滾爺火鍋 (Kimberley Road)

Bubbly Feast Hotpot (Kimberley Road)
2024-04-29 156 views
滾爺火鍋主打零味精養生湯底及選用高級時令食材的火鍋店全場湯底足料熬煮😍入口濃郁鮮美無比👍🏻和牛盛宴最適合配上濃郁的麻辣鍋底,推介招牌椰子雞鍋,用上泰國新鮮直送椰子及椰皇,鮮甜無比,配上文昌雞,肉質煙韌,雞味尤為突出👍🏻👍🏻====—====—====—====—✦ 湯底 ✦🌴🐥招牌椰子雞鍋($248)用上泰國新鮮直送椰子及椰皇,再配上新鮮椰子肉等配料,啖湯清甜到爆😜配以半隻文昌雞,與椰子及椰皇水同煮幾分鐘便可,雞肉鮮嫩富煙韌口感,配埋青檸仔🍋‍🟩一齊食酸甜又開胃,超yummy🤤⋄✦ 丸類 ✦🦐手包鮮蝦雲吞($44/4粒)使用新鮮蝦肉製成的手工雲吞,口感鮮味,皮薄餡鮮,好正😝—🥟手包韭菜餃($40/4粒)以新鮮韭菜及豬肉包成的手工餃子,每日新鮮現造,入口香氣四溢😍 ⋄✦ 滑類 ✦🐙彈牙手打墨魚滑($78)使用新鮮墨魚製作的彈牙滑嫩黑魚滑,每日新鮮現製,用料新鮮,口感非常好😃⋄✦ 醬料 ✦提供多種醬料供您選擇,可以根據個人口味調配😛🌶️蒜蓉、芫荽、蔥、辣椒、辣椒醬、沙嗲醬、炸蒜蓉、青檸仔($18/位)⋄✦ 飲品 ✦🥤無糖可樂($18)清爽無糖的可樂飲品,吃火鍋一流👍🏻====—====—==

====—====—====—====—
✦ 湯底 ✦
🌴🐥招牌椰子雞鍋($248)

✦ 丸類 ✦
🦐手包鮮蝦雲吞($44/4粒)

使用新鮮蝦肉製成的手工雲吞,口感鮮味,皮薄餡鮮,好正😝

🥟手包韭菜餃($40/4粒)

✦ 滑類 ✦
🐙彈牙手打墨魚滑($78)

✦ 醬料 ✦
提供多種醬料供您選擇,可以根據個人口味調配😛

✦ 飲品 ✦
🥤無糖可樂($18)
清爽無糖的可樂飲品,吃火鍋一流👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:滾爺火鍋
📍地址:尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
2024-04-10
  • 招牌椰子雞鍋
2024-02-17 1048 views
新年不外乎飲飲食食,年廿九同屋企人團年,天氣又凍凍哋,決定出去打邊爐,呢間最正係仲有椰子雞,啱晒阿妹口味。招牌椰子雞鍋 $248用料豐富,用足兩個大椰青、兩個椰皇,仲有一啲椰青肉、珍珠馬蹄,加上雞件,湯頭又香又清甜,雞肉又嫩,食完呢個椰子雞又暖又潤。Choice級美國安格斯牛肩胛 $228打邊爐牛肉一定唔少得,呢個牛肩胛切得薄簿,淥幾淥就食得,幾嫩,食多幾塊都唔膩。澳洲純牛筋丸$68呢個牛筋丸一咬開爆汁,肉味濃,爽口彈牙,淥完要吹一陣先食,小心熱。蝦滑$78 蝦滑好出色,食得出用新鮮蝦肉整,好爽,仲食到少少粒粒蝦肉,口感好好。鯪魚滑釀豆卜$38鯪魚滑幾爽滑,釀咗落豆卜上面,豆卜又吸收晒湯汁,好味。手包雲吞 $44雲吞餡好飽滿,皮薄餡靚,冬菇豬肉餡幾香幾爽。手包韮菜餃 $40韮菜餃就好香韮菜味,裏面幾有湯汁。打邊爐梗係唔少得蔬菜啦,我哋就揀咗爽口嘅唐生菜($28)同埋我最鍾意嘅西洋菜($28),爽口冇渣。最後食埋個讚岐烏冬($28),煙煙韌韌,吸收湯汁精華,真係冇得頂。

