2023-08-09 330 views
🐤BB雞 $49除咗賣相可愛 估唔到味道都💯 流沙奶皇餡料 奶皇同蛋黃味夠濃郁👍🏻🐮牛榛仔 $49牛仔造型 榛子朱古力餡料🍫 一met開朱古力醬爆哂出嚟💥🍍烈焰波蘿炒飯 $128上菜之後待應會點火 非常吸睛以瑤柱蛋白炒飯 蛋白好香 炒飯粒粒分明 配上大量嘅菠蘿粒 酸酸甜甜非常開胃!😋🔥火雲叉燒 $238 上菜時職員會即場點火 唔怪得叫做火雲叉燒啦!上網見到叉燒係以西班牙伊比利亞🇪🇸黑毛豬代替一般嘅叉燒 半肥瘦厚切 食落啖啖肉 *只供晚市🐓 氣鍋雞 $78以紫砂茶壺嘅造型🫖湯呈奶白色 濃郁香滑 椰子味好香🥥見到湯渣好多 非常足料 好好飲😋🔶爆汁乳鴿 $68火侯啱啱好 肉質嫩滑多汁 夠哂惹味 店舖仲有提供手套 夠哂細心🍠鴛鴦薯酥盆栽嘅造型🪴泥土係朱古力餅碎 配上三件蕃薯酥🍠外表鬆化 又唔油膩👍🏻內餡係蕃薯泥 質感綿密 甜度啱啱好 🚀漁火箭桶5大條魷魚筒🦑 以竹籤串住 真係成枝火箭咁大!質地爽口彈牙 不過食落都幾辣🌶️ 唔食得辣嘅要小心!🥦求其芥蘭 $68芥蘭翠綠爽脆 好有鑊氣!食落sok sok聲 仲要𠝹咗花 一啲都唔求其🥬 盤栽冰菜 $58冰菜真係唔係周圍都有🧊 食落爽脆 配上日式芝麻醬
🐤BB雞 $49

漁火箭桶

🥦求其芥蘭 $68
求其芥蘭

🥬 盤栽冰菜 $58
冰菜真係唔係周圍都有🧊 食落爽脆 配上日式芝麻醬 清新得來又有味

🥚口水彈蛋
其實係麻辣鵪鶉蛋配上麻辣醬油 鵪鶉蛋呈半透明 份量非常多!食落彈牙 如果入味啲會更好

🍑白桃烏龍 $28
白桃味好香 飲落茶味帶甘🍃

🌹瑰荔堂煌 $28
相比之下 茶味比較清新 帶淡淡玫瑰味
白桃烏龍

睇得出餐廳花咗好多心思 每樣食物都非常別緻 除咗今次食嘅菜式 留意到餐廳仲有好幾款吸睛嘅菜式 例如小豬嘜🐷 貓山王榴連 拉絲啤梨🍐 打算下次帶埋屋企人再嚟試埋👨‍👩‍👧
烈焰波蘿炒飯
鴛鴦薯酥
求其芥蘭
2023-08-05 52 views
#20230803 📝📍 農 @farmrestauranthk 沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#盤栽冰菜 $58💭 好似係後花園既盆栽咁🪴冰菜咬落爽脆但唔會硬,配埋芝麻醬食有食沙律feel🥗啲葉大大塊食完有啲飽肚.#口水彈蛋 $48💭 鵪鶉蛋晶凝通透,勁靚😍用口水汁配尼食都係第一次,發現口水汁配咩都好食😋睇落細細兜,其實份量都幾多.#拉絲啤梨 $48💭 估唔到夜晚都有點心食👏🏼咸水角既皮不過入面轉左芝士餡,真係成功拉到絲🧀咸香得尼又唔會好漏,算係新派點心,值得一試😎.#孜然手揸骨 $128💭 另類豬手,食落肉質彈牙,超級容易就可以將佢骨肉分離,味道咸香,手揸骨呢個concept非常friendly,有啲野用手食係唔同風味🤚🏼.#爆汁乳鴿 💭 原先要$68/隻,但依家餐廳做緊凡每兩位惠顧堂食就送一隻🎁 淨係切開2件更加鎖到肉汁,真係嫩滑爆汁咁juicy.#肉骨茶 $78💭 用茶壺飲湯真係第一次,新奇有趣🫖個杯細細咁飲極都飲唔晒啲湯,抵飲😂除左藥材味仲有胡椒味啲滲出尼,慢慢飲又別有一番風味.#鹽焗聖子 $98💭 係咁
#20230803 📝

#孜然手揸骨 $128

#爆汁乳鴿

#肉骨茶 $78

#鹽焗聖子 $98
💭 係咁多個餸中最原汁原味既一道,焗完啲蟶子漲卜卜即刻食慾大增,一開個殼比起乳鴿更加爆汁,發現佢比隻手套用尼食呢個岩啲🧤

#田園炒花青苗 $78
💭 啲花青苗好似啲迷你青瓜咁🥒口感爽脆,加左xo醬落去少可以僻左陣草青味,啲燈籠椒爽甜🫑有大排檔既味道

#烈焰菠蘿炒飯 $128
💭 上枱既時候會點著個菠蘿🍍係打卡既重要時刻⏱️個飯放係菠蘿入面所以食落有陣清香,無平時啲炒飯咁油膩,炒得乾身亦係值得一讚👍🏼

#貓山王榴槤 $42
💭 榴槤的骰可愛☺️口感介乎係啫喱同奶凍之間,都幾實淨,食到尾發現食到有榴槤肉果啲衣既感覺,榴槤唔算太濃烈,同枱有唔食榴槤既朋友都唔使驚😬

#BB雞 $49
💭 又係十分得意既點心🐤得意到差啲唔捨得食,入面係流心咸蛋黃奶黃,一人一個感覺岩岩好,太多就會覺得漏😣

#白桃烏龍 $28
#瑰麗堂皇 $28
💭 其實本身餐廳已經有供應茶水🍵不過熱辣辣既天氣都係想飲啲凍野,中菜地方有冷泡茶飲算少見,而且位坐得都好舒適,最重點係啲野食超級打卡able🤳🏼快啲尼試下啦

