我心目中高質又affordable既餐廳之前食過鴻圖道分店 今次食埋海濱匯分店 依然keep住水準🤤每次黎到隔離一定有一枱係慶生🎉✿ 1/2kg Mussels $268 ✿香草白酒煮青口 香氣撲鼻 份量仲好多 新鮮青口啖啖肉🤤仲配大大兜薯條🍟薯條控表示好開心🥹薯條多到滿瀉😍超香脆 滿足!✿ Whole Peri Peri Chicken Veggies $248 ✿想食燒春雞好耐🥰好大隻啖啖肉切落去個下好有驚喜🥹皮脆切落去個下清脆既聲音!再切落去肉嫩滑軟冧 油脂豐富juicy💦雞肉入味 少少香辣☄️配埋grilled veggies🥦🥕✿ Beef Cheek MushroomLinguine $148 ✿紅酒燴牛面肉扁意粉🤤超多醬 好香草菇味🍄‍🟫牛面肉超級軟冧 馥郁入味 扁意粉掛汁🍝食左幾次做左餐廳會員~只要join左會員 A LA CARTE menu散叫會有8折📣高質又抵食 唔好執輸喇🥹

我心目中高質又affordable既餐廳
每次黎到隔離一定有一枱係慶生🎉
香草白酒煮青口

✿ 1/2kg Mussels $268 ✿
香草白酒煮青口 香氣撲鼻 份量仲好多 新鮮青口啖啖肉🤤
仲配大大兜薯條🍟薯條控表示好開心🥹
薯條多到滿瀉😍超香脆 滿足!

想食燒春雞好耐🥰好大隻啖啖肉
切落去個下好有驚喜🥹皮脆切落去個下清脆既聲音!
再切落去肉嫩滑軟冧 油脂豐富juicy💦

• 香草蕃茄汁燴牛面肉扁意粉
  • 葡式香辣燒雞
  • 葡式香辣燒雞配香烤雜菜
2023-12-17 2776 views
🍴放工約左朋友食飯,大家都唔想去咁遠既情況下,最後揀左觀塘海濱🤭,朋友係一個Pizza控,所以揀左同佢去Flame,之前食過覺得佢會鍾意,所以就同佢試下😋🔸Parma Pizza🍕Pizza即叫即整,仲要係手搓,成個pizza顔色好豐富,最緊要係好足料😍Parma Ham加埋火箭菜,味道好平衡,唔會覺得好咸,仲要好多芝士🧀做到拉絲既效果,批邊熱熱食既時候好脆,而且有少少煙韌,就算凍左食都唔會又乾又硬🔸Crab Meat Penne長通粉亦都係好多芝士🫣個汁好creamy,加左蕃茄,所以食落相對無咁膩,長通粉軟硬適中,🦀蟹肉既份量都好多,每條長通粉都沾滿蟹肉同醬汁,每一啖都食到蟹肉,好有滿足感🔸Truffle Fries🍟好鍾意食松露既我,加埋薯條真係抗拒唔到,松露薯條上到枱已經聞到好香好香🤤薯粉炸到金黃色,外脆內軟,外層沾滿黑松露,好香口🔸Coconut Dream飲品有驚喜,開頭睇個名以為係🥥椰奶之類,黎到好有夏日感覺,味道就有少少似楊枝甘露,唔會太甜

