2024-04-23 89 views
今日去沙田市中心搵食,行吓行吓發現呢間餐廳。睇咗餐牌,有主菜、小食、甜品及精美嘅飲品,覺得好豐富,所以就入去。主菜揀咗「烤春雞燴飯」,雞肉好香滑、外脆內軟,調味剛剛好,雞肉都吸收到醬汁嘅味道。第二味主菜係「鵝肝牛肉漢堡」,鵝肝好軟滑,牛肉漢堡扒好juicy, 唔會太乾太硬,漢堡包嘅麵包焗到表面脆脆地,非常好味。另外揀咗「黑松露芝士薯條」做小食,芝士味非常濃郁。甜品揀咗「抹茶紅豆疏乎厘pancake 」,疏乎厘pancake好香蛋味,好軟滑,配合抹茶忌廉,少少甜,味道剛剛好。飲品方面,揀咗「Bailey cream 」及「凍朱古力咖啡」,兩杯都好香濃、好足料。整體,食完好飽,覺得好豐富、好滿足。價錢唔貴,好抵食。

另外揀咗「黑松露芝士薯條」做小食,芝士味非常濃郁。

2024-04-22 62 views
突然想食西餐,沙田新城市廣場內有一間歐式復古設計的Butlery,決定試一試。先選了Pancetta Carbonara,是水準以上的卡邦尼意粉,忌廉汁夠哂creamy,蛋香味滿滿,配上煙燻煙肉和巴馬臣芝士。Roasted French Chicken Risotto,春雞外皮香脆肉嫩多汁。份量非常大,有不少配菜陪襯。見旁邊食客吃甜品,賣相也非常吸引,不過今天太飽了,下次再來吧!

2024-04-22 83 views
周末去沙田行街,在新城市廣場見到這間Butlery西餐廳排長龍,就試試有什麼特別啦! (取票等位大概都要30分鐘)餐廳主要有沙律、漢堡、意粉和甜品。愛玩小生就試了5款菜式。食評分享:1.芝麻三文魚羽衣甘藍沙律(Sesame Salmon & Kale Salad):充斥著亞洲風味的這道沙律,淋上香脆的烤芝麻,三文魚的鮮嫩與羽衣甘藍的爽口完美匹配,健康而不失美味。2.燒烤三文魚溫泉蛋燴飯(Grilled Salmon,Onsen Egg Risotto Bowl):每一口都是奢華的享受,燒烤三文魚的香氣與溫泉蛋的滑嫩結合米飯,口感豐富且層次分明。3.安格斯牛肉雜菌芝士漢堡(MO):多汁的安格斯牛肉,搭配雜菌和熔化的芝士,漢堡包的外脆內軟,份量充足,剛剛好。4.酸乳酪牛油果薯條(Sour Cream Works Chips):香脆薯條點綴上微酸的酸乳酪,配搭超濃郁的牛油果醬,簡單的配方卻創造出令人上癮的口感,非常推薦的小吃。5.焦糖奶昔(Honeycomb Caramel Milk Shake):甜而不膩的焦糖味道與奶昔的冰涼,香脆脆為這杯奶昔增添了趣味,非常好飲。最後,有點可惜沒有試到疏

2.燒烤三文魚溫泉蛋燴飯(Grilled Salmon,
Onsen Egg Risotto Bowl):
3.安格斯牛肉雜菌芝士漢堡(MO):
最後,有點可惜沒有試到疏乎厘Pancake甜品,唯有留返下一次啦!

