滾得囍宮廷火鍋小炒

Big Boils Club
Restaurant: Big Boils Club
Terms & Details:
滾得囍宮廷火鍋小炒,位於北角,好有宮廷特色既新派火鍋,中式傳統宮廷裝修⛩️餐牌淨係特色手工鍋底都好多選擇好吸引,咸豐酸菜魚湯鍋 、康熙花膠雞湯鍋、順治特色卜卜蜆湯、光緒瑤柱冬瓜濃湯等,好吸引🌟飲杯生啤慢慢揀🍻🐻勞蘇食🐻推介 —— 康熙花膠雞湯鍋,淨係聽到堅持選用龍崗雞熬 8個鐘以上,雞炒過湯燉過,見到個金湯湯底口水已流🤤外加半隻半熟雞,仲有…一大塊花膠🫶🏻食花膠湯火鍋居然唔係用花膠碎塊,係一大塊係你面前剪開加落湯度,就係豪氣🙌🏻金湯煲滾飲得,香濃雞湯,花膠又滑,正👍🏻雞件半熟飲完湯淥一淥就可以連湯食,又滑又好味😎必食手切本地牛頸脊(細),賣相好靚,牛肉油脂紋靚,肉質相當唔錯,食落牛味濃😍黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮),新鮮炸起,咸蛋黃味香到一個點,即刻偷食😝又脆又好味,充滿咸蛋黃既滋味,落一落湯即食,正到一個點🐒滾得囍宮廷餃子拼盤,幾款餃子都又鮮又好味,菜苗帶子餃同和牛餃都相當高質,仲可以食晒唔同味,正👏🏻手打蝦滑,彈牙又濃味,推介😗食埋靚靚雜菜拼盤,配依個湯底無得輸啦🥳高質手工邊爐,好味又高質,啲食物超有特色,湯底都多到試唔晒😳必食既宮廷式火鍋!✨

手工蝦滑
雜菜拼盤

手工蝦滑
雜菜拼盤
據說火鍋嘅歷史由商周開始,直至清朝時,乾隆皇帝同大部分港人一樣,都係邊爐控,而火鍋更升格成為皇室食物。如果想感受宮廷式嘅火鍋體驗,唔洗坐時光機嘅,喺北角嘅滾得囍宮廷火鍋,以宮廷風格設計,加上高質嘅食材,聚會打卡都非常適合呢!花膠雞湯底湯底滾起後,咩都唔好理,飲啖湯先!湯底絕不馬虎,用咗大量鮮雞同花膠經歷數小時熬製,所以味道濃郁,充滿骨膠原,重點係飲完唔會覺得口喝,唔經唔覺就飲咗好多碗呢!另外,值得一讚嘅係,餐廳無將熬製嘅湯料上枱,而係另上半隻雞同大量花膠,所以食嘅時候唔會見到熬到半溶嘅材料,亦可以keep住湯底有新鮮嘅食材繼續熬製。至於花膠非常厚身,索湯後非常軟綿,超好味呢!黃金雙拼黃金雙拼即係即叫即炸嘅鹹蛋炸響鈴同鹹蛋炸魚皮。上枱嘅時候,明明飲緊湯,但係見到熱辣辣嘅黃金雙拼,手上嘅嘢都即刻放低。兩款炸物都非常香脆,加上鹹蛋嘅加持,邪惡得嚟又完全忍唔住口。鹹蛋炸魚皮建議唔好占湯,直接食係最正架!手切本地牛頸脊牛頸脊嘅油脂分布平均,肉味香濃,輕輕一淥就食得!滾得囍宮廷餃子拼盤餃子全手工製作,包括和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韮菜豬肉餃、馬蹄冬菇豬肉餃、芋泥豬肉餃,總共10粒。每款餃子都

花膠雞湯底

手切本地牛頸脊
牛頸脊嘅油脂分布平均,肉味香濃,輕輕一淥就食得!