招牌椰子雞鍋 $248

Choice級美國安格斯牛肩胛 $228

澳洲純牛筋丸$68

蝦滑$78

鯪魚滑釀豆卜$38
鯪魚滑幾爽滑,釀咗落豆卜上面,豆卜又吸收晒湯汁,好味。

手包雲吞 $44
雲吞餡好飽滿,皮薄餡靚,冬菇豬肉餡幾香幾爽。

手包韮菜餃 $40
韮菜餃就好香韮菜味,裏面幾有湯汁。

Type of Meal
Dinner
2024-01-18 1473 views
一到冬天就很想吃火鍋,這次朋友相約在尖沙咀這間港式火鍋店這裡環境寬敞又乾淨,重點是大部份都是卡位,每桌還有獨立電視,可以一邊看球賽一邊吃,整個感覺很舒服!店員還說這裡有可以唱KTV的VIP房,營業時間直至凌晨5點都可以唱,很適合一群朋友來邊玩邊吃呢~之前北上吃過椰子雞覺得很驚艷,沒想到這裡也有類似的——秘制泰國椰子雞鍋,點餐後店員會呈上調料九宮格,裡面有蒜蓉、蔥、辣椒、炸蒜、芫茜等等讓我們按喜好調制醬料(醬介每位$18)🔹️ 招牌椰子雞鍋(半隻)$248 🥥親眼看著店員把兩個椰皇和兩個椰青倒進鍋裡,貨真價實啊!選這個鍋裡面已經有不少食材,例如半隻鮮雞、椰子肉和珍珠馬蹄椰子湯很清甜,椰肉味甘,有補益脾胃的功效,雞肉脂肪不多卻很嫩滑,整體給人很滋補的感覺,椰子雞湯越煲越甜😋🔹️ 脆鯇魚片 $88火鍋一定要點脆鯇魚片,下鍋後魚肉熟了會捲起來,口感脆中帶嫩很不錯👍🏻🔹️ 彈牙手打墨魚滑 $78手打的墨魚滑很新鮮,滿滿墨魚鮮味,上面鋪了蟹籽,大推❗️🔹️ 蜂巢豆腐 $32足足有八大塊,放入鍋裡後吸滿湯底的精華🤗
一到冬天就很想吃火鍋,這次朋友相約在尖沙咀這間港式火鍋

🔹️ 招牌椰子雞鍋(半隻)$248 🥥

🔹️ 脆鯇魚片 $88

🔹️ 彈牙手打墨魚滑 $78
手打的墨魚滑很新鮮,滿滿墨魚鮮味,上面鋪了蟹籽,大推❗️

🔹️ 蜂巢豆腐 $32
足足有八大塊,放入鍋裡後吸滿湯底的精華🤗

Type of Meal
Dinner
2023-12-16 1760 views
今期流行✅ 絕對唔會放過任何一個外食嘅機會打邊爐🥰 依家好多自家製嘅健康湯底 冇咁有罪惡感食多幾餐都得😈 椰子雞鍋係極少中伏🫶🏻 有啲枱仲有電視 可以一路打邊爐一路睇波 大癲🥳❣️招牌椰子雞鍋 $188用咗兩個椰皇兩個椰青做湯底🥥🥥🥥🥥‼️成個湯係超甜 椰子水湯我狂飲🤣 叫呢個湯底仲會連半隻雞係幾抵食😛 雞肉唔肥又滑 用椰子水煮得特別甜😆會想嚟試吓佢其他鍋底 都好吸引🤩❣️美國安格斯板眼 $188Fancy嘅乾冰擺盤❄️ 肥瘦均勻安格斯肉味香濃🐄 ❣️彈牙手打墨魚滑$78有兩條都好多🥰 仲有蟹籽同粒粒墨魚好彈牙🦑❣️娃娃菜 $28價錢公道嘅新鮮娃娃菜 加椰子湯底真係好甜💁🏻‍♀️同場加映之前同一班朋友食過嘅❣️加拿大頂級象拔蚌刺身兩味❣️南澳龍蝦刺身兩味 超新鮮爽彈 刺身本身嘅鮮甜味出晒嚟🥺仲有幾樣小炒(唔記得咗個名) 都好有鑊氣好高質‼️環境價錢食物質素都不錯 值得一試💁🏻‍♀️
今期流行✅ 絕對唔會放過任何一個外食嘅機會打邊爐🥰