整體口味都不錯,只是價錢比較高少少,幾個人share會好啲。
📍Butlery
地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖

2024-04-22 63 views
꧁ 𝑩𝒖𝒕𝒍𝒆𝒓𝒚 ꧂ 📍 Hong Kong | Sha Tin地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆今日落大雨,所以去左商場行街同搵野食😙星期日下午2點黎食都要等差唔多15-20分鐘左右。💰Earl Grey Pancake $125 - (5/5)Waiter拎盤pancake過黎已經動L動L咁😆,呢個pancake有空氣感得黎口感仲好綿密🤩,食落仲有蛋香味tim !面頭有earl grey醬同白朱古力脆脆,earl grey醬唔太甜,而且好濃!加埋白朱古力脆脆令口感更豐富😆真係好好食!!!💰Iron Grilled Flank Steak $192 - (3/5)呢個牛扒賣相好靚,牛扒入面既肉係紅卜卜架😍不過食落口就有d鞋口,唔算嫩。而薯條我覺得幾好食,少少粗,炸得幾香脆😆
꧁ 𝑩𝒖𝒕𝒍𝒆𝒓𝒚 ꧂

📍 Hong Kong | Sha Tin
地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

2024-04-22 518 views
位於沙田新城市廣場,有間人氣西餐廳 <Butlery>,跟細堂妹晚飯;其實,就算平日晚上 7:30 都要等位!可見受歡迎程度!餐廳內樓底高,並以拱形鏡子形造美感及擴闊視覺空間感!靚女店員們雖然又瘦 young ,但是她們勤快又有禮,而且還可以一手托兩層碟或4個杯,不得不讚她們好犀利!Menu香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉 $176忌廉汁夠味,又不算膩滯,有兩粒輕煎的鮮帶子,少許新鮮海膽,鮮味蟹肉提味, 意粉份量豐足,軟硬適中,並非預期的帶煙韌口感!白酒煮藍青口 White Wine Mussels $79青口份量算多! 而且好鮮美! 白酒忌廉汁也不覺溜!整體幾抵食!Iron Grilled Flank Steak $192 七成熟以牛扒來說,份量豐足! 價錢合理之選!牛扒肉質嫩紅,我食了約一半, 配上的羅勒、青檸特製香草醬,清酸開胃,有助解膩!然而,香濃的燒汁有提味作用,各有千秋!薯條粗身又連一點薯皮,薯味濃郁又香脆無得輸!Banoffee Creme Brulee Pancake  $119表面簡單加上一層焦糖,口感已經截然不同! 外脆內軟;脆口甜美,與鬆軟濕潤的梳乎厘
餐廳內樓底高,並以拱形鏡子形造美感及擴闊視覺空間感!

Menu
香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉 $176
 意粉份量豐足,軟硬適中,並非預期的帶煙韌口感!
香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉
白酒煮藍青口 White Wine Mussels $79
青口份量算多!
 而且好鮮美!
 白酒忌廉汁也不覺溜!整體幾抵食!
白酒煮藍青口
以牛扒來說,份量豐足!
 價錢合理之選!

牛扒肉質嫩紅,我食了約一半,
 配上的羅勒、青檸特製香草醬,清酸開胃,有助解膩!

然而,香濃的燒汁有提味作用,各有千秋!

薯條粗身又連一點薯皮,薯味濃郁又香脆無得輸!
Iron Grilled Flank Steak
表面簡單加上一層焦糖,口感已經截然不同!
 外脆內軟;脆口甜美,與鬆軟濕潤的梳乎厘班戟,形成雙重口感的強烈對比!
加入鮮果的健康元素:香蕉及士多啤梨,可減低罪惡感呢!
熱桑子排毒茶 Infusion Detox $52
以茶壺呈上,比預期多!
 色澤透紅,並非預期的微酸,口味更輕微,就是排毒飲品的味道!
Infusion Detox
石榴青檸梳打 Pomegranate Lime Soda  $48 少冰
入口酸中帶甜,口味清新又消暑!好適合當日最高溫32度的天氣飲呢!
石榴青檸梳打
2024-04-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$367.5 (Dinner)
香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉
白酒煮藍青口
Iron Grilled Flank Steak
石榴青檸梳打
2024-04-22 35 views
食開米線或拉麵既我,今日突然戚起條筋想食西餐!上Openrice點指兵兵,就呢間啦!呢個係龍蝦湯蟹肉蟹籽墨汁意粉,龍蝦汁好濃郁,呢個份量男仔可能會唔夠食。呢個係牛油果雞肉沙律,清新既感覺,食完上面濃味既野,再食呢個,好似幫你「朗口」咁不過D青菜唔係咁啱我口味重頭戲!提拉米蘇Pancake!超鐘意食pancake既我,都算係食過唔少餐廳既pancake,呢個中規中矩,冇閃失,食得下三樣嘢Total 💰47X如果兩個人食,建議叫多個主食,一個意粉真係唔多夠飽。

不過D青菜唔係咁啱我口味

重頭戲!提拉米蘇Pancake!

