Restaurant: E Pot (XX Arcade)
Info:

2024-01-30 41 views
呢幾日香港天氣突然降溫,最好嘅節目莫過於同朋友出去 #打邊爐 🤪 咁啱早兩日喺網上bid咗件玩具要出 #旺角 交收,正好順路去 #小秘書 嘅 #飯堂「一鍋堂」吃個飽🤤 我哋比預定時間早咗少少到餐廳,lift門一打開,已經感受到餐廳嗰種人氣🤤 幸好服務員好快就幫我哋安排好座位,準備我哋豐富嘅一餐🤭 呢晚我哋點咗個 #養生藥膳湯 做湯底,乘機喺呢個冬天補補佢🤪 嚟得 #一鍋堂 幫襯,梗係要瘋狂點佢哋嘅 🐮 #靚牛肉。#牛板腱、#封門柳 都係我嘅至愛,#小秘書 貪佢肉味夠濃、肉質夠晒鮮嫩🤤 咁當然唔少得我至愛嘅 #海鮮食物 啦🤪 用大火將啲 #鮮蝦 同 #大蜆 放入湯鍋裡面煮四五分鐘就食得,海鮮啖啖肉,海鮮汁被湯底完全吸收收,搞到啖湯都不如幾鮮味🤤 至於其他 #火鍋配料 都非常多選擇,各式各樣嘅 #蔬菜 佈滿大雪櫃,#手打蝦丸、#鴨血、#花膠、#萵筍 … 都係我每次必點嘅食物🤤 如果大家搶心打邊爐會太熱氣,仲可以喺雪櫃攞支 #養生茶 中和吓味蕾再作戰🤤 經過一輪衝鋒,大家似乎都已經飽到上心口,本來好想食多個 #出前一丁 落肚嘅我,都只好投棄權票…留返個機會下次再嚟幫襯啦😏📍 一鍋堂 (旺角)

📍 一鍋堂 (旺角) 豉油街60-104號XX Arcade東翼2樓
2024-01-25
2024-01-29 43 views
今日天時凍,所以決定同屋企人去食返個打邊爐。最後黎左一鍋堂食放題。我地叫左C餐,湯底揀左推薦嘅冬陰功湯。呢個湯底真係非常惹味!酸酸地有帶啲辣,超級開胃,同埋佢仲有少少嘅香茅味,成個湯底都非常泰式👍🏻食落開胃得黎又唔會濟。餐廳整體環境都非常乾淨,staff都好好人成日過黎幫手。而熟食區都有好多唔同嘅食物選擇,我就夾左佢地嘅炸牛奶卷同炸饅頭,全部都酥酥脆脆同埋好香,加埋啲煉奶就更加美味。見到佢仲有麻辣鴨血,鳳爪嗰啲可以食,好多唔同選擇。C餐有得食佢嘅安格斯牛肉,牛肉好嫩同埋牛味好濃郁,油脂分佈都好均勻👍🏻蔬菜都幾新鮮,仲有好多唔同種類。佢地自家製嘅飲品都好好飲,唔會過甜,味道剛剛好,一路打邊爐一路飲都幾消濟👍🏻今次食左佢地雪糕櫃入面嘅gelato,柚子乳酪味好清爽解膩。香芋味就好香濃,食完仲想再食!
已經前兩日打去訂檯,訂八位,去到先知道要分兩張四人檯,仲要前後,唔係隔離,我明白你地好旺,唔憂做,但訂位時點解唔一早講,我可以選擇唔黎,揀第二間,仲要打過三次要好confrim咁問我會唔會黎,大家訂位時一定要問清楚,到時掃興就唔好啦!!!!
2024-01-23 57 views
冬陰功湯底和豬骨湯底,驚喜又美味。極尚牛小排是一道令人驚艷的料理。這種牛肉切割成嫩嫩的小排,每一口都充滿了鮮美的肉汁和濃郁的牛肉風味。肉質細嫩,入口即化,令人回味無窮。在火鍋中煮熟時,牛肉更加鮮嫩多汁,與湯底的風味完美融合,讓人愛不釋手。西班牙伊比利亞黑毛豬是一種極具品質和口感的豬肉。黑毛豬的肉質豐腴,脂肪分佈均勻,帶有濃郁的豬油香氣。在火鍋中煮熟後,肉質更加鮮嫩多汁,脂肪融化在口中,帶來豐富的滋味和口感。這種豬肉絕對是肉食愛好者的天堂,讓人一試難忘。炸魚皮是一種美味的小吃,也是火鍋放題的一大亮點。炸魚皮外脆內嫩,吃起來酥脆可口。每一片都散發出誘人的香氣,吃上一口,讓人愉悅不已。炸魚皮的鮮美和口感完美地匹配了火鍋的湯底和其他食材,成為了火鍋放題中的熱門選擇。
冬陰功湯底和豬骨湯底,驚喜又美味。

