早近約朋友到Cova吃下午茶聊聊天餐廳設計古典優雅,高貴瑰麗彷似歐洲貴族在享受午後時光下午茶三層架和藍色餐碟都是專程由意大利進口每件鹹甜點都精緻小巧,且加以名貴食材製作❥精緻典雅下午茶 貴族之選 $538/2位❥ SWEETS✾ COVA 意式芝士蛋糕杯✾ 迷你鮮果撻✾ 迷你甜品撻✾ COVA 迷你扇子酥❥ SAVOURIES✾ 龍蝦軟包✾ 香煎帶子脆餅✾ 和牛肉醬芝士撻✾ 水牛芝士伴櫻桃番茄✾ 巴馬火腿伴蜜瓜COVA 甜點一向出色,鹹點亦很不錯當中COVA 意式芝士蛋糕是最出名甜品之一意大利軟芝士忌廉濃厚香醇蛋糕軟綿而手指餅濕潤帶濃濃咖啡香表面灑滿可可粉,層次豐富迷你甜品撻一口一個,可愛別致朱古力撻入口充斥濃醇朱古力香甜芒果忌廉撻富清新果香,輕盈軟滑迷你扇子酥以100%頂級法國AOP牛油製作且本地人手製作,摺疊成扇子造型入口酥脆鬆化,滿滿香醇牛油香味鹹點方面以龍蝦、帶子、和牛肉醬等入饌龍蝦軟包以彈牙龍蝦肉和青瓜蕃茄作內餡配搭鬆軟麵包,帶清爽口感香煎帶子脆餅口感豐富,帶子煎至微微焦香入口鮮甜嫩彈配搭香脆脆餅和牛肉醬芝士撻滿滿牛肉香味,濃而不膩❥ 鬆餅、凝脂忌廉、果醬提
早近約朋友到Cova吃下午茶聊聊天
餐廳設計古典優雅,高貴瑰麗
彷似歐洲貴族在享受午後時光
下午茶三層架和藍色餐碟都是專程由意大利進口
每件鹹甜點都精緻小巧,且加以名貴食材製作

❥精緻典雅下午茶 貴族之選 $538/2位
✾ 香煎帶子脆餅
✾ 和牛肉醬芝士撻
✾ 水牛芝士伴櫻桃番茄
✾ 巴馬火腿伴蜜瓜

COVA 甜點一向出色,鹹點亦很不錯
當中COVA 意式芝士蛋糕是最出名甜品之一
意大利軟芝士忌廉濃厚香醇
蛋糕軟綿而手指餅濕潤帶濃濃咖啡香
表面灑滿可可粉,層次豐富
迷你甜品撻一口一個,可愛別致
朱古力撻入口充斥濃醇朱古力香甜
芒果忌廉撻富清新果香,輕盈軟滑
迷你扇子酥以100%頂級法國AOP牛油製作
且本地人手製作,摺疊成扇子造型
入口酥脆鬆化,滿滿香醇牛油香味
鹹點方面以龍蝦、帶子、和牛肉醬等入饌
龍蝦軟包以彈牙龍蝦肉和青瓜蕃茄作內餡
配搭鬆軟麵包,帶清爽口感
香煎帶子脆餅口感豐富,帶子煎至微微焦香
入口鮮甜嫩彈配搭香脆脆餅
和牛肉醬芝士撻滿滿牛肉香味,濃而不膩

