2024-03-19 61 views
今日同朋友去沙田食一間西餐,主要係想食佢哋嘅疏乎厘pancake,不過最後係食唔成嘅,因為我哋想叫嘅時候呢,佢就話要整40分鐘我哋都唔想等啦Lunch set跟嘅南瓜湯都幾好飲,唔似南瓜味比較似粟米湯嘅味叫咗廚師推介嘅lunch set,估唔到呢一個Nesta根嘅牛肉係咁鬼生㗎…勁紅囉啲肉,我平時係唔食生嘅牛肉㗎朋友叫嘅Fish and chips就話好好味,等我下次都叫!午餐加錢就可以飲Mocha呢度沖嘅Mocha都幾好飲

午餐加錢就可以飲Mocha呢度沖嘅Mocha都幾好飲
2024-03-16 37 views
沙田新城市廣場開咗間西餐廳✨Butlery✨ 聽人講好有水準,梗係要去試吓👏🏻👍🏻我最欣賞同鍾意食佢嘅魷魚芥末忌廉汁墨汁意粉,有青檸香嘅忌廉汁好fresh,食晒成碟都唔覺得膩!藍青口肉質鮮嫩可口😋🥖法包吸晒海鮮忌廉汁,一啖咬落去成口海鮮醬好過癮💦仲有燒法國春雞配特製酸辣汁,燒春雞肉汁真係鮮嫩多汁,我哋兩位女士竟然食晒所有菜式😆😄😋甜品必叫🎉士多啤梨厚pancake,返咗去少女粉紅時代,pancake鬆軟,士多啤梨汁唔太甜鋪滿朱古力碎,好滿足好開心嘅一個晚餐❤️❤️❤️Butlery沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖
沙田新城市廣場開咗間西餐廳✨Butlery✨
聽人講好有水準,梗係要去試吓👏🏻👍🏻

我最欣賞同鍾意食佢嘅魷魚芥末忌廉汁墨汁意粉,

有青檸香嘅忌廉汁好fresh,食晒成碟都唔覺得膩!

藍青口肉質鮮嫩可口😋🥖法包吸晒海鮮忌廉汁,

一啖咬落去成口海鮮醬好過癮💦

仲有燒法國春雞配特製酸辣汁,

燒春雞肉汁真係鮮嫩多汁,
我哋兩位女士竟然食晒所有菜式😆😄😋

甜品必叫🎉士多啤梨厚pancake,
返咗去少女粉紅時代,pancake鬆軟,

Butlery
2024-03-15 64 views
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡沙田人表示成日經過都覺得佢門口好歐洲feel 今次終於的起心肝入去try try 入面樓底好高 枱與枱之間距離都好夠 啱哂同frd chill下 仲要嘢食打卡able又好食🥹👍🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 新鮮海膽·香煎帶子&蟹肉海膽忌廉汁意粉 $178 (4.7 /5)意粉配料有兩隻大大粒嘅帶 煎得啱啱好 入邊好嫩滑 一啲都唔韌 面頭煎香過 帶子上面有海膽 好鮮甜一啲都唔腥 而且份量多 配料方面超級讚 意粉方面 creamy得嚟唔會膩 啲醬都十分足夠 可以係招牌意粉 呢個一定要嗌🥲🫰🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 煎封門柳伴蛋黃意大利飯&洋蔥沙律 配是日沙律$168 (4.6/5)今次lunch嚟到所以叫咗個lunch set試吓 前菜方面揀咗是日沙律 當日係芒果蝦沙律 入邊有三隻大蝦三隻都煎香過 芒果仲好甜🥭入邊有好多種沙律菜 一啲都唔馬虎講返個飯 首先有好多片牛肉🥩全部都冇筋 好有牛味 成個飯有日式風味 加埋蛋黃好似食緊壽喜燒咁 另外側邊都有洋蔥沙律同埋沙律醬 牛肉點沙律醬好夾 個飯好有口感 呢個lun
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