滾得囍宮廷餃子拼盤
餃子全手工製作,包括和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韮菜豬肉餃、馬蹄冬菇豬肉餃、芋泥豬肉餃,總共10粒。每款餃子都非常特別,爆晒汁,而我哋就特別鍾意馬蹄冬菇豬肉餃,馬蹄嘅爽脆口感、冬菇嘅鮮香味、加上豬肉嘅油香,真係刺激味蕾,非常豐富。

水魷
每次打邊爐,我哋都鍾意食水餃,鍾意佢爽口彈牙嘅口感。

滾得囍豐盛雜菜拼盤
蔬菜拼盤非常豐富,每樣都有啲,而且擺盤精美,真係完美又豐富嘅一餐。
2024-03-14
2024-02-19 571 views
新年同屋企人去啲喜慶嘅地方打邊爐就最正🤤 裝修係宮廷風 仲有得着古裝影相留念🙆🏻‍♀️個名好意頭 唔使自己買嘢食prep 好爽💁🏻😎傳統得黎幾新穎 擺盤又靚可以一戰‼️❣️嘉慶椰子藏雞濃湯鍋 $318椰子雞鍋係老少咸宜嘅選擇🥥 係我食過最fancy🫣 擺到美人出浴咁 用腐皮包住椰子雞 有朵花仲有乾冰😂 噴煙噴咗起碼1分鐘包你影得切🌬️椰子湯鹹甜鹹甜煮咩都得 雞肉份量都好多💁🏻‍♀️❣️本地牛頸脊騸牯牛肉 $318騸牯牛係罕見㗎 少有得食🥺 油花超靚 勁有牛味🐮 ❣️滾得囍餃子拼盤 $148調味有特色‼️ 和牛芝士一口餃/新鮮菜苗帶子餃/韮菜豬肉餃/馬蹄冬菇豬肉餃/芋泥豬肉餃最特別係和牛芝士 和牛簡直好似食緊漢堡肉咁油香🧀 馬蹄冬菇非常爽口 長輩一定鍾意😍芋泥豬肉軟軟的有啲唔慣 不過芋頭味好香💁🏻‍♀️❣️滾得囍豐盛雜菜拼盤拼盤非常抵食每樣有啲😍 隻碗係菜嘅形狀好得意😂🥬 木耳粟米蓮藕蕃茄 西洋菜娃娃菜生菜乜都有🌽🥕🍅🥬新鮮到好似街市買咁 媽媽表示滿意🥳❣️黃金雙拼 $88秘製鹹蛋黃醬超級邪惡😈 鹹蛋味濃郁 魚皮同響鈴炸得好靚 脆到asmr咁😚 唔敢食太多返唔到轉頭🤡❣️足料竹蔗茅根竹蔗茅根水好飲又唔會太甜
個名好意頭 唔使自己買嘢食prep 好爽💁🏻😎

❣️滾得囍豐盛雜菜拼盤
新鮮到好似街市買咁 媽媽表示滿意🥳

❣️黃金雙拼 $88

❣️足料竹蔗茅根
竹蔗茅根水好飲又唔會太甜 大大jar share就最啱💁🏻‍♀️-

• 黃金雙拼
  • 本地牛頸脊騸牯牛肉(細)
  • 嘉慶椰子藏雞濃湯鍋
  • 和牛芝士一口餃
  • 滾得囍餃子拼盤
2024-02-04 659 views
二訪呢!呢間位於北角嘅火鍋店「滾得囍宮廷火鍋小炒」裝潢充滿中式宮廷風,火鍋店提供左不同款式嘅宮廷衣服比小朋友cosplay一下,仲可以係門口嘅龍椅影相打卡。座位好闊落,坐得好舒服,整體環境舒適,好適合一班朋友來聚會,而店員服務態度好好,會主動問你有無咩需要。來到坐低睇個menu,見到部份菜式名稱都加入宮廷元素,好有趣🤗店員都隨即遞上各式火鍋醬料👍康熙花膠雞湯鍋 (半隻) $318必食!火鍋店的招牌花膠雞湯鍋🐔,女士至愛❤️堅持選用龍崗雞每天新鮮熬製,除了雞味濃郁之外,花膠更含有大量骨膠原🤗 店員會將一大塊花膠剪開放入湯底,然後先喝湯,再放入雞件到湯底,雞件皮脆肉軟,肉質滑溜溜🥰本地牛頸脊騸牯牛肉 (細) $318騸牯牛俗稱「肥牛」,泛指1歲前已閹割的黃牛,口感較軟滑甘香。而牛頸和肩胛之間的牛頸脊,油脂分佈平均,嫩滑有咬口。滾得囍餃子拼盤 (10粒) $138餃子拼盤共有10粒,包括和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、菲菜豬肉餃、馬蹄冬菇豬肉餃同芋泥豬肉餃,每款各兩粒。餃子粒粒都皮薄飽滿,和牛肉味濃郁加芝士,味道豐富;菜苗帶子餃味道好鮮甜;菲菜豬肉餃同馬蹄冬菇豬肉餃都用上半肥瘦豬肉,口感豐富多