❥ 鬆餅、凝脂忌廉、果醬
提子鬆餅與原味鬆餅由Cova自家製作
外層金黃鬆脆,內層帶點濕潤富麵粉香
配搭酸甜草莓醬和濃郁奶香凝脂忌廉

❥ Covaccino
一層忌廉和開心果碎碎在咖啡上
香甜朱古力與香醇咖啡互相融合
入口甘香順滑
❥ Earl Grey
2024-04-12 187 views
lv蛋糕哈哈哈哈哈choco mousse 这个巧克力淋面做的很玲珑剔透💫,一切开更是丰富,时而是绵密的生巧时而是细腻的奶酪,浓郁香醇中还有种糊嘴的感觉🍫,这时还有酸甜的小树莓和桑葚带来丝清爽🩵一次把巧克力吃爽了
lv蛋糕哈哈哈哈哈
🩵一次把巧克力吃爽了
2024-04-05 246 views
秉承逾190年意大利高級美饌理念意大利人氣餅店·COVA向來以精緻高雅見稱·每款蛋糕都悉心打造.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪•最近推出全新 cake nano 系列蛋糕每個4吋· 共三款人氣口味開心果碎忌廉蛋糕|雜果忌廉蛋糕|朱古力蛋糕Cake Nano大小剛好約一隻手掌細細個別緻可愛· 可以自肥稿賞一下自己或是兩小口子共享甜蜜滋味•ꕺ Sacher nano完美無暇的朱古力鏡面下是絲滑朱古力牛油忌廉夾層是朱古力蛋糕·配搭香甜杏桃果醬朱古力味香醇濃郁·杏桃剛好增加味道層次兩者完美搭配·取得微妙平衡是朱古力控必試!
秉承逾190年意大利高級美饌理念

是絲滑朱古力牛油忌廉
夾層是朱古力蛋糕·配搭香甜杏桃果醬
朱古力味香醇濃郁·杏桃剛好增加味道層次
兩者完美搭配·取得微妙平衡
是朱古力控必試!

2024-04-04 223 views
今日來到尖沙咀海港城港威商場的Cova Ristorante & Caffe 高級的餐廳。食物品質優良,氣氛美好浪漫,是聚會和慶祝的好地方。叫2個semi-buffet dinner.cova的蛋糕出名好味和賣相精美就不用懷疑了。自助晚餐任食煙三文魚,蜜瓜ham,蕃茄配芝士,好多頭盤小食。這個冷盤餐點真的很可口,同埋精緻。主菜要牛扒配紅酒汁,看似不錯。可惜叫得太熟,但味道尚可以。另外risotto就真係有少少酸。好在最後都有甜品雪糕。飲品叫朱古力和凍咖啡,上面的忌廉打得好滑,忌廉和朱古力也非常香濃,餐後嘆杯凍飲聊聊天,亦是享受!
cova的蛋糕出名好味和賣相精美就不用懷疑了。

2024-04-03 193 views
俗語有云:如果你想成為貴婦,首先要多做貴婦的事,例如返工時間去嘆afternoon tea (?!) 🐷🫶🏻 姐去COVA除左食TEA,終極目標係佢杯熱朱☕ 呢個天下美味,果真融化姐內心嘅千年冰山🏔️係呢個咁優美嘅環境嘆三點三,真係會令人忘記自己要返工... Tea Set 一定唔少得 Tiramisu Cups扇子酥我都幾鍾意,好似太陽花咁靚靚🌻 以為甜點會比較出色啦,但係我竟然鍾意鹹點多啲哈哈!Scones暖笠笠好正,鬆而乾嘅口感紮實,有濃濃奶蛋香,我就鍾意查Clotted Cream+Fruit Jam一齊食😋食飽就有力繼續返工,好嘢!我愛工作!💪🏻 AFTERNOON TEA SET $538 for two SWEETSClassic COVA Tiramisu CupsMini Fruit TartsMini Mimose TartsCOVA Mini Fans Puff Pastry SAVOURIESLobster Soft Milk BunPan-seared Scallops, Crispy Bacon, CrackerWagyu Bolognese Cheese T

係呢個咁優美嘅環境嘆三點三,真係會令人忘記自己要返工...

Tea Set 一定唔少得 Tiramisu Cups

扇子酥我都幾鍾意,好似太陽花咁靚靚🌻

以為甜點會比較出色啦,但係我竟然鍾意鹹點多啲哈哈!

