同朋友做完gym去食野嘅時候,經過呢間都幾出名嘅pancake店。呢度最出名係個梳乎厘班戟,每日限量得三個時段會出爐。咁啱店員話就快有梳乎厘班戟出爐,所以就衝左入去入到去本身係想叫一個甜品就算,但店員話每人最低消費係一道菜式或飲品,所以唯有叫多個法式多士。由於梳乎厘班戟係即叫即整,所以落完單之後都等左大約20分鐘先有好彩個法式多士等左十分鐘左右就有,叫做有d野頂下肚先個法式多士賣相簡潔,都可以打卡成碟主要係由兩塊多士、一大舊cream同埋一小杯蜜糖組合而成。本身以為會好普通,但一食落真食為之驚豔!首先塊多士已經勁香蛋味,加埋d蜜糖真係不得了佢個蜜糖同平時出面食西多配果d唔同味,係好香同埋有d花味側邊個cream又係好好味,佢感覺好light,唔會食到成口油,但同時又好有奶味覺得呢個法式多士係會令人回味,可以再叫嘅絕對有驚喜。可一可再法式多士食完法式西多就到梳乎厘班戟喇~呢個就比法式西多遜色係好有蛋味嘅,但個人覺得佢嘅質感唔夠細滑,而且空氣感都只係一般同埋舊牛油令到個班戟咸咸地,味道同忌廉唔係好夾到真係有d失望呢表現遜色梳乎厘班戟
呢度最出名係個梳乎厘班戟,每日限量得三個時段會出爐。
咁啱店員話就快有梳乎厘班戟出爐,所以就衝左入去

好彩個法式多士等左十分鐘左右就有,叫做有d野頂下肚先

個法式多士賣相簡潔,都可以打卡

本身以為會好普通,但一食落真食為之驚豔!
首先塊多士已經勁香蛋味,加埋d蜜糖真係不得了

佢個蜜糖同平時出面食西多配果d唔同味,係好香同埋有d花味

覺得呢個法式多士係會令人回味,可以再叫嘅

法式多士

絕對有驚喜。可一可再法式多士

食完法式西多就到梳乎厘班戟喇~
呢個就比法式西多遜色

同埋舊牛油令到個班戟咸咸地,味道同忌廉唔係好夾到

真係有d失望呢

梳乎厘班戟
表現遜色梳乎厘班戟
Other Info. : 每人最低消費係一道菜式或飲品
2020-01-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
法式多士
2020-02-18 623 views
今日大食妹同屋企人去左Gram食甜品好耐之前已經諗住食, 但係由於每人至少要嗌一份, 次次食dinner又食得太飽, 所以一直hold住等左咁耐, 今日就直接甜品當正餐<Plain French Toast>法式吐司烤得好酥軟, 食落有啲似千層酥上面灑上糖霜, 配上綿密嘅cream同回味無窮嘅蜂蜜, 簡直一絕<Premium Smile Pancake>呢個三層pancake就好有驚喜最低層係咸嘅, 裏面包住左隻温泉蛋同蛋黃醬第二層係hard cream同朱古力, 口感同味道最rich而最上高果層就係最fresh嘅生果呢個三層pancake就啱曬鍾意新鮮嘅朋友仔黎食
今日大食妹同屋企人去左Gram食甜品
等左咁耐, 今日就直接甜品當正餐

<Plain French Toast>
法式吐司烤得好酥軟, 食落有啲似千層酥

<Premium Smile Pancake>
呢個三層pancake就好有驚喜
最低層係咸嘅, 裏面包住左隻温泉蛋同蛋黃醬
而最上高果層就係最fresh嘅生果
呢個三層pancake就啱曬鍾意新鮮嘅朋友仔黎食
  • French Toast
2020-02-17 489 views
啱啱去完日本返嚟😍😍食咗必食嘅空氣pancake🥞🥞🥞意猶未盡要再去銅鑼灣呢間Gram覆桌回味一下 😂 銅鑼灣分店裝修非常清新而且寬敞🌿🌿🌿 坐得舒服,冇壓迫感!今次試咗三層嘅限定Premium Smile 厚pancake😋😋三層三款,層層唔同嘅口感!!! 賣相好靚一餐枱已經令人食慾大增 😍😍店員介紹先食最底層,因為係唯一一層熱嘅🍳🍳入面係暖暖的流心嘅窩蛋 🍳🍳而上面嘅兩層都係凍嘅。首先好小心咁樣搬開上兩層,再切開底層個蛋黃🥚 蛋漿流曬出嚟好自癒😋😋😋 中層係忌廉配朱古力薄脆片🍫🍫忌廉嘅甜忌廉嘅甜味畀朱古力嘅甘香balance返!!! 好有層次感🤗🤗而且頂層有雜果粒微甜微酸🍊🍓🥝本身食左2層已經飽飽地,點知水果令到我開胃咗😂😂 一啲都唔使膩👍👍女仔一個人食超飽😂好彩冇食lunch咋🤣🤣呢個pancake絕對夠當晏晝同埋下午茶一次過!!!!

