2024-03-23 60 views
今天相約朋友在厚福街午膳,殊不知一行5人,太耐冇見,雞啄唔斷⋯⋯於是朋友話要轉場,再戰甜品,繼續傾落去,一時間又諗唔到食咩甜品,唯有交俾FB 搜尋🔍就在附近的The One 找地方繼續!我們一行5人,被派往坐圓枱。單單依張圓枱已經夠鬼馬,路軌火車不斷地轉轉轉!小朋友見到一定很開心🥳。這裡落單有點奇怪,點招牌冷、熱梳乎厘要店員落單,而其他就QR CODE落,由於我們已吃午飯,只是打算過來吃甜品,因此叫店員落了單,作兩個甜品之後,就在QR CODE自己 落飲品,在飲品方面,因為想走糖或少甜,最後自動落單後,又再告知店員,在這方面相當沒有彈性,倒不如一次過店員落單,嚟得仲簡單直接。A8 Premium Smile pancake $138~單看這個甜品已心花怒放,影相打咭一流。招牌梳乎厘$138~相比Smile Pancakes 來得簡約,即叫即做,暖暖的,筆者反而喜歡。Matcha Latte $40~朋友點嘅抹茶Latte, 顏色方面完全不是綠色,像芝麻Latte,朋友以為點錯,但飲落是有點點抹茶味,但未見吸引。cappuccino $40~筆者點了Cappuccino ,多多泡,配招牌
就在附近的The One 找地方繼續!

我們一行5人,被派往坐圓枱。
單單依張圓枱已經夠鬼馬,路軌火車不斷地轉轉轉!
小朋友見到一定很開心🥳。

單看這個甜品已心花怒放,影相打咭一流。

招牌梳乎厘$138~

Matcha Latte $40~

cappuccino $40~
筆者點了Cappuccino ,多多泡,配招牌Pancakes 來得幾滿足。

2024-03-22
$106 (Tea)
2024-03-19 111 views
今日約咗姐妹TheOne食lunch,之前經過見到呢間日本過江龍soufflé pancake店,成日都想試。來自日本的梳乎釐班戟店,除咗多款選擇之外,原來仲有意粉、飯、All day breakfast 。🥞超人氣招牌梳乎釐班戟(1日3回の限定販売)~ 三層軟綿綿嘅班戟,配上軟滑日本牛油、生忌廉、楓糖漿。🦀🍝 明太子蟹肉忌廉意粉CRABMEAT CREAM SAUCE SPAGHETTI~ 香濃忌廉掛汁意粉,沾滿明太子蟹肉'口感味道很好。🥤Iced Mocha🍹Grapefruit juice

🥞超人氣招牌梳乎釐班戟
(1日3回の限定販売)
~ 三層軟綿綿嘅班戟,配上軟滑日本牛油、生忌廉、楓糖漿。

🦀🍝 明太子蟹肉忌廉意粉
~ 香濃忌廉掛汁意粉,沾滿明太子蟹肉'口感味道很好。

🥤Iced Mocha
🍹Grapefruit juice
2024-03-13
Type of Meal
Lunch
2024-03-19 77 views
食完lunch,飽飽地、旦又想搵個地方吹下水👭、所以就食左一間食完都五覺得食左架港女甜品、pancake🥞不過環境真係靚架、好多綠油油草片坐左係打卡位、對住棵樹食食個時覺得好creamy,又五係太甜、食完真食左啖空氣甘😏仲要係每日限定、有時都未必食到😆再叫左杯芒果沙冰、好重芒果味、不過就冇咩特別啦🤣再叫埋密瓜雪花冰、話係係福岡特產、五知係五係運過黎太長時間、個密瓜肉好沙、綿、不過就係好甜啦、五知點解係日本架野食都係超甜的😆

