2024-01-12 140 views
今日喺The One食完晚飯,經過呢間舖頭見到個pancake佈置,吸引咗我去買個甜品返屋企嘆🤭。石板街班戟🥞 $118作為朱古力控🍫,即刻點咗個石板街試下。坐左成粒鐘車拎到返屋企都完好無缺,不得不稱讚佢嘅包裝做得幾好。班戟🥞上面有士多啤梨、藍莓粒、棉花糖同杏仁。蛋糕入口充滿彈性,扎實足料,完全唔係食緊空氣👍。3層朱古力班戟佈滿好多可可粉同朱古力醬,仲有一層夾住cream,另一層夾住吉士醬,口感豐富不油膩又唔會好甜。

石板街班戟🥞 $118
作為朱古力控🍫,即刻點咗個石板街試下。

TakeAway
2024-01-11 161 views
係Gram食Souffle Pancakes 就食得多,今日行經過The One就決定要試下佢地既lunch set,睇下係咪都咁吸引豚肉咖喱蛋包飯 $88呢個好有日本風既蛋包飯,蛋皮煎得唔錯,大小岩岩好,包住哂成個飯,日本珍珠米係特別好食既,五花豚肉薄切配上咖喱汁,餸飯一流,配菜都唔小全日早餐 All day breakfast $88呢個All Day breakfast 份量豐富,仲配埋煙三文魚,煙肉配炒蛋整得好好,煙肉唔會太柴,滑蛋又夠哂滑,重點當然係Pancake,保持水準,加埋沙律菜同茄汁豆,相當滿足

豚肉咖喱蛋包飯 $88

全日早餐 All day breakfast $88
對上一次嚟過呢間Gram食過佢地招牌梳乎厘覺得唔錯,今次再嚟就試下佢地另一主打 ─ 班戟。望望餐牌,pancake都好多款式選擇。除咗甜pancake,原來仲有鹹pancake,今次就每樣試一款啦!❇️雜果朱古力班戟 $108▶️呢款pancake擺盤好靚好吸引,色彩非常繽紛😍一共有3塊pancake,舖滿唔同種類生果,上面再唧有朱古力醬。pancake金黃鬆軟,入口有好香濃的牛油同蛋味,水果新鮮清甜,口感豐富之餘,食完又唔會覺得好膩❇️三文魚牛油果班戟 $128▶️呢種配搭真係第一次試,同樣一碟有3塊pancake,上面有煙三文魚及牛油果片,雖然係鹹食,但同pancake味道都夾到喎!加埋伴碟的沙律菜感覺健康D。如果食厭粉麵飯想轉下口味,可以試下呢款鹹pancake,都飽到肚的!
❇️雜果朱古力班戟 $108
▶️呢款pancake擺盤好靚好吸引,色彩非常繽紛😍
❇️三文魚牛油果班戟 $128
2024-01-04
Dinner
士多啤梨流漿班戟($118)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧班戟一共有兩層,頂上裝滿士多啤梨流漿,流漿上以士多啤梨醬畫出的拉花作點綴,頗為美觀別緻。輕輕移開側邊的膠片,士多啤梨流漿傾瀉而出,場面十分壯觀,同時發現內藏一粒士多啤梨,有點驚喜。班戟入口綿滑細緻,尤如紙包蛋糕一般鬆軟,配搭酸香又甜美的士多啤梨流漿一齊食,滋味滿分。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以大自然作裝修主題,入內可見一片油油的翠綠,加上綠色植物作裝飾,感覺放鬆又舒適。🐧❤️結語:班戟美觀又富特色,不妨一試👍
士多啤梨流漿班戟
士多啤梨流漿班戟($118)

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:班戟美觀又富特色,不妨一試👍

Tea
士多啤梨流漿班戟
2024-01-08 76 views
Gram cafe & pancakes地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖呢間啲pancake真心好食到難以形容😍。焦糖脆脆🥧$118第一感覺真係好有少女心,質感幼滑嘅忌廉;口感軟腍嘅pancake🤣,加上奶蓋和Lotus 餅乾碎,感覺真係好清甜不膩,係意想唔到咁合拍,正😍。蛋沙律巴馬火腿班戟🥞$98班戟外層鬆軟有彈性柔軟香滑🤪,內餡蛋沙律加上面頭巴馬火腿口感鹹鹹甜甜,真係一次過可以食晒一成份😋,CP值幾高,正😍~
Gram cafe & pancakes
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖

呢間啲pancake真心好食到難以形容😍。

焦糖脆脆🥧$118

蛋沙律巴馬火腿班戟🥞$98
最近有點想吃甜品,路過Gram Cafe & Pancake便順道外帶了兩份回家分享。<石板街班戟> $118 表面有少量水果魚士多啤梨和藍莓,並淋上滿滿的朱古力醬和棉花糖,賣相精緻。班戟口感厚實,一層為忌廉,另一層是吉士醬,更添層次。<雜果朱古力班戟> $108表面同樣鋪滿水果,水果種類較多,例如多了奇異果和香橙。班戟口感同樣厚實,兩層都是忌廉,鮮果的配合有助解膩。外賣的話餐廳會用盒子裝住甜品,並在班戟外圍封上一層透明膠片以作固定,拿回家打開時也不會變形。

<石板街班戟> $118

<雜果朱古力班戟> $108

• 雜果朱古力班戟
  • 石板街班戟
每次經過都心思思想試😆聖誕就來繼續上演 甜品當正餐🥞但竟然發現有鹹pancake🤪🥞Premium smile pancake ($138) 三層梳乎厘pancake分別配有鮮果忌廉 朱古力忌廉 同溫泉蛋+蛋黃醬 有別於平時嘅空氣感 Gram嘅pancake比較似海綿蛋糕 溫泉蛋配蛋黃醬同pancake甜鹹甜鹹咁 反而最特別好食😆🍨鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲 ($98)最高層係草莓配雪糕🍓同忌廉放埋一齊 不減下層水果鮮味 中間有迷你梳乎厘pancake 幾貼心 最底係草莓yogurt————————————📍 Gram cafe & pancakes 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
Premium smile pancake

🥞Premium smile pancake ($138)
鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲

🍨鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲 ($98)

————————————
📍 Gram cafe & pancakes
2023-12-25
Dinner
Premium smile pancake
呢次為大家介紹呢間𝚝𝚑𝚎 𝚘𝚗𝚎樓上嘅日本過江龍疏乎厘班戟專賣店✨滿足吓小編最近好想食甜品嘅慾望🥰餐廳有好多款甜品同主食,不過一場嚟到梗係嗌佢最出名嘅疏乎厘班戟嚟食👍🏻🥞𝙿𝚛𝚎𝚖𝚒𝚞𝚖 𝚂𝚖𝚒𝚕𝚎 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟷𝟹𝟾哩個疏乎厘班戟三層都係唔同味道~面頭係水果味🥝中間係朱古力味🍫最下層係流心蛋味🥚𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎好有牛油香~淋上蜂蜜再加上微咸嘅牛油香,食落好幸福🥰🍫雜果朱古力班戟 $𝟷𝟶𝟾外表好吸睛✨表面好多水果同朱古力醬,口感好鬆軟,朱古力味都好香濃💕配埋𝚍水果可以解膩💕

🥞𝙿𝚛𝚎𝚖𝚒𝚞𝚖 𝚂𝚖𝚒𝚕𝚎 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟷𝟹𝟾

🍫雜果朱古力班戟 $𝟷𝟶𝟾
2023-12-24 160 views
🇭🇰 #一粒波食好西-平時去gram都係食pancake,今日lunch time就試下lunch menu☺️-🍝 蟹肉忌廉意粉 $78醬汁超creamy,意粉彈牙,除了蟹肉還有明太子🤩🤩⭐️⭐️⭐️⭐️-🍱 All day breakfast $88有炒蛋/煙肉/沙律/茄汁豆/煙三文魚/pancake很豐富,pancake不是經典震震pancake🥹,但味道也不錯⭐️⭐️⭐️-🥞 Gram cafe & pancakes尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖11:30 - 23:00-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去尖沙咀 #hongkongfood #hongkong #香港美食 #尖沙咀美食
🇭🇰 #一粒波食好西
🍝 蟹肉忌廉意粉 $78
醬汁超creamy,意粉彈牙,除了蟹肉還有明太子🤩🤩
⭐️⭐️⭐️⭐️