#沙田美食 #🐷在沙田 #🐷_食
#農 #科學園美食 #點心 #FarmRestaurant #冷泡茶 #乳鴿
2023-08-05 62 views
有幾次踩單車經過科學園都見到呢間主打農家菜嘅餐廳坐滿人,有戶外位置俾踩單車同帶毛孩嘅朋友,又可以吸收下陽光同新鮮空氣,所以今晚終於嚟到試吓。店員安排咗我哋兩個坐卡位,相當闊落。因為慶生,所以叫咗好多嘢,食九大鬼😆。前菜:蒜蓉香辣鳳爪:鳳爪好爽口,辣辣地幾開胃口水彈蛋(鵪鶉蛋):呢個賣相幾得意,唔春蛋嫩滑點心:小豬嘜造型嘅叉燒包,賣相吸引,足料主菜:爆汁乳鴿:超juicy, 乳鴿個皮燒得好脆火雲叉燒:啲個係打卡必叫,一嚟到店員就將佢點火,賣相一流。叉燒半肥瘦,啱啱好肉骨茶: 好正宗,濃郁嘅藥材味。用紫砂茶壺裝住,慢慢飲,都仲keep到個溫度鹽焗聖子:分量好多,聖子好新鮮,鮮味冇沙蓮藕苗炒臘肉:第一次試蓮藕苗,口感幾得意,連埋啲炒臘肉一齊食,幾惹味烈焰菠蘿炒飯:火焰菠蘿非常吸晴,個瑤柱菠蘿蛋白炒飯炒得幾乾身,幾好食甜品:牛榛仔:榛子朱古力流心包,可愛既造型再飽都想食多一啖椰香拉絲:脆脆,好香嘅椰香味,唔係太甜菊花普洱:好大支,抵飲。好香嘅菊花味,同茶底幾夾整體而言,性價比幾高既精緻創意料理 ,朋友家庭聚會一流!

前菜:
蒜蓉香辣鳳爪:鳳爪好爽口,辣辣地幾開胃
口水彈蛋(鵪鶉蛋):呢個賣相幾得意,唔春蛋嫩滑

點心:小豬嘜造型嘅叉燒包,賣相吸引,足料

主菜:
爆汁乳鴿:超juicy, 乳鴿個皮燒得好脆
鹽焗聖子:分量好多,聖子好新鮮,鮮味冇沙

甜品
牛榛仔:榛子朱古力流心包,可愛既造型再飽都想食多一啖
椰香拉絲:脆脆,好香嘅椰香味,唔係太甜

菊花普洱:好大支,抵飲。好香嘅菊花味,同茶底幾夾

整體而言,性價比幾高既精緻創意料理 ,朋友家庭聚會一流!
2023-08-03 78 views
科學園呢個地方除咗踩單車經過之外,都真係好少入去,咁啱果日要入去傾啲嘢,就搵咗係果到做嘢嘅朋友仔一齊食飯,原來呢到入面有間餐廳主打創意中粵菜,好似幾得意咁😍蒜蓉香辣鳳爪無骨鳳爪啱哂我哋呢啲懶人,鳳爪爽彈,味道偏酸辣,幾過癮嘅隻辣😂 酸酸辣辣的確係幾開胃口水禪蛋即係麻辣鵪鶉蛋,鵪鶉蛋呈半晶凝狀態,睇落都好靚😍 食落都好Q彈,都係開胃之選👍🏻乳鴿佢呢到嘅乳鴿係兩人惠顧就會送一隻,雖然話係送,但一啲都唔馬虎,乳鴿色澤亮麗,咬落去仲會滴出肉汁,皮脆肉嫩,正呀😚牛油果蝦春卷外層炸到脆卜卜,炸炸都幾薄,入面係滿滿嘅牛油果蓉,最估唔到係入面係有三隻爽口彈牙嘅大蝦,Yᴜᴍ😚松露懶人雞呢個係變奏版嘅手撕雞🤣 用上咗黑松露油去做主要調味,味度極濃,而雞皮又脆卜卜,肉質都算嫩滑,我哋覺得係幾出色嘅🤤氣鍋雞拿,呢個唔係雞嚟,係燉湯😏 仲要係超濃味嘅燉湯,奶白色嘅湯頭用紫沙茶壺裝住,配埋個小杯仔,一杯真係啱啱好,雞味同椰子味極濃,入喉順滑,呢個大推🫶🏻避風塘軟殼蟹一睇就知惹味,超多炸蒜係面,軟殼蟹脆卜卜啖啖肉,味道都係偏濃嘅,辣辣地,一啖一件,風味十足😎田園炒花青苗花青苗食落爽脆,配埋XO醬嚟炒就梗加惹味農仔荷