三樣嘢Total 💰47X

如果兩個人食,建議叫多個主食,一個意粉真係唔多夠飽。
2024-04-11
2024-04-18 635 views
《Butlery - 沙田》我個為食朋友一直都好想帶我黎食呢間cafe,佢話上次黎見到有開心果奶昔,覺得一定要拉我過黎試試佢😏我地兩個女仔都叫左幾多野食,兩個前菜、一個主食、一份甜品同埋兩杯Milkshakes😎當晚捧住個肚飽住咁走呀😂💁🏻‍♀️酸忌廉牛油果醬薯條 $55朋友話佢個薯條好好食,薯條係用左適中粗幼度既size,所以條條都炸得好酥脆,酸忌廉同牛油果製作既醬唔會膩,口味清新,中和到薯條既熱氣咁💁🏻‍♀️忌廉蒜蓉藍青口配多士 $79我以前係唔食青口的,自從喺比利時食過一陣用白汁製作既之後就愛上左藍青口啦😍青口隻隻都好肥美厚肉,個白汁煮到濃稠狀態,所以好容易就掛到汁,令到每隻青口都被白汁包裹住,勁正😌個多士係神來之筆😉用黎點白汁食原來咁正架💁🏻‍♀️魷魚Pommery芥末忌廉汁墨汁意粉配蕃茄莎莎 $142主食既呢個墨魚汁意粉份量不少,都係用左creamy 既白汁調製,再配上微微酸甜既蕃茄莎莎醬,有點開胃得黎又可以轉換一下口味既配搭😎💁🏻‍♀️開心果奶昔 $79我一向都係開心果愛好者,朋友推薦得我黎我又點可以唔試佢個開心果奶昔呢😍個人覺得都幾濃開心果味,不過口味偏甜少少,奶味香濃👍🏻唯一可
《Butlery - 沙田》

💁🏻‍♀️酸忌廉牛油果醬薯條 $55

💁🏻‍♀️忌廉蒜蓉藍青口配多士 $79

💁🏻‍♀️開心果奶昔 $79

我一向都係開心果愛好者,朋友推薦得我黎我又點可以唔試佢個開心果奶昔呢😍個人覺得都幾濃開心果味,不過口味偏甜少少,奶味香濃👍🏻唯一可以批評既係略嫌貴左少少🫶🏻不過鍾意開心果既我就梗係唔介意啦

💁🏻‍♀️焦糖脆脆奶昔 $69

朋友杯焦糖脆脆奶昔上面有好多honeycomb😍都係我幾鍾意既野,同樣係比較甜少少🤏呢杯反面會飲到少少果仁既香氣,奶香十足👍🏻

💁🏻‍♀️Tiramisu Pancake $122

最後既甜品非梳乎厘Pancake 莫屬😏曾經有一排我好迷梳乎厘Pancake 的,今次試左我平日好少食既Tiramisu 味Pancake,個口感濕潤而又軟熟,個Tiramisu cream唔會太甜,同士多啤梨同藍梅既味道幾合拾😎兩件兩份分份量剛剛好
2024-04-16
2024-04-18 72 views
之前到過the pantry &chips republic,原來butlery 是其姊妹店,一訪就有驚喜,裝潢及食物也有格調。 MO burger with salad $99+25安格斯牛肉配上炒洋蔥蘑菇,口感很有層次。牛肉很有肉汁,配上芝士更加口感。 午餐香煎三文魚蟹籽伴開心果青醬長通粉$152香煎三文魚很惹味,亦有魚香。開心果青醬很濃郁特別,長通粉很掛汁,份量十足。跟餐Mocha 加$10及西柚汁$46Mocha 甜度合適,濃郁的朱古力及咖啡味,西柚汁酸酸甜甜,味道很好,很健康開胃。 Earl Grey Pancake $125梳乎厘Pancake 有滿滿的空氣感,底面有咬感。配上earl grey 忌廉,茶味十足,配上無花果,白朱古力脆米,果仁脆餅,很有Q 彈的感覺。

