大滾友火鍋

Big Boil's Club
Restaurant: Big Boil's Club
Terms & Details:
2024-05-24 10 views
💖 大滾友火鍋 (元朗)✨元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️又黎食大滾友😋,次次行過都排長龍,今日落雨見冇乜人就同老公試下walkin🥰,好彩有位‼️-半隻花膠雞湯🐣 $318今次一如既往揀咗花膠雞湯底,我哋兩個人揀半隻雞就夠🤓,濃郁鮮美😌滋補養生。花膠食落去好彈牙充滿膠質🥰,雞肉滑溜。最緊要就係個湯底我哋由頭飲到落尾😋-牛肉拼盤🐃 $418上次食佢個牛肉拼盤覺得幾好!因為咩部位嘅肉都會有少少😚唔使只係食一款咁dry🤭,一口牛食落去好Juicy👍🏻-手打鮮牛丸🐮 $72今次叫咗牛肉丸,味道真係好濃郁,好香牛肉味😳,我同老公好快咁樣就爭住食晒😌-伊比利亞橡果豬🐷 $168上次我就少食豬肉,今次我就試返多少少😍發覺原來豬肉勁好味🤩,厚度唔會話太厚所以六幾秒就熟咗可以食得😚,唔會鞋口😎-大滾友雜菜拼盤🥬 $98每一次嚟都覺得呢一兜菜好抵食😏,又係咩菜都有啲😚,最唔少得嘅就係娃娃菜啦!除此之外仲有油麥菜、生菜、蕃茄、粟米、芋頭等等🤗,提前放喺湯底入邊仲要勁甜😉-沙白蜆🐚$7810粒大粒蜆😝除咗可以湯底鮮味之外仲可以食到大大粒蜆肉😆。-自家製足料竹蔗

💖 大滾友火鍋 (元朗)
✨元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖

-半隻花膠雞湯🐣 $318

-牛肉拼盤🐃 $418

-手打鮮牛丸🐮 $72

-伊比利亞橡果豬🐷 $168

-大滾友雜菜拼盤🥬 $98

-沙白蜆🐚$78
10粒大粒蜆😝除咗可以湯底鮮味之外仲可以食到大大粒蜆肉😆。

-自家製足料竹蔗茅根🥕 $78
一揸竹蔗茅根夠晒我哋兩個人飲😚好清甜。

-火焰焦糖豆腐花🔥
甜品就更加唔少得呢個豆腐花啦!即叫即整‼️面頭嗰層焦糖薄脆令到成個豆腐花😋生色不少。

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-05-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 花膠雞湯鍋
又黎打邊爐啦~ 去旅行嗰陣時勁掛住大滾友既花膠雞湯鍋🐓返嚟緊係要會一會佢啦😚花膠雞湯鍋有半隻雞 同埋勁多塊厚身花膠仲有一大煲鮮甜雞湯😋店員會喺你面前剪好一塊塊靚花膠落雞湯 煮大約10分鐘 就可以試吓湯底先🍲 原汁原味勁好飲之後就可以將雞件逐啲加落去雞肉嫩滑 一啲都唔嚡口 呢個個湯底真係世一! 每個人嚟到都一定要試呀!🫶🏻.牛肉拼盤有好多款不同部位嘅牛 包括有牛舌 骰仔牛 黃喉 雪花肥牛 牛板鍵等等🐂牛舌好彈牙 點少少辣椒豉油已經好好味骰仔牛咬落juicy 油花香氣十足牛板鍵牛味香濃 有咬口.伊比利亞橡果豬又俗稱豚肉界嘅和牛食落一啲都唔似豚肉 咬落好腍身而且肉味濃郁 絕對冇平時我好驚嗰陣豬味👍🏻手打鵝肝墨汁墨魚丸好彈牙 入面真係有粒鵝肝喺度 款式非常特別.澳洲帶子片晶瑩剔透而且厚身 下湯十零秒就食得 鮮甜美味。.最後當然唔少得甜品 就係火焰焦糖豆腐花啦!🤩細細桶既豆腐花上面加啲黃糖 加少少酒再點火🔥好似火焰雪山咁 睇得又食得 豆腐仲好滑添!🤤
花膠雞湯鍋有半隻雞 同埋勁多塊厚身花膠