Pancake

坐左係打卡位、對住棵樹食

芒果沙冰

再叫左杯芒果沙冰、好重芒果味、不過就冇咩特別啦🤣

密瓜雪花冰

Pancake
2024-03-18 81 views
尖沙咀市中心The one吃一下美味甜品,由於沒有吃上晚飯,pancake是一個不錯的選擇。石板街Pancake是朱古力味的鬆餅,朱古力味Pancake外表不像一般的黃色,混入大量的朱古力粉,上面再撒有朱古力粉及巧克力碎片。Pancake的口感彈口,很有咬口非常鬆軟。在咬下去的瞬間,感受到朱古力的濃郁味道和柔滑的質地。帶有微微的甜味,但不會過於甜膩。加上一層日本奶油及吉士醬作為陪伴,提升整體的風味,可以配合不同的味道進食。另外一個為鮮果Pancake,他用上平常的Pancake粉,所以是黃色的。整個pancake上配了士多啤梨、藍莓、奇異果等生果,兩種截然不同的生果令整個pancake吃起來更有層次,有不同的感覺。

成日都想試試Gram Cafe & Pancake ,路過發現有兩款迷你版可以外賣,今次就帶走rocky road,同屋企人一齊食。🔅石板街班戟 (迷你版)面層鋪上生果同埋焦糖脆脆,撒上朱古力醬,五層layers,賣相有啲似蛋糕。其實佢係三層嘅pancake,夾住一層吉士同一層忌廉。Pancake帶微微朱古力香,口感綿軟,但質感就比一般嘅厚實,所以食完會有飽肚感而佢嘅包裝,中間係一張卡紙兜住pancake,完好保護五層高嘅甜品,唔會因為左搖右擺而變型,亦好方便咁拎佢岀嚟

🔅石板街班戟 (迷你版)

TakeAway
.📍#Gram cafe & pancakes🥞石板街班戟 $118初頭以為係甜食班戟,其實朱古力夾心班戟同吉士醬都有少少鹹味,係一個少少鹹嘅甜品,比較創新,出奇地好食,呢個班戟相對比較厚實,食完好飽滿,吉士醬好軟滑, 係另類嘅選擇🤎🥞超人氣招牌梳乎厘班戟 $138三層厚厚嘅梳乎厘班戟,上面配搭住日本香濃嘅牛,仲有甜而不漏嘅楓樹糖漿,每一啖都充滿幸福感,班戟食落充滿蛋香味,而且十分鬆軟,眨吓眼就食晒三件,完全唔覺得肥膩,果然係招牌!💛整間餐廳坐得好舒服,以綠色同黃色為主題,有啲度假嘅感覺,可以優哉游哉食個甜品,絕對係日本人嘅生活精神,如果之後要食梳乎厘班戟,一定會回頭揀呢間☺️——————————————-📍 Lady Nara🏠 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
📍#Gram cafe & pancakes

🥞石板街班戟 $118

🥞超人氣招牌梳乎厘班戟 $138

——————————————-
📍 Lady Nara
🏠 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
  • 石板街班戟
2024-03-15 67 views
Gram cafe & pancakes 地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖=====================日式pancake 專門店,對女性生物是有股不能用科學同常理來解釋的吸引力。來到the one 追求幸福感,gram pancake !pancake/ french toast 不論甜鹹都是主打,更有其間限定。$118 chocolate rocky road,朱古力pancake ,加上cream ,生果同chocolate 粉綿花糖,大人氣之一。另一個是$118 焦糖脆脆流心效果,好多lotus 餅碎好味但想起甜品其實好高kcal 又怕肥 每次來食我都好珍惜quota 的!
Gram cafe & pancakes

=====================

另一個是$118 焦糖脆脆流心效果,好多lotus 餅碎

2024-03-13 68 views
Happy Friday要食甜品慶祝下先得,叫左一款Pancake ,一款souffle。 雜果朱古力pancakes有好多款生果,有藍莓, 士多啤梨, 奇異果,橙,全部食落都好甜好新鮮! 加埋香濃既朱古力醬,呢個醬唔會太甜,所以唔會搶左生果本身既味道! pancakes口感軟糯,好香蛋味! 仲好鐘意佢個Cream,唔會太甜,又香奶味!焦糖脆脆souffle Pancake第一次食呢款,外形好吸引! 要自己打開個膠片,之後D cream就會散落黎,口感綿密,食落去好香甜,而且仲好重空氣感。呢個口味我都好鐘意,側邊有好多焦糖脆脆,撈埋落個cream到食,更有口感。