蒜蓉香辣鳳爪

口水禪蛋

田園炒花青苗
花青苗食落爽脆,配埋XO醬嚟炒就梗加惹味

農仔荷葉飯
Sɪᴢᴇ極巨型🤣 打開荷葉已經聞到屬於佢嘅香氣,而且用料都好足,有超多嘅蝦,雞肉粒,菇等等,飯就比較軟糯濕身少少

牛榛仔
呢款係🐮🐮造型嘅朱古力流心包,估唔到一摵開,係「真」流心,啲朱古力一嘢湧哂出嚟🫣 朱古力味唔太甜,但又食到好濃嘅朱古力味,值得一叫嘅

BB雞
呢款係🐥🐥造型嘅流心奶黃包,吸取牛榛仔嘅經驗,醒咗喇今次,佢都係「真」流心嚟,奶黃好香,而且唔算好甜,超級讚

菊花潽洱
飲品又係相當出色,菊花味好重,但又同唔到潽洱搶味,兩者相輔相成下,係好神奇嘅味道🤣 感覺好清熱解膩😌

桂花烏龍
比坊間嘅出色,啖啖桂花香,配埋烏龍茶,又係相得益彰,解渴一流☺️

總體而言,係一間性價比頗高嘅中菜館,菜式相當新穎,又夠Iɢᴀʙʟᴇ,而且價錢亦都唔係貴,一大班朋友嚟食吹吓水都非常合適💁🏻‍♂️
2023-07-28
Dinner
  • 牛榛仔
  • BB雞
  • 菊花潽洱
  • 桂花烏龍
2023-08-03 40 views
慶祝爺爺生日,我們一家五口黎到「農」餐廳,我們共點了有九款菜式。首先是前菜鳫爪,蒜蓉香辣的調味使其更加美味。冰菜清涼解渴,估唔到咁爽口清新口感!主菜方面,乳鴿絕對是他們的招牌菜!!我們一人半隻真係唔夠喉噢!火雲叉燒上桌時侍應會點火,令表面的蜜糖著火,香噴噴BBQ味的,女兒最愛,要吃多兩件呢!湯方面是氣鍋雞湯,竟然用紫砂茶壺上,賣相很特別,小杯地喝,滋補又開胃。鹽焗聖子肉鮮嫩,搭配的調味料恰到好處,聖子尺寸不大,但每隻都是厚肉多汁呢👍🏻還有,田園炒花青苗帶有微辣的X0醬,青苗平時很少吃到,感到很新鮮啊!烈烙波蘿炒飯則以瑤枉菠蘿和蛋白增添了豐富的口味層次,上菜時真的有火焰呢😆甜品方面,,拉絲啤梨和柚子花精凍都是清爽的甜點選擇。PS: 現在只要二人入座,餐廳會贈送一隻美味爆汁的乳鴿📍農🌍沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖

首先是前菜鳫爪,蒜蓉香辣的調味使其更加美味。
冰菜清涼解渴,估唔到咁爽口清新口感!

甜品方面,,拉絲啤梨和柚子花精凍都是清爽的甜點選擇。

PS: 現在只要二人入座,餐廳會贈送一隻美味爆汁的乳鴿

📍農
2023-08-01 37 views
📍農(科學園)朋友推介下黎左呢間到食dinner🤭話啲野食水準幾好~中意周圍搵食嘅我緊係話好啦😋▫️蒜蓉香辣鳳爪鳳爪夠入味 酸酸地辣辣地 食落幾開胃▫️盆栽冰菜比較少食呢個菜😯入口幾爽脆▫️乳鴿乳鴿幾Juicy 肉質都嫩 呢到會有手套俾埋你 唔使怕整污糟隻手🤭▫️牛油果蝦春卷春卷炸得好脆 牛油果入面有啲蝦粒有翻啲口感👍🏻▫️松露懶人雞好多松露 個皮好脆 仲要係無骨 啖啖肉咁食 好好味🤤▫️氣鍋雞飲落鮮甜 好香椰子雞湯味 感覺幾養生😆▫️避風塘軟殼蟹呢個辣辣地幾好食 軟殼蟹好脆🥰整體食落好惹味▫️蓮藕苗炒臘肉第一次食蓮藕苗 又唔錯喎 好爽脆 ~▫️烈焰菠蘿炒飯原個菠蘿上 職員仲會幫手點火 好岩打卡🤣入面炒飯有好多菠蘿粒 酸酸甜甜 食到停唔到口▫️貓山王榴槤貓山皇布甸 食落重榴槤味,但唔會好甜 正🤤▫️牛榛仔賣相好可愛 入面係好流心嘅朱古力餡 食時要小心熱呀~😆▫️冷泡茶食飽最岩飲茶解膩 白桃烏龍茶幾好飲
📍農(科學園)