牛板鍵牛味香濃 有咬口

伊比利亞橡果豬又俗稱豚肉界嘅和牛
食落一啲都唔似豚肉 咬落好腍身而且肉味濃郁
絕對冇平時我好驚嗰陣豬味👍🏻

澳洲帶子片晶瑩剔透而且厚身 下湯十零秒就食得 鮮甜美味。

最後當然唔少得甜品 就係火焰焦糖豆腐花啦!🤩
細細桶既豆腐花上面加啲黃糖 加少少酒再點火🔥
好似火焰雪山咁 睇得又食得 豆腐仲好滑添!🤤
2024-03-10
Lunch
🌟港鐵元朗站H出口 11分鐘路程🌟#元朗雞地 #元朗鳳攸南街 #鳳攸南街 #打邊爐「大滾友」一直都喺元朗好出名 呢日難得同朋友聚餐 就專登揀咗嚟呢度打邊爐啦兩個人咩都想食吓 結果眼闊肚窄 叫到成枱都係嘢😂😂首先係個湯底 🧡#排骨山濃湯鍋果個酸嘅程度 就好似泰國菜嗰個排骨山一樣 最正就係 呢個湯底有好多好多芫荽👍🏻👍🏻排骨仲要炆到好腍 都算入味🧡#牛肉拼盤- 一次過食晒牛嘅唔同部位 - 骰子牛肉粒- 牛骨髓- 牛舌片- 澳洲和牛金錢展- 手切頂級安格斯牛肉🧡#伊比利亞橡果豬- 淨係上碟已經好驚喜- 用咗古代皇帝造型帽嘅碟去盛載- 伊比利亞豬都幾鮮甜🧡#蔬菜拼盤- 用上好多唔同種類嘅蔬菜 好似油麥菜唐生菜🧡#精緻水魷魚- 水魷魚好新鮮 爽口又彈牙🧡#手打鮮牛肉丸- 免治肉嘅比例好多 食得出真係新鮮牛肉整成🧡#火焰焦糖豆腐花- 有少少視覺效果 喺鋪滿左黃糖嘅豆腐花上面 點火 - 豆腐花雖然唔係太滑 但係有好濃嘅豆香味 👍🏻👍🏻🧡#Stella生啤- 呢度有Stella飲呀🥹🥹🙊🙊勁大杯🍺🍻
🌟港鐵元朗站H出口 11分鐘路程

🧡#Stella生啤
- 呢度有Stella飲呀🥹🥹🙊🙊勁大杯🍺🍻
2024-03-04
Dinner
天氣咁凍❄️新界仲要低多𝟐度🥶我真係頂唔住啦,最岩就係打邊爐啦🍲店內環境幾有特式,行古色古香裝修風格🏺野食真材實料🙆🏻‍♀️大部係又打到卡📷坐既卡位又夠闊落,約埋一班人食都唔錯🤗~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🍲 湯底 🍲款式有十幾款可揀,部份係期間限定❣️每款湯底都係自家熬製🔥唔係味精湯✨份量十足!▪雪白誘人 • 龍躉片木瓜魚湯 ($298)仙氣湯底,噴住煙上😶‍🌫️個湯勁甜,飲完白白滑滑🧏🏻‍♀️記得要飲番𝟐碗湯先開始打邊爐呀🥄中間位置放左厚厚既龍躉片🐟底下係大大個木瓜🧡湯底仲有大量芽菜 • 金菇...配料.▪牛肉拼盤 ($418 • 細)同樣係仙氣,噴住煙上😶‍🌫️牛既質素都好好,味濃 • 夠新鮮🐃(牛頸脊 • 牛小排 • 安格斯 • 牛舌 • 牛柳粒 • 牛黃喉...)每款都有番一定數量,𝟐 - 𝟑個人𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞都夠,多人既話就嗌大𝐒𝐢𝐳𝐞啦😎.▪手打鵝肝墨汁墨魚丸 ($72/4粒)手打夠彈牙,中間真係有鵝肝粒🦆.▪伊比利亞橡果豬 ($168)油花夠,食落唔會韌🐖.▪大滾友雜菜拼盤 ($98)食多𝐝唔同色既蔬菜,夠晒健康💃🏻生菜🥬 • 油麥菜
天氣咁凍❄️新界仲要低多𝟐度🥶
我真係頂唔住啦,最岩就係打邊爐啦🍲
店內環境幾有特式,行古色古香裝修風格🏺
野食真材實料🙆🏻‍♀️大部係又打到卡📷
坐既卡位又夠闊落,約埋一班人食都唔錯🤗