講返個飯 首先有好多片牛肉🥩全部都冇筋 好有牛味 成個飯有日式風味 加埋蛋黃好似食緊壽喜燒咁 另外側邊都有洋蔥沙律同埋沙律醬 牛肉點沙律醬好夾 個飯好有口感 呢個lunch set絕對係性價比好高🤟🏻

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 黑松露芝士汁薯條 $59 (4.3/5)
見到Menu有好多唔同款嘅薯條🍟 就揀咗個招牌嘅試試佢 薯條係連埋薯皮嗰種 所以特別香 黑松露芝士汁都好多 每一條都夠點 有機會都想試吓佢其他款薯條全部都好吸引~

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ Tiramisu Pancake $122 (4.8/5)
呢個甜品我比一百分 頭先疏乎厘pancake嚟講佢好香蛋味 有空氣感得嚟又唔會食落成陣風咁💨重點係上面嘅Tiramisu好好食 另外側邊嘅糖漿都係有咖啡味 令到成件事好夾 側邊仲有士多啤梨 食完成個甜品食返啲水果即刻解膩 十分滿意🍓

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

📍 Butlery (沙田)
2024-03-14 1481 views
今日係情人節,老公一早就去咗呢一間餐廳拎位,帶我試一試佢嘅疏乎厘!!👍🏻Calamari Squid Ink Pasta意粉味道唔會太濃,墨魚意粉口感軟硬適中,加上咗蕃茄莎莎,感覺添了一份清新感,本身小編仲好擔心佢嘅忌廉醬有好重嘅芥末味,但食落唔太覺,仲幾掛汁添~👍🏻Grilled Salmon 份量澎湃營養豐富,三文魚冇過分嘅調味,旁邊踏配清新嘅沙律,包括有溫泉蛋、亦有玉子豆腐、蘑菇仔,意大利飯煮✌🏻得比較硬實,性價比嚟講算係唔錯!👍🏻Cajun Prawn Aioli Chips餐廳嘅薯條提供多款口味,完全被佢呢一個香蒜蛋黃醬同埋蝦嘅味粉吸引住!薯條嚟到外脆內軟,好重薯仔味,而且炸得一啲都唔油膩👍🏻Banoffee Cream Brulée Pancake不能缺少嘅一份甜品,疏乎厘做得非常鬆軟,空氣感爆棚,面頭嘅雲呢拿吉士醬火炙得剛剛好,旁邊更加有拖肥醬、香蕉🍌、士多啤梨,整體嚟講佢嘅甜品真係值得一試!👍🏻Pomegranate Lime Soda🥤 利用左番石榴嘅果醬,加入咗青檸,味道清新!

👍🏻Calamari Squid Ink Pasta

👍🏻Grilled Salmon

👍🏻Cajun Prawn Aioli Chips

👍🏻Pomegranate Lime Soda
🥤 利用左番石榴嘅果醬,加入咗青檸,味道清新!
  • Banoffee Crème Brûlée Pancake
  • Calamari Squid Ink Pasta
2024-03-12 1036 views
係大圍番工既日子已進入最後倒數階段趁住放半日過沙田搵食見到呢間橙配金既西餐廳好靚入去試試叫左兩個Lunch set,分別係Maple Bacon Cheeseburger & chips $138 安格斯牛肉,楓葉漿煙肉 & 芝士漢堡配薯條造型好正呀!兩塊煙肉好似打平放既風車咁,好吸引眼球😆安格斯牛肉好有厚道非常有誠意,牛肉味濃麵包有烘過,薯條好脆口。配朱古力奶昔+$25Cream+奶昔永恆不變既絕配Hanger Steak Risotto $168 煎封門柳伴蛋黃意大利飯 & 洋蔥沙律賣相好肉一朵準備綻放既花,蛋黃係花蕊。將蛋黃撈勻+一片牛柳+少少蛋黃醬,味道有層次豐富,洋蔥沙律酸酸地可以解膩,意大利飯幾有咬口,唔錯唔錯。配Flat White+$10🤍拉花木碟好文青~咖啡味濃~唔落糖都好正點可以少左甜品😙Matcha Cream Pancake $119 Ricotta 厚班戟,抹茶吉士醬,紅豆,脆玄米,抹茶蕨餅pancake 鬆軟到 dun dun dun咁,蛋味香濃,配埋抹茶吉士醬無咁膩,唔會好甜。Earl Grey Pancake $125 伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱
係大圍番工既日子已進入最後倒數階段
趁住放半日過沙田搵食
見到呢間橙配金既西餐廳好靚入去試試

