2024-03-09 24 views
一入好似入左個童話世界咁😆佢中間既台有d似旋轉木馬feel~前菜係salmon salad~🌀Hot cake $158💧香煎蜜糖厚煙肉扒 黑松露炒蛋同平時食既煙肉唔同,佢咁厚幾有咬口~炒蛋好香truffle 味!同埋佢既hot cake茶埋牛油都唔會heavy~ 個size幾mini幾得意咁~🌀 炭燒蜜汁西班牙栗飼豬 煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158叉燒幾林仲有燶邊!d飯仲有飯焦👍佢配既醬汁係蜜汁咸咸甜甜咁但我覺得唔點都好夠味~🌀 酥皮周打蜆湯 +$25個酥皮好脆,建議一浸左落去即刻食如果唔係會林~ 個湯入面蜆既份量都幾多👍個湯都好creamy~ 🌀 grape & apple yogurt soda $5呢個比起另一個飲品會偏fresh同酸base~ 而提子都幾甜~🌀 Dirty cookies & cream $58oreo cookies, chocolate cream, milk, caramel 呢個就係比較甜但又唔會超甜飲唔到個隻~ 佢個造型都好有趣比較復古咁😆🌀芒果拿破崙 +$60賣相好靚既甜品!個皮都係做得好脆同埋芒果既酸味都可以減低返少少d cream既甜味~

前菜係salmon salad~

🌀Hot cake $158
💧香煎蜜糖厚煙肉扒 黑松露炒蛋

🌀 炭燒蜜汁西班牙栗飼豬 煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158

🌀 酥皮周打蜆湯 +$25

🌀 Dirty cookies & cream $58

🌀芒果拿破崙 +$60

嚟咗筲箕灣,唔熟悉呢區,肚餓要食嘢,記起之前食過呢間餐廳🍽️,印象中幾好味,於是就決定行過去開餐🤣$48「Dragon Hat」:材料包括Fresh Dragon Fruit, Pineapple Juice, Strawberry, Soda Water 😋;清新好飲,唔係好甜;賣相又好 3- dimensional🤩,顏色仲紅卜卜幾吸睛🤩,有2片紅肉火龍果擺咗喺杯上邊,可以食😁,再上邊仲有隻粉紅色嘅紙鵝🤣呢度提供幾款 Set Lunch,咁食咗 $108「手打純牛肉漢堡包配秘製醬汁,熔岩芝士,太陽蛋,薯條 DIRTY BEEF BURGER」🤣Set Lunch +$20「是日精美沙律🥗」:沙律菜🥗新鮮爽脆,仲有好有鹹香嘅意大利🇮🇹 prosciutto,又有清甜嘅車厘茄🍒,簡單、清新、好食👍「手打純牛肉漢堡包配秘製醬汁」:手打純牛肉 有質感之餘又juicy又幾滑,加埋熱溶咗嘅芝士🧀同埋秘製醬汁,好惹味😋$88「Piña Colada 白朱古力心太軟椰子味雪糕🍦」:白朱古力心太軟幾特別又幾好味又暖暖哋😋,配埋凍冰冰嘅椰子雪糕🍦,食得好開心🤣,仲唔係好甜啱我胃口👍
Lunch
想一整天都有好心情🌞當然要由食一餐好嘅開始~是日特登帶媽咪去咗筲箕灣一間略有名氣嘅打卡餐廳Dirty Skillet食個early brunch🍴一踏入到餐廳既有到了外國鄉村小鎮之感也有闖進童話世界的感覺🩷先說前者 餐廳裝潢走歐風主題佈置了大量歐陸田園裝飾亦有不少動物及植物擺設令人心情舒暢😚而後者 則是因為店舖中央嘅數張二人枱以大型旋轉木馬方式排列 非常吸睛😍媽咪見到都忍唔住要留個倩影🤣Dirty Steak($398)一場嚟到 當然要試試餐廳嘅招牌菜🤤16oz嘅牛扒份量十足 兩個人食夠晒有餘牛扒肉質粉嫩 令人垂涎三尺😋食落肉味十足 而且一啲都唔韌配上酥脆嘅蒜片 或芥末醬享用 風味更佳就連配菜嘅薯條都炸得香脆可口😋仲有我至愛嘅焗蒜頭🤣Portobello Mushroom($98)我哋嗌咗個小食試下呢個大啡菇用料十足 加入田螺、煙肉、洋蔥同芝士啖啖都好滿足🤤🤤 Escargot Soufflé Omelet($118)呢個梳乎厘奄列我期待咗好耐啦😍超級大份 連cream嘅份量都特別多🤣有啲令我諗起某經典餐廳嘅招牌甜品梳乎厘奄列空氣感十足 質地濕潤軟滑適逢媽咪就快生日🎂我特意拜託餐廳準備
想一整天都有好心情🌞
當然要由食一餐好嘅開始~
是日特登帶媽咪去咗

