2023-12-30 108 views
訂咗位,早D到無乜人,有個男帶位帶我同太太入去最埋面個排小枱,中閒外面大把位,我要求坐去外面大玻璃大D嘅枱方面叫多兩度菜。跟著叫菜落單,個男waiter 掛住同個同事傾偈,雖然無乜客人,但佢專登側身用條柱作阻擋避開詐睇唔到,未見過咁差嘅動作,祗有等一陣叫另一位waitress落單,呢位好有禮貌。以後都唔會再幫襯了!
2023-12-18 234 views
好耐都冇過嚟黃埔🤣,諗住喺附近搵間餐廳chill下😏,最後決定去呢間西式餐廳食Dinner😎,因為上一份工last day就係呢到食飯🥹,有種情意結❤️餐廳空間感十足,環境闊落,裝潢十分舒適☺️,比人一種舒服寧靜感覺😆- 香煎北海道帶子蔬菜沙律🥗 $148爽脆清甜生菜🥬及香脆紅黃椒🫑經油醋汁調味後,變得很清新開胃,新鮮帶子煎得剛剛好,嫩滑焦香🥳,整個沙律份量十足😛- 巴馬火腿火箭菜薄餅🍕 $168薄餅🍕厚薄適中,餅底較為薄身酥脆☺️,表面鋪滿大量巴馬火腿🐷、車厘茄🍅、新鮮火箭菜、聖馬札樂蕃茄、巴馬臣芝士🧀、馬蘇厘拉芝士,每一口都食到新鮮豐富配料,鹹香味十足😍- 新鮮黑松露蘑菇扁意粉🍝 $138扁意粉軟硬適中,掛汁能力強👍🏻,醬汁濃稠帶有陣陣奶香🍼,新鮮黑松露散發出獨有香味😗,味道突出😋,加上炒香的蘑菇🍄點綴,整個意粉都好惹味😳餐廳環境有情調,坐得舒適自在😈,都幾適合情侶,朋友聚會😝,大家咁啱經過黃埔都可以去試下🤣📍 Flames - 黃埔紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖@flames.hk另有分店: 觀塘/鰂魚涌#justlingggxd_西餐#justlingggxd_黃埔

- 香煎北海道帶子蔬菜沙律🥗 $148

另有分店: 觀塘/鰂魚涌

#justlingggxd_西餐
#justlingggxd_黃埔
2023-12-17 207 views
出開去黃埔,見難得今晚唔洗排隊,心思思又想食Flames。落地玻璃窗座位可以邊食邊欣賞街景。簡潔裝修仲有梳化位,聽住聖誕歌,份外有節日氣氛。今晚散叫左10安士肉眼扒配忌廉薯蓉。四成熟牛扒切開剛剛好唔會韌;忌廉薯蓉綿滑味美。夏威夷薄餅,6大塊材料十足。塊塊都有新鮮菠蘿、美味火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾萫茄同濃濃嘅mozzarella 芝士。薄薄餅底同香脆餅邊,兩個人食都唔會食剩。Flat White亦維持一貫水準,香滑nutty唔會苦。宜家仲有Flames Specials promotion, 可以free flow薯條。聖誕節一家大細聚餐之選,啲間都唔錯。

2023-12-10 471 views
與好姊妹飯聚當然要找個坐得舒服環境又好的地方剛好同行朋友是這家餐廳的會員,單點餐牌會有8折優惠所以就決定吃這家吧~由於同行朋友不能吃太生,所以牛扒這次要了7分熟,熟度控制的不錯牛扒是肉眼的位置,所以肉質軟嫩不會有筋位,肉香味濃,個人覺得不用點醬也好吃三文魚籽好新鮮~每粒都漲卜卜,咬開好濃既三文魚香味而且一點腥味都沒有~龍蝦汁口感creamy,全部連同意粉一口吃下去口感味道豐富分量很足的沙律,沙律醬和生菜是先拌好再上的,不怕會有自己拌不勻的情況醬汁分量剛剛好,雞胸肉因為是慢煮,所以不會乾柴,肉質濕潤薯條是現炸的,黑松露拌勻了在薯條身上,油炸的餘溫讓黑松露的香氣完全的揮發了出來,不但吃起來香,聞起來更香黃色的是餐牌推薦的雞尾酒,用了伏特加作為基酒,酒味很濃紅色的是無酒精雞尾酒,有很多草莓果肉在裡面,加了梳打水,酸酸甜甜的味道和草莓通紅的顏色很適合女生的口味
與好姊妹飯聚當然要找個坐得舒服環境又好的地方
剛好同行朋友是這家餐廳的會員,單點餐牌會有8折優惠
所以就決定吃這家吧~
10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
慢煮雞胸凱撒沙律
醬汁分量剛剛好,雞胸肉因為是慢煮,所以不會乾柴,肉質濕潤
黑松露薯條