🍱 All day breakfast $88
有炒蛋/煙肉/沙律/茄汁豆/煙三文魚/pancake
⭐️⭐️⭐️

🥞 Gram cafe & pancakes
11:30 - 23:00
2023-12-21 232 views
【尖沙咀•Gram cafe & pancakes】@grampancakeshongkongππππππππππππππππππππππππππππππ來自大阪嘅超人氣甜品全日早餐(番茄、沙律菜、炒蛋、pancake、煙肉、煙三文魚)88$早餐真是豐盛又健康啊!番茄和沙拉菜提供了豐富的纖維和維生素,炒蛋則提供了蛋白質和維生素B12,Pancake和煙肉提供了碳水化合物和蛋白質,而煙三文魚則提供了豐富的優質蛋白質和omega-3脂肪酸。這樣均衡的搭配不僅讓人飽足,也滿足了各種營養需求。真是一頓美味又營養的早餐啊!雜果朱古力班戟 108$這個雜果朱古力班戟看起來色彩繽紛,吸引人的眼球!班戟外表金黃鬆軟,表面還有點點的水果和朱古力,一口咬下去,既有柔軟的鬆餅口感,又能品味到朱古力的香濃味道,再加上新鮮水果的清甜,甜度適中,味道清爽,非常適合當早餐或下午茶的點心。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食 #Gram cafe & pancakes #web3尖沙咀Gram cafe & panca
來自大阪嘅超人氣甜品

性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
Gram cafe & pancakes
2023-12-18 195 views
好耐之前黎過呢間gram原來已經裝修咗唔同晒,感覺好似大左入面仲有一個位有棵樹,好有大自然感覺朋友未食過呢間,我就一於同佢嚟食吓啦今次只係食左普通pancake下次要食埋疏乎厘pancake先得😉😉😉🩵墨西哥辣豆醬班戟🥞其實一路我都好鍾意食鹹pancake呢個墨西哥辣豆醬同pancake超級夾仲有條腸仔同埋薯仔沙律係側邊都係一樣好好味😌😌😌🩵雜果朱古力班戟🍓🍇🍊🍑🥞然後甜pancake我哋就揀咗雜果朱古力佢真係有好多唔同嘅水果喺上面好fresh好新鮮😚😚😚
好耐之前黎過呢間gram
原來已經裝修咗唔同晒,感覺好似大左
入面仲有一個位有棵樹,好有大自然感覺
朋友未食過呢間,我就一於同佢嚟食吓啦
今次只係食左普通pancake

然後甜pancake我哋就揀咗雜果朱古力
佢真係有好多唔同嘅水果喺上面
好fresh好新鮮😚😚😚

2023-12-18 172 views
啱啱去完日本旅行返嚟,都好掛住日本嘅甜品美食,今日嚟到The ONE入面嘅呢間日本過江龍甜品店食佢哋嘅超人氣招牌疏乎厘班戟🥞ღPancake $138揀咗呢款招牌疏乎厘班戟🥞有多款口味,我揀咗原味💖配有牛油、蜜糖糖漿🍯Cream疏乎厘班戟震揗揗,食落好綿好鬆軟,入口即溶!啖啖滿足😌sweet ✨sweet ✨好幸福喔🥰ღ 蟹肉忌廉意粉除咗主打多款唔同嘅pancake 同甜品之外,午市亦都有主食選擇,意粉🍝咖喱蛋包飯同All day breakfast 🍳 蟹肉忌廉意粉🍝面頭放咗明太子同鮮甜蟹肉,意粉掛滿忌廉醬汁,滋味滿分💯
啱啱去完日本旅行返嚟,都好掛住日本嘅甜品美食,

