2024-04-25 216 views
食雲吞麵最重要嘅係乜?雲吞?麵?我自己覺得係個湯!!最愛大地魚嘅香味,如果有蝦子就仲正!🥰🤭當然韭黃都唔少得啦~今日嚟呢間,朋友話湯底好正!啲麵仲要爽口彈牙!肚餓都不得了~就大刷一餐啦!!🍜水餃幼麵:水餃一啖一隻,餡料新鮮~皮薄~筍絲、木耳絲非常爽口!仲有大蝦😍🦐調味適中,唔會好鹹…竹昇麵果然彈牙爽口!!湯底香濃…一箸一箸…食到唔停口!!🍝薑蔥鮮牛肉撈粗:牛肉非常滑~😍👍🏻就算唔落蠔油,齋薑蔥味都係一絕!!粗麵同樣爽口彈牙,套餐可以加兩個小食~蝦子生菜:蝦子滿滿~鋪滿生菜~十分香口!!完全唔使再落蠔油豉油,鹹鮮味令人回味無窮!!酥炸鯪魚球:靈魂一定係蜆介!!😍🤭👍🏻鯪魚球肉身彈牙厚實~口感一流!!炆豬手跟蘿蔔:豬手炆得非常入味,皮肉入口即化~滿滿的骨膠原!❤️😍蘿蔔先鮮嫩無渣,清甜可口!!要一讚嘅係薏米水👍🏻👍🏻:十分健康~淡淡薑汁味~薏米煙韌彈牙,仲要唔甜!一飲就知係健康飲品!!奶茶+豆漿:奶都算香濃,拍得住茶餐廳~豆漿亦都香滑~老細叫多個炸兩:腸粉皮比較軟糯,但係又有少少彈牙,賣相非常骨子~店內裝修陳設,完全唔似粉麵舖~開陽光亮!掛畫都好有文藝氣息~坐得舒服!店員服務好,有禮貌~所以

奶茶+豆漿:奶都算香濃,拍得住茶餐廳~豆漿亦都香滑~

店內裝修陳設,完全唔似粉麵舖~開陽光亮!掛畫都好有文藝氣息~坐得舒服!店員服務好,有禮貌~所以絕對可以翻兜!!

2024-04-24
去完維園週末晚上來到這間位於天后的粥粉麵店 眼見一流不絕是人氣小店😍店舖光猛非常乾淨企理 有全日套餐性價比好高 選擇多而且質素都很不錯 值得再次回訪✨艇仔粥餐 $77➡️奉送油條及腩汁蘿蔔🐟生滾艇仔粥材料豐富有魚片魷魚肉絲🍲粥底夠甘香綿滑味道鮮甜🥜加入脆口的花生粒增加口感 油條外皮酥脆好飽滿 浸在粥裡更好食😋腩汁蘿蔔一大碗大大塊 好清甜多汁又無苦澀味✨柱侯牛筋腩飯餐 $78➡️奉送油菜及飲品牛筋腩份量夠慷慨🐮炆得又淋又入味 牛筋好彈嫩有嚼勁 充滿膠原蛋白🤤配上入味的白蘿蔔 柱侯汁香濃好惹味非常下飯 配上的蠔油生菜🥬無落油煮比較健康值得一讚👍🏻✨酥炸鯪魚球 $36鯪魚球炸到脹卜卜金黃飽滿🧆入口甘香好有魚鮮味而不會腥 配上惹味的蜆蚧醬可以增加鹹鮮味道 但會比較鹹所以沾少量就好✨香荽牛肉腸 $31腸粉皮口感滑溜比較黏充滿米香 牛肉餡新鮮帶點芫荽香但不算太濃烈🌱配上豉油更鮮味 要趁新鮮熱辣食♨️✨飲品可以加配的飲品選擇都幾多 要了凍檸茶及凍豆漿都夠冰凍🥛豆漿的豆香味濃郁甜味適中都不錯📍味滿 (天后)天后電氣道64號地舖