南澳龍蝦刺身兩味
  • 招牌椰子雞鍋
  • 手打墨魚滑
6 day(s) ago 0 views
美國安格斯板眼-夠晒大盤,肉質新鮮。台灣三寶丸6粒-香芋包心上貢丸-我最鍾意食嘅香芋做餡。金沙魚丸-有流心甜鹹蛋醬芝士牛丸-醬爆芝士汁手包韭菜餃6粒-豬肉新鮮,皮夠煙靭芝士腸8條-冇嗌到豬肉片,所以呢個算唔算?娃娃菜-大塊,新鮮幼嫩出前一丁-另上未精包同芝麻油,夠晒港式。總括:聽講佢哋嘅滋補椰子雞湯幾正。晏晝12點開到凌晨五點,除咗適合尖嘴附近嘅遊客,仲適合after party,同真正食宵夜,去嘅地方。OP而家做緊優惠$150餐飲券(值$300)。有另設+1 ,醬介/位(頭一次豁免)。
美國安格斯板眼-夠晒大盤,肉質新鮮。

台灣三寶丸6粒-香芋包心上貢丸-我最鍾意食嘅香芋做餡。
金沙魚丸-有流心甜鹹蛋醬

芝士牛丸-醬爆芝士汁

手包韭菜餃6粒-豬肉新鮮,皮夠煙靭

芝士腸8條-冇嗌到豬肉片,所以呢個算唔算?

娃娃菜-大塊,新鮮幼嫩

出前一丁-另上未精包同芝麻油,夠晒港式。

2024-05-12 0 views
🍲 滾爺火鍋 🍲今天來到尖沙咀的滾爺火鍋,準備享受一頓美味的火鍋大餐。踏進餐廳,立刻被迎面而來的火鍋香氣所吸引,瞬間讓人食指大動。🥘 清湯底首先來到桌上的是清湯底,十分鮮甜,裡面豐富地搭配了豆腐、娃娃菜等食材,讓人一口接一口,滿足地享受美味。🥔 土豆土豆的份量十分驚人,每一塊都厚厚的,煮熟後軟綿綿的口感十分迷人,讓人吃了還想再來一口。🦐 蝦滑蝦滑的份量也是相當豐富,口感豐富,入口彈牙,而且裡面真的有蝦,帶來滿滿的海鮮風味,令人愛不釋手。🍠 芋頭貢丸最後是芋頭貢丸,份量驚人,口感爽口彈牙,令人驚喜的是,貢丸內還有流心的芋頭,與貢丸完美結合,味道濃郁。總的來說,滾爺火鍋提供了豐富多樣的火鍋料理,每一樣食材都充滿了驚喜和美味。如果你想要享受正宗的火鍋美食,這絕對是一個值得一試的餐廳。📍 地址:尖沙咀金巴利道58-60A號金碧閣地舖
🍲 滾爺火鍋 🍲

🥘 清湯底

🥔 土豆

🦐 蝦滑

🍠 芋頭貢丸

📍 地址:尖沙咀金巴利道58-60A號金碧閣地舖

2024-05-09 0 views
朋友說要請我吃火鍋,去到尖沙咀金巴利街才知道佢帶我嚟「滾爺」,呢間我之前曾到訪旺角上海街的店舖,原來尖沙咀開左分店!念念不忘佢嘅招牌爺子雞鍋,係即開2個椰皇加2個椰子🥥做湯底,當然唔少得半隻肥美的文昌雞🐓,職員幫我地落好晒材料後仲教我地用沙漏⏳計時做到啱啱好點樣先令到隻雞保持嫩滑👍🏻呢個招牌湯底真係非常非常之鮮甜,一定要先飲2碗湯才食其他食物呢!另外我哋仲叫左手打四寶丸,分別有鯪魚丸、蝦丸、墨魚丸及牛滑丸,真係手打做出嚟,唔似坊間一般的現成丸類,口感非常特別!還有唐三藏(田園菇菜拼盤)及紅薯粉也不錯,今晚多謝晒朋友帶我來再次回味,與旺角分店同樣ok!