雜果朱古力pancakes

焦糖脆脆souffle Pancake
2024-03-12 71 views
日本過江龍每日分兩個時段。只限買100份,個千層pancakes真係好重牛奶味,同埋好有口感,已經係第二次食,的確在香港係食唔到既質感,另外個蕉糖香蕉都好食~環境都好令,可以拍到唔少靚照。如果想食的話記得睇佢個時段去排定隊
2024-03-12 93 views
對上一次食Gram係喺大阪🥹 香港係第一次食🫰🏻招牌Premium Pancake店家每日限量供應🥞 除左供應鹹甜pancake 仲有意粉沙律等等主食🍝🥗招牌梳乎厘班戟 $138招牌梳乎厘班戟有三塊🥞一上枱要即刻影相,唔係好快會塌🤣 即叫即整💕 蛋香十足,入口夠鬆軟,最中意就係有牛油🧈奶油同蜜糖搭配一齊食~奶油質感細滑輕盈🥰食落唔會太甜,加少少蜜糖更加出色🍯 豚肉咖喱蛋包飯 $88主菜叫左豚肉咖喱蛋包飯🍛滑溜炒蛋配埋日式咖喱汁,份量算好多~入面仲有蘋果、蘿蔔做配料幾清新解膩👍🏻 咖喱汁夠多,夠送哂全碟飯🍚Menu

招牌梳乎厘班戟 $138
招牌梳乎厘班戟有三塊🥞一上枱要即刻影相,唔係好快會塌🤣

豚肉咖喱蛋包飯 $88

Menu

2024-03-07
$120 (Lunch)
  • Premium smile pancake
2024-03-12 48 views
今晚突然想吃甜品,於是去gram買了兩個蛋糕。蛋糕包裝得很認真,回家仍是很完整。⭐️士多啤梨流漿班戟這款蛋糕的特點是士多啤梨流心分開上,當我淋上流漿,撕去透明膠膜時,流心緩緩流出。班戟本身的口感非常綿密,而士多啤梨味的流心更是增添了一層豐富的滋味。此外,蛋糕上還點綴著藍莓和士多啤梨,這些水果的酸甜味和蛋糕的甜味形成了完美的平衡,滿足了我的甜品胃。⭐️石板街班戟這款蛋糕的口感相對更豐富一些,它包含了吉士醬、忌廉和朱古力。蛋糕本身的味道比較紮實,給人一種濃郁的口感。吉士醬、忌廉和朱古力的組合為蛋糕帶來了更多層次的風味。

今晚突然想吃甜品,於是去gram買了兩個蛋糕。

蛋糕包裝得很認真,回家仍是很完整。

⭐️士多啤梨流漿班戟

⭐️石板街班戟

TakeAway
🥞🥞🥞🥞石板街班戟 ($118)🗿🏘🍫一上碟超靚啊✨ 有三層pancake 入面再分別夾住咗忌廉同埋吉士醬 唔會全部都係pancake好單調 話明係石板街 pancake都係用朱古力漿造🍫 好足朱古力味🤤🤤側邊有棉花糖🧊 藍莓🫐 同焦糖合桃做伴碟🙋🏻‍♀️好鐘意個合桃 甜甜脆脆 好正啊🤤🤤雜果朱古力班戟 ($108)生果好鮮艷🎨 令到成碟野賣相超好🤩🤩Pancake 口感軟熟🥞 有啲鬆糕既韌度😬 加上朱古力醬🍫 同埋忌廉🍨 令到成個pancake都好鮮甜🍰 同埋唔會膩🤤🤤🙋🏻‍♂️鍾意食雜果朱古力班戟🙋🏻‍♀️就鍾意食石板街班戟
🥞🥞🥞🥞
石板街班戟 ($118)🗿🏘🍫
一上碟超靚啊✨
側邊有棉花糖🧊 藍莓🫐 同焦糖合桃做伴碟
🙋🏻‍♀️好鐘意個合桃 甜甜脆脆 好正啊🤤🤤