✨艇仔粥餐 $77

柱侯牛筋腩飯餐

✨酥炸鯪魚球 $36

✨香荽牛肉腸 $31

✨飲品

📍味滿 (天后)
天后電氣道64號地舖
艇仔粥餐
腩汁蘿蔔
柱侯牛筋腩飯餐
酥炸鯪魚球
味滿 📍:天后電氣道64號地舖🚗:天后地鐵A2出口 步行1分鐘📞:+852 2428-0266💲:~HKD110/head for dinner Food quality✔️:灼鯇魚皮、麻辣牛筋、熱薏米水、熱羅漢果茶👌🏼:炸兩、熱蜂蜜菊花露、炸鯪魚球總結:😋位於天后一間售賣粥粉麵飯嘅小店 今次嚟雖然冇食粥 試咗四款小食都唔錯 價錢相宜 食物足料 係間幾好嘅街坊小店👏🏼😋最特別就灼鯇魚皮 麻油葱絲辣椒🌶️花生豉油撈埋一齊 係碟開胃嘅前菜 鯇魚皮爽口彈牙 口痕之選😋麻辣牛筋就配有牛筋及蘿蔔 蘿蔔無渣清甜 牛筋就正常 麻辣味都唔會過濃蓋哂食材本身嘅味道 愈食愈辣 唔錯👍🏼😋個人覺得飲品較出色 $16杯嘅薏米水啲薏米有成三分一咁多 餐廳都好好畀嗰膠匙嚟去食 非常足料 飲呢杯都夠你飽 味道就足料好飲 養生之選 另外杯熱羅漢果茶都唔錯 唔甜清熱潤肺首選😎🤔炸兩呢啲唔係好多地方有嘅 見到自然要試試 手工幾好至少唔會夾下甩皮甩骨咁 不過唔夠熱 醬就分開上 其實都算好服務 不過對我嚟計醬要一齊上先係炸兩嘅精髓😌🤔炸鯪魚球就即炸嘅 一上枱仲熱辣辣 同埋好足料 成件都係鯪魚肉 冇話溝下其他嘢愉工減料 魚味都好香
味滿
📍:天后電氣道64號地舖
🚗:天后地鐵A2出口 步行1分鐘
📞:+852 2428-0266
💲:~HKD110/head for dinner

Food quality
✔️:灼鯇魚皮、麻辣牛筋、熱薏米水、熱羅漢果茶
👌🏼:炸兩、熱蜂蜜菊花露、炸鯪魚球

總結:

🤔炸鯪魚球就即炸嘅 一上枱仲熱辣辣 同埋好足料 成件都係鯪魚肉 冇話溝下其他嘢愉工減料 魚味都好香 不過價錢偏貴咗啲😅

🤔整體性價比好高 非繁忙時段入座都見餐廳翻桌率幾高 真係深受街坊喜愛嘅小店🥰

🤔另外上網見有人彈服務態度唔好 當日去正常冇咩脾氣 環境光猛

• 薏米水
  • 爽脆灼鯇魚皮
  • 麻辣牛筋
  • 熱羅漢果茶
6 day(s) ago 0 views
今晚,在铜鑼灣做完嘢,然後帶朋友去天后“味滿“食粥食牛腩。開業兩年,喜歡食這裡的粥,腸粉,炸鯪魚球和牛腩。及第粥,師傅堅持以舊式做法,用心用時間去烹煮粥底,夠綿夠香,豬什足料新鮮。蝦腸粉,即叫即做。今晚,用晒韮王,冇咗韮王既香,反突顯蝦既鮮味,不错。雲吞,細細隻,薄皮包着鮮蝦肉,可以一口一隻,湯底,係以前既雲吞湯底味道,現在少遇上。熱辣辣即炸鯪魚球,奉上枱,熱力將鯪魚肉香同陳皮香,直撲上來。點點蜆介汁,立即咬一口,勁惹味。侯柱牛腩飯,濃香侯柱汁牛腩,保持老一輩既做法,不是現在本地常吃的滷水汁牛腩,吃到舊日情懷。最後,飲凍羅漢茶和熱薏米水。羅漢果茶,夠濃。薏米水,帶薑味,祛濕祛寒,不错。店長友善待客,出品堅持舊有風格。努力!
今晚,在铜鑼灣做完嘢,然後帶朋友去天后“味滿“食粥食牛腩。

