚子味|蜜桃味 $58· - - · - - · - - ·🦪這個蠔很讚,湯入邊有啲橄欖油~感覺配埋法包好match 🏅🍘海膽帆立貝海苔包,仲有好多三文魚籽,好豐富!🍢燒物方面燒牛舌同埋豚肉紫蘇串,燒牛舌有個蜜糖芥末醬,仲有好多蔥🤩 個豚肉紫蘇串燒得好出色,個豚肉口感好好👍🏻➰刺身同卷物方面正常發揮另外叫左個酒盗芝士🧀鹹香嘅芝士配薄脆,送酒幾得意( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )🍹 日本果酒 - 柚子味|蜜桃味 飲品方面,想讚下個酒~難得慶祝所以我哋小酌一杯🍻 果酒係清香,唔會好假甜味,柚子味會回甘,蜜桃清香🍑🏅最後發現原來舖頭做緊三周年優惠,所以好抵食! ~9點前8折,9點後6折~覺得可以回訪· - - · - - · - - ·個人整體評價📝/巧吃:8/10✨/價
🔸慢煮廣島蠔配法包 $128
🔹酒盜芝士$68.0
🔸 日本果酒
柚子味|蜜桃味 $58
· - - · - - · - - ·

🍘海膽帆立貝海苔包,仲有好多三文魚籽,好豐富!

個豚肉紫蘇串燒得好出色,個豚肉口感好好👍🏻
刺身同卷物方面正常發揮

2024-04-25
  • 慢煮廣島蠔配法包
  • 豚肉紫蘇串
2024-04-26 73 views
個個都知我最鍾意食日本野🥰原來太子有間咁靚既居酒屋🤩全店以月亮做主題環境舒服~一路食一路談心ing勁有feel😌💜三點刺身盛-時令新鮮刺身,厚切超滿足~💜朝邪惡玉子燒-日本卵蛋味濃郁,加埋拉絲芝士perfect match🤩💜清酒煮蜆-蜆肉超飽滿肥美又冇沙🤤💜牛肉壽喜燒-牛肉份量多,甜豉油汁配埋日本卵汁真係冇得輸👍🏻💜日本果酒(山梨蜜桃)-易入口好啱女仔飲,好似果汁咁但有微醺感覺🍑💜富士山柚子梳打🍊

💜三點刺身盛-時令新鮮刺身,厚切超滿足~
💜清酒煮蜆-蜆肉超飽滿肥美又冇沙🤤
💜富士山柚子梳打🍊
三點刺身盛
牛肉壽喜燒
日本果酒(山梨蜜桃)
2024-04-17
三點刺身盛
牛肉壽喜燒
日本果酒(山梨蜜桃)
  • 壽喜燒
2024-04-26 55 views
太子隱世居酒屋 𓊈朝𓊉.呢度環境好舒服,樓底高,燈光偏暗,播住經典廣東歌,好適合三五知己飲住酒暢所欲言。.❥ 清酒煮蜆 $𝟠𝟠每粒都脹卜卜,好肥美湯底好鮮甜唔覺意飲咗大半碗🤭.❥ 牛舌 $𝟡𝟠◭ 推薦 ◮肉質好Q彈,外層微焦點埋檸檬汁或芥末送酒一流🍸.❥ 自家製醬汁鵝肝豆腐 $𝟡𝟠◭ 推薦 ◮鵝肝柔軟細膩入口即溶好正啊😍口感同豆腐好融合配埋自家製醬汁一齊食回味無窮.❥ 慢煮廣島蠔配法包 $𝟙𝟚𝟠廣島蠔用慢煮方法烹調口感鮮嫩軟腍,唔會乾身將蠔放在法包上面一齊食蠔汁滲落法包,非常鮮甜.❥ 牛肉壽喜燒 $𝟚𝟚𝟠好足料,牛肉份量都好大牛肉嘅脂肪同壽喜燒的甜味鹹甜交融,唔錯.❥ 燒白饅串 $𝟞𝟠魚皮燒到脆口一啖咬落去魚肉油香滲出嚟點埋檸檬汁是重點味道不能抗拒.❥ Sapporo Beer $𝟞𝟠❥ 清森蘋果酒 $𝟝𝟠去居酒屋當然要啤一啤佢蘋果酒好啱女士飲用👍🏻
太子隱世居酒屋 𓊈朝𓊉
❥ 清酒煮蜆 $𝟠𝟠
每粒都脹卜卜,好肥美
湯底好鮮甜
唔覺意飲咗大半碗🤭