黃色的是餐牌推薦的雞尾酒,用了伏特加作為基酒,酒味很濃

2023-12-03
10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
慢煮雞胸凱撒沙律
黑松露薯條
  • 12安士安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉
2023-12-09 329 views
夜晚同老公去咗Flames食晚餐🥰餐廳唔算好大,但係環境都幾有情調,當晚滿座,枱與枱之間好近,所以有少少嘈吵。不過侍應好有善同好有禮貌👍🏻我地叫咗紅酒燴牛面肉草菇扁意粉同埋8 安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦拼薯條。紅酒燴牛面肉草菇扁意粉雖然賣相好似麻麻哋,但係牛肉好腍,我哋本身好鍾意食闊條麵,覺得都幾好食。8 安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦拼薯條我哋叫咗medium,味道都唔錯,薯條係粗條薯條,如果上菜嘅時候有埋他他醬更加好🥹我哋用咗訂座平台優惠book枱,咁啱嗰個時段係有半價,所以性價比好高😄下次可以再試吓其他嘢,好想試吓佢地嘅pizza,因為今次得兩個人叫唔到好多嘢😙

8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦拼薯條

2023-12-08
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Coupon
8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦拼薯條
2023-12-08 213 views
黃埔花園呢間以火焰為主題嘅西餐廳採用半開放式廚房可以見到廚師喺廚房控制火候🔥烹調美食10安士肉眼扒配freeflow薯條$21810安士medium rare 火喉剛剛好,份量幾大塊都夠女仔食外層微微燒焦,切開入邊仲係粉紅色,十分鮮嫩多汁!有無限添加嘅鹽味/黑松露薯條🍟係美式嘅粗薯條,配上香濃黑松露碎,每一啖都好香口惹味!蟹肉巴馬臣蕃茄忌廉汁通粉$128蟹肉份量充足,配上番茄醬同埋巴馬臣芝士,仲有煙煙韌韌嘅通粉,飽肚之選!燒粟米$58原條粟米切開兩半,擺上炭火度燒到外面微焦,灑上香草同埋芝士碎,香甜好味道!
黃埔花園呢間以火焰為主題嘅西餐廳
採用半開放式廚房
可以見到廚師喺廚房控制火候🔥烹調美食

10安士肉眼扒配freeflow薯條$218

10安士medium rare 火喉剛剛好,
份量幾大塊都夠女仔食
外層微微燒焦,切開入邊仲係粉紅色,十分鮮嫩多汁!
有無限添加嘅鹽味/黑松露薯條🍟
係美式嘅粗薯條,配上香濃黑松露碎,每一啖都好香口惹味!