MO burger with salad $99+25

香煎三文魚蟹籽伴開心果青醬長通粉$152
跟餐Mocha 加$10及西柚汁$46

Earl Grey Pancake $125

2024-03-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
沙田有間高質cafe, 主食好食,甜品吸引!今次嚟食有個Special menu, 我揀咗一個「燒龍蝦尾、海鮮蕃茄汁意大利飯」,蕃茄汁煮嘅risotto軟硬適中,味道偏酸,幾開胃醒神~龍蝦尾肉質都ok, 魚肉軟林,整體幾好~另外叫咗一個鵝肝安格斯牛肉漢堡,用咗無花果醬做配搭,甜甜地,幾解膩,鵝肝油脂滿滿,入口溶化~最後食返個甜品完美作結,Crème brûlée 空氣梳乎厘,空氣感得嚟有蛋香,軟綿綿質感~焦糖焦脆,加香蕉,搭配一流~
沙田有間高質cafe, 主食好食,甜品吸引!

2024-04-17 72 views
Butlery(沙田)餐廳位於新界沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓,餐廳裝修簡約以橙色為主調,餐廳主打西式咖啡店,有多款漢堡包和窩夫甜品供客人選擇,服務員招呼客人殷勤有禮。安格斯牛肉,楓葉漿煙肉&芝士漢堡配薯條套餐配有紅菜頭沙律十$25可轉凍檸檬梳打,安格斯牛肉厚身,味濃,煎得夠香口,煙肉煎得好香脆,芝士味夠濃,漢堡包包身食落軟綿,配有薯條和茄醬。燒法國有骨豬鞍配水瓜柳蜜蜂汁&烤雜菜,薯蓉套餐配有紅菜頭沙律和熱咖啡,燒豬鞍大塊厚身,啖啖肉,估唔到廚師煎得好嫩滑,再點埋燒汁更好味,薯蓉夠綿滑,蜜蜂汁水瓜柳和烤雜菜都唔錯。地尊粉蝦&香蒜蛋黃醬薯條地磚粉蝦微辣,入口彈牙新鮮爽甜,薯條粗身又大條,食落有香蒜和蛋黃2種味在口腔內亂竄。伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米廚師擺盤都有花D心思,用薄荷葉作點綴,甜品即叫即製作,餅身仲熱,伯爵茶醬味濃,新鮮嘅無花果入口清甜,果仁脆餅食落夠香口,白朱古力脆米口感香脆,值得推介嘅甜品。
Butlery(沙田)

安格斯牛肉,楓葉漿煙肉&芝士漢堡配薯條

燒法國有骨豬鞍配水瓜柳蜜蜂汁&烤雜菜,薯蓉

地尊粉蝦&香蒜蛋黃醬薯條

伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米

Butlery 橙色🍊嘅門面又靚又型格,  我喺遠處已經留意到👀,一於試試!裡面環境好舒服☺️,法式風格裝修📸,營造休閒氣氛,但又不失高貴!講咗甜品先!好人讚Butlery 嘅Pancake🏆, 真係好好食! Banoffee Creme Brulee Pancake📸🥇 厚班戟配拖肥醬、雲呢嗱吉士醬、脆焦糖及水果🤤。個班戟整得好好,夠厚夠鬆軟,而且蛋香味濃。其他配搭份量同味道都啱啱好,錦上添花。🙌超推介🙌Apple Crumbe French Toast🍎🍞,我本身對蘋果金寶有情意結。烤紅梅酥餅碎👍係Butlery呢道甜品嘅攞分位,為呢一度甜品嘅增加香脆嘅口感。All Day Brekky 配招牌厚pancake好特別😛,食正餐之餘食埋甜品,一次過滿足兩個願望✌️。我仲試咗Buttermilk Chicken Waffle👅,呢個配搭我真係第一次見,又係一次過滿足兩個願望。Buttermilk Chicken🍗睇個名都知邪惡,調味的確非常好食,而且真係做到外脆內軟👍。胃口好好我仲試埋Chicken & Cheese Quesadilla🌮,我一向都鍾意食呢類餡餅,有肉有芝士而且有唔同香料