🔸Parma Pizza

🔸Crab Meat Penne

🔸Truffle Fries

🔸Coconut Dream
Dinner
🍗½ 葡式香辣燒雞配薯條 Peri Peri Chicken & Chips $128必點! 一上枱就好香,燒鷄啖啖肉,皮燒得香脆,鷄肉juicy唔鞋👍,唔會好辣,半隻有齊雞髀同雞翼,薯條🍟脆卜卜熱辣辣,仲要系厚切好好食😆🍕夏威夷薄餅 Aloha Pizza $178 Pizza即叫即整,加左番茄🍅﹑菠蘿🍍清新開胃,菠蘿大片酸甜多汁,火腿🥓咸香,芝士🧀拉絲香味濃郁👍,手工薄餅口感煙韌軟熟,批邊微脆🍰House Made Cake +$35Cheese cake綿密 creamy,細細件份量唔錯😆✨主打多國菜,燒鷄系必點菜式,weekend 有brunch set,附送汽水或茶抵食,環境舒適,座位闊落好坐,仲有露天室外座位,好chill,氣氛唔錯,店員友善,亦都系慶生餐廳之選.
🍕夏威夷薄餅 Aloha Pizza $178
🍰House Made Cake +$35
Cheese cake綿密 creamy,細細件份量唔錯😆
  • 葡式香辣燒雞
上次去觀塘「MANO」,見到隔壁家嘅「Flames」有埋出面露台戶外坐位,覺得好Chill~😎所以今次又再同朋友黎試吓佢~「Flames」同樣主打手工即製Pizza及意粉,做緊星期一至日全日Happy Hour!啱晒我呢啲酒鬼☺️⭐️推薦❗ 卡邦尼薄餅Carbonara($168)Pizza即叫即整,送到上枱喺熱焫焫~🔥批底口感韌勁,批邊焗到有啲燶邊,帶炭火香!每一片薄餅鋪滿意式煙肉🥓,鹹香惹味,夠晒足料!滿滿嘅巴馬臣芝士及馬蘇里拉芝士🧀,芝味十足!最欣賞佢隻半熟鵪鶉蛋,做出流心效果,有Carbonara醬汁嘅風味~🤤🤤⭐️推薦❗🦀蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉Crab Meat Penne ($158)長通粉配上啖啖蟹肉、濃厚芝士🧀及酸甜開胃的番茄肉醬,好惹味!👍🏻巴馬臣芝士烤粟米($58)原條粟米🌽烤至香甜可口,如果再細切會更好!😂Lychee Lovin ($98)以vodka做基酒,加上多種熱帶水果如菠蘿、荔枝、檸檬等果汁🍹,味道refreshing易入口。
上次去觀塘「MANO」,
所以今次又再同朋友黎試吓佢~
「Flames」同樣主打手工即製Pizza及意粉,
做緊星期一至日全日Happy Hour!啱晒我呢啲酒鬼☺️

⭐️推薦❗ 卡邦尼薄餅Carbonara($168)
Pizza即叫即整,送到上枱喺熱焫焫~🔥
批底口感韌勁,批邊焗到有啲燶邊,帶炭火香!
每一片薄餅鋪滿意式煙肉🥓,鹹香惹味,夠晒足料!
滿滿嘅巴馬臣芝士及馬蘇里拉芝士🧀,芝味十足!
卡邦尼薄餅

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉

巴馬臣芝士烤粟米($58)
原條粟米🌽烤至香甜可口,
如果再細切會更好!😂
巴馬臣芝士烤粟米

Lychee Lovin ($98)
以vodka做基酒,
加上多種熱帶水果如菠蘿、荔枝、檸檬等果汁🍹,
味道refreshing易入口。
Lychee Lovin

卡邦尼薄餅
巴馬臣芝士烤粟米
Lychee Lovin
5 day(s) ago 0 views
Weekend 搵個地方brunch, 朋友揀左觀塘海濱匯。入去似甲級寫字樓,不過一樓就有唔少有質素既餐廳,地方清靜,係放假出走既好地方。餐廳裝修雅緻,座位開揚,仲有戶外草地有座位。對住咁好環境,放鬆既心情,我地都叫左支Corona啤酒 & Mocktail Flames lemonade $68有用士多啤梨汁做底,甜甜酸酸,好醒胃。8安士肉眼牛扒$188肉眼牛扒好有肉味,肉質肉質柔軟多汁,咬起來有適度的嚼勁,肉汁豐富,流出時帶有一點點的血色,7成熟剛剛好,搭配恰當的調味,配以大量調味薯條。好食!黑松露卡邦尼意粉$108黑松露醬汁濃郁柔滑,沒有過於粘稠,均匀地包裹著麵條。意粉口感al dente,各種食材的搭配非常得當。燒雞漢堡配薯條$128漢堡麵包酥軟可口,兩邊經過烘烤,燒雞質地鮮嫩多汁,與調料完美融合,份量仲要好足夠,男士都一定足夠,再搭配的蔬菜提供清脆爽口的口感對比。主菜本身包普通飲品,唔夠想加course既,加$15可以要餐湯或者沙律,加$18升級果汁,加$35要甜品。