令人心情舒暢😚

而後者 則是因為店舖中央嘅數張二人枱
以大型旋轉木馬方式排列 非常吸睛😍
媽咪見到都忍唔住要留個倩影🤣

Dirty Steak($398)

一場嚟到 當然要試試餐廳嘅招牌菜🤤

16oz嘅牛扒份量十足 兩個人食夠晒有餘
牛扒肉質粉嫩 令人垂涎三尺😋
食落肉味十足 而且一啲都唔韌

配上酥脆嘅蒜片 或芥末醬享用 風味更佳
就連配菜嘅薯條都炸得香脆可口😋
仲有我至愛嘅焗蒜頭🤣

Portobello Mushroom($98)

我哋嗌咗個小食試下
呢個大啡菇用料十足
加入田螺、煙肉、洋蔥同芝士
啖啖都好滿足🤤🤤

Escargot Soufflé Omelet($118)

呢個梳乎厘奄列我期待咗好耐啦😍

我特意拜託餐廳準備驚喜🤪
估唔到佢哋除咗用朱古力筆
寫上生日快樂之外
仲用旋轉木馬音樂盒托盤上碟 好靚呀🤣

Dragon Hat($48)

呢度除咗環境打卡 就連飲品都好啱影相😎
呢杯Dragon Hat 除咗有紅鶴同粉紅鳳梨裝飾
就連火龍果都切成心型❤️
不過飲落甜咗少少~

Kumquat Soda($58)

呢杯柑桔檸檬🍋梳打同樣好打卡able
檸檬同西柚片排得好靚
再加上食用花同士多啤梨🍓
非常之colorful 不過味道亦係偏甜

2024-03-01
$400 (Lunch)
2024-03-07 17 views
入到筲箕灣形薈同朋友食生日飯,朋友選擇咗一間好啱慶生的餐廳🥰服務貼心~餐廳環境亦舒適,多個位置更見用心,啱晒同朋友影相打卡📸 情人節見到餐廳準備咗好多熊仔🧸仲拎住朵花花🌹成日諗唔到有咩節目或者唔做功課嘅男朋友🙈建議試吓book呢一間!Pizza啖啖肉勁足料~雲吞花大大粒配以柑桔檸檬醬超Fresh又解膩👍兩杯嘢飲都好靚🍹😍好飲又好食~淡淡生果🤤唔係罐頭菠蘿嚟㗎係新鮮菠蘿啊!青提加梳打喺我口中爆汁🤤無敵推薦🉐仲有一定要試呢間的巨大震震下梳乎厘,兩隻我手掌咁大😂仲好好食😋🥟 港式手打墨魚滑鮮蝦炸大大粒雲吞,柑桔檸檬醬(3件) $78🥦 意大利風腿芝士焗西蘭花山 $68🍕菠蘿雞肉夏威夷 $178🍇 Fresh Grape & Apple Yogurt soda $58🍍 Pineapple Hat $48🍮 震震下梳乎厘奄列 $118