2024-05-09 0 views
今天去左尖沙咀,滾爺火鍋食雞煲,我叫左辣雞煲、蜂巢豆腐、粉腸、皇帝菜、淮山共五款食物。辣雞煲 我叫了大辣,佢哋既雞煲醬好濃鬱好辣,好適合我這種口味重的人,他們加左秘製香料,廚房打出來的時候,整間餐廳都好香雞煲味,雞煮到外皮香脆,雞肉嫩滑。配菜竹笙非常厚肉,都是優質用料。蜂巢豆腐吸了雞煲湯底Q,豆腐特別好吃。粉腸好林,又軟又粉勁正,味道比平常的火鍋店更好,特別推介佢哋嘅麻辣雞煲,真的好好吃。滾爺火鍋(尖沙咀)滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
今天去左尖沙咀,滾爺火鍋雞煲,我叫左辣雞煲、蜂巢豆腐、粉腸、皇帝菜、淮山共五款食物。辣雞煲 我叫了大辣,佢哋既雞煲醬好濃鬱好辣,好適合我這種口味重的人,他們加左秘製香料,廚房打出來的時候,整間餐廳都好香雞煲味,雞煮到外皮香脆,雞肉嫩滑。配菜竹笙非常厚肉,都是優質用料。蜂巢豆腐吸了雞煲湯底Q,豆腐特別好吃。粉腸好林,又軟又粉勁正,味道比平常的火鍋店更好,特別推介佢哋嘅麻辣雞煲,真的好好吃。
滾爺火鍋(尖沙咀)

滾爺火鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖
2024-05-09 0 views
滾爺火鍋 (金巴利道)📍尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖 提早同媽咪撐下枱腳, 簡左滾爺火鍋, 叫左個招牌椰子雞鍋俾媽咪潤一潤。
一上枱就先黎個自助配料
🍱九宮格(醬介每位$18)裡面有蒜蓉、蔥、辣椒、炸蒜、芫茜、沙爹醬等等 我幾鍾意佢個沙爹醬, 大家去到不妨加D試下。
重點登埸✨✨✨

🥥🌴招牌椰子雞鍋 ($248)用料超級豐富,用足兩個大椰青、兩個椰皇,仲有一啲椰青肉、珍珠馬蹄,加上文昌雞件,湯頭又香又清甜飲完一碗又一碗, 最鍾意飲湯既我真係狂飲,店員好細心都俾左個計時器我地水滾焗5分鐘就可食D雞件雞肉岩岩好又嫩

強推: 呢個湯底仲會連半隻雞係幾抵食😛

🍥彈牙手打墨魚滑($78)真係同個名一樣咁彈牙, 完全唔會好似粉咁。足料墨魚味好濃。

🫛鮮准生($48)
准生係養胃之選, 打邊爐我都好鍾意叫架。新鮮既准生特別好食 🥬油麥菜($29)
唔知係咪因為原底既湯底都係椰子水做, 所以個菜一煮起都十分清甜。真係好唔錯。直接再將個菜味升華

🐷即炸小白豬午餐肉($58)
由於係即炸既關係, 一上枱都仲係熱辣辣架。一上枱為食既媽咪即刻夾左舊黎食。佢都話好熱辣辣好好味。唔知大家
滾爺火鍋 (金巴利道)
📍尖沙咀金巴利道58-60號金碧閣地下A號舖

一上枱就先黎個自助配料

🍱九宮格(醬介每位$18)

重點登埸✨✨✨

🥥🌴招牌椰子雞鍋 ($248)