銅鑼灣分店裝修非常清新而且寬敞🌿🌿🌿 坐得舒服,冇壓迫感!

2020-02-16 323 views
食完飯想食下甜品,入去gram叫左tiramisu pancake真係未食過咁難食既野,五分鐘就上枱,好似一早整好咁,d pancake好似生命面包咁,一啲都唔鬆軟,個質感好痴住個口,好似落左太多面粉咁,一pat野咁,熱香餅都好食過佢十萬倍我一向知道香港既gram係唔好食,但冇諗過係難食!本身肚餓,食一啖都唔想再食落去呢間餐廳可唔可以有誠意少少,仲劣過屋村甜品店,收費仲要每人最少叫一樣野,個pancake都$118+10%架!真係劣到世界盡頭!

2020-02-16
2020-02-16 295 views
一直都想嚟呢間餐廳食pancake,咁啱出開銅鑼灣,就決定去試下。嚟到係下晝5點左右,本想試熱pancake,但要等到6點,於是決定下次再試今次揀咗Premium smile pancake($138),貪佢有熱有凍又有朱古力味~嚟到既時候見到個笑哈哈已經心花怒放~Pancake有3層,最上層係鮮果,中間係朱古力,最下層係溫泉蛋。先食熱再食凍,所以食咗最下層先。最下層既溫泉蛋食落仲暖,味道鹹鹹地幾特別。自己最鍾意食中間嗰層,係cream加朱古力。塊朱古力片味道濃郁👍最上面嗰層既鮮果好新鮮,配埋糖漿一流!

嚟到既時候見到個笑哈哈已經心花怒放~

最上面嗰層既鮮果好新鮮,配埋糖漿一流!
Type of Meal
Tea
  • Premium Smile Pancake
2020-02-15 84 views
係呢個疫情禁嚴峻既時候..好耐都冇試過去多人既地方...禁岩今日要出去買野...每次想去食呢間野既時候...次次都話限定pancake賣晒..今日見出到去既時間都係五點幾..記走去博下啦..一入到去都冇咩人 位係比你任揀的..我地揀左坐係樹下面🤣🤣之後即刻問職員仲有冇限定pancake...佢話得三份 我地諗都吾諗就即刻叫喇...等左十分鐘終於嚟左 一見到佢既鬆軟程度..真係好想玩多陣😂😂食落去充滿蛋香..而且個配合埋個楓糖 真係好好味 😋下次如果有機會都一定會再食
2020-02-14 95 views
而家呢個時勢好多餐廳都執笠,捱得住嘅都可能係連鎖式嘅集團, 希望疫情好轉之後 ,香港嘅飲食業可以 再起死回生啦 今日有個朋友喺芬蘭返嚟, 約咗出嚟食個tea見下面,我哋去咗銅鑼灣呢間gram嗰度食 pancake ,之前喺日本gram食過好好味 ,香港就第一次試,本來我哋都諗住叫signature嗰個3層高pancake,,但係因為限量發售我哋去到已經賣曬lu, 最後叫咗下面呢兩款: Primium smile pancake $138呢個都係三層高,但係就比較細分嘅,最底嗰層係蛋黃流心,中間嗰層係朱古力忌廉,最頂嗰層就係生果, 侍應教我哋分開三層食,由最低嗰層食起😄😄我覺得最底嗰層蛋黃流心係最好味!! 好特別!! 三文魚牛油果pancake $128至於三文魚牛油果呢款就係薄pancake來嘅, 味道唔會好驚喜不過三文魚牛油果呢個配搭就一定唔有事💕💕😙

今日有個朋友喺芬蘭返嚟, 約咗出嚟食個tea見下面,

Primium smile pancake $138
我覺得最底嗰層蛋黃流心係最好味!! 好特別!!

