店名:Gram cafe & pancakes地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE菜式:日式班戟餐牌:鹹班戟同甜班戟,班戟有梳乎里款式又有熱香餅款式。其他野如三文治,法式多士,雪糕,雪花冰,沙冰,梳打,咖啡,茶,果汁,汽水。另外都有午市套餐。全日早餐 $88 另加一一客全日早餐有兩片熱香餅班戟,面頭有加左香草嘅炒蛋,仲有兩片煙肉。伴有煙三文魚一片,茄汁豆一兜,同沙律雜菜配番茄同車厘茄。甜甜哋嘅軟綿綿班戟加上鹹香煙肉好夾,當中仲有滑溜炒蛋,加埋濕潤茄汁豆,口感味道豐富。煙三文魚較瘦。沙律雜菜簡單加上沙律醬,唔會太油膩。蛋沙律巴馬火腿班戟 $98 另加一蛋沙律巴馬火腿班戟賣相不俗。面頭一片巴馬火腿喺頂,下底就係生菜沙律,已經加左沙律醬。再下底就係主角薄班戟皮包住豐富嘅蛋沙律。又薄又軟綿綿嘅班戟薄皮配爆餡夠醬蛋沙律超好味!最下底就係一塊甜甜哋嘅熱香餅,都好軟綿綿。碟邊有車厘茄同紫洋蒽,加上沙律醬同醋調味。呢款班戟好特別,味道都唔錯,唔怪得係香港限定!原來鹹班戟食法都唔錯wor,甜班戟配鹹食味道配搭都好好。
店名:Gram cafe & pancakes
地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE
菜式:日式班戟

全日早餐 $88 另加一

蛋沙律巴馬火腿班戟 $98 另加一

蛋沙律巴馬火腿班戟
原來鹹班戟食法都唔錯wor,甜班戟配鹹食味道配搭都好好。
2024-01-26
$102 (Tea)
蛋沙律巴馬火腿班戟
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥞 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 @ 🌟 Gram Café & Pancakes 《👽食神大媽食甜品》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Mixed Fruit & Chocolate Pancake HKD 108Chilibeans Pancake HKD 118.🥞 次次嚟親呢度都係食疏乎厘班戟,今次一於同朋友仔試吓薄身嘅班戟。.🍓 呢個雜錦水果同朱古力班戟上面擺滿咗多款嘅水果,再加忌廉同朱古力醬,口感輕盈。.🥓 朋友仔唔食甜嘢,所以就揀咗一個鹹嘅班戟「墨西哥辣豆醬班戟」。班戟上面淋上特製嘅辣豆醬,香辣刺激。同埋有一條腸仔,份量好大份。.😉 避開咗繁忙時間,所以唔使等位,有甜有鹹可以選。.📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖☎️ +(852)2368-4588.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂.
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Chilibeans Pancake HKD 118

Chilibeans Pancake

😉 避開咗繁忙時間,所以唔使等位,有甜有鹹可以選。

📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
☎️ +(852)2368-4588
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Chilibeans Pancake
👩‍❤️‍💋‍👩晚餐過後特別想食甜品,幸運地揾到呢間pancakes主題餐廳,環境寬敞舒適,以田園風格設計,令人好放鬆寫意,啱晒打卡拍照!👣🍫石板街班戟($118)Pancake同一般嘅質感有少少唔同,更有彈性同咬口,中間夾住吉士醬同鮮奶油,味道甜而不膩,並帶有一絲咸味,食完真係好滿足呀!🍧鮮果乳酪疏乎厘班戟巴菲($98)雪糕底下鋪滿新鮮生果,仲有多粒迷你班戟,口感輕盈順滑,層次非常豐富!