餐廳裝修雅緻,座位開揚,仲有戶外草地有座位。

Flames lemonade $68
有用士多啤梨汁做底,甜甜酸酸,好醒胃。

8安士肉眼牛扒$188

黑松露卡邦尼意粉$108

燒雞漢堡配薯條$128

觀塘海濱長廊開咗咁耐都未去過,今日決定去嗰邊行下,順便搵個靚地方食個brunch。原來而家開咗一棟超級靚嘅大廈叫海濱匯,地點正正就係喺海濱長廊嘅頭段。呢間西餐廳喺一樓,裝修好靚,一入佢就見得好大個酒吧區,仲有戶外嘅座位。最好嘅地方係星期六日兒童餐係免費。本身主菜選擇有漢堡意粉薄餅類 另外可以加$15要餐湯/沙律,套餐本身就已經包飲品但係可以加$18升級咖啡/果汁燒雞漢堡配薯條$128漢堡睇睇相都知道用靚包,夠鬆軟,兩邊都烘過。燒雞超級無敵大塊,眼見既份量仲對摺的,燒雞醃得好入味,一啲都唔柴,好juicy黑松露卡邦尼意粉$108黑松露味好出,成個意粉都係好多醬汁,配以蘑菇雞肉嘅材料,意粉亦做到 al dente 。8安士肉眼牛扒$188七成熟做到嘅中間有少少粉紅,切開食到炭燒味,出面燒得好舊鎖住啲肉汁,配薯條。薯條亦有大量及調好味。兒童餐卡邦尼意粉$78兒童餐本身跟一杯果汁,卡邦尼意粉一樣好食,份量亦足夠小朋友。兒童餐炸魚薯條$78估唔到份量咁多,有兩大塊魚塊,魚塊做到出面夠脆,入面魚肉亦係實肉唔削。我地升級左一杯菠蘿汁,再另一杯啤酒 ,特飲。特飲係招牌特飲flames lemonade

燒雞漢堡配薯條$128

黑松露卡邦尼意粉$108

8安士肉眼牛扒$188

兒童餐卡邦尼意粉$78

兒童餐炸魚薯條$78

有士多啤梨汁,芒果汁,檸檬汁組成,清新爽口非常適合在炎熱的夏季飲用。
觀塘海濱係情侶拍拖既好地方!附近有志明橋打卡,又可以去海濱散步傾心事!交通都好方便,牛頭角地鐵站行幾步就到!燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉King Prawn Linguine炙烤過的大蝦肥美多汁,蘊含著濃郁的海鮮鮮甜。三文魚籽增添了層次感,爆發出鹹香味。扁意粉質地柔韌,完美吸附住龍蝦汁。係食物呈上時,熱辣辣大蝦依然出哂煙!香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜Braised Lamb Shank擺盤精緻得好像一副畫。羊膝慢煮至肉質爛爛,入口即化。蔬菜部分,胡蘿蔔和西蘭花烘烤至恰到好處,散發出自然甜香。薯蓉好creamy !
交通都好方便,牛頭角地鐵站行幾步就到!

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
King Prawn Linguine

香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜
Braised Lamb Shank
5 day(s) ago 0 views
呢日同大大、細細去完觀塘海濱玩,又返到去呢間餐廳食嘢。呢張餐廳翻去率好高,因為實在太舒服,有小草地比佢哋玩,裝修同食物又高質,響度食嘢真係好寫意!Flames特盛早餐:非常豐盛和滿足的早餐😁烤煙肉和烤香腸鹹度適中又美味,搭配上太陽蛋和炒雜菌,為整盤早餐增添了層次感。烤蕃茄多汁和烤多士鬆脆為這份早餐增添了清新和酥脆的口感。新鮮黑松露蘑菇扁意粉:新鮮的黑松露蘑菇散發著濃郁迷人的香氣,與扁意粉完美融合, 意粉的質地恰到好處,蘑菇有口感,令人愛不釋口。芝士蛋糕: 濃郁的芝士餡料與軟綿的蛋糕體完美協調,而覆蓋在表面的果醬和覆桑子則為整個甜品增添了清新的酸甜滋味。每一口都能令人沉浸在濃郁綿滑的口感中,回味無窮。

Flames特盛早餐:

新鮮黑松露蘑菇扁意粉:

芝士蛋糕:
6 day(s) ago 0 views
好鍾意去海濱𣾀呢間餐廳同小朋友食嘢,好天嘅時候,戶外有個小草地比小朋友玩,可以跑跑跳跳放下電,食物又好味,店員服務又親切,所以成日回頭😋8安士紐西蘭肉眼扒配薯條:肉眼的肉質鮮嫩多汁,恰到好處的烹調,使得肉質入口即化。薯條外表金黃, 加上調味粉,酥脆可口,內裏綿軟可口,令人愛不釋口。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉:蟹肉鮮甜可口,與芝士的香醇融為一體,蕃茄汁則為整道菜添加了清新酸甜的風味。忌廉使整道菜口感更加濃郁,層次豐富。蘑菇忌廉湯:湯底濃郁醇厚,蘑菇的香菌味完美融合在忌廉之中,締造出一種迷人味道。湯汁口感絲滑綿密,每一口都能感受到濃郁的蘑菇香味。
好鍾意去海濱𣾀呢間餐廳同小朋友食嘢,
好天嘅時候,戶外有個小草地比小朋友玩,

8安士紐西蘭肉眼扒配薯條:

8安士紐西蘭肉眼扒配薯條
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
蘑菇忌廉湯
6 day(s) ago 0 views
設有室外露天座位,外面就係草地平台同海濱長廊,好chill!室內吧枱好有cyber feel,型格!👉🏻避風塘雞翼 $78勁惹味,蒜粒炸炒有鑊氣,共六隻雞翼,肉質好juicy!👉🏻紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148賣相靚,牛面肉好軟淋,草菇濕潤,加上扁意粉嘅彈牙口感,整個組合恰到好處!👉🏻海鮮香草茄醬薄餅 $288非常豐富,每件都有鮮蝦、魷魚同煙三文魚,份量十足,好鮮味,而且薄餅非常香脆,口感一流!
室內吧枱好有cyber feel,型格!

👉🏻避風塘雞翼 $78
勁惹味,蒜粒炸炒有鑊氣,共六隻雞翼,肉質好juicy!

👉🏻紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148

👉🏻海鮮香草茄醬薄餅 $288
2024-05-22 0 views
放工同同事去左飯堂Flames食🤭但海濱滙嘅Mano同Flames起隔離😂連張牛油紙都共用。呢件事有五個趣🙂‍↕️香煎北海道帶子蔬菜沙律🥗有4粒香煎帶子,配上非常新鮮爽脆的沙律菜,味道十分清新👍🏻避風塘雞翼炸蒜粒配上雞翼一齊食,非常惹味😋海鮮香草茄醬薄餅滿佈鮮蝦、魷魚同煙三文魚🤩啖啖都係海鮮,如果中意食海鮮必點🤤🌟如果你係A la carte會員,散叫有8折!有8折!有8折!🌟‼️重要嘅事情要講三次‼️📍Flames (海濱匯)地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖電話: 28976638

香煎北海道帶子蔬菜沙律🥗
有4粒香煎帶子,配上非常新鮮爽脆的沙律菜,味道十分清新👍🏻

避風塘雞翼
炸蒜粒配上雞翼一齊食,非常惹味😋

海鮮香草茄醬薄餅

‼️重要嘅事情要講三次‼️

📍Flames (海濱匯)
地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
電話: 28976638
上次食完Mano見到隔離呢間一直都想試下🤘🏻户外位好chill,不過想涼冷氣所以都係坐室內😌西餐種類都唔少,試下啲特別野先😝🐔避風塘雞翼大量豆豉炸蒜鋪滿雞翼,雞翼入晒味,肉質嫩滑,而且仲好多汁,食嗰時要特別小心😏🦀蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉蟹肉、蕃茄、巴馬臣芝士同埋忌廉汁混和,Creamy得嚟又有一疏疏嘅蟹肉絲,而長通粉吸收晒所有精華,內外都包住濃郁嘅奶香味,口感相當順滑😋🐟 炸魚薯條配他他醬炸魚足足有一隻手掌咁大塊,本身已經有一定嘅底味,他他醬有香草味道,夾埋一齊食仲冇咁熱氣添😙🍹Hong Kong milk tea cooler完全做到奶茶應有嘅絲滑,同一般茶餐廳奶茶比較,相對冇咁濃,但面頭加咗一層睇見都好開心嘅Cream,令整體更順滑👍🏻呢度環境氣氛都好正,一晚有三批人慶祝生日🌟下次朋友慶生都黎先得🤣原來呢度都有會員系統,只要join左 , 散叫就會有8折😎

🐔避風塘雞翼

🦀蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉

🐟 炸魚薯條配他他醬

🍹Hong Kong milk tea cooler

2024-05-15 0 views
蕃茄pizza 雖然材料不多,估唔到有幾好食喎!順便一塊塊嘅煙肉,爽口又夠甜,唔會太鹹。下邊有薄餅配搭上面嘅煙肉,簡直係絕配!兩個人share就剛好足夠,唔會唔夠食!大蝦意粉我至愛,鹹鹹地,最好食就係大蝦嘅鮮甜肉質,簡直係食過就返唔到轉頭!啲汁油好好味,味道唔會太過濃郁或者難入口。爽口嘅薯條,最啱我口味。大大條又夠鹹又夠脆唔會太腍份量又適中,唔會太少唔夠喉。環境又清靜,可以望到對面嘅海,下次會再嚟!