開業兩年,喜歡食這裡的粥,腸粉,炸鯪魚球和牛腩。

店長友善待客,出品堅持舊有風格。努力!
2024-05-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
6 day(s) ago 0 views
呢間粥粉麵店喺天后嗰頭,相對上平民嘅餐廳,主打粉麵、生滾粥同腸粉,款式都好多,而且價格親民,食物都有返咁上下水準🤩!餐廳環境光猛企理,有種溫馨嘅感覺,堂食同外賣都唔少,好受街坊歡迎!------------------------------🍜◖柱侯牛筋腩撈粗◗ $52牛筋牛腩都煮得好入味,牛筋好Q彈滿滿嘅骨膠原,牛腩就煮得硬身少少,但肉味都幾濃有肉感!粗麵加咗少少蠔油一齊撈,口感爽脆,食到有鹼水味同蛋香,麵質唔錯!🍲◖及第粥◗ $53豬雜足料份量夠,有豬潤、豬肚、豬心、豬肉丸、粉腸,而且都係大大嚿,洗得幾乾淨唔會食到豬味,粥底軟綿濃稠,加啲胡椒粉更正!🐖◖叉燒腸粉◗ $37腸粉外皮軟糯,包住半肥瘦嘅叉燒,配甜豉油食,口感滑溜,但就唔算好驚艷呢~🥟◖上湯淨雲吞◗ $40有八粒足料雲吞,皮薄餡大,每粒都有兩隻鮮蝦,帶有淡淡胡椒粉味,味道鮮甜,整得幾出色!🥬◖蝦籽芥蘭◗ $30蠔油芥蘭見得多,蝦籽芥蘭真係第一次試,蝦籽鹹鹹地,整體食落唔會好濃味,清清地帶淡淡嘅鹹香。🍋◖熱檸水◗ $16🥛◖凍豆漿◗ $18竟然有豆漿飲,豆味濃郁甜度啱啱好,幾好飲🌟 Encore指數:9/10
🍜◖柱侯牛筋腩撈粗◗ $52

🍲◖及第粥◗ $53

🐖◖叉燒腸粉◗ $37

🥟◖上湯淨雲吞◗ $40

🥬◖蝦籽芥蘭◗ $30

🍋◖熱檸水◗ $16
🥛◖凍豆漿◗ $18
竟然有豆漿飲,豆味濃郁甜度啱啱好,幾好飲

🌟 Encore指數:9/10
6 day(s) ago 13 views
與朋友到天后電氣道64號地舖「味滿」晚餐,還以為只是一般粥麵店,後來發現有驚喜,質素比預期高很多。食店整齊清潔環境好過很多其他粥麵店,再看一看餐牌,不是一般粥麵店食物,是有特式的食物,我們點了麻辣牛腩這食物最令我們驚喜,牛腩肉質非常好,牛味濃,很嫩,很腍,上碟時看到麻辣,還以為會很辣,但食落去不覺得辣,而且味道啱啱好,好好 味,與牛腩味道很夾,好正。 整碗牛腩滿滿的,蘿蔔又清甜爽脆,看得出老闆捨得落本,價錢只係卅三蚊,實在超值。豬雜湯飯有粉腸,豬潤等食材,是另一個驚喜,湯底很美味,應該是用海鮮熬出來的上湯,好奇問老闆湯底材料,原來是用魚,蝦肉頭,豬骨等熬出來, 讓整碗湯飯很美味。 豬腸食落去,好滑好嫩,火候啱啱好,用我自己煮食經驗,應該是大約煮兩分鐘,便收火的製法,所以食落去,嫩得來,有口感,爽 滑。 豬潤和粉腸廚師也做得啱啱好,好軟熟,好嫩爽口的肉質,不像其他一般越嚼越韌那類,飯是一粒粒有咬口,所以整個豬雜湯飯都好 美味,湯飯又容易入口,喜歡吃飯的我忍不住吃了很多,正。豬肚撈粗面鬆軟爽口的麵配合美味蔥花很正,豬肚肉質鮮,完全沒有騷味,食起上嚟好爽,不像其他一般好韌那類,因為通常啲人怕
食店整齊清潔
麻辣牛腩
豬雜湯飯
豬肚撈粗面
鬆軟爽口的麵配合美味蔥花很正,豬肚肉質鮮,完全沒有騷味,食起上嚟好爽,不像其他一般好韌那類,因為通常啲人怕不干淨,所以較少食豬肚 ,這豬肚一看已知道是好食材,不錯不錯。
香茅雞翼
皮脆,乾身,不油膩,咬落肉質嫩滑,有鮮味,美味容易入口,連續食多隻都不會滯。
蠔油冬菇
嫩口清甜香滑,應該是落咗糖的製法,所以食起上嚟,菇味濃郁,配合蠔油汁鮮味,食起上好有冬菇味。
蝦籽芥蘭
蝦籽特別,芥蘭味十足,靚菜,我也喜歡清淡,這碟芥蘭味道適合我。
蜂蜜菊花露
想不到飲品都很好,蜂蜜味濃,有菊花香味,蜜蜂同菊花一起,飲起上嚟喉嚨好舒服,好滋潤,清涼自然感覺,熱天飲啱曬。
整個晚餐出乎意料的好,吃這麼多都只是243元,實在超值,很驚喜和開心的一個晚餐。
2024-05-26
  • 豬雜湯飯
  • 麻辣牛腩
2024-05-26 0 views
🌸豬雜河豬雜雖然唔系貴價食材,但要新鮮而且處理得乾淨無異味都絕對花時間同功夫。豬雜包含豬潤、豬肉片、豬心、豬粉腸、豬肚、豬肉丸,食起黎冇異味,而且烹調時間剛好,豬潤依然軟嫩。湯底簡單清甜,亦有大量蔥花蔥絲提鮮。🌸麻辣牛筋麵牛筋炆得夠淋,充滿膠質,湯底夠濃味。🌸炸雲吞外皮好脆,入面真材實料見到2-3隻原隻蝦肉,會提供泰式辣醬🌸香茅雞翼外皮香脆,食落會滲出淡淡香茅味。🌸蠔油菜心🍹凍齋啡🍹凍奶茶簡簡單單既小店,粥粉麵飯樣樣齊,有興趣可以試下噢🤍
🌸豬雜河