強推: 呢個湯底仲會連半隻雞係幾抵食😛

🍥彈牙手打墨魚滑($78)
真係同個名一樣咁彈牙, 完全唔會好似粉咁。足料墨魚味好濃。

🫛鮮准生($48)
准生係養胃之選, 打邊爐我都好鍾意叫架。新鮮既准生特別好食

🥬油麥菜($29)

🐷即炸小白豬午餐肉($58)
唔知大家又鍾唔鍾意打邊爐落午餐肉呢XD

呢間滾爺火鍋用料十足, 而且每個卡位都有個私家電視。電視迷都好岩黎一路食飯一路睇呢。同埋呢到坐咁耐都冇趕我地走, 仲可以睇埋個劇集先走。環境,整潔, 服務態度一流👏🏻👏🏻

#尖沙咀 #晚餐 #留港消費 #滾爺火鍋 #椰子雞 #准生 #午餐肉 #墨魚滑 #打邊爐
2024-05-08 0 views
邊爐癮發作,找到了一家在旺角起家的港式火鍋餐廳婚紗街上白色大燈箱配紅色字招牌十分搶眼,門口位置還有一道花牆供打卡裝潢高檔,環境舒適闊落,每個卡位皆配有電視機數家私人房間設有卡拉OK音響設備,適合大伙兒聚會 入座後店員便送上九宮格造型的調味漲了盒子鴛鴦鍋麻辣拼沙嗲內有不少豆卜盡吸湯汁精華美國安格斯板眼以乾冰擺盤,上桌時有冒煙效果頂級香菇上貢丸爽口彈牙,肉香和菇菌香美味融合 Q彈墨魚仔有嚼勁,伴隨麻辣湯汁味道層次豐富廣東著名涼茶王老吉清涼解渴,讓世界更吉祥
邊爐癮發作,找到了一家在旺角起家的港式火鍋餐廳
裝潢高檔,環境舒適闊落,每個卡位皆配有電視機
數家私人房間設有卡拉OK音響設備,適合大伙兒聚會
入座後店員便送上九宮格造型的調味漲了盒子
醬介
鴛鴦鍋麻辣拼沙嗲內有不少豆卜盡吸湯汁精華
鴛鴦鍋
美國安格斯板眼以乾冰擺盤,上桌時有冒煙效果
美國安格斯板眼
頂級香菇上貢丸爽口彈牙,肉香和菇菌香美味融合
頂級香菇上貢丸
Q彈墨魚仔有嚼勁,伴隨麻辣湯汁味道層次豐富
Q彈墨魚仔
廣東著名涼茶王老吉清涼解渴,讓世界更吉祥
王老吉
頂級香菇上貢丸
Q彈墨魚仔
王老吉
2024-05-05 0 views
尖沙咀新開火鍋「滾爺」我特別鍾意打邊爐無論係夏天或者冬天都要烚吓烚吓😆一坐低店員就奉上九宮格醬料可以調配自己適合口味⭐️招牌椰子雞鍋(半隻)呢款係店內招牌菜分別用咗兩個椰皇、兩個椰青做湯底加上椰子肉及小馬蹄做配料可想言之湯底非常清甜😋餐廳用咗清遠走地雞肉質鮮嫩有口感椰汁湯加埋雞油香味飲埋啲湯真係回味無窮🥳⭐️彈牙手打墨魚滑餐廳用咗新鮮墨魚去打成面頭加咗蟹籽食起上嚟煙煙韌韌墨魚味十足😍非常好食⭐️蔬菜揀咗娃娃菜、冬瓜片娃娃菜好新鮮份量都幾多冬瓜片好清甜😊吸收晒啲汁正呀⭐️讚岐烏冬主食方面揀咗烏冬個湯底加埋烏冬真係一流👍🏻⭐️飲品餐廳提供啤酒汽水我哋揀咗汽水及竹蔗茅根清熱又解渴😃
尖沙咀新開火鍋「滾爺」
我特別鍾意打邊爐
無論係夏天或者冬天都要烚吓烚吓😆
一坐低店員就奉上九宮格醬料
可以調配自己適合口味