❥ 牛舌 $𝟡𝟠
◭ 推薦 ◮
肉質好Q彈,外層微焦
點埋檸檬汁或芥末

回味無窮
自家製醬汁鵝肝豆腐

❥ 慢煮廣島蠔配法包 $𝟙𝟚𝟠
廣島蠔用慢煮方法烹調
口感鮮嫩軟腍,唔會乾身
將蠔放在法包上面一齊食
蠔汁滲落法包,非常鮮甜
慢煮廣島蠔配法包

❥ 牛肉壽喜燒 $𝟚𝟚𝟠
好足料,牛肉份量都好大
牛肉嘅脂肪同壽喜燒的甜味

自家製醬汁鵝肝豆腐
慢煮廣島蠔配法包
燒白饅串
  • 自家製醬汁燒豆腐
「前菜」🚩自家製慢煮雞肝$58🫶🏻 — 唔好以為好腥味,剛剛相反好鮮好甘香,配以Wasabi 以為自己食緊魚生。「沙律」🚩軟殼蟹沙律$78— 唔會咬落去一口粉,好多蟹🦀 肉「料理」🚩自家製醬汁鵝肝燒豆腐 $98—鵝肝嘅醬汁漏落豆腐到,好滿足😌 真係食出高潮🫦「刺身」🚩海膽帆立貝海苔包 $128— 海膽帆立貝呢個組合,只要新鮮都不會出大錯,一口咬落去那種感覺,你懂的🫦🥲「豚」🚩黑豚肉包溏心蛋 $55一燒到脆卜卜的豚肉包住軟軟多汁的溏心蛋,肉汁和蛋漿的交融🫦「串燒」🚩大蒽雞肉串$35— 燒肉汁味道好味🤤燒肉時間也剛剛好🌟🌟「A4和牛壽喜燒」$228🌟🌟🚩這個價錢食到這個級別的和牛,我無從投訴了,看圖片都可以看到肉質幾靚,肥瘦平均🫦
「前菜」

「串燒」
🚩大蒽雞肉串$35— 燒肉汁味道好味🤤燒肉時間也剛剛好

🌟🌟「A4和牛壽喜燒」$228🌟🌟

2024-03-15
太子依間「朝Asa」嘅食物出品唔錯,當中海膽帆立貝海苔包、鹽燒虎蝦串燒都好高CP值,部分串燒選材亦係比較罕見嘅,幾特別,不過對於甜品拼盤有少少失望。*此餐廳收取加一服務費。A4和牛薄燒(單點$158),肉汁飽滿,油脂部分食落入口即化,配以蒜片、檸檬汁、香蔥、海鹽,牛味更加突出。海膽帆立貝海苔包2件(單點$128),表面鋪有香蔥、芝麻,帆立貝好大隻肉質半生熟,食落好新鮮,海膽口感Creamy,味道不腥,三文魚籽味道鹹鮮,配以紫菜食用,口感豐富。軟殼蟹沙律(單點$78),軟殼蟹即叫即炸,內有三文魚籽、生菜、車厘茄、辣味美乃滋。唐揚魷魚鬚(單點$58),炸粉口感薄身,內有海苔調味,魷魚肉質彈牙,配以醬汁食用,味道鹹酸,即使擺放咗一段時間,口感仍然香脆。蟹肉茶碗蒸(單點$58),表面鋪滿蟹肉,食落有鮮味,配料包括有三文魚籽、冬菇、鳴門卷,雞蛋口感滑溜,食落充滿高湯味道。鹽燒虎蝦2隻(單點$48),蝦肉肉質爽口,味道鮮甜,蝦殼燒到好脆卜卜,可以食用。茄子(單點$38),採用嫩茄子製作,體積好迷你,表面鋪有芝麻、自家製麵豉燒醬汁,食落好香口。燒明太子飯糰(單點$38),表面鋪有明太子醬,味道微辣,