🥦 意大利風腿芝士焗西蘭花山 $68
🍕菠蘿雞肉夏威夷 $178
🍍 Pineapple Hat $48
🍮 震震下梳乎厘奄列 $118
2024-03-07 24 views
煎虎蝦濃蝦汁意大利飯賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意大利飯味道質感十分正宗,米粒分明呈半熟狀,醬汁濃稠鮮美,蝦味出眾可口。煎虎蝦肥美又大隻,煎得火候恰到好處,外層焦脆燻香,內裡蝦肉保持嫩滑彈牙,十分出色。🐧❣️lunch set 奉送基本餐茶,亦可加錢改選特飲、加配餐湯和沙律😋 Fresh Kumquat Lemon Soda賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧梳打上以草莓、小花以及各式果粒作點綴,色彩繽紛造型精美。梳打入口清新怡人,檸檬與金柑的果香出眾,飲落酸酸甜甜十分開胃,碳酸氣泡的口感令整體更爽口醒神,解膩一流。芒果拿破崙賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧拿破崙一共分為三層,每一層都唧滿厚厚的吉士醬和佈滿芒果粒,非常足本超級抵食。拿破崙酥皮脆香鬆化,牛油味濃郁,與香滑甜美的吉士醬非常合拍,芒果粒酸香清新,正好中和吉士的膩感,整體平衡得很出色,誠意推薦👍環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以童話夢幻主題設計,裝修融入了遊樂園的各式元素,包括經典的旋轉木馬、動物公仔、漫畫彩繪等等,非常華麗又搶眼,童心滿滿打卡必到。🐧❣️每桌都會提供一大壺新鮮檸檬水、濕紙巾等用品,十分貼心❣️🐧❤️結語:芒果拿破崙精美又足料,衷

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

梳打上以草莓、小花以及各式果粒作點綴,色彩繽紛造型精美。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:芒果拿破崙精美又足料,衷心推薦👍
Lunch
芒果拿破崙
朋友生日,好難得搵到呢間餐由裝修到餐牌都充滿繽紛感覺嘅餐廳,所以專程去筲箕灣慶祝,發現選擇非常正確。餐廳採用一個旋轉木馬為中心嘅設計,到處都洋溢住歡愉嘅氣氛。按事前要求,侍應特意為我哋安排咗一張一早已經掛咗Happy birthday佈置嘅枱😍🥰淨係呢一點已經令朋友好開心,加晒分。食物方面,首先係飲品。我哋分別點咗火龍果同菠蘿嘅特色飲品(pineapple hat and dragon hat),無諗過上枱勁靚!飲品上枱時旁邊附設同色系嘅菠蘿🍍裝飾,而且師傅特登厚切咗一塊生果用超靚flamingo牙籤得住俾客人食感覺好清新健康!除咗靚,杯飲品亦是用料十足,除咗火龍果同菠蘿味道突出,裏面亦都分別有一啲圓珠配料,$48 杯真係抵到爛😍😍😍😍Pineapple Hat Dragon Hat 前菜我哋揀咗「田螺煙肉洋蔥芝士焗大啡菇」($98)呢個菜式用鐵板上碟,無論田螺同啡菇都係非常Juicy,非常香口,整體味道好夾!推薦大家試試。 主菜我哋揀左餐廳主打嘅Dirty Steak 牛扒($398)佢哋用咗美國牛罕有珍貴嘅部位,再慢煮12小時。一上枱,已經見到牛扒嘅色澤好靚,再試第一啖,我同朋友