胃口好好我仲試埋Chicken & Cheese Quesadilla🌮,我一向都鍾意食呢類餡餅,有肉有芝士而且有唔同香料!呢款墨西哥餡餅落咗一種特別嘅香料🤫,我就唔劇透大家自己嚟試下😋。

Butlery無論係食物味道👍、價錢👍、服務餐廳👍及環境👍,都冇咩可以挑剔!真係必食推介!我相信我都好快會再食😅,因為餐牌上仲有好多嘢想試。
Apple Crumbe French Toast
All Day Brekky
Buttermilk Chicken Waffle
2024-04-09
Apple Crumbe French Toast
All Day Brekky
Buttermilk Chicken Waffle
Chicken & Cheese Quesadilla
  • Banoffee Crème Brûlée Pancake
2024-04-12 76 views
沙田區嘅朋友仔話呢間cafe長期大排長龍,以招牌梳乎厘Pancake而出名,鹹食亦有唔少選擇。裝潢採用英倫風,地方唔算好大,但座位之間有適當距離,想食嘅建議要早啲book位留枱🫣Roasted French Chicken Risotto份量十足,大大個燒法國春雞,皮薄,肉質嫩,以自家製酸辣醬調味、旁邊有大啡蘑菇、法邊豆、牛油果同小番茄,飯粒粒分明,調味適中,食完都幾飽。個人大大力推介Madame Croque,麵包外脆內軟,沾滿金巴利汁、蛋黃醬、瑞士芝士同Parmesan芝士,超級邪惡、上面有煎蛋,中間夾著煙火雞,層次感豐富,性價比甚高👍朋友鍾意Salmon Waffle Benedict,比想像中大份,上面有溫泉蛋、牛油果同煙三文魚,Waffle鹹鹹哋,未到脆卜卜,但係又無因為上面嘅食材而搞到淋晒,配上荷蘭醬都幾夾~ Burger款式都有好幾個,試咗個Chicken Mexicana,麵包超級軟熟,一邊放上牛油果醬,另一邊放上酸忌廉,醬汁夠多,濕潤程度十足,煎雞扒唔乾柴,搭配芝士帶出鹹香味,讚🍔

煎雞扒唔乾柴,搭配芝士帶出鹹香味,讚🍔
  • Salmon Waffle benedicts
係沙田新城市廣場既Butlery,食物種類極其豐富,主食意粉,漢堡等,仲有薯條同厚pancake,真係五花百門。仲有多款甜品同飲品,一間餐廳已經應有盡有。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 蟹肉蟹籽墨汁意粉伴龍蝦濃湯 $188香濃既龍蝦湯汁直接飲用完全無問題,配料上大量既蟹肉同埋蟹籽,加上極度鮮香既墨汁意粉,海鮮味衝擊味蕾。✨ 新鮮海膽.香煎帶子.蟹肉海膽忌廉汁意粉 $178同樣係海洋味道豐富而且濃郁既主食仲有呢一道海膽帶子蟹肉海膽忌廉汁意粉!又香又滑既海膽忌廉味真係香到入心。成碟都係橙色既海膽色,海膽既鮮香味都隨住海膽忌廉汁同海膽深深咁滲入口中。✨ 三重芝士薯條 $53淨係食意粉點夠?但又唔想食pancake咁就叫個三重芝士薯條🍟🥤 開心果奶昔 $79每一啖都係濃濃既開心果味,黎到必試既開心果奶昔!🥤 薄荷朱古力 $58如果開心果昔奶咁啱比你朋友揀左。唔怕,薄荷朱古力奶昔都同樣濃郁好味。

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 蟹肉蟹籽墨汁意粉伴龍蝦濃湯 $188

✨ 新鮮海膽.香煎帶子.蟹肉海膽忌廉汁意粉 $178

✨ 三重芝士薯條 $53

🥤 開心果奶昔 $79

每一啖都係濃濃既開心果味,黎到必試既開心果奶昔!