2024-01-16 79 views
聽聞一鍋堂的火鍋好食,今次終於有機會試吓。我同朋友一齊去旺角豉油街分店,坐低之後就開始點菜。我哋首先點咗封門柳,牛脷心托,同美國安格斯牛肉。封門柳係牛柳嘅其中一個部位,肉質嫩滑,脂肪分佈均勻。牛脷心托係牛脷嘅心臟,口感豐富,有嚼勁。美國安格斯牛肉肉質鮮嫩,油脂豐腴,有濃郁嘅牛肉香氣。我哋仲點咗其他菜式,包括海蝦、花甲、蜆、蔬菜等。湯底方面,我哋點咗鴛鴦湯底,分別係藥膳湯同麻辣湯。藥膳湯清甜滋補,麻辣湯香辣刺激。海鮮新鮮,蔬菜清新可口,可以幫助解膩。

海鮮新鮮,蔬菜清新可口,可以幫助解膩。
2023-12-10
Dinner
  • 牛脷心托
2024-01-13 85 views
一鍋堂一向提供多種口味豐富的湯底和新鮮食材,餐廳的裝修簡潔而現代,讓人感舒適輕鬆。天氣轉冷,我和朋友中午就來這裡吃火鍋。湯底方面,一鍋堂一向提供多種湯底選擇,鴛鴦湯底則需加$50。其中最受推薦的是養生藥膳窩。這款湯底選用了多種中藥材料,煮出的湯汁清潤鮮美,是喜愛藥膳滋補的食客首選。飲品方面也有多種的選擇,除汽水外,也有自家製的涼茶,當中香茅檸檬茶酸酸的,很清新。而玫瑰花黑枸杞茶則養生滋潤,兩款都甜度適中,是不錯的選擇。花雕浸安格斯牛肉選用了優質的安格斯牛肉,配合花雕酒的獨特風味,肉質鮮嫩多汁,帶著微微的酒香,令人回味無窮。極上安格斯牛小排肉質鮮美,口感豐富,入口即化,讓人愛不釋口。香辣安格斯牛肉滑是愛辣人士是首選。牛肉滑加入了辣椒和香料、激發出豐富的口味層次。豬肺是一道傳統的鍋物食材,這裡的豬肺新鮮嫩滑,口感爽脆,非常適合搭配湯底一同燉煮,帶來豐富的口感和風味。手打三寶丸也是十分受歡迎,內餡鮮美彈牙,吃起來非常有嚼勁。另外,他們的紐西蘭羊卷肉和牛舌也值得一試,羊肉鮮嫩多汁,牛舌則帶著濃郁的牛肉香氣,口感極佳。除了肉類食材, 一鍋堂還提供了豐富的海鮮和蔬菜選擇。午市只需加$30便可選擇海