Pineapple Hat

Dragon Hat

主菜我哋揀左餐廳主打嘅Dirty Steak 牛扒($398)佢哋用咗美國牛罕有珍貴嘅部位,再慢煮12小時。一上枱,已經見到牛扒嘅色澤好靚,再試第一啖,我同朋友都不約而同讚好好味,因為牛扒充滿牛肉味之餘,而且肉質極為嫩滑😍 就算唔加旁邊嘅芥末醬都冇問題,完全夠晒味!慢煮果然令味道零舍唔同!佢嘅伴碟薯條亦都非常鬆化,我覺得呢個菜式整體水準達到90分以上,冇諗過可以喺呢間打卡西餐廳都食到咁高質嘅食物,絕對物超所值,唔怪得係餐廳嘅signature推薦食物🫶🏻😙

雖然食完已經半飽,不過生日慶祝點少得甜品蛋糕。好難得餐廳配合客人需要,一早安排咗佢出名嘅疏乎厘奄列作為蛋糕,仲要旁邊寫上好靚嘅Happy birthday,再配上令人驚喜嘅旋轉木馬裝飾呈獻🙀😻🥳靚到連我自己都覺得好驚喜😆

疏乎厘奄列味道一流,旁邊附設嘅忌廉好香滑,配上好新鮮嘅士多啤梨🍓!令我生日嘅朋友有個非常愉快嘅晚上同難忘嘅體驗🥳🥳🥳

餐廳整體性價比好高,而且服務細心,下次會再嚟幫襯😊🥰🎡
  • 田螺洋蔥煙肉芝士焗大啡菇
  • Dirty Steak
  • DragonHat
  • PineappleHat
2024-03-03 33 views
今次見到呢間餐廳嘅空氣餅同我和男朋友在台灣食的賣相一模一樣,所以又帶佢嚟試下,睇下合唔合佢口味。餐廳環境好靚,有些似樂園,加埋柔和嘅燈光,好有情調添!中間嘅卡座最吸引我,寬敞舒適。餐牌色彩繽紛,有晒相片,設計特別,仲好搶眼!有小食、pizza、肉、海鮮、意粉、飯和甜品,仲有好多特飲添!除咗餐牌設計吸引外,連濕紙巾袋都係自家設計,不得不讚!先黎款小食,意大利風腿芝士焗西蘭花山($68)又真係成座山咁,仲插住把大刀,好驚喜!清爽嘅西蘭花放在芝士溶上,拉出長長嘅芝士絲,充滿芝士香,加埋意大利風腿,添加鹹香,邪惡得來令人無法抗拒,芝士迷必食。男朋友知我最喜歡食海鮮,揀咗奧爾良Shake Shake海鮮袋, 席前火炙拉絲 ($398),足足有五款海鮮,好滿足!店員抱着海鮮袋左shake shake,右shake shake,將我揀嘅蒜蓉牛油汁跟海鮮徹底混合。仲未完呀!店員將海鮮放好後灑上芝士碎再火炙,好精彩。五款海鮮有龍蝦尾、大蝦、帆立貝、蜆和青口,全部都好鮮味,肉厚肥美,肉質彈牙,沾滿蒜粒和牛油,非常香,好正!除咗海鮮外,仲有香辣惹味嘅西班牙風腸、爽甜粟米和鮮爽西蘭花,都沾上蒜蓉,好好味!而我
震震下梳乎厘奄列
而我就當然幫佢點咗震震下梳乎厘奄列($118),嘩!又一驚喜!用旋轉木馬音樂托盤盛住,播住音樂出場,好童話。呢份梳乎厘奄列又大又厚,好有份量,熱辣辣,陣陣蛋香。班戟震下震下,極之輕盈鬆軟,有少少濕潤,充滿蛋香,正正就係男朋友喜歡的味道,大讚!
Fresh Mango Lime Soda
我要了Dragon Hat,男朋友就要Fresh Mango Lime Soda ,兩杯賣相都好驚喜,好有心思。Dragon Hat($48)有鮮紅肉火龍果、菠蘿汁、士多啤梨和梳打水,味道香甜,仲有好多果肉,好fresh! Mango Lime Soda ($68)不單止有甜美嘅芒果肉,仲有西柚和青檸,加埋菠蘿汁和梳打,酸酸甜甜,好醒神。
2024-02-26
Fresh Mango Lime Soda
  • 奧爾良Shake Shake海鮮袋
  • 席前火炙拉絲
店名/Shop Name:dirty-skillet地址/ Adresss: Shop G12, G/F, Lime Gala, 393 Shau Kei Wan Rd, Shau Kei Wan種類/Type:多國菜/薄餅推介/Recommend:Burrata Pizza人均價錢:$250/人店舖環境:點好環境非常之靚,不同嘅角落都有不同嘅畫風,最鍾意中間位置有摩天輪嘅感覺,絕對是超級多打卡靚位交通: 筲箕灣地鐵站A出口行5分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Burrata Pizza $198Burrata Pizza是一種美味的意大利風格披薩,它以特殊的奶酪種類burrata為特色。Burrata是一種柔軟、奶香濃郁的奶酪,外層是薄薄的莫札瑞拉奶酪,內部則是充滿了奶油和奶凝結物的絲絨狀奶酪。Burrata Pizza以其奶酪的奶香味和奶油的豐富口感,餅底香脆,芝士香濃,配上不同的配料,味道非常豐富Taco w/ Chicken (2pcs) $78墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞墨西哥薄餅脆脆的,承載着份量十足四川口味的手撕雞,出奇地平衡,喜歡刺激的朋友可
店名/Shop Name:dirty-skillet
種類/Type:多國菜/薄餅
推介/Recommend:Burrata Pizza
人均價錢:$250/人
店舖環境:點好環境非常之靚,
不同嘅角落都有不同嘅畫風,
最鍾意中間位置有摩天輪嘅感覺,絕對是超級多打卡靚位
交通: 筲箕灣地鐵站A出口行5分鐘
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Burrata Pizza $198