康熙花膠雞湯鍋 (半隻) $318
必食!火鍋店的招牌花膠雞湯鍋🐔,女士至愛❤️
康熙花膠雞湯鍋 (半隻)

本地牛頸脊騸牯牛肉 (細) $318

滾得囍餃子拼盤 (10粒) $138
餃子粒粒都皮薄飽滿,和牛肉味濃郁加芝士,味道豐富;菜苗帶子餃味道好鮮甜;菲菜豬肉餃同馬蹄冬菇豬肉餃都用上半肥瘦豬肉,口感豐富多汁;芋泥豬肉餃食得到芋泥香氣,一邊咬到鹹香的芋頭粒,一邊食到豬肉嘅鮮味。
#滾得囍餃子拼盤 (10粒)

沙白蜆 $88
沙白蜆啖啖肉,味道鮮甜滑嫰又無沙,蜆肉肉厚脹卜卜,打邊爐一流👍

黃金雙拼 $88
即係 黃金炸魚皮 同 黃金響鈴,份量不少,非常足料,鹹蛋味重,而且能夠做到鹹蛋醬附在炸魚皮同響鈴表面,並呈流沙狀態,而且係新鮮炸起的,熱辣辣時食,真係份外美味。

滾得囍豐盛雜菜拼盤 $78
雜菜拼盤拼砌得像花盤咁色彩繽紛,包括有粟米、蕃茄、雲耳、蓮藕、菜心、娃娃菜、通菜同生菜等,份量好多!

足料竹蔗茅根 (一渣) $78
竹䉀茅根味道清潤,生津鮮渴,啱晒打邊爐時候飲用。
足料竹蔗茅根 (一渣)
2024-01-29
Dinner
康熙花膠雞湯鍋 (半隻)
本地牛頸脊騸牯牛肉 (細)
#滾得囍餃子拼盤 (10粒)
滾得囍豐盛雜菜拼盤
足料竹蔗茅根 (一渣)
找遍全港島終於找到一間滿意的花膠雞火鍋,裝修主打宮廷風有顏值,成班朋友影相很有氣氛,不止是吃環境,但係食物質素竟然出奇地高,本地牛頸脊騸牯牛肉好吃,得讓人感動,決定了這間會一直回訪金黃色的一鍋花膠雞是今天的主角,濃郁敦厚的湯底還有大大塊的花膠,煮火鍋先來喝一口雞湯實在太暖胃了,三黃雞就算有久煮也很嫩滑🍽️花膠雞半隻🍽️手切本地牛頸脊(細)🍽️滾得囍宮廷餃子拼盤和牛芝士餃超好食.ᐟ.ᐟ ‌‎拼盤有齊五種口味啱晒餃子愛好者🍽️滾得囍宮廷手打丸拼盤🍽️黃金雙拼黃金炸魚皮同響鈴都係落單後即炸,上菜時熱烘烘仲沾滿黃金醬,鹹蛋黃落得毫不留情,無論就咁食或者浸湯都出色🍽️滾得囍豐盛雜菜拼盤份量超級大,兩個人根本食唔晒,蔬菜類別繁多,有我最鍾意食嘅油麥菜同娃娃菜,菜心蕃茄西洋菜粟米蓮藕等等都應有盡有,🍽️竹蔗茅根生津清熱,更加罕有地提供熱嘅選擇飲落去超級溫暖清甜,個人認為打邊爐必點—————————————————滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