造型好正呀!兩塊煙肉好似打平放既風車咁,好吸引眼球😆

配朱古力奶昔+$25

Cream+奶昔永恆不變既絕配

配Flat White+$10
🤍拉花木碟好文青~咖啡味濃~唔落糖都好正

點可以少左甜品😙

Earl Grey Pancake $125 伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米

好易切開,蛋香扑鼻,入口軟滑,伯爵茶醬唔會太甜,無花果清甜,一個人食晒都唔覺得膩。

整體食物甜品好ok,環境寬敞,2人座位都唔擠迫,店員們笑容滿面,親切有禮,下次會再嚟。
2024-03-12
Type of Meal
Lunch
  • Hanger Steak Risotto
  • Earl Grey Pancake
2024-03-10 66 views
我哋嗌咗慢煮手撕豬肉、酸椰菜香草蕃茄汁芝士千層麵($142)、煎牛扒配焗蔬菜、肉汁及香蒜青醬($192)、黑松露芝士汁薯條($59)同埋Tiramisu Pancake($122)咁首先講咗嗰個煎牛扒先啦(我哋係嗌咗五成熟嘅)佢哋煮得幾啱啱好冇Overcook👍👍同埋食落去都幾煙靭、有咬口(而且嗰個紋路都幾靚)之後就講吓芝士千層麵/黑松露芝士汁薯條啦我覺得呢個千層麵真心幾高質素💖💖(因為我覺得千層麵要整得好食其實好難)佢呢個千層麵食落去入味得嚟唔會太過濃郁(真心幾鍾意嗰個醬汁😝😝)而且亦都幾有口感黑松露芝士汁薯條食落去就真係幾重黑松露香味👍👍再加埋芝士食落去就會有少少罪惡感跟住就講吓嗰個Tiramisu Pancake~~Tiramisu嘅味道都算幾濃郁🥰🥰而且食落去都真係幾Creamy(不過其實未食呢個Pancake之前已經好飽)最後就講埋佢哋嘅嘢飲啦我哋分別嗌咗期間限定嘅開心果奶昔($79)/ 薄荷朱古力奶昔($58)開心果奶昔飲落去真心幾濃郁🥰🥰(好少見到有開心果嘅嘢飲)

咁首先講咗嗰個煎牛扒先啦
(我哋係嗌咗五成熟嘅)
佢哋煮得幾啱啱好冇Overcook👍👍
同埋食落去都幾煙靭、有咬口
(而且嗰個紋路都幾靚)

之後就講吓芝士千層麵/黑松露芝士汁薯條啦
我覺得呢個千層麵真心幾高質素💖💖
(因為我覺得千層麵要整得好食其實好難)
佢呢個千層麵食落去入味得嚟唔會太過濃郁
(真心幾鍾意嗰個醬汁😝😝)
而且亦都幾有口感
黑松露芝士汁薯條食落去就真係幾重黑松露香味👍👍
再加埋芝士食落去就會有少少罪惡感

跟住就講吓嗰個Tiramisu Pancake~~
Tiramisu嘅味道都算幾濃郁🥰🥰
而且食落去都真係幾Creamy
(不過其實未食呢個Pancake之前已經好飽)