🌸麻辣牛筋麵
牛筋炆得夠淋,充滿膠質,湯底夠濃味。

🌸炸雲吞
外皮好脆,入面真材實料見到2-3隻原隻蝦肉,會提供泰式辣醬

🌸香茅雞翼
外皮香脆,食落會滲出淡淡香茅味。

🌸蠔油菜心

🍹凍齋啡
🍹凍奶茶

簡簡單單既小店,粥粉麵飯樣樣齊,有興趣可以試下噢🤍
2024-05-23 14 views
星期五放工想舒舒服服行下海邊,市區最方便就係去避風塘海旁,行之前就係天后醫下肚先有時我覺得愈簡單嘅食物,就愈考功夫將佢整得不一樣的美味全日套餐撈麵$80,已經跟埋一碟油菜同飲品,我地揀左手打鯪魚球撈粗,鯪魚球有淡淡陳皮味,口感彈牙,份量都比我想像中多灼鯇魚皮($52)勁爽,加埋麻油、花生、蔥花,食到停唔到口蘿蔔牛筋腩($85)自己買黎煮都唔只呢個價錢,蘿蔔清甜,牛筋炆到腍曬,我好鐘意餐廳落唔少蔥花淨雲吞($40)有幾隻爽口蝦係入面,女仔細食嘅話淨係食呢碗都夠飽

有時我覺得愈簡單嘅食物,就愈考功夫將佢整得不一樣的美味

灼鯇魚皮($52)勁爽,加埋麻油、花生、蔥花,食到停唔到口

2024-05-17
今日懶得煮飯,同老公嚟到味滿食晚飯,店內環境闊落乾淨,平日都坐滿食客,的確是人氣小店,朋友推介我要試呢度嘅陳皮鯪魚球,確實好好味價錢又吾貴,性價比高之選全日套餐鳳城水餃湯麵+菜心+熱豆漿 $70大大粒鳳城水餃,餡料十足,加上湯底鮮甜,麵質爽彈,好味道豆漿幼滑又吾會過甜陳皮鯪魚球湯飯+芥蘭+凍豆漿 $80陳皮鯪魚球湯飯湯底清甜,鯪魚球鮮味爽口,仲有陣陣的陳皮香,確實不錯 加配香脆炸雲吞 $36香脆炸雲吞炸得非常酥脆,蝦肉鮮味彈牙,食到唔停得口叉燒腸粉 $31叉燒腸粉入口滑嫩,叉燒都好夠味腩汁蘿蔔 $21腩汁蘿蔔整得好夠淋,腩汁入味
價錢又吾貴,性價比高之選