🍲 湯底 🍲
款式有十幾款可揀,部份係期間限定❣️
每款湯底都係自家熬製🔥唔係味精湯✨份量十足!
▪雪白誘人 • 龍躉片木瓜魚湯 ($298)
仙氣湯底,噴住煙上😶‍🌫️
個湯勁甜,飲完白白滑滑🧏🏻‍♀️
記得要飲番𝟐碗湯先開始打邊爐呀🥄
中間位置放左厚厚既龍躉片🐟底下係大大個木瓜🧡
湯底仲有大量芽菜 • 金菇...配料
雪白誘人 • 龍躉片木瓜魚湯
雪白誘人 • 龍躉片木瓜魚湯

▪牛肉拼盤 ($418 • 細)
同樣係仙氣,噴住煙上😶‍🌫️
牛既質素都好好,味濃 • 夠新鮮🐃
牛肉拼盤

▪手打鵝肝墨汁墨魚丸 ($72/4粒)
手打夠彈牙,中間真係有鵝肝粒🦆

▪伊比利亞橡果豬 ($168)
油花夠,食落唔會韌🐖
伊比利亞橡果豬

▪大滾友雜菜拼盤 ($98)
食多𝐝唔同色既蔬菜,夠晒健康💃🏻
生菜🥬 • 油麥菜 • 紫淮生 • 木耳 • 粟米🌽 • 蕃茄🍅 • 金菇...

▪大滾友響鈴拼盤 ($88)
𝟑條金沙🧡 • 𝟑條原味💛
快手渌幾秒食又得,就咁食又得🥢
大滾友響鈴拼盤

讚讚位💕店員姐姐勁窩心❤️‍🔥
以下𝟐樣本身係凍。天氣勁凍,見地𝟐個都係女仔,主動話幫我地整熱🔥唔好飲凍。滋潤感加倍🆙
▪竹蔗茅根 ($78/渣)

▪木瓜雪耳糖水 : 雪耳煲到起晒膠🥣
木瓜雪耳糖水

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
牛肉拼盤
  • 雪白誘人 • 龍躉片木瓜魚湯
2023-12-12 940 views
大滾友一直都係我元朗打邊爐心目中既No. 112 月梗係要黎涮下涮下啦疫情過左甘耐,仍然保留烚餐具依個舉動真係令人食得安心又放心❤️‍🔥玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)大大塊花膠店員幫手剪開先放落鍋底度,滾起飲左湯先湯底好鮮甜!!食埋花膠真係滿滿骨膠原之後先再落埋d 雞本身d 雞其實已經熟左所以滾一陣已經食得,保持肉質嫩滑~❤️‍🔥牛肉拼盤(細)我樣樣都想試d, 牛肉拼盤就岩哂牛黃喉點滾都係好爽口牛肉粒就要滾耐d 先會淋身牛味好濃郁❤️‍🔥伊比利亞橡果豬依款油花比例岩岩好唔會太肥,食落肉味夠口感又唔太韌❤️‍🔥日本廣島蠔隻隻都好飽滿食落夠creamy,配合埋湯底一流❤️‍🔥黃金藏嬌和牛墨魚丸依款好特別,外面有好多墨魚條食落比較彈牙入面就有粒和牛,所以咬開d 牛味就湧出黎真係好特別❤️‍🔥雜菜拼盤每種菜都有d粟米又夠甜❤️‍🔥木瓜雪耳糖水最後食埋糖水就好滿足夠足料,雪耳爽口木耳又甜
大滾友一直都係我元朗打邊爐心目中既No. 1
12 月梗係要黎涮下涮下啦