👩‍❤️‍💋‍👩

👣🍫
石板街班戟($118)

🍧
鮮果乳酪疏乎厘班戟巴菲($98)

6 day(s) ago 0 views
食完正餐,意猶未盡一定要去食下甜品!日本超人氣過江龍Pancake就要算Gram Café & Pancakes,我地今次試左招牌三層Pancake,水準同日本差唔多!用心控制品質,值得欣賞。🌟#Premium Smile Pancake超人氣招牌梳乎厘班戟三重滋味,滿滿的快樂!頂層配上新鮮雜果,很清新可口,中間夾有朱古力脆片,香濃幼滑,口感不錯; 底層有流心溫泉蛋內餡有鹹有甜,好睇又好食。擺盤有心思,Pancake很鬆軟,清香蛋味,十分香滑,少女必去打卡一流。🌟#Mixed fruit & Chocolate 雜果朱古力班戟三塊原味班戟配上不少新鮮水果,士多啤梨、藍莓、香橙和香蕉等,加上少量朱古力醬同煉奶,又撒上糖霜,伴碟仲有香滑忌廉。多種口味配搭,唔會太甜,Pancake薄身,軟身,口感亦不錯。餐廳環境寬敞,甜品選擇很多,岩晒為食和甜品控的我們,下次一定要試下其他!

• Premium smile pancake
  • 雜果朱古力班戟
5月心血來潮想做個soufflé pancake特輯📝第一間帶大家嚟到尖沙咀The One嘅Gram✧ 紫薯火山流漿班戟($118)唔知大家鐘唔鐘意玩呢種拉起塊膠然後啲奶蓋湧出嚟呢?紫色白色嘅雲石紋係幾夢幻🦄加上朱古力漿整嘅花花🌸可以稱得上精緻嘅「藝術品」切開中間有一層厚厚嘅紫薯泥唔少得soufflé pancake duang duang質感!Po唔到片大家去foodiechuxx_ ig睇下!✧ 意大利芝士蛋糕班戟($118)呢款班戟唔係soufflé pancake嗰種比較似平時熱香餅但味道偏咸嘅再撈埋中間打得好實嘅咸芝士忌廉同埋toppings嘅可可粉大家可以想像下呢幾種味撈埋一齊另外要讚下廚師嘅心思伴碟用咗唔同顏色嘅朱古力碎🍫片尾仲有門面嘅pancake公仔同樣都可以duang duang的⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽
5月心血來潮想做個soufflé pancake特輯📝
第一間帶大家嚟到尖沙咀The One嘅Gram

✧ 紫薯火山流漿班戟($118)
唔知大家鐘唔鐘意玩呢種
拉起塊膠然後啲奶蓋湧出嚟呢?
紫色白色嘅雲石紋係幾夢幻🦄
加上朱古力漿整嘅花花🌸
可以稱得上精緻嘅「藝術品」
切開中間有一層厚厚嘅紫薯泥
Po唔到片大家去foodiechuxx_ ig睇下!
✧ 意大利芝士蛋糕班戟($118)
呢款班戟唔係soufflé pancake嗰種
伴碟用咗唔同顏色嘅朱古力碎🍫
片尾仲有門面嘅pancake公仔
2024-05-03
2024-05-02 0 views
呢間餐廳響商場入面既4樓,佢入面主打係班戟咁我地黎到呢度就梗係要叫佢既班戟啦,見到原來除左有甜既班戟之外佢仲有咸食,咁我地就叫左一份咸既蛋沙律班戟,雞蛋用左碎蛋上,下面係有一塊火腿咸咸地咁配埋有醋既沙律,另外,叫左一份係甜既班戟,份量都幾大碟,仲有3層咁多,個人都係比較鐘意甜既多D,佢係朱古力加入吉士醬再一層層既班戟隔住,口感都好似食緊海綿蛋糕咁好鬆軟,而且朱古力味香濃,呢度環境舒適好似去左樹林咁。
2024-04-29 0 views
今日喺The One附近食完晚飯,又順便過黎買個甜品返屋企嘆🤭。士多啤梨流漿班戟🍓🥞 堂食可能影相會靚D,不過外賣質素都唔差,俾咗滿滿成兜士多啤梨流漿。流漿嘅味道有少少似海鹽芝士奶蓋嘅味,食落鹹鹹地又好香奶味。再配埋好紮實口感的班戟,真係超級正!❤️雜果朱古力班戟🍫🥞班戟🥞上面有士多啤梨、藍莓🫐、奇異果🥝同橙。蛋糕依然入口充滿彈性,扎實足料,完全唔係食緊空氣👍。3層的班戟之中有一層夾住cream,另一層夾住吉士醬,口感豐富不油膩又唔會好甜。