🍽️花膠雞半隻

🍽️手切本地牛頸脊(細)

🍽️滾得囍宮廷餃子拼盤

🍽️滾得囍宮廷手打丸拼盤
滾得囍宮廷手打丸拼盤

🍽️黃金雙拼

🍽️滾得囍豐盛雜菜拼盤

—————————————————

滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)
北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2024-01-13
$400 (Lunch)
滾得囍宮廷手打丸拼盤
  • 滾得囍豐盛雜菜拼盤
  • 本地牛頸脊騸牯牛肉(細)
3 day(s) ago 0 views
最近一兩年宮廷火鍋同港式湯底大行其道,今次黎到滾得囍主要是沖住花膠雞湯底而黎。花膠雞火鍋,頂級養生滋補。花膠充滿膠原蛋白,可以補充皮膚營養。店員拎出一大塊花膠,慢慢剪,再逐塊逐塊放入煲入面。湯底呈奶黃色,煮過一輪之後,店員提示可以先飲幾啖湯再食埋花膠。花膠煮得好腍,湯底濃郁,令人一口再一口。之後再加上雞肉,雞是三黃雞,滿滿的蛋香質和雞肉。湯頭之後變得更加鮮甜醇厚,又暖胃,雞件又多肉又滑。再來說手切本地牛頸脊,這可是精選的高端部位。牛頸肉質細膩,富有口感。餃子拼盤可以滿足各種口味,有芋頭、白菜、肉類,足料又飽肚。鹹蛋黃炸魚皮和鹹蛋黃炸響鈴都好好食,淥一陣就食得,脆卜卜。蔬菜拼盤好大盤,有五六種菜。另點了竹庶芧根下火,不會太甜,清熱解油膩。整體而言,火鍋大餐內容豐富,材料新鮮優質,特別係花膠雞極養顏。

餃子拼盤可以滿足各種口味,有芋頭、白菜、肉類,足料又飽肚。

鹹蛋黃炸魚皮和鹹蛋黃炸響鈴都好好食,淥一陣就食得,脆卜卜。

蔬菜拼盤好大盤,有五六種菜。

另點了竹庶芧根下火,不會太甜,清熱解油膩。

2024-05-22 0 views
今日黎到北角打邊爐,裝修華麗帶宮廷風就吸引左我入去康熙花膠雞湯鍋湯底帶著濃郁的雞香。雞肉鮮嫩多汁,配上花膠的滋味,湯底更添鮮美。每一口都能品嚐到雞肉的鮮甜和花膠的韻味,令人回味無窮。這道菜所使用的雞肉新鮮且肉質細嫩,湯底的熬煮技巧使其更加美味,展現了食材的新鮮和火鍋的精湛烹飪技巧手切本地牛頸脊牛肉切割得均勻細軟,入口即化。每一片牛肉都帶有豐富的牛肉香味,肉質鮮嫩多汁。這道菜所使用的本地牛肉新鮮且質量上乘滾得囍宮廷餃子拼盤這道拼盤包含了多款精緻的宮廷風味餃子,每一個都是一個小小的驚喜。和牛芝士一口餃帶來了濃郁的牛肉香氣和芝士的濃郁滑膩,口感豐富。新鮮菜苗帶子餃則將鮮嫩的帶子肉和蔬菜的清甜完美結合,令人愉悅。黑松露野菌餃以其獨特的黑松露香氣和野菌的鮮美,給人一種奢華的享受。每一款餃子都經過精心製作,味道純正,食材新鮮黃金雙拼(響鈴及炸魚皮)金沙響鈴和炸魚皮為特色,帶來了口感豐富和獨特的風味。金沙響鈴外層酥脆,內裡軟綿,帶有微妙的咸香。炸魚皮炸得酥脆,每一口都讓人愛不釋手豐盛雜菜拼盤拼盤上的各種蔬菜色彩鮮豔,新鮮度極高。每一片蔬菜都保持了其原有的鮮甜味道,口感豐富。這道菜提供了豐富的營養和口
今日黎到北角打邊爐,裝修華麗帶宮廷風
就吸引左我入去