飲落鮮甜 好香椰子雞湯味 感覺幾養生😆

▫️避風塘軟殼蟹
呢個辣辣地幾好食 軟殼蟹好脆🥰整體食落好惹味

▫️蓮藕苗炒臘肉
第一次食蓮藕苗 又唔錯喎 好爽脆 ~

▫️烈焰菠蘿炒飯

▫️貓山王榴槤
貓山皇布甸 食落重榴槤味,但唔會好甜 正🤤
▫️牛榛仔
賣相好可愛 入面係好流心嘅朱古力餡 食時要小心熱呀~😆

▫️冷泡茶
食飽最岩飲茶解膩 白桃烏龍茶幾好飲

2023-07-30 40 views
有朋友喺科學園工作,星期五晚專登入嚟同佢一齊食飯就揀咗呢間餐廳。呢間位於科學園既隱世農家菜,原來係由利苑廚師班底主理,菜式十分有創意,中西合璧既新派中式菜。前菜/小食◍ 爆汁乳鴿 ◍餐廳依家做緊優惠:2位以上免費送爆汁乳鴿乳鴿外脆內嫩又多汁,又多一道菜式可以食前菜自任選兩款◍ 盤栽冰菜◍+◍ 口水彈蛋◍
口水彈蛋即係黃金鵪鶉蛋 ,晶瑩剔透比皮蛋更Q彈 盆栽🪴冰菜上菜時,冰鎮住一棵棵嘅冰菜,入口非常爽脆又新鮮好似啱啱採摘出黎一樣!主菜/飯食🔥火雲叉燒幾乎係每台必點嘅菜式,上菜時職員喺叉燒上面加入玫瑰露點火製造火焰嘅效果,亦都令到成個叉燒更加香脆。🍲氣鍋雞從茶壺倒出奶白色的氣鍋雞湯 以椰子同雞熬煮,入口充滿濃郁椰子香氣和雞肉的鮮味 清甜而膩。🍍烈焰菠蘿炒飯菜式如其名,上菜時火光熊熊,淋上火酒再點火喺菠蘿🍍殼嘅外層,好適合打卡,亦都令到成個飯充滿菠蘿嘅味道,菠蘿炒飯本身亦都吵炒得非常之有鑊氣,真系好好味🤤🥗田園炒花青苗花青苗第一次食喺出邊好難搵到,食得出菜式十分新鮮,配上三色椒好睇之餘又好食😋。漁公火箭筒菜式外型十分特別,用一個竹籮裝住啲魷魚🦑,有一種啱啱打撈上嚟嘅感覺,魷魚燒得好香口孜然味

前菜/小食

◍ 爆汁乳鴿 ◍
餐廳依家做緊優惠:2位以上免費送爆汁乳鴿
乳鴿外脆內嫩又多汁,又多一道菜式可以食

前菜自任選兩款
◍ 盤栽冰菜◍+◍ 口水彈蛋◍

口水彈蛋即係黃金鵪鶉蛋 ,晶瑩剔透比皮蛋更Q彈

盆栽🪴冰菜

主菜/飯食

🔥火雲叉燒

🍲氣鍋雞

🍍烈焰菠蘿炒飯

🥗田園炒花青苗

漁公火箭筒
菜式外型十分特別,用一個竹籮裝住啲魷魚🦑,有一種啱啱打撈上嚟嘅感覺,魷魚燒得好香口孜然味好重。

甜品/飲料

貓山王榴槤
甜品外型還原一個迷你版嘅貓山王,榴槤造型十分可愛,而且榴槤嘅味道好濃郁。

拉絲啤梨
菜式又係玩造型,成個啤梨咁,個餡係好濃郁嘅芝士。

🍹白桃烏龍|桂花烏龍
食咗好多濃味嘅嘢食飲品叫返啲自然清香嘅茶最好不過

📍農 (沙田)
  • 氣鍋雞
趁着放假,一直都想嚟科學園行吓,估唔到沙田原來搭車過嚟咁近,Van仔過嚟都唔使15分鐘就到啦👍🏻而且一落車就係食嘢嘅商場位,行入去餐廳都只係5分鐘,仲可以面對住美麗湖景,感覺一片綠油油同好舒適啊,而且今日天氣好好,餐廳玻璃窗透光明亮舒適,木餐桌座椅,除咗單排靠牆卡位設計,重有戶外用餐更能感受大自然的環境。同朋友嚟嘆茶,午市套餐分別點了乳鴿一隻,小食雙拼兩款、一款點心、一款小菜、一款燉湯、一款海鮮、一款蔬菜、一款主食、兩款甜品及兩瓶冷泡茶。蒜蓉香辣鳳爪睇落似白雲鳳爪,帶酸酸的香味,鍾意食鳳爪嘅朋友必點🫶🏻盤栽冰菜香港真係好難搵到食到冰菜,冰冰涼涼咁仲要落埋冰插住每一條菜,無論擺盤同入口都非常清新,加埋麻醬濃而爽口,夏日必點菜式👍🏻💕乳鴿原隻乳鴿非常足料,外脆的皮脂質感,配搭埋充滿烤出香味嘅肉質,令人食過返尋味😚😋小豬嘜(又燒餡)豬仔造型嘅好頂癮,一睇豬仔🐷就知係叉燒包啦!餡料嘅叉燒夠晒入味🤭好味又精緻💕大雲又燒即場會落玫瑰露加火營造火焰效果,叉燒係西班牙黑毛豬梅肉製成,軟熟惹味。燉湯 氣鍋雞椰香味燉雞湯,香滑呈現乳白色,入口鮮甜濃郁,熱辣辣飲感覺好補身💕避風塘軟殼蟹估唔到呢一度避風塘軟殼

蒜蓉香辣鳳爪
睇落似白雲鳳爪,帶酸酸的香味,鍾意食鳳爪嘅朋友必點🫶🏻

乳鴿

小豬嘜(又燒餡)