疫情過左甘耐,仍然保留烚餐具依個舉動
真係令人食得安心又放心

❤️‍🔥玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)
大大塊花膠店員幫手剪開
先放落鍋底度,滾起飲左湯先
湯底好鮮甜!!食埋花膠真係滿滿骨膠原
之後先再落埋d 雞
本身d 雞其實已經熟左
所以滾一陣已經食得,保持肉質嫩滑~

❤️‍🔥牛肉拼盤(細)
我樣樣都想試d, 牛肉拼盤就岩哂
牛黃喉點滾都係好爽口
牛肉粒就要滾耐d 先會淋身
牛味好濃郁

❤️‍🔥伊比利亞橡果豬
依款油花比例岩岩好
唔會太肥,食落肉味夠
口感又唔太韌

❤️‍🔥日本廣島蠔
隻隻都好飽滿
食落夠creamy,配合埋湯底一流

❤️‍🔥黃金藏嬌和牛墨魚丸
依款好特別,外面有好多墨魚條
食落比較彈牙
入面就有粒和牛,所以咬開d 牛味就湧出黎
真係好特別

夠足料,雪耳爽口
木耳又甜

2023-12-11
Dinner
今日專登同朋友入元朗打邊爐,必揀大滾友無誤👍🏻大大份又適合打卡😍湯底揀咗特色卜卜蜆鍋,一上枱非常打卡able😍全部蜆都大大隻,滾起後好快開哂口👍🏻冇沙又鮮甜🤤湯底加入大量芹菜、芽菜、蒜蓉、辣椒🌶️好惹味!醬料盤好精緻👍🏻手拍青瓜辣得過癮🥒$428大滾友牛肉拼盤🐮細份分量都好多👍🏻牛柳粒/牛頸脊/牛舌/雪花肥牛/牛黃喉/牛腱🤤牛頸脊同肥牛油脂分布比例唔錯👍🏻入口好重牛香👍🏻牛柳粒同牛腱有咬口👍🏻牛舌同牛黃喉就好爽口😋$72手打鵝肝墨汁墨魚丸🍡彈牙嘅墨汁丸包住軟軟嘅鵝肝,入口滿滿鵝油香🤤🤤正$228伊比利亞橡果豬🐽薄薄嘅豬肉片肥瘦均勻👍🏻 碌一碌就食得👍🏻$118大滾友雜菜拼盤🥬有木耳/蓮藕/生菜/油麥菜/粟米/金菇/娃娃菜/蕃茄😆 份量超多!$88陳年花雕醉雞🐥雞肉嫩滑,超香花雕酒醃到入哂味🥂$78竹蔗茅根🍹以為細細壺好快飲哂,點知飲到最後都仲有👍🏻唔會太甜好解渴👍🏻餐廳仲會免費送火焰焦糖豆腐花作為甜品🤤加入冧酒燒熱依然入口順滑🤤滿意的一餐~

湯底加入大量芹菜、芽菜、蒜蓉、辣椒🌶️好惹味!