三文魚牛油果pancake $128

2020-02-11 88 views
呢排其實無乜出街食飯,在疫情之下,人人心情欠佳,今晚放工我真係想令自己開心D,結果去左公司附近的Gram, 一直無來食過Pancake, 只是來食過lunch, 因為Gram最出名嘅Pancake有出爐時限和數量限制,所以每次都遇不上,今晚也一樣,我唯有揀了另一款特色Pancake。餐廳以綠色為主調,環境乾淨整齊,給人一種舒適又放鬆的感覺。就是這款Premium Pancake, 每天限時在11:00am, 15:00pm和18:00pm新鮮出爐,每天限量20份。建議早15至30分鐘入座,以免售罄。Pancake的總類其實共有十款,都花多眼亂ga, 但以賣相和造型計,我最後揀左Premium Smile PancakePremium Smile Pancake$138~賣相非常吸引,共分為3層,每層都有其獨特之處,side dish還有一個smiling face 曲奇和淡忌廉,另外還有一小杯蜜糖。店員提議我吃最底的一層Pancake先,這層原來是咸食,切開pancake中心即見一隻流心的温泉蛋,pancake的texture 軟熟可口,鬆軟無比,蘸蛋漿一起吃別有一番滋味,好特别。第二

餐廳以綠色為主調,環境乾淨整齊,給人一種舒適又放鬆的感覺。

第二層Pancake中心滿是cream cheese和朱古力碎,cream cheese好輕好軟,滑不溜口,而且一點也不甜不腻,和鬆軟的pancake簡直是perfect match, 好好味呀!

Side dish的忌廉淡淡的,又滑又輕。

最美味的留到最後,最top那層是滿滿的新鮮水果,有橙,士多啤梨和奇異果,下面是滑溜的cream cheese, 把蜜糖淋在整個pancake上,令整個pancake無論在口感和層次上更勝一籌,非常美味!
食完真係人都開心D,笑番哂!

2020-02-07
Type of Meal
Dinner
  • PremiumSmilePancake
黎到呢間叫gram cafe既甜品專門店,d甜品真係好足gram呀~岩曬d甜品魔黎食呀,件件都勁多cream,食完真係滿足曬!店舖門面就夠曬大喇,入到去仲播住d好悠閒既英文歌,係度慢慢坐下,做下野都真係幾放鬆,雖然食用時間就限左2小時,但如果少人既話,都唔係汁得好正,唔會chur你交枱。裝修方面,就用左淺色木色,配搭埋北歐風既淺藍簡約裝修,岩曬現代簡約風愛好者。咁一黎就梗係叫佢個招牌既梳乎里panacke黎食先喇,如果要等耐d,員工都會温馨提示下,咁大家就有心理準備要等耐dd,一般都十幾分鐘就上枱,呢個cake就夠曬鬆軟,又足cream,食落真係好滿足!!!另外一件就叫左時令日本哈密瓜雪糕甜品,生果夠曬甜又新鮮,同樣好味。

2020-02-10 83 views
不用排隊的pancake店。沒打算等出爐,但一坐下店員就說3點會有梳乎厘班戟出爐,如果有時間等可以落單先。還有45分鐘,就等一下。先吃個鹹的。果汁酒跟糖水梳打差不多。墨西哥版pancake, 有條腸,一堆肉醬,正常。下面的薯仔味道奇怪,是那黏黏腍腍的口味,都幾差。對pancake滿有期望,沒想到會這麼差。口感跟鬆軟差很遠,碰到肉醬的位置更是濕到爛了。等了一會才上枱,以為是新鮮做的,卻只有微溫。麥當勞熱香餅更好味。等到3點。完全不需要點綴,簡單美,也覺得店方對品質有信心至不需要任何花巧。雖然碰了璧,還是有期待。一切下去,就知道再次中伏。這不是梳乎厘班戟。可以叫作厚版傳統pancake。看上去似麵包,吃下去實的的,零空氣感。沒有蛋香,但味道正常。最好吃是忌廉,heavy cream很重,邪惡但香。唯一一樣值得一讚的是服務。店員都友善而態度好。這一餐要$300多元,很後悔來了。
不用排隊的pancake店。

果汁酒
糖水梳打差不多。

等到3點。

一切下去,就知道再次中伏。

最好吃是忌廉,heavy cream很重,邪惡但香。

唯一一樣值得一讚的是服務。
店員都友善而態度好。

這一餐要$300多元,很後悔來了。
之前喺尖沙咀都食過一次,我見佢銅鑼灣分店開咗,就黎試下啦!店員推介左梳乎厘pancake俾我哋,仲話係最後一份添,睇返餐牌,原來每日有三個時段會推出呢個梳乎厘 pancake,每個時段都只有20份咋,我哋可以攞到最後一份真係好彩啦!好快就有得食啦,梳乎厘pancake充滿空氣感,唔錯朋友係紫薯嘅fans,仲叫咗紫薯流漿pancake,上碟嘅時候要自己拉開圍住pancake嘅膠紙令到紫薯漿流落嚟,都幾好玩,亦都好啱影相拍片呀!
之前喺尖沙咀都食過一次,我見佢銅鑼灣分店開咗,就黎試下啦!