蕃茄pizza

環境又清靜,可以望到對面嘅海
,下次會再嚟!
2024-04-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
  • 燒肉眼牛扒配大蝦薯條
2024-05-14 0 views
🌃今晚嚟咗觀塘海濱匯食飯🍚 吹下晚風 幾舒服 🌊🍷飲酒放鬆一下 呢一間今年都幾出名popular 嘅西餐廳🍽🍽 Flames食飯 晚市真係坐滿人 呢度裝修好有現代感 有一種高級感覺 ⭐️坐得好舒服呢度最啱happy hour🍹或者食晚餐🍽 感覺有種奢侈but chill feel 但係又好放鬆 又可以坐戶外嘅sofa唞啖氣🌙好鍾意呢度服務亦都好好呀 落單上菜都好快今晚食咗個 呢度嘅pizza🍕 都幾出名 我就點咗 ⭐️巴馬火腿火箭菜薄餅🍕 $168手工意粉即叫即製 配料勁多 好吸精 好滿足 配料有 巴馬火腿 火箭菜🌱 車厘茄🍅 聖馬澤諾蕃茄 巴馬臣芝士 馬蘇裡拉芝士🧀⭐️紅酒燴牛面肉草菇扁意粉🍝$148牛面肉份量好多 個醬汁調味得好好 食一啲都唔油膩好易入口 好有果腹咁🩷⭐️新鮮黑松露蘑菇扁意粉 $138較為清淡 黑松露好多好香 感覺高級 個cream唔算好油膩 好易入口 pasta 煙煙靭靭 熱辣辣上好好食 🍝⭐️紅酒揀咗杯🍷Merlot好易入口又好香呢間餐廳我好滿意 💞裝修好靚🍹 嘢食又好食 唔算好貴 菜式精美 又好食 好想再revisit🌃🌙

好鍾意呢度服務亦都好好呀 落單上菜都好快今晚食咗個

呢度嘅pizza🍕 都幾出名 我就點咗

⭐️巴馬火腿火箭菜薄餅🍕 $168
手工意粉即叫即製 配料勁多 好吸精 好滿足

⭐️紅酒燴牛面肉草菇扁意粉🍝$148

⭐️新鮮黑松露蘑菇扁意粉 $138

⭐️紅酒揀咗杯🍷Merlot好易入口又好香

2024-05-14 0 views
平時比較少去觀塘,原來海濱滙入面有唔少食店,今晚工作完同老公一齊嚟呢間Flames食西餐餐廳分室內區及戶外區,戶外區有人造草皮,有幾張大圓枱,感覺開揚,天氣好的話響出面用餐都幾舒服。❇️烤大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 ($158)▶️開邊大蝦烤後香口,上面舖有三文魚籽,扁意粉軟硬度適中,龍蝦汁creamy而且龍蝦味又鮮又濃,每條意粉都掛滿龍蝦汁,入口充滿鮮味❇️脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑番茄飯($318)▶️脆皮乳豬大大塊,外皮好香脆,切開後入面肉質又嫩又充滿油香。黃薑飯煮得入味,加埋西蘭花同椰菜花,食完都好夠飽兩款Mocktails:❇️Fruit Garden($68)▶️由蔓越莓、橙汁、菠蘿汁、熱情果及薑味汽水混合而成,入口清新❇️Dragon's Blood($68)▶️龍眼+橙汁,甜甜酸酸,都幾好飲Happy hour飲品同Dinner set都做緊優惠
❇️烤大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 ($158)
❇️脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑番茄飯($318)
兩款Mocktails:
❇️Fruit Garden($68)
❇️Dragon's Blood($68)
▶️龍眼+橙汁,甜甜酸酸,都幾好飲
Happy hour飲品同Dinner set都做緊優惠
2024-05-07