墨西哥薄餅脆脆的,承載着份量十足四川口味的手撕雞,出奇地平衡,喜歡刺激的朋友可以試一試,香香辣辣的手撕雞非常惹味

Soufflé Omelette $118
疏乎厘奄列甜品非常香軟軟綿,味道不太甜,每一口都是完美幸福的感覺

Pineapple Hat $48
這個菠蘿特飲把切片的菠蘿烤得金黃微香,記得要食埋片菠蘿,這個特飲非常出色,味道酸酸甜甜非常開胃

這個睇得見提子的提子特飲,微酸的乳酪配香甜的青提,非常清新開胃,材料新鮮味道好
2024-02-25
Dinner
  • Pineapple Hat
  • Burrata Pizza
2024-02-28 14 views
Weekday Dinner手作雲吞 $78脆身雲吞化身成為三支波棒糖,中間的蝦肉彈牙,加上紅椒粒增加口感,用料足,味道香口,沾點清新的柚子醬,味道更開胃。日式鐵鍋牛骨髓,鵝肝,雞蛋,牛柳飯 $298一上枱已經很澎湃,份量大,又有不同的材料。職員會先上菜給我們打卡🤣🤣再於一旁將牛肉飯炒勻。炒飯粒粒分明,惹味濃郁的調味,加上滑身牛柳、牛骨髓、雞蛋及紫菜蔥花,是令人滿足的味道!鵝肝油香十足,入口即融🤤🤤!震震下梳乎厘奄列 $118朋友比起蛋糕,更喜歡梳乎厘,所以特地同朋友來這間餐廳慶祝生日!除了可以在甜品碟上寫上生日快樂的字句,餐廳更以旋轉木馬底座作為底盤,擺盤100分,未開始吃已經加分不少,好適合打卡留念。梳乎厘除了精美的賣相,味道同樣出色,蛋味香濃,口感鬆軟,配上香甜幼滑的忌廉,有日式梳乎厘的口感同味道!Fresh Grape & Apple Yogurt Soda $58飲品上層是香甜的提子山,下層則是清爽的蘋果乳酪梳打。Dirty Cookies & Cream $58玩味十足的飲品容器,邪惡朱古力醬、忌廉及Oreo餅乾下面是朱古力奶,是人人喜歡的味道。餐廳有不少打卡位,環境舒服,
Weekday Dinner