⭐️招牌椰子雞鍋(半隻)
呢款係店內招牌菜
分別用咗兩個椰皇、兩個椰青做湯底
加上椰子肉及小馬蹄做配料

餐廳提供啤酒汽水
我哋揀咗汽水及竹蔗茅根
清熱又解渴😃
2024-04-29
招牌椰子雞鍋~我哋揀咗半隻雞,店家用4大個新鮮椰青水做湯底,再倒入新鮮雞肉,椰子湯底入口清甜滑順,雞件鮮嫩多汁,唔需要過多調味,已經好鮮甜,令人忍唔住飲多幾碗湯。 魚皮餃~一份有8粒,外皮入口爽滑,內裏嘅豬肉粉嫩,滿滿嘅餡料,夠飽滿,口感有層次。紅薯粉~湯底咁正,一定要吸湯神器,薯粉外觀呈現半透明外觀,我鍾意烚耐少少,啖啖都充滿湯底嘅鮮甜,粉條柔軟而有彈性。即炸魚皮~金黃色嘅炸魚皮,薄脆可口,有魚香和鹹香,經典小吃,沾上少少湯汁,更具風味!
招牌椰子雞鍋~

魚皮餃~

紅薯粉~

即炸魚皮~
2024-04-28 4 views
滋味港式雞煲火鍋今日同朋友行街行得好累,又有啲餓,想搵個地方坐得耐啲,又唔會有人趕。最後就揀咗食火鍋,去咗滾爺火鍋,方便又啱晒我哋。我哋叫咗麻辣雞煲,呢個野真係好好味。雞煮得好熟好嫩,個汁好正,仲加咗好多洋蔥、芫荽同辣椒,好開胃,份量亦都唔少。滾爺雞煲火鍋係一種廣東特色嘅火鍋料理。底係用煮咗雞骨、雞肉同埋唔同香料嘅高湯。呢個高湯好營養,口感好濃郁。食滾爺雞煲火鍋嘅時候,蘸料亦都好重要。可以自己配,有花生醬、辣椒醬、醬油、蒜泥等唔同選擇,可以按自己嘅口味加啲調味料,增添風味。滾爺雞煲火鍋以佢鮮美嘅湯底同豐富嘅配料聞名,呢個火鍋真係好特別,好多人鍾意食。無論係屋企聚餐定係同朋友出嚟食,滾爺雞煲火鍋都係個好正嘅選擇。
滋味港式雞煲火鍋

中伏邊爐❌唔會再幫襯,食物一般,服務態度差。樓面員工完全唔夠人手,手機落單等左一個鐘先上湯底同配料,上菜速度真係好慢。食物味道一般,全晚食物同湯底都偏鹹。惟一岀名嘅得椰子雞煲。同埋可能前線同事太忙🙄,服務態度好差😓我地有禮貌地問兩句都唔聽,又比臉色客人睇。想加湯時又冇人理會,結果自己走岀去前台拎湯樽。檯上唔夠位放配料,都係自己執碟岀去再比店員上菜🥲其實餐廳食物價錢屬中上,都有期望呢個價錢有一定嘅服務,結果係大中伏。真係今時今日嘅服務態度唔怪之得香港人會中意北上🥲
中伏邊爐❌唔會再幫襯,食物一般,服務態度差。

食物味道一般,全晚食物同湯底都偏鹹。惟一岀名嘅得椰子雞煲

2024-04-26 6 views
麻辣雞煲(半隻)雞煲個醬汁幾啱我哋口味,偏重口味。特別嘅係雞件有先炸過,亦唔會因為有炸過肉質就好柴,外脆內嫩,雞件都偏多肉😋~我地食完雞煲再倒咗d豬骨湯落去打邊爐😆四寶丸(8粒)每款有2粒,四實丸有牛丸,食到真·牛肉、鯪魚肉丸,出奇地唔腥、墨魚丸、蝦丸,入面好多蝦肉,好爽口彈牙👌🏻😳蝦雲吞(6粒)雲吞皮薄餡多,蝦同豬肉嘅比例啱啱好👍🏻入面會食到完整嘅蝦仁,雲吞size都啱啱好,一口一粒,啖啖肉十分滿足
麻辣雞煲(半隻)

四寶丸(8粒)

蝦雲吞(6粒)