手切本地牛頸脊

滾得囍宮廷餃子拼盤

黃金雙拼(響鈴及炸魚皮)

豐盛雜菜拼盤

拼盤上的各種蔬菜色彩鮮豔,新鮮度極高。每一片蔬菜都保持了其原有的鮮甜味道,口感豐富。這道菜提供了豐富的營養和口感,同時展現了火鍋店對於食材新鮮度的重視
2024-05-14 7 views
加班工作後於家附近的火鍋店宵夜,晚上8:45後入座七八折店內裝潢大走宮廷風路線,環境舒適,古典幽雅門口位置放了一張金色龍椅及古裝服飾供食客影相打卡以滿清皇宮日常為概念,火鍋爐具及青花瓷器餐具展現氣派精緻九宮格醬料盆選擇多,自行調配乾淨衛生康熙花膠雞湯窩含有大量骨膠原,養顏又美味本地牛頸脊騸牯牛肉油脂分佈平均,賣相精緻滾得囍餃子拼盤共十粒,新鮮包製,餡料爆滿即炸響鈴口感脆卜卜,油而不膩,脆而不散秘製鹹蛋黃醬黃金雙拼極邪惡,即食或放湯均保持咸香冰凍藍妹生啤金黃通透,香氣突出,順喉且回甘足料竹蔗茅根火候足夠,清熱袪濕,生津止渴
加班工作後於家附近的火鍋店宵夜,晚上8:45後入座七八折
店內裝潢大走宮廷風路線,環境舒適,古典幽雅
門口位置放了一張金色龍椅及古裝服飾供食客影相打卡
以滿清皇宮日常為概念,火鍋爐具及青花瓷器餐具展現氣派
精緻九宮格醬料盆選擇多,自行調配乾淨衛生
康熙花膠雞湯窩含有大量骨膠原,養顏又美味
康熙花膠雞湯窩
本地牛頸脊騸牯牛肉油脂分佈平均,賣相精緻
本地牛頸脊騸牯牛肉
滾得囍餃子拼盤共十粒,新鮮包製,餡料爆滿
滾得囍餃子拼盤
即炸響鈴口感脆卜卜,油而不膩,脆而不散
即炸響鈴
秘製鹹蛋黃醬黃金雙拼極邪惡,即食或放湯均保持咸香
秘製鹹蛋黃醬黃金雙拼
冰凍藍妹生啤金黃通透,香氣突出,順喉且回甘
藍妹生啤
足料竹蔗茅根火候足夠,清熱袪濕,生津止渴
足料竹蔗茅根
秘製鹹蛋黃醬黃金雙拼
藍妹生啤
足料竹蔗茅根
2024-05-14 8 views
呢間位於北角嘅火鍋店都開咗一段時間,之前都嚟過幾次今次再嚟整體食物質素都keep到!餐廳裏面裝修充滿宮廷風,而且都係卡位,坐得闊落同舒服。佢火鍋湯底都幾多選擇,今次揀咗康熙花膠雞湯,呢個都算係餐廳嘅招牌,店員會將大大塊嘅花膠剪好放喺湯底,先飲湯,個金湯煲得好鮮甜,仲有陣陣骨膠原,然後再加埋啲雞件入去,雞件肥美不過略嫌少少唔夠滑。至於火鍋材料,我哋都嗌咗幾款一齊share:本地牛頸脊騸牯牛肉賣相好靚,上碟會用乾冰形式,牛油紋理幾均勻,肉味香濃,輕輕淥一淥就食得宮廷餃子拼盤共有10隻,有和牛芝士,菜苗帶子,韭菜豬肉,馬蹄冬菇豬肉同芋泥豬肉味,我比較鍾意菜苗帶子同韭菜豬肉餃,餡料多而且食落幾清新黃金雙拼係即叫即炸嘅鹹蛋黃魚皮同響鈴,兩款炸物都炸得非常香脆,加埋鹹蛋黃嘅加持勁邪惡但又好好味,響鈴淥一淥索咗啲湯就可以食得,而鹹蛋黃炸魚皮就建議就咁食,咁樣先最正我哋仲嗌咗雜菜拼盤解油膩,整體裝修同食物質素都keep到水準
呢間位於北角嘅火鍋店都開咗一段時間,之前都嚟過幾次