手作雲吞 $78

日式鐵鍋牛骨髓,鵝肝,雞蛋,牛柳飯 $298

震震下梳乎厘奄列 $118

飲品上層是香甜的提子山,下層則是清爽的蘋果乳酪梳打。

Dirty Cookies & Cream $58

餐廳有不少打卡位,環境舒服,好適合同閨蜜一齊去。食物賣相吸引,味道出色,慶祝生日一流👍🏻🫶🏻
🎠筲箕灣旋轉木馬打咭餐廳🌠-地膽帶路 筲箕灣有一間打咭一流嘅餐廳🤯 餐廳中央以旋轉木馬為概念 座位寬敞舒適 好適合同朋友仔嚟敍舊傾下密計🤭 呢度唔只裝潢 連食物同飲品都好味之餘仲非常ig-able🤩-🍄‍🟫Polar mushroom with mayo $68茶樹菇加上炸粉炸到鬆脆 面頭沾有調味粉 非常香口惹味😋 加埋經典沙律醬 忍唔住係咁食-🍳Beef cubs rice $298職員端上日式長柄鐵鍋 然後即場輕輕加熱炒勻裏面嘅牛骨髓雞蛋牛柳等材料👨🏻‍🍳 牛肉軟熟 鵝肝嫩滑 既滿足又邪惡😈 炒飯滿滿油脂香 幸好炒得乾身加上裏面有紫椰菜中和返 食落無乜油膩感😗-🥞Souffle Omelette Fire Dessert $118早晚限量10份 震震下梳乎厘奄列🫨 呢度嘅梳乎厘比較有彈性 食落好香蛋味🤤 甜度適中 可以加上生日字句 職員會連同可以播有生日歌嘅發光旋轉木馬一併奉上🤹🏼‍♀️ 有聲有色😂 -佢地嘅飲品造型都非常可愛🍹Fresh Grape Apple Yogurt Soda $58乳酪梳打 加上新鮮青提 清爽開胃🧉Dirty Cookies & Cream $58濃濃嘅
🎠筲箕灣旋轉木馬打咭餐廳🌠

濃濃嘅朱古力味 好似飲緊朱古力沙冰咁

📍Dirty Skillet
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖

2024-02-28 15 views
我今日去左筲箕灣辦事,順道約同好友去位於筲箕灣道393號形薈地下G12號舖的Dirty Skillet 食午餐。環境雅緻舒適,十分開揚!我點左Polar Mushroom/Mayo $68 ,Crab Miso Spaghetti $155,Pina Colada $88,Sukiyaki Beef Pizza $198,Shrimp Soup $78 with Puff Pastry (+$10),Taiwanese Fruit Tea (hot) $58,Dragon Hat $48。所有食材都新鮮,樣樣都好味又好食,我最喜愛龍蝦汁意粉配蟹膏蟹肉明太子甲羅燒,口感十分豐富,真心推介!

• Shrimp Soup
  • Pina Colada
  • Polar Mushroom
  • Sukiyaki Beef Pizza
  • Crab Miso Spaghetti
  • Taiwanese Fruit Tea
2024-02-27 19 views
食物水準屬中上,當中以個「疏乎厘奄列」最值得推介👍🏻,好香,好有口感,唔會太甜,配上水果,包括藍莓、士多啤梨🍓及龍珠果。「芝士煙肉焗𤐶」做頭盤好適合,主菜當然要食「西班牙焗飯」,另加Ribs 配薯條。服務都幾好,安排食完所有主菜先至上甜品。毋須主動提出要求,亦自動為甜品準備換上新🍽️。