最後就講埋佢哋嘅嘢飲啦
開心果奶昔飲落去真心幾濃郁🥰🥰
(好少見到有開心果嘅嘢飲)
  • 黑松露芝士汁薯條
  • Pulled Pork Lasagna Roll
2024-03-05 61 views
係商場行咗好耐,唔知食乜好,見到呢間門口望落去好似幾精緻,一於試吓6:30去到都已經差唔多坐咗一半人,安排咗一個梳化位係我哋兩個,好舒服。餐廳比想像中多選擇,搞到有少少選擇困難症,最後叫咗:Sour cream works chips - 超鍾意食呢個薯條,勁想encoreWhite wine mussels - 對比起其他餸菜,呢個稍為有少少失色,可能係因為其他嘢太好食嘅關係Sea urchin & scallop linguine - 色香味俱全Grilled lamp chop - 燒得好好,保留到羊扒嘅肉汁Foie gras burger - 正,非常之juice

Foie gras burger - 正,非常之juice
2024-03-05 57 views
之前食過Butlery對佢舒適既餐廳環境同海膽意粉念念不忘,但門口長期都排滿人,今日係新城市行街晚飯時間經過見到唔使等位,仲唔入去等幾時?餐廳用咗橙色同墨綠色為主,好有格調,樓底亦都算高,枱之間嘅間距都令到人坐得好自在同舒服,唔會話同隔籬枱好近,好方便傾偈。Sofa位好多,包坐得舒服。一坐低我哋就已經好糾結,因為實在太多嘢想食,淨係講緊薯條都有成七至八款。我地揀咗黑松露芝士汁薯條,通常食黑松露薯條,啲黑松露醬都唔係好夠,但呢到嘅份量就好充足,而且薯條明顯係啱啱炸起,熱辣辣夠晒脆,仲要係我最鍾意嗰隻粗身薯條。主菜方面,我地叫左返上次食過既帶子蟹肉海膽忌廉意粉,再加一個黑松露蘑菇溫泉蛋意粉兩份share。先講黑松露蘑菇溫泉蛋意粉,值得一讚嘅係佢意粉嘅軟硬度適中,溫泉蛋拮穿左之後啲蛋黃汁同個黑松露意粉配合得天衣無縫。另外帶子蟹肉海膽忌廉意粉擺盤賣相好靚,海膽份量多,味道鮮甜,上面有兩大粒巨型帶子,大粒而且有咬口,忌廉汁質地夠creamy,多得嚟夠撈晒成碟意粉,食落又唔會怕好漏。黎到呢到次次都會想食埋佢地既甜品,佢既pancake款式都幾多,最後我哋喺Earl Grey pancake同埋Ti

黎到呢到次次都會想食埋佢地既甜品,佢既pancake款式都幾多,最後我哋喺Earl Grey pancake同埋Tiramisu pancake之間揀咗後者。個pancake一如以往非常fluffy鬆軟,tiramisu味好岀,落埋糖醬個甜度將咖啡既苦澀味中和得恰到好處,食完意粉同甜品之後真係覺得好滿足。
另外仲叫左杯honeycomb caramel milkshake,奶味香濃入口質感夠晒rich同creamy,上面仲有啲我好鍾意既焦糖脆脆,平時飲開少甜既我本身order有啲驚會太甜,點知飲落整體味道ok,呢杯可以encore!
2024-03-04 41 views
呢間嘢我食過好多次,從今以後唔會再去。個tomboy waitress 態度超差,買單嘅時候我話用alipay 跟住個app load唔到,我話:咁改用PayMe,跟住佢話我哋冇PayMe(Alipay load 好)我話:唔緊要,咁Alipay,跟住佢就好嬲爆爆、好大聲咁樣話:我哋收嘅payment剩係得Visa!Master!支付寶!現金!微信支付!(嚇到連隔籬枱嗰兩個人都望望佢)我:alipay 咪即係支付寶從來冇見過咁低水平嘅人,就算正常人都話alipay 係支付寶啦,更何況做飲食業??你唔識英文就唔好響西餐做侍應啦間餐廳本身都唔多人,你咁就冇咗個常客喇,恭喜🎊