全日套餐
鳳城水餃湯麵+菜心+熱豆漿 $70
大大粒鳳城水餃,餡料十足,加上湯底鮮甜,麵質爽彈,好味道
豆漿幼滑又吾會過甜

陳皮鯪魚球湯飯+芥蘭+凍豆漿 $80

加配
香脆炸雲吞 $36
香脆炸雲吞炸得非常酥脆,蝦肉鮮味彈牙,食到唔停得口

叉燒腸粉 $31
叉燒腸粉入口滑嫩,叉燒都好夠味

腩汁蘿蔔 $21
腩汁蘿蔔整得好夠淋,腩汁入味

2024-05-10
2024-05-18 0 views
放工經過天后,想搵間粥麵店食個快飯。見餐廳裝修企理,新淨,食客亦多,便進去試試。 同朋友點了幾道菜式share,每一道都滿意:1. 炸醬撈麵:炸醬肉絲及幼麵份量毫不吝嗇,肉絲微辣美味,幻麵彈牙,喜歡!2. 淨蘿蔔麻辣牛筋腩:菜汁是柱侯醬加點麻辣,牛腩及牛筋都又淋又入味,我同朋友都喜歡。蘿蔔爽甜無根,配上微辣麻辣醬,正!3. 炸鯪魚球:即叫即炸,新鮮熱辣,鯪魚大粒魚肉味濃。整體食物出色,見隔籬枱食客叫咗粥品及雲吞粉麵,下次嚟會試試。

3. 炸鯪魚球:即叫即炸,新鮮熱辣,鯪魚大粒魚肉味濃。

2024-05-17 11 views
今次係天后又搵到間平民餐廳, 餐廳明亮乾淨,全日套餐都係$78, 有飯有菜仲包飲品, 加配小食仲有優惠, 小食都好吸引🤩叫到成枱放滿都係2百幾蚊~♡柱候牛筋腩飯配蠔油芥蘭&豆漿牛筋腩好入味,蘿蔔清甜,芥蘭好鮮嫩翠綠,有菜有肉營養均衡。♡爽脆灼鯇魚皮 $52懷舊小菜唔係周圍都食到, 雖然貴, 但跟餐平$10, 魚皮爽脆唔會太辣, 花生香脆。♡香茅雞翼 $33推!炸得好香好入味,而且好多肉, 咬落juicy 唔會乾柴。♡酥炸鯪魚球 $42真係手打魚球,炸到皮酥脆,配蜆介醬,咸咸香香。♡脆脆炸兩 $37粥鋪除左粥, 仲有多款腸粉, 最鐘意食炸兩, 標配豉油、甜醬、花生醬,夜晚都仲有內脆外軟嘅炸兩食, 開心~

♡柱候牛筋腩飯配蠔油芥蘭&豆漿
牛筋腩好入味,蘿蔔清甜,芥蘭好鮮嫩翠綠,有菜有肉營養均衡。
柱候牛筋腩飯餐

♡爽脆灼鯇魚皮 $52
爽脆灼鯇魚皮

♡香茅雞翼 $33

♡酥炸鯪魚球 $42
真係手打魚球,炸到皮酥脆,配蜆介醬,咸咸香香。

♡脆脆炸兩 $37
脆脆炸兩
2024-05-07
柱候牛筋腩飯餐
爽脆灼鯇魚皮
  • 淨蘿蔔牛筋腩
2024-05-15 7 views
呢間係天后的餐廳提供了豐富多樣的粥粉麵飯、雲吞和水餃等美食選擇,真是令人眼花繚亂,呢度有各種實惠的套餐供選擇,非常適合那些想要一次過品嚐多種菜餚的我🤣今晚令我最深刻的係佢嘅招牌菜—酥炸鯪魚球,以新鮮的鯪魚肉製成,每一個鯪魚球都經過精心處理,保持了肉身的彈牙口感和厚實的質感。一口咬下去,鯪魚球外層的酥脆炸皮與內部的鮮嫩鯪魚肉完美融合,帶來極致的口感享受❤️印象最深刻的係冇影到相,因為一上檯就已經食晒😂😂😂其實下面呢啲都係美味嘅選擇呢!