醬料盤好精緻👍🏻手拍青瓜辣得過癮🥒

$428大滾友牛肉拼盤🐮

$72手打鵝肝墨汁墨魚丸🍡
彈牙嘅墨汁丸包住軟軟嘅鵝肝,入口滿滿鵝油香🤤🤤正

$228伊比利亞橡果豬🐽
薄薄嘅豬肉片肥瘦均勻👍🏻 碌一碌就食得👍🏻

$118大滾友雜菜拼盤🥬

$88陳年花雕醉雞🐥
雞肉嫩滑,超香花雕酒醃到入哂味🥂

$78竹蔗茅根🍹

滿意的一餐~
  • 特色卜卜蜆鍋
  • 手打鵝肝墨汁墨魚丸
  • 伊比利亞橡果豬
  • 大滾友牛肉拼盤
2024-05-22 0 views
下雨天清涼的天氣,忽然好想打邊爐,呢間中午做緊六八折,好吸引。火鍋最佳拍擋九宮格配料,推蔫蔥油增香。花膠雞湯鍋底:滋補的花膠雞湯鍋。服務員將花膠剪成細件,入口軟滑。雞件足料,半隻份量已經十分驚人。大滾友什菜拼盤:包括生菜、油麥菜、槐山、娃娃菜、玉米、金針菇等,蔬菜吸收湯鍋的精華,軟淋可口。大滾友響鈴拼盤:兩種口味的響鈴各款三位,原味放入湯鍋進食,另一款響鈴香脆可口,外層佔滿咸蛋黃,食到大家停不了手。大滾友牛肉拼盤:牛肉拼盤集合了各種部位的牛肉,經過烹煮,即煮即食,口感鮮嫩多汁,搭配特製的醬汁更是增添了層次感。伊比利亞橡果豬:這道橡果豬可說是餐廳的招牌菜之一。豬肉部位精挑細選,肉質細緻柔嫩,帶有淡淡的香氣。經過慢烹煮,表層酥脆,入口即化。手打鵝肝墨汁墨魚丸: 鵝肝釀入墨魚丸中,揉合出不同的口感和風味。鵝肝的濃郁香醇與墨魚丸的軟嫩質感形成絕妙的搭配。竹蔗茅根湯:由雪櫃拿出,仍然保持冰凍,帶來清涼而解渴。豆腐花:火灸豆腐花非常有誠意,火紅旺旺的燒焦面層焦糖,帶點酒香,味道豐富,帶來甜蜜的結合。

火鍋最佳拍擋九宮格配料,推蔫蔥油增香。

花膠雞湯鍋底:

大滾友什菜拼盤:

大滾友響鈴拼盤:

大滾友牛肉拼盤:

伊比利亞橡果豬:

手打鵝肝墨汁墨魚丸:

竹蔗茅根湯:
由雪櫃拿出,仍然保持冰凍,帶來清涼而解渴。

豆腐花:
2024-05-19 0 views
在港式火鍋為主打的餐廳,真正讓我感受到了火鍋的獨特魅力。首先,湯底是玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)。這款湯底的特點是雞湯鮮甜,並且使用了新鮮嫩滑的雞肉,經過事先處理,使其八成熟。品嚐時,濃郁的雞湯香氣彌漫在整個鍋中,讓人食指大動。喝下一口湯底,滋味鮮美,回味無窮。接下來是主打的大滾友牛肉拼盤(細)。這個拼盤提供了部位齊全的牛肉選擇,滿足了不同人的各種願望。肉質肥美,質素高,每一片牛肉都散發出誘人的香氣。無論是涮煮還是爆炒,牛肉的口感都十分出色,入口即化,讓人忍不住一次次回味。店長推介的伊比利亞橡果豬也是不可錯過的美味。這道菜擺盤浮誇,肉味濃郁,沒有臊味,而且肉質彈牙。每一口都能品味到豬肉的鮮美,令人陶醉其中。伊比利亞橡果豬獨特的風味絕對會成為您火鍋體驗的亮點之一。除了肉類,大滾友還提供了豐富的雜菜拼盤。生菜、娃娃菜、金菇等各種新鮮蔬菜應有盡有,給火鍋增添了豐富的色彩和營養。這些蔬菜經過精心挑選和處理,保持了它們的原始風味和口感,讓人在享受美食的同時也注入了健康的元素。在吃火鍋時,少不了一些美味的小吃。這家店的手打蟹子鮮蝦丸是我強烈推薦的一道。這些丸子勁彈牙,入口即化,吃起來十分爽滑。蟹肉
在港式火鍋為主打的餐廳,真正讓我感受到了火鍋的獨特魅力。

在吃火鍋時,少不了一些美味的小吃。這家店的手打蟹子鮮蝦丸是我強烈推薦的一道。這些丸子勁彈牙,入口即化,吃起來十分爽滑。蟹肉和鮮蝦的結合,讓這道小吃散發出獨特的海鮮風味,絕對是火鍋中的一大亮點。

如果您想要嚐一些特別的小吃,那麼黑松露蟹肉餃絕對不容錯過。這些餃子采用真材實料,餡料中充滿了鮮美的蟹肉和黑松露的香氣。一咬下去,餃子皮薄餡多,口感鮮甜,黑松露的香味在口中綻放,令人回味無窮。