天氣轉冷,我和朋友中午就來這裡吃火鍋

除了肉類食材, 一鍋堂還提供了豐富的海鮮和蔬菜選擇。午市只需加$30便可選擇海鮮,蔬菜也十分新鮮,一碗碗的給食客選擇。
不要錯過他們的炸魚皮,這道小吃脆香可口,我們吃到停不了口呢!
2024-01-11 73 views
今日我和朋友到旺角的一鍋堂品嚐火鍋放題,我對這裡的食物和環境都感到非常滿意。這家店的環境非常舒適,整潔有序,而且上菜速度快,服務態度也非常出色。一鍋堂的湯底提供了多種選擇,我們選擇了潮汕鍋,它使用新鮮豬骨熬煮而成的白湯,味道香醇,含有豐富的骨膠原。湯底內的食材非常豐富,配上原條大地魚、酸菜、蝦米、冬菇、豆卜、蔥和胡椒碎,非常適合在打邊爐前先喝一碗湯,味道鮮甜可口。我們點了C餐,這個套餐提供了多種不同的肉類,非常適合喜歡牛肉的人。特別推薦的有澳洲牛小排、封門柳和手切牛脊肉。澳洲牛小排肉質鮮嫩多汁,封門柳則是口感豐富,手切牛脊肉則帶有嚼勁。這些肉品的質量都非常出色,令人滿意。除了牛肉之外,這裡還提供豬肉、雞肉、羊肉和丸類等多種選擇。特別推薦的是醬爆牛丸,這款菜品味道鮮美,肉丸彈牙可口。除了主要的食材外,店內還提供炸魚皮、炸響鈴、丸類、冷盤、蔬菜和飲品等供應。客人可以自行前往調味區旁邊取用這些配料。下次再想打邊爐嘅時候,我一定會再戰一鍋堂。

下次再想打邊爐嘅時候,我一定會再戰一鍋堂。
無論任何季節,打邊爐都係我嘅最愛今日冇約埋一班朋友食飯一行兩人,放題都係一個好好嘅選擇一鍋堂喺旺角呢間分店環境坐得舒適大量飲品同火鍋配料供應三種套餐選擇.豐儉由人午市時段100分鐘,時間充裕足夠食到滿肚子飽飽要食梗係揀最好我哋揀咗安格斯牛小排套餐除咗有唔同和牛嘅部位亦有豬、羊、雞但係湯底都有15款選擇有辣有唔辣揀咗蕃茄薯仔牛粒湯選用新鮮蕃茄湯湯底清甜唔油膩放配料之前一定要先飲一碗✨手切牛脊肉牛味濃郁,口感爽彈✨ 安格斯牛小排油膩分佈均勻,入口即化✨海蝦.沙白蜆.珍珠貝+$30 追加海鮮.全部都好鮮甜蜆肉大隻又飽滿

無論任何季節,打邊爐都係我嘅最愛

今日冇約埋一班朋友食飯
一行兩人,放題都係一個好好嘅選擇

一鍋堂喺旺角呢間分店

放配料之前一定要先飲一碗

✨手切牛脊肉
牛味濃郁,口感爽彈

✨ 安格斯牛小排

油膩分佈均勻,入口即化

✨海蝦.沙白蜆.珍珠貝

+$30 追加海鮮.全部都好鮮甜

蜆肉大隻又飽滿
2024-01-09
Lunch
2024-01-10 86 views
環境- 空氣彌漫一陣”up”味,當其他火鍋店要排隊,而呢間唔使點排隊,就知道係有原因。枱- 不夠位置放置食物湯底- below average,沒有特別,亦無鮮味食物 - 大部分食物都唔太新鮮,不論係牛、豬、雞定羊肉,還是丸or其他配菜,蝦都唔太新鮮,肉質係爛爛地,連餐肉等加工食品味道都一般般飲品- 正常雪糕 - 一盒盒既雪糕可能係呢餐相對上無咁失望既野食不會有下一次光顧了😶😶😶
枱- 不夠位置放置食物
湯底- below average,沒有特別,亦無鮮味
飲品- 正常
雪糕 - 一盒盒既雪糕可能係呢餐相對上無咁失望既野食
不會有下一次光顧了😶😶😶
2024-01-10 61 views
C餐日本黑毛和牛,平安夜318另加一!第一次點餐兩碟日本黑毛和牛賣相都幾好,但完全雪凍在竹底度,貼實起唔到,要等佢解凍左先夾得到!😩頭兩次點三碟都係黎兩碟,每碟4片。第三次點牛之後就出事,完全唔一樣。第四次都係敢,我地都放棄了!真心可唔可以出餐唔好相差太遠!終於明白假期6點仲可以walk in 有位!不過都要讚下員工好忙,但都好有禮貌!
C餐日本黑毛和牛,平安夜318另加一!
第一次點餐兩碟日本黑毛和牛賣相都幾好,但完全雪凍在竹底度,