2024-05-14 8 views
天后電氣道出名多嘢食,今次試咗粥麵店,因為喺門口見到個酥炸鯪魚球好似好好味咁🤣🧆酥炸鯪魚球 ($36)鯪魚球大大粒,魚肉彈牙唔會太油膩,最正係蜆介醬d蜆好大隻,好味😋值得推介🤩🥬蝦籽芥蘭 ($26)坊間比較少食到蝦子芥蘭,蝦子🦐提升整體嘅味道,好少咁主動食菜😂🐮麻辣牛筋 ($52)牛筋好腍唔算太辣👌🏻蘿蔔浸住啲麻辣腩汁超入味☺️🍝醒胃炸醬麵 (套餐$80)套餐包咗一個煮食、油菜同飲品😙炸醬撈麵中規中矩,唔會太乾👍🏻油菜份量都好大,不過蝦籽芥蘭比較好味😛🍹薏米水 ($10)問返老闆娘先知原來係自家製,入邊仲有粒蜜棗,健康又好飲🤣

🧆酥炸鯪魚球 ($36)

🥬蝦籽芥蘭 ($26)

🐮麻辣牛筋 ($52)
牛筋好腍唔算太辣👌🏻蘿蔔浸住啲麻辣腩汁超入味☺️

🍝醒胃炸醬麵 (套餐$80)

🍹薏米水 ($10)
問返老闆娘先知原來係自家製,入邊仲有粒蜜棗,健康又好飲🤣
  • 酥炸鯪魚球
  • 薏米水
2024-05-13 7 views
1. 粥煮豬肚只有一大碟豬肚同墊底生菜,唔會有一碗粥另上,豬肚軟淋,有咬口,好香豬味,一啲都冇豬騷味,雖然要90蚊,都唔平,但係份量好多,足夠兩三個人食,非常非常之好食,必食之選!2. 雞粥加豬潤雞非常之滑,但係本人覺得豬潤實在太精彩,豬潤係爽脆嗰個口感,非常非常之好食,下次會食淨豬潤粥!3. 揸兩都唔錯,油炸鬼仲有啲脆。4. 酸薑皮蛋都唔錯,份量好足。5. 必食嘅小食係魚皮,魚皮非常爽脆!6. 呢度嘅豆漿真係好好飲,係有豆味嗰隻,本人覺得熱豆漿香濃過凍豆漿。
1. 粥煮豬肚

2. 雞粥加豬潤

3. 揸兩都唔錯,油炸鬼仲有啲脆。

4. 酸薑皮蛋都唔錯,份量好足。

5. 必食嘅小食係魚皮,魚皮非常爽脆!

2024-05-13 6 views
由細到大喺香港生活都食過好多粥店/粉麵店,同事介紹呢間真係好驚喜,叫咗好幾樣嘢都係前所未有嘅好食,難怪大排長龍有好多熟客,仲不斷出外賣單💖豬潤湯飯 $54豬潤軟嫩彈牙份量多,湯飯落咗好多薑蔥驅寒,但唔會太突出影響味道💖酥炸鯪魚球$42出色!真係未食過咁軟身嘅鯪魚球,出面食多數都有少少骨又有鯪魚腥味,但呢個係好軟滑嘅魚肉,蜆介汁鹹香都好夾杜侯牛筋腩撈幼$52牛筋腩同白蘿蔔都好腍好入味,撈麵剪開一段段方便進食脆脆炸兩$37腸粉好滑,油炸鬼好脆,配上三格混醬碟蝦籽菜心$30蝦子佈滿菜面令清淡嘅菜心有鮮甜味咸肉糭$32就嚟端午節提早食糭過節,綠豆蓉好軟滑,包住肥豬肉,點甜豉油一流。

💖豬潤湯飯 $54
豬潤湯飯

💖酥炸鯪魚球$42

杜侯牛筋腩撈幼$52
牛筋腩同白蘿蔔都好腍好入味,撈麵剪開一段段方便進食

脆脆炸兩$37
腸粉好滑,油炸鬼好脆,配上三格混醬碟

蝦籽菜心$30
蝦子佈滿菜面令清淡嘅菜心有鮮甜味