最後,店家自家製的足料竹蔗茅根湯也是一道令人驚艷的佳餚。這道湯品足料十足,清熱解渴,讓人在火鍋過程中享受到清爽的口感。
2024-05-17 0 views
元朗見到呢間火鍋店都幾多人排隊以及上網嘅評論都好似好正面,所以一出嚟試一試! 火鍋湯底普通正常,配料亦都係正常冇乜太大嘅驚喜! 但係店員嘅服務質素有待改善,如果佢哋少多啲就會比較好
[✨元朗大滾友·高質宮廷風火鍋🥘]#大滾友火鍋 #元朗🔸特色卜卜蜆鍋 $238蜆肉新鮮肥美,而且份量都好多;亦有大量芽菜同唐芹,湯底極之鮮甜,真係可以當湯飲完再開始打邊爐😊💞🔸大滾友牛肉拼盤(細) $428一個拼盤就可以試到唔少部位🤤除左比較常見嘅牛頸脊、牛舌外,仲有牛骨髓、牛肉粒同牛黃喉等等,口感獨特得黎牛味亦好濃郁,雖然我地只係叫左細份,但都好夠2個人食😘👍🔸伊比利亞橡果豬 $228豬肉肉質柔嫩,肥瘦均勻,肉味都好濃郁👍🔸大滾友雜菜拼盤 $118拼盤有粟米、蕃茄、生菜、娃娃菜等等,選擇好豐富。配搭埋佢個咁鮮甜嘅蜆肉湯底,真係健康得黎又美味💯🔸手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒) $72墨魚丸真材實料,爽口彈牙,鵝肝味道出奇地同墨魚丸好夾,唔錯🤩💕🔸陳年花雕醉雞 $88醉雞好高質,食落陣陣嘅酒味回甘,好正呀!🔸醬芥 $26/位————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結宮廷風裝修,連餐具器皿都做到一絲不苟,好細心💞食材高質,款式都好豐富!鍾意打邊爐嘅朋友真係值得黎一試🥰📍大滾友火鍋🏠元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
[✨元朗大滾友·高質宮廷風火鍋🥘]

#大滾友火鍋 #元朗

🔸特色卜卜蜆鍋 $238

🔸大滾友牛肉拼盤(細) $428

🔸伊比利亞橡果豬 $228
豬肉肉質柔嫩,肥瘦均勻,肉味都好濃郁👍

🔸大滾友雜菜拼盤 $118

🔸手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒) $72

🔸陳年花雕醉雞 $88
醉雞好高質,食落陣陣嘅酒味回甘,好正呀!

🔸醬芥 $26/位

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍大滾友火鍋
🏠元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖

2024-05-12 9 views
好耐無來大滾友啦!突然掛住就來打邊爐🍲環境中國風,餐牌玩味十足!.呢到野食絕對要相機食先📸香滑豆乳濃湯鍋中間三朵腐皮做成的玫瑰花🌹煙霧彌漫好igable!入面有好多龍躉和蜜瓜🍈真材實料,飲落鮮甜相當出色👍🏻.牛肉拼盤和伊比利亞橡果豬一樣好igable打卡一流📸靚靚擺盤加上煙好迷幻!未食先興奮😆兩盤肉好高質,豬就好淋身 ,牛拼盤有牛舌、雪花牛、牛黃喉、牛肉粒、牛頸脊、安格斯牛肉、澳洲和牛金錢展,超級豐富!最愛雪花牛牛味濃厚有咬口,第一次食牛黃喉超爽口大愛!.其他菜式都好好味,大滾友雜菜拼盤份量十足,手打蟹籽鮮蝦丸勁彈牙,黑松露蟹肉餃真係皮薄餡靚,好足料味道濃厚🤤再飲番杯自家制竹蔗茅根正,最後甜品火焰焦糖豆腐花開心打卡又好味,甜絲絲大滿足😌

2024-05-09 9 views
今日又同朋友去左大滾友打邊爐, 我就叫左花膠雞湯鍋, 店員落咗超多塊花膠係濃厚既雞湯到, 原汁原味好鮮甜, 仲有半隻雞, 可以逐件放落去, 雞肉嫩滑, 牛肉拼盤有唔同牛嘅部位, 包括牛舌, 牛柳粒, 雪花肥牛, 牛板鍵, 整體油花分布平均, 牛味香濃, 口感柔滑, 手打鵝肝墨汁墨魚丸爽口彈牙, 咬開一半仲見到有鵝肝, 味道幾夾大滾友雜菜拼盤有齊打邊爐必備嘅蔬菜, 包括蓮藕, 粟米, 生菜, 整體好新鮮伊比利亞橡果豬, 肉質腍身, 肥瘦均勻魚肚滿滿膠質, 口感較軟和黏口飲埋生啤夠唒解渴火焰焦糖豆腐花即場燒熱後, 焦糖好香脆, 豆花豆味濃郁, 口感滑溜
今日又同朋友去左大滾友打邊爐,