蟹肉巴馬臣蕃茄忌廉汁通粉$128

燒粟米$58

• 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
今次嚟到Flames,它的裝修感覺舒服,有梳化位,環境闊落,寧靜和有情調,適合情侶,家人,朋友相聚,坐咗一陣間好快就滿坐,如果想去嘅朋友記得訂位啦 😉, 另外他們還有會員制,如果join了,A La Carte 散叫會有八折 🙌🙌🏽🙌🏻黑松露薯條 (Truffle Fries)係粗薯條,面頭除了有芝士粉外裏面有黑松露粉,香脆內軟,份量多,餐前小食一流 ☺️香辣炸雞另外我哋嗌咗香辣炸雞,炸雞炸得剛剛好,裏面雞肉是鮮嫩,有肉汁,唔肥膩,辣醬係分上,還有檸檬跟, 可以添加檸檬汁有另一番風味 😚新鮮黑松露蘑菇扁意粉(Truffle Mushroom Linguine)我哋真係好鍾意食黑松露,所以亦都點咗黑松露扁意粉,黑松露係新鮮片出來的,好大塊有口感,新鮮 正,配埋忌廉汁帶出黑松露蘑菇的鮮味,扁意粉都軟硬適中,份量都多 😍意式辣肉腸薄餅 (Nduja Pizza)這裏都係出名pizza,我哋就嗌了一個辣肉腸pizza,辣肉腸真係辣,上面還有剁碎了的紅椒,食落好刺激, 薄餅皮適中,唔係最薄那款,咬落去有麵包亦有脆脆感覺,每一啖都有茄汁醬, 一啲都唔乾,還有芝士拉絲,配搭得好好 🤩我哋叫完餐才發現,

黑松露薯條 (Truffle Fries)

香辣炸雞
另外我哋嗌咗香辣炸雞炸雞炸得剛剛好,裏面雞肉是鮮嫩,有肉汁,唔肥膩,辣醬係分上,還有檸檬跟, 可以添加檸檬汁有另一番風味 😚

新鮮黑松露蘑菇扁意粉
(Truffle Mushroom Linguine)

意式辣肉腸薄餅 (Nduja Pizza)

我哋叫完餐才發現,原來有其他餐可以免費任添薯條的,我呢啲薯條控下次要再嚟試一下 😆

2023-12-07 142 views
之前嚟過呢間西餐廳幾次 覺得性價比幾高 近排又再嚟食 唔知係咪都係咁正呢😚👅𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑇𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝐿𝑖𝑛𝑔𝑢𝑖𝑛𝑒 $138呢個真係好creamy 黑松露味幾突出😋同埋都有幾多蘑菇 好好味🤤👅𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑅𝑖𝑏 𝐸𝑦𝑒 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 (10𝑜𝑧) $268牛扒都有驚喜 佢煎得幾香😍肉質唔錯 冇乜筋 調味充足 伴菜黑松露薯蓉食落幾滑 整體以呢個價錢嚟講幾抵食😎👅𝐿𝑜𝑎𝑑𝑒𝑑 𝑁𝑎𝑐ℎ𝑜𝑠 $108Nachos夠香脆 亦都有好多芝士肉醬 夠足料😝👅𝑁𝑢𝑡𝑠 𝐵𝑜𝑢𝑡 𝑇𝑒𝑙𝑙𝑎 $88幾重榛子味 又唔會過甜 好飲😙總括嚟講 呢間西餐廳食物質素幾高 坐得幾舒服 大家要嚟呢度一試呀🥰😋 好味:9.00/10🤑 價錢:8.12/10🤗 服務:7.86/10😝 環境:7.98/10😚 衞生:7.85/10🤩 整體:8.85/10

👅𝐿𝑜𝑎𝑑𝑒𝑑 𝑁𝑎𝑐ℎ𝑜𝑠 $108

😝 環境:7.98/10
😚 衞生:7.85/10
🤩 整體:8.85/10
2023-12-05 58 views
同一間餐廳我會食兩次或以上,證明真係物超所值,今日食依間就係其中之一間我經常食嘅飯堂今晚嗌咗四樣嘢:雞胸凱撒沙律黑松露炸薯條雞胸香草扁意粉Carbonara pizza凱撒沙律加上幾片厚切雞胸,非常之清新雖然薯條真係幾熱氣,不過加上咗黑松露非常之香口,真係令人欲罷不能食咗兩道頭盤之後係時候要食主菜啦,今日嗌嘅雞胸香草扁意粉配上咗香草忌廉汁,再加上煙靭彈牙嘅扁意粉,飽肚之餘又高質,係今晚我最鍾意食嘅一道菜除咗意粉之外,我哋都叫咗個Pizza,每一片嘅Pizza上面都有一粒半熟蛋黃,再配埋惹味香脆嘅煙肉,大人細路都鍾意食依間餐廳位於黃埔花園入面,交通方便之餘環境亦都非常之舒適,適合一家大細嚟食#flames