2024-01-07 64 views
凍冰冰嘅天氣,就算係晏晝都好想打邊爐,今日就同朋友去咗旺角一鍋堂,食咗個C餐午市100分鐘任食放題。🩷✨潮汕湯底/冬陰功湯底呢度有足足15款嘅特色湯底選擇,所以雖然我哋得兩個人,都忍唔住揀咗潮汕湯同冬陰功湯嘅鴛鴦鍋! 兩邊湯底都好有驚喜,非常足料!我哋特別鍾意潮汕湯,有齊大地魚,蝦米,鹹菜,豆卜,冬菇等湯料,非常鮮甜!豆卜完全索曬啲魚湯好入味🤤另外都揀咗外面好少見嘅冬陰功湯底,酸酸辣辣,非常惹味開胃,食蔬菜嘅時候特別夾!😗✨肉類C餐嘅肉類選擇其實已經好多,有齊豬牛羊雞!🐮牛魔王嘅我哋主攻牛肉,有牛小排,美國安格斯牛肉,封門柳,手切牛脊肉,花雕浸安格斯牛肉,牛舌,牛板腱!牛肉普遍質素唔錯,非常新鮮。必點:安格斯牛肉同封門柳,肉味香濃,油脂分布均勻!另外特別有驚喜嘅係花雕浸安格斯牛肉,加咗花雕酒令牛肉更加嫩滑多汁!😍✨配菜除咗多款肉類之外,仲有好多唔同嘅配料選擇。我個人最推介就係佢哋嘅墨魚滑同埋蝦滑,好彈牙同埋好足味,另外潮汕湯底再加埋豆卜,吸曬湯底嘅味道,簡直一流。蘿蔔都十分鮮甜。我哋都仲叫咗其他配料,例如金針菇豆腐蕃茄等等,十分多選擇!🤪✨自助區自助區出面有唔同新鮮蔬菜同飲品選擇。除咗

✨潮汕湯底/冬陰功湯底

✨肉類

✨配菜

✨自助區
自助區出面有唔同新鮮蔬菜同飲品選擇。除咗一般罐裝同紙包飲品,一鍋堂仲有各種自家清熱茶飲!試咗香茅檸檬茶,清甜開胃,幾適合打邊爐可以消消滯!😜
另外,佢哋仲有一啲熟食可以選擇,例如醉雞翼。不過我哋就比較專注食火鍋配料,今次就冇試到出面嘅熟食。
甜品方面,自助區有雪糕機,味道係紅豆麻糬雪糕,超重紅豆味!十分唔錯!值得一試😝