買單嘅時候我話用alipay 跟住個app load唔到,
我話:咁改用PayMe,
跟住佢話我哋冇PayMe
跟住佢就好嬲爆爆、好大聲咁樣話:
我哋收嘅payment剩係得
Visa!Master!支付寶!現金!微信支付!
(嚇到連隔籬枱嗰兩個人都望望佢)
我:alipay 咪即係支付寶

你唔識英文就唔好響西餐做侍應
間餐廳本身都唔多人,你咁就冇咗個常客喇,恭喜🎊
呢間位於沙田既西餐質素不嬲都高今日食左D新野,又幾有驚喜Iron Grilled Flank Steak牛扒煎得剛剛好外層焦糖色,入面7成熟之餘仍然juicy強烈推薦點埋佢地既燒汁更加惹味Grilled Salmon, Onsen Egg Risotto三文魚皮煎到好香脆,好似食薯片咁同時魚肉完全唔會乾柴,食到陣陣三文魚香睇落似帶子,其實係玉子豆腐黎,幾特別其他配菜都好有心思個意大利飯本身都creamy又夠味撈埋個半熟蛋落去就更滑溜有層次Cajun Prawn Aioli Chips平時都係食開肉醬芝士果個今日食呢個奇尊粉蝦又幾有驚喜奇尊粉香得黎有層次蝦肉亦爽口彈牙必食之選Strawberry & Custard Waffle呢到既甜品就直頭出晒名正架啦窩夫烘到金黃香脆,有陣陣蛋香吉士醬甜而不膩,同窩夫勁夾
呢間位於沙田既西餐質素不嬲都高
今日食左D新野,又幾有驚喜

Iron Grilled Flank Steak
牛扒煎得剛剛好
外層焦糖色,入面7成熟之餘仍然juicy
強烈推薦點埋佢地既燒汁
更加惹味
三文魚皮煎到好香脆,好似食薯片咁
同時魚肉完全唔會乾柴,食到陣陣三文魚香
睇落似帶子,其實係玉子豆腐黎,幾特別
其他配菜都好有心思

蝦肉亦爽口彈牙
必食之選
Strawberry & Custard Waffle

呢到既甜品就直頭出晒名正架啦
窩夫烘到金黃香脆,有陣陣蛋香
吉士醬甜而不膩,同窩夫勁夾
2024-02-19 92 views
一路都想試下呢間,因為啲疏乎厘pancake好似好吸引☺️✍🏼 Matcha Cream Pancake $119內含厚班戟,抹茶吉士醬,紅豆,脆玄米,抹茶蕨餅,士多啤梨,呢個疏乎厘pancake 無想像中咁soft, 不過就甜品黎講佢有咁多配料都算係幾rich~ 可以係一啖抹茶加吉士醬pancake 上加兩粒紅豆泥,甜甜的都幾happy~ ☺️✍🏼 Flat white $43 & Hazelnut latte $46 咖啡正常發揮,甜品同咖啡真係Perfect match!食完甜品,個口仲有少少甜味,再飲一啖唔加糖嘅咖啡~ 係滿足嘅感覺😌呢間餐廳一入去時同我地講左限時90分鐘,但我地坐過左90分鐘都無趕我地走~ 係新城市廣場黎講算好好😆要加分😂