士多啤梨流漿班戟🍓🥞

雜果朱古力班戟🍫🥞

2024-04-24
店名:Gram cafe & pancakes地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE菜式:日式班戟餐牌:鹹班戟同甜班戟,班戟有梳乎里款式又有熱香餅款式。其他野如三文治,法式多士,雪糕,雪花冰,沙冰,梳打,咖啡,茶,果汁,汽水。另外都有午市套餐。雜錦長通粉班戟 $118 另加一雜錦長通粉班戟好豐富,兩片熱香餅班戟喺底,加上幾大片沙律雜菜,伴有車厘茄,上面有一大片半肥瘦邪惡煙肉、捲到靚靚花形嘅煙三文魚一片、同好多肉醬長通粉。長通粉係有滿滿白汁加肉醬,好夠味又有咬口,我最鍾意呢款料。意大利芝士蛋糕班戟 $118 另加一意大利芝士蛋糕班戟將班戟同Tiramisu合體,造成一款超大個既班戟Tiramisu 蛋糕,作為慶祝甜品都唔錯。佢由三塊啡色pancake夾住兩層vanilla 吉士醬,上面加D vanilla 吉士醬點綴,再撒上大量咖啡粉同朱古力粉,最後加上一塊朱古力薄片係上面,伴碟有朱古力碎同煉奶。呢款意大利芝士蛋糕班戟嘅班戟似係原味,只係外面灑上咖啡粉同朱古力粉所以看似咖啡色。三層軟綿綿pancake,香滑吉士醬同脆脆朱古力碎一齊食有多重口感同味道,鹹中帶朱古力既甜同咖啡既苦。兩個人分
店名:Gram cafe & pancakes
地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE
菜式:日式班戟
雜錦長通粉班戟 $118 另加一
意大利芝士蛋糕班戟 $118 另加一
意大利芝士蛋糕班戟
呢款意大利芝士蛋糕班戟嘅班戟似係原味,只係外面灑上咖啡粉同朱古力粉所以看似咖啡色。三層軟綿綿pancake,香滑吉士醬同脆脆朱古力碎一齊食有多重口感同味道,鹹中帶朱古力既甜同咖啡既苦。兩個人分就剛好。
意大利芝士蛋糕班戟
食完兩份班戟非常飽足。餐廳位於大商場The One,地點方便,餐廳環境呈開放式,感覺開揚。
2024-04-25
$130 (Tea)
2024-04-24 0 views
呢日下午時間係尖沙咀,特登過來食呢間日本人氣過江龍班戟。🥞士多啤梨流漿班戟 $118女士最愛,拎起膠紙嗰一下真係好過癮,士多啤梨流漿好似瀑布咁流落來,打卡一流!士多啤梨醬唔會好濃稠,又唔會過甜,而班戟質地係好軟,入面仲有吉士漿,加埋食都唔會感覺heavy。🥞石板街班戟 $118呢款係比較實淨嘅班戟,做到有3層,中間夾住一層cream一層吉士漿,加蠟燭即刻可以做生日蛋糕都唔錯。仲有香港限定嘅餐品,全部係班戟做,好有創意。
呢日下午時間係尖沙咀,特登過來食呢間日本人氣過江龍班戟。

🥞士多啤梨流漿班戟 $118

🥞石板街班戟 $118

仲有香港限定嘅餐品,全部係班戟做,好有創意。
2024-04-18
$118 (Tea)
2024-04-24 44 views
星期五嘅中午,趁啲人未放lunch,去搵位食個brunch先朋友經過話覺得個梳乎厘好吸引,加上又有啲set lunch,就入去試下先!我哋嗌咗個意粉配飲品,同埋一個招牌梳乎厘班戟侍應話啲梳乎厘班戟啱啱焗起~更加期待好想快啲試下!超人氣招牌梳乎厘班戟 $138一上菜,已經覺得好打卡ableTotal有3層厚身班戟,梳乎厘嘅空氣感,令到佢好動L咁~面頭有層白色嘅糖霜,加上圓圓一整舊牛油,淋上蜂蜜真係超邪惡旁邊仲有一pat cream,去配返個班戟一齊食~食落口係入口即融,滿滿嘅蜂蜜同牛油唔會令人覺得太甜同太油膩班戟好重蛋香,配埋cream就好似忌廉蛋糕咁,口感都幼滑~果然係招牌,好好食啊蟹肉忌廉意粉 $78呢到主打食甜品班戟,試下主菜會唔會好失色先!有滿滿明太子忌廉,配上鮮甜蟹肉,再鋪上紫菜碎,好有日式風味~味道正正常常,明太子味都幾突出,配上蟹肉,個口感多咗層次,整體都唔錯~兩個人share一個甜品加一個主菜已經好飽,主要係個班戟好足料,份量都唔少~如果係下午茶過嚟chill下,應該食個班戟同飲下嘢已經夠晒