食飽就有力繼續返工,好嘢!我愛工作!💪🏻

AFTERNOON TEA SET

COVA Mini Fans Puff Pastry

SAVOURIES
Lobster Soft Milk Bun
Wagyu Bolognese Cheese Tart
Buffalo Mozzarella, Cherry Lomato
Parma Ham, Cantaloupe
Scones, Clotted Cream, Fruit Jam
2024-02-13 520 views
👯‍♀️ 好姊妹揀咗呢間氣氛好好嘅餐廳🍴簡單聚會聊天聊旅行🧳聊聊生活❤️感覺好輕鬆呢🥳🍴Dinner Set ✨Antipasto + Soup + Pasta ✨ $358 per person🍴ANTIPASTI🥗Cars ar Salad 凱撒沙律:呢個凱撒沙律有好多羅馬生菜🥬加埋香濃嘅芝士同惹味煙肉碎😍啖啖都滋味無窮喔😙🍴Soup🥣Soup of the Day 蔬菜湯:味道好濃郁嘅蔬菜湯😋熱辣辣飲🔥唔錯呀🥳🍴PASTA🍝Spaghetti, Prawns, Cherry Tomatoes, White Wine櫻桃番茄白酒海蝦意大利麵:整個意粉都好惹味😋番茄好甜🍅配埋白酒嘅香味❤️每條意粉都沾有醬汁🔥質地又彈牙🍝蝦仲好爽口添🦐🍋凍檸檬茶:茶底味道清香👅幾好飲呀🥳

🍴Dinner Set

🍴ANTIPASTI

🍴Soup

🍴PASTA

🍋凍檸檬茶:茶底味道清香👅幾好飲呀🥳
2024-02-13 312 views
今日去咗尖沙咀港威分店,食物正常水准,服務態度令人無言!1)去之前request咗坐窗邊諗住有海景位,去到見關咗窗簾,純粹好奇問一問開唔開到?服務員無語調咁話set好咗2)之後想請另一位服務員幫我哋影張相,佢直頭唔應然後走去同隔離服務員鬧交(各自話自己好忙,唔會理呢張枱)🤯3)想結帳時應完我又可以無人比帳單,要再叫另一個人結帳⋯真係特別體驗👎🏼我好有禮貌但成間鋪無一個正常服務👎🏼同以前喺利園分店用膳完全兩回事👎🏼
今日去咗尖沙咀港威分店,食物正常水准,服務態度令人無言!
3)想結帳時應完我又可以無人比帳單,要再叫另一個人結帳⋯
真係特別體驗👎🏼我好有禮貌但成間鋪無一個正常服務👎🏼
同以前喺利園分店用膳完全兩回事👎🏼
  • Scone
2024-02-10 179 views
𓊈迷你扇子酥禮盒 ᴍɪɴɪ ғᴀɴs ᴘᴜғғ ᴘᴀsᴛʀʏ ɢɪғᴛʙᴏx $𝟸𝟹𝟾𓊉迷你扇子酥禮盒, 以桃粉色圓形禮盒包裝, 感覺高貴優雅, 就快新年真係好適合送禮或者自用!每塊扇子酥都係由品牌大師團隊手工製作, 用千層酥皮摺疊成小扇子造型, 經過烘焗, 外層呈現金黃焦糖色, 口感鬆脆, 每一啖都充滿濃郁香醇嘅牛油香味。

2024-02-04 268 views
朋友知道小妹向來鍾情甜點,是日就帶我去歎個高質下午茶😆**COVA AfternoonTea Set**🍰🧁🥧🍮🍰🧁🥧🍮Welcome Drinkrosecco MimosaSavouries:A3和牛熱烘三文治 | A3 Wagyu Toasted Sandwich海蝦凱撒沙律杯 | Caesar Salad Cup with Shrimp紅菜頭醃三文魚配魚子醬 | Beet-cured Salmon with Caviar鵝肝慕絲窩夫筒 | Foie Gras Mousse in Mini Waffle ConesSweets:經典意大利芝士甜品杯 | Classic Tiramisu Cups芒果撻 | Fruits Tarts忌廉泡芙 | Mini ProfiterolesCOVA 朱古力 | COVA Chocolates鬆餅配忌廉及果醬 | Scones with Clotted Cream and JamDrinks:Hot Cappuccino Hot Lemon Tea金黃色印有Cova品牌嘅盒子,裝住各款甜點和咸點,呈現著華感;有人說甜品是心情調節劑,品嚐美味嘅甜點
朋友知道小妹向來鍾情甜點,是日就帶我去歎個高質下午茶😆