好快就有得食啦,梳乎厘pancake充滿空氣感,唔錯

2020-02-08 43 views
早前去日本旅行時錯過了吃pancake的機會,不過幸好Gram在香港也有分店,返到香港也可以一嘗人氣大熱的pancake。📌紫薯火山流漿班戟朋友看到「火山流漿」這霸氣的名字後,便二話不說點了一份來試試。我們把圍着班戟的膠條拿起後,面層滿滿的紫薯忌廉便像岩漿般流出,舖滿整份班戟。班戟口感鬆軟可口,而紫薯忌廉除了散發濃濃薯香外,也帶點芝士味,口感幼滑,原來兩者的相遇也可以是很夾的呢!上下兩層是班戟,中間則夾着厚厚的紫薯蓉,令口感更豐富。甜點份量剛剛好,女孩子吃完也不覺得膩。📌士多啤梨沙冰這裡的飲品質素也不錯,草莓味不會太假而且還很濃郁,而我就最愛吃面層那厚厚的忌廉。除了大熱的甜點外,也有配上咸味配菜如和牛和三文魚等等的班戟,賣相也很吸引。餐廳以大自然為主題,多以樹葉和木材作裝飾擺設,讓人能夠放鬆心情享受一份美味的甜品。下次還會跟朋友再來試試咸味的pancake!

📌紫薯火山流漿班戟

📌士多啤梨沙冰

下次還會跟朋友再來試試咸味的pancake!
  • 紫薯火山流漿班戟
2020-02-03 105 views
一路都好想試下呢間Gram cafe! 但係又就唔岩時間食佢個超人氣既梳乎厘pancake~~今日終於黎到Cwb分店試試佢~~呢個梳乎厘pancake11:00,15:00同埋18:00 先有,每個時段得20份...真係手快有手慢冇... 今日好好彩可以叫到!哈哈! 等左一陣就上枱啦!真係望住都覺得好梳乎~~d pancake搖一搖就成個都係度搖緊咁!食落好香蛋味,配埋牛油,cream同埋蜜糖.... 真係好好食.... 好罪惡..... 為左減輕我既罪疚感,我地決定叫多個蜜瓜沙冰,志在食多D生果!呢個沙冰好好味~蜜瓜甜都不在話下,配埋Cream真係好正!!! 應該可以balance下頭先咁邪惡既Pancake 掛,haha!值得一讚既係店員好細心係冇要求既情況下都自動波不斷加水~~!果然細心!

2020-01-30 95 views
6點幾經過銅鑼灣世貿嗰個,個肚又少少餓, 又唔想食飯, 見到呢間好森系嘅甜品店,好似好吸引咁。原來係好出名嘅gram pancake , 咁入去坐底啦打開menu 見到每日限量20份嘅pancake, 問一問店員 , 等多一陣就有供應。 咁難得比我遇到,就食呢個啦。等左冇幾耐, 3塊好厚好香嘅pancake 就到啦, 配埋pancake 上面嘅牛油, 一旁嘅cream 同 糖漿, 即刻令人垂涎三尺。 我好鐘意個pancake 配cream , 好似scone 同clotted cream 咁, 要一齊食先食得出有幾正。 個cream 嘅牛奶香配埋pancake 嘅蛋香, 一流呀。而且個pancake 唔太甜, 食落一啲都唔漏。 至於個糖漿, 我試左少少, 好香嘅楓糖味。 不過我唔鐘意太甜, 所以我多數都會配cream 食。仲有個環境都好relaxing, 好舒服。
原來係好出名嘅gram pancake , 咁入去坐底啦

而且個pancake 唔太甜, 食落一啲都唔漏。

仲有個環境都好relaxing, 好舒服。
2020-01-30 58 views
有唔少女仔都會抵受唔住pancake嘅誘惑,而我今次就係咁啱喺銅鑼灣行下街就好想食甜品,所以就諗起喺銅鑼灣謝斐道嘅gram pancake,呢間係日本人氣既pancake店黎架,啱啱開業嗰陣就試咗一次,所以今次又特登返去再食啦。同朋友入到去就覺得好舒服,好合適係到傾下計,chill下~仲有啲位係可以好似坐係樹下面~好有feel架…我地今次叫左一人一個唔同款既pancake意大利芝士蛋糕班戟$118賣相好得!可以影相呃like呀~大大個三層既pancake好有份量啊~入口好重意大利芝士味…有cream係pancake之間但係又唔會太膩感,唔錯紫薯流漿班戟 $108至於呢個新出嘅紫薯流醬pancake就更加不得了~ 一上到嚟就係用膠紙圍住邊,而呢張膠片裏面呢就係滿滿嘅紫薯醬啦~一拉高張膠片~wow~超靚呀! 而且呢個pancake都係由三層組成㗎,中間嗰層就係紫薯蓉, 呢個pancake配合埋紫薯醬真係出乎意料地好食呀!好推薦!

意大利芝士蛋糕班戟$118

紫薯流漿班戟 $108