大雲又燒

燉湯 氣鍋雞

避風塘軟殼蟹
估唔到呢一度避風塘軟殼蟹咁惹味,直程都幾香辣,好在叫咗支冷泡茶😂軟殼蟹香脆可口,入口仲食到軟身嘅蟹肉。

素炒淮山
呢條淮山真係非常足料,而且我鍾意佢呢個菜色平時好少餐廳有,非常養生!食落爽而粉,仲好甜👍🏻

烈焰菠蘿炒飯
夠晒足料嘅菠蘿炒飯!成個菠蘿超大放滿咗炒飯,上菜仲會加埋火焰效果,仲聞到陣陣菠蘿香味,真係未食已經流晒口水,食落仲好夠菠蘿味,而且有鮮甜果肉咬口,即刻成個人都好開胃🤤

甜品
BB雞(流沙奶黃)
特登為咗呢一度甜品而嚟嘅我🥰呢隻BB雞真係超可愛!而且流心奶黃仲有鹹蛋黃香,而且包嘅質感夠軟熟,非常美味!

牛榛仔(朱古力流心)
朱古力流心有少少甜,螞蟻人必點🤭又係為咗個公仔造型而點,儲齊晒幾種唔同嘅公仔款式特別好打卡😂

冷泡茶
瑰麗堂皇、桂花烏龍,茶香味濃,花香味突出,而且夠晒冰凍,一邊飲一邊食飯特別舒適宜人。
2023-07-25
$300 (Lunch)
  • 爆汁乳鴿
  • 氣鍋雞
2023-07-28 703 views
間中會去科學園食午餐,就是鐘意這裡不太遠和不會太擠迫。今日進入一間中式fusion 餐廳,因位於噴水池前,觀景唔錯,更有一排戶外坐位。室內亦相當闊落,樓底很高,有一邊全是大玻璃幕牆可望到戶外風景。餐廳的食物以中式為主,但加了很多特色元素,如傳統的點心,外表都設計了可愛的造型,相當吸晴。我點了:-爆燒乳鴿1隻表皮燒得香口,肉質亦夠juicy嫩滑。-盤栽冰菜很少餐廳有冰菜,冰菜插在冰盤上保持冰鮮,加入些沙律醬很夾。-口水彈蛋-鵪鶉蛋蛋量很多,配麻辣醬汁。-小豬嘜(叉燒餡)將傳統叉燒包改了造型,很趣緻。包皮薄,餡料多。-松露懶人雞青瓜絲放底,黑松露撈上手撕雞,面上再蓋上燒得薄脆的雞皮。冇骨一啖啖的肉,黑松露味道香濃。-氣鍋雞來了紫茶壺,和兩小杯,原來內裏是椰子雞湯,湯味很濃郁。-鹽焗聖子-求其芥蘭認真不求其,因芥蘭莖介了花,更加爽口入味。-烈焰菠蘿炒飯成個菠蘿上,上枱時點著了,火焰圍著菠蘿燒,非常特別。內裏是瑤柱菠蘿蛋白炒飯,口感粒粒分明,不會肥膩。-BB雞是奶皇包,甜度適中,外型可愛。-貓山王榴槤造型是開了的榴槤,顏色鮮艷。所以一看便知是榴槤布甸,味道很香濃。-白桃烏龍冰茶-菊花普洱冰茶
間中會去科學園食午餐,就是鐘意這裡不太遠和不會太擠迫。