手打鵝肝墨汁墨魚丸
爽口彈牙, 咬開一半仲見到有鵝肝, 味道幾夾

大滾友雜菜拼盤

伊比利亞橡果豬, 肉質腍身, 肥瘦均勻
魚肚滿滿膠質, 口感較軟和黏口

飲埋生啤夠唒解渴

火焰焦糖豆腐花
即場燒熱後, 焦糖好香脆, 豆花豆味濃郁, 口感滑溜

2024-05-01 23 views
元朗雞地美食眾多,同朋友一齊來到呢頭搵食,見到呢間裝修以華麗宮廷風為主嘅火鍋店好特別,就決定喺呢度開餐啦~✨醬介有辣椒、芫荽、香蔥、蒜蓉等等,連裝調味配料嘅九宮格都華麗過人,仲有裝豉油嘅酒鼎,食具器皿夠哂古色古香~✨半隻花膠雞鍋呢個花膠雞鍋真材實料,有一大堆肥美嘅花膠同雞件,雞肉肉質極為嫩滑,湯底味道濃厚而鮮美,感覺充滿滿滿嘅骨膠原,好滋補!令人忍唔住飲多幾碗,不愧為招牌湯底~✨牛肉拼盤(細)可以一次過試哂唔同嘅部位,有牛柳粒、牛舌、牛展、頂級安格斯牛小排、手切牛頸脊同埋美國頂級雪花肥牛,每款都好重牛味,其中牛小排最優秀,入口即化,油脂分布得好平均~✨手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒)墨魚丸爽口彈牙,咬開一半裡面真係有鵝肝,味道出奇地夾,非常之有創意~✨ 伊比利亞橡果豬豬肉肥瘦均勻,食落去肉質柔嫩,而且肉味濃郁滿瀉,有驚喜~✨ 澳洲帶子片帶子片好厚實,每片都充滿鮮甜嘅味道同埋彈牙嘅口感~✨ 大滾友雜菜拼盤打邊爐點少得解膩嘅蔬菜!呢個雜菜拼盤有蓮藕、粟米、蕃茄、生菜、皇帝菜、娃娃菜等等,營養豐富又健康~✨竹蔗茅根一渣味道甘甜,感覺清熱下火,打邊爐飲返杯就啱晒啦~✨火焰焦糖豆腐花表層嘅黃糖經火焰烤

✨醬介

✨半隻花膠雞鍋

✨牛肉拼盤(細)

✨手打鵝肝墨汁墨魚丸(4粒)