2024-02-16
Dinner
  • 梳乎厘奄列
最近去朋友在筲箕灣的新居探訪在她家樓下就有一家很漂亮的打卡餐廳,吃個Brunch並慶祝🎈這裡的Brunch價錢挺合理的,主食+餐湯/沙律+飲品,價錢大概$158-$198之間跟餐可以半價配特飲~‣ 沙律🥗‣ Hot Cake 香煎蜜糖煙肉扒、黑松露炒蛋 ($158)煙肉扒煎得好香!而且塗了滿滿的蜜糖,非常香口!黑松露炒蛋也炒得很滑,還有3片熱香餅~‣ 鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬、煎蛋鵝肝珍珠米飯 ($158)栗飼豬有很多片,都煮的很軟熟,有些是肥瘦相間,有些是偏瘦的同樣塗上蜜汁甜甜的很好吃鵝肝煎得很香,很好吃😋‣ 酥皮周打蜆湯 (+$25)很久沒有喝酥皮湯了! 這裡的酥皮做得不錯,焗的脆脆的蜆也是新鮮的,喝起來湯的味道也不錯🥣‣ 芒果拿破侖 (+$60)芒果拿破侖的酥皮做的很脆cream打得很滑,甜度適中表面還有花瓣和芒果肉,口感豐富!值得加分的是,甜品是放在一個會播放生日歌的底座上面,唱生日歌有伴奏,整件事情馬上變得很有儀式感🤩‣ Fresh Grape & Apple Yogurt Soda (+$29)這杯特飲賣相非常好看能看出很用心把一顆一顆的葡萄疊起來味道也不錯,酸酸甜甜的,很
最近去朋友在筲箕灣的新居探訪

這裡的Brunch價錢挺合理的,
主食+餐湯/沙律+飲品,價錢大概$158-$198之間
跟餐可以半價配特飲~

‣ 沙律🥗

煙肉扒煎得好香!而且塗了滿滿的蜜糖,非常香口!
黑松露炒蛋也炒得很滑,還有3片熱香餅~

栗飼豬有很多片,都煮的很軟熟,
有些是肥瘦相間,有些是偏瘦的
同樣塗上蜜汁甜甜的很好吃
鵝肝煎得很香,很好吃😋

‣ 酥皮周打蜆湯 (+$25)
很久沒有喝酥皮湯了! 這裡的酥皮做得不錯,焗的脆脆的
蜆也是新鮮的,喝起來湯的味道也不錯🥣

‣ 芒果拿破侖 (+$60)
芒果拿破侖的酥皮做的很脆
cream打得很滑,甜度適中
表面還有花瓣和芒果肉,口感豐富!

值得加分的是,甜品是放在一個會播放生日歌的底座上面,
唱生日歌有伴奏,整件事情馬上變得很有儀式感🤩

這杯特飲賣相非常好看
能看出很用心把一顆一顆的葡萄疊起來
味道也不錯,酸酸甜甜的,很清新!

‣ Dirty Cookies & Cream (+$29)
Oreo cookies, chocolate cream, milk, caramel
這杯的杯子很有趣,就像痰罐一樣😂
是由Oreo、朱古力cream、焦糖和牛奶製成
所以味道偏甜,比較適合螞蟻人😛

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳上菜速度快、價錢合理、味道不錯
過來筲箕灣不妨來試試👍🏻