**COVA AfternoonTea Set**

COVA 朱古力 | COVA Chocolates

Drinks:
Hot Cappuccino
Hot Lemon Tea

金黃色印有Cova品牌嘅盒子,裝住各款甜點和咸點,呈現著華感;有人說甜品是心情調節劑,品嚐美味嘅甜點,內心會無比愉悅,所有煩惱、唔開心嘅情緒會暫時忘卻😚
鐘意食開心果又鐘意甜品嘅朋友注意⚠️呢個蛋糕係我食過覺得最正嘅🥹✧ Cova Pistachio Tiramisu (1lb $528)綠色cream好重開心果味💚蛋糕中間再嚟一層綠色cream增添滿足感~白色cream 唔係好重芝士味 甜忌廉味重啲餅底好淋 浸咗咖啡味但味道唔重☕️整體好食但稍貴(▰˘◡˘▰)
鐘意食開心果又鐘意甜品嘅朋友注意⚠️
呢個蛋糕係我食過覺得最正嘅🥹

綠色cream好重開心果味💚
蛋糕中間再嚟一層綠色cream增添滿足感~
白色cream 唔係好重芝士味 甜忌廉味重啲
餅底好淋 浸咗咖啡味但味道唔重☕️
整體好食但稍貴(▰˘◡˘▰)
2023-10-06 1559 views
我在尖沙咀上班已經有一段時間了,但這是我第一次光顧這家餐廳。我們每個人都點了一份晚餐套餐,其中包括頭盤、湯品、主菜和甜品。關於湯品,我們選擇了雜菜湯。雖然味道還算不錯,但它並沒有給我帶來太多驚喜。湯的味道比較普通,符合一般的西餐水準。至於主菜,我們點了牛扒和香煎三文魚。這兩道菜的味道也都屬於普通水準,沒有給我留下特別深刻的印象。牛扒的口感還可以,但缺乏一些特別的調味;而香煎三文魚的煎得不錯,但味道方面並沒有太多亮點。最後,我們選擇了芒果蛋糕作為甜品。這款蛋糕有點甜,可能對於喜愛甜食的人來說會比較合適。不過,我個人覺得它的甜度稍微超過了我的期望。總體而言,這家餐廳的食物味道屬於一般水準的西餐,沒有太多特別驚喜的地方。如果你對於普通的西餐口味沒有太高的要求,這裡可能是一個可以考慮的選擇。然而,如果你追求更獨特、精緻的菜品,可能需要尋找其他餐廳。

2023-10-05
Celebration
Birthday
好開心啊,又多個牌子出keto cake🥰仲要係cova❤️ 凡人蛋糕都出曬名好食所以一見到就好想試啦 Keto系列有兩款蛋糕,一個係Keto Tiramisu,另一個係 Keto Raspberry Cream Dome當然第一時間望下成份係咪真係keto friendly la🌟Keto Tiramisu: 採用無糖可可粉、赤蘚糖醇、甜菊醇糖苷及羅漢果提取物製作,Mascarpone 意大利軟芝士夾著三層以無糖可可粉製作的手指餅,層層浸透濃郁 COVA 咖啡糖水,蓋上濃烈的無糖可可粉,質感依然軟滑輕盈🤤。見到大部分都係keto friendly既食材eg 杏仁粉,羅漢果糖,無糖可可粉,即刻好放心咁訂左個tiramisu 試下😋一入口 d mascarpone cheese 勁軟滑,可可手指餅吸滿咖啡糖水,朱古力同可可都好突出,唔會搶左大家既味,手指餅入口都幾鬆軟濕潤,成個蛋糕完全食唔出係keto,就同普通蛋糕咁一樣咁好味🤤食完好滿足呀😌有機會都想試埋 生酮紅桑子忌廉蛋糕🍰就算唔係生酮既人食都無咁易影響血糖,關注健康既人士都啱食
所以一見到就好想試啦

🌟Keto Tiramisu:

就算唔係生酮既人食都無咁易影響血糖,關注健康既人士都啱食
細個就特別鍾意食 Tiramisu 意大利芝士蛋糕,大個先開始慢慢鍾意開心果嘅味道,開心果Gelato等Nutty Dessert 簡直無敵了,估唔到我嘅屋企人同朋友咁知我心,買咗呢款二合一嘅:開心果提拉米蘇芝士蛋糕😍♥️,開心果同咖啡味都非常濃郁!每一啖都唔會令你失望!開心果慕絲 軟滑但厚實、不會好油,咖啡蛋糕夾層、開心果雪芳蛋糕等,一層一層的配搭,交錯配合,非常融洽!開心果味道我就非常滿意了,不過比起Tiramisu,我覺得它比較像是單純嘅咖啡味蛋糕,因為開心果和Mascarpone 芝士忌廉完美融和了,份量不夠多,就沒有那種無敵creamy滑嫩冰涼嘅Tiramisu感覺!不過蛋糕咖啡名的確很濃郁!Overall我都點讚!

開心果味道我就非常滿意了,
2023-07-12
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • Tiramisu
  • Pistachio Delight 開心果芝悅
2023-07-27 872 views
睇到d留言,又話極緻甜品至尊又話意大利設計,一心過來試下。先講主題食品,鹹點:賣相精美,但味道一般,叫做試過但絕對唔會刻意過來再食;甜點:品質其差,擺明交貨番黎,唔係廚房新鮮整,鮮果撻及芝士杯不及街邊連鎖西餅店,英式鬆餅每人只得一件,size極其迷利,用微波爐翻熱,耐得濟,口感偏硬,提子帶苦。第二,飲品:我用KKDAY預訂包4杯特別飲品,另有4杯餐飲。一開頭,特飲說可選有酒精及無酒精,問佢地無酒精係乜野,待應話會安排特別調製既飲品一杯,所以我地叫左一杯有酒精同3杯無酒精,十分期待,點知特飲黎到就發現,有酒精是香檳混橙汁,無酒精那3杯,就係3杯「果汁先生橙汁」,點解唔直接講係橙汁,講咩話係特別調製飲品一杯。到食完飯後,叫跟餐飲品,只有奶茶咖啡朱古力,雀巢咖啡子彈仔級數。第三,服務:非常一般,並不是高級餐廳應有水平,一開頭坐下待應拿水壺過來斟水,斟完頭3杯,第4杯只斟了三分一就無水了,待應就這樣走了,沒有想過回來添水,全程加水兩次,無再有人理會過,直至夠鐘攞張單叫我地埋單!最後,如果普通西餐廳,就無投訴,掛住高級餐廳意大利品牌,甜品至尊,4人埋單$950,完全唔會有下次!大家唔好好似我咁睇
最後,如果普通西餐廳,就無投訴,掛住高級餐廳意大利品牌,甜品至尊,4人埋單$950,完全唔會有下次!大家唔好好似我咁睇到d食評廣告便上當了!
2023-07-27
$475 (Tea)
2023-06-24 1422 views
始創於1817年嘅意大利高級餐飲品牌 #COVA ,誕生於時尚城市嘅意大利米蘭,更代表著意大利糕點及食物的卓越工藝和飲食文化。而香港COVA 多年來沿用米蘭獲獎的配方,憑著超過200年的意大利工藝,全人手製作蛋糕和甜點帶給香港嘅朋友!COVA 甜點在製作上,一向一絲不苟,外觀造型則傳遞出品牌的風格。無論是一人獨享,情侶拍拖,閨蜜聊天,還是好友一齊分享,美味可口的甜品,都會帶給您一種獨特的享受。就趁住今個情人節,一起來打開這個月光寶盒!鹹點:A3和牛熱烘三文治、海蝦凱撒沙律杯、紅菜頭醃三文魚配魚子醬、鵝肝慕絲窩夫筒甜點:經典意大利芝士甜品杯、鮮果撻、忌廉泡芙、COVA 朱古力、鬆餅 – 配凝脂忌廉及果醬飲品:咖啡或茶$528 / 2位

飲品:咖啡或茶

$528 / 2位