ღPancake $138
揀咗呢款招牌疏乎厘班戟🥞
有多款口味,我揀咗原味💖

配有牛油、蜜糖糖漿🍯Cream

ღ 蟹肉忌廉意粉
蟹肉忌廉意粉🍝

面頭放咗明太子同鮮甜蟹肉,意粉掛滿忌廉醬汁,滋味滿分💯
2023-12-16 219 views
朋友推介呢間小店,係來自大阪嘅梳乎厘班戟店,廚師曾去日本受訓,跟足日本嘅煮法,食物質素有保證👍🏻 除此之外餐廳亦提供多款意粉飯同其他甜品,可堂食亦可外賣!外賣包裝好靚,未食已經有啲期待,等候時間都OK,相信係即叫即整,確保新鮮🩵 Pancake口味有幾款,各有三層薄班戟,濕潤度適中,帶點口感,攞到返屋企都keep到!要咗石板街同Tiramisu,每層之間塗滿cream同吉士醬,甜度適中,老少咸宜,前者上面有新鮮生果同棉花糖、後者上面加滿可可粉,另外配上奶醬,整體搭配好夾,性價比高!

2023-12-16 142 views
呢間餐廳係日本過江龍🇯🇵主打食梳乎厘pancake嚟咗香港幾年,我一直都好想試☺️今日嚟到尖沙咀The One 試吓佢🔸招牌梳乎厘pancake 三層梳乎厘pancake疊埋一齊職員攞過嚟嘅時候已經見到啲pancake震下震下😆未食就知道質地非常鬆軟👍🏻梳乎厘pancake 配上牛油,cream 同蜜糖糖漿🍯梳乎厘pancake 入口好鬆軟細滑識落肚感覺唔會太Heavy😙個人就鍾意配上牛油同cream 一齊食😋🔸Chocolate Rocky Road 🍫另外一款pancake叫咗朱古力味賣相非常靚,用嚟打卡一流👍🏻整個甜品唔算太甜,唔會太heavyPancake有三層,質地比較似cake裏面夾住吉士,忌廉仲配上棉花糖,朱古力醬,朱古力碎同士多啤梨👍🏻
呢間餐廳係日本過江龍🇯🇵
主打食梳乎厘pancake
嚟咗香港幾年,我一直都好想試☺️
今日嚟到尖沙咀The One 試吓佢

🔸招牌梳乎厘pancake
三層梳乎厘pancake疊埋一齊
職員攞過嚟嘅時候已經見到啲pancake震下震下😆
未食就知道質地非常鬆軟👍🏻
梳乎厘pancake 配上牛油,cream 同蜜糖糖漿🍯
梳乎厘pancake 入口好鬆軟細滑
識落肚感覺唔會太Heavy😙
個人就鍾意配上牛油同cream 一齊食😋

🔸Chocolate Rocky Road 🍫
另外一款pancake叫咗朱古力味
賣相非常靚,用嚟打卡一流👍🏻
整個甜品唔算太甜,唔會太heavy
Pancake有三層,質地比較似cake
裏面夾住吉士,忌廉
仲配上棉花糖,朱古力醬,朱古力碎同士多啤梨👍🏻
2023-12-15 101 views
同朋友去尖沙咀行街,見到日本過江龍甜點gram cafe and pancake 的招牌甜點,賣相吸引,忍唔住要食下🤤🌟#石板街班戟班戟上鋪滿了新鮮的水果和奶油,再搭配上石板街口味的糖漿,讓人一咬下去就能感受到水果的鮮甜和奶油的滑順。班戟的外皮鬆軟,內部鬆軟而入口即化,口感非常出色。🌟#雜果朱古力班戟賣相吸引!班戟上滿滿地鋪滿了各種新鮮的水果,再淋上濃郁的朱古力醬,讓人看起來就垂涎欲滴。每一口都能品味到不同水果的鮮甜和朱古力的濃郁,口感豐富多樣,必試。無論是口感還是外觀,能給人帶來驚喜和滿足的享受。如果你是甜點愛好者,這裡絕對是一個值得一試的地方。
同朋友去尖沙咀行街,見到日本過江龍甜點

🌟#石板街班戟

🌟#雜果朱古力班戟