✨ 伊比利亞橡果豬
豬肉肥瘦均勻,食落去肉質柔嫩,而且肉味濃郁滿瀉,有驚喜~

✨ 澳洲帶子片
帶子片好厚實,每片都充滿鮮甜嘅味道同埋彈牙嘅口感~

✨ 大滾友雜菜拼盤

✨竹蔗茅根一渣
味道甘甜,感覺清熱下火,打邊爐飲返杯就啱晒啦~

✨火焰焦糖豆腐花
表層嘅黃糖經火焰烤過之後凝固變成一層焦糖,內裏嘅豆腐花豆味香濃,入口嫩滑,值得一試~

醬介
牛肉拼盤(細)、大滾友雜菜拼盤
澳洲帶子片
2024-04-28
$400 (Lunch)
醬介
牛肉拼盤(細)、大滾友雜菜拼盤
澳洲帶子片
  • 大滾友雜菜拼盤
  • 牛肉拼盤
大滾友裝修富有中式感,頭頂有d大燈籠,坐得几舒服,影相都唔錯👍真係好仲意大滾友既牛肉拼盤,每個部位都精心挑選,肉質超靚,而且排得好靚呢!個伊比利亞橡果豬更加靚,用個宮殿煲上菜,一開蓋仲有d微煙飄出黎添😍Food list🍽️花膠雞湯鍋(半隻) $328花膠雞湯飲落好有膠原好足料又無咩味精,好好飲!另上半隻雞同一大塊花膠,好養顏!大滾友牛肉拼盤(細) $428有牛肉不同部位,樣樣都肉質鮮嫩!伊比利亞橡果豬 $228非一般既豬肉片,油脂分佈好平均!大滾友雜菜拼盤 $118半熟五花腩 $98黃金藏嬌和牛丸(4粒) $78彈牙既墨魚丸入面夾住舊和丸,好正!自家製足料竹蔗茅根 $78 打邊爐最啱飲清甜既涼爽既竹蔗茅根,好解渴又清甜!火焰豆腐花桶裝豆腐花上枱淋上酒後點火,好似睇表演咁😍豆腐花用火焰燒過表面有微脆糖,好美味!醬介 $26/位

Food list🍽️
花膠雞湯鍋(半隻) $328

大滾友牛肉拼盤(細) $428

有牛肉不同部位,樣樣都肉質鮮嫩!
伊比利亞橡果豬 $228

非一般既豬肉片,油脂分佈好平均!
大滾友雜菜拼盤 $118

半熟五花腩 $98

黃金藏嬌和牛丸(4粒) $78

彈牙既墨魚丸入面夾住舊和丸,好正!
自家製足料竹蔗茅根 $78

打邊爐最啱飲清甜既涼爽既竹蔗茅根,好解渴又清甜!
火焰豆腐花

醬介 $26/位
2024-04-23
2024-04-27 12 views
我哋又嚟食大滾友,佢哋真係好多好出色嘅湯底,而且好多食材都好新鮮,呢個係我鍾情於佢哋嘅理由😼👻而且啲職員嘅服務態度都好好櫻唇半開卜卜蜆 火鍋湯底 $238 呢個湯底有勁多蜆,隻隻蜆都好大隻全部都好新鮮,湯底好鮮甜,而且湯底仲放咗好多芽菜,啲蜆肉好似食極都食唔完真係好多,職員仲好細心咁幫我哋係咁收走啲蜆殼澳洲帶子片 $98 外觀晶瑩剔透,大小適中好多帶子片一預熱就會縮細,但佢哋嘅帶子片唔會縮細之餘仲保鮮甜大滾友牛肉拼盤 $428呢款牛肉拼盤有幾款牛,全部都新鮮,有牛黃喉、牛舌片、骰子牛肉粒、安格斯牛肉、手切牛肉、雪花肥牛等等呢個都非常值得一試🤓🤓👏🏻👏🏻一次過可以試晒最好食嘅部位伊比利亞像果豬 $228 像果豬 呢款肉係比較薄身啲,但係薄身得來又幾有口感同埋好香肉味,質地一啲都唔嚡仲好滑,吸收埋湯底嘅鮮味完全唔使點醬汁大滾友雜菜拼盤 $118唔知想食咩菜,可以好似我哋咁,叫一盤拼盤就有幾款菜類可以食到,有唐生菜、白菜仔、油麥菜、金菇、蓮藕、萵筍、木耳、蕃茄等等,全部都勁新鮮金屋藏嬌鮮蝦丸 $78蝦丸外觀金黃色,好似乒乓波咁彈,咬落口每啖都食到蝦肉,白色一粒粒嗰啲就係😝自家製竹蔗茅根 $7

櫻唇半開卜卜蜆 火鍋湯底 $238

澳洲帶子片 $98
外觀晶瑩剔透,大小適中

大滾友牛肉拼盤 $428
一次過可以試晒最好食嘅部位

伊比利亞像果豬 $228

大滾友雜菜拼盤 $118

金屋藏嬌鮮蝦丸 $78

自家製竹蔗茅根 $78
之前嚟過呢度打邊爐,每次都係叫呢款飲品,貪佢可以下火,仲要唔死甜

火焰焦糖豆腐花
之前你都有食過呢款豆腐花,呢款超打卡 店員會先問接唔接受到酒精,跟住先幫你加落去豆腐花度,加咗黃糖食落口都唔會話太甜,因為啲酒精平衡咗啲甜度