今晚嗌咗四樣嘢:
雞胸凱撒沙律
黑松露炸薯條
雞胸香草扁意粉
Carbonara pizza

凱撒沙律加上幾片厚切雞胸,非常之清新

#flames
2023-12-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 卡邦尼薄餅
  • 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
2023-12-04 120 views
今日跳完舞同老公落黃埔醫肚見呢間個feel唔錯就試試老公叫左10安士肉眼扒配忌廉薯蓉$268塊扒份量都算大,幾有牛味,切開有肉汁,薯蓉個味都唔錯,如果熱少少會更好我叫左香草紅酒燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜$268牛面肉好淋有少少黏口唔錯忌廉薯蓉好香牛肉味幾creamy再加左黑松露薯條$58好大芝士粉同埋黑松露d都無手軟薯條連皮好脆口唔會太乾呢杯係Coconut Dreams $68有芒果又有椰子香同時滿足兩個願望我要左strawberry lovers$68飲落去比較酸,中和番肉既膩兩個人食左$803環境舒適~店員親切有禮~下次會再幫襯
今日跳完舞同老公落黃埔醫肚

呢杯係Coconut Dreams $68
有芒果又有椰子香
同時滿足兩個願望

我要左strawberry lovers$68
飲落去比較酸,中和番肉既膩

兩個人食左$803
環境舒適~
店員親切有禮~下次會再幫襯
2023-12-04
Type of Meal
Dinner
2023-12-04 42 views
是日活動嚟到黃埔號打完卡,放完電之後大小朋友都肚餓啦😝好耐冇食西餐,經過呢間見門口裝修幾有格調,而且位置都好闊落,我哋就揀咗呢間澳洲餐廳食飯🍴😋我哋order咗:新鮮黑松露菇🍄扁意粉🍝有新鮮砲出黎嘅黑松露片,個汁好creamy好香!意粉煮得唔會太硬,吸晒d汁,好好味😋(妍妍好鍾意麵食類嘅嘢,基本佢自己KO一大碟😂)意式辣肉腸pizza🍕呢款pizza係妍媽私心想食,上面有大大塊嘅辣肉腸好正!而意式辣肉腸味道鹹香,唔辣但好惹味 !pizza餅皮嘅厚度啱啱好,食落煙煙韌韌,再配合埋cheese,食個不停!芝士香烤粟米🌽粟米烤得香甜多汁可口,面頭撒了少少芝士粉😋澳洲雞鹽炸薯條🍟食落口感覺好香脆,鹹鹹地嘅鹽加上熱辣辣嘅薯條,好新鮮好好味!(我地極速清晒)

我哋order咗:

新鮮黑松露菇🍄扁意粉🍝

意式辣肉腸pizza🍕

芝士香烤粟米🌽
粟米烤得香甜多汁可口,面頭撒了少少芝士粉😋

澳洲雞鹽炸薯條🍟

2023-12-03 111 views
今日同朋友去咗Flames 食飯, 黃埔分店環境都一樣咁靚同有氣氛我就叫咗紅酒燴牛面肉草菇扁意粉扁意粉好煙韌, 每條都索滿紅酒汁同牛面肉, 肉碎好腍身, 加咗啲草菇冇咁膩😋仲有避風塘雞翼 相對比較重口味, 面頭灑滿蒜蓉碎, 仲有d 辣辣地, 雞翼外層炸得香脆, 食落幾惹味😋另外海鮮香草茄醬薄餅 🍕 Pizza 即叫即焗, 餅底都幾鬆軟, 配料有煙三文魚, 大蝦同魷魚, 大蝦同魷魚比較爽口彈牙, 煙三文魚有啲鹹香, 剛好match 返面頭烤香左既芝士 🧀