🍴一鍋堂
📍旺角豉油街60-104號XX Arcade東翼2樓
📞83002868

#一鍋堂
#comfy_旺角#旺角美食#旺角好去處#香港美食
#香港打卡#香港餐廳#好好吃

2023-12-29 56 views
天氣開始轉涼,便是出動去打邊爐,跟友人一起去豪吃一場任食,每次打邊爐都必會想起一鍋堂,食物種類多,湯底又特式又新穎。點了C餐120分鐘任食,坐下後我們便出去拿醬汁,隨了手機點餐,外面還有一點熱食,冷盤,丸類,蔬菜,飲品,雪糕,每一樣都令人垂涎欲滴。櫻花蝦紫菜湯底,整鍋湯都佈滿了鮮美的紫菜和櫻花蝦,入口時啖啖鮮甜的滋味。今天的目標是日本黑毛和牛和澳洲和牛,兩款牛肉色澤都十分紅潤,日本的牛味較濃郁,澳洲的質地比較細膩,但兩款入口時,都是肉質軟嫩,令人陶醉其中。另外海鮮也是我們必點的選項。新鮮的蝦串,肉質彈牙甜鮮,沙白蜆一點沙也沒有,鱔魚片魚肉彈牙,魚味濃郁,品味到海洋的鮮甜。蔬菜也是打邊爐的重要組成部分,蓮藕和鮮淮山是比較特別,還有新鮮的生菜,羽衣甘藍,娃娃菜,冰菜,都帶來了清爽的口感和豐富的營養。我還特別喜愛素羊腩,口感一絲絲的,彈牙又有豆香味。一鍋堂還有健康飲品,我們都拿了玫瑰花黑枸杞茶,甜甜的還有花香,感覺十分養生。最後,當然要食雪糕,今次的雪糕是楊枝甘露味道,味道清甜,令整餐劃上一個完美的句號。
我還特別喜愛素羊腩,口感一絲絲的,彈牙又有豆香味。
2023-12-28 63 views
近排天氣開始轉凍,同老婆都好耐沒有去食打邊爐,我地去旺角行街既時候,順便去睇下邊間火鍋好食,之後記得有間湯底唔錯既店舖,原來旺角一鍋堂仲有另一間係新寶戲院附近的,去到之後叫左個C餐食高級日本&澳洲和牛套餐。坐位不算闊落,但都足夠放許多食物。【冬陰公湯底】一來到顏色香味都好似,內裡材料十足,又有蝦、香茅等食材,酸味又足夠,但辣方面不算好辣,但好夠惹味。【日本產黑毛和牛】油花分佈平均,細緻嫩滑,滾一陣己經可以食,一入口即溶。總數都叫左至少四五碟。值得推介!!【手切白鱔片】肉質爽口彈牙,味道鮮甜,亦不算好多骨。值得推介!!【真係花膠】肉質比想像中厚身,味道帶點海水味,食完花膠已經夠滋補,而家好多地方都有得叫。值得推介!!【豬粉腸、爽滑豬肚】豬粉腸脂肪香噴噴而不膩,腸管脆嫩爽口,裡面糯糯的香滿口豬肚口感爽滑,有嚼勁。【牛舌、豬肺】牛舌以肌肉組織為主,味道較濃,肉質細膩。豬肺洗得非常乾淨,口感十足。【熟食-凍蝦、醉雞翼】凍蝦每隻都大,肉身夠彈牙鮮甜,又多膏。值得推介!!醉雞翼食落酒味香,清新可口,肉質紮實。【熟食-泡椒雞腳】帶點微辣,仲好軟淋又入味。【熟食-炸饅頭】第一次食這款的炸饅頭,入口外脆

【冬陰公湯底】

【日本產黑毛和牛】

【手切白鱔片】
肉質爽口彈牙,味道鮮甜,亦不算好多骨。值得推介!!
【真係花膠】
【豬粉腸、爽滑豬肚】
豬粉腸脂肪香噴噴而不膩,腸管脆嫩爽口,裡面糯糯的香滿口
豬肚口感爽滑,有嚼勁。
【牛舌、豬肺】
牛舌以肌肉組織為主,味道較濃,肉質細膩。
豬肺洗得非常乾淨,口感十足。

【熟食-凍蝦、醉雞翼】
凍蝦每隻都大,肉身夠彈牙鮮甜,又多膏。值得推介!!
醉雞翼食落酒味香,清新可口,肉質紮實。

【熟食-泡椒雞腳】
帶點微辣,仲好軟淋又入味。

【熟食-炸饅頭】
第一次食這款的炸饅頭,入口外脆內嫩,再沾煉奶,多番滋味。

熟食同甜品區都多選擇,有軟雪糕、杯裝雪糕、咖喱豬皮魚蛋、炸魚皮、響鈴等等
即食麵仲可出面熟食區取。
2023-12-14
Dinner
2023-12-25 64 views
位於旺角豉油街XX Arcade2樓的任飲任食火鍋店,店內環境寬敞舒適,每日以60斤豬骨熬煮湯底,並供應十多款口味,包括養生藥膳、麻辣、酸菜、番茄等,讓你隨心所欲地選擇你喜歡的湯底。另外自助區設有多款火鍋配料、飲品、甜品等。 我們點了養生藥膳湯,湯底清香濃郁,有多種中藥材,具有補氣養血、強身健體的功效。湯底的味道不會太重,適合配搭各種食材。 最喜歡的是美國安格斯牛肉,美國安格斯牛肉是用高品質的牛肉切成薄片,肉質細嫩多汁,入口即化。只需在湯底中稍微涮一下,就可以品嘗到牛肉的鮮甜和香氣,非常美味。 其他的食材也都很新鮮和美味,例如:- 炸響鈴:外皮酥脆,內裡鬆軟,沾上醬料,口感豐富。- 炸魚皮:魚皮經過炸製,變得酥脆,有一種特別的香氣,可以增加火鍋的層次感。- 澳洲和牛:肉質肥美,有豐富的油花,滑溜嫩滑,非常入味。- 脆肉鯇魚:肉質鮮嫩,有一種脆脆的口感。- 生根:有彈性,最喜歡可以吸收湯汁,滿滿是精華。- 手工墨魚丸:用新鮮的墨魚製成,有彈牙的口感,鮮香可口。- 醬爆牛丸:有一種醬香,肉質彈牙,很有嚼勁。- 鵝腸:夠肥美,有一種特殊的香氣,可以增加火鍋的風味。- 生猛海蝦:肉質鮮甜彈牙,