我哋嗌咗個意粉配飲品,同埋一個招牌梳乎厘班戟
侍應話啲梳乎厘班戟啱啱焗起~更加期待好想快啲試下!
超人氣招牌梳乎厘班戟 $138
一上菜,已經覺得好打卡able
旁邊仲有一pat cream,去配返個班戟一齊食~
食落口係入口即融,滿滿嘅蜂蜜同牛油唔會令人覺得太甜同太油膩
超人氣招牌梳乎厘班戟
蟹肉忌廉意粉 $78
呢到主打食甜品班戟,試下主菜會唔會好失色先!
忌廉蟹肉意粉
如果係下午茶過嚟chill下,應該食個班戟同飲下嘢已經夠晒
$100 (Lunch)
超人氣招牌梳乎厘班戟
忌廉蟹肉意粉
我記得第一次大約係七八年前喺🇯🇵日本嘅京都第一次食呢一間食呢一間既pancake🥞,佢個signature嗰陣時係限量每個鐘10份,咁啱我叫到最尾嗰一份,喺我印象中日本既gram係好好食嘅💖.隔咗咁多年都冇食過,今次喺香港再食返覺得一啲都冇失望,仲係同我印象中嘅味道一模一樣.🌟 Premium pancake🥞|$138👍🏻👍🏻👍🏻味度絕對對得住價錢有豐富既蛋香 🥚咬落似棉花糖般的質感有滿滿既空氣感Cream,牛油,同埋蜜糖🍯呢個最簡單嘅組合已經覺得好好食.🌟 士多啤梨火山流漿班戟🍓|$118拎起佢圍住嘅膠紙,啲士多啤梨漿會好似火山咁流出嚟有啲吉士醬喺中間會比較甜如果偏好食甜嘢嘅話,呢個就啱晒啦
🌟 Premium pancake🥞|$138👍🏻👍🏻👍🏻
味度絕對對得住價錢
有豐富既蛋香 🥚
咬落似棉花糖般的質感
有滿滿既空氣感
Cream,牛油,同埋蜜糖🍯
呢個最簡單嘅組合已經覺得好好食

🌟 士多啤梨火山流漿班戟🍓|$118
拎起佢圍住嘅膠紙,啲士多啤梨漿會好似火山咁流出嚟
有啲吉士醬喺中間
會比較甜
如果偏好食甜嘢嘅話,呢個就啱晒啦
可能好多人都識呢間Gram cafe 佢早幾年喺日本過江龍嚟咗香港嗰陣排隊排到勁誇張😂😂事隔多年 網上食評兩極 有人話好正 亦唔少人話佢伏😳等史努比試試佢先🤭Menu上面款式確實幾多 有啲都幾特別除咗甜嘅pancake之外 竟然仲有鹹嘅揀🤪一於試晒佢! 不過一鹹一甜會唔會生飛滋架🤣👍🏿蛋沙律巴馬火腿班戟 $98呢個系香港限定款~成份All day breakfast咁🤣都幾有創意嘅🤭最底部系pancake 味道下面會再細講~中間用咗一塊好薄身嘅pancake包住碎蛋沙律質感正常唔韌 但未至於話好軟綿綿碎蛋同醬嘅ratio啱啱好 依然keep到有蛋香 唔會太多醬太漏👍🏿On top就有啲沙律菜同Parma ham落咗啲沙律醬 食落帶少少酸味 正好refresh下味蕾🤭Parma ham就略鹹 食落冇乜油香同pancake一齊食感覺會好啲~Overall鹹甜鹹甜咁 其實幾過癮😂佢雖然唔系好好食 但史努比又唔覺好伏嘅正常啦~味道: 7/10性價比: 6.5/10👌🏿烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118而家嚟講下佢哋嘅pancake~總共有3塊 食落好似經典美式pancake咁🤔反而唔太似日式🫣質感
可能好多人都識呢間Gram cafe