我就叫咗

仲有避風塘雞翼

另外海鮮香草茄醬薄餅 🍕
2023-12-03 82 views
🐱性價比高既西餐廳😍位置係黃埔天地好方便🤭環境都好舒服😌食物款式多,味道屬中上水準😎芝士肉醬焗墨西哥脆片:$108🌕🌕🌕🌕/5芝士同肉醬係perfect match😍見到個賣相都覺得好邪惡👿個醬食落甜甜地,而且好足料食到啖啖肉🤤旁邊有蕃茄、青瓜撈埋一齊食就感覺冇咁肥膩💙墨西哥脆片咬落卜卜脆🤭蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉$158 🌕🌕🌕🌕/5西餐來講,蟹肉通粉都係我最服😎呢個通粉食落硬度適中,唔會煮得過淋😉個忌廉汁配巴馬臣芝士🧀️好好食🤤不過蟹肉份量可以多啲就好😚10安士肉眼扒配忌廉薯蓉:$268🌕🌕🌕🌕/5肉眼都係必點😛叫左5成熟,肉質唔會太un,濃牛味🐮點埋旁邊的自家燒汁好夾😛個忌廉薯蓉面頭有香草🌿同黑松露😋食落亦好香滑😋備注:有加一💰
🐱

芝士肉醬焗墨西哥脆片:$108

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉$158

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉:$268

備注:有加一💰
2023-11-24 251 views
🍚Flames同朋友慶祝生日 揀左間好有格調既餐廳食飯環境同vibe好chill 岩晒一班人傾計👍🏻🍚16安士安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉塊扒肉質夠腍有少少肉汁😋對牛扒有要求既朋友大讚👍🏻🍚煎三文魚柳配松子仁炒菠菜葉配菜幾入味三文魚柳上面有三文魚籽😋魚柳就正常🍚海鮮忌廉龍蝦汁意大利飯有大蝦 三文魚籽 青口 大帆立貝比起出面既海鮮高質好多龍蝦汁濃但唔漏👍🍚卡邦尼薄餅卡邦尼意粉就聽得多 薄餅真係第1次試每塊都有鵪鶉蛋 幾打卡🤣食落都ok🍚烏龍茶,士多啤梨芝士慕絲蛋糕芝士蛋糕好食烏龍茶蛋糕就一般🍚Flames (黃埔天地)紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖#Flames #紅磡 #黃埔 #牛扒 #安格斯牛扒 #肉眼 #ribeye #海鮮 #意大利飯 #高質 #risotto #卡邦尼薄餅 #cafe #觀塘#foodie #hkfoodie #hkcafe #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #打卡#foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚Flames

🍚卡邦尼薄餅
卡邦尼意粉就聽得多 薄餅真係第1次試
每塊都有鵪鶉蛋 幾打卡🤣
食落都ok

🍚烏龍茶,士多啤梨芝士慕絲蛋糕
芝士蛋糕好食
烏龍茶蛋糕就一般

🍚Flames (黃埔天地)
紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖

2023-11-23 218 views
Came to the Whampoa branch for lunch and was surprised by its quality and friendly price range here. It’s a cafe setting with huge glass window design and serves mostly pasta, pizza and main. We chose two pastas and a truffle fries to share. They’re all decent and delicious. 🥂King Prawn Linguine $158The prawn was grilled to its perfect texture and had a bit of charcoal smell. Came in flavourful lobster bisque and was cooked to al dente. I liked how the salmon roe that added a bit of crunch along
King Prawn Linguine

🥂King Prawn Linguine $158
The prawn was grilled to its perfect texture and had a bit of charcoal smell. Came in flavourful lobster bisque and was cooked to al dente. I liked how the salmon roe that added a bit of crunch along.
Beef Cheek Mushroom Linguine

🥂Beef Cheek Mushroom Linguine $148
Beef cheek was sliced to small pieces and mixed well in the red wine beef jus. I liked it a lot as it’s not so heavy in taste.
Truffle Fries

🥂Truffle Fries $58
Smelt really nice and was really crispy. I guess no one hates this.
Overall rating: 7.5/10
jsv_foodie
$200 (Lunch)