我點了:
-爆燒乳鴿1隻
表皮燒得香口,肉質亦夠juicy嫩滑。

-盤栽冰菜
很少餐廳有冰菜,冰菜插在冰盤上保持冰鮮,加入些沙律醬很夾。

-口水彈蛋-鵪鶉蛋
蛋量很多,配麻辣醬汁。

-小豬嘜(叉燒餡)
將傳統叉燒包改了造型,很趣緻。包皮薄,餡料多。

-松露懶人雞

-氣鍋雞
來了紫茶壺,和兩小杯,原來內裏是椰子雞湯,湯味很濃郁。

-鹽焗聖子

-求其芥蘭
認真不求其,因芥蘭莖介了花,更加爽口入味。

-烈焰菠蘿炒飯

-BB雞
是奶皇包,甜度適中,外型可愛。

-貓山王榴槤

-白桃烏龍冰茶
-菊花普洱冰茶

2023-07-21
2023-07-28 205 views
🖐🏻蒜蓉香辣鳳爪 $68🥚口水彈蛋 (鵪鶉蛋) $48辣辣哋 冰涼清新嘅前菜🥣氣鍋雞 $78好特別咁用紫砂壺上保溫效果好到我哋食到最後一道菜都仲係暖嘅質地偏濃稠厚身 而且有好濃郁嘅椰子味依家有個特別優惠係兩位惠顧就會送1隻乳鴿~🍗爆汁乳鴿乳鴿烤到油令令色澤光亮肉質鮮嫩彈牙而且鎖住到肉汁 🍐拉絲啤梨 $48原本以為咁精緻嘅啤梨造型入面會係啤梨蓉 但原來係拉絲芝士 超級有驚喜!外殼好似鹹水角 香脆軟糯帶啲甜味裏面嘅芝士好香奶味 上面仲搽咗枝朱古力百力支 增加甜味得嚟毫無違和感!🍄松露懶人雞 $148揀咗半份都超級多料~懶人雞係完全去骨嘅 直接啖啖肉大大塊雞皮切成一格格正方形 薄脆可口唔會過份油膩下面蓋住撕成一條條粗條狀嘅雞肉 嫩滑有口感中間仲收埋咗啲沙薑粒同埋青瓜絲黑松露唔淨係喺雞皮上面有細細篤 而係撈勻咗喺雞肉裏面真係啖啖都有黑松露菇菌香味🦀️避鳳塘軟殼蟹 $108軟殼蟹炸到鬆脆可口 薄薄炸皮入面係鮮嫩嘅蟹肉表面鋪滿避風塘嘅重點——辣椒同大量炸蒜!令整體層次更豐富之餘都超級惹味🍍烈焰菠蘿炒飯 $128火焰菠蘿非常吸睛 隔離枱兩個姐姐都喺度偷影我哋個飯😌掀起菠蘿蓋入面其實係入面其實瑤柱蛋白炒
🖐🏻蒜蓉香辣鳳爪 $68
🥚口水彈蛋 (鵪鶉蛋) $48
辣辣哋 冰涼清新嘅前菜

🥣氣鍋雞 $78
好特別咁用紫砂壺上
保溫效果好到我哋食到最後一道菜都仲係暖嘅
質地偏濃稠厚身 而且有好濃郁嘅椰子味

依家有個特別優惠係兩位惠顧就會送1隻乳鴿~
🍗爆汁乳鴿
乳鴿烤到油令令色澤光亮
肉質鮮嫩彈牙而且鎖住到肉汁
🍐拉絲啤梨 $48
原本以為咁精緻嘅啤梨造型入面會係啤梨蓉
但原來係拉絲芝士 超級有驚喜!
外殼好似鹹水角 香脆軟糯帶啲甜味
裏面嘅芝士好香奶味 上面仲搽咗枝朱古力百力支
增加甜味得嚟毫無違和感!
🍄松露懶人雞 $148
揀咗半份都超級多料~
懶人雞係完全去骨嘅 直接啖啖肉
真係啖啖都有黑松露菇菌香味
避鳳塘軟殼蟹
🦀️避鳳塘軟殼蟹 $108
軟殼蟹炸到鬆脆可口 薄薄炸皮入面係鮮嫩嘅蟹肉
表面鋪滿避風塘嘅重點——辣椒同大量炸蒜!
令整體層次更豐富之餘都超級惹味

食完一個之後隔一陣食第二個都仲有流心效果

🍑白桃烏龍 $28
🌼胎菊潽洱 $28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
避鳳塘軟殼蟹
貓山王榴蓮
2023-07-25 30 views
隱藏於沙田科學園有一間高級中菜餐廳,週末和家人一同到附近踏單車食中菜。附近環境優美,科學園內的園林景色及海邊的走廊,十分適合週末遊玩。食品十分高水準,色香味俱全蒜蓉香辣鳳爪:這道小食以鳳爪為主角,搭配蒜蓉和香辣調味料,味道鮮美辣口,十分開胃。鳳爪本身煮得剛好軟嫩,搭配蒜蓉的香氣,讓人一口接一口。口水汁鵪鷄蛋:這道小食以鵪鷄蛋為主料,搭配特製的口水汁,口感鮮嫩多汁,汁料入味。鵪鷄蛋彈牙,搭配口水汁的酸甜味道,讓人食指大動。燒乳鴿:這道小食以燒乳鴿為主角,外皮烤得酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。燒乳鴿的燒烤香氣十分誘人,每一口都能品味到濃郁的肉汁。牛油果蝦春卷:這道小食以蝦肉和牛油果為主料,包裹在脆皮春卷裡,口感酥脆多汁。蝦肉鮮嫩彈牙,搭配牛油果的濃郁奶香,味道相得益彰。沙姜懶人雞:這道去骨的雞肉為主料,搭配特製的沙姜醬汁,口感鮮嫩多汁。懶人雞經過炸後,皮脆肉質鮮美軟嫩,搭配沙姜醬的微辣風味,讓人胃口大開。肉骨茶:湯汁濃烈,喝起來暖胃又開胃。避風塘軟殼蟹:這道小食以軟殼蟹為主料,炸得酥脆金黃,口感香脆多汁。軟殼蟹的肉質鮮嫩,外層的避風塘香料,香辣鮮美,吃起來非常過癮。炒花青苗xo醬:這道菜以花青苗