Menu上面款式確實幾多 有啲都幾特別
除咗甜嘅pancake之外 竟然仲有鹹嘅揀🤪
一於試晒佢! 不過一鹹一甜會唔會生飛滋架🤣

👍🏿蛋沙律巴馬火腿班戟 $98
呢個系香港限定款~
成份All day breakfast咁🤣都幾有創意嘅🤭
最底部系pancake 味道下面會再細講~
中間用咗一塊好薄身嘅pancake包住碎蛋沙律
質感正常唔韌 但未至於話好軟綿綿
碎蛋同醬嘅ratio啱啱好
依然keep到有蛋香 唔會太多醬太漏👍🏿
On top就有啲沙律菜同Parma ham
落咗啲沙律醬 食落帶少少酸味 正好refresh下味蕾🤭
Parma ham就略鹹 食落冇乜油香
同pancake一齊食感覺會好啲~
Overall鹹甜鹹甜咁 其實幾過癮😂
佢雖然唔系好好食 但史努比又唔覺好伏嘅
正常啦~
味道: 7/10
性價比: 6.5/10

👌🏿烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118
而家嚟講下佢哋嘅pancake~
總共有3塊 食落好似經典美式pancake咁🤔

*另設加一服務費*

史努比覺得佢未去到啲人講到咁伏
但又稱唔上話好好食😅
估計食評兩極原因系有人期望過高
而turns out佢同日式pancake又真系差一段距離~
史努比冇話抱好大期望 所以亦唔失望🤣
可以話佢系正常水準啦~
不過呢個質素性價比就偏低啦😗

服務: 7.3/10
衛生: 8/10
抵食: 6/10
2024-04-22 32 views
掛住日本的疏乎厘,所以今日同朋友刻意到尖沙咀這間Cafe懷緬一下。首先必食招牌梳乎厘 Pancake,3層厚厚的班戟,上碟時動L動L,太有動感了。愛層金黃,內層鬆軟,可配牛油、忌廉、蜜糖一齊食,不亦樂乎這段時間還有期間限定的紫薯疏乎厘班戟,取開透明膠片,紫色的熔岩即應聲流下,真的太漂亮,又夢幻。😋Menu還有很多不同甜品未試,但今天的quota已到,唯有下次再來。很多身邊朋友說鹹班戟也不錯,下次一定要試。

見到menu除左食signature pancake之外, 原來仲有lunch set menu, 澱粉menu一d都唔貴呀🫨尖沙咀區$100唔洗食到個lunch, 仲要坐得舒服, 又傾計🍝蟹肉忌廉意粉蟹肉鮮嫩, 有淡淡嘅海鮮香氣, 最靈魂嘅忌廉醬汁, 濃稠滑順, 奶香四溢, 意粉煮至剛好Al dente, 吸盡忌廉醬汁濃郁嘅奶油味道和柔和的口感, 好滋味🤤話佢係carbonara嘅升級版都不為過😆🍳All Day Breakfast果然同呢間店嘅主角一樣, pancake好鬆軟, 配埋個炒蛋一齊食, 超好食👍

🍝蟹肉忌廉意粉

🍳All Day Breakfast

Happy Friday食完晚飯飽飽地,但係心思思又想食返個甜品喎行過Grams 諗緊食唔食好呢🤔🤭原來可以外賣喎咁外賣返去屋企食 等個晚餐落晒格先再食😜又可以同屋企人一齊開心share🤗Really a good choice😬石板街班戟🍫🥞意大利芝士蛋糕班戟☕️🥞賣相精緻 味道唔錯個人就比較鍾意食Tiramisu味😋包裝得幾靚,好貼心等外賣嘅時間又唔長 真係方便又快捷大家喺尖沙咀行完街 不妨買返件🥞返去食😜
Happy Friday食完晚飯
飽飽地,但係心思思又想食返個甜品
行過Grams 諗緊食唔食好呢🤔
🤭原來可以外賣喎