🥤 薄荷朱古力 $58

2024-04-11 67 views
真的是人氣店嗎??味道一般,CP值極低。食物完全不值這個價錢。人氣梳乎厘,哈,真的十分一般,蛋香欠奉,earl grey sauce 也麻麻,細細份,還要等上差不多半小時。不推薦。意粉裡面嘅蟹肉,食落似罐頭,一啲鮮味都冇。擺盤幾靚都冇用。LATTE奶泡不夠綿密,很快就散。不推薦Matcha latte。Mocha還好。提一提,入座起限時90分鐘。如果想和三五知己聚一聚腳,談談心事,享受假期,就要考慮第二間餐廳了。
真的是人氣店嗎??味道一般,CP值極低。
食物完全不值這個價錢。

不推薦。

意粉裡面嘅蟹肉,食落似罐頭,一啲鮮味都冇。擺盤幾靚都冇用。

LATTE奶泡不夠綿密,很快就散。
不推薦Matcha latte。Mocha還好。

超想推介呢間喺沙田嘅Butlery😍 店面以橙色為主調 非常吸睛店內採用莫蘭迪綠色配上白色 簡潔明亮樓底高空間感十足!👍▫️白酒忌廉汁煮青口 ($79)廚師貼心地配上兩片多士沾上好creamy嘅醬汁 配上新鮮藍青口胃口大開😃▫️香煎三文魚蟹籽伴開心果青醬長通粉 ($152)午市套餐配餐湯+飲品 抵食!是日餐湯係南瓜湯 好香滑 一啲都唔揸流長通粉係我鍾意嘅口感 煙韌感🥳三文魚上面鋪上蟹籽 好有層次開心果青醬味道幾特別 帶少少甜味整體味道平衡 唔油膩▫️煎牛排配焗蔬菜、肉汁&香蒜青醬 ($192)上菜時香噴噴😀 熱辣辣勁吸引!牛排一件件放喺焗意瓜同珍珠筍上面再配上蒜蓉青醬 滿滿油香😌 肉嫰!仲有香脆薯條 真心推介!👍▫️Tiramisu Pancake ($122)提提大家Pancake 制作時間需要半小時⏱可以提前落單 等叫起靚女侍應見我地差不多食完主餐時貼心提我地可以起埋甜品 人美心善🥰Pancake係值得等架 超鬆軟又有濃濃蛋香 味道不太甜 所以加埋咖啡糖漿就剛好🥞🥰值得大讚餐廳嘅服務 人手充足侍應們態度有禮及勤快!尤其在門口等入坐前 餐廳經理笑容滿面😄熱誠地安排入座 用餐體驗極度
超想推介呢間喺沙田嘅Butlery😍
店面以橙色為主調 非常吸睛
店內採用莫蘭迪綠色配上白色 簡潔明亮
樓底高空間感十足!👍

▫️白酒忌廉汁煮青口 ($79)
廚師貼心地配上兩片多士
沾上好creamy嘅醬汁 配上新鮮藍青口
胃口大開😃

▫️香煎三文魚蟹籽伴開心果青醬長通粉 ($152)
午市套餐配餐湯+飲品 抵食!
是日餐湯係南瓜湯 好香滑 一啲都唔揸流
長通粉係我鍾意嘅口感 煙韌感🥳
三文魚上面鋪上蟹籽 好有層次
開心果青醬味道幾特別 帶少少甜味
整體味道平衡 唔油膩

▫️煎牛排配焗蔬菜、肉汁&香蒜青醬 ($192)
上菜時香噴噴😀 熱辣辣勁吸引!
牛排一件件放喺焗意瓜同珍珠筍上面
再配上蒜蓉青醬 滿滿油香😌 肉嫰!
仲有香脆薯條 真心推介!👍

▫️Tiramisu Pancake ($122)
提提大家Pancake 制作時間需要半小時⏱
可以提前落單 等叫起