2024-05-06 13 views
其實呢間火鍋我嚟過好多次,冇計,要就返舊同事放工…“滾得囍宮廷火鍋小炒”,可以話係北角名店。宮廷式嘅火鍋佢差唔多係始祖,不過平日嚟到都係冇咩人😅 可能一般人會覺得一個靚靚嘅湯底加啲肉已經唔平。但係佢而家做緊優惠,全單-200再九折,另外會員生日有支白酒送,我又用埋之前儲落嘅積分換西班牙豬肉,最後5百幾兩人就落到樓,真係超級平!如果正價咁食我都會覺得肉痛…食物方面,佢個花膠雞湯真係好豐富,又好飲,絕對唔差過嗰啲所謂雞湯嘅始祖。豬肉就正常地好食,而我覺得佢啲餃同丸都做得唔錯,每一款都有啲特色,響鈴亦都相當有水準(所以我次次嚟都會叫)。嚟呢度最緊要係留意佢啲優惠,可以同啲咩一齊用,同埋記得儲積分,咁樣就可以maximize餐飯嘅性價比!
其實呢間火鍋我嚟過好多次,冇計,要就返舊同事放工…

2024-04-22
2024-05-05 4 views
裝修極具中國傳統宮廷古典風格嘅火鍋店每個座位都用木製屏風分隔 夠哂私隱提供唔同古代宮廷嘅衫 可以坐喺龍椅拎住聖旨影相👑 有多款特色火鍋 火鍋名用皇帝名命名 好特別我揀咗 👑康熙花膠雞湯鍋(半隻)🐔用上龍頭火鍋爐具好大片花膠 比我塊面更大 仲要有兩大塊可以先淥咗花膠 飲兩碗花膠湯養顏淨係食花膠已經飽飽地🐓之後淥埋半隻龍崗雞 雞肉肉質嫩滑 🥩本地牛頸脊騸牯牛肉賣相好有氣勢 仲御膳房牌仔 啱哂打卡牛肉肉質肥美嫩滑 牛味香濃 🥚 秘製鹹蛋黃醬黃金雙拼 非常邪惡嘅小食 份量好多 有兩種食法炸響鈴同炸魚皮 痴滿鹹蛋黃醬 好惹味口感香脆 可以點一點湯食 味道同樣香口🤍手打珍珠帶子墨魚丸 手打鮮墨魚丸非常彈牙 加埋珍珠帶子粒口感豐富 推薦😋🦀 滾得囍餃子拼盤 好有驚喜嘅餃子拼盤 每隻皮薄餡靚 ✨馬蹄冬菇豬肉餃 ~馬蹄爽口 加埋冬菇口感味道豐富✨韭菜豬肉餃~韭菜味道好香 ✨芋泥豬肉餃~配搭好特別 好飽肚✨新鮮菜苗帶子餃 ~菜苗新鮮鮮甜 爽口✨和牛芝士一口餃~和牛牛味好香濃🥗滾得囍五色拼盤有蕃茄、蓮藕、節瓜、紫淮山片、馬鈴薯🍹竹蔗茅根 食火鍋飲番杯竹蔗茅根 解熱解渴 好清甜