雜果朱古力班戟 ($108)
生果好鮮艷🎨 令到成碟野賣相超好🤩🤩
Pancake 口感軟熟🥞 有啲鬆糕既韌度😬
加上朱古力醬🍫 同埋忌廉🍨
令到成個pancake都好鮮甜🍰 同埋唔會膩🤤🤤

🙋🏻‍♂️鍾意食雜果朱古力班戟
🙋🏻‍♀️就鍾意食石板街班戟

2024-03-11 55 views
📍 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖我都係近排先知原來有呢間日本過江龍係尖沙咀😆😆😆正呀仲要唔止有甜食,咸既都一樣有👉 豚肉咖哩蛋包飯💰88🤤🤤🤤🤤.5/5咖喱汁好香濃加上豬肉塊軟嫩多汁,另外仲有蛋香十足嘅雞蛋🥚包住日本米飯,實在每一啖都好滿足。👉 招牌梳乎厘班💰138🤤🤤🤤🤤.5/5 貴為超人氣招牌梳乎厘,一定要叫!即叫即做,一上枱有三大塊充滿空氣感既鬆軟梳乎厘,配上生忌廉,牛油同楓糖漿,食落好香甜鬆軟,滿足😌回頭:Yesyesyes!!咸甜一樣岀色😆😆
📍 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖

💰138
🤤🤤🤤🤤.5/5

回頭:Yesyesyes!!咸甜一樣岀色😆😆
2024-02-29 152 views
尖沙咀想食pancake之選🫶🏻 位於the one 位置方便 但比較高樓層 搭lift上黎方便啲.|焦糖脆脆 $118細細一個 但一拉開圍邊膠紙 滿滿cream瀑布式流落黎🤍 除左cream 仲有大量lotus碎碎 每啖入面都有碎碎 好正😆 邪惡但大滿足!入面有兩層鬆軟pancake 連埋cream同lotus食係完美配搭~.|石板街班戟呢款班戟同梳乎厘/焦糖脆脆既pancake有唔同😆 係實淨啲 平時早餐班戟咁~ 三層分別夾住吉士同忌廉 有口味變化🫶🏻
|焦糖脆脆 $118
細細一個 但一拉開圍邊膠紙 滿滿cream瀑布式流落黎🤍
|石板街班戟
三層分別夾住吉士同忌廉 有口味變化🫶🏻
2024-02-29 115 views
▫️招牌梳乎厘班戟 ($𝟏𝟑𝟖)超人氣招牌梳乎厘一定必嗌🥞即叫即做, 三大塊充滿空氣感既鬆軟梳乎厘班戟疊起, 每塊班戟差不多有4cm厚🥰配上ɢʀᴀᴍ的生忌廉, 牛油同楓糖漿🍯ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ帶著淡淡雞蛋與麵粉香🥚口感有點ǫ彈, 香甜鬆軟, 入口每一啖都好滿足☺️▫️士多啤梨流漿班戟 ($𝟏𝟏𝟖)呢個期間限定火山流漿班戟款🍓🥞上碟膠紙輕輕一拉, 芝士漿同士多啤梨漿如火山岩漿一傾而出! ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ切開後見到中層夾著由新鮮奶油混合自家製吉士醬而成既忌廉, 軟滑如絲, 加埋士多啤梨同藍莓一齊食🍓🫐味道甜而不膩, 真係打卡一流📸
▫️招牌梳乎厘班戟 ($𝟏𝟑𝟖)
▫️士多啤梨流漿班戟 ($𝟏𝟏𝟖)

2024-02-25
Type of Meal