💰Total: $505 ($252.5pp 已包括10%服務費)
📍Dirty Skillet
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_筲箕灣
今日同朋友慶祝生日🎂🎂所以一早係筲箕灣嘅dirty skillet book好枱同佢慶生🎉首先我哋叫咗一份特色炸茶樹菇蛋黃醬$68🍄🍄香脆嘅茶樹菇超級Juicy😋😋配埋蛋黃醬,味道更加豐富💛💛主菜我哋就叫咗一份奧爾良Shake Shack海鮮袋$398❤️❤️餐廳幫我哋用蒜蓉牛油汁🧈🧈撈好啲海鮮🥰🥰而且仲會席前火炙拉絲🧀🧀另外可以揀新奧爾良香辣汁,應該會幾惹味🔥🔥下次再試下❤️💛 海鮮袋裡面包括左龍蝦尾兩邊,大蝦四隻🦐🦐帆立貝四隻🐚🐚大蜆,青口❤️西班牙風腸,粟米🌽西蘭花🥦,勁滋味😋😋飲品方面就揀咗菠蘿味超豐富🍍🍍而且仲有焦糖菠蘿喺面嘅Pineapple hat $48🦩🦩同埋滿滿嘅Oreo cookies🍪🍪再加上chocolate cream 🍫🍫同牛奶組成嘅Dirty cookies and cream $58 🍹🍹2杯都好presentable😍😍😍為咗慶祝朋友生日,叫咗一個pina colada白朱古力心太軟配椰子味雪糕🥥🥥甜品賣相好靚,朋友都非常之滿意,餐廳都會寫埋happy birthday 🎁🥰🥰🥰甜品會放喺一個旋轉木馬音樂座上面🎠🎠🎠超可愛😍

配埋蛋黃醬,味道更加豐富💛💛

西班牙風腸,粟米🌽西蘭花🥦,勁滋味😋😋

同埋滿滿嘅Oreo cookies🍪🍪

• Pineapple  hat
  • 奧爾良Shake Shack海鮮袋
  • pina colada白朱古力心太軟配椰子味雪糕
2024-02-15 23 views
今日朋友生日🎂我邀請他去筲箕灣形薈地下嘅Dirty Skillet同佢慶祝生日。餐廳嘅櫥窗貼了HAPPY BIRTHDAY正合我哋嘅心意。 Burrata cheese Pizza喺餐廳最出名嘅薄餅。披薩上邊有大大粒嘅意大利頂級布袋水牛芝士,服務員幫我哋切開嘅時候,布袋芝士慢慢噉散開,口水都流曬。加上風腸、風腿、意大利香醋,入口熱辣辣,厚批煙煙韌韌,口感非常豐富,也很飽肚。我哋叫左港式手打墨魚滑鮮蝦炸大大粒雲吞,佢嘅特點就係用金桔檸檬醬點吃,同中式酒樓係唔同嘅。雲吞裏面嘅蝦真係好大只,好爽脆鮮甜,加埋墨魚滑啖啖都係肉,又大大粒,脆卜卜,價錢一啲都唔貴。其實佢個汁真係好特別,酸酸甜甜,是金桔檸檬。餐廳嘅飲品設計係非常之漂亮,打卡好睇。尤其是Pineapple Hat第一次飲真係覺得好驚喜。 大大塊嘅焦糖菠蘿喺上邊,像帽子一樣,旁邊有一隻紅色嘅紙鳥,設計非常之吸引。飲品嘅菠蘿味好重,好鍾意。金桔檸檬梳打嘅顏色都好漂亮。有士多啤梨、柚子、檸檬陪襯,酸酸甜甜,食披薩飲非常之合配。生日一定要食啲甜品,服務員把梳乎厘放在一個寫咗生日快樂嘅碟上,點上了蠟燭,而且一路播住生日歌,好有生日氣氛,我覺得食

餐廳嘅櫥窗貼了HAPPY BIRTHDAY正合我哋嘅心意。

生日一定要食啲甜品服務員把梳乎厘放在一個寫咗生日快樂嘅碟上,點上了蠟燭,而且一路播住生日歌,好有生日氣氛,我覺得食甜品時刻係晚餐嘅高潮😊服務員真係好貼心😍。梳乎厘真係好大份呀!

餐廳嘅環境氣氛舒適,慶生好OK,食咗咁多嘢都係500幾蚊落樓,真係物有所值👍。
  • Burrata Pizza
  • Pineapple  hat