肉骨茶:湯汁濃烈,喝起來暖胃又開胃。

炒花青苗xo醬:這道菜以花青苗為主料,搭配特製的xo醬,口感爽脆多汁。花青苗炒得剛熟,保持了蔬菜的鮮甜,搭配xo醬的香辣味道,讓人胃口大開。

荷葉飯:這道主食以荷葉包裹的飯為主料,搭配各種配料,香氣四溢。荷葉飯煮得剛好軟糯,搭配配料的鮮美味道,讓人食指大動。

貓山王榴蓮慕絲:以貓山王榴蓮為主料打成的慕絲,綿密口感,味道濃郁香甜。榴蓮的濃郁香氣和慕絲的柔滑口感完美結合,每一口都能感受到榴蓮的風味。
2023-07-24 43 views
🖤黑白配⚪️又到科學園搵食,上網見到呢間造型創意嘅中菜於是book嚟試下,真心有驚喜😍裝修方面傢俬用了木枱,牆上一大幅色彩繽紛嘅畫印上香港特色風景同人事物,枱與枱之間闊落,而且樓底高絕不壓迫,好適合一大班朋友食飯傾計成餐飯無論係食物賣相同味道都感覺到餐廳落咗唔少心機🧡盆栽冰菜 $58冰菜插咗喺啲冰入面,賣相真係好似一個盆栽😚 冰菜口感爽口,凍冰冰同芝麻醬嘅味道十分夾,仲有種食緊小老闆紫菜嘅感覺😂爆汁乳鴿 $68雖然乳鴿唔算好多肉,但真係爆曬汁,一路食一路流,好juicy,個皮燒得好脆添!牛油果蝦春卷 $48食物上晒枱之後打完一輪卡先去食,都可以熱到辣親條脷🤪 食得出超級新鮮炸起,炸皮又薄又脆!牛油果creamy,做春卷呢個配搭絕配松露懶人雞叫得懶人雞,就係因為雞已經去晒骨起曬肉,首先係一層炸好咗嘅薄脆皮,下面少少似手撕雞口感,撈咗少少青瓜等等嘅配菜,松露味十足🧡氣鍋雞 $70雞湯由茶壺裝住,自行將湯浸落一個小杯入邊,有創意好好玩😆湯頭奶白色,入口是十分濃郁嘅椰子味,推薦👍鹽焗蟶子一碟大約8隻,每隻好肥美啖啖肉😽 而且打開後有好多汁流出嚟,勁鮮味!田園炒花青苗 $78🖤黑白配⚪️係第一次食呢
成餐飯無論係食物賣相同味道都感覺到餐廳落咗唔少心機🧡

盆栽冰菜 $58

爆汁乳鴿 $68

牛油果蝦春卷 $48

氣鍋雞 $70
雞湯由茶壺裝住,自行將湯浸落一個小杯入邊,有創意好好玩😆
湯頭奶白色,入口是十分濃郁嘅椰子味,推薦👍

鹽焗蟶子

田園炒花青苗 $78
🖤黑白配⚪️係第一次食呢種花青苗,賣相似青瓜BB,食落爽脆,配上彩椒同菇,炒得好有鑊氣

烈焰菠蘿炒飯 $128
職員會係菠蘿🍍外皮點火,整個炒飯就係集娛樂打卡一身🤣
炒飯以瑤柱蛋白做基底,再配上菠蘿,菠蘿肉好多,所以每一啖飯都係酸酸甜甜好開胃😍

貓山榴槤 $42
好鬼cute唔捨得食😂 佢主要係mosse嚟,好香榴槤味,仲有少少斑蘭味添

柚子花精凍
仔細睇有幾朵食用花放咗喺果凍入面,做得好精緻🥹
柚子肉佈滿成個果凍,真材實料,好fresh!

白桃烏龍/菊花普洱 $28
🖤黑白配⚪️連樽裝冷泡茶都想讚一讚👍好香茶葉味,白桃同菊花味亦都好出,真心高質!

除咗食物質素高之下,職員都好helpful,係一間🖤黑白配⚪️會回頭嘅餐廳☺️
阿公平時好少食中菜(因為世界實在太多選擇🤪)就係好少食 今日就勁想食阿公通常做到邊食到邊🤠收工太肚餓去唔到太遠😆搜尋到呢度有間中菜館 即到‼️過程有驚喜😏雖然菜式都係傳統中菜會有嘅野例如:叉燒、菠蘿炒飯、奶黃流沙包 等等但餐廳好有心機加入“得意”元素令到阿公邊食邊開心🤣🤣例如有“特技”效果嘅火雲叉燒☄️變身造型嘅雞仔奶黃流沙包🐣同埋打得火熱嘅烈焰菠蘿炒飯🍍仲有茶壼型嘅氣鍋雞湯😋👇🏽睇埋相就你哋都想食嫁喇😆
阿公平時好少食中菜
(因為世界實在太多選擇🤪)
就係好少食 今日就勁想食