裝修極具中國傳統宮廷古典風格嘅火鍋

✨芋泥豬肉餃~配搭好特別 好飽肚
✨新鮮菜苗帶子餃 ~菜苗新鮮鮮甜 爽口
✨和牛芝士一口餃~和牛牛味好香濃

🥗滾得囍五色拼盤
有蕃茄、蓮藕、節瓜、紫淮山片、馬鈴薯

🍹竹蔗茅根
火鍋飲番杯竹蔗茅根 解熱解渴 好清甜
有朋友喺外國返嚟,帶左佢去呢間好有特色嘅宮廷火鍋店,鍾意影靚相嘅朋友仲可以着住宮廷服,一邊打卡一邊食嘢。今次試咗呢幾款都好好味:🟣花膠雞湯鍋呢個雞湯真係真材實料,除咗有半隻雞嘅份量,仲有超大塊花膠,真係淡淡都係骨膠原!放上雞塊之後仲可以當雞湯一齊飲,真係好滋補養顏❤️而且雞件仲非常之滑,睇得出係靚雞!🔵手切本地牛頸脊本地牛好鮮味,而且牛味重,油脂分佈啱啱好,唔會太肥👍🏻🟢黃金雙拼(炸響鈴及炸魚皮)味道真係一流,即叫即炸,超重咸蛋黃味,淥一下就可以食㗎啦!❤️❤️❤️🟡得囍宮廷餃子拼盤餃子拼盤有菜苗帶子同和牛餃,兩款都好足料,夠晒彈牙!👍🏻

🟣花膠雞湯鍋
而且雞件仲非常之滑,睇得出係靚雞!

🔵手切本地牛頸脊
本地牛好鮮味,而且牛味重,油脂分佈啱啱好,唔會太肥👍🏻

🟢黃金雙拼(炸響鈴及炸魚皮)

🟡得囍宮廷餃子拼盤
餃子拼盤有菜苗帶子同和牛餃,兩款都好足料,夠晒彈牙!👍🏻
2024-05-03 5 views
今日我去咗打邊爐,真係食到好滿足!首先,我點咗康熙花膠雞湯鍋,佢用咗半隻雞同一隻手掌咁大嘅花膠,真係好豐富。雞湯鍋裡面嘅湯汁好鮮甜,雞肉又滑又嫩,花膠更係滋味十足。我仲試咗手打黃金流心鮮蝦丸,呢隻餐廳嘅招牌菜之一。四粒丸子每一粒都好彈牙,鮮蝦嘅鮮味爆發,令人回味無窮。黃金雙拼亦都係我今日嘅心頭好!響鈴同魚皮都用秘製鹹蛋黃醬炸出嚟,味道鹹香香脆脆,每一口都好有滿足感。滾得囍餃子拼盤一共有十粒餃子,包括豬肉餃同蔬菜餃。餃子皮薄脆,餡料鮮美,每一口都好有嚼勁,令人回味無窮。最後,我試咗本地牛頸脊騸牯牛肉,佢係限定菜式。牛肉細細塊,但肉質鮮嫩多汁,每一口都能夠品味到牛肉嘅美味。最後,我點咗杯足料竹蔗茅根同滾得囍豐盛雜菜拼盤。拼盤上有蕃茄、蓮藕、粟米同生菜白菜。

😍聖旨到!請接旨🔖⋄⋄😜聖旨到聖旨到📜奉命一班👯朋友👯去 #北角滾得囍 踩場🐾🐾🐾今日放左工同一班朋友去打邊爐,玩味感十足,有得食又有得玩,超正!⋄火鍋店大玩宮廷氣派,除左裝修之外,用具,擺設,就連menu都貫徹始終,認真厲害👍🏻😍⋄店內仲提供華服體驗區及龍椅等佈景給拍攝之用,滿滿中華文化氣氛,相當有特色❤️⋄⋄====—====—====—====—✦ 醬料 ✦先來醬料調味,有XO醬、蒜蓉、蔥花、芫荽、沙茶醬、辣椒等等任君選擇😋⋄✦ 湯底 ✦🐥🍲康熙花膠雞湯鍋($338/半隻)堅持選用100-120日龍崗雞,每日熬製8個鐘以上成為鮮味湯底,師傅仲用傳統燉湯方法將另一部分龍崗雞先燉5個鐘,燉完再將雞肉爆鑊炒出香氣同時炒走多餘雞油同雜質~再連同燉湯精華加入湯底熬製,難怪味道特別鮮甜美味👅花膠大大碟,滿滿骨膠原,超開心😃⋄✦ 牛肉 ✦🥩本地牛頸脊騸牯牛肉($338/細)牛種的純度以及油花分布均勻,肉質特別香嫩,牛肉取自牛隻的前胸肋骨部位,肉質結實帶油筋且油脂甚多 😍⋄✦ 餃子 ✦🥟滾得囍宮廷餃子拼盤($148)餃子非常有特色啊,即叫即包,皮薄餡鮮,新鮮美味精緻😍和牛芝士一口餃|新鮮菜苗帶子餃