一路都想試下呢間,因為啲疏乎厘pancake好似好吸引☺️

✍🏼 Matcha Cream Pancake $119

2024-02-19 129 views
約咗friend新年前食個團年飯大家都沙田友所以約咗響新城市呢間我on list好耐想試雖然係平日夜晚但都好多人好彩早咗嚟所以等十分鐘到就有位Calamari Squid Ink Pasta ❤️$142❤️份量都唔細👍🏻個芥末忌廉汁唔漏而且好creamy配埋個蕃茄Salsa好fresh而且仲有少少青檸汁非常好味👍🏻👍🏻👍🏻MO ❤️$99❤️朋友想試burger所以我哋嗌咗一個嚟share一上枱我哋笑佢呢個signature burger好似我哋細細個食嘅漢堡包軟糖😂😂我鍾意佢整溶咗個cheddar cheese🧀加埋炒過嘅洋蔥同蘑菇成件事都authentic! 好正👍🏻👍🏻Triple Cheese Chips ❤️$53❤️Wild Wings ❤️$72❤️Side Dish我哋點咗個薯條同雞翼個薯條睇相就知好正啲芝士多到我食到最後一條都仲有芝士雞翼就炸得好香口個人嚟講好欣賞佢個蜜糖是拉差醬有少少似honey mustard不過帶多少少辣味另一個青瓜酸忌廉醬就比較fresh食炸野都無咁覺油膩Chocolate Milkshake ❤️$55❤️真係要好似我朋友咁瘦先會有quota可以飲啲咁邪惡嘅飲
約咗friend新年前食個團年飯

先會有quota可以飲啲咁邪惡嘅飲品😂😂
我呢啲就只配試佢一啖品嘗下😂😂
本身個朱古力味已經非常rich
好濃但又唔會太甜
加埋嗰啲cream同朱古力醬真係勁好飲!!
唔知要做返幾耐運動先還到債😂

Tiramisu Pancake ❤️$122❤️
Tiramisu Pancake

我嘅quota留咗嚟食甜品‼️‼️
好出色呀呢個pancake!!!
個tiramisu醬加埋個咖啡syrup好襯呀

Triple cheese chip
Wild Wings
Chocolate Milkshake
Tiramisu Pancake
All Day Brekky 〰️厚班戟,炒滑蛋,英式香腸,煙肉& 炒蘑菇呢度嘅pancake真係正到暈😍軟軟QQ咁,入口即溶,蛋香十足😋 Buttermilk Chicken Waffle〰️炸雞,沙律,窩夫& 蜜糖芥末醬窩夫焗得外脆內軟,配上蜜糖芥末醬Perfect match炸雞好大塊,肉質結實JuicyBlack Truffle Mushroom Onsen Egg Linguine黑松露香氣十足,意粉質地煙韌彈牙,再配上溫泉蛋👍🏻Butlery (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖
All Day Brekky
〰️厚班戟,炒滑蛋,英式香腸,煙肉& 炒蘑菇

Buttermilk Chicken Waffle
〰️炸雞,沙律,窩夫& 蜜糖芥末醬
窩夫焗得外脆內軟,配上蜜糖芥末醬Perfect match
炸雞好大塊,肉質結實Juicy

黑松露香氣十足,意粉質地煙韌彈牙,再配上溫泉蛋👍🏻

Butlery (沙田)
2024-02-16 70 views
平日Butlery都好多人食,門口拎籌排隊都幾方便,店面裝修成歐陸風,墨綠色襯橙色感覺清新自然,搭配藤椅,復古格仔地板磚,打卡一流!最近節日食太多肉類,今日要食多啲菜,呢個凱撒沙律就岩晒啦,大大盤賣相吸引,顏色繽紛配料豐富,刺破溫泉蛋,撈埋煙肉、麵包粒、小蕃茄,巴馬臣芝士、羅馬生菜,口感清爽,健康又好味。雞肉mozzorella芝士墨西哥薄餅配蕃茄莎莎、酸忌廉+牛油果醬份量足夠,餅皮Q軟,包住豐富嘅餡料,啖啖雞肉,配埋酸忌廉同埋牛油果醬,口感層次豐富。Grilled Salmon, Onsen Egg Risotto配料豐富,有烤三文魚、溫泉蛋、甘藍葉、玉子豆腐、本菇、味噌梅子汁好欣賞佢呢個組合,玉子豆腐煎香兩面,配在飯裡好特別,三文魚烤得金黃香口,而且魚肉肉質juice ,溫泉蛋拌勻意大利飯,蛋汁綿密好味。冬蔭公Risotto 非常fusion嘅菜式,有微辣口感,泰式風味突出,配咗魷魚同菇,大大隻蝦肉彈牙新鮮。Butlery (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖

雞肉mozzorella芝士墨西哥薄餅
配蕃茄莎莎、酸忌廉+牛油果醬

冬蔭公Risotto

Butlery (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖

自從兔小妹回港後,因工作實在太忙,已經好久沒有閒情寫食評了....😔 適逢前幾天跟同事來個晚飯小聚,竟意外在沙田附近發掘到一間頗有水準的Cafe,兔小妹當然要在Openrice 開心 Share 的啦~!😎Cafe 位於沙田新城市廣場3/F, 只要從沙田車站一出,搭扶手梯上一層便到達,地點非常方便。 可能是平日的關係,我們只等了數分鐘便能安排入座。入到店內,白色的牆身配上綠色的窗框,配以橙色的梳化椅,歐陸風格中帶點懷舊,感覺柔和舒適。 而餐單選擇種類繁多,前菜的有薯條🍟、沙律🥗、海鮮🦐等,主食的又有意粉🍝、飯和漢堡🍔,甜品方面,更有這店最有名的梳乎厘班戟🥞和窩夫🧇! 每樣都極吸引,這真讓兔小妹和同事頭痛呢!😝結果,我們點了2款前菜,1款主食,1款甜品和2杯飲品~上菜前,職員先為我們送上飲品 - Pomegranate Lime Soda 和 Iced Matcha Latte這個兔小妹點的Pomegranate Lime Soda,味道酸酸甜甜,帶有石榴的果香味,感覺十分清新。🌿而同事則點了杯Iced Matcha Latte,奶味厚重,但抹茶味道未算太出,感覺有點膩。不久,職員為我們

可能是平日的關係,我們只等了數分鐘便能安排入座。

結果,我們點了2款前菜,1款主食,1款甜品和2杯飲品~

Pomegranate Lime Soda

Iced Matcha Latte

不久,職員為我們送上第一道前菜 - White Wine Mussels
White Wine Mussels
大大隻的藍青口放滿一碗,伴以2件烤得金黃的多士,份量十足!
青口肥美,口感嫩滑,掛上帶有淡淡酒香的忌廉汁,鮮味更突出~ 多士蒜香味濃,香脆可口,沾點忌廉汁,味道更有層次!

接著,職員送上第二道菜 - Chicken & Cheese Quesadilla
Chicken & Cheese Quesadilla
薄餅外皮煙韌,包裹著滿滿的芝士🧀、青椒🫑和雞肉作餡料,口感極豐富! 配上旁邊的蕃茄莎莎🍅、牛油果醬🥑和酸忌廉,味道更加清新怡人~

緊接第三道菜 - Tom Yum Gong Risotto
Tom Yum Gong Risotto
以冬蔭公汁煮成的意大利飯,口感軟硬適中,味道更有驚喜! 冬蔭公的微辣🔥,以魷魚🦑的鮮味和草菇🍄的清甜中和,使咸、酸、辣得以平衡,味道層次豐富! 而大蝦🦐肉質彈牙,為整個意大利飯畫龍點睛。

一頓圓滿的晚飯,又怎能缺少甜品呢? 我們點了這店其中一款名物 -  Banoffee Crème Brûlée Pancake
Banoffee Crème Brûlée Pancake
這個梳乎厘班戟的確名不虛傳! 鬆軟的班戟上,燒上一層薄薄的焦糖,吃上一口,班戟口感細滑香軟,輕柔如雲朵般☁️的充滿著淡淡的蛋香,且帶著點點焦糖的香脆和微甜,富空氣感,甜而不膩,亦為這頓豐富的晚飯,畫上完美的句號。
2024-01-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Pomegranate Lime Soda
White Wine Mussels