另外自助區設有多款火鍋配料、飲品、甜品等。

其他的食材也都很新鮮和美味,例如:
- 炸響鈴:外皮酥脆,內裡鬆軟,沾上醬料,口感豐富。
- 澳洲和牛:肉質肥美,有豐富的油花,滑溜嫩滑,非常入味。
- 脆肉鯇魚:肉質鮮嫩,有一種脆脆的口感。
- 生根:有彈性,最喜歡可以吸收湯汁,滿滿是精華。
- 手工墨魚丸:用新鮮的墨魚製成,有彈牙的口感,鮮香可口。
- 醬爆牛丸:有一種醬香,肉質彈牙,很有嚼勁。
- 鵝腸:夠肥美,有一種特殊的香氣,可以增加火鍋的風味。
- 生猛海蝦:肉質鮮甜彈牙,色澤鮮艷,很吸引人。
- 蜆:有一種清甜的味道,可以中和火鍋的油膩感。

總括而言,這家店的火鍋非常美味,食材新鮮,湯底多樣,可以再encore。
2023-12-22 55 views
最近天氣凍就想去打邊爐最後去左我同朋友都好鍾意既一鍋堂呢間邊爐店從湯底到食材每一樣都經過精心挑選每一款都新鮮美味而店內環境溫馨舒適同朋友都坐得好舒服.💎我地揀咗成人C套餐湯底就係乳鴿湯同 一鍋潮汕鍋兩款湯底都好高質乳鴿湯鮮美而細膩湯頭濃郁又兼具滋補效果🤩乳鴿肉質鮮嫩而潮汕鍋湯底鮮甜,食材多樣保留左食物原始既鮮味🥹.火鍋食材選擇實在太多其中我同朋友都覺得好出色既係西班牙伊比利亞黑毛豬肉質十分鮮美😆擁有獨特既濃郁風味肉質細嫩且有適度既肉汁入口就係一種高品質享受.而西班牙栗飼豬肉味道醇厚肉質滑嫩😍帶有淡淡既甜味入口令人人回味無窮.而紐西蘭羊卷肉就質地緊實香氣四溢保留左羊肉既原始風味🥰.野生竹笙清香脆嫩好適合健康養生既我地獨特既口感令人印象深刻😋.黑松露手打墨魚滑香味濃郁墨魚滑既質感幼滑同黑松露既香氣完美融合😎.日本南瓜有自然既甜味質地細膩又健康又好食🤩.八吋長腳蟹棒肉質鮮甜口感彈牙吸收左湯底既精華味道更鮮美🥳.另外, 蔬菜區既衛生呈現好值得讚每個盤裝既蔬菜新鮮又乾淨令人食用更加安心😍.熱食同飲品嘅選擇都十分豐富.最後食左紅豆麻糬味雪糕口感好正,作為今餐完美既結尾🥰
最近天氣凍就想去打邊爐

兩款湯底都好高質
乳鴿湯鮮美而細膩
湯頭濃郁又兼具滋補效果🤩
乳鴿肉質鮮嫩
而潮汕鍋湯底鮮甜,食材多樣
保留左食物原始既鮮味🥹

八吋長腳蟹棒肉質鮮甜
口感彈牙
吸收左湯底既精華
味道更鮮美🥳

另外, 蔬菜區既衛生呈現好值得讚

每個盤裝既蔬菜新鮮又乾淨
令人食用更加安心😍
熱食同飲品嘅選擇都十分豐富

最後食左紅豆麻糬味雪糕

口感好正,作為今餐完美既結尾🥰