😍聖旨到!請接旨🔖

====—====—====—====—
✦ 醬料 ✦

✦ 湯底 ✦
🐥🍲康熙花膠雞湯鍋($338/半隻)

堅持選用100-120日龍崗雞,每日熬製8個鐘以
上成為鮮味湯底,師傅仲用傳統燉湯方法

花膠大大碟,滿滿骨膠原,超開心😃

✦ 牛肉 ✦
🥩本地牛頸脊騸牯牛肉($338/細)

✦ 餃子 ✦
🥟滾得囍宮廷餃子拼盤($148)
餃子非常有特色啊,即叫即包,皮薄餡鮮,新鮮美味精緻😍

和牛芝士一口餃|新鮮菜苗帶子餃|韮菜豬肉
餃|馬蹄冬菇豬肉餃|芋泥豬肉餃

✦ 手打丸 ✦
🐙手打珍珠帶子墨魚丸・八粒($128)

手打丸子相當有特色,爽滑彈牙的墨魚丸內夾着珍珠帶子,鮮味口感倍升😜

✦ 炸物 ✦
🐟🫔黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)($88)

黃金炸響鈴及魚皮即叫即炸,酥香脆口,再配上秘製鹹蛋黃醬,流沙感一流🤘🏻🤘🏻

✦ 蔬菜 ✦
🥗滾得囍豐盛雜菜拼盤($128)

蔬菜拼盤非常豐富,有粟米、蕃茄、雲耳、娃娃菜、油麥菜和唐生菜等,色彩鮮艷,健康又豐富😍👍🏻

✦ 飲品 ✦
🎋竹蔗茅根 ($78/渣)

打邊爐梗係唔少得清熱嘅飲品啦,呢度嘅飲品都係自家製,絕無味精,可以放心飲用👍🏻👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:滾得囍宮廷火鍋小炒’
📍地址:北角馬寶道33號馬寶學林1樓116-125號舖
2024-04-11
  • 滾得囍宮廷餃子拼盤
  • 康熙花膠雞湯鍋
  • 手打珍珠帶子墨魚丸
  • 手切本地牛頸脊(細)
  • 滾得囍餃子拼盤
餐廳風格好古色古香,環境好舒服好闊落,服務都好好,食物質素都幾出色,整體都好滿意👍🏻☺️打邊爐🍲火鍋湯底係最大既靈魂人物,我地就簡左椰子藏雞湯鍋🩷,椰香好清甜,未打邊爐前就飲左3碗先😋手切本地牛頸脊(細)牛香味好濃郁,愈咬牛香愈出,雖然係細,但份量都幾多🤓滾得囍宮廷餃子拼盤最中意就係呢啲拼盤系列,咩都可以試下咁👍🏻,各款都幾好食😋黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)好出色,都炸得好香脆👍🏻,直接食已經無得頂🤤滾得囍豐盛雜菜拼盤都幾多款式順德魚腐飲品就叫左竹蔗茅根,都好夠清甜

手切本地牛頸脊(細)
牛香味好濃郁,愈咬牛香愈出,雖然係細,但份量都幾多🤓

滾得囍宮廷餃子拼盤
最中意就係呢啲拼盤系列,咩都可以試下咁👍🏻,各款都幾好食😋

黃金雙拼(即炸響鈴及炸魚皮)
好出色,都炸得好香脆👍🏻,直接食已經無得頂🤤

滾得囍豐盛雜菜拼盤都幾多款式

順德魚腐

飲品就叫左竹蔗茅根,都好夠清甜