*此餐廳收取加一服務費。

燒明太子飯糰(單點$38),表面鋪有明太子醬,味道微辣,飯焦口感薄脆,飯粒口感軟硬適中。

日本芝士年糕(單點$38),口感外香脆內煙韌,芝士拉絲味道鹹香,配以紫菜食用,味道更佳。

甜品拼盤(單點$158),抹茶芝士蛋糕,口感綿密,抹茶味道濃香;日本二期作白米雪糕,略嫌米味欠奉,奶味醇厚;日本天日鹽味雪糕,海鹽味道雪糕食落好清新。

Highball雞尾酒(單點$88),飲落好清爽。

高知柚子日本果酒(單點$68),味道香甜,容易入口。
  • 海膽帆立貝海苔包2件
  • 茄子
  • 鹽燒虎蝦
  • 海膽帆立貝海苔包
2024-04-23 22 views
Weekend Dinner 漬物拼盤 $68漬物可以四選二,味道出色,我們選擇了以下兩款:龍蝦沙律有啖啖龍蝦肉配上蟹籽和沙律醬,鮮甜美味。山葵八爪魚濃郁的芥末和鮮味八爪魚是開胃的前菜,八爪魚爽口彈牙。蕃薯南瓜天婦羅 $45蕃薯及南瓜味道香甜,外層脆漿薄身,入口香脆鬆化。鹽燒油甘魚鮫 $128油甘魚鮫經過鹽燒後,肉質嫩滑,油香十足,香口美味,配上檸檬汁及柚子醋醬油,味道更清爽。阿波美雞翼 $32日本德島產的雞翼燒烤後,皮脆肉嫩,咬開有很多肉汁。香蔥牛肉卷 $45 肥美的牛肉包裹住清爽的香蔥,味道香口又不油膩。月見雞肉棒 $48焦脆的雞肉棒由雞肉及雞軟骨混合而成,口感豐富。再加上美味的月見汁及蛋黃,是美味的組合。燒飯團 $32外層烤得香脆帶點焦香,有鹹香醬油的味道,配上香脆紫菜,是簡簡單單的滋味。明太子邪惡撈烏冬 $108鹹香的明太子配忌廉烏冬,是邪惡的味道。牛肉壽喜燒 $228甜甜的壽喜燒醬汁配上不同的蔬菜及牛肉,加上日本生蛋黃,味道不錯。飲品選擇了日本山梨蜜桃果酒 ($58)富士山柚子梳打 ($58),前者易入口,有蜜桃果香,後者清香香甜。靜岡蜜瓜 $68蜜瓜清甜多汁,作為飯後甜品很
Weekend Dinner

漬物拼盤 $68
漬物可以四選二,味道出色,我們選擇了以下兩款:
龍蝦沙律
有啖啖龍蝦肉配上蟹籽和沙律醬,鮮甜美味。
山葵八爪魚
濃郁的芥末和鮮味八爪魚是開胃的前菜,八爪魚爽口彈牙。

蕃薯南瓜天婦羅 $45
蕃薯及南瓜味道香甜,外層脆漿薄身,入口香脆鬆化。

鹽燒油甘魚鮫 $128

阿波美雞翼 $32
日本德島產的雞翼燒烤後,皮脆肉嫩,咬開有很多肉汁。

香蔥牛肉卷 $45
肥美的牛肉包裹住清爽的香蔥,味道香口又不油膩。

月見雞肉棒 $48

燒飯團 $32

明太子邪惡撈烏冬 $108
鹹香的明太子配忌廉烏冬,是邪惡的味道。

牛肉壽喜燒 $228

靜岡蜜瓜 $68
蜜瓜清甜多汁,作為飯後甜品很滿足!

餐廳裝潢以黑色為主調,型格有特色,由內到外都加入了不少日式裝飾,有日系風情。