阿公通常做到邊食到邊🤠
收工太肚餓去唔到太遠😆
搜尋到呢度有間中菜館 即到‼️

過程有驚喜😏
雖然菜式都係傳統中菜會有嘅野
例如:叉燒、菠蘿炒飯、奶黃流沙包 等等
但餐廳好有心機加入“得意”元素

👇🏽睇埋相就你哋都想食嫁喇😆
2023-07-05
Dinner
2023-07-23 607 views
踩單車經過吐露港 欣賞完無際海景後便去覓食位於科學園的 @farmrestauranthk 主打農家菜由利苑廚師班底主理 推出一系列特色玩味菜式室內户外環境都好舒服🥢還能看著湖景用餐·。。。。。。。。前菜/小食。。。。。。。。🍗爆汁乳鴿餐廳依家做緊優惠:2位以上免費送爆汁乳鴿乳鴿先滷煮後油炸 達至外酥內嫩 入味多汁效果🌶️前菜自任選兩款→蒜蓉香辣鳳爪+口水彈蛋鳳爪蒜香濃郁 香辣可口 重點係無骨啖啖肉 秒清
口水彈蛋即係鵪鶉蛋 晶瑩剔透的 比皮蛋更Q彈🥑牛油果蝦春卷香脆嘅春卷皮包住軟滑嘅牛油果醬 好creamy加上爽彈蝦肉 口感非常豐富 注重⚠️小心燙口·。。。。。。。。主菜/飯食。。。。。。。。🐓松露懶人雞(半隻)當炸子雞遇上黑松露 香氣撲鼻 外皮好薄脆雞件嫩滑 廚師更貼心去除了骨 這配搭有驚喜🍲氣鍋雞從茶壺倒出奶白色的氣鍋雞湯 以椰子同雞熬煮入口充滿濃郁椰子香氣和雞肉的鮮味 清甜不膩🧂鹽焗聖子以經典做法保留咗蟶子嘅鮮美原味 檸檬作點綴帶出獨特清香 食果時再將蟶肉蘸海鹽 肥美大隻🍍烈焰菠蘿炒飯每枱必點!用原個菠蘿盛裝瑤柱菠蘿蛋白炒飯再即場淋上酒點火🔥儀式感滿滿 打卡一流啊🥗田園炒花青苗第一
踩單車經過吐露港 欣賞完無際海景後便去覓食
由利苑廚師班底主理 推出一系列特色玩味菜式
室內户外環境都好舒服🥢還能看著湖景用餐
。。。。。。。。前菜/小食。。。。。。。。
🍗爆汁乳鴿
口水彈蛋即係鵪鶉蛋 晶瑩剔透的 比皮蛋更Q彈
🥑牛油果蝦春卷
香脆嘅春卷皮包住軟滑嘅牛油果醬 好creamy
加上爽彈蝦肉 口感非常豐富 注重⚠️小心燙口
。。。。。。。。主菜/飯食。。。。。。。。
🐓松露懶人雞(半隻)
當炸子雞遇上黑松露 香氣撲鼻 外皮好薄脆
再即場淋上酒點火🔥儀式感滿滿 打卡一流啊
🥗田園炒花青苗
第一次食花青苗 口感爽脆幾特別 用上XO醬炒
配搭紅黃椒 花菇 肉碎等 色彩繽紛 越食越惹味
。。。。。。。。甜品/飲料。。。。。。。。
🥐貓山王榴槤
  • 貓山王榴槤
  • 牛油果蝦春卷
  • BB雞
2023-07-22 94 views
同屋企人二訪「農」吃晚飯,覺得餐廳整體都相當高質,今晚選擇坐室外位置,氣氛好浪漫好寫意,店員驚我地熱,細心將冷風機向住我地吹,吹住風食晚飯,好CHILL好爽好寫意🔆盆栽冰菜🥬 $58冰鎮冰菜非常之翠綠新鮮,入口爽脆多汁,再加上沙律麻醬汁,讓人愈食愈開胃🔆爆汁乳鴿🐥乳鴿一上枱熱辣辣,外脆內軟,肉嫩多汁🔆松露懶人雞🐔 $148好香黑松露味,外層雞皮炸到薄脆,入面係調好味的手撕雞,懶人雞意思係拆曬骨啖啖雞肉,好貼心啊🔆口水彈蛋 (鵪鶉蛋)🍳 $48鵪鶉蛋好爽口彈牙,醃得夠味,麻麻辣辣好惹味🤩🔆牛油果蝦春卷🥑 $48香脆可口又唔膩,食到蝦肉牛油果, 口感豐富!🔆肉骨茶🥣 $78用茶壺裝湯好得意,藥材味超香濃,加上胡椒嘅辛辣感,每飲一啖都好滋補🔆鹽焗聖子🦪 $98聖子很新鮮嫩滑,粒粒都肥美肉厚,值得推介🔆蓮藕苗炒臘肉🥓 $78蓮藕好新鮮香脆,份量非常足料,加上臘肉嘅咸香,好滋味🔆烈焰菠蘿炒飯🍍 $128火焰菠蘿非常有氣氛而且好吸精,內裡嘅蛋白炒飯加入咗菠蘿粒,飯炒得粒粒分明,亦富有蛋香🔆牛榛仔🐮牛牛造型嘅包,內裏係棒子朱古力流心,香濃好味🔆BB雞🐣外形係好可愛嘅雞仔,內裏係流沙奶皇包,蛋黃味濃郁

盆栽冰菜

🔆盆栽冰菜🥬 $58

🔆爆汁乳鴿🐥
乳鴿一上枱熱辣辣,外脆內軟,肉嫩多汁

🔆松露懶人雞🐔 $148

🔆口水彈蛋 (鵪鶉蛋)🍳 $48
鵪鶉蛋好爽口彈牙,醃得夠味,麻麻辣辣好惹味🤩

🔆牛油果蝦春卷🥑 $48
香脆可口又唔膩,食到蝦肉牛油果, 口感豐富!

肉骨茶

🔆肉骨茶🥣 $78

鹽焗聖子

🔆鹽焗聖子🦪 $98
聖子很新鮮嫩滑,粒粒都肥美肉厚,值得推介

蓮藕苗炒臘肉

🔆蓮藕苗炒臘肉🥓 $78
蓮藕好新鮮香脆,份量非常足料,加上臘肉嘅咸香,好滋味

🔆烈焰菠蘿炒飯🍍 $128

🔆牛榛仔🐮
牛牛造型嘅包,內裏係棒子朱古力流心,香濃好味

🔆BB雞🐣
外形係好可愛嘅雞仔,內裏係流沙奶皇包,蛋黃味濃郁

💕白桃烏龍
💕桂花烏龍